Pascute cu branza din aluat de cozonac

Cea mai importanta prajitura care se pregateste pentru marea sarbatoare a Pastelui este, dupa cum bine se stie, pasca…si daca pana acum nu am avut curaj s-o pregatesc, trebuie sa va marturisesc ca pasca fara aluat a fost cea care mi-a declansat “pofta” pentru pasca traditionala, rotunda si frumoasa, si mi-a spulberat teama nefondata de aluaturi 😛
Astazi, asadar, va prezint cele mai bune pascute cu branza din aluat de cozonac (m-am abatut un pic de la clasica prezentare 😀 ), din aluat dospit. Si in varianta “mini” :))
Eu le-am facut asa cum vedeti in pozele de mai jos dar se pot coace si in forme individuale si-atunci prepararea lor devine chiar si mai usoara iar rezultatul final mult mai rafinat.

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:
  • 600 g faina
  • 1 varf cutit sare
  • 140 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 40 g drojdie de bere proaspata
  • 4 galbenusuri
  • 50-55 g unt
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri rom sau 1 lingurita esenta de rom
  • 2 linguri ulei
Pentru umplutura:
  • 300-350 g branza de vaci
  • 2 oua mici
  • 2 linguri pline de gris
  • 1 varf de cutit sare
  • 5 linguri zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat (10 g)
  • 2 linguri smantana
  • 50 g stafide
  • coaja rasa de la o lamaie sau portocala
In plus:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte caldut
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Preparare aluat de cozonac, pufos, gustos, cel mai bun pe care l-am mancat vreodata!!!

1. Se cerne faina si se tine la cald cu 10-12 ore inainte de a ne apuca de treaba si se cerne inca o data inainte de pregatire; galbenusurile se tin la rece cu sare pentru cca. 2 ore.

2. Preparare maia: se amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar pana se obtine o compozitie fluida, apoi se adauga cca. 100 ml lapte cald (din cantitatea totala de lapte) si se amesteca cu 5 linguri faina.
Maiaua se presara cu putina faina, se acopera cu un prosop si se tine la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

3. Oparirea fainii: se oparesc 2 linguri faina cu 100 ml. lapte fierbinte (pe care il luati tot din cantitatea totala de lapte); se amesteca pentru omogenizare si se lasa sa se racoreasca.

4. Prepararea aluatului: in restul de lapte cald se dizolva zaharul, se amesteca cu galbenusurile, aromele, maiaua, coca oparita si se framanta cu faina pana ce aluatul incepe sa faca basicute de aer (adica destul de mult 😛 …eu insa n-am rezistat mai mult de 10-15 minute, fiindca faceam in acelasi timp si pasca fara aluat)

Se topeste untul si se adauga, cate putin, in timp ce se framanta. Este gata cand se desprinde de pe mana si peretii vasului.
Se unge suprafata cu ulei (se incalzeste usor uleiul inainte), se acopera cu un prosop sau cu o punga mare, care sa il cuprinda bine (e foarte bun trucul asta, credeti-ma!) si se lasa la cald sa dospeasca cca. 1-1 1/2 ora. Daca “da inapoi” se reframanta usor si se mai lasa la dospit.

Nu am poze la etapele astea, din motive evidente :))) …nu numai eu eram un munte de faina ci si toata bucataria (exagerez, ca de obicei 😀 )

Va arat, asadar, rezulatatul final…gata, gata sa dea pe-afara :))
…in spate se zareste pasca fara aluat (ce-a mai ramas din ea 😛 )

…si continuam cu reteta prorpiu-zisa, adica pascutele noastre individuale.
Se imparte aluatul in 9-10 bucati, se modeleaza rotund si se aseaza in tava unsa:

Se apasa la mjloc cu capatul sucitorului (va mai ajutati si de degete) formand un “cuib”, in care se pune umplutura de branza cu stafide, pe care o veti face in felul urmator: branza de vaci se amesteca cu gris, zahar, zahar vanilat, stafide, smantana, sare si ouale batute. Pascutele se mai lasa 10-15 minute la crescut:

In acest timp, se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc moderat).

Inainte de a se pune la copt, pascutele se ung cu galbenusul amestecat cu doua linguri de lapte caldut si se coc cca. 25-30 de minute:

Pascutele mele cu branza gata, pudrate frumos cu zahar 🙂

Va servim cu mare drag si pe voi, caci au fost delicioase!!!

 

P.S. Daca va hotarati sa folositi aluatul de mai sus drept punct de plecare pentru cozonacul de Paste, trebuie sa va felicit in primul rand pentru alegerea minunata :D, si-apoi sa va mai dau cateva mici, dar importante, repere.
Continuam, deci, cu “punctul” 5:
Aluatul se imparte in doua, daca se pune in doua forme; fiecare parte se divizeaza in doua, se modeleaza in forma de fitile lungi cat forma, se impletesc prin rasucire si se aseaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar.
Se lasa la cald sa creasca pana la 1/3 din inaltimea formei, se unge suprafata cu galbenus de ou si se coc in cuptorul preincalzit, primele 10-15 minute la foc mic, apoi foc moderat pentru inca 25-30 de minute.
Se scot din forme dupa ce s-au racit putin, se aseaza cu baza in sus. Se lasa sa se raceasca, dupa care se pot servi.