Cu asta va ademenesc eu astazi, cu o mancare de varza acra cu carne de porc, gustoasa tare, tare!!!
Pentru ca am primit cateva capatani de varza murata (stiu, rusine mie ca nu le-am pus eu cu mainile mele 😛 ) si pentru ca aveam si niste coaste de porc uitate prin congelator, m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc sa le diversific putin meniul baietilor mei, asa ca, iata, ma prezint in fata voastra cu un „blid” de varza la cuptor (mai ales ca m-am plictisit de, intr-adevar, gustoasele dar parca vesnicele costite la cuptor).
Reteta e preluata din cartea Silviei Jurcovan „Carte de bucate pentru tinerele gospodine”, editia din ’75 (zdrentuita 😀 ) a mamei…
Marturisesc, tot cu rusine, ca n-am prea rasfoit-o pana acum, si-mi pare rau caci este absolut minunata…dar promit sa ii acord mai multa atentie de-acum incolo!!!
Ingrediente:
- 1/2 kg carne de porc, costite, etc.
- o ceapa mare
- 1 varza acra mijlocie (cca. 1 kg)
- o foaie mare de dafin
- un varf de cutit piper, boia, cimbru, marar
- ulei
Sfat: daca varza este acra si sarata, se limpezeste in multa apa calduta si se stoarce bine ca sa piarda din acreala si sare.
Mod de preparare:
Am sa incep cu o mica dar importanta observatie a autoarei, si anume: pentru aceasta mancare carnea trebuie sa fie mai grasa!
Asadar, pregatiti mai intai carnea sau coastele de porc: spalati-o, condimentati-o bine cu sare si piper macinat:
Taiati marunt ceapa si varza acra:
Caliti ceapa in 3, 4 linguri de ulei timp de cca. 2 minute, apoi puneti carnea (taiata bucati, daca e cazul) si o lingurita de boia dulce:
Amestecati putin sa se coaguleze la suprafata, apoi stingeti cu un paharel de apa calduta si puneti imediat varza taiata ca fideaua, stoarsa de zeama:
Puneti putina apa calda, foaia de dafin, piperul, cimbrul (eu am avut uscat), mararul tocat.
Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Dati mancarea la cuptor, cu capac, sa fiarba cca. 1 1/2-2 ore (se poate pune si o lingura de bulion la fiert).
Cand e gata, apa trebuie sa fie scazuta iar carnea bine rumenita!!!! 🙂
Pofta buna!!!
9 comentarii
Imi plac retetele tale.
La ce temperatură la cuptor?
La 180 grade C (foc potrivit), Lucia draga 🙂
Gand la gand. Varza asteapta de o sapt in frigider, taiata, fiarta si impachetata ( asa o gasesti aici) carnea am cumparat-o acum, asa ca maine asta le fac. Dupa reteta ta, bagate la cuptor. Mai ramane de vazut cum o rezolv cu mofturosii mei.
Oau ce bine arata. Chiar ieri ma uitam in congelator si am vazut ca mai am coaste de la porc. Asa ca mi-ai dat idee buna ce sa fac cu ele.
Multumesc si pofta buna!!!
Gand la gand cu bucurie! Exact asta voi gati eu maine!
Varza murata a pus mama…
pupici!
Esti o fericita ca nu ai mofturosi la masa. :))
si eu astept niste varza murata de la bunica si nu se poate sa nu fac si eu mancarica din asta. la noi e traditionala ptr taierea porcului si eu sunt topita dupa ea :))
delicios! minunat!