Gogosi

17 comentarii
Aceste gogosi minunate au fost tot de mami facute. Si tot de post sunt, numai ca de data asta a avut un ajutor mai special, pe iubitul meu mic, cel mai dulce ajutor de bucatar din istorie 😀
Au fost incredibil de bune si cu dulceata de visine dar si cu dulceata de gutui!!!

 

Ingrediente:

Aluat gogosi:
  • 1 kg faina
  • 400 ml apa
  • 3 linguri mari de zahar
  • 1 praf de sare
Maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • putina apa calduta (nu fierbinte!)

 

Si simple, pudrate cu zahar praf sunt grozav de bune!!!

 

Mod de preparare:

Modul de preparare al gogosilor este identic cu cel al langosilor, cu mentiunea ca in cazul asta aluatul nu trebuie sa fie lipicios, ci mai compact, sa se ia de pe mana. Aveti grija ca drojdia sa nu fie veche, iar faina cernuta (chiar de doua ori). De asemenea, faina trebuie adusa in bucatarie (la cald) cu cel putin cateva ore inainte. Si drojdia la fel.
Se prepara, asadar, maiaua, care dupa ce a crescut putin se amesteca cu faina si-apoi cu apa calduta, indulcita in prealabil cu lingurile de zahar. Se framanta totul foarte bine.
Aluatul se intinde apoi pe o suprafata infainata (deloc subtire) si se taie rondele cu o forma. Se lasa putin la crescut, cca. 15-20 de minute, dupa care se prajesc in baie de ulei fierbinte.

Aici va arata bucatarul meu scump ( in pijama 😀 ) ce aveti de facut:

…insa fara loviturile de karate si tot arsenalul de lupta dezlantuit 😀

Desi, intr-un final, iubitul meu s-a plictisit de-atata treaba si si-a modelat o masina-robot 😛
…si cu ocazia asta am reusit sa-l tin departe de uleiul fierbinte…

Se prajiesc, deci, rondelele de aluat in baie de ulei (incins) si gata mult ravnitele gogosi!!!

Au iesit chiar bine, nu?! …dat fiind faptul ca sunt de post, deci simple si, aparent, neatragatoare…

Aici (si mai jos) am incercat sa le dau un aer mai festiv 😛

Am servit cateva bucati cu dulceata de gutui, pe care am facut-o acum o luna numai ca n-am ajuns eu sa v-o arat…si cateva cu dulceata de visine.

Incredibil de gustos!!!

Sper sa le incercati si sa va bucurati si voi de gustul lor grozav.
Sa aveti pofta!!!!

P.S. Pe viitor am de gand sa va arat si crofnele noastre banatene, cu lapte si oua…deci mai „de dulce” 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

17 comentarii

retete de post 27 aprilie 2012 - 16:33

Ce pofta de niste gogosi mi-ai facut… arata foarte bine si sunt sigur ca si gustul e pe masura

Raspunde
Carmen 15 august 2011 - 13:34

Le-am facut si eu,au iesit atat de bune…ador gogosile dar am avut retineri sa fac,mi se parea complicat.Multumesc pentru reteta!

Raspunde
Anonymous 1 aprilie 2011 - 22:22

Foarte bune gogosile…delicioase!!!

Raspunde
Iasi 10 martie 2011 - 20:02

Cand am vazut cum arata mi s-a facut pofta instantaneu. Ce nasol e sa fii pofticios.

Raspunde
Daniela 18 februarie 2011 - 22:05

Am facut gogosi dupa reteta ta si au iesit bune. Le-am mancat cu placere calde si a doua zi. Ca sa ramana moi am acoperit castronul cu folie alimentara. Iti multumesc pentru reteta!

Raspunde
Laura 14 februarie 2011 - 13:01

Daniela, in prima faza, aluatul se lasa la crescut in lighean pana se umfla bine :)) …si-apoi se transfera pe masa de lucru unde se decupeaza, moment in care, da, le lasi din nou la crescut, dar numai vreo 10-15 minute 🙂
Multumesc mult de intrebare, am vazut acum ca nu era specificat in reteta…

Te-astept cu impresii 😛

Raspunde
Daniela 13 februarie 2011 - 20:02

Laura, compozitia se lasa la crescut si in lighean sau doar pe masa de lucru dupa ce se decupeaza? Multumesc!

Raspunde
Anonymous 6 februarie 2011 - 14:02

Buna LAURA! o reteta excelenta,arata ff frumoase, o sa ancerc sa fac si eu mai trimite asa ceva! FELICITARI!!!!!

Raspunde
eva.s 23 noiembrie 2010 - 14:13

Cu manutele astea doua fac niste gogosi mai ceva decat mami si buni…

Raspunde
ionela 25 septembrie 2010 - 16:09

Buna Laura!Ma bucur ca te-am descoperit….de cateva zile nu ma mai desprind de pe blog…nu stiu la care reteta sa ma mai opresc.Cu toate ca am putin timp liber,imi place sa ma delectez in bucatarie…si sa-mi rasfat si eu puiul mic(are 8 ani).Am incercat cateva retete care sunt formidabile si care ma fac sa-mi mai treaca dorul de casa!Felicitari tie si multa sanatate familiei….

Raspunde
laurica_sv 4 februarie 2010 - 22:49

Intr-adevar delicoase..si eu am facut astazi si uffff ..delicioase…multumesc de reteta..pupici:)

Raspunde
attila 14 ianuarie 2010 - 23:16

Ai un ajutor de nadejde in Bogdi! Bravo!!! PS: LA MULTI ANI!

Raspunde
Alina 14 ianuarie 2010 - 22:01

FELICITARI BUCATARULUI !!!!!!!
Ne-a cucerit… de mult!
Pupici lui Bogdi si mamei lui, bineinteles :))) !
Alina si buni Nuti.

Raspunde
Amalia 13 ianuarie 2010 - 10:56

Ce ajutor pretios…scumpicul tau baietel harnic foc! Si mama ta atat de talentata! Ce sa zic, talentul ramane si se transimte mai departe in familie. Felicitari! Gogosile chiar am sa le fac si le voi servi cu zahar pudra, cu miere sau baietilor le voi face un sos de vanilie. Stii care era in liceu porecla baiatului meu? Gogo (de la Gogosica) hi, hi, hi. Si acum il alint asa uneori:)

Raspunde
Olgutza 13 ianuarie 2010 - 00:52

Cat de bine arata… nici nu vreau sa ma gandesc cat de bune sunt.. As infuleca una cu dulceata de gutui 😛
Laura, felicitari pentru blog. E printre blogurile pe care le urmaresc constant ;).. e complet si e imposibil sa nu gasesti o idee care sa te faca sa intri in bucatarie 😉
Si ce ajutor de bucatar priceput. Incet incet creste si al meu pici de 6 luni si-am sa-l infainez :))

Raspunde
Michelle 12 ianuarie 2010 - 22:57

intr-adevar excelente..felicitari!

Raspunde
Daniela 12 ianuarie 2010 - 22:54

Buna Laura
Arata super gogosili!
La mine in familie astea sant gogosile adevarate,cele care au oua sau lapte sint bune,dar gogosili adevarate astea sant (si cele care le zici langosi).
An fine mi-ai facut pofta de gogosi.

Si asa ajutoare ( mama si fiul) mai zic si eu!
Pe curand.

Raspunde

Dă-i un răspuns lui attila Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.