Zacusca de gogosari

 

Sa recapitulam un pic: zacusca, ketchup, pasta de ardei, bifate 😛 , compoturi, gemuri si alte cele, la fel, doar zacusca de gogosari a ramas nedezvaluita. Si mai aveam de gand sa fac vreo doua, o zacusca de conopida si una de dovlecei, dar nu am reusit. Nu e tarziu, oricum, deci asteptati-va si la alte surprize intemnitate in borcane 😀

 

Ingrediente:
  • 30 gogosari
  • 4 kg rosii sau 2 litri bulion
  • 800 g ceapa
  • 2-3 morcovi
  • 500 ml ulei
  • 2 foi de dafin
  • sare, piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Se curata ceapa, se spala si se taie solzisori; se caleste in uleiul incins, se adauga morcovii curatati si dati pe razatoare. Gogosarii se coc, se sareaza si se lasa sub capac cateva minute pentru a li se inlatura cu usurinta coaja.

Se curata, deci, de pielite, cotoare si seminte, se taie felii subtiri si se adauga peste ceapa. Eu i-am maruntit la blender.

Rosiile se dau prin masina de bulion, iar sucul obtinut se adauga peste gogosari. Se potriveste zacusca de sare si piper, se adauga foile de dafin si se lasa la fiert la foc mic, amestecand des (mai ales catre sfarsitul fierberii) pana scade apa si uleiul iese la suprafata.

Mie mi-au iesit 12 borcane de 400 g Delicioase toate!!! :))

 

Sfat: puteti folosi 15 gogosari si 15 ardei capia.




Zacusca de telina si mere

Zacusca asta de telina cu mere mi-a intrecut toate asteptarile!!!!!  Si desi a fost ultima zacusca din anul asta, s-a oglindit perfect in dictonul “cei din urma vor fi cei dintai” 😛
Tare m-as bucura daca ati reusi s-o faceti!!!

Ingrediente:

  • 1,500 kg vinete coapte
  • 1 kg ardei gras
  • 1 kg gogosari
  • 1,200 kg ceapa
  • 1 kg mere acrisoare
  • 1 kg telina
  • 200-300 g morcovi
  • 1 litru bulion gros sau pasta de rosii
  • 1 litru ulei
  • sare

 

Mod de preparare:

Telina si morcovii se rad si se calesc in 250 ml ulei.

Ceapa se toaca, merele se curata si se taie cubulete; se calesc in impreuna in 250 ml ulei.

Ardeii si gogosarii, curatati de cotoare si seminte, se toaca si se calesc in 250 ml ulei.

Din vinetele coapte se face o salata cu 100 ml ulei (se toaca vinetele sau se dau prin masina de tocat).

Cand toate s-au racit, dupa ce au fost fierte separat, ca si la zacusca de ciuperci, se pun intr-un vas mare, cu pasta de rosii/bulion si un pahar de apa. Se omogenizeaza, se adauga sare dupa gust si restul de ulei. Se da la cuptor, la foc mic, sa fiarba. Cand zacusca a scazut si uleiul s-a ridicat la suprafata, este gata 🙂

Zacusca se pune in borcane care se inchid ermetic. Se pot steriliza in cuptor, la foc mic, timp de 30 de minute, daca faceti o cantitate mai mare.




Zacusca de ciuperci

Dragii mei, printre ultimele “conserve” sarate, pe care m-am incumetat sa le prepar anul acesta, se regaseste si aceasta prea gustoasa zacusca de ciuperci si o zacusca de telina cu mere, la fel de apetisanta 😀 Dupa asta pregatiti-va cuptoarele, caci vom intra in era pregatirilor pentru Craciun :)))

Ingrediente:

  • 5 kg ciuperci (manatarci, hribi, champignon, pleurotus)
  • 3 kg ardei grasi si gogosari
  • 2 kg ceapa
  • 900 ml ulei
  • 1 kg piure de rosii sau 2 litri bulion
  • sare, piper
  • 1, 2 foi dafin
  • 1 capatana de usturoi
  • cimbru sau marar, dupa gust
  • o lingurita boia iute sau un ardei mic iute (optional)
  • !!! Se pot pune si 2 kg vinete (pupici Zahan Daniela) sau dovlecei (2-3 bucati)

 

Mod de preparare:

Pregatiti in prealabil trei vase pentru calirea ingredientelor de baza, astfel: intr-un vas mai mare, pentru ciuperci, adaugati 500 ml ulei, in altul, pentru ardei si gogosari, 200 ml ulei  si in ultimul tot 200 ml, pentru ceapa.

