
Ingrediente:
Compozitie papanasi:
- 400 g branza de vaci
- 2 oua
- un praf de sare
- 100 g gris
In plus:
- 80-100 g unt
- 150 g smantana (acra, fermentata)
- 100 g zahar (brun)
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert (cca. 2 litri) intr-o oala incapatoare impreuna cu 1 lingurita rasa de sare.
Branza de vaci se amesteca cu grisul, un praf de sare (un praf de sare inseamna cat luati cu doua degete) si ouale. Daca folositi branza dulce la punga va trebui neaparat sa o maruntiti bine.
Cu mixerul de mana ar fi cel mai indicat, dar o puteti trece si printr-o strecuratoare fina. De asemenea, daca branza e prea apoasa, mai adaugati o lingura, doua de gris. In final compozitia trebuie sa arate ca o pasta:
Se ia cu lingura din amestec:
Se pun galuste in apa care clocoteste usor. La mine nu mai clocotea deloc, ca pana m-am invartit eu sa-i fac o poza… 😀
Papanasii se fierb cca. 10 minute, la foc mic, intr-un vas acoperit, dupa care se scot din apa cu o paleta gaurita:
Fierbinti, se adauga untul si apoi smantana si zaharul:
Sunt grozav de pufosi, trebuie sa-i incercati pentru puiutii vostri…dar si pentru voi!!! 🙂
Bogdi meu ii papa cu mare pofta, inca de la cateva luni (cu un „topping” mai putin generos, insa 😛 ):
P.S. Puteti „umbla” linistiti la gramajele ingredientelor pentru ca rezultatul final sa fie cat mai pe placul vostru si al copiiilor vostri, si aici ma refer atat la cantitatea gris cat si la cea de zahar sau smantana, care la noi a fost un pic mai mare 😀
29 comentarii
buna…am facut o reteta de prajitura cu piersici sau cu prune, dar acum nu o mai gasesc…o poti reposta te rog??era ceva cu aluat alb intercalat cu cel de cacao…a placut mult familiei si as fi vrut sa vad cantitatile mai mult, tinand cont de faptul ca am un cuptor electric de 74 l…si tava este mare…multumesc anticipat…
Foarte buni! Pacat ca am facut putini…
Laura multumesc pt reteta…au iesit deliciosi.mi-am adus aminte de copilarie cand imi facea bunica,doar ca in loc de smantana si zahar pe deasupra imi punea miere .Fantastic!!!!! Multumesc inca odata si felicitari!!!
Mulțumesc
…hi, hi, chiar nu mai trebuie!!! 😛
Pupici, Cristinelu’ drag!
The latesc news: s-au terminat papanasii =)). Cred ca altceva nu mai tb sa zic:P
Ce mult ma bucur Cristina draga ca ai incercat papanasii!!!!!!!!!!!!!!! 🙂 …tare ne plac si noua 😛
Cu pesmet nu i-am facut inca…dar odata tot va trebui sa-ncerc si varianta asta 😉
Te puuup!!!
Draga Laura,
Am incercat azi reteta ta de papanasi fierti si au iesit f buni. Extraordinari de pufosi si se fac f repede, aprox 5 min preparatul si timpul pentru fiert cand nu esti obligat sa stai in fata aragazului. Noi ii mancam cu pesmet prajit. Apropo de discutiile legate de papanasi fierti vs papanasi prajiti, si eu am descoperit recent ca papanasii pot fi si prajiti.
Mersi mult si te pup :*.
Te pup, draga Elena!!! A ajuns cu bine mesajul tau 🙂 …si m-a bucurat nespus de mult!!!!!!!!!!!
Esti o scumpa si iti multumesc cu inima plina de bucurie pentru cuvintele minunate!!!
Sint foarte incantata ca v-au placut papanasii mei preferati :)) …si sint sigura ca ii va papa cu mare pofta si micuta ta, numai sa se obisnuiasca cu gustul.
Te-astept oricand sa impartasim impresii despre mancare…sau orice altceva iti face placere! 🙂
Multi pupici!!!!!
