Salata rapida de post cu tofu

 

Salata rapida de post cu tofu pe care v-o arat acum a luat nastere pe loc, chiar in momentul in care faceam un mic inventar prin frigider 😀 E atat de simpla, incat si un copil o poate face, insa nu va lasati pacaliti de acest aspect! Pe cat e de simpla, pe-atat e de gustoasa!!!  O puteti servi cu lipie sau cu paine prajita la prajitor dar eu am savurat-o exact asa cum era :)) E salata perfecta! Mai ales pentru cei care vin obositi si flamanzi de la serviciu (pentru ca se face instant) dar si pentru cei care adora salatele proaspete…din putine ingrediente.

 

Ingrediente:
  • 100 g Tofu in saramura cu ardei
  • 12 rosii cherry (sau 200 g rosii mari)
  • 100 g castravete de sera (aprox. 1/2 de castravete)
  • 2, 3 linguri de masline (sau de floarea soarelui)
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita cu varf de condimente pentru pizza (oregano, pudra de usturoi, busuioc, rozmarin, salvie, toate uscate)
  • 1 lingurita zeama de lamaie (optional)
Sfat: puteti folosi si tofu clasic sau afumat, numai ca amestecul va fi mai sec, mai uscat.

Prima data cand am facut-o, am avut langa si cateva buchetele de conopida popcorn:

Mod de preparare:

Salata se prepara incredibil de usor: se zdrobeste branza tofu cu furculita intr-un bol (nu foarte marunt). Se taie rosiile cherry in sferturi iar castravetele in felii subtiri (se decojeste mai intai si se taie pe jumatate); se adauga in bol si se amesteca bine cu tofu. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se toarna uleiul. La sfarsit, se adauga mixul de condimente uscate (eu, va spun sincer, l-am cumparat 😀 ). Se lasa sa stea cca. 15 minute, pentru ca aromele sa se imprieteneasca…dar se poate savura si imediat ce-i gata! E super gustoasa! :))

Astazi am refacut salata si i-am adaugat, pe langa ingredientele „de baza” 😀 , felii subtiri de ridiche, cateva inele de ceapa verde si turmeric (pudra de curcuma). A iesit si mai aromata!!!




Cannelloni din clatite

 

Reteta reinventata de astazi este Cannelloni din clatite, dragilor, o reteta din colectia Retete Reinventate by Engie. Mult mai rapide decat reteta clasica, fara trac in manevrarea pastelor, fara prea multa pierdere de timp cu umplutul lor si fara sos bechamel. Am intors un pic pe dos reteta clasica 😀 , dar a iesit ceva delicios!!! Sosul alb, gros, va fi inlocuit cu o varianta mult mai fresh, cu mici gramajoare de mozzarella si putin unt. Rulourile de clatite vor fi acoperite exact atat cat trebuie si vor fi absolut apetisante!!! O reteta perfecta atat pentru o zi festiva cat si pentru una simpla, din timpul saptamanii 🙂

 

Ingrediente pentru :

Pentru clatite:

– 150 g faina

– 2 oua mari

– 1 praf de sare

– 280 ml lapte

– 50 g unt topit (sau ulei)

– ulei pentru prajit

 

Pentru umplutura de carne:

– 500 g carne tocata amestec (porc+vita)

– 1 ceapa mare, tocata fin

– 2, 3 catei de usturoi (trecuti prin presa)

– 1 ardei gras rosu, tocat marunt (mediu)

– 2 linguri sos picant

– 200 g rosii pasate (conserva)

– sare, piper dupa gust

– 1 lingurita rasa oregano uscat

 

In plus:

– 120 g mozzarella

– 2 linguri mari de unt

– 60-80 g cascaval sau parmesan

 

Mod de preparare:

Se prepara mai intai clatitele si, foarte important, se vor coace un pic mai groase decat in mod normal. Eu pun toate ingredientele pentru aluatul de clatite in robotul de bucatarie si am rezolvat rapid 😀  Daca vreti sa le faceti „clasic”, va trebui sa puneti faina intr-un bol si sa faceti o gaura in centru; bateti ouale cu un praf de sare si amestecati-le cu laptele; turnati compozitia rezultata si bateti bine cu telul. Nu turnati dintr-o data toata compozitia lichida, ca sa nu faca cocoloase, ci treptat. La final, adaugati untul topit si racit si amestecati foarte bine. Veti obtine o compozitie destul de lichida, de aceea este obligatoriu sa o lasati sa stea minim 1 ora la frigider. Se prajesc apoi clatitele in tigaia de teflon incinsa si unsa cu putin ulei (veti obtine cateva clatite in plus, asa ca aveti pregatit si desertul 😛 ).

In continuare, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se pregateste umplutura de carne.

Astfel, se prajeste carnea tocata in cateva linguri de ulei. Se lasa focul mare si se amesteca des, iar cand se rumeneste se adauga ceapa si usturoiul. Se amesteca de cateva ori, apoi se adauga ardeiul tocat si sosul picant. Urmeaza rosiile pasate si sare+piper dupa gust. Plus oregano uscat, care confera preparatului un iz marin (foarte grecesc 😀 ). Se lasa sa fiarba, cu capac, pentru a diminua timpul de clocotire. Amestecati din cand in cand, pentru a nu se prinde. Cand e gata, dupa cca. 15 minute, se lasa sa se racoreasca putin apoi se umplu clatitele cu umplutura si se ruleaza nu foarte strans:

Clatitele umplute se aseaza una langa alta, intr-o tava de cuptor:

Se acopera cu unt si mozzarella rupte in bucatele (rasfirati-le cat mai uniform deasupra clatitelor):

La final, se presara cascaval ras sau parmezan si se dau la cuptor pentru cca. 20 de minute:

Au iesit delicioase!!!




Lipie cu legume pentru copii

 

Dragilor, acum doi ani, cand m-am implicat in proiectul Scoala Legumelor cu simpaticele mele mini pizza pentru copii, nu credeam ca lupta de imprietenire a celor mici cu legumele va continua 😀 Dar ma bucur din tot sufletul ca e asa, pentru ca Bogdi meu drag a reusit sa ma impresioneze (nu e prima data) cu o reteta speciala, o lipie cu legume pentru copii, absolut delicioasa, pe care a pregatit-o chiar el!!! E adevarat ca e mai mare acum, are deja 12 ani, si ii si face placere sa petreaca timp alaturi de mine in bucatarie, dar nu a fost nici el mereu asa. Realizez ca (poate) am fost mai norocoasa decat multi dintre voi, dat fiind faptul ca a acceptat inca de mic diverse legume (cu mici caraieli, e adevarat 😀 ), dar, de asemenea, a contat foarte mult si faptul ca i-am vorbit, ori de cate ori puteam, despre ce inseamna a manca sanatos si l-am implicat in diverse activitati, cum ar fi sa aleaga legumele preferate din magazin, in felul asta descoperind mereu altele noi si suscitandu-i interesul, si l-am rugat sa pregatim impreuna, ocazional,  masa. Si da, mi-a trecut si mie prin cap ca „e prea mic, nu vreau sa se raneasca” sau „bucataria va arata ca dupa bombardament”, dar am observat de fiecare data ca gatitul alaturi de el nu presupunea doar murdarie, ci si multa, multa distractie!

