Pandispan

39 comentarii

Acesta trebuie sa fie cel mai bun pandispan din lume!!! 😛 Se face foarte usor, e pufos, gustos si  ieftin, si este savurat cu mare pofta de catre cei mici, chiar si-asa simplu. Va zic din surse sigure 😀
Aici, daca vreti, se afla o alta varianta, usor schimbata dar cu acelasi rezultat gustos.
Foarte important de stiut: acest pandispan simplu se poate foarte usor transforma intr-unul de cacao sau chiar de nuca. Detalii mai jos :))

Pentru pandispanul de cacao, inlocuiti 2 linguri de faina (din cele 5) cu cacao; acelasi lucru il faceti si pentru pandispanul cu nuca, folosind, bineinteles, nuca macinata.

Daca doriti un pandispan mai „generos” in straturi, adica unul pe care sa il feliati fara probleme in 3 straturi, preparati pandispanul din 8 oua: folositi 8 linguri zahar, 8 linguri ulei, 8 linguri faina, etc. si adaugati o jumatate de lingurita praf de copt, nestins, cernut impreuna cu faina.

Delicios si perfect pentru copii, neavand niciun agent de crestere in compozitie.

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri faina (cu varf)

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la foc mediu (170 grade C). Se tapeteaza o forma de tort (cu diam. de 26 cm) cu hartie de copt.
Se separa ouale; se bat albusurile spuma cu un praf de sare, si zahar. Se adauga galbenusurile:


Se amesteca usor cu o spatula/lingura de lemn, nu cu mixerul!!!
Eu am spatula asta speciala de la Tupper, cu un orificiu simpatic in mijloc 😛 …care ma ajuta mult la incorporarea galbenusurilor in spuma:


Se adauga uleiul si faina (neaparat) cernuta si se amesteca, cu miscari usoare, de jos in sus:


Se toarna aluatul in forma pregatita:


…si se coace, in cuptorul preincalzit, cca.20-25 de minute:


Poza cu minunatia, la locul nostru de relaxare 🙂


Se taie blatul in doua, pe orizontala, si se umple cu crema preferata, ori numai cu frisca batuta si fructe (am de gand sa-i fac lui Bogdi zilele astea o tura cu capsuni!)

 

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

39 comentarii

A friend 11 aprilie 2017 - 14:06

Super! am o problema cu coptul in primele 15 minute creste mult apoi se lasa o fi prea tare focul? 180 grade ms

Raspunde
lica galita 25 februarie 2017 - 15:38

Buna Laura! As vrea sa stiu de cate oua am nevoie la un blat de 28cm diametru?

Raspunde
Cosmina Dinu 22 decembrie 2016 - 23:35

Laura, am făcut din 6 ouă în formă de 28 cm. După ce am scos din cuptor s-a lăsat mut și abia dacă are 3 cm… O să -mi iasă un tort foarte subțire. Și altfel, a ieșit destul de sfaramicios.

Raspunde
Andreea S 24 octombrie 2015 - 16:26

buna! as vrea sa fac un pandispan cu cacao, nu stiu exact cata ar trebui sa pun, pentru prajitura „cuburi de lapte”.. Ma poti ajuta?

Raspunde
Laura Sava 26 octombrie 2015 - 07:53

Andreea, am scris in postare cum poti transforma pandispanul simplu intr-unul de cacao/ciocolata: „Pentru pandispanul de cacao, inlocuiti 2 linguri de faina (din cele 5) cu cacao; acelasi lucru il faceti si pentru pandispanul cu nuca, folosind, bineinteles, nuca macinata.” 🙂

Acum, fiindca tu il vrei pentru „cuburi”, ar trebui sa coci, pe rand, cate un blat din 4 oua. Poti pune 2 linguri pline cu cacao si 2 cu faina. Iar tava sa aiba aprox. 20/30 cm. Cuptorul bine incins dinainte!!! Spor si pofta! :))

Raspunde
Sanda Nestorescu 26 noiembrie 2013 - 13:24

Buna,

te urmaresc de mult timp, dar este prima oara cand posetz aici. Felicitari pentru ceea ce faci aici.

Sunt mici trucuri pe care tu le dezvalui, dar eu doar le-aam citit si nu am avut rabdarea sa le si notez. Si sper sa afli cat mai tarziu ca „memoria este ca o femeie frumoasa: cand nici nu te gandesti te paraseste”. De aceea te rog sa-mi spui: CUM PUN STAFIDELE IN CHEC fara ca acestea sa se lase la fund????? Multumesc.

