Napolitane cu dulceata de lapte

[shashin type=”photo” id=”17376″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dulceata de lapte de care amintesc in titlu este de fapt renumitul dulce de leche, adica un caramel rezultat din fierberea laptelui cu zaharul pret de cateva ore. Se face foarte usor iar rezultatul este unul uimitor de gustos. Mai ales in combinatie cu niste foi de napolitana crocante si un adaos de biscuiti si nuca macinata!!!!!! O „dulceata” de napolitana šŸ˜›

 

Ingrediente:

Pentru dulceata de lapte sau altfel (re)numitul dulce de leche aveti nevoie de:

– 1,5 litri de lapte gras de vaca
– 500 g zahar

Pe langa asta, mai aveti nevoie de:

– 1 pachet foi de napolitane (cu 4 sau 5 foi -cca. 200 g)
– 80 g biscuiti cu unt
– 50 g unt cu 80% grasime (o lingura mare, cu varf)
– 200 g nuca macinata sau alune

 

Mod de preparare:

Se fierbe laptele cu zaharul, la foc micĀ (sa nu va speriatiĀ šŸ˜€ )Ā douaĀ ore, pana cand se face ca un caramel si se lipeste ca mierea (asa scrie in reteta mea).
Sa nu credeti ca o sa stati intruna sa invartiti in crema,Ā pentru ca nu se prinde de oala, va spun sigur. Doar in ultima jumatate de ora ar trebui sa interveniti mai des (bine, oricum ar fi indicat sa folositi o oala anti-aderenta, hihi…). Cand e gata, se adauga untulĀ si biscuitii macinati si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se da deoparte.
Nucile intregi (sau alunele) se prajesc intr-o tigaie, la foc potrivit, fara niciun pic de grasime (unt/ulei, etc.). Se amesteca intruna sa nu se arda(nu se lasa mai mult de 2 minute). Se rastorna apoi intr-un bol incapator si se amesteca energic cu o lingura de lemn. Cand se mai racoresc, se freaca in palme pentru ca pielitele sa cada (nu cad de tot, deci nu va panicati! šŸ˜€ ). Se macina apoi si se adauga in dulceata de lapte, bine racita.
Dupa ce s-a racit bine de tot compozitia, incepeti sa umpleti foile de napolitana.
Cat de usor este, nu?!
[shashin type=”photo” id=”17377,17378″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Sosul caramel rezultat trebuie sa fie totusi fluid, pentru a-l putea amesteca cu restul ingredientelor.
Aici, de exemplu, la delicioasa Viennetta a fost foarte gros (am lasat laptele la fiert parca vreo 3 ore) pentru ca asa „cerea” reteta dar eu zic ca odata ce obtineti dulceata de lapte, puteti jongla cu restul ingredientelor, in sensul ca adaugati cata nuca macinata sau alune vreti, ca s-o faceti mai maleabila la intins.

Delicioase foc!!!

[shashin type=”photo” id=”15593″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sper ca v-am facut poooofta!!!

[shashin type=”photo” id=”15594,15595″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15596″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15597″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]