Pe timp de iarna situatia devine si mai sensibila, dar va pun la dispozitie Ghidul Scoala Legumelor, un proiect sustinut de Maggi, ce poate fi descarcat gratuit si care vine in ajutorul parintilor cu diferite trucuri si sfaturi, cat si cu o serie de retete ca sursa de inspiratie pentru parinti. La fiecare reteta sunt trecute o serie de activitati pentru cei mici: de la alesul legumelor la spalatul lor sau ornarea farfuriei cu mancare la final, asa ca sunt sigura ca veti reusi 😀

 

Ingrediente pentru 4 portii:

– 150-180 g broccoli

– 3, 4 rosii mititele

– 1, 2 legaturi subtiri de ceapa verde

– 2 morcovi lungi si subtiri

– 1 ardei kapia (optional)

– salata asortata (endivia, frisee, radicchio, lollo rosso)

– 60-80 g branza Feta sau mozzarella

– 500 g piept de pui

 

In plus:

– 4 lipii (cu grau spelta si ovaz)

– 150 ml lapte pentru sosul de broccoli

– sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se aduna toate legumele pe un platou si se prepara „sosul” de broccoli…si am sa va povestesc cum l-a facut Bogdi 🙂 A desfacut broccoli in buchetele mici si le-a spalat bine sub jet de apa rece:

Le-a taiat apoi in felii subtiri si le-a pus intr-o oala, impreuna cu laptele si sare+piper dupa gust, la fiert (focul sa fie mic). A pus capacul peste oala, dar nu complet, pentru ca aburii sa poata evada, si a amestecat din cand in cand. In momentul in care broccoli s-a inmuiat putin, adica dupa cca. 6-8 minute, a dat oala deoparte si a lasat la racit. Cand s-a racorit bine, a transferat feliile de broccoli in bolul mixerului vertical (cel de mana) si le-a facut piure.

N-am poza decat cu pegatirile preliminare 😀

In continuare, a spalat ceapa verde, ardeiul (pe care nu l-am mai folosit, fiindca am uitat de el 😀 ) si morcovii, pe care i-a taiat in fasii subtiri cu ajutorul curatatorului de legume:

A taiat rosiile…cu maaare precizie!!! :))

A taiat branza Feta si a inceput sa „cladeasca” lipiile. Carnea de pui am prajit-o eu la gratar 😀

A uns fiecare lipie cu sos de broccoli, a pus rosii, piept de pui, fasii de morcov, ceapa verde, pe care a taiat-o el in inele, branza Feta, pe care a faramitat-o cu degetele (si care ii aminteste de Grecia) si salata. Mai jos, toate aceste actiuni delicioase:

La final, a rulat cu grija fiecare lipie…si ne-a chemat la masa 🙂

Multumim mult, mult, Bogdi, a fost delicios!!! Sa ne mai faci! 😀




Mancare cu carnati de casa

 

Si da, iata ca m-am tinut de cuvant si v-am mai adus un fel de mancare apetisant, o mancare cu carnati de casa, taaare gustoasa!!! V-am tinut aici o prelegere, fooarte cringy, ar zice Bogdi 😀 , despre puterea carnii, sub efectul careia, momentan, ma regasesc :))

Sunt sigura ca multi dintre voi apreciati aceasta turnura a mea, total neasteptata, insa trebuie sa va marturisesc ca jinduiesc deja la un tort plin, plin cu ciocolata 😀 Astfel ca, urmatoarea reteta de pe blog ar putea fi una dulce (spre bucuria celor pasionati de dulciuri, ca mine!!!)

Mancarica cu carnati e foarte buna ori cu piure, ori cu paste!!!

 

Ingrediente:

– 500 g carnati de casa

– 3, 4 linguri ulei

– 1 ceapa potrivita

– 2 catei de usturoi

-1 lingurita boia dulce sau iute

– 3 ardei mici, taiati felii

– 400 g rosii din conserva, scurse si tocate

– 300 ml supa pui sau de legume (ori apa)

– 1 lingurita zahar

– sare si piper dupa gust

– 1 foaie mare dafin sau salvie (1 lingura)

 

Mod de preparare:

Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare si prajiti carnatii timp de 7 minute, la foc mic, pe fiecare parte, pana se rumenesc. Scoateti-i apoi din tigaie si puneti-i pe un platou (acoperiti cu un capac).

Tocati marunt ceapa si usturoiul si lasati-le la calit, in uleiul ramas in tigaie de la prajirea carnatilor, 2-3 minute. Amestecati des. Adaugati boiaua de ardei, amestecati scurt si adaugati ardeii. Daca aveti, folositi un ardei rosu, unul verde si altul galben. Lasati pe foc 1-2 minute, apoi adaugati rosiile si zaharul (zaharul taie din aciditatea rosiilor). Puneti foaia de dafin rupta in bucati sau salvia (proaspata sau uscata) si turnati supa fierbinte (sau apa). Fierbeti mocnit, fara capac, timp de 13-15 minute.

Adaugati carnatii prajiti in sosul de rosii si ardei si fierbeti, tot fara capac, la foc mic, cca. 10 minute. Intoarceti din cand in cand carnatii. Serviti cu piure de cartofi sau paste fainoase.

 

S-aveti poftaaa!!!! 😛




Salata de legume – Gusturi Romanesti de la gospodari

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete

Dragilor, m-am implicat cu atata drag si bucurie in proiectul Mega Image „Gusturi romanesti de la gospodari” pentru ca vreau sa vad pe rafturile magazinelor legume romanesti, direct de la producatori, produse locale, proaspete, care isi pastreaza gustul bun, de odinioara. Programul vine atat in ajutorul producatorilor locali de legume, peste 70 la numar, cat si in ajutorul nostru, al cumparatorilor. Sortimentul de legume e unul vast si cuprinde rosii, vinete, ardei gras, ardei kapia, castraveti cornison si salata verde. Eu astazi am realizat o salata de legume rustica cu rulouri de vinete, ca pe vremuri 🙂

Am primit de la Mega Image o ladita cu cele mai proaspete si gustoase legume pe care le-am mancat in ultimul timp, drept pentru care le multumesc din suflet! Vinetele au fost grozave, fara samburi aproape deloc, iar ardeii si rosiile au fost super fresh. Prima imagine care mi-a venit in minte, atunci cand le-am gustat, a fost buna mea draga, aplecata mereu, cu sapa in mana, catre pamantul pe care numai ea stia sa il faca bogat si roditor. Apoi a venit gustul, gustul ala bun, din copilarie. Nu exagerez cand va spun ca mi s-au umezit ochii…

Am optat pentru o reteta de salata mai complexa, in care sa incorporez si „elementul” crud dar si pe cel gatit. Am preparat separat niste rulouri de vinete umplute cu crutoane de paine si branza sarata, pentru efectul crunchy al salatei (adica, crocant 😀 ) si am combinat o salata de ardei copti cu usturoi, de-li-cioa-sa, cu felii proaspete de rosii si ardei grasi. Nu va pot reda in cuvinte ce a iesit!!!!! :)) O bunatate!!!