Se aleg rosii mari si bine coapte, cu seminte cat mai putine (daca aveti bulion la indemana, cu-atat mai bine 😛 ). Se trec rosiile prin masina speciala de tocat rosii, pentru a inlatura pielitele si semintele. Se pune piureul obtinut la fiert, la foc potrivit, amestecand intruna pentru a nu se prinde de vas. Cand piureul se ingroasa suficient (trebuie sa fiarba cel putin 1 ora) se ia vasul de pe foc.

Se coc ardeii pe toate partile, la cuptor sau pe o tabla uscata asezata pe arzatorul aragazului. Daca aveti deja ardei copti in frigider, si stiti cu aproximatie cat cantaresc, folositi-i!
Se aseaza, pe masura ce se coc intr-un vas mai mare si se presara cu sare groasa. Se acopera cu un capac sau cu o folie (procedand astfel, pielitele se curata foarte usor). Se lasa sa se racoreasca si se curata de pielita, cotoare si seminte. Se dau apoi prin masina de tocat carne, la care se ataseaza o sita mai mare. Piureul obtinut se caleste timp de 10 minute in vasul cu ulei incins (200 ml.), dupa care se lasa la racit.

Se pregateste ceapa. Cea mai potrivita este ceapa alba dar se poate folosi si ceapa rosie. Ea da un gust usor dulceag preparatului final si o culoare mai inchisa.
Se curata ceapa si se taie in sferturi. Se tine 10 minute intr-un vas cu apa rece pentru a inlatura gustul usor amarui si iuteala caracteristica.
Se scurge bine de apa si se da apoi prin masina de tocat, folosind o sita mai mica decat aceea prin care s-au macinat ardeii si gogosarii. Se caleste in ulei (200 ml) pana cand se inmoaie. Se lasa la racit.

Se curata foarte bine palaria si piciorul ciupercilor de iarba, pamant. Ciupercile trebuie sa fie cat mai proaspat recoltate (se spala doar in cazul in care sint mai vechi). Se inlatura cu un cutit partile vatamate/viermanoase. Daca ciupercile sint mici, taiati-le in sferturi iar daca sint mari in cubulete. Se calesc in vasul pregatit cu 500 ml ulei si putina sare, pana cand se inmoaie pe jumatate. Se lasa apoi sa se raceasca.

Cand toate ingredientele de baza au fost pregatite asa cum am prezentat mai sus, se toarna intr-un vas mare, incapator, dupa cum urmeaza: ceapa calita, ardeii si gogosarii, ciupercile, piureul de rosii si condimentele.

Puteti folosi plante aromate proaspete, verzi sau uscate. Important este ca ele sa fie tocate sau sfaramate cat mai marunt si sa nu fie folosite in exces. Daca veti folosi prea multe condimente si ierburi aromate la o zacusca (sfatul este valabil de altfel pentru orice mancare), ele se anihileaza unele pe altele si s-ar putea ca gustul si aroma unora sa nu se mai simta (foile de dafin au o aroma foarte puternica, asa ca nu adaugati mai mult de 2 foi la aceasta cantitate)
Usturoiul se piseaza foarte fin, sau daca vreti ca mirosul de usturoi sa nu fie prea puternic, puteti coace capatana de usturoi la cuptor, infasurata in folie de aluminiu; se curata si se piseaza apoi cateii de usturoi.
Condimentele, asadar, se adauga cu 10 minute inainte de sfarsitul prepararii.

