Mancare de varza acra cu carne de porc

9 comentarii

Pentru ca am primit cateva capatani de varza murata (stiu, rusine mie ca nu le-am pus eu cu mainile mele 😛 ) si pentru ca aveam si niste coaste de porc uitate prin congelator, m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc sa le diversific putin meniul baietilor mei 🙂 , asa ca, iata, ma prezint in fata voastra cu un “blid” de varza la cuptor (mai ales ca m-am plictisit de, intr-adevar, gustoasele dar parca vesnicele costite la cuptor)
Reteta e preluata din cartea Silviei Jurcovan “Carte de bucate pentru tinerele gospodine”, editia din ’75 (zdrentuita 😀 ) a mamei…
Marturisesc, tot cu rusine, ca n-am prea rasfoit-o pana acum, si-mi pare rau caci este absolut minunata…dar promit sa ii acord mai multa atentie de-acum incolo!!!

Ingrediente:

– 1/2 kg carne de porc, costite, etc.
– 1 ceapa mare
– 1 varza acra mijlocie (1 kg)
– 1 foaie mare de dafin
– 1 varf de cutit piper, boia, cimbru, marar
– ulei

Am sa incep cu o mica dar importanta observatie a autoarei, si anume: pentru aceasta mancare carnea trebuie sa fie mai grasa!
Se pregateste carnea/coastele de porc: se spala, se condimenteaza bine cu sare, si piper macinat:


Ceapa si varza acra se taie marunt:


Se caleste ceapa in 3, 4 linguri de ulei timp de cca. 2 minute, apoi se pune carnea (taiata bucati, daca e cazul) si o lingurita de boia dulce:


Se amesteca putin sa se coaguleze la suprafata, apoi se stinge cu un paharel de apa calduta si se pune imediat varza taiata ca fideaua, stoarsa de zeama:


Se pune putina apa, foaia de dafin, piperul, cimbrul (eu am avut uscat), mararul tocat. Se da la cuptor cu capac sa fiarba cca. 1 1/2-2 ore. Cand e gata, apa trebuie sa fie scazuta (se poate pune si o lingura de bulion)


Pofta buna!!! 🙂

P.S. Daca varza este acra si sarata se limpezeste in multa apa calduta si se stoarce bine ca sa piarda din acreala si sare.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

9 comentarii

Nada 19 iunie 2020 - 23:41

Imi plac retetele tale.

Raspunde
Lucia 1 aprilie 2020 - 15:50

La ce temperatură la cuptor?

Raspunde
Laura Sava 1 aprilie 2020 - 18:30

La 180 grade C (foc potrivit), Lucia draga 🙂

Raspunde
mirabella.k 5 martie 2010 - 23:36

Gand la gand. Varza asteapta de o sapt in frigider, taiata, fiarta si impachetata ( asa o gasesti aici) carnea am cumparat-o acum, asa ca maine asta le fac. Dupa reteta ta, bagate la cuptor. Mai ramane de vazut cum o rezolv cu mofturosii mei.

Raspunde
Bianca 28 februarie 2010 - 10:15

Oau ce bine arata. Chiar ieri ma uitam in congelator si am vazut ca mai am coaste de la porc. Asa ca mi-ai dat idee buna ce sa fac cu ele.
Multumesc si pofta buna!!!

Raspunde
Liana10 28 februarie 2010 - 02:26

Gand la gand cu bucurie! Exact asta voi gati eu maine!
Varza murata a pus mama…
pupici!

Raspunde
Miha 27 februarie 2010 - 23:27

Esti o fericita ca nu ai mofturosi la masa. :))

Raspunde
ama 27 februarie 2010 - 18:59

si eu astept niste varza murata de la bunica si nu se poate sa nu fac si eu mancarica din asta. la noi e traditionala ptr taierea porcului si eu sunt topita dupa ea :))

Raspunde
ellis 27 februarie 2010 - 18:46

delicios! minunat!

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.