Martipan

22 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15710″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Datorita unei retete foarte speciale, o super-praji cu muuulta cafea, pe care am tot vrut sa v-o arat in imagini dar evident, n-am reusit pana acum, am preparat, in sfarsit, ravnitul martipan!!!!!!!!!!
Martipanul ala pe care mi-l cereati cu totii si pe blog si pe mail, iar eu va tot promiteam ca vi-l voi dezvalui „in curand” 😀

Ca prima observatie trebuie sa va spun ca rezultatul final a fost cu mult peste asteptarile mele, in ceea ce priveste gustul. Am tot rupt bucatele din „aluat”pana cand mi-am potolit pofta!!!!!!!!!!
Ca aspect insa, veti avea probabil o surpriza, fiindca e mai inchis la culoare, mai neapetisant decat cel de cumparat. E adevarat ca am folosit migdale necojite pentru ca nu am gasit niciunde migdale fara pielita (sau chiar mai bine, pudra de migdale), de unde si „neajunsul” vizual :)…dar cu toate astea, in final am facut o pasta de martipan minunata, pe care, dupa cum veti vedea mai jos, am putut-o modela si stanta dupa dorinta.
Aceeasi „problema” am avut-o si aici, la reteta de Nutella facuta in casa, unde din nou m-am ciocnit de aspectul „grunjos” al preparatului…fapt care, in realitate, nu i-a schimbat cu absolut nimic gustul extraordinar de placut.

Ingrediente pentru o portie:

– 100 g. migdale crude
– 50 g. zahar pudra
– cateva picaturi ulei de migdale (sau alt ulei, dar nu de masline)
– cateva picaturi zeama de lamaie
– apa…tot asa, masurata-n picaturi 😛

Ingrediente:


Se prajesc usor migdalele la cuptor, si cat inca sint calde, se freaca in maini sau intr-un prosop pentru a le indeparta coaja (n-o sa se prea duca, dar e bine sa-ncercati 😀 ).

Saaau, asa cum am aflat mai pe urma :P, migdalele se pot pune cu tot cu coaja cca. 2 minute in apa clocotita, dupa care se trec rapid prin apa rece, se scurg si cu unghiile li se indeparteaza pielita. Dupa aceea se prajesc. In felul asta, martipanul va fi mai alb, dar la fel de bun!!! :P

Se macina apoi la robotul de bucatarie, cat mai fin posibil:


Se adauga zaharul pudra:


…si „picaturile” de ulei (sa zicem o lingurita nu foarte plina)


Rezulta urmatoarea compozitie:


…la care veti adauga atata apa cat sa obtineti un aluat modelabil…puneti putin cate putin, ca sa nu gresiti 😉


Acoperiti cu folie transparenta si lasati la frigider 12 sau chiar 24 de ore:


Dupa ce se scoate de la rece se framanta bine pana ce se obtine o pasta:


Se foloseste la diferite retete, mai mult ca umplutura, ca decor, ca „plapumioara”: Prajitura aromata cu crema din vin rosu …decat ca, de ex, acoperirea unui tort.

Un alt exemplu ar fi: se aseaza intre 2 folii de plastic (transparente) si se taie in forma de stelute, care mai apoi se dau prin zahar si se orneaza niste romburi de cafea cu nuci, grozaveeee!!! 😛


 

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

22 comentarii

eugenia 14 februarie 2018 - 11:14

Laura,as dori sa stiu daca pot face din acest aluat de martipan, bomboane pentru colivele care urmeaza acum in postul Pastelui.Cu ce le pot colora?
Pasta din zahar mi se pare mai complicat de facut iar acest aluat este perfect pentru ca nu contine ou,unt,etc
Multumesc mult!

Raspunde
Deaconu Elena 25 martie 2013 - 10:09

migdalele se curata foarte bine de pielita daca le fierbi in apa!!!!!!!!Le scoti pieleta cat inca sunt calde,nu le lasi sa se raceasca!!!

Raspunde
lore 23 ianuarie 2012 - 01:36

As vrea sa fac martipan ptr decorarea tortului si am citit aici ca este nevoie de faina de migdale…de unde cumpar sau din ce o prepar?

