1

Tort cu rulada si banane

Dragilor, sunt mai mult decat sigura ca reusesc sa va indignez, pe multi dintre voi, cu retetele mele dulci. Par cu adevarat iresponsabila (cum, cu furie, mi s-a spus odata 😀 ) si chiar am observat ca, la fiecare noua postare, mi se dezaboneaza vreo 3, 4 fete (stiu ca sunt doamne, dupa adresa lor de e-mail) dar, fara scuzele de rigoare 😛 , deserturile imi aduc o stare de bine, imi fac o nespusa bucurie, sunt speciale, nu le mancam zilnic si chiar nu poate nimeni sa spuna ca nu am si retete de mancare. Fabuloase :))) Nu multe, dar bune. Rasfoiti un pic categoriile din antet, sa vedeti ca aveti de unde alege! Eu, cu siguranta, voi alege intotdeauna o reteta dulce inaintea vreunei alte retete, care nu contine zahar. Urati-ma, detestati-ma (sau mai bine, iubiti-ma!!!) dar n-am ce-mi face :))

Si astazi va aduc ceva dulce, un tort cu rulada si banane, si crema de vanilie, „imbogatita” cu un pic de mascarpone. O nebunie de tort, facut, cu toata dragostea, tatalui meu iubit, care a implinit…multi ani 🙂 Te iubim, tati!!!!!!

Am ochit reteta asta nemaipomenita acum o vesnicie, pe un blog tare drag mie: Cafe Chocolada si de-atunci am tot zis ca-l fac. Nu l-am facut decat acum, dupa cum vedeti, dar toate lucrurile marete au nevoie de timp, nu?! Hahaaa…ce sa mai zic si eu?!! Medena e o artista, un cofetar priceput, si ii transmit cele mai bune ganduri, multumiri si pupici!!! N-am schimbat decat crema cu praf de budinca si forma de copt, care, in varianta originala, era prea mica pentru noi: diam. de 20 cm (jos, la finalul postarii, v-am afisat doua poze si in forma asta). Ce va redau acum, insa, e tortul in varianta mai mare, intr-o forma cu diam. de 24 cm. Sa-l incercati, fiindca e absolut delicios!!!

 

Ingrediente:

Rulada cu gem:
  • 6 oua mari
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri pline cu faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 5 linguri pline cu gem de capsuni sau zmeura
Crema de vanilie:
  • 500 g branza mascarpone
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 6 foi gelatina alba
In plus:
  • 6 banane bine coapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50-80 g ciocolata cu umplutura de fructe sau espresso

 

Mod de preparare:

Incepem cu rulada, care se poate face si cu o zi inainte! Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de copt (eu o folosesc mereu pe cea de la aragaz). Se separa ouale (scoase din timp din firgider); se bat albusurile cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cand s-au spumat, se adauga zaharul in ploaie. Se bate in continuare, pana obtinteti o spuma tare si lucioasa. Se adauga apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand incet dupa fiecare. La sfarsit, se presara faina amestecata cu praful de copt, printr-o sita fina, si se amesteca cu grija totul, cu o spatula sau lingura de lemn, de jos in sus, ca si la pandispan. Compozitia se toarna in forma, se niveleaza cu dosul unei linguri si se coace 15-16 minute sau pana cand se rumeneste usor. Se scoate tava din cuptor si se desprind marginile naravase ale blatului, daca s-au lipit de forma 😛 Blatul de rulada se pune pe un prosop de bucatarie umed si bine stors (cu hartia de copt pe prosopul umed). Se ruleaza blatul in prosop (nu se scoate hartia) si se lasa cca. 5 minute sa stea. Se deruleaza apoi si se inlatura prosopul umed. Blatul se ruleaza inapoi, destul de strans, si se lasa vreo 10 minute sa se raceasca bine. Se scoate apoi hartia de copt, care se va dezlipi foarte usor, si se unge, cat mai uniform, cu gem de capsuni sau zmeura. Se ruleaza (de cate ori am folosit cuvantul asta??? 😀 ) din nou si se lasa la frigider pentru cca. 1 ora. Daca il faceti cu o zi inainte, cu-atat mai bine!

Rulada se feliaza subtire (ar trebui sa obtineti 26 de bucati) si se tapeteaza cu ele baza si marginea unei forme de copt cu diam. de 24 cm, pe cat posibil, fara a se lasa spatiu intre ele. Eu, dupa cum se vede si in poze, am acoperit forma cu folie alimentara transparenta, dar mai mult m-a incurcat 😀 Nu faceti ca mine!!! Asezati feliile de rulada direct pe platoul pe care veti servi tortul, ca sa nu aveti probleme atunci cand il mutati. Inchideti inelul detasabil al tortului si puneti si pe margini felii de rulada:

Ca sa adere bine la forma, sa nu pice, „lipiti-le” cu putina miere sau unt de forma. Puneti forma in frigider, pana cand crema e gata.

Pentru crema, se pune gelatina la inmuiat in multa apa rece. Galbenusurile se bat intr-un bol, cu zaharul, cu ajutorul mixerului, pana se spumeaza usor (1-2 minute). Se incalzeste laptele si se toarna peste galbenusurile spuma; se amesteca bine.  Se pune apoi compozitia pe baie de aburi si se amesteca des. Se lasa 5-6 minute, dupa care se da deoparte. Cand crema s-a mai racorit, se adauga foitele de gelatina, bine scurse de apa si se amesteca energic. Branza mascarpone se bate putin cu mixerul; se inglobeaza apoi, in doua, trei ture, crema de galbenusuri. Se da mixerul pe viteza mare si se amesteca pana se omogenizeaza (nu exagerati cu „batutul” cremei!). Crema se pune la frigider 10 minute, sa prinda consistenta. Se toarna apoi jumatate din crema peste blatul de rulade si se aseaza bananele, in cerc, lipite unele de altele (unde e cazul, taiati-le si asezati-le asa cum vedeti in poze):

Se toarna deasupra restul de crema si se niveleaza:

Acoperiti tortul cu folie transparenta si lasati-l la frigider pentru minim 4 ore. Va sfatuiesc insa sa il faceti seara si sa-l lasati la intarit peste noapte…cand va arata asa:

Detaliu 🙂

Inainte de a servi tortul, bateti frisca si acoperiti suprafata tortului cu un strat uniform. Tocati ciocolata cu un cutit sau puneti-o in blender cateva secunde si-apoi ornati cu gramajoare de ciocolata tortul:

Taiati tortul in felii maaaari, fiindca-i prea bun!!!!! 😀

Aici aveti varianta „mini-me” 😛 , si mult mai rapida a tortului, la care am folosit, ca si Medena, doua plicuri de budinca de vanilie (cu doar 800 ml. lapte si 4 foi gelatina si apoi unt: 50-80 g, adaugat in crema fierbinte plus, bineinteles, zahar dupa gust). Foarte bun si-asa!!!

Alte idei de Tort-rulada aveti aici:

Tort rulada cu crema de iaurt si portocale

Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie




Rulada Padurea Neagra

 

Ultima reteta reinventata de mine, in urma provocarii Engie, este aceasta rulada Padurea Neagra cu visine din visinata si crema de mascarpone cu ciocolata alba. Stratul de frisca care altadata acoperea aceasta prajitura minunata a fost inlocuit de zahar pudra. Simplu si foooarte gustos!!! 🙂

 

Ingrediente:

Pentru rulada:

– 4 oua

– un praf de sare

– 4 linguri apa fierbinte

– 120 g zahar

– 50 g faina

– 50 g amidon (sau tot faina)

– 25 g cacao

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru crema:

– 200 g visine din visinata

– 280 g mascarpone

– 150 ml smantana pentru frisca

– 100 g ciocolata alba

– 3 foite de gelatina

 

In plus:

– 100 ml visinata pentru insiropat

– zahar pudra

 

Mod de preparare:

Pentru rulada, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de aragaz (cea incorporata aragazului), de cca.