Se tine zacusca pe foc potrivit cca. 45-60 de minute, sau pana cand uleiul se ridica la suprafata. Acesta este semnul ca ingredientele sunt fierte. Nu uitati sa amestecati in tot acest timp.
Se pune zacusca in borcane sterilizate (se pun borcanele intr-o tava, la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Se opreste focul si se lasa borcanele in cuptor pana a doua zi. A doua zi se porneste din nou focul pentru 30 de minute, apoi se opreste si se lasa borcanele in cuptor pana cand se racesc), dupa care se inchid ermetic. Noi, insa, am desfacut imediat unul…pentru poze 😀

 

A iesit delicioasa!!!!!!




Zacusca dietetica fara ceapa

Dragii mei, va prezint ultima zacusca din anul asta, o zacusca cu totul speciala, conceputa pentru cei cu probleme digestive. Nu contine deloc ceapa iar vinetele se fierb, nu se coc, insa cu toate astea, e extrem de delicioasa: zacusca dietetica fara ceapa!!!

Sper sa mai ajungeti sa o faceti, caci chiar merita!

 

Ingrediente:

  • 10 kg vinete
  • 10 kg ardei capia
  • 1 1/2 litri ulei
Pentru saramura:
  • 4 litri apa
  • 500 g sare groasa
  • 400 ml otet
  • 500 g zahar

Inainte de a incepe trebuie sa tineti cont de ceva foarte important in prepararea acestei zacusti: nu se foloseste nimic de metal!!! Pentru amestecare, folositi lingura de lemn!!!

 

Mod de preparare:

Se coc ardeii, se curata si se scutura bine de seminte. Se pot indeparta si cu mana uda (aveti un bol cu apa langa), daca intampinati niste seminte prea incapatanate 😀
Se trec apoi prin masina de tocat.

Vinetele se curata de coaja, se taie in sferturi, pe lungime (rezulta 4 bucati) sau daca sunt prea mari, in 8. Se scot, cat putem de bine, semintele.

Se prepara saramura, amestecand toate ingredientele expuse mai sus.

Sferturile de vinete se pun, in transe, in saramura (atat cat incape in oala, pentru ca saramura sa le acopere bine). Se fierb cca. 15 minute, timp in care se tot scufunda cu lingura de lemn in saramura.
Se scot apoi intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca, pentru a putea fi mai apoi stoarse foarte, foarte bine in maini (nu trebuie sa ramana zeama). Intre timp, se pun la fiert alte bucati de vinete. Cand ati terminat de fiert intreaga cantitate de vinete (si le-ati stors) se dau prin masina de tocata carne.

Se caleste in 1/2 litru de ulei ardeiul macinat cca. 45 de minute, amestecand incontinuu (cu tabla dedesubt):

Separat, intr-un vas mai mare, punem 1 litru ulei si adaugam vinetele macinate; se amesteca des si se lasa pe foc cca. 1 ora:

In oala mare, unde sunt vinetele, se adauga treptat, ca la maioneza, cate 2, 3 linguri din compozitia de ardei. Se lasa totul la fiert pentru cca. 2 ore, amestecand des.

Nu se adauga sare sau piper!!!

Se aseaza in borcane fierbinti si se infileteaza, exact ca la zacusca clasica de vinete.

Se tin sub paturi pentru 1, 2 zile, dupa care se transfera in camara:

La poze, intr-o zi insorita 🙂

Foarte, foarte gustoasa, trebuie s-o incercati!!!

Cu mare drag impart cu voi o felie…sau doua, de ce nu?! :))

La noi s-au “topit” foarte repede primele borcane (am facut doua ture 😛 )




Zacusca de fasole boabe

Am revenit, cum am promis, cu o alta portie de zacusca. De data asta, zacusca de fasole boabe.
Foarte gustoasa!!!

