Chec de post cu visine

 

Suntem, oficial, in vacantaaa!!!! šŸ˜€ Gata cu examenele, cu evaluarile, cu testele si temele pentru acasa, cu stresul, cu trezitul devreme! Ma simt deja cu un picior in mare, haha!!! In Grecia, bineinteles!!!! Si desi nu am crezut ca voi fi in stare sa fac ceva zilele astea, marea sarbatoare a Sanzienelor mi-a reamintit ca nu ai nevoie de prea multe pentru a te simti plin de bucurie si recunostinta. Asa ca am preparat un chec de post cu visine absolut delicioooos, mai delicios decat orice alt desert sofisticat!!! Rapid si „bine primit”! šŸ˜€ Pentru Bogdi meu iubit, pentru Cipi, rasfatatii mei parinti si, bineinteles, pentru voi! Va imbratisez strans pe toti iar celor care poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul le urez din toata inima: „La multi ani!”

Sa incercati checul!!!!!!!! :)))

 

Ingrediente:

  • 100 ml ulei (floarea soarelui)
  • 150 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 100 ml lapte vegetal (soia, cocos, migdale)
  • 100 ml apa minerala
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 250 g visine proaspete
  • 2, 3 linguri fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de chec. Pentru ca foaia de copt sa acopere perfect forma, tineti-o un pic sub robinet…apoi stoarceti-o bine in maini (fara frica, virgula, ca nu pateste nimic šŸ˜€ ). Se scot samburii din visine iar visinele se lasa deoparte.

Pentru aluatul de chec, se bat cu mixerul, intr-un bol inalt, uleiul si zaharul+zaharul vanilat, timp de aproximativ 1 minut. Se toarna apoi laptele vegetal si apa minerala plus faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca totul bine dar nu se insista cu amestecatul! Aluatul se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza. Visinele, fara samburi si scurse de zeama, se amesteca cu nuca de cocos, dupa care se „presara”, cat mai uniform, deasupra aluatului de chec. Checul se lasa la copt cca. 38 minute, maxim 40 de minute!

Fulgii de cocos rumeniti si aromati vor imprumuta checului un plus de gust šŸ˜›

E super bun checul asta! Si dupa ce se raceste, ramane fraged si apetisant:

….si foooarte gustos!!!! :))

Pentru voi, prieteni dragi!!!!

 




Prajitura Oreo de post

 

Inspiratia pentru Prajitura Oreo de post pe care o vedeti acum mi-a venit, bineinteles, tot de la Bogdi šŸ˜€ Caruia nu ii venea sa creada ca am reusit sa-i fac inca o prajitura cu oreo la fel de buna ca cea de aici: Prajitura de post cu ciocolata si OreoĀ 

De data asta, blatul nu mai are in compozitie maioneza din lapte, vegana, ci banane si avocado. Iar crema are o multime de biscuiti Oreo, deci extra-yummy!!! šŸ˜›

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 2 banane medii, bine coapte (cca. 150 g)
  • 2 avocado coapte, mici
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte vegetal (soia, migdale, orez, etc)
  • 80 ml ulei
  • 140 g faina
  • 2 lingurite praf de copt (8 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura cacao
Pentru crema Oreo:
  • 150 g crema vegana tartinabila, din migdale
  • 80 g zahar pudra (vanilat)
  • 2 pachete biscuiti Oreo (300 g in total)
  • 140 g Coconut Cream sau lapte de cocos (doar partea tare)

 

Bucatile astea au rezistat sedintei foto doar pana cand a dat Bogdi de ele šŸ˜€ …de-aia, mai jos, am refacut-o, alaturi de cele mai frumoase zambile din casa noastra :))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 35Ɨ24 cm.

Pentru blat, se pun bananele si avocado intr-un bol inalt si se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (daca sunt bine coapte, le puteti terciui cu furculita); se adauga zaharul si cacaua si se mai amesteca putin. Se toarna apoi laptele si uleiul, iar la final se adauga faina cu praful de copt si bicarbonatul (le cerneti printr-o sita deasupra compozitiei). Amestecul pentru blat se toarna in forma si se lasa la copt cca. 30 de minute.

Pentru crema, se amesteca crema vegana de migdale cu zaharul pudra si cu crema de cocos. Biscuitii Oreo se macina la robotul de bucatarie, intregi šŸ˜€ …si apoi se inglobeaza in crema. Crema se intinde cat mai uniform peste blat si se lasa la frigider cateva ore.

A iesit nemaipomenit de buna!!!!

Pentru voi, cu drag!!!!!




Ciuperci la tigaie cu orecchiette

 

Astazi l-am asteptat pe Bogdi cu o portie maaare de ciuperci la tigaie cu orecchiette, o mancarica de post atat de gustoasa incat mai fac si maine o portie šŸ˜€ Am incercat-o pentru prima oara acum cateva zile, cand eram in criza de timp, si trebuia sa fac ceva super rapid si super bun de mancare, si nu aveam la indemana decat doua pungi cu ciuperci congelate si o punga cu orecchiette congelate (pe care ma felicit si acum ca le-am cumparat šŸ˜› ).Ā  In jumatate de ora masa a fost gata!