Se separa ouale; galbenusurile se bat (cu mixerul) cu 60 g zahar timp de 2 minute sau pana se spumeaza. Se adauga apa fierbinte si se mai bat putin. Separat, se bat albusurile (tot cu mixerul) cu praful de sare (cat luati cu trei degete) si restul de zahar (60 g) pana se intaresc (nu ca pentru bezea). Spuma tare se incorporeaza apoi in amestecul de galbenusuri, cu miscari usoare, de sus in jos. Se adauga faina+amidonul+praful de copt si cacaua, in 2-3 transe. Nu se mai foloseste mixerul ci o spatula sau o lingura de lemn si se amesteca cu grija, usor, cu rabdare 🙂 …pana cand aluatul e omogen (sa nu aiba bucatele de faina sau cacao „nedizolvate”). Se toarna aluatul in tava pregatita, se niveleaza si se pune in cuptor, pe sina din mijloc. In felul acesta, rulada se va coace uniform si frumos. Se stie ca profesionistii utilizeaza, cu precadere, plitele cu gaze naturale tocmai pentru a obtine rezultate excelente. Rulada se coace cca. 12 minute, maxim 14:

Cand e gata, rulada se rastoarna pe un prosop de bucatarie presarat cu zahar pudra sau cacao si se desprinde, cu grija, hartia:

Daca hartia opune rezistenta 😛 , nu fortati, ca sa nu rupeti blatul, ci udati-o putin, cu o pensula de bucatarie, si se dezlipeste.

Se ruleaza blatul in prosop si se lasa sa se raceasca complet:

 

Pentru crema, se scot mai intai samburii din visine, iar visinele se lasa la scurs. In continuare, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece si se lasa cca. 5-8 minute, timp in care se pregateste ganache-ul de ciocolata. Astfel, se pun intr-un vas smantana pentru frisca si ciocolata alba si se lasa la topit, la microunde sau la bain-marie. Se amesteca din cand in cand, mai ales daca ciocolata va fi topita la microunde (aveti nevoie de 2-3 pauze de „amestecat”). Se scot foitele de gelatina din apa si se adauga in crema de ciocolata inca fierbinte. Se amesteca energic, apoi se lasa sa se raceasca. Cand e rece (la temperatura camerei, n-o puneti in frigider) se amesteca cu branza mascarpone, batuta separat cu mixerul. Si asta e crema 🙂

Blatul de rulada se deruleaza si se insiropeaza cu visinata; se intinde crema pe blat dar nu pana la capat, se lasa marginile libere (eu am cam trecut peste linia imaginara 😀 ). Se lasa sa stea asa aproximativ 15 minute, pentru a prinde un pic de consistenta:

Se aseaza visinele la un capat al blatului:

Se ruleaza apoi, usor, fara sa apasati, pana se obtine rulada. Daca vedeti ca iese putina crema la capatul ruladei, luati-o cu o lingura si introduceti-o inapoi, la capetele ruladei. Se lasa apoi sa stea in locul in care a fost rulata, nu se muta cca. o ora, pentru ca crema sa prinda consistenta. De-abia dupa aceea o puteti transfera pe un platou, pentru a o pune la frigider, unde trebuie sa o lasati pentru minim 5-6 ore.

Eu am lasat-o peste noapte si apoi am ornat-o cu cateva visine din visinata, dar nu inainte de a o pudra cu zahar praf:

Rulada Padurea Neagra, intr-o alta prezentare! 🙂

 

Delicioasa!!!

 




Cupola de inghetata

 

[shashin type=”photo” id=”15277″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Iubesc vara cu zilele ei toride, si inghetata chiar mai mult :D, asa ca zilele astea am facut, spre bucuria tuturor, o cupola de inghetata, cu vanilie si zmeura, absolut delicioasa!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

O rulada, dupa reteta asta:  Rulada cu gem

 

Pentru inghetata:

– o portie inghetata de vanilie

– 400 ml. smantana dulce pentru frisca

– 250 g. zmeura proaspata sau congelata

– 1 lingurita zeama de lamaie

– 5,6 piscoturi de sampanie

 

Pentru ornat:

– 100 g. zmeura proaspata sau congelata

– 50-80 ml. smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida

 

Mod de preparare:

Se prepara rulada cu gem, dupa instructiunile, valoroase :P, din reteta (aveti mai sus, la ingrediente, calea catre rulada):

[shashin type=”photo” id=”15289″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se prepara inghetata de vanilie, reteta de baza (din nou, cu link mai sus, la ingrediente) dar numai pana la punctul 3. Cand crema de vanilie e rece, se imparte in doua. O parte se lasa simpla, iar cealalta se amesteca cu zmeura zdrobita si trecuta prin sita. Se bate frisca si se amesteca, o jumatate cu compozitia de vanilie si cealalta jumatate cu cea de zmeura. In compozitia cu zmeura se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine. Se pun ambele compozitii in cutii pentru congelator si se lasa la rece timp de aprox. 2 ore, dupa care se scot si se bat bine cu mixerul de mana sau cu o furculita, pentru a sparge cristalele de gheata. Se repeta procedeul, dupa 30 de minute.

Se imbraca in folie transparenta un castron si se tapeteaza cu felii de rulada:

[shashin type=”photo” id=”15278″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se toarna crema de vanilie si se congeleaza doua ore:

[shashin type=”photo” id=”15279″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se toarna apoi crema de zmeura:

[shashin type=”photo” id=”15280″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se insiropeaza piscoturile cu un sirop rece de apa si zahar si se aseaza cat mai uniform peste crema (insiropati bine piscoturile, pentru a le putea mai apoi taia cum trebuie). Se pune din nou la congelator. De data asta, pentru 6-8 ore:

[shashin type=”photo” id=”15281″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scoate forma din congelator si se plonjeaza putin in apa fierbinte (sau se lasa sa stea la temp. camerei 5-10 minute), se rastoarna si se scoate folia:

[shashin type=”photo” id=”15282″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cupola de inghetata se tine cca. 15 minute la frigider inainte de a fi servita, pentru a o putea felia si savura mai bine 🙂

Se orneaza cu  frisca batuta si zmeura:

[shashin type=”photo” id=”15283″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Eu am pozat-o rapid, in drum spre foisorul nostru de lemn, dupa care am sarit direct in bazin 😀

[shashin type=”photo” id=”15284,15285″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cele mai tentante cadre 😛

[shashin type=”photo” id=”15286,15287″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bun si racoritor!!!!!!!!!!!




Buturuga cu cacao

Am vrut inca de anul trecut sa va arat o buturuga de Craciun simpla si gustoasa, pe care sa o poata face oricine, dar nu am reusit sa va inspir decat cu una aperitiv, un trunchi de copac sarat si delicios!!! Bine si asa 😛 , numai ca imi doream tare mult una dulce. Si cand, intr-un sfarsit, m-am hotarat sa fac rulada, Craciunul trecuse demult si nu am mai simtit aceeasi bucurie. Anul asta va aduc, insa, la timp 😀 , o buturuga cu cacao, dulce si aromata…sper eu, pe placul vostru!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 3 oua
  • un varf de cutit sare
  • 100 g zahar
  • 100 g faina
Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 1-2 lingurite esenta de rom
Pentru crema:
  • 2 oua
  • 200 g zahar pudra
  • 4 linguri pudra de cacao
  • 200 g unt
  • 2 linguri coniac sau rom (ori esenta de rom)

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incalzeste la 170 grade C (foc domol).

Pentru blat, se bat albusurile spuma tare cu praful de sare. Galbenusurile se bat cu zaharul pana se deschid la culoare (se mixeaza 2-3 minute). Se cerne faina si se adauga „in ploaie” peste galbenusuri. Se omogenizeaza bine compozitia, apoi se incorporeaza usor, cu o spatula sau cu mixerul, la cea mai mica treapta de viteza, albusurile batute spuma. Nu se adauga toata spuma deodata, ci in transe, amestecand usor de fiecare data.

Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava de la aragaz) si se niveleaza cu dosul unei linguri (cu cat e asezata mai uniform, cu atat mai frumoasa va fi rulada 😉 ). Se coace cca. 10-12 minute. Nu o tineti mai mult de-atat deoarece va fi prea uscata si se va rupe cand o veti rula.  Se scoate apoi blatul pe un prosop de bucatarie umezit si se ruleaza cu tot cu prosop. Se lasa sa se raceasca.