Draga Laura,sunt Elena din Milano,e a doua oara cand iti scriu.Blogul tau este perfect si te felicit pentru el si pentru talentul tau in bucatarie.Azi am incercat si am mancat pentru prima oara papanasi fierti,desi nici prajiti nu mai mancasem vreodata si am ramas foarte placut surprinsa de gustul lor minunat.I-am facut pentru fetita mea de 15 luni,dar cum ea nu stie inca sa aprecieze ce e bun i-am ,,apreciat” eu pe toti care au ramas.Reteta este minunata si o voi face destul de des cu siguranta.Spre seara am facut si prajitura ta cu mere si ciocolata,pe cat de usor de facut pe atat de buna.Voi incerca in continuare retetele tale si am sa te anunt ce rezultate obtin.Pupici
Roz-bonbon, ma bucur ca iti plac papanasii 🙂 …sint exact asa cum i-ai descris!!!
Pofta mare daca ii incerci 😛
…si mii de multumiri pentru premiu!!! Pupici!!!
Laura spune-mi si mie compozitia cum se prepara,papanasii cu branză de vaci,,,ca am incercat dar nu mi s-a legat aluatul,,,un ardelean singur,Pilu !!
Ade, I love you too!!!!!!!!! 😛 …mai ales pentru ca esti prima care-i recunoaste pe preferatii mei :))
Am emotii acum daca iti vor aminti de cei pe care ii stiai, desi eu cred ca da 🙂
Te pup, Laura!!! De-abia astept sa ii incerci si sper din tot sufletul sa fie pe placul iubitelor tale mici 🙂
Vicky si Miha, va pup dulce pentru premii, fetelor !!!!!!!!!!!!!! 🙂
…si ma bucur ca v-am starnit pofta cu papanasii mei fierti, hi, hi…
Hmmm, Laura! Vreau si eu 🙂
Trebuie sa imi cumpar branzica de vaci si repede o prepar. Mi se pare o mancarica asa de usoara din p.d.v. caloric.
Cand ai putin timp, treci pe la mine
dupa un premiu yammi 🙂
O zi placuta!
Laura, te iubesc! :))) De mult timp caut o reţetă adevărată de papanaşi fierţi. Şi eu tot acum la bătrâneţe am mâncat papanaşi prăjiţi. :))) Am crescut cu cei fierţi. Poate pt. că de loc sunt tot de prin zona ta… 🙂
Un premiu te asteapta la mine!
O saptamana minunata!
Mi-ai facut pofta, nu alta! Azi ii fac si eu pentru fetitele mele!:) Multumesc!
Foarte bine mai arata papanasi tai Laura, am sa incerc cu prima ocazie cand am putin timp, pana atunci te astept cu un premiu pe blogul meu, pupici.
April si Salmi, va pup pentru varianta crispy! 😛 …de care nu stiam…
Va multumesc pentru deciziile luate, hi, hi…adica de a incerca papanasii copilariei mele -April iar Salmi, cei prajiti 🙂
Si eu asa ii fac, ca si April, cu pesmet prajit. In plus, cu dulceata deasupra. O nebunie!
In schimb, am sa incerc papanasii prajiti, am mancat in studentie si mi-au placut dar eu n-am incercat niciodata. Mersi de reteta!
In loc de unt si smantana eu ii dau prin pesmet prajit si apoi ii acopar cu zahar. O sa incerc si reteta ta. La noi se trec nu gluma 🙂
Wow, Cami, ce mult ma bucur ca m-am hotarat sa ii postez…mi se pareau banali :))
De-abia astept verdictul tau, dar cel mai important, al sotului tau! 😛
Pupici multi si-un weekend minunat in continuare!
De cind ma innebubeste al meu sot iubit sa le fac…Am sa incerc varianta ta Mersi mult. Un sfirsit de saptamina placut ! Cami
Meli, noua mami ne facea de copii papanasi fierti…eu doar acum, la batranete, am mancat papanasi prajiti, hi, hi…numa’ ca nu asa cu gramaje, ci ca la galustele cu prune, din ochi 😛
O sa va placa tuturor, sint sigura, nu doar copiilor! 😉
Pupici!!!
Laura ce pufosenii ai facut, arata minunat, am sa incerc si eu reteta aceasta pentru kinderii mei, pana acum nu am facut decat papanasi prajiti si le-a placut.
Am sa revin dupa ce ii prepar.
Pupici si weekend minunat!
Oana, bine faci, e o reteta fara varsta! :))
…ai vazut ca-ti sint alaturi! 😛
E o reteta super pentru bebei insa o sa o incerc si eu…pentru mine pentru ca par deliciosi.