Uneori, un mic shortcut in bucatarie imi prinde atat de bine!!!!! Si cred ca si voua! Nu trebuie sa ne spetim chiar zi de zi in bucatarie, mai ales cand primavara de afara e atat de minunata (va pun cateva poze mai jos), nu credeti, dragilor?! šŸ˜€

 

Ingrediente:

  • 300 g hribi, proaspeti sau congelati
  • 300 g mix de ciuperci: champignon, pleurotus, ghebe, shiitake, etc
  • 50 ml ulei (6-7 linguri ulei)
  • sare si piper dupa gust
  • 200 ml apa fierbinte
  • 250 g orecchiette (paste fainoase mici)
  • o legatura mica de patrunjel

 

Mod de preparare:

Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare si adaugati ciupercile (cele congelate sunt deja taiate in cuburi, asa ca doar le rasturnati in tigaie). Adaugati sare si piper dupa gust si le lasati la prajit cca. 15 minute, la foc mic, cu capac; nu uitati sa amestecati din cand in cand!

Turnati apoi apa fierbinte peste compozitia cu ciuperci si mai lasati inca 10 minute pe foc.

In acest timp, fierbeti pastele in apa clocotita cu sare cca. 10 minute (puteti folosi si alte paste scurte in locul orecchiettelor).Ā  Cand sunt gata, le rasturnati intr-o strecuratoare, le scurgeti putin si le puneti in tigaia cu ciuperci.

La final, se adauga frunzele de patrunjel, tocate marunt, se amesteca totul bine si se lasa aproximativ 5 minute sub capac, pentru ca pastele sa absoarba sosul:

Simplu, rapid…si delicios!!! šŸ™‚

Daca nu tineti post, puteti adauga o lingura sau doua de smantana! Yummy!!! šŸ˜€

S-aveti pofta! Si sa va bucurati cat mai mult de soare, de zumzaitul albinelor, de cerul albastru si de norii pufosi…siiii de tot ce vreti voi, ca altfel nu ma mai opresc :)))

Asa arata primavara la noi:




Fursecuri vegane, fara gluten

 

Incepem seria retetelor de Craciun, dragilor, cu niste fursecuri vegane, fara gluten, cu faina de cocos si ciocolata, pe care le-am facut cu gandul atat la prietenii mei vegani (de la care am invatat atatea in ultimul timp), cat si la cei care urmeaza o dieta fara gluten. Pentru ca toata lumea trebuie sa se indulceasca putin de sarbatori, am dreptate?! šŸ˜€ Sunt niste thumbprint cookies, de fapt, umplute cu gem de zmeura si presarate cu fulgi de nuca de cocos, care, dupa coacere, se crapa pe marginiĀ  caĀ biscuitii truffle si au o consistenta grozava de negresa, cu interior umed si fraged. Absolut delicioase!!! Sper sa reusesc sa pregatesc si un tort vegan, demn de o sarbatoare atat de frumoasa si luminoasa cum e Craciunul! Va pup pe toti dulce tare, prieteni dragi, vegani sau non-vegani! šŸ˜€

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de fursecuri:
  • 250 ml lapte de cocos, din conserva
  • 100 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 60 g ulei de cocos
  • 80 g zahar brun
  • 120 g faina de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:
  • gem de zmeura
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de fursecuri, care trebuie neaparat sa stea peste noapte la frigider, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, impreuna cu laptele de cocos din conserva (incercati sa luati cat mai mult „unt de cocos” din conserva, acel strat care se separa de laptele de cocos). Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se bate uleiul de cocos (sa nu fie solid, ci moale, la temperatura camerei) cu zaharul brun, intr-un bol inalt, cca. 1-2 minute, cu mixerul. Separat, se amesteca faina de cocos cu praful de copt.Ā  Compozitia cu ciocolata se toarna in bol si se amesteca scurt, iar la final se adauga faina. Se amesteca totul foarte bine, se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de fursecuri. Se formeaza din aluat, cu ajutorul unei lingurite, bile egale care se aseaza in tava, la distanta unele de altele:

Se face apoi, in fiecare bila, o adancitura, cu degetul:

Fursecurile se coc cca. 22 de minute, maxim 25 de minute. Se lasa cateva minute sa se racoreasca, dupa care se umplu cu gem de zmeura:

La sfarsit, se presara cu fulgi de nuca de cocos:

Taaare bune!!!!! <3




Inghetata vegana cu unt de arahide si banane

Cu aceasta inghetata vegana cu unt de arahide si banane imi iau ramas bun de voi, prieteni dragi…dar numai pentru cateva zile šŸ™‚ Plecam in vacanta in curand, iar singurul lucru care imi vine-n minte acum e marea!!!! Marea albastra, cu valuri, pescarusi…

Va trimit cei mai dulci pupici (sa va tina de urat pana cand ma-ntorc šŸ˜€ ) si va doresc zile frumoase, nu excesiv de calduroase, cu portii mari de inghetata!!! :))

Va sfatuiesc sa faceti din start doua portii!!!

 

Ingrediente:

  • 100 g unt de arahide (cremos)
  • 3 banane mici, bine coapte (aprox. 180 g)
  • 15 g pudra de cacao
  • 1 lingura sirop de artar sau miere (lichida, nezaharisita)

 

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele intr-un bol inalt si se mixeaza cu mixerul vertical pana cand rezulta o crema spumoasa. Se pune la congelator pentru minim 3-4 ore, dupa care se poate servi in pahare sau boluri reci (le tineti 10 minute la frigider, inainte de a le umple).

E extraordinar de gustoasa!!!