Pentru crema, se bate zaharul pudra cu ouale intregi pe baie de aburi pana se ingroasa, adica aproximativ 15 minute. Se adauga cacaua si se mai lasa pe foc inca vreo 2 minute, amestecand des. Se taie untul (rece, din frigider) in bucati si se adauga in crema fierbinte. Se amesteca energic, iar in momentul in care bucatelele de unt s-au topit se ia vasul de pe foc, se adauga esenta de rom sau coniacul si se lasa la racit.

Intre timp se prepara siropul. Se dizolva zaharul in apa si se lasa la fiert cca. 5 minute, dupa care se da vasul deoparte. Cand s-a racit, se adauga esenta de rom. Se desface cu grija blatul, se insiropeaza usor, fara a exagera, si se intinde pe el jumatate din crema. Se ruleaza la loc si se pune la frigider timp de 10 minute.

Din rulada obtinuta se taie doua bucati mai mici, care se aseaza in lateralul ruladei astfel incat sa semene cu o buturuga. Se imbraca cu restul de crema si se fac cu o furculita striuri care sa le imite pe cele de pe scoarta copacului. Se orneaza cu fructe confiate, o ramurica de brad si zahar pudra sau nuca de cocos si se lasa la rece pana este servita.

Sfat: Daca sunteti presati de timp, puteti opta pentru o crema de cacao „instant”: doar amestecati zaharul cu untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, pana se topeste zaharul, apoi adaugati cacaua si esenta de rom (nu mai adaugati ouale). Crema e gata 🙂




Rulada cu ciocolata si piure de castane

Recomandarea de astazi este una dulce :P, o rulada cu ciocolata si piure de castane, cu un gust absolut sublim!!!!!!!!!!! …asta daca iubiti ciocolata, sau piureul de castane 😛

Ingrediente:

Pentru blatul de rulada:
– 4 oua mijlocii, separate
– 150 g. zahar tos
– 2 linguri cacao
– 40 g. migdale macinate

Pentru crema:
– 180 g. ciocolata cu lapte
– 6 linguri piure de castane, indulcit
– 3 linguri lapte condensat (sau simplu)
– 200 ml. frisca lichida sau smantana pentru frisca

Mod de preparare:
Blatul: Preincalziti cuptorul la semnul 4 sau 180 grade (foc potrivit).
Ungeti usor si tapetati cu hartie o tava cu laturile de 20×30.
Dizolvati cacaua in  2 linguri apa clocotita, apoi lasati sa se raceasca. Puneti galbenusurile intr-un castron impreuna cu zaharul tos si cacaua, racita. Bateti cu mixerul pana ce amestecul se deschide la culoare si devine foarte gros. Incorporati cu grija migdalele macinate.
Bateti albusurile pana devin tari si incorporati-le cu grija in amestec, folosind o spatula sau lingura mare. Turnati in tava pregatita si loviti o data, de doua ori, usor, pentru ca amestecul sa se aseze uniform.
Coaceti timp de 18-20 de minute pana creste si isi recapata forma dupa apasare. Acoperiti cu un servet de bucatarie, umed, si lasati sa se racoreasca; rasturnati-l apoi pe un prosop de bucatarie presarat cu zahar.

Crema: Rupeti ciocolata in bucatele, puneti-o intr-un castron imnpreuna cu 1 lingura apa si topiti deasupra unei cratite care fierbe mocnit (la bain-marie). Luati apoi de pe foc si puneti, batand cu mixerul, piureul de castane. Adaugati laptele condensat sau simplu si 50 de ml. de frisca batuta bine (o sustrageti din cantitatea totala de frisca :P) si amestecati. Raciti la frigider pana se intareste.

Finalizare: Intindeti umplutura de ciocolata peste blat. Bateti bine restul de frisca; lasati deoparte 5-6 linguri de frisca batuta pentru a orna feliile de rulada. Intindeti frisca peste crema de ciocolata si rulati cu grija blatul (nu va necajiti daca se crapa usor). Mutati cu grija, prin rostogolire, pe un platou; presarati cu zahar pudra si raciti la frigider. Serviti feliile cu frisca 🙂

Pofta buna, dragilor!!!!!!!!!! 🙂

P.S. Migdalele se pot inlocui cu nuci 😉




Trunchi de copac

Sunt sigura ca ati mai auzit, vazut sau savurat pana acum un Trunchi de copac, dar poate nu neaparat unul sarat 😛
Ei bine, eu aveam ideea asta in cap de cativa ani deja (la Paperina am vazut prima oara asa ceva), si cum tot nu am ajuns sa va arat de sarbatori o buturuga adevarata, cu ciocolata din belsug, am optat pentru varianta sarata a ei. Excelenta alegere, as zice, eu si toti cei care s-au bucurat de prezenta si gustul ei nemaipomenit!!!
Ar fi o aparitie spectaculoasa pe masa voastra de Craciun sau revelion, caci la noi, desi s-a vrut a fi asa, nu va mai fi posibil, fiindca n-au mai ramas decat „cioturile” 😀

Ingrediente:

Aluatul de rulada:
  • 100-120 g faina
  • 100 g unt sau ulei
  • 500 ml lapte
  • 5 oua
  • sare, piper, boia dupa gust
Umplutura:
  • 300 g sunca
  • 200 g cascaval
„Scoarta” copacului
  • 100 g unt
  • 100 g branza dulce
  • 50 g branza sarata (telemea)
  • 50 g sunca sau salam
  • 2, 3 linguri smantana (acra)
  • 2, 3 linguri maioneza

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se topeste untul pe foc mic, intr-o tigaie incapatoare. Se incorporeaza faina, amestecand continuu, apoi se adauga, treptat, laptele (fierbinte); se amesteca in permanenta pentru a nu face cocoloase. Dupa cca. 3-4 minute, se ia tigaia se pe foc si se lasa la racit.
Cand s-a racit, se adauga galbenusurile frecate cu putina sare, albusurile batute spuma, piper si boia. Se amesteca usor, de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava (tava mare de la aragaz) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt/margarina si presarata cu faina. Se coace aluatul timp de cca. 25 de minute.

Aluatul copt se rastoarna pe un servet usor umezit; se aseaza feliile de sunca si cascaval si se ruleaza (se infasoara din nou in servet). Se pastreaza astfel pana la servire.
Se poate servi asa, simpla, sau se poate transforma intr-un trunchi spectaculos de copac, dupa cum veti vedea mai jos…
Se prepara „glazura” sarata, amestecand toate ingredientele. Se unge rulada si se trece cu o furculita deasupra, pentru a imita cat mai bine trunchiul de copac. Se taie apoi „cioturi” din rulada, eu doar unu’ fiindca iubesc natura 😀 , si se orneaza cu foi de salata, ciupercute din oua:

melcisori din sunca:

…si poate niste masline…sau mai multe frunze de patrunjel, un pic mai frumos aranjate decat am facut-o eu 😀

A fost un deliciu si o bucurie de nedescris pentru Bogdi si prietenii lui, care mi-au devorat-o deja 😛
…poate fac alta de anu’ nou, sa vad cum ma misc…

Sa aveti poftaaaa!!!!

Sfat: Umplutura, cat si „scoarta” copacului, pot fi diverse. Puteti folosi in loc de sunca si cascaval, carnea fiarta si tocata de la un pui (foarte bine condimentata) si amestecata cu o lingura smantana, sau carne tocata de porc si vita, prajita putin cu ceapa, ciuperci. Pentru uns puteti folosi o cutie de ton in ulei, bine scurs, amestecat cu unt.



