Fetelor, daca va era teama sa preparati pasca cu aluat de cozonac, desi teama asta se va risipi curand, cand va voi arata ce pascute minunate am facut pana si eu, un antitalent intr-ale aluaturilor cu drojdie 😛 , puteti sa faceti aceasta minune de pasca fara aluat. Am combinat o reteta din „Practic in bucatarie” cu geniul meu ( nu malefic 😀 ) si a rezultat aceasta incredibil de gustoasa pasca!!! E perfecta, fara nici o exagerare, si fiind prima mea „creatie culinara”, ma astept s-o incercati numaidecat!!!!!!!
Ingrediente:
- 1 kg branza dulce de vaci
- 7 oua mari
- 250 g zahar
- 4 pliculete zahar vanilat (40 g)
- 4 linguri rase de faina
- 1 varf de cutit sare
- 2 linguri de gris
- 2 linguri cu varf de lapte praf
- 175 g unt topit
- 5 g praf de copt (jumatate de pliculet)
- 80-100 g stafide (optional)
- zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Tava de copt, cu diam. de minim 26 cm (una de 30 cm ar fi perfecta!!!) se unge bine cu unt si se tapeteaza cu gris (si baza si inelul).
Se trece branza dulce prin sita sau se mixeaza cu mixerul vertical (compozitia trebuie sa fie ca o pasta). Se separa ouale; albusurile se bat spuma. Branza dulce se freaca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si untul topit. Se adauga faina, praful de copt si sarea, toate cernute, si apoi sarea, grisul, laptele praf si stafidele si se omogenizeaza. Daca nu aveti lapte praf, folositi tot gris sau pesmet. Iar daca veti lasa stafidele macar o ora la macerat in apa calda cu rom (200 ml apa + 1 lingura rom sau 1 lingurita esenta de rom) veti obtine o compozitie si mai savuroasa.
In continuare, se inglobeaza albusurile batute, incet, cu o spatula sau lingura de lemn, in doua transe, amestecand usor dupa fiecare. Se toarna umplutura in forma si se niveleaza usor. Se lasa la copt cca. 60-65 de minute.
Se lasa la racit in tava, apoi se aseaza pe platoul de servit.
Se lasa simplu sau se pudreaza cu zahar pudra.
Cat de usor, nu???? …si cat de gustoooooos!!!!!! 🙂
Sa aveti pofta!!!
68 comentarii
Multumesc frumos pentru reteta. A iesit o pasca minunata si foarte, foarte gustoasa!
Sanatate multa!
buna, vreau sa incerc si eu reteta dar nu am branza de vaci proaspata, aici nu se gaseste, este un fel de telema de vaca dulce, dar daca o bag la cuptor in aluaturi se face ca mozarella. am gasit philadelphia, pot inlocui cu ea branza?
Al treilea an cand fac. In primul an, am facut chiar si in ziua de Paste, atat de mult le-a placut baietilor mei. Acum fac direct din 2 kg de branza si o fac sambata tarziu, ca sa fiu sigura ca pot pune si pe masa de Paste 🙂
Draga mea, si-acum un an, cand ti-am citit mesajul (dar, din pacate, nu am reusit sa-ti si raspund), am fost extraordinar de bucuroasa, insa acum sunt direct fericita!!! 😀
Iti trimit mii de pupici!!!!!!!
Eu trimit multumiri pe langa cei 1000000000000 pupici. Multumiri pentru retete, pentru explicatii si pentru ca, din cauza ta :)), fac prajituri cu mare succes la ai casei 🙂
Esti o duuuulce!!!!!! 😛
Va imbratisez cu drag pe toti!!!!
The best there is.
Acum am terminat! A iesit fff buna, dar putin cam dulce pentru mine! Multumesc pentru retetele minunate cu care fac numai bunatati reusite!
DELICIOASA…nu pot spune mai mult.
E al treilea an cand o fac si iese o minunatie. Multumesc Laura!
Am facut si eu reteta si a iesit foarte buna la gust. Multumiri! A aparut intr-un comentariu anterior problema ca ar fi prea mult zahar. Eu am folosit cantitatea din reteta si intr-adevar mi s-a parut foarte dulce, dar tine de gusturi. Data viitoare voi incerca sa pun doar jumatate din zahar si daca e necesar voi pune si zaharul pudra, deasupra. Oricum, buna treaba! Merci!
Laurico, nu trebuie sa scurgem branzica de vaci de zer, peste noapte intr-o sita? Poate de-asta s-a lasat fetelor…