Mini amandine

60 comentarii
Aceste mini amandine super-apetisante ii sunt dedicate, cu toata dragostea, mamei mele iubite pentru ca amandina e prajitura ei preferata!!! De fapt, cred ca ar putea trai linistita numai cu amandine, atat de mult ii plac 😀

Dar va este dedicata si voua, evident! 🙂

 

Ingrediente:

Blat:

  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • 20 g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt (optional)

Sirop:

  • 400 ml apa
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri cappuccino de ciocolata/caramel
  • 2, 3 lingurite esenta de rom

Crema:

  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 300 g unt gras (80% grasime)
  • 3 linguri cacao

 

Trebuie sa le incercati!!!! 😀

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 170 grade C (foc domol).

Separati albusurile de galbenusuri; bateti albusurile spuma (tare-bat 😛 ), cu un praf de sare si de preferinta intr-un bol de sticla, perfect curat si uscat. Adaugati zaharul, apa si galbenusurile frecate cu ulei si amestecati totul cu o spatula/lingura (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.

Dupa ce incorporati albusurile, adaugati cate putin din faina amestecata cu cacao, in prealabil cernute, si praful de copt, daca vreti sa fiti siguri ca blatul creste indeajuns (desi daca albusurile sint batute bine, nu exista aceasta problema). Amestecati usor intreaga compozitie.

Turnati aluatul intr-o tava de aprox. 34 cm lungime/ 23 cm latime, tapetata cu hartie de copt; coaceti blatul cca. 30 de minute la foc domol, iar in ultimele 5 minute ridicati temperatura cuptorului pana la 180 de grade (foc potrivit spre mare). Blatul se lasa la racit si apoi se taie in 2.

Se pregateste siropul: se pun toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert si din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.

Crema: se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zaharul pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care adaugam galbenusurile, rand pe rand, si cacaua; mixam pana obtinem o crema spumoasa. Daca nu vreti sa folositi galbenusuri crude in crema, nu le adaugati! Crema iese minunat si fara ele.

Asamblare: se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul rezultat apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou.
Se glazureaza cu crema ramasa, din care punem in prealabil 4, 5 linguri deoparte pentru aveline 😛
Prajitura se tine la frigider, pentru minim 3 ore sau cel mai indicat -peste noapte.
Se taie apoi in patrate si se orneaza cu ciocolata topita, alba sau neagra, ori cu ambele, cum am facut eu.

Cu drag, pentru voi!!!

Pozele vechi 🙂

 

 

 

Reteta preluata de la Pokha’s

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

60 comentarii

Ana 25 decembrie 2023 - 18:17

Am făcut și eu rețeta de Crăciun . După gustul familiei mele este o prăjitură foarte grea , iar atâta unt o face chiar grețoasă . Data viitoare voi încerca o cremă din frișcă și ciocolată neagră . Nu contest ca asta e compoziția originală a cremei ( unt , zahăr și cacao ) , dar voi încerca o altă variantă …

Raspunde
Simona 20 februarie 2022 - 20:20

Din pacate nu a iesit nici pe departe ca in poze. Desi am respectat intocmai reteta, crema are un puternic gust de unt, iar siropul este intr-o cantitate prea mare pentru blat. Iar din explicatii par sa lipseasca anumite indicatii, cel putin pentru o persoana care nu face frecvent prajituri.

Raspunde
Kele Ana 1 ianuarie 2013 - 16:16

Buna Laura, iti multumesc pentru aceasta reteta minunata, demult mi-am dorit sa fac amandine si acum am reusit au iesit perfecte si fff delicioase, am sa mai fac si altadata!!!!
LA MULTI ANI!!!!

Raspunde
Alina Nicoleta Agapie 1 septembrie 2012 - 05:06

O retea delicioasa de prajitura pt amatorii de dulciuri….

Raspunde
Anonymous 20 mai 2012 - 00:36

..si totusi amandina de la mama ei e cea cu fondant ,din pacate nu,l putem gasi in comert 🙁 , tot ce postezi arata demential de bine , atata pasiune si rabdare, multeeee felicitari

Raspunde
ciolac valentina ileana 28 aprilie 2022 - 05:16

La ce dimensiuni trebuie taiate mini amandinele

Raspunde
Anonymous 26 aprilie 2012 - 09:36

Sunt superbe! Sunteti o artista in ale bucatariei!
Si in familia mea sunt apreciate amandinele! Problema mea este ca, invariabil, crema de unt se taie. Reusesc sa o repar intotdeauna dar, acest neajuns imi da emotii de cate ori vreau sa fac amandine. Aveti vreo sugestie?
V-as fi recunoscatoare!!!!!!!! Si baietii mei (sotul si fiul), bineinteles.
Va multumesc pentru ca ne incantati si ne …….indulciti!

Raspunde
Farcas Gelu Danut 22 aprilie 2012 - 14:23

Ma innebunesc dupa mini amandine! Nevasta si medicul nu ma prea lasa, dar mai scap si eu la bunatati!

Raspunde
Daniela 19 aprilie 2012 - 19:24

Laura spune-mi te rog cum topesti tu ciocolata.

Raspunde
Anonymous 6 martie 2012 - 11:34

nemaipomenita………….

Raspunde
1 2

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.