Prajitura din cozonacul ramas de la Paste sau Craciun

 

Dragilor, de sarbatori se intampla mai mereu sa ramanem cu resturi de prajituri sau de cozonac, asa ca v-am pregatit o postare speciala pe care am numit-o Prajitura din cozonacul ramas de la Paste sau Craciun (ca sa includ ambele mari sarbatori 😛 ) in care veti vedea cat de usor puteti transforma cozonacul uscat, pe care nu il mai vrea nimeni, intr-o delicatesa!!! E un desert fara coacere, deci un avantaj in plus pentru noi gospodinele harnicute, care prea ne dam peste cap de sarbatori si uitam de noi si de faptul ca „si maine e o zi” 😀

Noi am avut un cozonac „dublu”, pe jumatate umplut cu nuca si pe cealalta jumatate umplut cu mac, dar puteti folosi orice fel de cozonac aveti: cu cacao, cu rahat, simplu, ca un panettone. Eu am ales o crema de ciocolata dar, daca vreti, puteti opta pentru o crema de vanilie. Poate putin mai groasa decat in reteta (puneti mai putin lapte).

Daca va place foarte tare frisca, puteti sa serviti prajitura cu o „cupa” mare de frisca batuta!!! Sau cu inghetata! 😛

 

Ingrediente:

– 600-800 g cozonac (mai uscat)

 

Pentru crema:

– 500 g branza mascarpone

– 400 g ciocolata cu lapte

 

Pentru sirop:

– 250 ml apa

– 60 g zahar

– 50 ml suc proaspat de portocala

– 3, 4 linguri rom (de calitate)

 

In plus:

– 50 g ciocolata alba

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se scoate branza mascarpone din frigider cu o ora inainte de a va apuca de treaba, pentru a ajunge la temperatura camerei (a bucatariei, de fapt 😛 ). Se clateste o forma de chec, se scurge de apa si se tapeteaza cu folie alimentara transparenta.

Se prepara apoi siropul, punand la fiert apa si zaharul, la foc mare, pentru cca. 3 minute. Se da focul mai mic si se mai lasa inca 3, 4 minute sa clocoteasca usor. Cand e gata, se ia de pe foc, se adauga sucul de portocala si romul si se amesteca foarte bine. Siropul se lasa sa se racoreasca bine, cca. 10 minute.

Se taie apoi cozonacul in felii potrivite si se insiropeaza pe ambele parti cu siropul de rom:

Crema se face irezistibil de usor 😀 Se topeste ciocolata cu lapte la microunde sau la bain-marie; se lasa cateva minute sa se raceasca. Se mixeaza cateva secunde branza mascarpone, separat, intr-un bol si se adauga apoi ciocolata topita si racita. Se amesteca bine:

Crema e destul de dulce, asa ca, daca credeti ca e prea multa ciocolata cu lapte, folositi ciocolata neagra (50% cacao):

Se pun 3 linguri de crema la baza formei si se niveleaza; se unge fiecare felie de cozonac cu cate o lingura plina de crema de ciocolata si se aseaza in forma de chec „in picioare, una langa alta (destul de strans):

Practic, cozonacul isi va recapata frumoasa forma de dinainte 😛

Prajitura se acopera cu restul de crema (puneti deoparte vreo 6, 7 linguri de crema) si se tine la frigider pana a doua zi, cand va arata asa:

Se topeste ciocolata alba si se fac dare de ciocolata cu o lingurita pe suprafata checului. Se lasa sa se intareasca ciocolata alba, dupa care se poate felia.

Se inlatura cu grija folia transparenta, iar prajitura se feliaza pe diagonala:

E delicios!!!!!

 

Foarte usor de facut si de mare efect! 😛




Retetele mamei, retete traditionale de sarbatori

 

Astazi vreau sa va arat retetele mamei, retete traditionale de sarbatori, acele retete pe care mami a mea draga ni le face in fiecare Paste sau Craciun. Deserturi unice si delicioase, cu miros de copilarie, pe care parca doar ea stie sa le faca atat de bine 🙂

Mai e o reteta pe care o strecoara pe lista cu bunatati, dar nu e dulce, ci sarata 😀 O voi afisa la sfarsitul postarii!