Rulada cu cafea

Pentru acest sfarsit de saptamana (inca insorit :P) va propun o rulada fina si aromata, cu exact ce-mi place mie la nebunie: cafea, ciocolata…si un pic de rom!!!!!!!!!!!!!! :)))
Blatul ruladei este foarte gustos, si pufos, si se armonizeaza perfect cu savoarea minunata a cafelei 😉

Ingrediente:

Pentru blat:
– 4 oua
– 100 g. zahar
– 1 praf de sare
– 1 pachetel zahar vanilat
– 4 linguri apa
– 100 g. faina
– 50 g. amidon
– 2 lingurite praf de copt

Pentru crema si ornat:
– 200 g. ciocolata cu lapte
– 350 ml. cafea foarte concentrata
– 7 foi gelatina sau 1 pliculet jumatate de gelatina, granule (12-15 g.)
– 100 g. zahar
– 40 ml. rom sau 1 lingurita esenta de rom
– 300 ml. frisca lichida
– boabe de cafea pentru ornat

Mod de preparare:
Blatul:
Incingeti cuptorul la 190 grade (potrivit spre mare :P). Bateti spuma ouale cu sarea, zaharul si zaharul vanilat.
Adaugati apa si, putin cate putin, faina amestecata cu praful de copt si amidonul. Puneti aluatul rezultat intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e prefecta 😉 ), tapetata cu hartie pentru copt; neteziti-l, acoperiti-l cu o alta coala de hartie (e important sa faceti asta, fiindca altfel aluatul se umfla prea tare…si asta doar intr-o parte :D) si dati-l 15 minute la cuptor.
Scoateti blatul din tava. Indepartati hartia de deasupra, rulati-l cu grija, cu ajutorul hartiei de dedesubt, si lasati-l sa se raceasca.

Crema:
Inmuiati gelatina in multa apa rece.
Taiati in bucatele mici ciocolata si lasati-o sa se topeasca in cafeaua fierbinte, in bain-marie. Adaugati apoi romul si zaharul si amestecati bine. Scurgeti gelatina si adaugati-o in crema de ciocolata si cafea.
Puneti castronul cu crema intr-un vas cu apa rece si lasati-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Intre timp, bateti frisca, apoi incorporati-o in crema racita, amestecand usor. Lasati-o la frigider cca. 20 de minute (daca se incheaga prea tare cand o scoateti, bateti-o cateva secunde cu mixerul si isi revine)

Finisare:
Intindeti, din nou, blatul si ungeti-l cu jumatate din crema de cafea. Rulati-l din nou, cu grija, si puneti-l cu partea unde se termina blatul pe un platou. Ungeti cu restul de crema si puneti la frigider pentru minim o ora.
Serviti rulada ornata cu ciocolata rasa si boabe de cafea.

…n-am avut timp de poze pas cu pas, dar sper ca aceste poze finale sa spuna totul 😛

E o rulada absolut delicioasa!!!!!!!!!! …pe care noi am servit-o cu nesat langa o cana maaare de cappuccino 🙂

P.S. In loc de ciocolata puteti pudra rulada cu nes, daca vreti 😉




Kataifi Rolls

Wow, uneori te asteapta niste surprize de proportii atunci cand cotrobai prin congelator :D. Ei, nu chiar atat de surprinzatoare fiindca stiam chiar foooarte bine de aluatul de cataif pe care l-am strecurat printre bagaje anul trecut :P, dar cum n-am dat de el, fiind ingropat in mormanul de cutii cu vinete, ardei copti, spanac si altele, a fost o bucurie sa-l revad. Pachetul a ramas un mister inca din momentul din care l-am cumparat (nu am vazut niciun produs grecesc tradus in vreo alta limba), dar m-am descurcat pana la urma. Am gasit o reteta asemanatoare intr-un nr. antic de Pofta Mare, din anul 1999, unde se numea „Rulada cu alune”. Eu l-am lasat Kataifi Rolls, fiindca imi place cum suna 😉

Iar aici aveti o alta varianta, cataif cu crema de vanilie si frisca!!!!!!!!!

Ingrediente:

– 500 g. aluat special pentru kataifi
– 250 g. alune/migdale prajite
– 100 g. zahar
– 1 lingurita scortisoara
– 1 albus
– 2 pachete unt (400 g.)

Sirop:
– 600 ml. apa
– 400 g. zahar
– 2 linguri miere
– sucul de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Aluatul se lasa la dezghetat (cca. o ora, nu mai mult, fiindca nu trebuie sa se usuce prea tare)

Asa arata „aluatul” 😛

Dupa ce s-a dezghetat, se intinde pe suprafata de lucru:

Se taie in dreptunghiuri de marime mijlocie (mie mi-au iesit 12 bucati):

Se macina alunele (nu foarte marunt) si se amesteca cu zaharul si scortisoara. Se bate albusul si se adauga compozitiei uscate.
Se pune o lingura de umplutura la capatul fiecarui dreptunghi si se ruleaza cu grija (nu-i nimic daca nu ies perfect :P)

Micile rulade se aseaza intr-un vas incapator bine uns cu unt:

Restul de unt se topeste; ruladele se stropesc cu unt topit:

Se coc in cuptorul incins in prealabil timp de 35-40 de minute, la foc potrivit (180 grade C):

Intre timp se prepara siropul, astfel: zaharul , apa si zeama de lamaie se amesteca si se fierb pe foc mic timp de cca.15 minute. Se lasa apoi sa se raceasca.

Cand kataifi sint gata, se stropesc (cat mai uniform) cu sirop si se lasa la rece minim 2, 3 ore, pentru ca siropul sa se absoarba bine. Se orneaza cu alune/migdale tocate…sau fistic 😉

…asta daca rezistati sa asteptati atata 😀

A fost incredibil de bun, si acum nu ma pot gandi la altceva decat sa ajungem cat mai repede in Grecia ca sa imi fac din nou stocul 😛

P.S. Sper sa gasiti aluat special de kataifi, fiindca altfel, cu alte paste (oricat de subtiri ar fi taiteii) nu cred ca veti obtine un desert atat de incantator precum e acesta pe care tocmai l-am savurat!!!




Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie

Prieteni dragi, astazi este o zi cu totul speciala pentru mine, este ziua in care blogul meu implineste 4 ani!!! Ani, cu zile, minute, secunde 😛 , toate unice si minunate, petrecute alaturi de voi. Si pentru ca prietenii adevarati nu au nevoie de cuvinte pompoase, si nici de declaratii siropoase de dragoste (la care, eu totusi, excelez 😀 ) am hotarat ca de data asta sa sarbatorim acesti 4 ani impreuna, in bucurie si in liniste, in acea liniste fermecatoare care uneori spune mai mult decat o mie de cuvinte. Dar v-am adus si tort, un tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie extraordinar!!!!

Tortul este fantastic (am „muncit” doua zile la el, asa ca nu avea cum sa fie altfel, haha) si va este dedicat cu toata dragostea!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul fraged:
– 180 g faina
– 1 lingurita rasa praf de copt
– 60 g zahar
– 1 pliculet zahar vanilat
– 1 praf de sare
– 1 ou mare
– 125 g unt rece

Aluatul fraged se poate inlocui cu un blat simplu de pandispan.

 

Pentru crema:
– 150-180 g gem de piersici
– 450 ml lapte
– 1 plic praf de budinca de vanilie
– 50 g zahar
– 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule (jumatate pliculet)
– 100 ml frisca lichida
– 200 g crema de branza Mascarpone/Exquisa/Philadelphia

 

Pentru ornat:
– 100 ml smantana dulce pentru frisca
– 1 pliculet intaritor de frisca
– 200 g ciocolata cu lapte
– cirese glasate sau din cocktail

Pentru ruladele de pandispan, urmati instructiunile din reteta.
…caci da, avem nevoie de 2 rulade, coapte separat (asta pentru ca una, oricat de ingust ati felia-o, nu ajunge…mai ales daca „cineva” e prin preajma si-i ataca, cu pofta, colturile rumene 😀 )

 

Mod de preparare:

Se coc ruladele, se umplu cu gem si se lasa la rece. Se feliaza apoi in bucati potrivite si se dau deoparte.

