1

Galuste cu prune de post

Dragilor, eu una adooor galustele cu prune sau gombotii, cum vreti sa le spuneti šŸ˜›
Aveti aici o marturie extrem de pasionala in legatura cu aceste minunatii dulci si rotunde.
Si cum suntem in post, am facut galuste cu prune de post!!! Prea bune!!!

 

Ingrediente:

  • 20-30 prune rosii (depinde de marimea lor)

Pentru aluatul de galuste:

  • 500 g cartofi
  • 150 g faina
  • 4-5Ā linguri gris
  • 100 ml ulei

Pentru pesmet:

  • 500 g pesmet
  • 80-100 ml ulei
  • zahar dupa gust
  • scortisoara (optional)

Sfat: Daca nu vreti sa folositi pesmet prajit,Ā il puteti inlocui cu biscuiti macinati sau cu nuca macinata (ori un amestec de nuci) sau chiar cu paine prajita, macinata cat mai fin.

 

Mod de preparare:

Alegeti si spalati bine prunele proaspete (puteti folosi si prune din congelator), din alea rosii, pentru rachie šŸ˜€ , fiindca-s cele mai bune, un pic acrisoare si zemoase!!! Daca faceti cu alte prune, mai mari, le puteti injumatati.

Se pregateste apoiĀ pesmetul: se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga tot pesmetul si se amesteca intruna, sa nu se arda. Focul sa nu fie tare! Cand s-a rumenit, se da deoparte si se lasa la racit.

In continuare, se fierb cartofii in apa cu sare, se curata de coaja si se trec prin presa speciala de cartofi. Daca nu aveti, pasati-i,Ā fierbinti, ca pentru piure. Lasati-i putin deoparte.

Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare, impreuna cu 1 lingurita sare groasa. Cand incepe sa clocoteasca, se da focul la minim si se pregatesc galustele.

Se amesteca faina, uleiul, un praf de sareĀ siĀ grisul cuĀ cartofii pasati; se framanta un aluat nu foarte tare (sa se ia totusi de pe degete). Se scot cu o lingura cca. 10 gramajoare de aluat (putin mai mari decatĀ prunele) pe un fund de lemn presarat cu faina.Ā SeĀ imbraca prunele cu aluatul infainat, se rotunjesc in palme si se aseaza pe fundul de lemnĀ (prunele trebuieĀ sa fie uniform acoperite). Cand ati terminat,Ā le puneti in apa clocotita.Ā Tineti minte ca galustele seĀ fierb in transe, nu se pun toate deodata, pentru ca aluatul sa nu se inmoaie! Se fierb la foc mic, pana se ridica la suprafata. In cca.Ā 8-10 minute ar trebui sa fie gata.

Se scot apoi cu o spumiera si se tavalesc prin pesmetulĀ rumenitĀ dinainte.
Se servesc cu zahar si scortisoara, daca va place šŸ™‚

Le puteti servi si cu gem de prune, cum am facut la varianta de ne-post šŸ˜€

P.S. Adaugati putina faina in plus daca aluatul o cereĀ iar daca nu aveti prune prin congelator, sunt sigura ca vor iesi minunat si cu prune sau caise/piersici din compot, bine scurse, ori chiar cu visine. Multe fete le-au incercat deja cu prune uscate (dar inmuiate inainte)…sau cu gem/magiun gros de prune…deci combinatiile sunt multe, si gustoase šŸ™‚