Galuste cu prune de post

15 comentarii

Dragilor, eu una adooor galustele cu prune sau gombotii, cum vreti sa le spuneti 😛
Aveti aici o marturie extrem de pasionala in legatura cu aceste minunatii dulci si rotunde.
Si cum suntem in post, am facut galuste cu prune de post!!! Prea bune!!!

 

Ingrediente:

  • 20-30 prune rosii (depinde de marimea lor)

Pentru aluatul de galuste:

  • 500 g cartofi
  • 150 g faina
  • 4-5 linguri gris
  • 100 ml ulei

Pentru pesmet:

  • 500 g pesmet
  • 80-100 ml ulei
  • zahar dupa gust
  • scortisoara (optional)

Sfat: Daca nu vreti sa folositi pesmet prajit, il puteti inlocui cu biscuiti macinati sau cu nuca macinata (ori un amestec de nuci) sau chiar cu paine prajita, macinata cat mai fin.

 

Mod de preparare:

Alegeti si spalati bine prunele proaspete (puteti folosi si prune din congelator), din alea rosii, pentru rachie 😀 , fiindca-s cele mai bune, un pic acrisoare si zemoase!!! Daca faceti cu alte prune, mai mari, le puteti injumatati.

Se pregateste apoi pesmetul: se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga tot pesmetul si se amesteca intruna, sa nu se arda. Focul sa nu fie tare! Cand s-a rumenit, se da deoparte si se lasa la racit.

In continuare, se fierb cartofii in apa cu sare, se curata de coaja si se trec prin presa speciala de cartofi. Daca nu aveti, pasati-i, fierbinti, ca pentru piure. Lasati-i putin deoparte.

Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare, impreuna cu 1 lingurita sare groasa. Cand incepe sa clocoteasca, se da focul la minim si se pregatesc galustele.

Se amesteca faina, uleiul, un praf de sare si grisul cu cartofii pasati; se framanta un aluat nu foarte tare (sa se ia totusi de pe degete). Se scot cu o lingura cca. 10 gramajoare de aluat (putin mai mari decat prunele) pe un fund de lemn presarat cu faina. Se imbraca prunele cu aluatul infainat, se rotunjesc in palme si se aseaza pe fundul de lemn (prunele trebuie sa fie uniform acoperite). Cand ati terminat, le puneti in apa clocotita. Tineti minte ca galustele se fierb in transe, nu se pun toate deodata, pentru ca aluatul sa nu se inmoaie! Se fierb la foc mic, pana se ridica la suprafata. In cca. 8-10 minute ar trebui sa fie gata.

Se scot apoi cu o spumiera si se tavalesc prin pesmetul rumenit dinainte.
Se servesc cu zahar si scortisoara, daca va place 🙂

Le puteti servi si cu gem de prune, cum am facut la varianta de ne-post 😀

P.S. Adaugati putina faina in plus daca aluatul o cere iar daca nu aveti prune prin congelator, sunt sigura ca vor iesi minunat si cu prune sau caise/piersici din compot, bine scurse, ori chiar cu visine. Multe fete le-au incercat deja cu prune uscate (dar inmuiate inainte)…sau cu gem/magiun gros de prune…deci combinatiile sunt multe, si gustoase 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

15 comentarii

Georgeta 6 octombrie 2021 - 22:39

Foarte bune ! Cele mai bune galuste pe care le-am mancat !Multumesc pentru reteta!

Raspunde
Ramona 17 septembrie 2021 - 15:02

Ca e post, ca nu e post, eu doar după această rețetă le fac,de vreo 2 ani.Sunt cele mai bune galuste mancate vreodata!🙂

Raspunde
Ioana 15 iunie 2017 - 18:31

Incercata! super reteta! 🙂

Raspunde
Alina 3 aprilie 2012 - 23:54

Draga mea,le-am incercat si eu azi si pot sa-ti spun ca sunt absolut INCREDIBILE!Multumiri

Raspunde
Violeta 17 martie 2012 - 14:55

Laura, te iubesc si pentru reteta aceasta. Ce crezi ca fac acum cand iti scriu? Mananc o galusca cu pruna (din compot) de post, bineinteles. Nu credeam ca vor iesi atat de pufoase! Multumesc frumos! Te pup si ma grabesc la cuptor (acolo e painea cu iaurt).

Raspunde
Anonymous 14 martie 2012 - 11:10

dar prune uscate nu as putea pune!ador acest desert!

Raspunde
Alina C. 14 martie 2012 - 09:48

Si eu sunt fan galuste cu prune insa nu stiam ca le pot face si de post!
Super reteta! 😉

Raspunde
Monica Lazar 14 martie 2012 - 09:11

Si eu le ador! Bunica imi facea des cand eram copil 🙂
Arata delicios!

Raspunde
Cristina Bijuterii Argint 14 martie 2012 - 01:19

Vreau doar sa va spun ca acesti gomboti sunt foarte populari in Cluj. De mica sunt obijnuita iar la noi in familie in fiecare weekend se pregatesc acesti gomboti cu prune.

Raspunde
GabitZZa (Pirvu Gabriela) 13 martie 2012 - 23:36

facut azi!…delicioase.mersi de pont!
numai bine!

Raspunde
vera 13 martie 2012 - 18:03

very nice!

Raspunde
Beth 13 martie 2012 - 14:16

Sa l’air delicieux ces boulettes a la pomme de terre, bravo!

Bisous

Raspunde
Cringus Clara-Maria 27 martie 2017 - 11:55

Buna ,Laura!Vreau sa fac aceasta reteta si vroiam sa te intreb cat ulei sin cei 100ml pui in coca ,ca ai pus si la prajit pesmetul!Astept urgent raspunsul!O zi minunata si-ti multumesc pentru minunatele retete pe care ni le impartasesti!

Raspunde
Laura Sava 27 martie 2017 - 17:47

Draga mea, imi cer scuze ca nu am ajuns sa iti raspund mai devreme, dar sper din tot sufletul ca te-ai descurcat si fara sfatul meu 🙂
Am mai clarificat un pic postarea, datorita tie…
Astfel, ai nevoie de cca. 100 ml ulei la aluatul de galuste si inca vreo 80-100 ml ulei pentru prajirea pesmetului.

Pofta mare, multi pupici!!!! <3

Raspunde
Cringus Clara-Maria 29 martie 2017 - 21:24

Le-am facut,nu mai sunt…deci ne-au placut!!!Multumesc mult de tot pentru reteta!Am s-o repet cu siguranta cand vreau ceva bun de post!Eu fac foarte des varianta originala(si cu oua) dar eram curioasa cum va iesi asa si sunt foarte multumita!Inca o data MULTUMESC!Te pup!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Cristina Bijuterii Argint Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.