Raspunde
Razvan 30 decembrie 2011 - 14:23

buna! ti-am descoperit blogul de curand atunci cand am cautat o reteta de martipan. ideea e ca mie mi-a iesit cam moale. ce am gresit ?

Raspunde
Anonymous 20 aprilie 2011 - 16:56

La Kaufland se gasesc migdale maruntite,nu au coaja si sunt crude.Parca Stilla Dolce scrie pe punguta,eu am mancat multe in timpul sarcinii,ce sa fac asta imi era pofta.

Raspunde
Anonymous 28 ianuarie 2011 - 13:43

Buna, Laura

Am citit reteta de martipan si doresc sa-ti recomand un amanunt pentru decojirea si uscarea migdalelor. Eu am incercat de multe ori prepararea martipanului pana am reusit sa-l „nimeresc”. Cantititatea de igdale folosita de mine este de 500 gr. Clocotesc 2 litri de apa pe care o torn peste migdale si le las timp de 15 minute dupa care le trec prin jet de apa rece timp de aprox. 30 de secunde. Apoi le frec in palme si se curata foarte usor. Incalzes cuptorul , sting si le las in cuptor 20 minute (cuptorul stins!). Le dau la rece devenind in acest fel casante si putand astfel sa le macin usor.
Mult succes si spor la treaba in continuare!

Raspunde
DYA 4 decembrie 2010 - 11:06

Buna, Laura. Iti urmaresc blogul de cativa ani dar inca nu am intervenit cu nici un comentariu desi ti-am incercat cateva retete. De curand am facut buletele de cascaval {dupa ce am incercat o gramada de alte retete,care nu mi-au iesit 🙁 },ale tale au iesit perfect,sunt suuper bune.In fine,sa revin la ce am vrut sa iti spun referitor la martipan : eu sunt din Timisoara ,din cauza asta am vrut sa-ti spun ca probabil mergi si tu in Ungaria la Szeged la cumparaturi .Ei bine acolo la Lidl am gasit pudra de migdale la punga de 200 gr. si am s-o incerc cat de curand la prepararea martipanului , sper sa iasa caci tocmai m-am apucat sa fac casute de turta dulce {le fac in fiecare an,le-am postat si pe culinar sunt CUTIA PANDOREI :)}si o sa-mi trebuiasca la ornat. Apropo , felicitari pentru aparitie si castigul de la concurs.

Raspunde
Anonymous 23 septembrie 2010 - 11:38

Am publicat de doua ori ..imi cer scuze…:)

Raspunde
Anonymous 23 septembrie 2010 - 11:35

continuare…
Pentru fetele care au întrebat cum se preparã marþipanul, ºi care am înþeles cã vroiau sã-l foloseascã pentru a face petale, frunze, etc. pentru decorarea torturilor, bãnuiesc cã se preparã o cantitate redusã de marþipan, din care se întinde o foaie subþire, care se lasã sã se usuce puþin pe masã ºi din care apoi se decupeazã forme care se modeleazã dupã dorinþã. Apoi se lasã pânã când se usucã ºi se decoreazã torturile. Se poate pune colorant alimentar în amestec, pentru a obþine flori, frunze, etc.

Nu ºtiu de unde putem procura fãinã de migdale. O putem face acasã, din migdale mãcinate cu râºniþa de cafea? Pe râºniþa mea scrie cã macinã ºi migdale, dar nu ºtiu dacã le face chiar praf – adicã fãinã.”
Sper sa va fie de folos.

