Mancare de varza acra cu carne de porc

9 comentarii

Cu asta va ademenesc eu astazi, cu o mancare de varza acra cu carne de porc, gustoasa tare, tare!!!

Pentru ca am primit cateva capatani de varza murata (stiu, rusine mie ca nu le-am pus eu cu mainile mele 😛 ) si pentru ca aveam si niste coaste de porc uitate prin congelator, m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc sa le diversific putin meniul baietilor mei, asa ca, iata, ma prezint in fata voastra cu un „blid” de varza la cuptor (mai ales ca m-am plictisit de, intr-adevar, gustoasele dar parca vesnicele costite la cuptor).

Reteta e preluata din cartea Silviei Jurcovan „Carte de bucate pentru tinerele gospodine”, editia din ’75 (zdrentuita 😀 ) a mamei…

Marturisesc, tot cu rusine, ca n-am prea rasfoit-o pana acum, si-mi pare rau caci este absolut minunata…dar promit sa ii acord mai multa atentie de-acum incolo!!!

 

 

Ingrediente:

  • 1/2 kg carne de porc, costite, etc.
  • o ceapa mare
  • 1 varza acra mijlocie (cca. 1 kg)
  • o foaie mare de dafin
  • un varf de cutit piper, boia, cimbru, marar
  • ulei

Sfat: daca varza este acra si sarata, se limpezeste in multa apa calduta si se stoarce bine ca sa piarda din acreala si sare.

 

 

Mod de preparare:

Am sa incep cu o mica dar importanta observatie a autoarei, si anume: pentru aceasta mancare carnea trebuie sa fie mai grasa!
Asadar, pregatiti mai intai carnea sau coastele de porc: spalati-o, condimentati-o bine cu sare si piper macinat:


Taiati marunt ceapa si varza acra:


Caliti ceapa in 3, 4 linguri de ulei timp de cca. 2 minute, apoi puneti carnea (taiata bucati, daca e cazul) si o lingurita de boia dulce:


Amestecati putin sa se coaguleze la suprafata, apoi stingeti cu un paharel de apa calduta si puneti imediat varza taiata ca fideaua, stoarsa de zeama:


Puneti putina apa calda, foaia de dafin, piperul, cimbrul (eu am avut uscat), mararul tocat.

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Dati mancarea la cuptor, cu capac, sa fiarba cca. 1 1/2-2 ore (se poate pune si o lingura de bulion la fiert).

Cand e gata, apa trebuie sa fie scazuta iar carnea bine rumenita!!!! 🙂


Pofta buna!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Nada 19 iunie 2020 - 23:41

Imi plac retetele tale.

Raspunde
Lucia 1 aprilie 2020 - 15:50

La ce temperatură la cuptor?

Raspunde
Laura Sava 1 aprilie 2020 - 18:30

La 180 grade C (foc potrivit), Lucia draga 🙂

Raspunde
mirabella.k 5 martie 2010 - 23:36

Gand la gand. Varza asteapta de o sapt in frigider, taiata, fiarta si impachetata ( asa o gasesti aici) carnea am cumparat-o acum, asa ca maine asta le fac. Dupa reteta ta, bagate la cuptor. Mai ramane de vazut cum o rezolv cu mofturosii mei.

Raspunde
Bianca 28 februarie 2010 - 10:15

Oau ce bine arata. Chiar ieri ma uitam in congelator si am vazut ca mai am coaste de la porc. Asa ca mi-ai dat idee buna ce sa fac cu ele.
Multumesc si pofta buna!!!

Raspunde
Liana10 28 februarie 2010 - 02:26

Gand la gand cu bucurie! Exact asta voi gati eu maine!
Varza murata a pus mama…
pupici!

Raspunde
Miha 27 februarie 2010 - 23:27

Esti o fericita ca nu ai mofturosi la masa. :))

Raspunde
ama 27 februarie 2010 - 18:59

si eu astept niste varza murata de la bunica si nu se poate sa nu fac si eu mancarica din asta. la noi e traditionala ptr taierea porcului si eu sunt topita dupa ea :))

Raspunde
ellis 27 februarie 2010 - 18:46

delicios! minunat!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Lucia Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.