Tort de post cu visine si nuca de cocos

Am avut pofta de ceva (nu foarte) dulce si racoritor zilele astea, iar visinul cel mic din gradina mi-a indeplinit pe loc dorinta! E atat de pricajit si e tocmai in capatul gradinii, unde nu ajung prea des, dar are cele mai gustoase visine si e atat de plin de fructe in fiecare vara si-atat de incapatanat sa le pastreze pe toate, incat il iubesc enorm!!!! Inspirata fiind de visinul meu drag, mi-am facut o surpriza šŸ˜€ , un tort de post cu visine si nuca de cocos, un tort special, ce m-a facut sa zambesc.

E si „un pic” de mac prin reteta, dar nu l-am mai indesat in titlu, ca sa nu sune asa: Tort de post cu blat de mac, nuca de cocos si visine, de post. Ciudat, nu?! :)))

 

Ingrediente:

  • 500 g visine, bine coapte
  • 100 g zahar
  • 100 g ulei de cocos (solid)
  • 160 g zahar
  • 200 ml lapte de cocos (conserva de 400 ml)
  • 2 linguri seminte de mac
  • 270 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2,3 linguri fulgi de nuca de cocos (pentru decor)

 

Priviti cat de incarcat e micutul meu visin:

 

Mod de preparare:

Cu o zi inainte de prepararea tortului, se scot samburii din visine iar visinele se amesteca cu 100 g zahar. Se lasa la „macerat” pana a doua zi (se mai amesteca de vreo doua, trei ori).

A doua zi, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm. Se rastoarna visinele intr-o sita si se lasa la scurs pana cand e nevoie de ele in reteta šŸ™‚ Siropul rezultat se pastreaza!

Pentru blat, se bate uleiul de cocos, la temperatura camerei, intr-un bol inalt, cu zaharul (160 g) timp de 1-2 minute. Se adauga apoi laptele de cocos (scuturati bine conserva inainte de a o deschide). Se presara semintele de mac si se amesteca usor. La final, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra compozitiei din bol). Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza visinele scurse, unele langa altele, incepand de la margine pana in centru, si se apasa usor in aluat. Blatul se coace cca. 35 de minute. Cand e gata (puteti verifica si cu o scobitoare), se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Tortul se poate insiropa cu sirop de visine (cel pe care v-am rugat sa il pastrati, mai sus šŸ˜› ) sau se poate face un sirop mai gros pe care sa-l turnati deasupra fiecarei felii de tort, in momentul servirii. Sau chiar de la inceput, numai ca va intra in blat si nu se va mai vedea atat de frumos…

Eu asa am facut: am fiert siropul 5 minute, la foc mic, amestecand din cand in cand, l-am lasat la racit si l-am turnat, dupa cum puteti vedea si-n pozele de mai jos, peste feliile de tort. Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu presar cativa fulgi de nuca de cocos peste toata treaba asta!!! šŸ˜€

A iesit incredibil de bun!!!

 

Sper din tot sufletul sa-l incercati, pentru ca e foarte bun!!! Puteti folosi si visine din compot sau din congelator, daca nu aveti la indemana visine proaspete!

 

Si, din nou, vedeta retetei de astazi!!!! :))




Tort vegan cu mango

Tort vegan cu mango

 

Am pus ochii pe reteta asta de la Holy Cow!, pe care eu am transformat-o intr-unĀ tort vegan cu mango šŸ˜€ , acum mai bine de un an, dar de fiecare data cand imi propuneam s-oĀ fac, ori nu gaseam mango, ori erau necoapte. Nu eraĀ asta cel mai rau, pentru ca fructele de mango necoapte se coc usor, in doar cateva zile, invelite in hartie, chestia era ca ma luam eu cu alteĀ nebuniiĀ si tot uitam de ea šŸ˜€

Acum, insa, am fost foarte constiincioasa si mi-am urmat pana la capat „agenda” :))

Mi-a placut tare mult „atingerea”Ā subtila a cardamomuluiĀ si chiar si maiĀ multĀ gustul placutĀ de mango bine copt. Fisticul a adus o nota rebela in toata ecuatia asta delicioasa si m-a facut sa-mi savurez cu-o si mai mare pofta felia de tort :))

Bucurati-va si voi de acest desert de post, usor de facut si incredibil de aromat!!!

 

Ingrediente:

– 2 mango bine coapte (aprox. 350 g)

– 80 ml ulei

– 100 g zahar

– 180 g faina

– 1 lingurita bicarbonat de sodiu

– 2 lingurite praf de copt

– un praf de sare

– 1 varf de cutit pudra de cardamom

– fistic, pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o forma de tort cu diametrul de 24 cm.

Se decojesc fructele de mango si se scoate pulpa (luati toata pulpa de langa sambureleĀ mare si lemnos); tineti fructele deasupra unei farfurii, pentru a nu se pierdeĀ zeama.Ā Se pun deoparte 50 de grame de pulpa de mango, iar restul se face piure cu mixerul vertical.

Intr-un bol incapator se amesteca uleiul cu zaharul cca. 1 minut, apoi se adauga piureul de mango si se amesteca totul foarte bine.

Intr-un alt bol, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu doua degete) si cardamomul. Cardamomul este un condiment indian, folosit atat la mancaruri cat si la deserturi. Nu trebuie neaparat folosit in reteta mea, daca nu-l avetiĀ šŸ™‚ Se poate inlocui cu nucsoara, ghimbir sau scortisoara.Ā Se cerne apoi acest amestec uscat deasupra compozitiei umede, dinĀ bolulĀ mare, cu mango. Se amesteca rapid, pana nu se mai vad urme de faina;Ā nu se exagereaza cu amestecatul!

Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 26-28 de minute, maxim 30 de minute, pentru ca blatul sa ramana fraged si pufos. Se lasa la racit in formaĀ iarĀ cand e gata se aseaza pe un platou si se orneaza cu bucatelele de mango puse deoparte. Se presara cu putin fistic maruntit…si se serveste! šŸ™‚

A iesit incredibil de bun!!!

Tort vegan cu mango_01

Tort vegan cu mango_02

Tort vegan cu mango_03

Tort vegan cu mango_04

 

Mari multumiri pentru delicioasa reteta Vaishali!!! šŸ™‚




Tort de morcovi vegan

[shashin type=”photo” id=”18435″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sa va spun cumĀ imi imaginez eu o masa de Pasti frumoasa?!Ā Va spun oricum, haha!!! Vorbim strict de desert, pentru ca altfel mi-ar trebui vreo doua pagini sa le-nsir pe toate šŸ˜€ Asadar, ceea ce vad e o masa mare, cu stergare galbene, cu flori multe, colorate, puse la-ntamplare intr-o vaza mica, in centrul mesei, cu cateva lalele rosii, undeva in capatul mesei, unde se gasesc si cosuletele cu oua vopsite,Ā colaceii impletiti, lichiorul de oua si-un tort de morcovi vegan, ca cel pe care vi-l arat acum sau cu unul prea frumos ornat siiiii neaparat cu niste „oua” dulci si haioase!!!!! Prea mult, prea putin?! Faceti cum vreti, dragilor, asta imi imaginam eu acum…pana la Pasti imi fac inca o suta de astfel de scenarii :)))

Tortuletul de astazi este minunat, desi nu are oua, unt sau lapte. Blaturile umede si aromate va vor incanta, cu siguranta!!! „Crema” de ananas nu e obligatorie, puteti „lipi” blaturile cu gemul preferat sau cu glazuraĀ de curmale, iar deasupra il puteti orna cu frisca din lapte deĀ cocos si ciocolata neagra, rasa (pusa doar pe margini).Ā Nu stiu inca daca il puteti transforma in prajitura, pentru ca nu l-am testat…desi cred ca ar intra de minune intr-o forma deĀ aproximativĀ 20 x 30cm. Daca, insa, vreti sa aiba un aer mai festiv, faceti-l ca mine, sub forma de tort. Unul mic, dar incredibil de bun!!!!

 

Ingrediente:

– 200 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 2 lingurite praf de copt

– un praf de sare

– 1 lingurita scortisoara (pudra)

– 150 g morcovi rasi (fin)

– 100 g zahar brun

– 80 ml ulei

– 80 g piureĀ de mere

– 1 ou vegan

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 50 g nuca macinata

– 50 g stafide

– 1 conserva compot ananas (bucati), 560 g

– 150 ml zeama din compot (cel de ananas sau altul)

 

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt doua forme mici de tort (diam. 18-20 cm).

Pregatiri preliminare: se pun stafidele la inmuiat in cca. 30 ml apa fierbinte (daca aveti rom negru, puneti o lingurita).Ā Desfaceti conserva de ananas, scurgeti sucul si masuratiĀ 150 ml de zeama. Beti ce ramane šŸ™‚ Puneti deoparte 10-12 bucatele de ananas,Ā iar restulĀ puneti-l intr- sita, la scurs.Ā Se prepara oul vegan: se amesteca o lingura de seminte de in, macinate, cu trei linguri de apa calda si se lasa sa se umfle.

Se amesteca faina,Ā intr-un bol, impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si scortisoara pudra.

Intr-un alt bol, mai incapator, se pune zaharul si uleiul si se amesteca de cateva ori (zaharul nu trebuie sa se topeasca). Se adauga oul vegan si se mixeaza scurt. Veti vedea cat de repede „leaga” ingredientele šŸ™‚ In continuare, adaugati piureul de mere (sper ca l-ati facut deja, si-acum nu trebuie decat sa deschideti borcanul šŸ˜€ …sau sa scoateti punga din congelator); puneti morcovii rasi la robot, pe razatoarea mica si amestecul uscat, de faina. Cerneti-l deasupra bolului si amestecati putin. Turnati zeama de la ananas si amestecati bine.Ā La final, adaugati nuca de cocos, nuca macinata si stafidele inmuiate (cu tot cu sucul in care au stat). Daca stafidele sunt mari, taiati-le in jumatate!!! Stiu, e cam migaloasa treaba, dar macar veti putea felia cu usurinta tortul. La mine, cutitul s-a cam impotmolit in ele si mi-a distrus cele mai frumoase felii, cele puse deoparte pentru poze šŸ˜€

Compozitia rezultata se toarna, cat mai egal, in cele doua forme de tort. Se niveleaza si se dau la cuptor, pentru cca. 35 de minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca vedeti ca mijlocul e inca lipicios, mai lasati vreo 3-4 minute la copt. Va reamintesc ca blaturile sunt umede, asa ca rezistati tentatiei de a le tine mai mult, le vremĀ afanate si pufoase cand sunt gata, nu?! šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”18436″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Blaturile se lasa sa se raceasca in forme; se deschid apoi inelele detasabile si se dezlipesc de pe hartia de copt:

[shashin type=”photo” id=”18437″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru crema, se pun bucatile de ananas intr-un bol si se zdrobescĀ cu mixerul vertical. Se pun din nou in strecuratoare si se apasa cu o lingura, ca sa se scurga zeama.

