Panna Cotta este un desert minunat, foarte usor de preparat, si de savurat 😛 Alaturi de Tiramisu, un alt desert italian clasic, aceasta „budinca” de frisca este foarte apreciata de cei mari, dar si de cei mici deopotriva.
Se poate servi in atatea delicioase feluri, dar eu am ales acum reteta de baza, cu ajutorul careia putem jongla de minune pe viitor. Este delicioasa!!!
Am si o varianta cu cafea, si una cu cocos. Sper sa va placa 🙂
Ingrediente pentru 4 portii:
– 400 ml smantana dulce pentru frisca
– 100 ml lapte
– 1 baton de vanilie
– 4 foi gelatina sau 8 g gelatina granule
– 80-100 g zahar
– fructe proaspete la alegere: capsune, zmeura, mandarine, visine, cirese, etc.
– sos de ciocolata sau ciocolata rasa
Mod de preparare:
Se inmoaie gelatina in apa rece (100-150 ml apa). Daca folositi foite, puteti pune mai multa apa si rupeti-le in jumatate, pentru a se hidrata mai bine.
Se pune frisca lichida si laptele intr-un vas impreuna cu batonul de vanilie (pentru o aroma mai puternica se cresteaza pe lung batonul de vanilie si se scoate miezul); se adauga zaharul si se amesteca.
Amestecul se lasa sa fiarba, la foc mic, pentru cca. 2 minute.
Se ia vasul de pe foc, se indeparteaza pastaia de vanilie. Se adauga gelatina, scursa bine de apa, in frisca fierbinte si se lasa sa se dizolve, amestecandu-se continuu. Se lasa apoi sa se racoreasca timp de 20-30 de minute. Se mai amesteca intre timp.
Se clatesc cu apa rece formele; se umplu cu crema si se lasa la rece pentru minim 3-4 ore. Eu le las mereu peste noapte.
Formele se plonjeaza putin in apa fierbinte si se rastoarna pe farfurii.
Panna Cotta se serveste rece, impreuna cu sos de ciocolata sau fructe.
…in diverse ipostaze 😛
Consistenta e una pufoasa, delicioasa!!!!!!!!!!!!
P.S. Inlocuiti zaharul simplu cu zahar vanilat daca nu aveti baton de vanilie.
17 comentarii
Buna Laura. Am facut si eu aceasta panna cotta delicioasa. A iesit foarte gustoasa dar nu pufoasa. Mentionez ca am urmat reteta pas cu pas si nu imi dau seama unde am gresit.
Am facut panna cotta.Yam yam yam yam!
Buna Laura, de curand am descoperit blog-ul tau si am vazut o multime de „minunatii”, placute la vedere si sunt sigura deliciose ca si gust.
Iti doresc mult succes in continuare, abia astept sa gatesc dupa retetele tale delicioase!!
Frisca lichida doar se omogenizeaza cu zaharul, nu se bate!!! Se tine pe foc cca. 15 minute si se amesteca apoi cu gelatina hidratata. Se pune in forme si gata 🙂
Arata foarte bine ,as vrea sa fac si eu insa am o nelamurire ,ai spus ca in frisca lichida se adauga vanilia si zaharul apoi se amesteca…adica se bate frisca cu mixerul sau doar se amesteca sa se omogenizeze cu celelalte ingrediente?
Laura arata superb si parca ii si simt gustl la cat de bine descrii totul!
Am si eu o intrebare….unde as putea gasi forme pt asa ceva?
Arata criminal!!! criminal pentru dieta mea! Felicitari in special pentru partea artistica a prezentarii si detaliile de ciocolata :).
Am un premiu pentru tine, te astept pe blogul meu sa-l culegi.
:*
http://dulcesausarat.blogspot.com/2012/01/premiu.html
Sunt atat de cochete, ca niste mici domnisoare!!!
retete numai una si una..felicitari!!
te asteapta un premiu la mine pe blog!!:P
Te urmaresc de foarte mult timp si-mi place ce faci.Felicitari!Viorica Petrovici
O bunatate pe care o fac des si eu, cum vad o forma noua cum bag panna cotta in ea !
Tediana, sigur ca poti sa strecori in crema fructe, de tot felul (v-am dat la ingrediente cateva idei), dar si bucatele de ciocolata 😛
Daca te rasfeti cu o portie, sa-mi dai te rog de stire 🙂
Danutza, off, chiar a fost…ca nu mai e!!!
Micutele portii au fost devorate :)))
Simona scumpa, mai bine o gura din asta, si dup-aia o gura cu apa 😛
Te tachinez, dar te si pup dulce!!!
merge oare sa bag niste fructe proaspete/confiate in ea? :p
Delicioasa!
O bunatate!! Cat despre prezentare… nu mai zic nimic… Mai beau o gura de apa 🙂 Pupici