Melcisori cu cascaval

[shashin type=”photo” id=”15692″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si aperitivele pentru Craciun sint foooarte importante, nu numai dulciurile :P, asa ca m-am decis ca pana la marea sarbatoare sa va aduc cate o reteta din fiecare!!!! Prima propunere ar fi acesti melcisori cu cascaval, ce vor fi, fara indoiala, savurati si de cei mici si de cei mari deopotriva. Stiti ca ii puteti gasi si sub forma de mini-pizza, sau daca vreti o idee si mai draguta, puteti face acesti melcisori din sunca. Copiii vor fi cei mai fericiti!!!!! ๐Ÿ™‚

Ingrediente:

Pentru maia:

– 20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

– 1 lingurita zahar

– 2, 3 linguri lapte cald

– 1 lingura faina

 

Pentru aluat:

– 500 g faina

– o lingurita rasa de sare

– 250 ml lapte

– 50 g unt topit sau ulei

– 2 oua

 

Pentru umplutura:

– 280-300 g cascaval

– 200 g carne de pui (piept sau pulpe)

– 2 linguri ketchup de telina

– 1 ceapa (optional)

– sare si piper dupa gust

 

Pentru crusta:

– 2 galbenusuri

– 4 linguri lapte cald

 

Mod de preparare:

Pentru maia, se amesteca drojdia cu zaharul intr-un bol. Se adauga 2, 3 linguri lapte caldut, se pudreaza cu o lingura faina si se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.

Pentru aluat, se cerne faina intr-un castron si se amesteca cu sarea. Se adauga untul topit, si racit, sau uleiul si ouale batute cu laptele cald si maiaua. Se framanta totul foarte bine. Daca aveti un robot de bucatarie, puneti-l pe el sa faca treaba asta ๐Ÿ˜› . Aluatul se pune la dospit, acoperit cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara, cca. 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul:

[shashin type=”photo” id=”15693″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru umplutura, se toaca carnea de pui si se amesteca cu cele doua linguri de ketchup de casa (care contine deja ceapa) sau daca anul asta nu ati ajuns sa faceti ketchupul, caliti ceapa, pe care eu am trecut-o ca fiind „optionala”, taiata cubulete, in putin unt sau ulei si apoi amestecati-o cu carnea. Nu o lasati sa prinda culoare, ci doar sa se inmoaie putin. Se adauga la amestecul de carne sare si piper dupa gust si se amesteca totul foarte bine.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o planseta si se intinde aluatul, pe care se repartizeaza, cat mai uniform, pasta de carne macinata:

[shashin type=”photo” id=”15694″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cascavalul se rade pe razatoarea mare si se presara peste carne:

[shashin type=”photo” id=”15695″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ruleaza aluatul:

[shashin type=”photo” id=”15696″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si se taie in felii potrivite:

[shashin type=”photo” id=”15697″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza melcisorii intr-o tava (cea mare, de la aragaz) tapetata cu hartie de copt:

[shashin type=”photo” id=”15698″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ung cu amestecul de galbenusuri si lapte cald si se coc cca. 25 de minute:

[shashin type=”photo” id=”15699″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se servesc imediat!!!!

[shashin type=”photo” id=”15700,15701″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…desi sint la fel de buni si reci (totusi, ca saย isi recapete pufosenia ๐Ÿ˜› , ii puteti incalzi putin la microunde sau in cuptor).

Pofta mare!!!