Se ia un blat si se intoarceĀ cuĀ baza inĀ sus; se aseaza pe platoul de servit si se presara cu o lingura de nuca de cocos (ideea asta mi-a venit dupa ce am asamblat tortul, de-aia nu apare in poza šŸ˜€ Nuca de cocos va absorbi din umezeala ananasului):

[shashin type=”photo” id=”18438″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

„Crema” de ananas se intinde, cat mai uniform, deasupra blatului:

[shashin type=”photo” id=”18439″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara stratul de ananas cu inca o lingura de nuca de cocos si se aseaza deasupra celalat blat, ca un capac:

[shashin type=”photo” id=”18440″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Deja arata bine!!! šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”18441″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pudrati cu zahar praf (vanilat) suprafata micutului tort si asezati pe margine bucatile de ananas puse deoparte. Doua poze, de data asta, fiindca e atat de dragut!!! :))

[shashin type=”photo” id=”18442,18443″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Taiati tortul cu un cutit bine ascutit. Serios, foarte bine ascutit, si nu zimtat!!! Asta in cazul ca nu mai aveti rabdare sa il lasati la frigider…desi, eu va sfatuiesc sa il lasati macar vreo 3 ore, pentru a fi mai ferm si mai plin de aroma šŸ™‚

Iata cat de minunat e!!!!

[shashin type=”photo” id=”18444,18445″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va imbratisez cu drag! Felia asta este pentru voi:

[shashin type=”photo” id=”18446″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu curmale, fara zahar

[shashin type=”photo” id=”18429″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

De cand cu revelatia curmalelor, minunile alea care inlocuiesc zaharulĀ šŸ˜€ , am ajuns sa pregatesc intr-o singura zi doua tavi deĀ prajitura cu curmale, fara zahar, o pufosenie de prajitura, careia i-am asortat cateva „moturi” de glazura de curmale, evident, tot fara zahar :))

Daca sunteti vegani sau suferiti de diabet, sau pur si simplu vreti sa scoateti zaharul din alimentatie, pentru ca vine vara si vreti sa slabiti,Ā sauĀ tineti post, ori poate ca iubiti din calea-afara curmalele šŸ˜€ , orice-ar fi, nu va spunĀ decat un lucru: trebuie s-o incercati!!! šŸ˜›

 

Ingrediente:

– 1 portie pasta de curmale

– 250 g faina

– 1 lingurita rasa bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

– 150 ml ulei

– 2 oua vegetale, din seminte de in

– 100 ml suc din compot (piersici/ananas)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se unge bine cu ulei o tava de aproximativĀ 20 x 30cm.

Pasta de curmale se amestecaĀ cateva secunde cu uleiul,Ā intr-un bol adanc; se adauga ouale vegetale si se mai amesteca putin. Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna deasupra bolului. Se amesteca scurt (faina nu trebuie inglobata total) si se toarna zeama din compot. Se omogenizeaza compozitia si se toarna in tava pregatita.

Prajitura se coace cca. 20 de minute si se lasa sa se raceasca in tava…daca rezistati!!!!! šŸ˜€

Nu m-am putut abtine sa nu ornez bucatile de prajitura cu cele mai gingase floricele din gradina, frumoasele mele „albastrele”, numite Veronica (din familia Scrofulariacee). Tati, care e si profesor de biologie, mi-a spus asta šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”18430,18431,18432,18433,18434″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prajitura se serveste simpla sau cu glazura de curmale, intinsa ori pusa sub forma de aveline. E super buna, oricum!!!




Glazura de curmale

[shashin type=”photo” id=”18423″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cu riscul de a-mi pierde titlul de „regina prajturilor”, pe care, voi, dragilor, mai demult mi l-ati dat,Ā vreau sa va anunt ca am picat in mreaja intinsa de vegaaani šŸ˜€ , si nu cred ca mai vreau sa ies vreodata!!! Ei, nici chiar asa, o sa povestesc in continuare cu zaharul, dar sunt atat de fericita ca am gasit oĀ glazura de curmale, faraĀ zahar, din doar trei ingrediente…si ca, de parca asta nu era de-ajuns, am reusit saĀ creez, dupa cateva mici teste si mai multe brain storm-uri, formula prajiturii ideale, oĀ prajituraĀ fara niciun pic de zahar…pe care o sa v-o arat numaidecat :))

Cu glazura de curmale puteti orna mici prajiturele, ca muffinsĀ sauĀ cupcakes, si puteti acoperiĀ prajiturile sau torturile, de post sau nu šŸ™‚

 

Ingrediente:

– 1 portie pasta de curmale

– 2 banane bine coapte

– 2 linguri cacao

 

Mod de preparare:

Se amesteca in blender toate ingredientele.