 

 

Ingrediente:

– 3-4 rosii „Gusturi Romanesti” de la Mega Image

– 1 ardei gras „Gusturi Romanesti” de la Mega Image

 

Pentru salata de ardei copti (kapia):

– 4 ardei kapia „Gusturi Romanesti” de la Mega Image

– 3, 4 catei de usturoi

 

Pentru marinada de ulei:

– 6 linguri ulei (floarea soarelui sau de masline)

– 2 linguri otet de vin

– sare si piper dupa gust

– 1/2 lingurita mustar Dijon (optional)

– 2, 3 linguri verdeata tocata: patrunjel, busuioc, etc (optional)

 

Pentru rulourile de vinete:

– 2 vinete (lungi), Gusturi Romanesti de la Mega Image

– 2 felii mici de paine de casa

– 50 g branza telemea (sarata)

 

Iata ladita mea cu legume proaspete, direct de la producatori, pe care scrie: „Gustul perfect al legumelor de la tara”, ceea ce s-a dovedit a fi exact asa, adica perfect! 🙂

Ladita legume-Gusturi romanesti de la gospodari

 

Mod de preparare:

Se spala rosiile si ardeii grasi si si se lasa deoparte intr-un bol. Acestea sunt singurele legume care vor ramane crude, in stare proaspata. Ardeii kapia se coc pe plita, la foc iute, se sareaza (folositi sare groasa) si-apoi se lasa, sub capac, pana cand se racoresc bine. Vinetele se spala si se taie in felii subtiri; se sareaza pe ambele parti si se lasa cateva minute sa stea:

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_01

 

Priviti cat de frumoase sunt vinetele!!!

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_02

 

In continuare, se incinge putin ulei in tigaia grill, sau intr-o tigaie normala, si se prajesc feliile de vinete, in transe. Nu le inghesuiti, pentru a se putea praji bine! Se prajesc pe ambele parti pana cand prind o culoare maronie, frumoasa. Se lasa deoparte.

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_03

 

Se prepara salata de ardei copti: se decojesc ardeii copti si se amesteca cu marinada de ulei (se amesteca toate ingredientele de la marinada intr-un bol) si cateii de usturoi, taiati in feliute subtiri. Se lasa sa stea pana cand sunt gata toate celelalte operatii 😀

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_05

 

Se pregatesc crutoanele de paine: feliile de paine se taie in bucatele mici, care se prajesc, in aceeasi tigaie in care ati prajit si vinetele, cu putin ulei (3-4 linguri ulei) pana se rumenesc usor:

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_04

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_06

 

Branza rasa se presara peste crutoanele calde inca, direct in tigaie, si se amesteca foarte bine.

In continuare, se aseaza cate o lingurita de umplutura la baza feliilor de vinete si se ruleaza strans:

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_07

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_08

 

Vor arata foooarte bine la final!!! 😛

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_09

 

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge apoi o forma micuta de copt cu putin ulei; rulourile de vinete se aseaza unele langa altele si se dau la cuptor cca. 12 minute. Scopul e ca rulourile sa nu se desfaca mai apoi, compozitia incalzita in cuptor aderand mai bine la feliile de vinete deja prajite:

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_10

 

La final, se amesteca salata de ardei copti, taiati in fasii subtiri, de la care ati scos cotorul cu seminte, cu rosiile si ardeii taiati in feliute. Salata de legume se serveste impreuna cu rulourile de vinete umplute:

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_11

Salata de legume rustica cu rulouri de vinete_12




Lipie cu ciuperci, de post

Lipie cu ciuperci, de post

In timpul postului Sfintei Marii am pregatit aceasta lipie cu ciuperci, de post (evident 😛 ) de vreo patru ori. Ceea ce nu e deloc neinsemnat, avand in vedere faptul ca intreg postul nu a tinut decat doua saptamani. Atat de buna a fost!!!

E o reteta super rapida, mai ales daca va cumparati lipiile. Eu asa am facut :))

Nu stiu de ce, dar cand vine vorba despre lipii, devin cea mai mare lenesa de pe planeta 😀 Stiu ca nu se fac greu, dar nu mi-au iesit mie odata asa cum trebuia, asa ca primul gand, de fiecare data cand vreau sa prepar ceva bun cu lipie, este sa fug imediat la magazin :))

Sper ca urmatoarea reteta cu lipie sa contina varianta home-made. Dar nu va promit, hahaaa!!!!

 

Ingrediente:

  • 3-4 lipii medii
  • 500 g ciuperci champignon proaspete
  • 100 ml ulei
  • sare si piper dupa gust
  • 4, 5 catei usturoi
  • 10-12 rosii cherry sau rosii taiate in felii subtiri (cca. 250 g)
  • salata iceberg (sau salata verde)

 

Optional:

 

Lipie cu ciuperci, de post_04

 

Mod de preparare:

Se curata ciupercile prima data; se pot si spala, dar rapid, sub jet de apa, pentru ca altfel absorb foarte multa apa! Eu, daca nu ajung sa le prepar imediat si sunt putin patate, le dau jos pielea, dar de obicei cumpar ciuperci foarte proaspete si curate, asa ca nu fac altceva decat sa le sterg cu o hartie de bucatarie umeda. Daca, insa, sunt mai vechi, trag cu un cutit ascutit din „palarie” (din interiorul ciupercilor, unde sunt lamelele) fasii din pielea subtire a ciupercilor, pana cand raman curate. Folosesc si „piciorusele”, dar nu inainte de a le taia putin la baza.

Asadar, ciupercile se taie in felii subtiri si se pun intr-o tigaie incapatoare cu ulei incins. Se calesc 2-3 minute, amestecand des; se inabusa in continuare pana scade toata zeama pe care o lasa ciupercile. Se sareaza si pipereaza dupa gust, iar la sfarsit se adauga usturoiul pisat sau trecut prin presa. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

Lipiile se incalzesc intr-o tigaie (fara ulei); eu le pun in tigaia speciala, de gratar. Se umplu cu ciuperci, rosii taiate sferturi, daca-s cherry, sau feliute, si salata. Iceberg, mai ales, care mie imi place la nebunie 😛 M-as bucura sa gasiti, fiindca e crocanta ca o salata de varza si buna taaare!

Lipie cu ciuperci, de post_01

Lipie cu ciuperci, de post_02

 

Mie mi-a placut asa simpla, dar voi, daca vreti, puteti unge lipia cu maioneza sau hummus, si mai puteti adaugati pe langa „ingredientele de baza” 😀 , si bucatele de conopida sau dovlecel „pane” sau putina pasta iute. Rapid si gustos!!!

