Figurine din turta dulce si martipan

9 comentarii

La noi, astazi, in bucatarie,  prin aceste figurine din turta dulce, cu arome seducatoare de scortisoara si martipan, s-a strecurat tiptil Craciunul 🙂

Urmeaza sa va mai arat o varianta, cu miere, la fel de atragatoare…sper doar sa nu ma prinda Craciunul cu pozele neslefuite prin calculator 😀

Ingrediente pentru cca. 50-60 bucati:

Pentru aluat:
  • 300 g faina
  • 80-100 g zahar
  • 1 pliculet de zahar vanilat (10 g)
  • un praf de sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • un varf de cutit cuisoare macinate
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 100 g martipan
  • 150 g unt rece
  • 1 ou
Pentru glazura:
  • 1 albus
  • 230-250 g zahar pudra
  • coloranti alimentari
  • bombonele pentru ornat

 

Mod de preparare:

Pentru aluat, se amesteca faina cu zaharul tos, zaharul vanilat, praful de sare (cat luati cu trei degete), condimentele si bicarbonatul de sodiu.
Se adauga martipanul dat pe razatoarea mica si untul in bucati.
Se framanta totul repede cu mainile; se adauga oul si se amesteca pana se obtine un aluat uniform.

Se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider pentru cca.1-2 ore:

Se scoate aluatul de la rece si se lasa la temperatura camerei pana cand se incalzeste cuptorul (la 175 grade C, foc potrivit).

Se pregateste suprafata de intins. Eu am infoliat toata masa pentru chestia asta 🙂
Daca vreti sa faceti la fel, umeziti usor masa inainte de a „lipi” folia, ca sa nu aveti batai de cap.
…ah, si mai bine injumatatiti aluatul, pentru a-l manevra mai bine (…stiindu-se,oricum, faptul ca nici caldura palmelor nu prea ii prieste)

Pregatiti-va „arsenalul” de lupta 🙂

Se intinde aluatul, deci, pe o suprafata presarata cu faina (adica pe folia „lipta” de masa), la o grosime de cca. 3-4 mm.
…in traducere libera ar fi: nici prea subtiri dar nici prea groase.
Se stanteaza motive diferite (inimioare, braduti, stelute, etc.)

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza formele din aluat pe ea:

Se coc cca. 10-12 minute, apoi se lasa sa se raceasca:

Pentru glazura si ornare, scoateti-va la iveala intreaga colectie de ornamente, geluri cu zahar, etc.

Se bate albusul (nu foarte tare) si se adauga zaharul pudra in ploaie. Se imparte in mai multe parti si se coloreaza diferit, cu cateva (mai multe 😛 ) picaturi de colorant lichid.
Eu, dupa cum vedeti si-n poza, am avut 3 parti colorate si una alba:

Se vopsesc apoi formele…eu am ales o pensula de bucatarie, dar la fel de bine puteti folosi o lingurita:

Se deseneaza ce e de desenat 😀
…aici e Cipi meu iubit in actiune:

Se presara deasupra bombonele colorate (tot el a facut si chestia asta)
Pupici, Cipiiiiiiiiiii! :))

Se lasa minim 10-15 minute sa se usuce in tava:

…si se transfera pe un gratar, de unde se vor aseza mai apoi pe platouri pentru a fi degustate!

Le puteti lasa si simple, cu cateva globuri (da, alea rosii asta sunt 😀 ) si doar creionandu-le conturul:

…sub bradul nostru de Craciun, impodobit de Bogdi meu drag <3

Am pastrat cateva si pentru voi:

Foarte bune si aromate!!!
…am dedus asta din rapiditatea cu care dispareau de pe platou, haha!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

9 comentarii

Carmen 17 noiembrie 2013 - 14:11

Buna! de unde ti-ai luat colorantii?

Raspunde
Deea 6 decembrie 2011 - 15:19

Cu toate ca fac referire la o intrebare de acum un an de zile poate va este folositor.:) Pt ca truta dulce sa nu se intareasca,sa ramana sau sa devina mai frageda se pune turta dulce intr-o cutie cu o jumatate de mar inauntru.
Sarbatori fericite!

Raspunde
Andreea Morar 7 noiembrie 2011 - 01:49

Tocmai mi-am luat niste forme din astea pentru Craciun, cu bradut, steluta, ingeras, luna etc si nu stiam ce sa fac cu ele… fursecuri…. biscuiti…. dar acum stiu 😀 Si abia astept sa vina Craciunul si sa incerc reteta :))

Raspunde
Adee 2 noiembrie 2011 - 21:44

Wow cat de frumos este, ma duce cu gandul la Craciun, iar mirosul yummy

Raspunde
Blue 18 mai 2011 - 00:22

Laura,
te rog spune-mi de unde iti iei colorantul alimentar lichid?

Raspunde
Carmen 23 decembrie 2010 - 20:21

Iti doresc un Craciun Fericit , un An Nou plin de sanatate ,bucurii si impliniri tie si familiei!
“La Multi Ani!”XO

Raspunde
maria mihalache 23 decembrie 2010 - 16:16

Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatate, belsug si fericire!
Craciun fericit!

Raspunde
Simona 23 decembrie 2010 - 14:49

Sunt foarte frumoase. Felicitari, am si eu o intrebare in fiecare an am incercat alta reteta de turta dulce deoarece ies f tari, as vrea sa fie fragede ca cele din comert. Ale tale cum au iesit? Multumesc anticipat.

Raspunde
doralina 23 decembrie 2010 - 14:23

Arata totul foarte frumos si apetisant;cred si eu cu asa un ajutor in bucatarie!iti doresc un Craciun fericit si multa sanatate!Si sa stii ca eu te astept mereu cu retete noi!Te pup!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.