Se prepara aluatul fraged: praful de copt se amesteca cu faina si se cerne intr-un castron. Se adauga unt in fulgi (eu de data asta l-am dat pe razatoarea mare), se framanta rapid cu mainile, se adauga zahar (si cel vanilat), sare si oul intreg. Nu insistati prea mult cu framantatul, deoarece caldura mainilor nu e pe placul acestui tip de aluat!
Se infasoara apoi in folie transparenta de bucataie si se da la frigider (minim) 30 de minute.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se infaineaza suprafata de lucru si se intinde aluatul:

Mie, planseta asta de la Tupperware mi-a fost de mare ajutor, avand deja conturat diametrul la care trebuia sa intind aluatul, dar nu va faceti griji, se poate intinde la fel de usor si fara 😉
Aveti nevoie de un „cerc” de aluat cu diametrul de 26 cm, adica exact atat cat are forma, si pe care il puteti obtine daca il intindeti intre doua folii (in felul asta nu se va lipi de sucitor)

Pentru a-l aseza in forma, nu va trebui decat sa tineti cu o mana forma, iar cu cealalta sa rasturnati planseta…

…astfel incat, la final, aluatul sa ajunga sus…magic, i know :)))

Se coace cca. 12 minute, dupa care se scoate si se lasa la racit:

Asamblarea tortului:
Se unge blatul fraged cu gem de piersici, se aseaza in jurul lui inelul (cel detasabil, al tortului) si se aseaza ruladele, unele langa altele:

La final, toata suprafata blatului trebuie sa fie acoperita cu rulade:

Se face budinca de vanilie, asa cum o faceti in mod obisnuit. O lasati sa se raceasca bine.
Se rup foitele de gelatina in jumatate si se pun la inmuiat in apa rece.
Se bate frisca lichida, dar nu foarte tare, ci doar pana cand prinde consistenta. Asta este un truc foarte valoros 😛 , datorita caruia crema devine mai spumoasa…

Amestecati crema de branza cu budinca si frisca.Topiti gelatina la bain-marie sau microunde. In cateva secunde e gata, nu o lasati mai mult si in niciun caz nu o lasati sa fiarba, fiindca isi va pierde calitatile de inchegare!!!

Puneti o lingura, doua de crema in gelatina topita si amestecati bine, si de-abia apoi amestecati cele doua compozitii (daca turnati gelatina direct in crema se fac cocoloase si crema arata urat, granulata)
Turnati crema rezultata peste „blatul” din rulade:

Introduceti forma la frigider pentru minim 5 ore sau cel mai bine, pana a doua zi.
…cand va arata asa:

Bateti frisca cu intaritorul de frisca; puneti deoparte 4, 5 linguri pentru avelinele de frisca de mai jos 😛
Se acopera marginile tortului cu frisca:

Se fac cu spritul de ornat aveline:

Se da la rece pana cand mesterim stelutele de ciocolata :)))

…adica astea, care mi-au scos peri albi :)))
Ei, exagerez, dar adevarul este ca iti trebuie multa rabdare, ceea ce eu nu am 😛
Deci, trebuie sa topiti ciocolata si apoi sa o lasati un timp sa se racoreasca, pentru ca altfel va curge prea repede si nu veti reusi sa o manevrati cu succes (daca va arat ce rateuri am tras, va tavaliti pe jos de ras 😀 )
Cum ornati? …turnati ciocolata intr-o punga, taiati cu o foarfeca coltul (doar un pic) si incepeti „distractia”, hihi..

Eu le-am facut direct pe hartie, fiindca e mai usor.
Se transfera (cu tot cu hartie) pe o tava si se lasa la frigider pana cand se intaresc, dupa care le desfaceti cu grija de pe hartie, cu ajutorul unui cutit foarte ascutit sau chiar cu o lama curata.

Tortul se aseaza pe platoul de servit (aveti mare grija cand faceti asta, sa nu cumva sa se destrame…sau daca vreti sa scapati de stresul asta, asezati inca de la inceput tortul pe platoul de servit, urmand sa il ornati pe parcurs)

Se fac, din loc in loc, cateva aveline mai mari, pe care vom sprijini stelutele de ciocolata:

…cam asa 🙂

In mijlocul lor, asezam jumatati de cirese glasate, iar la baza asezam fulgi de ciocolata (eu am razuit-o cu cutitul, dar o puteti da si pe razatoare)

…detaliu 🙂

Se feliaza, sub privirile nerabdatoare ale intregii familii 🙂

Se surprind repede cateva instantanee delicioase 😀

…si in timp ce baietii se strecoara, cred ei, nevazuti 😛 , afara, ca sa imi faca o surpriza…

…se aseaza scaune-n jurul mesei si se impartasesc ganduri bune si amintiri, si emotii despre ce a fost, si, poate, va veni…dupa care se savureaza, cu incantare mare, fiecare bucatica din tort :))

La final, Bogdi mi-a mai facut inca o surpriza, a tinut neaparat sa sarbatorim asa cum se cuvine momentul: mi-a oferit 4 lumanari din pachetul lui cu lumanarele care se sting si se reaprind intruna :)))
Pentru voi toti, asadar, cea mai festiva felie:


Va pup pe toti, dulce tare, si va multumesc pentru ca-mi sinteti alaturi!!!




Rulada cu gem

Rulada cu gem este acea prajitura care te duce cu gandul la copilarie 🙂 E foarte simpla dar extrem de gustoasa, ori cu gem de capsuni, ori cu gem de zmeura!!!

Pozele de la sfarsitul postarii cu rulada fac de fapt parte din gratiosul tort „de 4 ani de blog” pe care am sa vi-l arat numaidecat 😀 , si care a fost foarte special pentru mine!

Se prepara foarte usor, ceea ce o face extrem de atractiva in fata bucatareselor incepatoare!!!

 

Ingrediente:

  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 5 linguri apa fierbinte
  • 1 pliculet zahar vanilat (10 g)
  • 100 g zahar
  • 50 g amidon sau faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 200-250 g gem de capsuni sau zmeura

 

Sfat: daca vreti, puteti „unge” rulada si cu o portie de mascarpone sau alta crema de branza (100 g), obtinand astfel doua straturi (suprapuse) de crema.

P.S. Rulada se poate umple cu orice alt gem, dupa preferinte, iara daca o preferati mai mare, dublati cantitatile (folositi tava mare de aragaz in cazul asta)

Poza recenta, cu rulada refacuta:

Poza veche 🙂

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la foc potrivit (180 grade) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de copt (38/26 cm.).

Pentru alutul de rulada, se separa prima data ouale. Albusurile se bat spuma cu sare si zahar. Se adauga apa fierbinte si se amesteca usor, cu o spatula/lingura de lemn. Se adauga apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare, cu miscari usoare, de jos in sus (in felul asta, compozitia ramane aerata, iar blatul de pandispan va fi pufos).

Se amesteca separat amidonul sau faina cu praful de copt; se cern deasupra compozitiei de ou si se omogenizeaza.

Rulada se coace pentru cca. 15 minute. Cand este gata, se rastoarna pe un prosop de bucatarie presarat cu zahar. Se scoate imediat hartia (daca nu il folositi imediat, se ruleaza in prosop). Se unge cu gem. Se ruleaza strans si se lasa la rece pana in momentul servirii.

Foarte gustoasa!!!

 

Iar aici sunt pozele vechi cu rulada, pe care am feliat-o imediat, pentru ca aveam mare nevoie de ea, la tortul meu aniversar 🙂




Rulada de ciocolata

Aceasta rulada de ciocolata e o reminiscenta a Craciunului 😛 , pe care nu mi-l inchipuiam fara macar o rulada din asta (ciocolatoasa, bineinteles 😀 ), caci mi-am dorit tare mult sa va incant ochii cu un festiv Buche de Noel sau cu o buturuga la fel de incantatoare, de pe meleagurile noastre.
Din pacate, atunci, sub imboldul maretelor emotii, n-am fost in stare de nimic…ei ba, de lenevit, hihi…asa ca astazi am sa ma revansez oarecum fata de voi, aducandu-va aceasta minunata rulada de ciocolata, direct de sub bradutul meu prea nins!
E o reteta de zile mari, rafinata, si deci foarte potrivita pentru zile de sarbatoare dar la fel de bine se poate savura si intr-o frumoasa zi de duminica, alaturi de cei dragi!!!