Raspunde
Anonymous 23 septembrie 2010 - 11:34

continuare…
La aceastã etapã, s-a adus tortul care urma sã fie glazurat (a propos, era facut de o saptãmânã, ºi în fiecare zi fusese însiropat cu coniac – nu ºtiu ce fel de tort era, dar nu cred ca are importanþã, merge ºi la alte torturi). Tipa a preparat un amestec omogen din gem de caise (omogen, ca o marmeladã), suc de lãmâie ºi puþinã apã ºi a uns tortul deasupra ºi pe margini (un strat foarte subþire). Apoi a luat o sfoarã (subtil, nu? v-am zis cã a trebuit sã notez, ca sã nu uit vreun secret!) ºi a mãsurat tortul (porþiunea unsã cu gem, adicã diametrul tortului plus de douã ori înãlþimea), adicã a tãiat sfoara la aceastã dimensiune. Apoi a presãrat din nou masa cu zahãr pudrã din belºug, a luat bulgãrele de marþipan ºi l-a întins cu sucitorul într-o foaie groasã, uniformã, rotundã, cu diametrul puþin mai mic decât lungimea sforii tãiate anterior. Dacã se face foaia de diametru egal cu lungimea sforii, când se pune foaia de marþipan pe tort se formeazã pliuri inestetice. Se ia tortul de pe platou ºi se rãstoarnã (cu partea de deasupra, unsã cu gem) pe foaia de marþipan, astfel încât sã fie la mijlocul foii. Se ridicã marginile uºor ºi se subþiazã cu degetele, astfel încât sã acopere complet partea lateralã a tortului. Pentru a se obþine o grosime uniformã a foii pe partea lateralã, se poate ajunge cu porþiuni din foaia de marþipan pe partea neunsã a tortului (care acum se aflã deasupra, dar în final va fi partea de dedesubt). Eeeei, acum alt secret: se ia o conservã mai înaltã (ca cele de ciuperci, de exemplu) ºi bine spãlatã ºi uscatã ºi se roteºte pe toatã partea lateralã a tortului (pentru nivelare), învârtind tortul cu mâna cealaltã, dar nu cu degetele (care ar lãsa urme), ci cu palma! Dupã ce sunteþi mulþumite de rezultat, apucaþi tortul biniºor ºi-l rotiþi rapid, dintr-o miºcare, ºi-l depuneþi pe platoul de unde l-aþi luat înainte de aceastã aventurã. Apoi… am înþeles cã tortul s-a lãsat la uscat încã o sãptãmânã!

Raspunde
Anonymous 23 septembrie 2010 - 11:33

Am gsit si eu o reteta de martipan pentru invelit torturi ..poate o stiti deja …daca nu …iat-o
”Marþipan
250 g zahãr pudrã
2 ouã
zahãr vanilinat
esenþã de vanilie (2 linguriþe)
(zeama de la o lãmâie)
450 g fãinã de migdale (mai mult, dacã se foloseºte ºi zeama de lãmâie)

Se cerne zahãrul pudrã într-un bol (la TV s-a folosit un castron adânc, cu fundul rotund) de sticlã sau de metal (nu de plastic, având în vedere cã se va pune în bain-marie). Se adaugã zahãrul vanilinat ºi 2 ouã întregi, apoi esenþa de vanilie (esenþa de vanilie era închisã la culoare, culoarea coniacului, nu semãna cu ce cunoaºtem noi). Zeama de lãmâie este opþionalã, dar este recomandat sã o folosim, pentru ca altfel amestecul va fi greþos de dulce. Deci, se adaugã zeama de lãmâie ºi apoi se amestecã, întâi uºor, ca sã nu se împrãºtie zahãrul, iar apoi cu mixerul. Dupa ce s-a omogenizat bine se pune vasul la bain-marie, timp în care se bate în continuu cu mixerul, pânã când zahãrul se dizolvã complet, iar amestecul se îngroaºã puþin (sã fie ca o smântânã subþire), dupã care se scoate bolul din vasul cu apã caldã, iar amestecul se bate în continuare cu mixerul pânã când se rãceºte complet. Dupã ce s-a rãcit, se adaugã fãina de migdale. Se poate pune o cantitate mai mare sau mai micã de fãinã de migdale, depinde cât de gros sau de subþire se doreºte sã fie marþipanul. Tipa de la TV a pus toate cele 450 de grame, pe care le avea mãsurate dinainte, ºi încã în plus, dupã ochi, pânã când s-a fãcut de consistenþa pe care a vrut-o. Oricum, a ieºit ca o cocã foarte groasã. Se presarã zahãr pudrã din belºug pe masã ºi se pune coca. Se frãmântã bine, cu mâinile, pânã la omogenizare.”