 

Iar acum, iata minunatiile, in ordinea in care apar in poza:

1. Saviecuta cu mac si nuca (Baigli): http://www.laurasava.ro/2009/01/06/saviecuta-cu-mac-si-nuca-baigli/

2. Prajitura Greta Garbo: http://www.laurasava.ro/2009/01/06/greta-garbo/

3. Isler: http://www.laurasava.ro/2010/04/15/isler/

4. Cuib de viespi: http://www.laurasava.ro/2010/11/09/cuib-de-viespi/

 

Reteta sarata era cea de covrigei, facuti cu forma speciala de covrigei, mostenita din mosi-stramosi (am cumparat una noua acum cativa ani, dar na… 😀 )

Covrigei: http://www.laurasava.ro/2010/10/27/covrigei/

 

Pe mami, draga de ea, nu am mai prins-o de ceva vreme prin bucatarie, dar mi-a promis ca va veni cu forte noi…si multe retete vechi si minunate!!! :))

Nu stiu daca mai reusesc sa vin cu ceva nou pana de Pasti (probabil nu 😛 ), asa ca va las in compania pomilor nostri infloriti si va urez din toata inima: „Paste fericit”, cu pace in suflet si multa dragoste!!! Pupici o mie, sa ne reauzim cu bine!!

 




4 Retete de drob pentru Sfintele Pasti

 

4 Retete de drob pentru Sfintele Pasti, asa se prezinta postarea mea de astazi, retete ce sper din tot sufletul sa va inspire si sa va „coloreze” masa, ba chiar sa va uimeasca invitatii 🙂

Stim cu totii ca, atunci cand se apropie Pastele, toate gospodinele se intrec in tot felul de bunatati iar una dintre retetele la care vor munci cu mare drag va fi drobul, astfel ca v-am adus si eu cele mai bune retete ale mele, nu multe, dar foarte usor de facut si nemaipomenit de gustoase!!!

In colajul foto veti regasi un drob de miel cu oua fierte si un drob de miel in aluat, foarte festiv si unic…un drob de pui cu ficatei si unul tot de pui, dar cu pipote si inimi, pentru cei care nu sunt prieteni cu mielul 😛

De asemenea, la finalul postarii, v-am mai afisat, separat, cateva retete de drob. O reteta mai veche de drob de miel (primul meu drob 😀 ), unul foarte simplu, fara oua incorporate, asa cum se facea pe vremuri si, zic eu, foarte important, o reteta de drob de post, pentru cei care nu consuma carne.

Totusi, sa nu ii uitam nici pe cei carora le place carnea de porc :)) Pentru ei am un drob de porc mai altfel, dar foarte gustos!

 

Paste luminat, prieteni dragi, si pofta mare, mare!!!

1. Poza sus, stanga – Drob de miel: http://www.laurasava.ro/2010/04/11/drob-de-miel/

2. Poza sus, dreapta – Drob de miel in aluat: http://www.laurasava.ro/2010/08/19/drob-de-miel-in-aluat/

3. Poza jos, stanga – Drob de pui cu ficatei: http://www.laurasava.ro/2012/04/03/drob-de-pui-cu-ficatei/

4. Poza jos, dreapta – Drob de pui cu pipote si inimi: http://www.laurasava.ro/2012/04/04/drob-de-pui-cu-pipote-si-inimi/

 

Iar aici sunt retetele „bonus” 😀

Drob de miel traditional: http://www.laurasava.ro/2007/04/15/drob-de-miel-2/

Drob de legume: http://www.laurasava.ro/2010/03/29/drob-de-legume/

„Drob” din carne de porc: https://www.laurasava.ro/chec-de-carne-cu-felii-de-costita-afumata/

Sper sa incercati macar o reteta din cele prezentate!! Iar daca v-a placut, va rog sa imi lasati o mica marturie 😀




