Inghetata de vanilie

Aceasta este reteta de baza pentru inghetata de vanilie, cu care vom jongla toata vara in scopul obtinerii de noi si delicioase arome.
E grozav de buna!!! …si dupa cum stiti, am folosit-o deja aici…ma rog, ce-a mai ramas din ea πŸ˜€
Urmeaza, asadar, “variatiuni pe aceeasi tema” πŸ˜›

 

Ingrediente:

  • 450 ml lapte (3,5 % grasime)
  • 1 baton de vanilie sau 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 6 galbenusuri
  • 150 g zahar tos
  • 250 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Etapa 1. Intr-un vas, pe foc, puneti laptele cu vanilia (daca folositi baton de vanilie, crestati-l pe lungime) si incalziti pana cand aproape incepe sa fiarba.
Bateti intr-un castron galbenusurile cu zaharul timp de cca. 5 minute, pana ce amestecul se deschide la culoare si are un aspect spumos. Incorporati treptat laptele fierbinte, amestecand continuu cu o lingura de lemn.

Etapa 2. Turnati compozitia intr-un vas, la bain-marie, si continuati fierberea pana ce amestecul se ingroasa usor si imbraca lingura (daca dati cu degetul pe lingura trebuie sa lase o dara clara ). Nu lasati crema sa fiarba, caci se va taia!!!

Etapa 3. Luati-o de pe foc si strecurati-o intr-un castron pe care il asezati intr-un altul cu apa rece (cu gheata ar fi si mai bine). Crema trebuie sa se raceasca brusc. Acoperiti apoi crema cu o hartie sau un prosop de bucatarie umed si lasati-o sa se raceasca complet.

Etapa 4. Turnati crema intr-un vas pentru congelator si inghetati timp de 2 ore, apoi bateti-o cu un mixer (cel de mana e perfect) sau cu ajutorul unei furculite pentru a sparge cristalele de gheata.
Bateti usor frisca si incorporati-o in crema de ou; inghetati siΒ repetati procedeul dupa alte doua ore. Numai in felul asta veti obtine o inghetata cremoasa πŸ™‚
Puneti-o apoi la loc in vasul special, sigilati-o bine si inghetati-o timp de cel putin 6 ore sau pana se intareste bine.

Noi am savurat-o din cornete, de data asta, cumparate πŸ˜€

Am decorat-o cu sosul Snickers (pe care l-am facut prima oara acum muuulti ani), si pe care l-am refacut zilele astea, special pentru iubitorii de inghetata & sos:

Foarte fina si…vanilata πŸ™‚

…dar numai daca urmati intocmai pasii expusi πŸ˜›