Lipie cu ciuperci, de post_03




Mini omlete cu Chorizo

[shashin type=”photo” id=”18389″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Diminetile din timpul saptamanii sunt pline de energie (daca m-ati vedea cum fug in si din bucatarie 😀 ), si asta nu neaparat din cauza cestii mari de cafea pe care o beau de indata ce imi deschid ochii, ci pentru ca mereu vreau sa-l surprind pe Bogdi cu ceva bun, cand se intoarce de la scoala. De fiecare data reusesc, insa acum, cu aceste mini omlete cu chorizo, pot sa spun ca l-am dat gata!!! 😀

L-am provocat, mai mult in gluma, la un spicy challenge si m-a batut detasat :))) …da, am uitat sa va spun ca micile omlete sunt „cam” picante!!!

Sunt incredibil de gustoase si la cat de usor se fac, sunt absolut sigura ca le veti face foarte des!!! :))

 

Ingrediente:

– 180 g carnati chorizo (sau alti carnati picanti)

– 8 oua mari

– 1 lingura smantana

– 1/2 ardei gras rosu (mare)

– 1/2 ardei gras galben (mare)

– 2 fire ceapa verde (subtiri) sau 1 ceapa mica uscata

– 1 lingura pasta de ardei cu rosii (optional)

– 8-10 rosii cherry sau 1 rosie mare

– sare, piper

 

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se taie chorizo in felii potrivite si apoi in bucatele:

[shashin type=”photo” id=”18390″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se incinge o tigaie incapatoare cu putin ulei ( 1 lingura); se pun bucatile de chorizo si se prajesc, la foc potrivit, cca. 2-3 minute. Se toaca ceapa si ardeii in timpul acesta si se adauga in tigaie. Se calesc impreuna inca vreo 2-3 minute, dupa care se adauga pasta de ardei si rosiile cherry, tocate marunt. Se amesteca de cateva ori si se lasa sa se racoreasca in tigaie:

[shashin type=”photo” id=”18391″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se ung bine cu ulei formele de muffins; se adauga cate o lingura plina de compozitie in fiecare forma. Ouale se bat cu sare, piper si lingura de smantana. Se toarna apoi cu grija in fiecare forma, peste compozitia de chorizo (cat sa o cuprinda):

[shashin type=”photo” id=”18392,18393″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mini omletele se coc cca. 15-16 minute in cuptorul incins:

[shashin type=”photo” id=”18394″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cand sunt in cuptor, sunt ca niste muffins, bombate bine 😛 ,  dar cand se scot, se mai lasa, deci nu va ingrijorati! Sunt nemaipomenite!!!

[shashin type=”photo” id=”18395,18396″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Noi le-am mancat calde, dar sunt foarte bune si reci:

[shashin type=”photo” id=”18397,18398″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

V-am pastrat si voua, cu greeeeu, doua bucati 😛

[shashin type=”photo” id=”18399,18400″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tocanita de porc

[shashin type=”photo” id=”18081″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mancam foarte rar tocanita, mai mult tocanita de pui, dar uneori, cand ploua mohorat in plina iarna, cum ploua acum, si suntem tristi ca nu putem merge la patinoar 😛 , visam la o tocanita de porc cu piure de cartofi si ardei iute. Noi, astia mari, fiindca Bogdi e absolut dezgustat numai la auzul acestei mancari pline de aroma 😀 …momentan…

 

Ingrediente:

– 1 kg carne porc (ceafa sau pulpa)

– 4 cepe potrivite

– 5, 6 linguri ulei

– 1 lingura untura (optional)

– 1 lingura boia de ardei dulce

– un varf de cutit boia de ardei iute (optional)

– 3, 4 linguri pasta de ardei cu rosii

– sare dupa gust

– un praf de piper negru, macinat

– 250 ml apa

 

Mod de preparare:

Se pregatesc ingredientele: se taie carnea in bucati potrivite (puteti folosi doar 800 g carne); se toaca marunt ceapa.

Se toarna uleiul si untura intr-o oala incapatoare. Se adauga ceapa si se caleste, la foc potrivit, pana prinde o culoare frumoasa (pana se ingalbeneste usor). Aveti grija sa nu se arda, amestecati intruna!

Se adauga apoi boiaua si se amesteca energic; se adauga imediat bucatelele de carne. Se lasa sa se prajeasca 1-2 minute, si se prajeste in tot timpul acesta. Se adauga pasta de ardei cu rosii. Daca nu aveti, adaugati 3 rosii, bine coapte, decojite, si 1 ardei rosu. Se sareaza, pipereaza si se toarna apa.

Tocanita se lasa sa fiarba la foc mic, cu capac, pana cand se inmoaie carnea (cca. o ora). Amestecati din cand in cand si verificati daca nu cumva s-a evaporat apa. Daca e nevoie, adaugati 3, 4 linguri de apa fierbinte. Cand carnea e bine patrunsa, e frageda si moale, tocanita e gata!

Se serveste cu cartofi piure sau natur ori cu paste. Ardeiul iute e optional 😛 , puteti folosi muraturi!

Iata cum mi-a iesit mie:

[shashin type=”photo” id=”18082,18083″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Delicios!!!




Pizza de post

Asta am mancat noi ieri, pizza de post. Si a fost extraordinar de buna!!! O voi reface chiar maine, de Sfantul Andrei, cand este mare sarbatoare si zi de dezlegare la peste, si ii voi adauga in plus o conserva de ton. Presimt ca va fi si mai extraordinara :)))

Si tot pentru maine as vrea sa fac tortul cu banane de post, fiindca e absolut delicios si nu l-am mai facut de mult. Din Decembrie, insa, declar deschis sezonul de fursecuri 😛

 

Ingrediente pentru o pizza mare (tava de aprox. 35×32 cm):

Blat de pizza:
  • 500 g faina
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 2 lingurite drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 300 ml apa (calda)
  • 6 linguri ulei
Sos de ciuperci si rosii:
  • 500 g ciuperci proaspete
  • 2 rosii
  • 1 ceapa mare
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri sos picant sau 1 gogosar rosu
  • busuioc, oregano
  • sare, piper, praf de usturoi
Topping pizza:
  • branza tofu (din soia) sau cascaval de post-optional
  • 1 ardei gras, mare (verde sau galben)
  • 200 g boabe de porumb (din conserva)
  • masline negre sau verzi

 

Desi e de post, e delicioasa!!!! 🙂

 

Mod de preparare:

Aduceti din timp toate ingredientele la temperatura camerei. Astfel, scoateti drojdia proaspata din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a va apuca de treaba. Faina, la fel, daca e cazul. Preparati prima data maiaua, daca folositi drojdie proaspata, amestecand intr-un bol mic drojdia proaspata cu zaharul si 2, 3 linguri apa calda (nu fierbinte!!!). Presarati putina faina deasupra si lasati cca. 15 minute la dospit (intr-un loc calduors, ferit de curenti de aer). Daca folositi drojdie uscata, la plic, o amestecati cu faina si cu restul ingredientelor.

Amestecati intr-un bol incapator faina, sarea, maiaua, apa calda si uleiul. Eu le-am pus pe toate in robot, fiindca mai nou sunt foooarte lenesa 😀  Faceti o bila din aluat (ungeti-va mainile cu ulei) si lasati-l la dospit, acoperit cu un prosop de bucatarie, pana isi dubleaza volumul (minim 40 de minute, maxim o ora).