Cheesecake cu ciocolata si lichior de oua, fara gluten

E ceva magic in lichiorul de oua, ceva ce te atata si te determina sa il refaci de fiecare data cand vine Pastele sau Craciunul, nu credeti?! Eu il savurez rece, din frigider, in paharute mici (de tuica 😀 ), dar il ador si-atunci cand intra in compozitia vreunei retete dulci. De data asta, l-am folosit pentru a crea un tort mai special, un cheesecake cu ciocolata si lichior de oua, fara gluten, cu blat crocant de nuci si niciun strop de faina. Sper sa va bucurati de gustul lui minunat, acum de Pasti sau oricand aveti pofta de un desert fin si aromat!!! Lasati-l la frigider peste noapte, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca!!!

Multumirile pentru aceasta minunatie merg catre Andrea și Karin, doua fete super dragute, care m-au ispitit cu cheesecake-ul lor, atat de frumos colorat…si fara faina!!!!!!!  :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata, fara faina:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 150 g unt
  • 4 oua
  • 2 linguri zahar brun
  • 130 g alune sau nuci macinate
Pentru crema de lichior de oua:

 

Sfat: daca nu va place lichiorul de oua, il puteti inlocui cu oricare altul, dar neaparat cu un lichior crema!

 

Fooarte bun!!!!

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 170 grade C (foc domol). Pregatiti toate ingredientele. Ungeti cu unt o forma cu diam. de 26 cm si presarati-o cu nuca macinata:

Pentru blat, topiti ciocolata impreuna cu untul, taiat cuburi, la bain-marie sau la microunde. Amestecati des, pana cand ciocolata se topeste complet, apoi lastia bolul deoparte. Bateti ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); adaugati zaharul brun si bateti in continuare pana se spumeaza (cca. 2 minute). Turnati compozitia de ciocolata si alunele sau nucile macinate si amestecati totul foarte bine. Turnati amestecul rezultat in forma pregatita si nivelati:

Pentru crema, amestecati crema de branza cu zaharul tos si cu ouale intregi. Turnati lichiorul de oua si amestecati scurt, fara sa se amestece complet cu compozitia:

Crema se toarna peste blat, intr-un strat cat uniform:

Cu un betisor de lemn se fac modele in crema, pentru un efect marmorat (eu n-am prea insistat, dupa cum vedeti 😀 ):

Cheesecake-ul se da la cuptor si se lasa cca. 32-35 de minute. Tineti minte ca mijlocul cheesecake-ului trebuie sa fie inca moale, umed. El se va intari treptat, pe masura ce se raceste. Asa arata gata copt:

Se lasa sa se raceasca in forma si apoi se desface inelul detasabil al formei:

Se aseaza pe platoul de servit si se orneaza cu putin lichior de oua, turnat in spirala, sau daca credeti ca e deja prea mult lichior de oua implicat 😀 , presarati cu zahar pudra vaniliat si cativa fulgi de nuca de cocos ori chiar cu nes (eu am testat pe o bucatica cu nes si mi-a placut mult, mult!!!):

Si cu oua mici de ciocolata, ca doar de Pasti il savuram!!! 🙂

A iesit fantastic!!!

 




5 retete de pasca

Dragilor, am observat ca micile mele colaje de poze cu retete v-au placut nespus, asa ca am apelat din nou la acest format, care uneste sub o singura poza mai multe retete delicioase 😀 Astazi am strans laolalta 5 retete de pasca: pasca fara aluat, cu branza dulce, cu ciocolata, smantana si o pasca mai speciala, numita Prajitura Ruseasca, care e o minune de pasca!!! :))

Sper sa va inspire si sa aveti pe masa de Pasti macar una dintre pastile cu care ma laud eu aici 😀

 

Vi le insir mai jos pe toate (dati click pe linkul cu rosu):

1. Prajitura Ruseasca: http://www.laurasava.ro/2016/03/28/prajitura-ruseasca/

2. Pasca fara aluat: http://www.laurasava.ro/2011/04/14/pasca-fara-aluat-cu-branza-de-vaci/

3. Pasca cu ciocolata: http://www.laurasava.ro/2012/04/06/pasca-cu-ciocolata/

4. Pascute cu branza dulce: http://www.laurasava.ro/2011/04/14/pascute-cu-branza-din-aluat-de-cozonac/

5. Pasca cu smantana: http://www.laurasava.ro/2013/04/15/pasca-cu-smantana/

 

Va mai aduc si alte minunatii pana de Pasti!!!!




