Aceasta este reteta de baza pentru inghetata de vanilie, cu care vom jongla toata vara in scopul obtinerii de noi si delicioase arome.
E grozav de buna!!! …si dupa cum stiti, am folosit-o deja aici…ma rog, ce-a mai ramas din ea 😀
Urmeaza, asadar, „variatiuni pe aceeasi tema” 😛
Ingrediente:
- 450 ml lapte (3,5 % grasime)
- 1 baton de vanilie sau 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
- 6 galbenusuri
- 150 g zahar tos
- 250 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
Etapa 1. Intr-un vas, pe foc, puneti laptele cu vanilia (daca folositi baton de vanilie, crestati-l pe lungime) si incalziti pana cand aproape incepe sa fiarba.
Bateti intr-un castron galbenusurile cu zaharul timp de cca. 5 minute, pana ce amestecul se deschide la culoare si are un aspect spumos. Incorporati treptat laptele fierbinte, amestecand continuu cu o lingura de lemn.
Etapa 2. Turnati compozitia intr-un vas, la bain-marie, si continuati fierberea pana ce amestecul se ingroasa usor si imbraca lingura (daca dati cu degetul pe lingura trebuie sa lase o dara clara ). Nu lasati crema sa fiarba, caci se va taia!!!
Etapa 3. Luati-o de pe foc si strecurati-o intr-un castron pe care il asezati intr-un altul cu apa rece (cu gheata ar fi si mai bine). Crema trebuie sa se raceasca brusc. Acoperiti apoi crema cu o hartie sau un prosop de bucatarie umed si lasati-o sa se raceasca complet.
Etapa 4. Turnati crema intr-un vas pentru congelator si inghetati timp de 2 ore, apoi bateti-o cu un mixer (cel de mana e perfect) sau cu ajutorul unei furculite pentru a sparge cristalele de gheata.
Bateti usor frisca si incorporati-o in crema de ou; inghetati si repetati procedeul dupa alte doua ore. Numai in felul asta veti obtine o inghetata cremoasa 🙂
Puneti-o apoi la loc in vasul special, sigilati-o bine si inghetati-o timp de cel putin 6 ore sau pana se intareste bine.
Noi am savurat-o din cornete, de data asta, cumparate 😀
Am decorat-o cu sosul Snickers (pe care l-am facut prima oara acum muuulti ani), si pe care l-am refacut zilele astea, special pentru iubitorii de inghetata & sos:
Foarte fina si…vanilata 🙂
…dar numai daca urmati intocmai pasii expusi 😛
20 comentarii
Salut… Blogul tau e unul dintre preferatele mele, de muult muuult timp. Mai nou mi-am facut si eu un colt de Pinterest + un blog (nu doar) culinar si in seara asta am inceput reteta. Din păcate mi s-a tăiat la încălzire deși nu a fiert, pentru că eu tot așteptam să se întărească mai mult (ca o budincă)… 🙁 Pe de altă parte, din fericire nu am avut oală destul de mare și am pus pe bain-marie in doua ture. A doua aparent a ieșit, sper să nu o stric la următorii pași! Mulțumesc mult pentru idee 🙂
super arata te rog a-mi spui cu ce sa amestec cacao ca nu a-m
praf de ciocolata
Super reteta! Mi-am uimit sotul cu ea, multumesc! 🙂
Multumesc ca existi….
Arata foarte bine:)Te admir ca ai dispozitia necesara sa faci inghetata in casa.
Imi place reteta ta, insa eu voi cumpara inghetata gata facuta. Timpul acordat bucatariei e foarte scurt, in cazul meu, insa inghetata mea preferata de vanilie Carte d’Or Creme Vanilla se potriveste perfect retetei tale. O recomand cu caldura celor care nu dispun d etimpul necesar si carora le place reteta ta.
Trebuie neaparat strecurata?
Nu am inteles partea asta cu castronul rece, strecuratul si hartia umeda! Poate fi orice tip de hartie?
Ma apuc acu sa o fac si sunt cam incepatoare in ale bucatariei si nu vreau sa gresesc!
Cornetele de inghetata sunt de la Kaufland 😉 azi mi-a cumparat si sora mea iar in seara asta execut reteta 😉
Delicioasa! Abia astept sa o incerc !
Laura ,te rog spune-mi de unde cumperi cornetele(vafele) pentru inghetata.Am facut si eu inghetata foarte buna….vanilie si caramel cu alune……….buna tare!
Una e a mea!!!
Va pup!
Alina Mitin
salu laura…iti urmaresc blogul periodic..faci niste minunatii culinare de-a dreptul.
Imi spui te rog daca aceasta inghetata o pot face la masina de inghetata? mersi anticipat
Laura, superba prezentare! Buna reteta de baza cu care poti sa jonglezi toata vara 🙂
Are doua calitati:arata ffff bine si e de casa ,adica SANATOASA!
Ador inghetata de vanilie! Absolut delicioasa!
ne putem servi si noi? :):)
Ador inghetata ,chiar astazi am sa fac o portie de vanilie si una de capsuni,o sa te invit la mine pe blog unde o sa vezi ce a iesit.
Absolut delicios! Arată foarte bine!
Bellissimi 🙂 brava
Federica, sono così felice che ti piace!!!!!!!!!!!!! Baci 🙂
noooooooo ma sono spettacolariiiiiiiiiiiiiii!!!bravissima!!baci