Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie

Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie, este o prajitura-ofranda, o prajitura preparata in scop religios, in amintirea mamei Sfantului Fanurie, asa cum va spuneam si aici: Fanuropita. Anul asta am reusit s-o coc in 26 august, asa cum trebuia, iar in 27 august, de ziua sfantului, am dus-o la biserica pentru a fi sfintita. De atunci insa, am lipsit si de acasa si de langa voi, pentru ca m-am operat (din nou) de endometrioza. Momentan, nu pot vorbi deloc despre asta…si, de fapt, nici nu e prea mult de povestit. Ce e absolut minunat e faptul ca sfantul meu drag, Fanurie, mi-a ascultat rugaciunea si mi-a fost alaturi in cele cateva zile care au parut ca veacuri… Si nu doar el, ci si Sfantul Mina si Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Sfantul Ioan Rusul, Sfantul Efrem cel Nou, Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, Sfantul Luca, Sfantul Nectarie, Sfantul Nicolae…si toti sfintii dragi inimii mele!!!! Sunt bine acum, desi am trecut printr-o operatie foarte dificila, iar asta e tot ce conteaza!

Va imbratisez virtual pe toti si va doresc multa sanatate. Atat, doar sanatate. Nu aveti nevoie de mai mult.

Daca aveti vreo problema, daca aveti necazuri sau sunteti bolnavi, cereti ajutor Sfantului Fanurie, tuturor sfintilor, si nu va indoiti nicicum, caci sunt grabnic ajutatori. In Grecia, „Turta” Sfantului Fanurie se face de 9 ori si are 9 ingrediente si se poate coace, in afara de Duminica, in orice zi. Se imparte saracilor, iar dupa ajutorul primit, se face pentru sfantul inca o turta, sub forma de placinta, mai mare, ca multumire. Eu am impartit-o in biserica si am pastrat cateva bucati sfintite si pentru noi, in familie. De fiecare data cand cineva lua o prajiturica, spuneam: „Dumnezeu s-o ierte pe mama Sfantului Fanurie!”

Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ajungem cat mai repede in Grecia, in insula Rodos, la bisericuta sfantului, pentru a ne putea inchina sfintelor sale moaste!!!

 

Ingrediente:
  • 650 g faina (500 g faina+150 g amidon)
  • 100 g coji de portocale confiate+100 g coji de chitra confiate
  • 200 g stafide sau curmale deshidratate cu samburi
  • 500 ml lapte vegetal (migdale, cocos, etc.)
  • 280 ml ulei de masline extra-virgin
  • 300 g zahar brun
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (rase)
  • 2 lingurite scortisoara

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×40 cm.

Inainte de a va descrie pasii retetei, vreau sa va spun ca de data asta am preparat-o asa cum se cuvine: am amestecat ingredientele cu mana si in tot timpul prepararii prajiturii m-am rugat Sfantului Fanurie. Am copt-o cu mare dragoste si recunostinta si mi-am promis sa nu mai treaca niciun an fara prajitura sfantului pe masa noastra.

Se amesteca, asadar, uleiul cu zaharul, apoi se toarna laptele vegetal. Se lasa sa stea asa, pana cand se pregatesc fructele. Se pun fructele confiate si stafidele sau curmalele, la care ati scos samburii si le-ati tocat, intr-un bol impreuna cu zeama de la o lamaie (pe asta nu am mai trecut-o la ingrediente, pentru ca se poate inlocui cu apa calduta) si se lasa sa stea cc.a 5 minute. Separat, intr-un bol incapator, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul; fructele semi hidratate se rastoarna in bolul cu faina si se amesteca totul foarte bine. Se adauga praful de scortisoara si, la final, compozitia indulcita, cu lapte si ulei. Se amesteca bine cu mainile, dar nu exagerati cu amestecatul! Compozitia rezultata va arata minunat, va fi destul de moale, dar dupa coacere va fi pufoasa si aromata! Se lasa la copt cca. 45 de minute, dar puteti sa faceti si testul scobitorii, pentru a fi siguri.

Aici e prajitura mea, feliata si pregatita de biserica, pudrata cu zahar praf:

 

Icoana Sfantului meu iubit, Fanurie, pe care am dat-o jos de pe perete special pentru aceasta poza:

Am aprins o lumanare pentru sufletul mamei sfantului si am mancat cu totii cu bucurie si speranta:

Aici, Cipi a insistat sa taie el bucata de prajitura adusa de la biserica, si apoi am vazut de ce a facut-o…a facut o cruce mica si frumoasa:

Sfinte Mare Mucenice Fanurie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!