Negresa cu bere neagra Silva

2 comentarii

V-am zis ieri ca nu fac nimic de ziua mea, si m-am tinut de cuvant! 😀 Astazi, insa, pentru ca maine va fi ziua sotului meu iubit, Ciprian, nu pot sta cu mainile-n san :)) I-am pregatit o negresa cu bere neagra Silva, absolut seducatoare!!!! Am fost pana si eu surprinsa de gustul intens al berii si de aroma ei incredibil de placuta!!! Am mai copt pana acum cu vin sau cu diverse sortimente de lichior, insa cu bere nu (am o singura reteta de cocktail). Regret ca n-am facut-o?! Desigur, pentru ca le imprumuta celorlalte ingrediente din nota ei bogata, le intensifica si le transforma in ceva deosebit. Blatul pe care l-am facut, folosind berea neagra, a fost o revelatie!!! E un blat pufos, cu o culoare incredibila si un miros…apetisant! 😀 Nu m-am oprit aici, ati intuit probabil, si am mai facut o crema minunata de branza cu sirop de bere, care sa completeze aceasta minunatie neagra :))) Nu va pot reda in cuvinte cat e de buna aceasta negresa, va trebui sa aveti incredere in mine si sa o incercati!

Iar daca vi se pare interesant si va place ce a iesit, sa stiti ca Silva va dezvalui mai multe despre gatit cu bere neagra in cadrul Gourmet Fest, 3-5 iunie, in Bucuresti, la Baneasa Shopping City. Va fi si un live cooking, tot cu secretele berii negre si deliciile care pot iesi din utilizarea ei in mancare, deci eu zic ca nu trebuie ratat!!!

Cipi drag, sa ne traiesti!!! Noroc! 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 75 g cacao
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 200 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 3 oua
  • 300 ml bere neagra Silva
Pentru crema de branza:
  • 400 g crema de branza Philadelphia
  • 180 g zahar pudra
  • un praf de sare
Pentru siropul de bere:
  • 500 ml bere neagra Silva
  • 160 g melasa (zahar brut, nerafinat)

 

Inca nu v-ati hotarat?! 😀

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se unge cu ulei o tava de copt de aprox. 20 x 30cm si se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna berea intr-un pahar gradat, avand grija sa fie exact 300 de ml (asteptati pana cand se aseaza spuma si apoi turnati din nou). Se lasa deoparte.

Pentru blat, se cern intr-un bol mic faina, cacaua, bicarbonatul, praful de copt si praful de sare (cat luati cu trei degete).

Intr-un alt bol, mai mare, se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul brun. Folositi mixerul! Se adauga apoi, pe rand, ouale, amestecand bine dupa fiecare. Se rastoarna jumatate din amestecul uscat, din bolul mic, deasupra compozitiei rezultate si se amesteca bine. Se toarna jumatate din cantitatea de bere si se omogenizeaza. Se rastoarna restul de faina si apoi berea ramasa. Se amesteca cateva secunde, ca sa nu existe cocoloase, insa nu exagerati!

Se toarna compozitia in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se pune tava in cuptorul incins si se lasa la copt cca. 22 de minute. Se scoate apoi si se lasa la racit in tava.

In acest rastimp, pana cand blatul se raceste total, se pregateste siropul de bere. Avem nevoie de el rece!

Asadar, se toarna berea intr-o oala inalta (pentru ca, la fiert, spuma se ridica) si se fierbe la foc mic 1-2 minute. Se adauga melasa din zahar brut, nerafinat, si se fierb impreuna timp de 15 minute. Primele 5-6 minute lasati focul mic si amestecati des. Daca vedeti ca berea se umfla prea tare, luati oala cateva secunde de pe foc, pana se aseaza, si-apoi repuneti pe foc. Dupa cca. 6 minute, cand prinde consistenta de sirop, dati focul mai tare si mai lasati 10 minute la fiert. Dati deoparte, la racit. Veti obtine mai mult sirop decat aveti nevoie la reteta, dar pastrati-l, acoperit, in frigider, si il puteti savura cu alta ocazie (peste inghetata, clatite, ce vreti voi!).

Prajitura se taie in bucati potrivite; se inteapa fiecare bucata cu o scobitoare si se insiropeaza, cu lingura, cu siropul de bere rece. Se lasa sa stea cateva minute, ca sa intre bine in blat (siropul va curge si pe margini, ceea ce va face ca bucatile de prajitura sa fie si mai gustoase 😛 ).

Pentru crema de branza, nu trebuie decat sa mixati bine crema de branza (sa nu fie rece, de la frigider, ci la temperatura camerei) cu zaharul pudra, neaparat cernut; se adauga apoi, cu mixerul pornit, aprox. 100 ml de sirop de bere, rece (adevarul este ca am uitat sa masor, asa ca adaugati cate putin, pana cand obtineti o crema matasoasa dar totusi consistenta).

Se pune cate o lingura de crema pe fiecare bucata, fara stres, asa cum pica 😀 …si se stropesc feliile cu inca o lingura de sirop de bere:

De vis!!! :))

Nu v-am uitat, dragilor!!!

Sfat: puteti intinde crema peste blatul racit si de-abia dupa aceea sa feliati prajitura!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

2 comentarii

Mari Batrinu 31 mai 2016 - 21:18

Wow! Trebuie sa fie delicioasa! Eu tocmai ce am scos o negresa din cuptor ( reteta simpla, care are gem si mar ras in compozitie), dar asta cu bere neagra cred ca e o nebunie ! In weekend sigur o prepar si eu. La multi ani sotului !

Raspunde
Laura Sava 23 iunie 2016 - 16:33

Iti multumesc din suflet pentru urari, Mari draga!!! <3
Negresa asta cu bere e o minune, haha, dar si negresa ta trebuie sa fi fost delicioasa!
Te pup dulce!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.