Napolitane cu crema de cacao

20 comentarii
Astazi va aduc cele mai bune napolitane cu crema de cacao, de post…in acest post al Craciunului, pe care am ales sa-l tin cu toata inima, asa cum am facut-o de altfel si in alte dati: Retete culinare de post. Si cand spun asta n-o spun cu mandrie, ci, din contra, cu smerenie si bucurie, pentru ca acest sfant post este un post al bucuriei, al nasterii Domnului, al sperantei, este o marturie a bunelor inceputuri (la mine, in rest, inceputurile, de orice fel, au fost, si precis vor fi, traumatizante 😀 )

Am venit, asadar, in intampinarea voastra, a celor care v-ati decis sa faceti acest mic sacrificiu, cu o prima reteta, dulce, evident 😛 , o reteta fara coacere, urmand ca pe parcursul acestor 40 de zile binecuvantate sa va chem, ori de cate ori pot, alaturi de mine, la masa.
Post cu folos tuturor si multa, multa intelegere si iubire!!!!

 

Ingrediente:

  • 1 pachet de foi de napolitana (180 g)
Crema de cacao:
  • 250 g zahar
  • 25 g cacao
  • 120 ml apa
  • 250 g margarina
„Liant”:
  • 60 g faina
  • 100 ml apa

 

Sfat: Puteti sa inlocuiti margarina cu aproximativ 200 g unt de cocos, adica cu partea solida, de sus, dintr-o conserva de lapte de cocos (tineti conserva la frigider cu cateva ore inainte si nu o scuturati, pentru ca stratul de „unt” de cocos sa se „aseze”). Nu am incercat s-o fac cu ulei de cocos dar cred ca 120 g ulei de cocos, solid, ar fi de ajuns. Daca nu tineti post, puteti inlocui margarina cu unt, iar daca va place nuca in prajituri, folositi-o cu incredere (o amestecati cu crema inainte de a o intinde pe foi), cca. 100 g nuca macinata.

 

Refacute, astazi, 4.04.2020, si savurate afara, la foisor, impreuna cu Bogdi, Cipi…si Rafi 🙂

 

Mod de preparare:

Pentru crema de cacao, se amesteca zaharul cu cacaua si, treptat, apa; se adauga margarina taiata in bucati si se pune totul pe foc. Se lasa sa fiarba cca. 8-10 minute, la foc mic. Catre sfarsitul fierberii, crema se va umfla, va face spume, asa ca fiti cu ochii pe ea! 😀 Si amestecati des!

Pentru „liant”, se amesteca faina cu apa si se adauga cremei de cacao. Se lasa crema pe foc pana se ingroasa, amestecand energic. Daca totusi se formeaza cocoloase de faina, se trece crema printr-o sita, ajutandu-va de o spatula/lingura de lemn. Sau folositi mixerul vertical, cum am facut eu.

Se poate adauga si nuca macinata in crema, daca va place!

Crema se lasa apoi sa se raceasca si se umplu foile de napolitana (intr-un pachet sunt 5 bucati).
Crema e lucioasa 😛 …si se intinde foarte bine:

Se lasa la rece pentru minim 1 ora, pentru ca crema sa intre bine in foile de napolitana:


Se feliaza dupa plac, in romburi sau patrate, si se servesc cu mare pofta!!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

20 comentarii

Elena Stanca 30 martie 2013 - 22:37

divina reteta, am facut-o zilele trecute, si dupa 3 ore de la prepararea ei, disparuse, unde? ce mai conteaza…. delicioasa de-a dreptul

Raspunde
Adina 31 martie 2012 - 15:42

Buna!

Am facut si eu reteta dumneavoastra, dar crema mi s-a ingrosat foarte tare (ca si budinca, sa zicem), si mi s-a separat o parte din margarina topita deasupra partii foarte ingrosate. Stiti oare cu ce am gresit?

Va multumesc! Toate bune! 🙂

Raspunde
Anonymous 10 martie 2012 - 12:43

Buna,Laura!
Am si eu o nelamurire,sper sa ma poti ajuta.Am facut de 3 ori reteta.Crema este fff gustoasa,dar foile se inmoaie ff tare.Mentionez ca am tinut crema la rece inainte sa o intind pe foi.De ce mi se intampa asta??