Raspunde
Anonymous 23 septembrie 2010 - 11:22

Salutare fetelor …Problema asta a ”martipanului” ma framanta si pe mine de f multa vreme..imi plac la nebunie torturile cu martipan ..mai ales ca aspect ..si tot cautand pe net uite ce am gasit …

”Mai multe fete au întrebat mai de mult pe acest forum cum se face marþipanul. Asearã am vãzut întâmplãtor la “Reality TV”, la emisiunea “Chef’s School”, exact cum se preparã marþipanul, pas cu pas ºi m-am grãbit sã notez toate amãnuntele, sã nu uit ceva. ªi mã grãbesc sã împãrtãºesc aceastã reþetã celor interesate.

Marþipan
250 g zahãr pudrã
2 ouã
zahãr vanilinat
esenþã de vanilie (2 linguriþe)
(zeama de la o lãmâie)
450 g fãinã de migdale (mai mult, dacã se foloseºte ºi zeama de lãmâie)

Se cerne zahãrul pudrã într-un bol (la TV s-a folosit un castron adânc, cu fundul rotund) de sticlã sau de metal (nu de plastic, având în vedere cã se va pune în bain-marie). Se adaugã zahãrul vanilinat ºi 2 ouã întregi, apoi esenþa de vanilie (esenþa de vanilie era închisã la culoare, culoarea coniacului, nu semãna cu ce cunoaºtem noi). Zeama de lãmâie este opþionalã, dar este recomandat sã o folosim, pentru ca altfel amestecul va fi greþos de dulce. Deci, se adaugã zeama de lãmâie ºi apoi se amestecã, întâi uºor, ca sã nu se împrãºtie zahãrul, iar apoi cu mixerul. Dupa ce s-a omogenizat bine se pune vasul la bain-marie, timp în care se bate în continuu cu mixerul, pânã când zahãrul se dizolvã complet, iar amestecul se îngroaºã puþin (sã fie ca o smântânã subþire), dupã care se scoate bolul din vasul cu apã caldã, iar amestecul se bate în continuare cu mixerul pânã când se rãceºte complet. Dupã ce s-a rãcit, se adaugã fãina de migdale. Se poate pune o cantitate mai mare sau mai micã de fãinã de migdale, depinde cât de gros sau de subþire se doreºte sã fie marþipanul. Tipa de la TV a pus toate cele 450 de grame, pe care le avea mãsurate dinainte, ºi încã în plus, dupã ochi, pânã când s-a fãcut de consistenþa pe care a vrut-o. Oricum, a ieºit ca o cocã foarte groasã. Se presarã zahãr pudrã din belºug pe masã ºi se pune coca. Se frãmântã bine, cu mâinile, pânã la omogenizare.
La aceastã etapã, s-a adus tortul care urma sã fie glazurat (a propos, era facut de o saptãmânã, ºi în fiecare zi fusese însiropat cu coniac – nu ºtiu ce fel de tort era, dar nu cred ca are importanþã, merge ºi la alte torturi).

Raspunde
Laura 16 aprilie 2010 - 18:08

Danistetcu, bine-ai venit 🙂
Imi pare rau ca te-ai traumatizat, culmea, cu martipan de cumparat!!!
…inclin sa cred ca nu era din ala pentru decoratii ci ca asta al meu, pentru umpluturi sau decoratii mici…
Oricum ar fi, un martipan de calitate ar trebui sa se intinda usor, in niciun caz sa se rupa.
Pe viitor, incearca sa-l lasi la temperatura camerei cu o zi inainte de a te apuca de treaba si-apoi sa il intinzi intre doua folii (mai mari)
Nu te vei mai lipi intruna de el si se va intinde frumos, urmand ca atunci cand vrei sa -l folosesti, sa ii scoti folia de deasupra si sa-l rastorni, cu grija, pe tort, de unde mai apoi ii vei scoate si cealalta folie.
Explicatiile mele sint cam greoaie la ora asta :)) …dar sper ca ai inteles ce-am vrut sa zic 🙂
Inainte de a-l intinde intre folii il poti, desigur, si framanta putin cu zahar praf (cumparat, nu facut in casa la blender, fiindca nu contine amidon ca cel din comert, care „leaga” compozitia)
Unt nu se pune nicidecum, numai daca o reteta specifica lucrul asta, si oricum ar fi vorba doar despre o umplutura la vreo prajitura…
Iti urez succes in manuirea lui pe viitor si te astept pe-aici cu vesti bune, cand si daca te apuci de tortul ala Barbie 😛