Ingrediente pentru cca. 16 felii

Pentru blat:
– 5 oua
– 5 linguri zahar
– 5 linguri apa
– 3 linguri pline cu faina
– 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu sau 1 lingurita rasa praf de copt
– 1 lingura cacao

Pentru siropul de zahar:
– 4 linguri apa
– 75 g zahar
– 20 ml coniac/rom

Pentru crema si ornat:
– 300 g ciocolata de lapte
– 400 g unt
– 8 galbenusuri
– 50 g zahar
– 40 ml Cointreau sau alt lichior de portocale
– 50 g martipan
– zahar praf

Mod de preparare:
Blatul: foarte asemanator pandispanului:
Se separa ouale; intr-un castron incapator, si perfect curat/uscat, se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul, lingura cu lingura, si se bat tare, tare, ca pentru bezea, si se mixeaza pana se topeste. Se pune apa, tot lingura cu lingura, amestecand usor, cu o spatula/lingura de lemn. Exclus deci mixerul 😛
Se adauga galbenusurile, pe rand, amestecand usor.
Bicarbonatul sau praful de copt se amesteca cu faina si cacaua si se cern. Se adauga in ploaie peste amestecul de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din aluat. In felul asta vom obtine un blat pufos.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt; se toarna aluatul si se niveleaza.
Se da la cuptor (in prealabil incalzit), la foc potrivit pentru cca. 12-15 minute.
Se rastoarna, apoi, pe un prosop de bucatarie presarat cu zahar si se lasa la racit (eu de obicei il rulez pentru ca sa-si pastreze cat mai frumos forma)

Siropul:
Se incalzeste apa intr-un ibric; se adauga zaharul si coniacul sau romul. Se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se lasa la racit; se intinde apoi, cu o pensula de bucatarie, pe blat. In felul asta, blatul se insiropeaza uniform.

Crema:
Se topeste ciocolata la bain-marie (stiti voi, oala aia care vine pusa peste o alta, umpluta pe jumatate cu apa, unde la „etajul superior” se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca pana se topeste. Risc minim de esec 😀 ).
Se freaca untul moale (tinut in prealabil la temperatura camerei) cu zaharul si galbenusurile, adaugate unul cate unul. Se toarna lichiorul de portocale si ciocolata topita. Se omogenizeaza totul foarte bine.

Se deruleaza blatul si se intinde pe el jumatate din crema racita. Se ruleaza inapoi si se tine cca. 2 ore la rece.
Se introduce restul cremei intr-un sprit cu capat in forma de stea si se orneaza rulada.
Se amesteca zaharul praf cu martipan si se intinde intre doua folii de plastic. Se stanteaza stelute care se aplica pe rulada:

Poza finala, la tati-n brate, care dardaia de frig 😀

…sub cupola de gheata, pentru voi toti!

E absolut delicioasa!!!!!

P.S. Cei care nu adora cremele cu (prea mult) unt sunt rugati prietenos sa mai scada din cantitatea de unt, chiar si 100 de grame (si probabil si vreo 2, 3 galbenusuri :P)
Va spun asta doarece la tortul de ciocolata aniversar, care este un deliciu, am avut cateva obiectii in legatura cu crema, fina, in viziunea mea, si gretoasa in viziunea altora 🙂
E doar o chestiune de gust, si din cauza asta si vreau sa va atrag atentia.




Rulada de nuca cu crema de vanilie

[shashin type=”photo” id=”16769″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
De ziua lui mami, pe langa deliciosul tort :P, le-am facut copiilor o rulada de nuca cu crema de vanilie, simpla tare dar gustoasa!!!
Ingrediente:

Pandispan de nuca:
– 5 oua
– 5 linguri zahar
– 5 linguri ulei
– 3 linguri cu varf faina
– 2 linguri cu varf nuca macinata

Crema de vanilie:
– 1 pachet praf de budinca de vanilie
– 300 ml. lapte
– 4, 5 linguri zahar
– 50 ml. frisca lichida
– 5, 6 linguri nuca macinata pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se separa ouale; se bat albusurile spuma cu un praf de sare, si zahar.
Se adauga galbenusurile. Se amesteca usor cu o spatula/lingura de lemn. Se adauga uleiul si faina (neaparat) cernuta si se amesteca totul, cu miscari usoare, de jos in sus. Se toarna aluatul intr-o tava intinsa (daca o folositi pe cea a aragazului, faceti rulada din 6 oua), se coace la foc potrivit, in cuptorul preincalzit, cca.12 minute, sau pana cand se rumeneste usor:

[shashin type=”photo” id=”16770″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se rastoarna apoi pe un prosop umed sau presarat cu zahar; se desprinde cu grija hartia de copt (stropiti-o cu putina apa pentru a se dezlipi mai usor)

[shashin type=”photo” id=”16771,16772″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ruleaza in prosop (se lasa asa pentru a-si pastra forma, pana cand crema e gata)

Intre timp se prepara crema: se face o budinca groasa din praful de budinca, laptele si zaharul mentionat mai sus; se amesteca bine si se lasa la racit (acoperiti-i suprafata cu folie transparenta pentru a nu face pojghita)
Se bate frisca lichida si se amesteca cu budinca de vanilie.
Se unge rulada de nuca cu jumatate din crema de vanilie, in care puteti adauga cativa stropi de esenta de vanilie, pentru a o parfuma:

[shashin type=”photo” id=”16773″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ruleaza, din nou, cu atentie, pentru ca crema sa nu dea pe-afara:

[shashin type=”photo” id=”16774,16775″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se da la rece pentru minim 2, 3 ore (crema va fi oarecum moale si atunci, fiindca nu are niciun fel de intaritor in compozitie, dar va spun eu, asta chiar nu mai conteaza :P)

[shashin type=”photo” id=”16776″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se acopera rulada cu restul de crema si se presara deasupra, cat mai uniform, nuca macinata:

[shashin type=”photo” id=”16777″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Feliile au disparut rapid de pe platou :))

In spate puteti vedea nelipsitele „saviecute” cu mac (si nuca, da’ pe alea nu le-am mai prins in poza)
…si oricum, si Greta Garbo sau altfel cunoscuta prajitura Jerbo a fost prezenta pe masa „festiva” :))
S-aveti pofta!!!!!!!!!!!!!!!!




Rulada cu dovleac

Din colectia mea intarziata de retete cu dovleac am sa v-o prezint si pe aceasta, o minunatie de rulada cu dovleac, la care mi-a ramas gandul inca de cand am vazut-o la Cristina, cea cu suflet nipon si maini de aur 🙂
Cristinelu’ drag, mii de pupici pentru inspiratia ce ne-o oferi tuturor!!!
Ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
  • 4 oua
  • 70 g faina
  • 1 lingura plina cu cacao
  • 80 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 200 g crema Philadelphia sau branza dulce
  • esenta vanilie sau rom
  • 1/2 dovleac de placinta
  • 8 linguri zahar tos
  • seminte de dovleac sau fistic pentru ornare

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Foaie rulada: se spumeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Peste ele se toarna treptat uleiul si apa, amestecand continuu. Se adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca usor. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar. Se adauga in 3 reprize peste compozitia precedenta, amestecand usor. Totul se toarna in tava (aragazului), tapetata cu hartie de copt si se coace  8-10 minute. Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un prosop umed sau presarat cu zahar. Se desprinde cu grija hartia si se ruleaza cu ajutorul prosopului. Se lasa sa stea pana cand facem crema:

 

Crema: (din dovleacul curatat si fiert trebuie sa ne ramana cca. 350 g )

Astfel, dupa ce e fiert la aburi sau copt, se face piure (cat este fierbinte) si se amesteca cu zaharul tos si branza dulce. Se bate frisca impreuna cu lingurile de zahar pudra si se adauga compozitiei de dovleac. Se amesteca totul foarte bine:

Lui Bogdi i-a placut atat de mult crema incat am crezut ca nu-mi va ramane destula pentru ornat 😀

Cu jumatate din crema rezultata se umple rulada:

…iar cu cealalta jumatate se imbraca rulada:

Pana la urma, mi-a mai ramas un pic de crema, cu care am ornat niste briose cu dovleac, absolut delicioase!!!

Rulada se orneaza cu samburi de fistic, cum am facut eu 😛 , sau cu seminte de dovleac (putin prajite) si maruntite:

Stratul de fistic de deasupra a facut-o de-a dreptul irezistibila!!!!!