Oua Mozaic

De Pasti, puteti prepara aceste Oua Mozaic, care va vor inveseli meniul!!! Le puteti lasa simple, neumplute, sau le puteti umple cu o pasta de peste ori cu pate de ficat. Sunt colorate si apetisante si se vor „intelege” de minune cu celelalte aperitive pe care le-ati ales pentru sarbatoarea Pastelui 🙂

 

Ingrediente:

  • 10 oua fierte
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1 castravete de sera
  • 100 g masline negre
  • 1 portie maioneza

!!! In locul legumelor crude, puteti folosi gogosari si castraveti in otet.

 

Mod de preparare:

Se fierb ouale, spalate bine in prealabil, in apa rece cu sare, timp de 10 minute. Se scurg si se acopera cu apa rece; se lasa sa stea 1-2 minute. Cand sunt bine racorite, se curata de coaja si se taie pe jumatate.

Castravetele, ardeii (sau gogosarii) si maslinele se toaca marunt si se amesteca bine:

Se traseaza pe un platou rotund „petale” de maioneza cu dosul unei linguri. Se pun 3 oua intregi in mijloc, iar jumatatile de ou se aseaza in jur, intruchipand o floare 🙂

Ouale se ung cu putina maioneza si se acopera cu amestecul de legume. Folositi lingura sau mainile, si incercati sa „inveliti” fiecare ou in aceasta „crusta” vesela si plina de culoare, ca un mozaic. Nu va stresati, bucatelele de legume nu vor acoperi in totalitate oul, ci vor avea tendinta de a pica. Dupa ce le-am „asamblat”, m-am gandit ca poate nu era rau sa le ung cu putina crema de branza, pe care sa „stea” mai bine. De Pasti incerc si varianta asta! 😛

Se servesc alaturi de alte preparate de Pasti, dupa preferintele voastre, si poate cu inca o lingura de maioneza, subtiata cu putin iaurt 🙂




Tort de morcovi vegan

 

Sa va spun cum imi imaginez eu o masa de Pasti frumoasa?! Va spun oricum, haha!!! Vorbim strict de desert, pentru ca altfel mi-ar trebui vreo doua pagini sa le-nsir pe toate 😀

Asadar, ceea ce vad e o masa mare, cu stergare galbene, cu flori multe, colorate, puse la-ntamplare intr-o vaza mica, in centrul mesei, cu cateva lalele rosii, undeva in capatul mesei, unde se gasesc si cosuletele cu oua vopsite, colaceii impletiti, lichiorul de oua si-un tort de morcovi vegan, ca cel pe care vi-l arat acum sau cu unul prea frumos ornat siiiii neaparat cu niste „oua” dulci si haioase!!!!!

Prea mult, prea putin?! Faceti cum vreti, dragilor, asta imi imaginam eu acum…pana la Pasti imi fac inca o suta de astfel de scenarii :)))

Tortuletul de astazi este minunat, desi nu are oua, unt sau lapte. Blaturile umede si aromate va vor incanta, cu siguranta!!!

„Crema” de ananas nu e obligatorie, puteti „lipi” blaturile cu gemul preferat sau cu glazura de curmale, iar deasupra il puteti orna cu frisca din lapte de cocos si ciocolata neagra, rasa (pusa doar pe margini).

Nu stiu inca daca il puteti transforma in prajitura, pentru ca nu l-am testat…desi cred ca ar intra de minune intr-o forma de aproximativ 20 x 30cm.

Daca, insa, vreti sa aiba un aer mai festiv, faceti-l ca mine, sub forma de tort. Unul mic, dar incredibil de bun!!!!