Raspunde
Coca 29 noiembrie 2011 - 20:33

Am facut si eu azi, este delicioasa. 5 foi mi se par cam multe, 4 ar fi fost la fix, recunosc ca la ultima m-am cam chinuit sa intind crema. Cu cocoloasele de faina nu am avut probleme, am batut bine in alt vas faina cu apa. Multumesc frumos Laura pentru retete, am incercat cateva si sunt foarte incantata de blogul tau.

Raspunde
jonathan 23 noiembrie 2011 - 06:33

Hi… from Indonesia.. 🙂

Raspunde
ioana 16 noiembrie 2011 - 15:07

cu siguranta te anunt.
multumesc pentru raspuns

Raspunde
Laura 16 noiembrie 2011 - 14:48

Ioana, napolitanele astea sint exact ceea ce cauti :P, adica crocante si delicioase!!!!!
Sa-mi dai de veste daca le faci 🙂
O zi frumoasa si tie!!!

Raspunde
ioana 16 noiembrie 2011 - 14:37

Buna Laura draga
Arata f apetisante napolitanele tale, dar oare cum sunt in final… moi sau crocante? Pe mine ma intereseaza o reteta crocanta:)
Multumesc
O zi fumoasa si calduroasa iti doresc

Raspunde
Lina 15 noiembrie 2011 - 23:54

Buna idee cu aceasta napolitana: delicioasa si usor de facut! Cu siguranta o sa o testez in timpul postului!

Raspunde
Alexandra 15 noiembrie 2011 - 20:29

Simplu si delicios. Felicitari pentru reteta!

Raspunde
Laura 15 noiembrie 2011 - 17:42

Irina, din pacate, nu stiu cat de „solid” e untul de cocos, si nici cel de palmier, fiindca n-am vazut asa ceva pe la noi…dar cred ca ar merge de minune, si pe deasupra i-ar da si o aroma minunata 🙂
Lapte de cocos am mai folosit, si avea o baza groasa, asemanatoare untului/margarinei, dar nu cred ca e acelasi lucru, asa-i?!
Daca esti multumita de rezultat, anunta-ma te rog 😛

Raspunde
marina 15 noiembrie 2011 - 15:34

recunosc ca la inceput si eu mi-am pus intrebarea:de doua ori 12 linguri de apa?dar,citind mai departe,am inteles…simplu..chiar azi o sa-mi iau ingredientele…fiica mea nu rezista fara dulciuri nici in post(recunosc ca nici eu nu rezist,hihi)…

Raspunde
Irina 15 noiembrie 2011 - 14:25

Laura, crezi ca in loc de margarina ar merge unt de cocos, sau de palmier?

Raspunde
Simona 15 noiembrie 2011 - 08:58

Tocmai eram in cautare de retete de post.. Am salvat`o si pe aceasta!

Raspunde
TeoBucatar 14 noiembrie 2011 - 21:09

O prajitura foarte buna si rapida!Imi place!

Raspunde
Anonymous 14 noiembrie 2011 - 20:42

buna laura!duminica e ziua baieteluli meu si vreau sa-i fac tortul cu 3creme de ciocolata dar cu etaj.ce parere ai, merge supraetajat?sa-i pun suport dedesubt celui de la etaj?(ma refer la fundul tavii in care il coc)nu am mai facut tort cu etaj si imi tare teama sa nu stric totul mai ales la asa ocazie importanta.astept cu nerabdare parerea ta. merci,georgiana

Raspunde
Laura 14 noiembrie 2011 - 20:24

Emanuela, sint 24 in total 🙂
12 linguri la inceput, ce se pun impreuna cu margarina, etc. si alte 12 pentru a „desface” faina.
Sa vii cu vesti delicioase!!!!! 😛

Raspunde
naty, galati 14 noiembrie 2011 - 20:14

am facut si eu o reteta asemanatoare…foarte buna….

Raspunde
emanuela chirica 14 noiembrie 2011 - 19:35

laura …pana la urma cate linguri de apa sunt ? 12? sau 24 ?

Raspunde
Alice4161 14 noiembrie 2011 - 19:31

Una vera delizia.

ciao

Raspunde

Dă-i un răspuns lui ioana Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.