Manastirea Dumbrava, care, in realitate, este de-o mie de ori mai frumoasa decat toate pozele in care a aparut vreodata, a fost prima oprire din mica noastra vacanta de vara prin tara (din acest ciudat an 2020), o vacanta care a avut ca punct de pornire Banatul nostru cel frumos si ca punct final Maramuresul. Am reusit sa vizitam atatea locuri minunate in mai putin de-o saptamana, incat de-abia astept sa evadam din nou!!!! 😀
Intorcandu-ne insa la Dumbrava, trebuie sa va marturisesc ca totul e extraordinar de frumos acolo!!! Cele doua biserici: cea veche si cea noua, aleile, florile, iazurile cu fantani arteziene, podurile si bancile de lemn…pana si parcarea e o oaza de liniste! Iar langa parcare, e un intreg univers: o moara de apa, cu o bisericuta de lemn in spate, un lac mic in imediata lor apropiere, „casa” unor lebede maiestuoase, albe si negre, si niste tarcuri cu animale: ponei, struti, pauni, iepuri…tot felul de animalute care ii incanta, mai ales, pe micii vizitatori ai acestui sfant lacas!
Noi am avut parte de o dubla bucurie, daca pot sa spun asa, pentru ca, pe langa descoperirea acestei frumoase manastiri, am intalnit-o si pe o maicuta draga noua, cu care am petrecut cateva ore bune (ce au parut minute!)
Cateva poze de pe drum, prima data…asa cum v-am obisnuit :))
Intrarea in Alba Iulia:
Prin Aiud: Cetatea Aiudului (unde mintea mi-a zburat, fara sa vreau, la „celebra” inchisoare a mortii…)
Catre comuna Unirea, unde se afla satul Dumbrava:
…indicator surprins in viteza, din masina 🙂
Manastirea Dumbrava, vazuta tot din masina, de pe sosea:
Primul lucru pe care l-am observat, dupa ce am coborat din masina, a fost turnul-clopotnita, cu Sfantul Dimitrie:
Sfantul nostru drag a parut ca ne binecuvanteaza in timp ce intram pe „poarta” manastirii:
La intrare, am zarit niste cruci mari, niste troite sculptate in lemn, foarte frumoase, iar in stanga se afla pangarul manastirii, acel loc binecuvantat de unde iti poti cumpara iconite, carti, tamaie…
Cam asa arata curtea manastirii, plina de flori si de verdeata. Cu adevarat, ca un colt de rai!
Biserica mica, cea veche, cu hramul Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, ne-a intampinat, luminoasa, cu un altar de vara la intrare:
Bisericuta are un odor de mare pret, o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscuta si sub numele de „Dumbravita”, cu o poveste fantastica! Maicile vor fi mai mult decat incantate sa v-o povesteasca 🙂
Si tot in mica bisericuta se afla si Icoana Maicii Domnului „Portarita”:
In fata altarului: o icoana foarte interesanta, in care apar Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir si Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt:
Mi-a placut foarte mult cum pica lumina pe altar…
Biserica mare, cea noua, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, ne-a uimit cu pictura vie si extraordinar de frumoasa si ne-a adus atata pace-n suflet!!!
I-am regasit pe multi dintre sfintii nostri dragi pe peretii ei inalti!
Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir:
Sfantul Mina, atat de drag inimii mele!!!!
Sfanta Mare Mucenita Varvara, sfanta atat de draga lui Bogdi!
Interiorul bisericii, cald si primitor:
Adormirea Maicii Domnului, sus, deasupra usii:
Afara din biserica, am surprins aleea cu banci de lemn si flori, unde, impreuna cu maicuta noastra draga, am zabovit timp de cateva minute:
Privire catre dealul din spatele bisericii, unde ai putea sta la povesti o zi intreaga!!!
Chiliile maicutelor, cu banci de piatra si fantani in fata:
Flori, din nou 🙂 …multe si frumos colorate, in ghivece mari de lemn:
Si inapoi, catre iesirea din manastire, pe langa iazul cu salcii:
Peste podul de lemn:
…pana in afara manastirii, in parcul de langa parcare:
…unde se regasesc bisericuta de lemn si moara de apa:
Lebedele:
Si tarcurile cu animale:
Nu o ocoliti, daca ajungeti cumva prin zona!!!!
2 comentarii
Fericiti sunt cei alesi sa se bucure de aceste frumuseti, dar mult mai fericiti sunt cei cei care cred cu adevarat in frumusetile divine ale Tatalui Ceresc, vazute doar cu sufletul lor curat, frumuseti ce nu pot fi descrise sau prezentate de mintea omeneasca.
Ana.
Un colt de rai, binecuvantare a Tatalui Ceresc si a Maicutei Sfinte. Fericiti sunt cei alesi sa se bucure de aceste frumuseti.