 

Ingrediente:

Blat de morcovi:
  • 200 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 lingurita scortisoara (pudra)
  • 150 g morcovi rasi (fin)
  • 100 g zahar brun
  • 80 ml ulei
  • 80 g piure de mere
  • 1 ou vegan
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 50 g nuca macinata
  • 50 g stafide
  • 150 ml zeama din compot (cel de ananas sau altul)
Crema de ananas:
  • 1 conserva compot ananas (bucati): 560 g

 

Sfat: daca nu puteti prepara oul vegan, puneti mai mult piure de mere in compozitie (sa fie 100 g in total) sau o banana mica, bine coapta (facuta piure).

 

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt doua forme mici de tort (diam. 18-20 cm).

 

Pregatiri preliminare: puneti stafidele la inmuiat in cca. 30 ml apa fierbinte (daca aveti rom negru, puneti o lingurita).

Desfaceti conserva de ananas, scurgeti sucul si masurati 150 ml de zeama. Beti ce ramane 😀 Puneti deoparte 10-12 bucatele de ananas, iar restul puneti-l intr- sita, la scurs.

Preparati oul vegan:  amestecati o lingura de seminte de in, macinate fin, cu trei linguri de apa calda si lasati sa se umfle cca. 5 minute.

 

Pentru blaturile de morcovi, amestecati faina, intr-un bol, impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si scortisoara pudra.

Intr-un alt bol, mai incapator, puneti zaharul si uleiul si amestecati de cateva ori (zaharul nu trebuie sa se topeasca). Adaugati oul vegan si mixati scurt. Veti vedea cat de repede „leaga” ingredientele!

In continuare, adaugati piureul de mere (sper ca l-ati facut deja, si-acum nu trebuie decat sa deschideti borcanul 😀 …sau sa scoateti punga din congelator); puneti morcovii rasi la robot, pe razatoarea mica, si amestecul uscat, de faina. Cerneti-l deasupra bolului si amestecati putin.

Turnati zeama de la ananas si amestecati bine. La final, adaugati nuca de cocos, nuca macinata si stafidele inmuiate (cu tot cu sucul in care au stat). Daca stafidele sunt mari, taiati-le in jumatate!!! Stiu, e cam migaloasa treaba, dar macar veti putea felia cu usurinta tortul. La mine, cutitul s-a cam impotmolit in ele si mi-a distrus cele mai frumoase felii, cele puse deoparte pentru poze :))

 

Compozitia rezultata se toarna, cat mai egal, in cele doua forme de tort. Se niveleaza si se dau la cuptor, pentru cca. 35 de minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca vedeti ca mijlocul e inca lipicios, mai lasati vreo 3-4 minute la copt.

 

Va reamintesc ca blaturile sunt umede, asa ca rezistati tentatiei de a le tine mai mult, le vrem afanate si pufoase cand sunt gata:

Blaturile se lasa sa se raceasca in forme; se deschid apoi inelele detasabile si se dezlipesc de pe hartia de copt:

Pentru crema, se pun bucatile de ananas intr-un bol si se zdrobesc cu mixerul vertical. Se pun din nou in strecuratoare si se apasa usor cu o lingura, ca sa se scurga zeama.

Se ia un blat si se intoarce cu baza in sus; se aseaza pe platoul de servit si se presara cu o lingura de nuca de cocos (ideea asta mi-a venit dupa ce am asamblat tortul, de-aia nu apare in poza 😀  Nuca de cocos va absorbi din umezeala ananasului):

„Crema” de ananas se intinde, cat mai uniform, deasupra blatului:

Se presara stratul de ananas cu inca o lingura de nuca de cocos si se aseaza deasupra celalat blat, ca un capac:

Deja arata bine!!! 😛

Pudrati cu zahar praf (vanilat) suprafata micutului tort si asezati pe margine bucatile de ananas puse deoparte. Doua poze, de data asta, fiindca e atat de dragut!!! :))

Taiati tortul cu un cutit bine ascutit. Serios, foarte bine ascutit, si nu zimtat!!! Asta in cazul in care nu mai aveti rabdare sa il lasati la frigider…desi eu va sfatuiesc sa il lasati macar vreo 3 ore, pentru a fi mai ferm si mai plin de aroma!

