Mancarica de mazare

10 comentarii

Mazare moale, dulce, delicioasa…direct din gradina (culeasa) 😛
…si direct pe placul lui Bogdi, care pana acum un an, cand a inceput grupa pregatitoare, nici nu se atingea de asa ceva 😀
Bineinteles ca mazarea de la gradi e muuult mai buna ca asta a mea (asa mi s-a spus 😉 …si macaroanele cu branza!!!) dar asta nu poate decat sa ma bucure. Acum stiu ca puiul meu nu a fost mofturos la gradi, si, deci, nu va fi nici acasa!!!

Ingrediente:

– 1 kg. mazare proaspata sau congelata
– 2 linguri ulei
– 2 cepe obisnuite
– sare dupa gust
– 1 lingurita boia dulce
– 500 ml. apa fierbinte
– 1, 2 linguri bulion
– 1 lingura faina
– 5, 6 linguri lapte rece
– 1 lingurita zahar (optional)
– 1 lingura smantana (optional)
– frunze de marar verde

Mod de preparare:
Se caleste ceapa, taiata marunt, in uleiul fierbinte pana devine lucioasa (nu trebuie sa se rumeneasca).
Se adauga boia si se amesteca bine; se toarna imediat apa fierbinte, cca. 100 ml. si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga mazarea, spalata si curatata si se amesteca totul foarte bine.
Se adauga restul de apa (cca. 400 ml.) si se lasa la fiert sub capac pentru aprox. 25-30 de minute, amestecand din cand in cand. Se adauga bulionul si se mai lasa sa fiarba la foc mic pret de cateva minute.

Intr-o cana, se amesteca faina, treptat, cu laptele rece, pentru a nu face cocoloase (daca totusi se intampla asta, strecurati compozitia prin sita). Sosul obtinut (trebuie sa fie ca o smantana groasa) se toarna peste mazare si se amesteca energic.

Se potriveste de sare, se adauga 1 lingurita de zahar, care da mancarii o dulceata aparte 😛 (eu n-am mai adaugat, fiindca mazarea noastra a fost extraordinara!!!), marar tocat marunt si smantana.
Se serveste cu friganele, carnita de pui, pentru copii ;), carnati, ochiuri, sau cu ce credeti voi ca va pica bine :))

…in loc de concluzii, va iau cu mine la plimbare, prin gradina 🙂

Anul asta am avut recolta bogata 😉

Cate boabe de mazare a papat Bogdi meu, asa crude!!!!!!!!!!!!!! 😛

Asta a fost farfuria lui Cipi :))) …care a dat mai bine in poza decat farfuria lui Bogdi, numai cu mazare (ba, si cu o felie de paine cu ou )

O mancarica delicioasa, asadar, pentru intreaga familie!!!!!!!!! 🙂

P.S. In loc de bulion, puteti folosi o rosie mare, decojita si taiata bucatele, care se va adauga in momentul in care se dinstuie ceapa 😉
P.P.S. Daca o doriti mai acrisoara, adaugati zeama de lamaie dupa gust.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

10 comentarii

Laura 16 iunie 2011 - 11:13

Panseluto, eu lesin dupa ea cu marar…cu mult marar 😛

P.S. Te pup pentru sugestia cu comentariile!!! Nu stiam ca e setat asa…
Am dezactivat nebunia aia :))

Raspunde
Laura 16 iunie 2011 - 11:11

Petronela, ma bucur ca ai ales mancarica asta delicioasa la cina 🙂
Te pup!!!

Raspunde
Laura 16 iunie 2011 - 11:09

Cat, gradinuta asta a noastra ne-a adus atatea bucurii 🙂
E cu adevarat o minune sa poti culege, cu mainile tale, bunatatile pe care ti le da pamantul…
Iti urez pofta mare de pe acum!!!!!!!! 😛

Raspunde
pansy 16 iunie 2011 - 02:22

buna mai e mazarea asta proaspata !si eu o prefer cu marar !

Raspunde
Petronela 15 iunie 2011 - 19:23

Am in congelator o punga de mazare si aceasta mancarica va fi cina din seara asta…Mi-ai facut mare pofta si n-am mancat de ani de zile…
Pupici si o seara placuta!!!!

Raspunde
catkitchen 15 iunie 2011 - 12:05

o nebunie mazarea proaspata cu marar !!!!
azi cred ca voi avea parte si eu de o recolta proaspata 😉
frumoasa recolta ta , iar atunci cand culegi din propria gradina , satisfactia e maxima !!!!
bravooooo!!!

Raspunde
Laura 15 iunie 2011 - 11:38

Lorena, clar merge si fara carnaciori (si eu am mancat-o simpla :P)
A iesit atat de buna!!! …da’ cred ca si mazarea asta proaspata si-a spus cuvantul :))

Raspunde
Laura 15 iunie 2011 - 11:37

Oh, da, Eniko, merge de minune si cu patrunjel 🙂
Eu, lesinata dupa marar cum sint, am uitat sa mentionez :))
Te pup fiindca iti place mancarica noastra de mazare!!!

Raspunde
LaCucinaDiLorena 15 iunie 2011 - 11:35

vaiii,ne placeee…simplu si gustos…merge si fara carnacior

Raspunde
Eniko 15 iunie 2011 - 11:33

Grozav!!!Imi place mazarea la nebunie!!!Foarte bine arata cum ai preparat-o, in afara de marar (nu sunt prietena), dar se poate folosi si patrunjel sau altceva, nu?

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Eniko Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.