Maioneza de post din cartofi

9 comentarii
Inainte de toate trebuie sa va spun ca in cele cateva posturi pe care le-am tinut pana acum, aceasta maioneza de post din cartofi a fost mereu prezenta in meniul nostru. Dar mai am o varianta, o maioneza cu telina  care se face exact la fel. Ambele se fac foarte usor si sunt intr-atat de gustoase incat pot fi oricand folosite si in afara zilelor de post.
Eu acum am facut-o cu cartofi fierbinti, ca pentru piure, dar de multe alte ori am facut-o cu cartofi reci (cum spune si reteta), deci merge de minune in ambele variante. Atata doar poate ar trebui sa spun…daca nu aveti un mixer vertical (de mana) nu garantez ca veti obtine aceeasi consistenta, dat fiind faptul ca cartofii au tendinta de a se incleia rapid…ceea ce nu e prea bine! 😀

Oricum ar fi, insist s-o incercati!!!!!!!! :))

 

Ingrediente:

  • 1 cartof mare fiert (1 capatana de telina fiarta)
  • 1 ceasca de ulei
  • zeama de la o lamaie
  • 2 lingurite mustar
  • 2 linguri de apa foarte rece

 

Mod de preparare:

Se curata cartoful (sau telina), se taie in patru si se fierbe bine in apa cu sare (apa sa clocoteasca cand adaugati cartoful). Dupa ce s-a fiert, se scoate imediat din apa si se lasa la racit.

Dupa ce se raceste, cartoful se paseaza intr-un castron si se amesteca, cu lingura de lemn sau mixerul (eu mereu aleg mixerul 😀 ), cu mustarul, zeama de lamaie si, putin cate putin, uleiul. Pe parcurs se adauga si cate putina apa foarte rece. Veti obtine o maioneza de-li-cioa-sa!!! :))

Eu am folosit-o aici, la salata de conopida, ce mi-a iesit uimitor de gustoasa.

Sfat: cum va spuneam si mai sus, puteti prepara aceasta maioneza si cu telina sau chiar cu fasole boabe, bine fiarta, tot o ceasca.

 

 

Reteta preluata din cartea „Mancaruri si dulciuri de post” -Garoafa Coman

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

9 comentarii

Dan 19 noiembrie 2022 - 20:21

Caut o rețetă de maioneză fără ou și nu găsesc niciuna care să-mi placă, adică să obțin o maioneză „băț”, fermă, care nu curge ca o cremă.

Raspunde
marina 10 mai 2011 - 11:15

buna,Laura….imi place reteta ta de maioneza din cartofi(deoarece noi tinem toate posturile),insa am o mica problema…crezi ca s-ar putea prepara fara mustar? eu sunt alergica la mustar si nu pot sa-l includ deloc in preparatele mele…oricum,o sa incerc…

Raspunde
Anonymous 5 decembrie 2010 - 19:15

merci ptr reteta,eu am facut-o si e delicioasa,bravo

Raspunde
Anonymous 13 octombrie 2010 - 20:36

Draga Laura,
Te-am descoperit de putin timp si sunt incantata de retetele tale.Vreo doua dintre ele le-am si experimentat si sunt foarte bune!!!Te felicit din tot sufletul pentru talentul, amabilitatea si rabdarea de care dai dovada!
Cu drag,
Eve

Raspunde
FlyingRoo 29 aprilie 2010 - 06:46

Buna Laura

Si eu ca si „anonim” mai sus sunt un „lurker” – trec cam o data pe saptamana pe „aici” ca sa vad ce a mai gatit Laura. Intradevar, noua „fatada” arata bine, este mai moderna si pune in valoare mai bine pozele.
O singura remarca: unele dintre texte cred ca au fost scrise in original cu alte culori, si nu s-au trasferat foarte bine, sunt aproape negru pe negru. Exemplu: postul din 8 Septembrie 2007, Poze cu aperitivele si masa (poze cu aperitive 1), sub prima poza, fraza apropo de cele 12 colege invitate este imposibil de citit daca nu se „highlight”

Acum o intrebare legata de reteta de mai sus: nu crezi ca daca s-ar fierbe cartoful in coaja proprie ar fi mai bine, ar absorbi mai putina apa si s-ar preta emulsionarii mai usor? Ma gandesc la asta pentru ca atunci cand vreau sa fac un piure de cartofi, sau mai ales de telina sau conopida, prefer sa le gatesc in abur, tocmai pentru a fi mai „uscate”, ca sa nu iasa terci ci sa se faca pufoase si usoare.

Numai bine
Nina

Raspunde
Laura 25 martie 2010 - 17:41

Oh my God, this message is soooo emotional!!! I’m so happy and overwhelmed by your sweet, sweet thoughs that if I’d be near you right now, I’d kiss you a thousand times :)))
Thank you so much for sharing this with me, it means a lot 🙂
Have fun in the kitchen, impressing your friends with our Romanian cuisine!!!
…and please come back to check out what’s new 😛

Raspunde
Laura 25 martie 2010 - 17:10

Grazie, Federica 🙂
Baci!!!!!!!

Raspunde
Anonymous 24 martie 2010 - 07:16

Hi Laura, I have been visiting your blog for almost a year now…I just thought I would let you know that the new ‘face’ looks amazing, well done!…and also that your recipes are so easy to follow..thank you, because I am usually a disaster in the kitchen…friends now enjoy eating Romanian cuisine (something they have never been introduced to before-and they love it) …thank you… I am now considered a great chef (if only they knew…thanks!) 😀

Raspunde
Federica 24 martie 2010 - 00:11

sempre ottima! baci!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.