Raspunde
Anamaria Beul 20 aprilie 2013 - 21:14

L-am facut azi. Doar ca am pus peste cateva cirese. A iesit foarte pufos. Multumesc. 🙂

Raspunde
Alexandra 23 februarie 2013 - 14:48

Felicitari pentru aceasta reteta! dar in general pentru toare retetele! sati dea Dumnezeu sanatate sa ne poti face mai multe retete deosebite !!!! esti preferata mea …. bravoooo !!! iti doresc tot binele din lume ♥♥ :* :*

Raspunde
Ciprian Calin 5 februarie 2013 - 19:38

foarte bun si simplu

Raspunde
Fiica Regelui 5 ianuarie 2013 - 10:25

Multumesc mult Laura pentru aceasta reteta. E cea mai simpla din cate am citit. Am incercat-o si eu din 7 oua si mi-a iesit foarte bine. Le-a placut si alor mei. A doua oara am pus si cacao.

Raspunde
raluca 29 septembrie 2012 - 23:15

am facut azi pandispanul (din 3 oua, 3lg,,,,,) ca o incercare pt ziua fetitei mele de saptamana viitoare. e fenomenal!!! e cel mai bun blat pe care l am facut pana acum, ca sa nu mai spun ca prichindoasa mea l a mancat cu mare placere asa gol. multumesc din suflet laura!!!

Raspunde
Anonymous 30 iulie 2012 - 09:32

Eu as vrea ca dupa ce-l dau in cuptor, la cateva minute, sal scot din cuptor si sa pun visine.Am luat niste visine congelate si initial am vrut sa fac tarte dar acum m-am razgandit dupa ce am vazut cat de usor se face acest pandispan.Credeti ca va iesi ceva bun?

Raspunde
Anonymous 15 ianuarie 2012 - 02:38

toate ca toate, dar pot sa stiu cu ce camera foto ai facut superbele poze? 🙂

Raspunde
adinagrig 18 noiembrie 2011 - 16:29

poti sa-mi spui ce diametru are tava in care ai copt blatul? eu tocmai l-am scos din cuptor si s-a cam lasat , sper sa pot sa-l tai.

Raspunde
flowerspeaking 12 noiembrie 2011 - 16:25

ce idee buna mi-ai dat!

Raspunde
Anonymous 14 august 2011 - 22:09

Draga laura,de mult iti admir blogul si pentru ca ma inspiri nespus de mult cu bunatatile tale doresc sa iti spun ca am incercat azi pandispanul din 6 oua,nu sunt eu prea buna la blaturi,dar acesta a reusit minunat, Iti multumesc din suflet ca existi,multa sanatate si putere sa poti face tot ce iti doresti. Numai bine iti doresc.

Raspunde
Anonymous 14 august 2011 - 17:10

esti o minune de femeie,am invatat atatea lucruri de la tine si iti multumesc din tot sufletul pt felul in care stii sa explici o reteta ca sa ne iasa si noua celor care nu stim sa gatim ,am facut chiar si torturi datorita tie si parintii mei si toti cunoscutii m-au felicitat si nu le venea sa creada ca eu am facut asa ceva.iti multumesc ,nu am cuvinte ce insemna pt mine blogul tau.

Raspunde
Anonymous 12 august 2011 - 19:55

Am incercat pandispanul pentru feliile cu lapte dar ceva nu a fost in regula. Mi-au iesit foile prea uscate si toate s-au rupt cand le-am dat jos de pe tava:-(Unde am gresit?

Raspunde
Crinutza 26 ianuarie 2011 - 13:50

Draga Laura si eu vreau sa-ti multumesc pentru minunatele retete si chiar daca eu sunt un dezastru in bucatarie pandispanul tau nu mi-a dat niciodata gres.Si pentru ca alor mei le place cel simplu si mie cel cu cacao de obicei fac un tort urias din 2 blaturi(unul simplu si unul cu cacao-4 straturi ).E delicios,multumesc si sigur voi mai incerca din retetele tale

Raspunde
Laura 16 decembrie 2010 - 17:18

Draga mea (mi-ar fi placut sa-ti spun pe nume), eu iti multumesc pentru atentia pe care mi-o acorzi 🙂
…si pentru cuvintele minunate cu care mi-ai incalzit inima 🙂
Pupici multi, multi, si sper sa te reintorci mereu cu drag!!!

Raspunde
Anonymous 20 octombrie 2010 - 13:30

Draga mea Laura, intru de mult pe blogul tau ,si sincer sunt impresionata de ce poti face in bucatarie.Tin foarte mult, sa-ti multumesc pt.rabdarea cu , care ne scrii aceste retete minumate si pt.timpul pe care tu ni-l dedici noua.Iti multumim foarte mult!.