Raspunde
Laura 16 aprilie 2010 - 17:50

Baci, Federica 🙂

Raspunde
danistetcu 16 aprilie 2010 - 11:45

As avea si eu o nelamurire,am cumparat martipan,l-am colorat si am incercat sa il intind sa acopar un tort,dar fara nici un rezultat..am pus zahar pudra dar asa de tare mi s-a lipit de masa incat,a fost gros de un deget si cand sa il iau sa-l pun pe tort ,am reusit numai din bucatele sa il pun.as vrea sa fac si eu asa un tort barbie,pt o prietena si mi-am placea sa-l imbrac in martipan.Dar intrebarea mea este,trebuie cumva sa pun unt in martipan sau ceva care sa-l faca sa pot lucra cu el,sa nu mi se mai lipeasca asa???va multumesc anticipat 🙂

Raspunde
Federica 8 ianuarie 2010 - 19:24

mamma mia che buoni!!

Raspunde
Laura 8 ianuarie 2010 - 15:17

Esti o draguta, Cristina 🙂 …multumesc frumos pentru cuvintele laudative, imi fac tare bine 😛
Te-astept cu drag sa revii si sper sa reusesc sa te mai incant si cu alte retete 🙂
Pupici!!!

Raspunde
ciocolata si zahar 8 ianuarie 2010 - 15:13

Laura, am uitat sa-ti spun ca mi-a placut si prajitura cu crema de vin rosu, va fi in topul blogurilor culinare aceasta saptamana.
Pa…
Cristina

Raspunde
Laura 8 ianuarie 2010 - 15:05

Oooh, Cristina, ai picat la tanc! 😛
Mersi mult pentru minunatul pont!
Am sa incerc chestia asta…si poate ca compozitia finala va arata altfel…

Ce mult ma bucur ca ti-a placut gulasul!!! 🙂
Te pup pentru mesaj!

Raspunde
Laura 8 ianuarie 2010 - 15:02

Amalia draga, de bun e foarte bun dar dupa cum am spus nu se prea preteaza imbracarii vreunui tort ci mai degraba la acoperit chestii mici :)) …sau ca umplutura in cadrul retetelor care o cer, gen Petit-Fours-urile mele, unde foaia de martipan vine intinsa pe blat, deci nu conteaza daca se mai crapa sau eu stiu ce, dat fiind faptul ca e ascunsa 😛
Conteaza foarte mult consistenta lui, intr-adevar, si iata, daca nu se gaseste pe niciunde pudra de migdale, care e fina si da o cu totul alta textura martipanului, nu il poti folosi decat la cele enumerate mai sus 🙂
…mai este o varianta cu albusuri, pe care vreau s-o testez cat mai curand si care poate ca rezolva si „problema” acoperirii unui tort…desi, ca idee generala eu m-am cam lamurit cum sta treaba cu martipanul facut in casa: nu il egaleaza pe cel de cumparat! :)))
Nasol e ca nu se gaseste la noi, dar pana atunci eu zic ca varianta asta propusa de mine astazi e o alternativa de succes si mult mai sanatoasa decat cea frumos ambalata 😛
Am sa va aduc multe retete in care umila mea incercare de martipan va va fi de mare folos 😉 …promit!!! :))

Pupici multi, scumpa!!!!!!!

Raspunde
ciocolata si zahar 8 ianuarie 2010 - 14:54

Laura, eu am ometoda de decojit migdalele,este simpla. Metoda mea este urmatoarea: pun migdalele cu coaja 2 minute in apa clocotita, dupa care le trec in apa rece, le scurg si cu unghiile indepartez pielita.Dupa aceea le prajesti.
Mi-a placut mult reteta ta gulas.
Pe curand …
Cristina.

Raspunde
Amalia 8 ianuarie 2010 - 14:07

Draga Laura am sa incerc si eu neaparat varianta de marzipan propusa de tine. Aluatul final mi se pare putin faramicios. Oare se poate lucra la fel de bine ca si aluatul original? (ma refer la imbracarea unui tort, ca de mult astept sa fac prajiturelele tale petite-fours:)).Multumesc si multi pupicei dulci!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Laura Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.