Preparati intre timp sosul de ciuperci si rosii, taiati ciupercile, curatate in prealabil, si taiate mai mare. Cufundati rosiile in cateva secunde in apa clocotita si dati-le pielea jos. Tocati-le marunt sau faceti-le pasta in blender, cum fac eu mereu, si puneti-le deoparte. Daca sunteti infometati, aduceti o conserva de rosii din camara 😛  Tocati apoi marunt ceapa si puneti-o la calit in uleiul fierbinte. Adaugati ciupercile, sarati si piperati dupa gust. Lasati un pic pe foc, sa se inmoaie. Adauagti sosul picant, care contine, pe langa rosii, ardei, gogosari si ardei iuti. Daca nu aveti, tocati un gogosar rosu, nu foarte mare. Turnati pasta de rosii si condimentati cu busuioc, oregano si praf de usturoi (sau puneti 2-3 catei de usturoi, trecuti prin presa). Lasati sosul sa se racoreasca bine.

Incingeti cuptorul la temperatura maxima. Eu l-am setat la 240 grade C (foc puternic).

Intindeti aluatul pe masa unsa cu ulei si puneti-l apoi in tava. Daca va e frica sa-l manevrati, intindeti-l direct in tava, cu mainile unse (va fi si mai pufos). Eu tava o tapetez cu hartie de copt dar o puteti unge cu ulei. Acoperiti cat mai uniform blatul cu sosul de ciuperci si rosii si presarati fasii subtiri de ardei, boabe de porumb, masline si branza tofu sau cascaval. Lasati pizza la cuptor aprox. 12 minute sau pana se rumeneste frumos. Daca nu aveti un cuptor atat de „hot” ca al meu 😀 , lasati cateva minute in plus, dar aveti grija sa nu se usuce prea tare sau sa se arda!!!

S-aveti pofta!!!

Feliile astea-s pentru voi 🙂

 

Sfat: Aluatul se poate pregati din timp; se tine la congelator si, cand aveti nevoie de el, il scoateti si il lasati la dospit, asa cum faceti de obicei.




Ketchup cu telina

 

[shashin type=”photo” id=”15491″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Am ramas taaare in urma cu postarea celor doua retete de ketchup promise la inceputul lui septembrie. Si cu pasta de ardei. Si cu zacusca de gogosari. Si cu multe altele :P, dar acum imi iau revansa si va aduc cea mai aromata portie de ketchup cu telina. Si-apoi, una dupa alta, retetele mentionate. Si presimt ca si in plus 🙂

 

Ingrediente:

– 1 kg. ardei capia

– 1 kg. gogosari

– 1 litru bulion

– 1 telina mare, rasa marunt

– 1 ceapa potrivita

– 100 ml. otet

– 1 pahar zahar (200 g.)

– 1, 2 foi dafin

– 1 lingura rasa piper macinat

– 2 boabe enibahar (optional)

– 2 ardei iuti (optional)

 

Mod de preparare:

Se macina ardeii capia si gogosarii. Daca aveti timp, ii puteti coace mai intai. Veti obtine un ketchup si mai aromat!!!

Se amesteca apoi cu bulionul de rosii, telina rasa, ceapa tocata, zaharul si mirodeniile. Plus otetul :P. Compozitia se lasa la fiert timp de 1 ora si jumatate, la foc potrivit, dupa care se trece prin masina de rosii sau se macina la blender pana ajunge ca o pasta. Se pune compozitia in borcane fierbinti, se inchid ermetic si se lasa sub paturi pana a doua zi, cand se depoziteaza in camara.

Mie mi-au iesit 8 borcane de 400 g. Spre fericirea lui Bogdi, care acum numai cu ketchup din asta vrea mini-pizza 😉




Ketchup de casa

 

[shashin type=”photo” id=”15376″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Va aminteam ieri pe facebook de o pasta de ardei grozava, dar cand am vazut cu cata pofta a papat Bogdi din ketchupul asta cu rosii si mere proaspete, culese direct din gradina, m-am razgandit :P. Va prezint, asadar, cel mai bun si aromat ketchup de casa, perfect pentru copii!!! Eu am facut portie dubla, si cred c-o sa mai fac 😀

 

Ingrediente pentru o portie:

– 1 kg. rosii

– 2 mere mari

– 2 cepe potrivite

– 5 catei de usturoi

– 1 lingurita boia dulce (optional)

– 1 lingura rasa de sare grunjoasa

– 2 linguri otet de vin sau otet de mere

– 1 lingurita piper macinat

– 2 foi dafin

– un varf cutit de scortisoara

– 1, 2 ardei iuti (optional)

– 2 linguri miere de albine sau 80 g. zahar

 

Astea au fost cele mai mari, zemoase si gustoase rosii de casa pe care le-am gustat in ultimii ani:

[shashin type=”photo” id=”15381″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si merele au fost incredibil de gustoase, culese chiar de Bogdi, din marul nostru supraincarcat. Face cele mai gustoase mere din toata livada, dar mereu i se frange cate o creanga, la ce rod bogat are. Aici sint doar cateva, culese de pe creanga rupta:

[shashin type=”photo” id=”15380″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Se taie legumele si fructele in bucati potrivite, se adauga restul ingredientelor si se fierb toate cca. 1 ora si 45 de minute, la foc mic. Se adauga mierea sau zaharul, si se mai fierbe  inca vreo 20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se  macina apoi compozitia la blender, cat mai fin, sau se trece prin masina de rosii. Ori prin sita.

La final, ketchup-ul se pune in sticle sau in borcane si se depoziteaza in camara. Sau cat mai la-ndemana :D, fiindca e foarte gustos si se va consuma rapid!!!

[shashin type=”photo” id=”15377,15378″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E ketchup-ul preferat al lui Bogdi 🙂

[shashin type=”photo” id=”15379″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dupa ce il deschideti, il puneti neaparat la frigider!!!!!!!

Daca vreti sa il pastrati pe iarna, adaugati 2 aspirine pisate in ultimele 5 minute de fierbere, sau fierbeti borcanele la bain-marie, in cuptor, cum am procedat aici: Compot de corcoduse.

Sfat: Sosul e foarte bun si aromat si fara zahar sau miere, mai ales daca merele sint dulci.




Salata de legume cu oua

Dragilor, v-au mai ramas cateva oua fierte de la Pasti si nu stiti ce sa faceti cu ele?! Nu va sacrificati mancandu-le cu sare 😛 , ci mai bine imprieteniti-le cu un pic de ceapa verde, usturoi, rosii zemoase si ardei. Va veti delecta cu o salata de legume cu oua pe cinste!!!