Iata rulada mea cu dovleac, in doua ipostaze:

 

Foarte gustoasa!!! …si pe masura ce mancam ni se parea si mai seducatoare!!!
Pentru iubitorii de dovleac e un rasfat ce trebuie pus in practica cat mai repede :))




Rulada trenulet cu crema de lamaie

Aceasta rulada trenulet cu crema de lamaie s-a nascut din imbinarea a doua retete minunate: o rulada suuuper buna de lamaie, preluata din „decupajele” mele din „Secretele bucatariei” si un „trenulet” dulce, afisat intr-ocarticica de copii: Bucataria copiilor, de la Editura Aquila, care m-a inspirat si incantat la maxim!
Ii este dedicata cu toata dragostea micului meu bucatar care a castigat un premiu dragut datorita acestei retete: Clovn de inghetata 🙂

 

Ingrediente:

Blat rulada:
  • 4 oua
  • 1 priza de sare
  • 120 g zahar
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 100 g faina
Crema de lamaie:
  • 2 lamai mici
  • 150 g zahar vanilat
  • 250 g crema de branza Philadelphia sau Mascarpone
  • 120 ml smantana pentru frisca
In plus:
  • buline de ciocolata gen M&M

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 175  grade (foc mediu). Puneti hartie pentru copt intr-o tava mare (tava de aragaz would be just fine! 😛 )

Pentru blat, bateti albusurile spuma cu sare. Frecati galbenusurile cu zahar si 4 linguri de apa fierbinte, pana veti obtine o crema. Incorporati putin cate putin faina si spuma de albusuri. Turnati coca pentru blat, neteziti-o cu un cutit daca e nevoie, si coaceti cca. 20 de minute.

Scoateti cu grija blatul pe un prosop curat de bucatarie presarat cu zahar tos sau pudra:

Stropiti hartia pentru copt de pe blat cu putina apa, pentru a o putea indeparta mai usor:

Rulati blatul si lasati-l sa se raceasca.

Pentru crema, spalati bine lamaile cu apa fierbinte, stergeti-le cu un prosop de bucatarie, dupa care radeti coaja pe razatoarea mica. Stoarceti si sucul de lamaie. Amestecati-le cu crema de branza (puteti folosi si branza de vaci) si cu zaharul vanilat. Bateti spuma frisca si adaugati-o cremei de lamaie, amestecand pana la omogenizare:

Cu grija, derulati blatul si ungeti-l cu crema:

Rulati din nou blatul cu ajutorul prosopului:

Feliati rulada in 4 bucati: una din ele va fi locomotiva iar celelalte vagoanele 😀
Eu dintr-un blat de pandispan am taiat bucatele egale si am „croit” legaturile dintre vagoane, pentru ca-mi era la indemana…voi insa puteti sa folositi sticksuri gen Finetti sau jeleuri colorate, etc…

Faceti cu spritul doua „sine” pe tava, din frisca batuta, si asezati vagoanele deasupra…desi eu, dupa cum se vede, le-am „proiectat” dupa 😀
Poate ca ar fi bine de stiut ca sinele erau de fapt formate din bezea…dar cine avea la dispozitie 3 ore, pentru a usca bezelele la cuptor?! …eu nu!!! :)))

Presarati pe rulada zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos…ori chiar fistic macinat, daca o preparati pentru alta ocazie, moment in care serviti rulada ornata cu feliute de lamaie si frunzulite de lamaita.

Se orneaza apoi trenuletului, capitol de care s-a ocupat micul meu bucatar -Bogdi 🙂
Aici lipeste „rotile” (buline de ciocolata) cu mare grija:

…pe locurile pe care i le-am trasat eu cu frisca:

Si-o poza de final, cu cosul de fum, fumegand! 😛

E o reteta pe cat de simpla pe-atat de gustoasa! Bogdi si copiii prezenti la balaceala zilnica 😀 …au fost extaziati!!!

 

Sfat: Acest trenulet poate fi umplut si cu inghetata!!!!!




Chec rulada

Attached Image

Ati mancat vreodata chec in rulada?! 🙂
E si aspectuos si gustos!!!!!!!

Pt. chec (forma folosita are dimens. 20x7cm)

– 80 g. unt moale
– 80 g. zahar
– 2 oua
– 80 g. faina
– 1/2 lingurita praf de copt
– 50 g. migdale macinate fin
– 1 lingura rom
– zeama si coaja de la 1/2 lamaie
– 200 g. fructe uscate taiate aprox. cat o stafida


Mod de preparare:
Am amestecat fructele uscate cu romul si coaja de lamaie.
Untul l-am freacat bine cu zaharul. Am adaugat ouale batute, putin cate putin, amestecand de fiecare data… apoi migdale macinate, zeama de lamaie, faina cernuta impreuna cu praful de copt, amestecand dupa fiecare usor.
Am pus si fructele uscate, am amestecat si-am turnat in forma tapetata.
Am copt aprox. 40 min la 170 C (foc mic) pana scobitoarea infipta in centru a iesit curata.

Checul l-am rasturnat pe un gratar si l-am lasat cu fata in jos ca sa se „tufleasca” partea care crescuse.

Pt. rulada (tava in care am copt este de 30x30cm)

– 2 oua
– 2 galbenusuri
– 70 g. zahar
– esenta de vanilie
– 60 g. faina
– 10 g. cacao
– 1 lingura lapte

Ouale le-am mixat bine – pana aproape si-au triplat volumul. Am adaugat zaharul si-am mixat pana acesta s-a topit.
Am adaugat apoi laptele si vanilia, am amestecat o data, am pus si faina cernuta impreuna cu cacao si-am amestecat usor de jos in sus. Am turnat in tava cu hartie de copt.
Am copt aprox. 10 min la 180 C. (foc potrivit). Cand s-a facut, l-am scos din tava, cu tot cu hartie, l-am asezat, cu fata in jos, pe alta hartie si-am desprins hartia de copt.

Pt. finalizare:

– 3-4 linguri gem (eu am folosit de zmeura pe care l-am trecut prin sita)
– 2 lingurita amaretto (sau alt lichior)

Gemul l-am frecat putin cu lichiorul.
Blatul inca fierbinte l-am uns (pe partea care a fost lipita hartia de copt) cu gem. Am asezat checul (cu latura) pe blat la o distanta de margine de aprox. jumatate din latimea checului si l-am rulat cu blatul cu ajutorul hartiei, presand usor sa se lipeasca blatul de chec. Am taiat blatul incat cele doua margini sa vina una langa alta, nu sa se suprapuna.
Am taiat si marginile laterale de blat care era in plus si am pudrat checul-rulada cu cacao, pe toate partile si l-am lasat sa se raceasca bine, dupa care l-am taiat.

Attached Image

Reteta preluata de la Cristina K




Rulada de carne tocata

Ruladele de carne sunt, in general, foarte aspectuoase si gustoase, iar cea de fata nu face exceptie! E cea mai buna rulada de carne tocata pe care am incercat-o in ultima vreme! 😛
Se face mult mai usor decat o rulada „clasica” si e foarte gustoasa si fierbinte, si rece!!! Rece, o veti putea felia mai usor…dar asta nu conteaza asa mult :))

 

Ingrediente:

Rulada:
  • 500 g carne de porc tocata sau amestec (o portie compozitie de chiftele)
  • 2 cartofi fierti si razuiti in loc de paine sau chiar 2 linguri mari piure de cartofi, rece
  • 2, 3 catei de usturoi trecuti prin presa
  • 2 oua mici
  • sare, piper, dupa gust
  • patrunjel tocat (optional)
Umplutura:
  • ardei gras: rosu, galben, verde
  • 150-200 g branza Feta sau telemea
  • 2-3 oua fierte

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se amesteca bine toate ingredientele de la rulada. Se intinde o bucata de folie de aluminiu sau folie alimentara transparenta pe masa de lucru si se unge cu ulei (puteti folosi si-o foaie de hartie de copt, usor umezita); se rastoarna compozitia de chiftele peste folie si se face un dreptunghi. Se pun ardeii taiati in bucatele mici, branza Feta taiata cubulete sau sfaramata cu degetele si ouale fierte, date pe razatoare; cu ajutorul foliei rulati apoi rulada, tragand folia pe masura ce o rulati. Ungeti-va mainile cu ulei, pentru ca rulada sa nu vi se prinda de degete. Daca se rupe, nu va stresati, aranjati-o cu mainile. Dupa ce e coapta, nu se va observa lucrul asta.

