Langosi

Acesti langosi sunt facuti de mami a mea scumpa si draga (cum ii mai sarut eu mainile alea dibace 😛 ) si sunt cei mai buni din lume!!!!!!
Va prezint, asadar, cea de-a doua reteta a ei in imagini, ce sper sa aiba acelasi succes ca prima: Saviecuta cu mac si nuca
…pardon, m-am zapacit, este de fapt a treia, fiindca a doua a fost delicioasa Greta 😛
E o reteta minunata si pe deasupra e si de post, asa ca sper sa va fie foarte de folos.

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 500-700 ml apa calduta
  • 1 lingura sare
  • 3, 4 linguri ulei
Maia:
  • 14 grame drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • putina apa calduta (nu fierbinte!)

 

Mod de preparare:

Se pregateste intai si intai maiaua: se zdrobeste drojdia (aveti grija sa fie foarte proaspata!!!) intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar, se amesteca; se pune putina apa calduta ( cat sa omogenizam compozitia) si se pudreaza cu 1 lingura de faina. Se lasa cateva minute (5-8 min.) la crescut.
Se amesteca apoi cu faina, lasata cu o zi inainte la temperatura camerei (si neaparat cernuta), cu apa calduta si cu o lingura (de supa) cu sare. Daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina si cu restul ingredientelor, avand grija sa nu intre in contact cu sarea!

Aluatul se amesteca bine cu o lingura de lemn, dupa care, cand devine greu de amestecat, se framanta cu mainile. Nu mult, ci doar pana cand vedeti ca faina s-a incorporat complet. Se toarna uleiul peste aluat si se aduna intr-o bila. Retineti faptul ca aluatul trebuie sa fie moale si lipicios!

Se lasa apoi la dospit intr-un loc calduros si lipsit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul, sau arata cam asa:

Ca sa-l putem manevra ne ungem mainile cu ulei si il desprindem cu grija de pe margini:

Il rasturnam pe masa unsa bine cu ulei:

…si incepem sa il portionam cu ajutorul unei linguri sau direct cu mana:

Mami, dupa cum vedeti, a obtinut o anumita dexteritate in manevrarea lui cu lingura 😀

Fiecare „biluta” de aluat se turteste un pic cu mainile pe suprafata bine unsa cu ulei…si-apoi se pune la prajit in ulei incins:

De fapt se pun vreo doua, trei bucati, depinde de cat de mari le faceti:

Si cam asta e, usor si atat de gustoooos!!!

Aici la defilat, in bratele lui tati, pe care l-am purtat dupa mine pe tot coridorul in cautarea unei raze de soare 🙂  M-a ascultat dragul de el, si-atunci l-am rasplatit cu cel mai frumos si pufos langos!!!!!


Se pot face si de ne-post, hihi…caz in care radeti branza sarata deasupra aluatului necopt (pe o parte doar) il acoperiti cu cealalta parte, sigilati bine marginile, si puneti la prajit. Sau mai usor, cand sunt prajiti, radeti deasupra lor branza 🙂
Mami va ureaza: Pofta maaaare!!!