Pur si simplu šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”18424,18425,18426,18427,18428″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Pasta de curmale

[shashin type=”photo” id=”18413″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acum cativa ani am facut un gem de curmale, la careĀ am adaugat stafide si suc de mere, si care aĀ fostĀ savurat cu mare placere alaturi de clatite si alte retete de post.Ā Ba chiar am refacut si fursecurile cu curmale, numai de dragul aromei sale dulci si intense. Marturisesc, insa, ca nu stiam pe-atunci cat e deĀ valoroasaĀ aceastaĀ pasta de curmale, absolut delicioasa,Ā ceĀ inlocuiesteĀ zaharul! Se face incredibil de usor,Ā trebuie doar sa amestecatiĀ cateva curmale cuĀ apa, asa ca abia astept s-o preparati si sa ne bucuram impreunaĀ de acestĀ indulcitor natural si parfumat! O puteti folosi la prajituri, creme, bomboane vegane, smoothie-uri…si mai gasim noi cateva! šŸ˜€

 

Ingrediente:

  • 200 g curmale uscate (cu samburi)
  • 100 ml apa fierbinte

 

Mod de preparare:

Se scot samburii curmalelor (veti ramane cu cca. 170 g curmale decojite); aveti grija ca unele curmale (depinde de firma care le comercializeaza) au inca atasat capatul lemnos. E foarte tare si nu are ce cauta in pasta, aruncati-l!

Se toarna apoi apa fierbinte peste jumatatile de curmale, intr-un bol adanc, si se lasa 1 minut sa se inmoaie (daca nimeriti niste curmale mai uscate, puneti 150 ml apa si lasati la inmuiat cca. 5 minute). Amestecati din cand in cand in bol, pentru ca fructele sa fie bine acoperite.

Se pune toata compozitia in blender si se amesteca pana cand devine o pasta. Eu, pentru ca am facut numai o portie, am obtinut o compozitie mai granulata, (robotul meu, care eĀ cam obosit šŸ˜€ , n-aĀ prinsĀ totul in palete)Ā asa ca am pasat totul cu mixerul vertical. A iesit o minune de pasta, fina, dulce si-aromata!!!

V-am pregatit cateva poze pas cu pas, cum obisnuiam sa fac pe vremuri šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”18414,18415,18416,18417,18418″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ma bucur asa mult ca putem iesi din nou afara!!! Zilele astea am pozat toti pomii din gradina si-am fost la „vanat” de albine šŸ˜€ Nici nu ma mir ca zumzaie non-stop, la cat de parfumate sunt florile din pomii nostri!!!

[shashin type=”photo” id=”18420,18421,18422″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Cat despre pasta de curmale…puneti repede capacul pe borcan, pentru ca tentatia e mare! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”18419″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Gogosi vegane la cuptor

Prieteni, sa nu credeti ca de-acum incolo o sa va aduc numai retete veganeĀ (desi n-ar fi rauĀ deloc šŸ˜€ ) Din contra, mi-am propus sa va incant cu noi retete de Pasti, dar nu puteam sa nu va arat acest experiment al meu, aceste gogosi vegane la cuptor, pe care le-am facut cu ultimele „oua” vegetale ce mi-au ramas. M-am gandit sa transform checul meu simplu intr-unul vegan, inlocuind oualeĀ (fiind doar doua)Ā cu pasta de seminte de in, dar apoi mi-am amintit ca i-am promis lui Bogdi ca ii fac gogosi la cuptor, asa ca am renuntat la ideea de chec si am faurit aceste minunatii, pe care Bogdi si Matias, prietenul lui, le-au, efectiv, devorat!!! :))

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de gogosi:
  • 100 g zahar brun
  • 100 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 2 „oua” vegetale
  • 130 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata cu avocado:
  • 2 avocado mici, coapte
  • 80 g ciocolata neagra (80 % cacao)
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Pana intram in detaliile retetei, vreau sa va arat cat de frumos au inflorit tufele de corcoduse galbene (celebrele mirabele) si sa va povestesc cum am stat noi,Ā eu cu mami, de vorba cu pofticioasele albine šŸ˜€ …pe cand pozam gogosile…

„Am stat de vorba” e doar un fel de-a spune, pentru ca mami abia astepta sa plece de-acolo, de frica albinelor, iar eu radeam in hohote si abia, abia prindeam cate oĀ poza mai ca lumea :)))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se pregateste tava speciala de gogosi la cuptor: se unge fiecare forma cu ulei (dati bine cu pensula, inclusiv pe „inelul” din mijloc). Presarati putina nuca de cocos in fiecare forma sau nuca macinata. Lasati deoparte.

Se amestecaĀ zaharul cuĀ uleiulĀ si se batĀ cu mixerulĀ cca.Ā 2 minute; se toarna sucul proaspat de portocalaĀ (de la o portocala mare). Se adauga „ouale” vegetale si se amesteca totul foarte bine. Faina se amesteca cu praful de copt, bicarbonatul si cacaua; se cern apoi deasupra vasului in care se afla prima compozitie. Se amesteca usor, pana cand nu se mai vede nicio urma de faina. Aluatul obtinut va fi compact si uleios (cand dati cu lingura, se desparte):

Aluatul se pune intr-o punga si se spriteaza in forme (desigur, puteti sa le umpleti si cu o lingura):

Gogosile se coc cca. 16 minute:

Se lasa sa se raceasca in forme!!!Ā Daca va grabiti si le scoateti mai repede,Ā se pot sfarama, din cauza aluatului fraged. Si eu am avutĀ vreo doua careĀ s-au incapatanat sa iasa, dar restul au iesit tare bine šŸ™‚

