Ketchup de casa

Va aminteam ieri pe facebook de o pasta de ardei grozava, dar cand am vazut cu cata pofta a papat Bogdi din ketchup-ul asta cu rosii si mere proaspete, culese direct din gradina, m-am razgandit πŸ˜› Va prezint, asadar, cel mai bun si aromat ketchup de casa, perfect pentru copii!!! Eu am facut portie dubla, si cred c-o sa mai fac πŸ˜€

 

Ingrediente pentru o portie:

  • 1 kg rosii
  • 2 mere mari
  • 2 cepe potrivite
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingurita boia dulce (optional)
  • 1 lingura rasa de sare grunjoasa
  • 2 linguri otet de vin sau otet de mere
  • 1 lingurita piper macinat
  • 2 foi dafin
  • un varf cutit de scortisoara
  • 1, 2 ardei iuti (optional)
  • 2 linguri miere de albine sau 80 g zahar

Sfat: Sosul e foarte bun si aromat si fara zahar sau miere, mai ales daca merele sunt dulci.

 

Astea au fost cele mai mari, zemoase si gustoase rosii de casa pe care le-am gustat in ultimii ani:

Si merele au fost incredibil de gustoase, culese chiar de Bogdi, din marul nostru supraincarcat. Face cele mai gustoase mere din toata livada, dar mereu i se frange cate o creanga, la ce rod bogat are. Aici sunt doar cateva, culese de pe creanga rupta:

 

Mod de preparare:

Se taie legumele si fructele in bucati potrivite, se adauga restul ingredientelor si se fierb toate cca. 1 ora si 45 de minute, la foc mic. Se adauga mierea sau zaharul, si se mai fierbe inca vreo 20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se Β macina apoi compozitia la blender, cat mai fin, sau se trece prin masina de rosii. Ori prin sita.

La final, ketchup-ul se pune in sticle sau in borcane si se depoziteaza in camara. Sau cat mai la-ndemana πŸ˜€ , fiindca e foarte gustos si se va consuma rapid!!!

E ketchup-ul preferat al lui Bogdi πŸ™‚

Dupa ce il deschideti, il puneti neaparat la frigider!!!!!!!

…iar la anu’ fac portie dubla!!! :))

Daca vreti sa il pastrati pe iarna, adaugati 2 aspirine pisate in ultimele 5 minute de fierbere, sau fierbeti borcanele la bain-marie, in cuptor, cum am procedat aici: Compot de corcoduse.