 

Ingrediente:
  • 1 kg fasole uscata, boabe
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg capia
  • 1 kg ceapa
  • 1/2 kg morcov
  • 1 capatana usturoi
  • 1 litru ulei
  • 1 litru bulion
  • 1 conopida mica (optional)
  • 2, 3 foi dafin (optional)
  • sare si piper negru, dupa gust

 

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea foarte bine (boabele trebuie sa fie moi). Daca vreti sa se simta in zacusca, zdrobiti usor boabele fierbinti de fasole cu presa de cartofi (pentru piure), in asa fel incat sa ramana si boabe intregi…sau aproape intregi 😀

Noi, acum, am dat fasolea prin masina de carne:Se spala si se marunteste ceapa:
Gogosarii si ardeii capia se coc si-apoi se decojesc…sau, la fel de bine, se pot lasa cruzi. Noi asa i-am lasat, ca nu mai avea nimeni chef de copt, dupa atatea ture de rezistenta in fata plitei.

A iesit foarte buna zacusca si asa.

Se toaca, deci, gogosarii si capia (puteti pune numai gogosari sau numai capia, nu are nimic)
Cu masina de macinat carne ar fi ideal sa faceti aceasta operatiune.

Se incinge uleiul. Se adauga ceapa si se dinstuie bine; se adauga gogosarii si ardeii capia si se amesteca totul foarte bine. Morcovul se rade pe razatoarea mare si se adauga compozitiei.

Dupa cca. o ora, dupa ce a scazut putin, se adauga fasolea fiarta si data prin masina de carne ori lasata mai mare:

Se adauga si conopida fiarta buchetele (eu acum nu am pus conopida, dar pe viitor vreau sa incerc, sa vad cum e) si foile de dafin.
Se fierbe totul 10-15 minute, se adauga bulionul, usturoiul maruntit, sare si piper dupa gust. Se lasa la foc foarte mic (eu am pus o tabla sub tava) pana se ridica uleiul deasupra (cca. 3 ore)

Se pune zacusca in borcane fierbinti (incalziti cuptorul, puneti borcanele inauntru si cand s-au incalzit, stingeti cuptorul, luand cate un borcan pentru a-l umple)

Se serveste cu maxima pofta, afara, in soarele bland al toamnei 🙂

Am salvat din mainile pofticiosilor doua felii si pentru voi :))

Fooooarte buna, merita s-o faceti! …macar o portie 😛
…noi am facut portie dubla, hihi…




Zacusca de vinete

Stiu ca tocmai va spuneam cat de mult imi plac rosiile si bulionul, dar zacusca de vinete le intrece pe toate 😀  O ador, pur si simplu!!!!!!!

Ingrediente pentru o portie:

  • 10 kg vinete
  • 4 kg ardei gras
  • 2 kg ardei capia
  • 2 kg gogosari
  • 3 kg ceapa
  • 1,5 litri ulei
  • 2 litri bulion
  • sare grunjoasa, piper
  • 500 g morcovi rasi (optional)
  • 1 lingura zahar (optional)

Observatie: Noi am facut portie dubla 😛

 

Portie recenta:

…noi, din cate se observa, mancam zacusca cu paine, nu paine cu zacusca!!! 😀

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se decojesc si se lasa la scurs:

Se face acelasi lucru cu ardeii si gogosarii, adica se coc, se presara cu sare grunjoasa si se lasa acoperiti cu un capac (in felul asta va va fi foarte usor sa le indepartati pielitele, cotoarele si semintele). Zeama dulce, pe care o lasa, se adauga si ea in compozitia pentru zacusca, trecuta printr-o strecuratoare.