Se prepara crema de ciocolata neagra si avocado, care e foarte asemanatoareĀ cuĀ trufele de avocado: se scoate pulpa din avocado cu o lingura si se sfarama cu o furculita. Eu am adoptat varianta „rustica”, adica nu am facut o pasta din avocado, ci am lasat sa fie ca o crema groasa. Se topeste ciocolata neagra si se amesteca cu piureul de avocado. Daca aveti ulei de cocos, acum e timpul sa il adaugati (de fapt il veti pune la topit odata cu bucatelele de ciocolata). Se adauga miere:

OĀ sa va aduc cat de curand un alt fel de indulcitor, unul, sper eu, tolerat de toata lumea: pasta de curmale, dar pana atunci folosim miere šŸ™‚

SeĀ adauga spoiĀ pudra de scortisoaraĀ siĀ se amesteca totul foarte bine. Gogosile se ung imediat cu crema de ciocolata, pentru ca altfel se intareste.Ā Nu e o glazura de ciocolata, asa ca nu va stresati si ungeti-le cum puteti. Eu le-am manjit cu lingurita, direct sub roiul de albine šŸ˜€ …stiti foarte bine deja cum a decurs sedinta mea foto :))

La final, mi-am amintit sa le pudrez cu nuca de cocos, pentru un pic de contrast…dar chiar n-a mai contat!!! Au fost prea bune!!!




Bomboane vegane cu seminte de in si banane

[shashin type=”photo” id=”18353″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

V-am promis retete cu seminte de inĀ (cele care se transforma in „oua” šŸ˜€ ), iar prima, dintre cele multe pe care am de gand sa le fac, este aceasta reteta de bomboane vegane cu seminte de in si banane. Prea bune sa nu le incercati!!! šŸ˜›

 

Ingrediente:

– 1 banana mare (cca. 215 g)

– 1 „ou” vegetal

– 100 g fulgi fini de ovaz

– 1 lingura sirop din sfecla de zahar sau miere

– 1/2 lingurita scortisoara macinata (optional)

 

Mod de preparare:

Se macina la blender/rasnita fulgii de ovaz si se amesteca cu restul ingredientelor. Se lasa compozitia minim 1 ora la frigider, dupa care se formeaza bile care se dau prin nuca de cocos sau fulgi de ciocolata neagra.

Usor si delicios!!! šŸ™‚

[shashin type=”photo” id=”18354,18355,18358″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

„Sedinta foto” a avut loc sub salcia mea draga, care e atat de frumos inflorita si care zumzaie de fericire ca a venit primavara šŸ˜€ …sunt zeci de albine care zboara, ametite, pe sub ea…e atat de bine sa le asculti!!!

[shashin type=”photo” id=”18350,18351,18352″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag!!!

[shashin type=”photo” id=”18357,18356″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Se pastreaza la frigider!!!




Seminte de in sau chia in loc de oua

[shashin type=”photo” id=”18343″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Astazi vreau sa va arat cum sa folositiĀ seminte de in sau chia in loc de oua. E atat de simplu, incat pare de necrezut: amestecati faina de in (semintele macinate) sau de chia cu apa si obtineti o „masa”Ā gelatinoasa si legata, ca un ou šŸ™‚ LeĀ putetiĀ numiĀ „oua” vegetale si le puteti folosi la mancaruri sau prajituri, in smoothie-uri si oriunde e nevoie de un ou…adevaratĀ šŸ˜€Ā Daca sunteti vegani sauĀ tinetiĀ post, sau dacaĀ nu puteti folosi oua, din cauza alergiilor, aceasta reteta nu trebuie sa va lipseasca din „meniu”.

Eu am folosit o portieĀ la chiftelutele de post, dar voi reveni si cu alte idei minunate, cat de curand!!!

 

Ingrediente pentru un „ou” vegetal:

– 1 lingura seminte de in (sau chia)

– 3 linguri apa

 

Mod de preparare:

Se pun intr-o rasnita sau la blender, cum am facut eu, cateva linguri de seminte de in si se macina fin (eu am facut portie dubla). Ce ramane se pune intr-o cutie ce se inchide ermetic si se pastreaza la frigider:

[shashin type=”photo” id=”18344,18345,18346″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ia o lingura de seminte de in macinate si se amesteca cu o lingura apa calda sau la temperatura camerei:

[shashin type=”photo” id=”18347″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa sa stea cca. 5Ā minute, timp in care seĀ transforma intr-o pasta lipicioasa:

[shashin type=”photo” id=”18348″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

„Oul” nostru vegetal e gata!!! šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”18349″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura Bounty de post

Dintre toate obsesiile mele culinare, cea mai mare, dupa scortisoara, este nuca de cocos. Ciocolata, culmea, vine imediat dupa, alaturi de cafeaĀ šŸ™‚ Din cauza asta, am recreat pentru voi celebra prajitura Bounty BarsĀ sub forma de prajitura de post. OĀ prajitura Bounty de post,Ā cu blat afanat, pufos, ciocolatos si crema din lapte de cocos, usoara si aromata. Cam multeĀ cuvinte pentru o prajitura atat de simpla si buna, nu?! E delicioasa si gata! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 180 g faina
  • 150 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 1 lingura cu varf fulgi de nuca de cocos
  • 50-60 g ciocolata neagra
Pentru crema:
  • 400 g lapte de cocos
  • 100 g zahar
  • 3 linguri rase gris
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Intr-un bol, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Intr-un alt bol, mai mare, se amesteca zaharul cu uleiul (cu mixerul). Se bat cca. 1-2 minute, dupa care se adauga jumatate din cantitatea de suc (de portocale) si se mai amesteca putin. Se pune jumatate din amestecul de ingrediente uscate, se amesteca usor, se adauga restul de suc si la final ingredientele uscate. Se adauga ciocolata neagra, rasa pe razatoarea mare sau tocata marunt cu cutitulĀ siĀ fulgiiĀ de cocos si se amesteca totul foarte bine. CompozitiaĀ se toarna intr-o tava micuta, de aproximativ 25cmĀ xĀ 18cm.

