Halva de gris

 

Prieteni dragi, astazi este prima zi din postul Craciunului, post care mi-a adus intotdeauna liniste si bucurie-n suflet…

Sper si imi doresc cu tarie ca si anul acesta sa simt aceeasi binecuvantare, mai ales ca am atata nevoie de ea. Tati meu iubit, Ioan, e in spital de cateva zile si nu ma pot impaca deloc cu situatia asta…il vreau acasa, teafar si sanatos!!!

Nu vreau sa va intristez dar am simtit nevoia sa va impartasesc durerea mea, la fel cum va impartasesc si bucuriile mele marunte…

Stiu insa ca rugaciunile si gandurile voastre bune il vor ajuta sa se insanatoseasca, iar pe mine sa ma linistesc, asa ca va pup cu drag si va doresc post cu folos si multa, multa sanatate!!!

Prima reteta de post va este, ca de obicei, dedicata. Este cea mai buna halva de gris pe care am mancat-o.

 

Ingrediente:
  • 750 ml apa (3 pahare cu apa)
  • 400 g zahar (2 pahare umplute pe trei sferturi)
  • 250 g gris (1 pahar plin)
  • 160-180 g nuci sau migdale (1 pahar cu varf)
  • 200 g margarina sau ulei (1 pahar) ori ulei de cocos
  • 10 ml esenta de migdale (2 linguri)
  • scortisoara

 

Mod de preparare:

Se pun zaharul si apa la fiert, la foc mic, si se amesteca din cand in cand. Se lasa pana capata consistenta de sirop (timp de cca. 20 de minute). Se infierbanta margarina intr-o tigaie si cand s-a topit se adauga grisul, putin cate putin, amestecand cu o lingura de lemn. Dupa ce s-au omogenizat, se adauga siropul fierbinte. Nu tot deodata, ci treptat. Se adauga apoi nuca macinata (sau tocata cu cutitul, daca vreti ca halvaua sa fie mai crocanta) si esenta de migdale. Se amesteca pana se observa ca halvaua se desprinde de pe peretii tigaii. Se ia de pe foc, se acopera cu un prosop si se lasa sa se umfle grisul. Se scot cu o lingura portii mici pe farfurie (eu am folosit „cupa” de inghetata pentru asta). Se lasa sa se raceasca si se presara cu scortisoara.

 

Sfat: pentru a o face si mai aromata, puteti folosi 500 ml apa+250 ml suc proaspat de portocale.