Se incinge uleiul; se toaca ceapa marunt si se prajeste in uleiul incins:

Se adauga ardeii, tocati in blender sau trecuti prin masina de tocat, si se amesteca totul bine. Se lasa sa se dinstuie putin si se pun morcovii rasi (e prima oara cand punem morcovi in zacusca)

Se pune sare si piper, dupa gust, si zahar, daca doriti zacusca mai dulce. Dupa ce scade bine, se adauga vinetele macinate si bulionul. Se amesteca intruna:

Cand intreaga compozitie scade indeajuns iar uleiul se ridica la suprafata (dupa vreo 3-4 ore), zacusca e gata:

…untoasa si bine mirositoare 🙂

Intre timp se pregatesc borcanele: se pun in cuptor la incalzit si se scot, cate unul, pentru a fi umplut cu zacusca fierbinte. Se pun capace si se aseaza sub paturi, la cald, pana cand se racesc ( pot sta cateva zile)

Bunaaa, bunaaa :)) …exact pe gustul meu:


Sfat: Se pot adauga 3, 4 foi de dafin in timpul fiertului, daca va place aroma.



Zacusca de fasole pastai

La noi s-a dat deja startul la zacusca, asa ca prima, din cele multe pe care am de gand sa le fac anul asta, e zacusca de fasole verde sau galbena, pe care v-o prezint acum. Se poate manca pur si simplu pe paine sau se poate adauga la ciorbe (cateva linguri din acest delicios preparat va face diferenta!!!). Iar daca ati reusit sa va faceti plinul pentru iarna si cu minunata pasta de corcoduse, chiar n-o sa vi se mai para atat de lunga iarna 😀
Ingrediente:
  • 2 kg fasole pastai (verde, galbena)
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg ardei gras
  • 1 kg capia
  • 1 kg gogosar
  • 3-4 morcovi (optional)
  • 2 legaturi patrunjel
  • 1 kg rosii
  • sare, piper
  • 500 ml ulei

 

Mod de preparare:

Eu am maruntit totul la robotul de bucatarie, in afara de fasolea pastai, pe care am taiat-o bucatele (cat mai mici). Am pus uleiul la infierbantat, am adaugat ceapa tocata, o lingura de sare si dupa ce s-a dinstuit putin, am pus ardeii:

Au urmat morcovii rasi si verdeata. Daca nu va place patrunjelul, il puteti inlocui cu marar:

Am adaugat apoi fasolea taiata in bucatele si am amestecat bine:

…gogosarii maruntiti (aveam niste pungulite prin congelator)

La final, au fost rosiile:

Am lasat totul la foc mic, cca. 3 ore, timp in care am amestecat si tot amestecat (mami mai mult, fiindca ea a ramas, intr-un final, pe baricade).

Daca vrem sa o pregatim ca o simpla mancare, nu trebuie decat sa verificam daca legumele s-au fiert, insa daca o preparam pentru iarna, atunci va trebui sa fie untoasa…cu uleiul,rebel, la suprafata 😀

Se sterilizeaza borcanele, adica se aseaza in cuptor, pozitia culcat 😛 , pentru 15 minute, la 180 grade.
Zacusca se pune fierbinte in borcanele fierbinti (cu mare grija!)
Borcanele se inchid ermetic si se fierb pentru 20-30 de minute la bain-marie (le puneti intr-o oala umpluta cu apa doar pana la jumatate, in care adaugati borcanele) dupa care se pun sub paturi, o zi si-o noapte:

Catre seara am scos trei dintre cele 5 borcane de 800 ml, la pozat. Nu de alta, dar pavilionul nu e tocmai aproape de bucatarie si la cate ture fac eu zilnic pana acolo si-napoi, cu aparatul atarnat de gat si cu o mie de chestii in brate…daca ati vedea cum decurge o sedinta foto la mine, nu m-ati mai certa ca nu ajung sa va raspund la mesaje 😀

Foarte buna!!! …de-abia astept s-o contopesc cu o portie de ciorba taraneasca de pui (am o obsesie deja cu ciorba asta, si nu numai, deci astept cu nerabdare sa treaca caldurile si sa dau startul la ciorbe in imagini!!!

Mai ales ca de-acum am la indemana atatea metode de a le imbunatati. Am pasta de corcoduse, la care v-am dat link mai sus si mai am si o tocana de legume, ataaat de gustoasa incat o mancam pe post de ketchup.

Inca o poza cu zacusca asta delicioasa!!! 🙂

 

Reteta preluata de la DOITILI