Raspunde
Laura 2 septembrie 2010 - 11:51

Elena, da-mi voie sa-ti spun ca pandispanul asta e alegerea perfecta pentru „feliile” de lapte 🙂
Focul trebuie sa fie domol, cam pe la 170 grade…
…de-abia astept impresii 😉

Raspunde
Laura 2 septembrie 2010 - 11:43

Anonim, ai incercat, pana la urma, pandispanul meu?! 🙂
Se poate face si cu regula de 6, adica 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri ulei, 6 linguri faina…si atunci creste si mai bine (il poti felia linistita in 3)
Iti tin pumnii! 😛

Raspunde
Mihai Andrei 17 decembrie 2014 - 20:19

Daca vreau sa fac foi de pandispan cu cacao pun cate 2 oua la foaie?Si cata faina?

Raspunde
Laura Sava 23 decembrie 2014 - 12:18

Forma in care vei coace foile e foarte importanta in cazul asta 🙂
Din doua oua nu-ti va iesi mare lucru, chiar si cu o forma de copt mica.
Te sfatuiesc sa folosesti o tava de aprox. 20/30 cm. si sa coci, pe rand, cate un blat din 4 oua. Cum il vrei cu cacao, vei pune 2 linguri pline cu cacao si 2 cu faina. Cuptorul bine incins dinainte 😉 Succes!!!!

Raspunde
Mihai Andrei 26 ianuarie 2015 - 19:55

Am vazut tarziu raspunsul tau.Mersi mult de ajutor. 🙂

Raspunde
Angela 12 februarie 2022 - 22:30

O întrebare : cantitatea de făină mi se pare puțină raportat la cantitățile de ouă,zahăr si ulei…..ar fi mai simplu ingredientele sa fie exprimate în grame…daca nu e suficientă făina se lasă blatul foarte mult..multumesc

Raspunde
Anonymous 1 septembrie 2010 - 09:53

Buna Laura, imi zici si mie aproximativ cate grade e „foc mic”?Se poate folosii blatul la prajitura cu crema de lapte?Eu nu gasesc aici foi de pandispan si as incerca reteta …
Multumesc mult !
Elena

Raspunde
Anonymous 14 iulie 2010 - 12:35

AM VAZUT RETETA DE PANDISPAN SI MI-A PLACUT.O SA O INCERC SI EU,DESI SUNT CAM AMARATA IN PRIVINTA BLATURILOR.LOCUIESC DE 9 ANI IN SPANIA SI NU STIU CE SE INTAMPLA CA NU-MI IES BINE…TOTUL OK,PANA LA FAZA CUPTOR,CRESC DE MAI MARE DRAGUL SI DINTR-O DATA,PLAF,SE DEZUMFLA CA UN BALON…RAMANE ASA O CHESTIE F. RAHITICA…DOAMNE SI CE TORTURI FAINE IMI IESEAU IN TARA…

Raspunde
Laura 16 iunie 2010 - 12:07

Mami, am scris si la reteta modul de preparare al pandispanului de cacao, dar imi face mare placere sa reiau ideea 🙂
…3 linguri vor fi de faina si 2 de cacao.

Ma bucur ca-ti face cu ochiul 😛

Raspunde
Mami 15 iunie 2010 - 16:52

Laura, daca il fac cu cacao mai scot din faina?

Raspunde
Laura 21 mai 2010 - 20:44

vreauultimulloc, mi-ai bucurat inima! Mersi mult de mesaj 🙂

Raspunde
Laura 21 mai 2010 - 20:41

Marrya, nu pot decat sa ma bucur daca am reusit asta, nu?! 😛
Mersi mult si pentru invitatie, dar din pacate stau atat de rau cu timpul (si concentrarea :P) incat sint nevoita sa va las pe voi sa va jucati 😛

Raspunde
Laura 21 mai 2010 - 20:34

Federica, carina come sempre 🙂
Baci!!!

Raspunde
Laura 21 mai 2010 - 20:30

Mersi mult, Mihaela 🙂
Ma bucur ca-ti place pandispanul meu pufos 😛

Raspunde
vreauultimulloc 21 mai 2010 - 12:33

Ce textura pufoasa are, ai pus niste poze deosebite.

Raspunde
marrya 20 mai 2010 - 03:26

Delicios, mi-ai facut o poftaaaa!
Daca vrei sa participi la un concurs culinar da sfoara in tara http://marrya-marrya.blogspot.com/2010/05/sfoara-n-tara.html

Raspunde
Federica 19 mai 2010 - 23:23

bravissima! perfetto e buonissimo! baci!

Raspunde
Mihaela 19 mai 2010 - 21:30

Suuuper!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Crinutza Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.