Lichior de nuci verzi

[shashin type=”photo” id=”17496″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
La lichiorul asta de nuci verzi visez de ani de zile…
L-am regasit printre multe retete de-ale mele, nescrise inca :P, asa ca m-am gandit ca a venit timpul sa il pun in practica.
Am pornit de la o reteta expusa de Adriana Nicoleta, acum multi ani, si impreuna cu ideile culese de pe net, am creat o varianta proprie, sper eu gustoasa, a lichiorului mult visat. E foarte bun si simplu, dar si la aromatizarea prajiturilor. Aveti aici: „Cizmulite” pentru Mos Nicolae, o idee in sensul asta iar aici este dulceata de nuci verzi, tot din nucul meu batran si falnic 🙂

Ingrediente:

Pentru macerat;
– 500 ml alcool rafinat (96 grade)
– 30 nuci verzi
– 2, 3 cuisoare
– jumatate de baton scortisoara
– coaja de la 1 lamaie

Pentru sirop:
– 1 litru apa
– 1 kg zahar

 

Mod de preparare:
Se spala in mai multe ape nucile; se taie apoi in jumatati sau felii.
Se pun intr-un borcan sau damigeana mica si se acopera cu alcool.
Se adauga cuisoarele, scortisoara si coaja de lamaie si se inchide ermetic damigeana.
Se lasa cca. 2 luni (la soare ar fi ideal), agitand in primele 2 saptamani zilnic damigeana.
Se filtreaza apoi continutul (se trece de mai multe ori prin tifon curat).
Se face siropul din zahar si apa; rece, se amesteca cu siropul concentrat de nuci.
Se pune din nou in sticla/damigeana si se consuma dupa 2, 3 saptamani.
Se pastreaza la rece.

…cum le-as fi putut rezista?!?!? :)))

[shashin type=”photo” id=”17500,17501″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rezultatul (aproape) final 😛

[shashin type=”photo” id=”17497,17498″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si aici gata!!! 🙂

[shashin type=”photo” id=”17499″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Imediat dupa preparare si chiar si dupa doua saptamani va fi amar si iute, deci incercati sa aveti rabdare 😀