Daca o vreti mai cremoasa, puneti doar 2 rosii, bine copate, si doua, trei linguri de iaurt gras (grecesc) sau chiar smantana. S-aveti poftaaa!!! 😀

 

Ingrediente:

– 4-5 rosii, bine coapte

– 2 ardei grasi

– 1 legatura ceapa verde

– 1 legatura usturoi verde

– 1 legatura mica de marar

– 6 oua fierte

– 1 lamaie mica

– sare, piper

– ulei

 

Mod de preparare:

Se curata si se spala bine legumele; ardeii (puteti folosi unul galben si unul rosu) se taie fideluta iar ceapa si usturoiul se taie marunt. Se decojesc ouale si se taie felii. Se spala rosiile, se taie felii si se amesteca cu legumele taiate si cu ouale. Din ulei, sare, piper si zeama de lamaie se face un sos care se adauga peste salata. Se presara mararul tocat si se lasa sa stea cca. o jumatate de ora, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca putin 🙂

Se serveste apoi ori simpla ori cu paine cu iaurt . E absolut delicioasa!!! …si sunt mari sanse ca si cei mici sa se infrupte cu pofta din ea! 😀




Salata de rosii cu iaurt

Prieteni dragi, daca va era dor de vara (mie da!!!! 😀 ), preparati aceasta salata de rosii cu iaurt, foarte simpla dar extrem de gustoasa…si frumos colorata.
O puteti servi ca fel principal, mai ales daca sunteti la dieta, sau ca garnitura la friptura. Cu rosii din gradina, rosiile alea adevarate cu care am crescut noi, salata se transforma dintr-una (aparent) banala intr-una extraordinara!!!

Sper ca v-am motivat indeajuns, s-aveti pofta!!! 😀

 

Ingrediente:

– 2 rosii potrivite, bine coapte

– 1/2 pahar iaurt grecesc (gras, consistent)

– 2 fire de patrunjel

– 1/2 lingurita mustar dulce

– 2 linguri ulei de masline extravirgin

– sare dupa gust

 

Mod de preparare:
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu mustarul, patrunjelul spalat si fin tocat, uleiul si sarea.
Se spala, se usuca si se taie rosiile in bucatele mici care se adauga in compozitie; se lasa la macerat cca. 15 minute.
Salata se serveste pe foi de salata verde, la temperatura camerei.

Daca nu se consuma imediat, acoperiti bolurile cu folie alimentara si pastrati salata la frigider pana in momentul servirii. La noi n-a fost cazut, pentru ca noi am golit bolurile! 😀

 

Sfat: daca nu va place mustarul, dulce sau iute, nu-l folositi! E in regula, salata va fi gustoasa si fara! 😀




Pasta de ardei cu rosii

Dragilor, voi stiti deja prea bine cat de fericita sunt ca avem o gradina spatioasa si o livada pe masura. De cativa ani incoace ne delectam cu legume si fructe proaspete dupa pofta inimii (pentru Bogdi ma bucur cel mai tare!!!), bunatati pe care, ori de cate ori am avut ocazia, le-am intemnitat voioasa in borcane mari si aburinde 🙂 Rosiilor se pare ca le prieste cel mai mult la noi, astfel ca in fiecare an ne-am bucurat de o recolta bogata. Anul acesta insa a fost chiar si mai bine, am avut un surplus pe care l-am transformat in aceasta delicioasa pasta de ardei cu rosii, pe care am preparat-o in doua variante: una rapida, cu legume crude si una cu legume coapte. Ambele delicioase!!!

Ce puteti sa faceti cu aceasta pasta nemaipomenit de gustoasa?! Pai, o puteti folosi la ciorbe (puteti pune un borcan intreg 😀 ), tocanite, paste fainoase, si chiar drept ketchup, daca macinati totul cu un robot de bucatarie, folosind blenderul sau o treceti prin sita.

 

Ingrediente:

  • 1 kg ceapa
  • 1, 5 kg ardei
  • 1, 5 kg gogosari/capia
  • 2 kg rosii
  • 350-500 ml ulei
  • 2, 3 linguri sare
  • cateva boabe de piper negru sau piper macinat
  • 3, 4 aspirine pisate (optional)

 

Mod de preparare:

Varianta „cruda” 🙂
Se curata si se spala bine legumele. Se pune uleiul la incins (intr-o oala incapatoare). Noi, la primele portii, am folosit 500 ml ulei dar am incercat mai apoi cu 350 ml ulei si a iesit foarte bine si asa. Daca puneti mai mult ulei, nu mai adaugati deloc in ciorba!
Ceapa se da prin masina de tocat carne, sau la robot, si se pune la dinstuit cu sare.
Se macina in acelasi fel ardeii si gogosarii (sau capia, cum gasiti) si se adauga compozitiei. Se amesteca totul foarte bine si se lasa in continuare la dinstuit, la foc mic.
Rosiile se oparesc rapid in apa clocotita si se curata de coaja. Se dau prin masina sau blender si se adauga la compozitia cu ceapa si ardei. Se lasa pe foc pana cand uleiul se ridica la suprafata, exact ca si la zacusca (cca. 1 ora jumatate). Se adauga boabele de piper sau piperul macinat dupa gust (pentru o nota mai picanta), iar in ultimele 10 minute de fiert se adauga aspirinele pisate. Treaba asta se face mai mult in cazul in care planuiti sa va ramana ceva si pe iarna.
Fierbinte, pasta se pune in borcane curate si incalzite in cuptor. Se lasa sub paturi pana a doua zi, dupa care se depoziteaza in camara.

Varianta „coapta” :))
Se prepara in exact acelasi mod, doar ca, evident, va trebui sa coaceti ardeii si gogosarii iar pe foc nu va mai trebui sa o lasati atat de mult, ci doar vreo 50 de minute, maxim o ora. Noi am obtinut, la o portie, 12 borcane de 400 g.

Bogdi a cules prima rosie din gradina iar eu bineinteles ca nu am ratat ocazia de a-l imortaliza:

A papat-o cu mare pofta 🙂

Am avut niste rosii fooooarte gustoase anul asta!!!

Priviti cat de frumoase sunt:

…si continuam cu ceapa:

Dupa cum vedeti, am avut si ceapa rosie 😛

…si ardeii:

Am faurit cea mai buna pasta de ardei cu rosii din lume!!!! 😀

P.S. Cantitatile ingredientelor sunt orientative, adica nu va fi nicio problema daca adaugati mai multe rosii sau mai multi ardei in compozitie.




Salata de paste cu piept de pui

Dragii mei, astazi va prezint o salata deosebita (desi, poate, din poza de prezentare nu reiese asta :P), o salata de paste cu piept de pui, absolut delicioasa!!!!!
E vorba despre niste paste speciale pe care i le-am cumparat lui Bogdi din Grecia, cu SpongeBob, si care impreuna cu un pic de carnita de pui, ardei si rosii proaspat culese din gradina, l-au saturat, si amuzat :P, pe puiul meu iubit!!!!!!!

Puteti pregati aceasta salata pentru aniversarea copiilor vostri, mai ales daca gasiti paste dragute 🙂
O puteti servi micilor invitati in pahare colorate (de unica folosinta), cu un mic ornament (o tepusa colorata, in care puteti infige o felie de rosie, cascaval, etc.).

