Tartine cu crema de sunca

Astazi am pentru voi inca o idee de crema aperitiv, avand ca punct de pornire aceeasi crema cu unt, din care am facut si tartinele cu ficat (v-am spus eu ca optiunile sunt nelimitate 😛 )

 

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Se adauga la crema de baza sunca data de 3 ori prin masina de carne (eu am „mesterit-o”, din nou, cu mixerul meu vertical).
Se amesteca totul foarte bine si se ung felioare de paine rotunde, patrate, cum doriti.
Eu am pus pasta in spritul de ornat si m-am jucat un pic cu rezultatul final.
Tartine, deci, pentru toata lumea, in forma de floare 😛




Tartine cu crema de ficat de gasca

Varianta asta a fost extrem de delicioasa (buna a mai fost gasca aia :D). Tartine cu crema de ficat de gasca!!!!!

Ingrediente:

– o portie crema de baza pentru tartine
– 150 g. ficat de gasca (sau alta pasare)
– sare, piper

 

Mod de preparare:

Se prajeste ficatul in putin ulei:

Se sareaza, pipereaza si se toaca marunt cu cutitul sau cu mixerul vertical/blender…sau cu ce-aveti voi pe acasa 😛

La crema de baza se adauga ficatul tocat (sau chiar trecut prin sita). Se ung, cu crema rezultata, felioare mici de paine si se orneaza dupa plac…si gust 😛

Foarte gustoase!!!




Crema de baza pentru tartine

Va arat acum ceea ce trebuia sa va arat la inceputul povestii cu tartine :D, si anume: crema de baza pentru tartine. Pornind de la aceasta crema de baza puteti crea mai apoi si alte gustoase creme, pentru tartine sau alte gustari din paine, prin simpla adaugare a ingredientelor preferate: sunca, peste din conserva sau afumat, orice va place!!!

Ingrediente:

– 2 oua
– 1 lingura smantana (acra, fermentata)
– 100 g. unt (80 % grasime)
– zeama de lamaie
– sare, piper

 

Mod de preparare:

Se bat cu telul pe foc foarte mic sau la bain-marie ouale cu smantana (nici ouale si nici smantana sa nu fie reci!):

Se amesteca incontinuu si se lasa sa fiarba pana cand crema se ingroasa: :

Se lasa la racit si apoi se amesteca cu untul, frecat in prealabil spuma:

Se amesteca totul foarte bine pana ce crema devine alifioasa:

Se adauga zeama de lamaie si se potriveste de sare si piper:

Foarte gustoasa!!!




Tartine cu icre de creier

Ati observat, poate, ca am deschis inca de ieri capitolul „Aperitive pe baza de paine”, cu minunatele tartine cu unt de cafea dar vor urma si alte gustari la fel de apetisante, ca terase sau canapele ori chiar fursecuri picante, ce sper sa va fie de mare folos la pregatirea unui bufet rece sau a unei mese festive. Tartinele astea cu „icre” de creier au avut un succes nemaipomenit (chiar si cei carora le repugna creierul au mancat cu pofta :D), deci sper sa le incercati cat mai curand!!!

Ingrediente pentru cca.10-12 tartine:

– creier de porc/vita
– ulei
– zeama de lamaie
– ceapa tocata
– sare, piper

 

Mod de preparare:

Se fierbe un creier de vaca sau porc ( cca.150 g.). Se da prin sita sau se marunteste cu mixerul (vertical):

Se freaca cu ulei, turnat putin cate putin ca si la maioneza, cu zeama de lamaie (dintr-o jumatate de lamaie) si cu sare. La sfarsit se adauga ceapa taiata foarte marunt.
Rezulta o pasta spumoasa:

…cu care se ung felioare de paine.
Eu am facut mici aveline cu spritul de ornat 🙂

Se pudreaza cu boia dulce (daca nu va place, lasati-le simple, eu le-am pudrat mai mult pentru culoare :P)
Minunate!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Cantitatile sint aproximative. Trebuie doar sa obtineti o crema spumoasa si usor tartinabila.

Puteti decora tartinele cu fasii subtiri de gogosar sau sferturi de lamaie.

 

Reteta preluata din cartea doamnei Draga Neagu: „Gospodina si oaspetii familiei”