Se pune rulada intr-o forma termorezistenta, pe care nu o ungeti cu nimic; carnea va lasa destula grasime si suc!  O puteti chiar lasa sa pice in tava cu ajutorul foliei (folia se scoate, nu se lasa la copt). Rulada se lasa la copt cca. 1 ora si 10 minute sau pana se rumeneste frumos 🙂 A fost delicioasa!!!!!

Dupa cum vedeti, puteti sa injumatatiti compozitia pentru rulada si sa faceti doua rulade mai mici, care sa intre perfect in forma de copt…cum am facut eu aici 🙂

…sau puteti sa rulati toata compozitia si apoi sa o puneti in tava (aveti nevoie de o tava mai lunga).  Pozele vechi, de mai jos, demonstreaza lucrul asta cel mai bine 😛

Foarte buna!!!

Iar aici: Chec de carne, aveti inca o idee delicioasa cu carne!

 

Reteta preluata de la Paradis




Ochiuri de fructe

Ochiuri de fructe, o alta reteta minunata pentru masa de Pasti! Este o rulada de fapt, feliata, insiropata si acoperita cu frisca batuta sau martipan, pentru a imita albusul. Si cu jumatati de caise din compot, pentru a imita galbenusul 🙂 De efect si delicios!!!

Ingrediente pentru cca. 12-14 bucati:

Blat de rulada:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 60 g faina + 60 g amidon sau 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
Crema si decor:
  • 1 borcan gem de caise (250 g)
  • 100 g zahar pudra si 200 g martipan sau pasta de lapte praf
  • 12-14 jumatati de caise din conserva
  • 12-14 linguri zeama din compotul de caise sau suc de portocala
  • frunzulite de menta, pentru ornat (optional)
Reteta pastei de lapte praf:
  • 125 g zahar tos
  • 100 ml apa
  • 250 g lapte praf
  • ulei pentru modelat (10-15 picaturi)

Zaharul se fierbe cu apa cca. 8 minute, la foc mic, dupa care se raceste complet; se adauga laptele praf si uleiul si se framanta bine. Daca e nevoie se mai adauga lapte praf sau apa.

Sfat: Puteti simplifica lucrurile simtitor daca ornati blaturile cu frisca, cca. 100 ml, batuta cu zahar pudra.

 

Aveti aici varianta cu frisca (varianta rapida 😀 ):

…iar aici, varianta cu martipan/pasta de lapte praf, pe care am facut-o prima data, in 2007 (mai jos aveti si poze pas cu pas):

[shashin type=”photo” id=”14858″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Amestecati faina, praful de copt si amidonul si cerneti-le impreuna. Separati ouale; bateti albusurile spuma cu un praf de sare si turnati 50 g. zahar. Bateti in continuare pana obtineti o spuma tare.

Bateti galbenusurile cu zaharul 2-3 minute, sau pana cand compozitia se deschide la culoare. Adaugati amestecul de faina si jumatate din cantitatea de albus spuma si amestecati energic (cu mixerul sau telul). Adaugati apoi restul de albus batut si amestecati usor, cu o spatula.

Intindeti aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava de la aragaz) de aprox. 40×35 cm. Coaceti 12-14 minute. Rasturnati apoi blatul pe un servet de bucatarie umed sau presarat cu zahar si indepartati hartia de copt. Rulati-l si lasati-l cateva minute sa se racoreasca. Ungeti apoi aluatul cu gemul de caise:


Cu ajutorul servetului de bucatarie, rulati blatul pe lungime, apoi lasati-l la rece:


Taiati blatul rulat in 10 felii; insiropati-le apoi cu sucul de portocale:


Cerneti 100 g. zahar pudra, framantati cu martipan si intindeti-l intre doua randuri de folie alimentara transparenta. Daca folositi pasta de lapte praf nu mai aveti nevoie deloc de zahar sau de framantat, fiind deja „lucrata” 😛
Formati din carton (hartie) un sablon de marimea feliilor de blat:


Cu ajutorul sablonului taiati din martipanul framantat sau din pasta de lapte praf tot atatea ovale:


Asezati-le deasupra feliilor de blat si presati putin:


Uscati caisele cu un servet de bucatarie (eu n-am gasit caise faine, asa ca am luat jumatati de piersica pe care le-am decupat cu un capacel de la biberonul lui Bogdi :))) …fiind prea mari)


Asezati cate o jumatate de caisa deasupra fiecarei felii de blat:


…si veti obtine niste ochiuri minunate…de fructe! :))

 




Tortulete cu kiwi

[shashin type=”photo” id=”17379″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Tortulete cu kiwi, pentru toti fanii kiwi :))

Ingrediente:

Blat:
– 5 oua
– 75 g zahar
– 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
– 75 g faina

Crema:
– 4 kiwi
– 200 g mascarpone
– 150 g branza dulce de vaci (simpla sau cu smantana)
– 50 g zahar pudra
– 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
– coaja rasa de la o lamaie
– 2 foi gelatina sau o lingurita rasa gelatina granule
– 2 linguri de rom alb (optional)
– zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru blatul de rulada, se incinge cuptorul la 170 grade (foc domol).
Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete). Se adauga zaharul si zaharul vanilat in ploaie, in trei ture, amestecand bine cu mixerul dupa fiecare tura, pana cand nu se mai simte zaharul. Cand ati obtinut o spuma tare, se adauga galbenusurile si apoi faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu o spatula sau o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina. Nu exagerati insa cu amestecatul, pentru ca aerul sa ramana in compozitie. Se intinde compozitia intr-o tava de aprox. 42 cm. in lungime si 29 cm. in latime, acoperita cu hartie de copt, si se coace cca. 12 minute. Blatul se lasa la racit in tava, apoi se rastoarna si i se inlatura hartia de pe fund. Se rastoarna din nou, in pozitia initiala.
[shashin type=”photo” id=”17380″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se pun foile de gelatina (sau granulele) in apa rece (sa treaca bine peste ele) si se lasa la inmuiat cca. 5 minute. Daca folositi granule de gelatina, le puneti in doar 80 ml. apa rece si le lasati, tot asa, cca. 5 minute la inmuiat.
In acest timp, se pregatesc fructele de kiwi: se decojesc kiwi  se oparesc 1 minut in atata apa cat sa le acopere (puneti si una, doua linguri zahar) si se scurg. Eu am sarit peste faza asta, fiindca am avut kiwi in compot . Se lasa la racit, dupa care se maruntesc, cat de fin puteti, cu cutitul.
Se topeste gelatina la microunde sau la foc mic, pret de cateva secunde (doar pana se lichefiaza). Tineti minte ca nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se lasa deoparte.
Se amesteca branza mascarpone cu cea de vaci, cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se adauga o lingura, doua in gelatina topita, se amesteca bine si apoi se toarna in restul de crema. Se adauga romul si bucatile de kiwi maruntite.
Se taie blatul in doua, si apoi fiecare jumatate in 3 bucati:
[shashin type=”photo” id=”17381″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se intinde crema pe fiecare bucata si se lasa la frigider timp de 10-15 minute:
[shashin type=”photo” id=”17382″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se ruleaza apoi, cu grija, fara sa strangeti prea strans blatul:
[shashin type=”photo” id=”17383″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Nu va necajiti daca crema iese din rulada, indesati-o inapoi cu lama unui cutit sau cu dosul unei linguri 🙂
Mini-ruladele, pline cu crema, se lasa la frigider pentru minim 2 ore:
[shashin type=”photo” id=”17384″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Apoi, fiecare mini-rulada se taie in 4 felii subtiri (cu un cutit bine ascutit sau zimtat):
[shashin type=”photo” id=”17385″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se pudreaza cu zahar pudra si se servesc:
[shashin type=”photo” id=”17386″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Delicioase!!!
Pozele vechi 🙂