Ingrediente:

– 300 g. paste fainoase (de ex. rotite, fundite)
– 4 linguri ulei
– 400 g. file de piept de pui
– sare, piper
– 150 g. Emmentaler (sau un alt cascaval)
– 3 rosii
– 1 ardei gras rosu sau galben
– 1 ardei gras verde
– 1 lamaie
– 150 g. iaurt
– 1/2 lingurita zahar

Mod de preparare:

Fierbeti pastele dupa indicatiile de pe pachet; puneti-le in strecuratoare, dati-le prin apa rece si scurgeti-le. Amestecati-le apoi cu 2 linguri de ulei.
Spalati carnea si tamponati-o cu un servetel. Incingeti 2 linguri de ulei in tigaie si prajiti fileurile cate 3 minute pe fiecare parte. Condimentati-le cu sare si piper. Tineti carnea sub capac pana se raceste, dupa care taiati-o in felii de cca. 1 cm.
Indepartati coaja de la suprafata cascavalului si taiati-l in cuburi. Este mai usor sa faceti asta atunci cand cascavalul este foarte rece (eventual, il puteti tine 5 minute la congelator inainte de a-l taia)
Spalati rosiile si taiati-le in patru; scoateti toate partile verzi si taiat-le in cuburi.
Spalati ardeii grasi si taiati-i in felii subtiri.
Stoarceti lamaia. Amestecati sucul cu iaurt si adaugati sare si piper dupa gust.
Amestecati toate ingredientele si turnati deasupra sosul.
Foarte bune!!!!!!!!!!!!

Poze cu vedeta 😛

…si cu salata hranitoare 🙂

Rosiile din gradina au fost ca cireasa de pe tort 😛




Bruschete cu rosii

 

Bruschete cu rosii: micile dar extrem de savuroasele gustari pe care vi le promiteam inca de ieri 😀
Sper sa le degustati si astazi cu aceeasi mare pofta!!!

Ingrediente:
  • 1 kg rosii
  • 1 franzela
  • 1 capatana mica de usturoi
  • ulei de masline extravirgin
  • 2 foi de dafin sau busuioc, optional
  • sare
Mod de preparare:

Se taie franzela in felii mai grosute si se rumenesc pe gratar sau intr-o tigaie neunsa. Eu le-am pus in cuptor, la grill 😛

Se freaca bine feliile de paine cu usturoi, dupa care se stropesc cu ulei de masline:

Se oparesc rosiile (crestati-le usor la varf pentru a le desprinde mai usor pielea) si se decojesc, dupa care se toaca in bucatele mici sau se trec printr-o sita. Sucul de rosii astfel obtinut se pune pe foc si se presara un praf de sare; dupa ce a dat intr-un clocot, se pun foile de dafin si putin busuioc si se mai lasa cateva secunde la fiert pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Dupa ce s-a racorit putin, se serveste pe feliile de paine pregatite, fie calde, fie reci:

Sunt ideale pentru micul dejun iar daca folositi uleiul meu bine aromatizat, de-aici: Rosii uscate, va veti bucura de niste bruschete si mai savuroase:

Sfat: Pentru niste bruschete mai usturoiate, adaugati 2, 3 catei de usturoi tocati si in compozitia de rosii.

P.S. Varianta rapida a apetisantelor bruschete ar fi: felii de paine prajite in prajitor, unse cu usturoi si servite cu rosii proaspete, taiate cubulete. Musai sa-ncercati si-asa!!! 🙂




Rosii uscate

O idee excelenta pentru micul dejun…sau cina 😛
…iar uleiul aromat il puteti folosi, dupa ce rosiile vor disparea miraculos din borcan :D, la simpaticele bruschete, pe care vi le voi arata imediat…
…si pe langa asta, combinatia asta ideala de painici rumene si rosii moi poate constitui gustarea pentru pauza de masa de la serviciu (si daca le faceti sub forma de sandwichuri, vor fi si mai usor de transportat)
Reteta o am dintr-o carticica desprinsa din revista „Femeia de azi”, din care am preparat deja cateva retete de post, absolut minunate!!!

Ingrediente:

– 1 kg. rosii
– 5 catei de usturoi
– 1 ardei iute
– ulei de masline
– sare de mare
– piper

Mod de preparare:
Alege rosii micute, cu mai putine seminte. Spala-le bine, sterge-le cu un servet curat:

Taie-le in doua pe lungime, aseaza-le in tava cuptorului cu taietura in sus:

Lasa spatiu intre ele ca sa nu se atinga. Presara deasupra sare de mare si putin piper:

Da-le la cuptor la tempretaura minima, aproximativ 100 grade C, intre 3 si 6 ore, in functie de marime (eu le-am tinut vreo 4 jumatate :P)

Catre sfarsit verifica-le la fiecare jumatate de ora, pentru ca nu trebuie sa fie tari. Aseaza-le apoi intr-un borcan. Pune printre ele rondele de usturoi si ardei iute:

Acopera-le cu ulei de masline si pastreaza-le la rece, dar nu mai mult de 3 saptamani.

Serveste-le reci, pe felii de paine usor rumenite:

Stropiti si feliile de paine cu putin ulei aromatizat (dar numai in momentul servirii), vor fi cu mult mai delicioase 🙂

Mie mi-au placut la nebunie!!!




Sos rapid de rosii

Stiu ca e mai usor sa deschidem un borcan de sos cumparat din magazin cand pregatim paste ori pizza, dar cu siguranta e mai sanatos sa il facem, chiar noi, in casa 😉
Eu l-am facut cu ultimele rosii coapte din gradina si a iesit foarte gustos.
Cand va grabiti, deci, alegeti varianta asta 😉

Ingrediente:

– 250 g. rosii decojite
– 50 g. pasta de rosii sau bulion gros
– 2 lingurite parmezan
– 1/2 lingurita oregano
– 1/2 lingurita sare
– 1/4 lingurita piper

Mod de preparare:
Mixati bine ingredientele. Serviti imediat sosul peste pastele preferate sau pastrati-l la congelator, in tavita pentru cuburi de gheata, urmand sa-l folositi la nevoie.
E chiar grozav 🙂 …eu l-am folosit la ruladele de paste.

 
 

P.S. Puteti inlocui parmezanul cu branza sarata de oaie, rasa, evident 😛

 
 



Bulion

[shashin type=”photo” id=”16579″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Ador rosiile, sosul de rosii, bulionul de rosii si orice contine rosii, asa ca anul asta am facut bulion, cot la cot, cu mic si mare, din cam, eu stiu daca sa va zic sau nu?!…nu de alta da’ o sa credeti ca ne-am ticnit, hihi…din 50 de kg de rosii!!!!!!!!!!!!!!
Adica, na, ori, ori 😀
Ingrediente:
– rosii
– sare grunjoasa, mare
– 1 legatura de telina (optional)
Mod de preparare:
Reteta e una extrem de simpla, mi-a conturat-o mami frumos 🙂
Se aleg rosii frumoase, coapte bine; se taie in jumatati si se curata de partea verde. Se trec prin masina speciala de tocat, cea cu separator pentru coji si seminte (daca nu detineti o astfel de masina, v-am dat cateva ponturi la finalul postarii ce sper sa va ajute)
Sucul rezultat se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, uns in prealabil cu putin ulei (noi am pus si-o plita sub oala, pentru ca bulionul sa nu se prinda), se adauga sarea si legatura de telina (legata cu ata, ca sa nu se imprastie prea tare in compozitie)
Se fierbe bulionul 3-4 ore sau pana cand credeti ca i-o fi de-ajuns 🙂 …consistenta lui e chiar la latitudinea voastra.
Se umplu sticlele pe rand si se leaga cu celofan dublu taiat dupa gatul sticlei si cu sfoara de bucatarie (daca aveti dopuri de pluta, cu-atat mai bine). Se pun sub paturi, la cald, pana a doua zi sau pana cand se racesc.
Noua din compozitia pantagruelica ne-au iesit 45 litri de bulion, iar o parte din el a mers la zacusca de vinete, pe care am sa v-o arat curand.
Aici e portia de anul asta (2014):
[shashin type=”photo” id=”16580,16581,16582″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Iar aici cateva poze din dezmatul de acum cativa ani 😀

