Melcisori cu pasta de masline

[shashin type=”photo” id=”18128″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ador sa pregatesc o masa imbelsugata, de tip bufet suedez, cu gustarele care stau langa alte gustarele 😛 , pe multe si variate platouri. Cu acesti melcisori cu pasta de masline mi-am mai largit un pic categoria de aperitive si mi-am cultivat putin si gusturile 😀 Voi mai incerca si alte retete de genul asta, cu care nu sunt foarte familiarizata, dar pe care voi ajunge, mai mult ca sigur, sa le tot refac :))

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 400 g faina

– 1 lingurita sare

– 20 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)

– 1 lingurita zahar

– 200 ml lapte

– 2 galbenusuri

– 50 g unt topit

 

In plus:

– o portie Tapenade

– 50 g unt

 

Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol mare faina, drojdia amestecata cu zaharul si dizolvata in laptele caldut, laptele cald, untul topit, galbenusurile si sarea. Se framanta cu mana 2-3 minute sau la robot cca. 5-8 minute, pana cand se obtine un aluat moale. Imediat dupa framantare, e putin lipicios, dar daca va pudrati mainile cu faina veti putea sa-l manevrati fara probleme. Se face o bila din aluatul framantat si se lasa sa creasca, acoperit cu un prosop de bucatarie, timp de o ora sau pana ce compozitia isi dubleaza marimea.

In acest timp, se prepara umplutura, adica tapenada 🙂 …dupa reteta de mai sus.

Se incinge cuptorul la 190 grade (foc potrivit spre mare); se tapeteaza cu hartie de copt tava mare a aragazului.

Pe masa de lucru, presarata cu faina, se intinde aluatul sub forma de dreptunghi si se unge cu untul moale, scos din timp din frigider:

[shashin type=”photo” id=”18129″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se intinde pasta de masline, cat mai uniform:

[shashin type=”photo” id=”18130″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aluatul se ruleaza, pe latura mare, nu foarte strans:

[shashin type=”photo” id=”18131″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Capetele aluatului se strang inauntru (sa nu iasa compozitia):

[shashin type=”photo” id=”18132″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se taie aluatul in felii. Eu i-am vrut mai crocanti, asa ca am taiat felii subtiri de aluat, obtinand 16 bucati, dar voi, daca vreti ca melcisorii sa fie mai pufosi, taiati doar 12 felii (felii mai groase).

[shashin type=”photo” id=”18133″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza melcisorii in tava, la distanta unii de altii si se mai lasa cca. 10 minute la dospit. Eu am avut aluatul la frigider peste noapte, si din pacate, nu am mai avut timp sa-i las sa dospeasca…

[shashin type=”photo” id=”18134″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se dau apoi la cuptor pentru 12 minute la 190 grade (foc mare), dupa care se reduce temperatura cuptorului la 180 grade C (foc potrivit) si se mai tin 8-10 minute la copt. Priviti cat de frumos au umplut tava 🙂

[shashin type=”photo” id=”18135″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa sa se racoreasca in tava si se servesc imediat, simpli, cu un pahar de iaurt sau cu o salata de rosii (cu ceapa si castraveti) si branza de capra ori de vaca. Desigur, ii puteti „asorta” si un un pic de sunca, sau cu orice altceva va face placere 😛

[shashin type=”photo” id=”18136″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Au fost tare buni!!!

[shashin type=”photo” id=”18137″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Desigur, varianta rapida ar fi sa folositi foitaj, cum am facut aici, la melcisorii din pizza 😀

 

Sfat: Daca s-au racit, ii puteti incalzi la microunde sau in cuptor. Sunt mai buni calzi!