Blatul se coace 10 minute la foc potrivit, dupa care se scade temperatura cuptorului la 170 (foc mic). Se mai lasa cca. 12-15 minute si-apoi se scoate la racit.

Pentru crema, se pune laptele de cocos impreuna cu zaharul intr-o oala; cand clocoteste, se adauga grisul in ploaie si se amesteca intruna pana se umfla (1-2 minute). Se amesteca cu fulgii de cocos si se toarna fierbinte peste blat; se niveleaza si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru glazura, se topeste ciocolata (la microunde sau la bain-marie) cu sau fara ulei de cocos si se toarna deasupra prajiturii. Se niveleaza repede, cu dosul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini. Se lasa sa se intareasca putin, apoi se marcheaza cu cutitul feliile. Nu taiati de tot bucatile ci doar „taiati” stratul de ciocolata care, atunci cand se va raci complet, se va intari iar prajituraĀ va fi greu de feliat. Se lasa cateva ore la rece, apoi se feliaza.

Asa arata prajitura mea, inainte ca glazura sa se intareasca:

Si desi nu voiam s-o punĀ in frigider, de frica sa nu-i distrug luciul, totusi am facut-o, fiindca era prea cald afara. A iesit foarte bine, spre bucuria mea:

Prajitura se feliaza cu un cutit bine ascutit si cald (tineti lama cutitului in apa fierbinte si apoi taiati)

Delicioasa!!!

Inainte de a va ura pofta buna, vreau sa va dau cateva ponturi šŸ™‚

Puteti inlocui sucul de portocale cu suc de mere, proaspat stors sau chiar cu apa. Daca folositi apa, va sfatuiesc sa adaugati o lingurita de otet in compozitia pentru blat, ca sa faca reactie cu bicarbonatul de sodiu. Sucul de portocale si cel de mere sunt deja acide si reactioneaza bine in compania bicarbonatului, nu maiĀ eĀ nevoie de otet. De asemenea, daca vreti ca prajitura sa fie cu adevarat de post, verificati ce ingrediente intra in componenta ciocolatei si incercati sa folositi una cu unĀ procent cat mai mare de cacao.

Pofta buna!!!




Tort de biscuiti vegan

Desertul nostru pentru prea frumoasa zi a Floriilor de maine este un tort de biscuiti vegan, foarte usorĀ de facut si foarte aromat. Ingredientul cheie a fost borcanul cu tahini cu miere pe care mi l-am cumparat in Grecia šŸ˜€ , si care a innobilat acest tort simplu de post. Mai jos, la ingrediente, v-am pus la indemana si varianta homemade aĀ acestei pasteĀ de susan dulce de care m-am indragostit pentru prima oaraĀ inĀ Turcia, pentru a nu avea niciun motiv de a-l ocoliĀ :))

La multi ani tuturor celor care poarta nume de floare!!!Ā Sa ramaneti mereu la fel de frumosi si iubitori!!! <3

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti:

– 230 g biscuiti simpli (de post)

– 100 g ulei de cocos (solid)

– 2 linguri mari cu miere sau sirop de artar/agave

– 1 lingura pudra de cacao sau roscove

– 60 g migdale sau alune

– 2 linguri cu varf tahini cu miere sau unt de arahide

 

Glazura de ciocolata:

– 100 g ciocolata neagra, cu 70% cacao

– 1 lingura ulei de cocos (solid)

 

Mod de preparare:

Se unge cu ulei o forma de tort cu diam. de 24 cm. Se macina fin biscuitii in robotul de bucatarie sau se pun intr-o punga (rezistenta) si se maruntesc cu sucitorul. Migdalele sau alunele, crude, se prajesc 4-5 minute intr-o tigaie fara ulei. Se amesteca des, sa nu se arda. Se lasa sa se racoreasca bine, apoi se toaca marunt (daca vreti, maruntiti-le la robot).

Intr-un bol mic, la microunde, se topesteĀ uleiul de cocos impreuna cuĀ mierea. Se adauga cacaua si se amesteca bine. La final, se adauga biscuitii si migdalele, cat si pasta de susan (sau untul de arahide) si se amesteca totul foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu fundul unui pahar sau cu dosul unei linguri. Blatul se lasa la frigider pana cand se pregateste glazura.

Pentru glazura de ciocolata, se topeste ciocolata, rupta in bucatele, cu uleiul de cocos (la microunde). Se lasa 1-2 minute sa stea, apoi se toarna peste blat, cat mai uniform. Se lasa minim 2 ore la frigider, pentru ca glazura sa se intareasca.

Se pastreaza la frigider si doar in momentul servirii se scoate si se feliaza cu un cutit bine ascutit si tinut cateva secunde in apa fierbinte.

Blatul va fi sfaramicios, asa ca feliati cu rabdare si atentie šŸ™‚

Va imbratisez pe toti cu mare drag!!!