P.S. Daca nu aveti masina speciala pentru rosii, puneti rosiile (zdrobite cu mana) la fiert intr-un vas smaltuit. Se amesteca din cand in cand iar cand sint fierte se strecoara prin strecuratoarea obisnuita de rosii. Sucul rezultat se pune din nou sa fiarba 20 de minute in clocote, ca sa se distruga toate bacteriile care provoaca fermentarea. Sucul clocotit se toarna in sticlele fierbinti (tinute in prealabil pe o tava incalzita bine la cuptor, in acest fel evitandu-se spargerea lor atunci cand se toarna bulionul fierbinte)
In continuare, se urmeaza pasii pe care i-am redat mai sus.

Idei preluate din „Carte de bucate pentru tinerele gospodine” – S. Jurcovan

 



Musaca cu cartofi si vinete



Pentru ca la noi, zilele astea, gradina parca a explodat cu bunatati, printre care si cu mult asteptatele vinete, pe care de-abia asteptam sa le degust, am preparat o musaca cu cartofi si vinete, absolut delicioasa!!!! Varianta de vara :P. Varianta de iarna o gasiti la finalul postarii.
Si ca sa va faceti o idee despre cat este de buna, am sa va spun ca Bogdi a mancat o farfurie (aproape) plina 😉
Ingrediente pentru 4 portii:
– 500 g. cartofi fainosi
– 2 cepe
– un catel, doi de usturoi
– 2 vinete potrivite (600 g.)
– 6 linguri ulei de masline
– 400 g. carne tocata mixta
– rozmarin, cimbru
– sare, piper, boia de ardei dulce
– 2 rosii carnoase
– 250 ml. lapte
– 4 linguri de amidon alimentar
– 150 g. smantana
– 1 ou
– nucsoara
Vinetele noastre…de la inceputuri 😛

Asta a fost doar „o tura de vinete”…si tati, dragul de el, ca el le-a ingrijit si de-aia au si iesit atat de frumoase 🙂 …m-a asigurat ca pana-n toamna o sa-mi mai stranga vreo 3, 4 ture din astea pline:

Foarte frumoase ne-au iesit, n-as fi crezut…

Mod de preparare varianta de vara 🙂
Spalati cartofii si fierbeti-i in coaja, in apa fierbinte. Cand s-au inmuiat, scurgeti-i de apa, decojiti-i si lasati-i sa se racesca.
Curatati ceapa si usturoiul, apoi tatiati-le marunt.
Spalati vinetele, curatati-le si taiati-le felii, in lung. Prajiti-le dupa aceea, usor, in ulei incins.
Prajiti in ulei incins, amestecand continuu, timp de 5 minute, carnea tocata, ceapa si usturoiul; condimentati cu mirodenii si verdeturi, dupa gust.
Taiati rosiile, impreuna cu cartofii, in felii subtiri.
Incalziti cuptorul la 200 grade C. (foc mare). Puneti intr-o forma termorezistenta, unsa cu grasime (unt/ulei), alternant, straturi de vinete, cartofi, rosii si carne tocata:

Lasati la cuptor aproximativ 45 de minute:

Pentru varianta de iarna:
Fierbeti laptele si legati-l cu amidonul. Adaugati smantana si oul. Condimentati, dupa gust, cu nucsoara, sare si piper. Turnati peste legume si carne, apoi lasati la cuptor 45 de minute.
Fara indoiala, delicios si in varianta asta!!!




Salata greceasca

De cand ne-am intors din Grecia nu ma gandesc decat la o salata greceasca, mare, mare, stropita din belsug cu ulei de masline, asa ca astazi n-am mai rezistat si-am preparat-o!!!!
Mai ales ca in ultima zi de cumparaturi, prin Asprovalta, in urma falfaitului meu nevinovat din gene (ei, ma amagesc si eu cum ca Cipi n-a rezistat farmecului meu :D) am reusit sa-mi strecor, pe langa celelalte minunatii ce se aflau deja in cutia frigorifica, si-o galetusa cu branza Feta 😛

Asta fara sa mai mentionez ca sticla de vin pe care am primit-o cadou de la domnul Vasili chiar se cerea deschisa :))

Ingrediente:

– 4-5 rosii (nu prea mari)
– 1 ceapa, taiata solzisori sau 4-5 cepe mici, verzi (fara tijele verzi),
– 1 castravete, taiat in cuburi
– 1 ardei, taiat in cuburi
– 50-70 g. masline negre
– 200-250 branza Feta (sau telemea, taiata in cuburi)
– ulei de masline (5-6 linguri)
– 3 linguri zeama de lamaie (optional)

Se prepara incredibil de usor 🙂

Incepeti prin a culege rosii coapte din gradina:

Sint atat de incantata de micuta noastra gradina, care ne-a dat atatea roade, desi nu am prea luat-o in serios. Meritul pentru intretinerea ei apartinandu-i in totalitate lui tati, care nu s-a lenevit ca noi 😀
…doar ardeiul si maslinele sint cumparate:

In continuare, pregatiti cutia cu Feta. In cazul meu, adusa, dupa cum v-am spus, „la pachet” :)))

Desfaceti minunatia si rupeti, cu pofta, o bucatica. Savurati-o!!! 😛
E absolut delicioasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Asezati intr-un castron rosiile taiate, ceapa, castravetele, ardeiul si maslinele negre:

Adaugati uleiul de masline, cu care eu m-am laudat deja la tzatziki si amestecati usor…

Desfaceti sticla de vin rosu, ametitor de dulce!!!! Noi pe aceea pe care domnul Vasili ne-a „ambalat-o” frumos intr-o sticla de apa.
Asa am si ciocnit, acolo sus, cu totii, un pahar de „apa de masa” :))

Umpleti fara graba paharele de vin…

…si savurati totul, cu gandul…noi, la vacanta si la oamenii deosebiti pe care am avut bucuria sa ii intalnim…iar voi, la tot ce va e mai drag pe lume 🙂

Sfat: Branza Feta se poate taia, desigur, si in bucatele mai mici sau chiar marunti si de-abia apoi se poate amesteca cu salata, iar o alta modalitate de prezentare a salatei ar putea fi pe foi de salata verde.
Pentru o aroma si mai intensa a delicioasei salate, va sfatuiesc sa o lasati 10-15 minute la frigider, neaparat acoperita.