Iata cat de minunat e!!!!

Va imbratisez cu drag! Felia asta este pentru voi:




Prajitura Ruseasca

Dragilor, chiar daca ati pus deja pasca fara aluat pe lista bunatatilor de Pasti, va rog eu mult de tot sa strecurati si aceasta prajitura ruseasca pe-acolo, fiindca e divina!!! Umplutura de branza e atat de fina si usoara iar stratul de aluat atat de crocant…n-o sa va puteti dezlipi de ea! 😀

Prajitura se compune dintr-un strat de aluat cu cacao, intins la baza, crema de branza si aluat ras deasupra, ceva in genul prajiturii Rudy. Se face foarte usor, iar daca vreti sa simplificati si mai mult modul de preparare, va sfatuiesc sa dati pe razatoare si stratul de jos…sper sa mearga, nu am incercat inca :))

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 320 g faina
  • 3 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 1 priza de sare
  • 1 ou mare
  • 250 g unt
Pentru umplutura de branza:
  • 500 g branza Quark
  • 250 g branza Mascarpone
  • 4 oua
  • 160 g zahar
  • 20 g zahar vanilat
  • 3 linguri amidon

 

Mod de preparare:

Se cern deasupra unui bol faina, cacaua, praful de sare (cat luati cu 3 degete)si zaharul; Se adauga oul si untul rece, in fulgi (adica, dat pe razatoarea mare 😀 ). Se framanta cu mainile intr-un aluat omogen (nu insistati cu framantatul). Se formeaza o bila de aluat care se inveleste in folie transparenta. Se lasa la frigider pentru minim 30 de minute, dupa care scoate si se imparte in doua bile: una mai mare, care va veni la baza si una mai mica, ce se va rade deasupra.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma cu diametrul de 26 cm.

Jumatatea mica de aluat se pune in congelator, iar jumatatea mare se intinde pe masa bine infainata, in asa fel incat sa fie putin mai mare decat forma; se aseaza in forma si se preseaza cu mainile, usor, ca sa acopere cat mai bine forma iar unde e cazul, se taie din marginile inalte. Se „lipesc” apoi unde vedeti ca nu e atat de mult aluat. Forma se pune la frigider pana cand e gata crema.

Pentru crema, se amesteca branza Quark, care este ca o smantana grasa si extraordinar de fina…iat-o 🙂

Daca nu gasiti Quark, folositi crema de branza (5-10% grasime) si mascarpone!

Se amesteca, deci, Quark-ul cu branza Mascarpone (alta minunatie 😀 )

Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zaharul cca. 1-2 minute, pana se spumeaza; se amesteca apoi cu amidonul. Albusurile se bat separat, cu un praf de sare, pana obtineti o spuma tare:

Crema de galbenusuri si spuma de albusuri se inglobeaza in amestecul de branza, cu ajutorul unei spatule.

Se scoate forma cu aluatul din frigider si se umple cu compozitia de branza. Se scoate bila de aluat din congelator si se rade pe razatoarea mare deasupra compozitiei din forma. Eu am incercat sa fac un strat de aluat ras si apoi inca unul, ca sa „pice” cat mai uniform deasupra cremei:

Prajitura se pune in cuptorul bine incalzit, pentru cca. 50 de minute, la foc potrivit. Pana la urma, s-a dovedit ca am avut prea mult aluat „de ras” si a cam ingreunat crema, fapt pentru care s-a si lasat un pic (multumesc de sfaturi Soniei si mamicii ei! ) dar n-a bagat nimeni de seama 😀

Se lasa sa se raceasca in forma si se pudreaza cu zahar praf:

Eu nu am reusit s-o lasa sa se raceasca, am taiat-o fierbinte 😀

E ataaaat de buna!!!!! :))




Tort Iepuras

Am vrut sa-i fac lui Bogdi un Tort Iepuras de cand avea doar cativa anisori, si nici acum nu stiu cum de n-am reusit sa-l fac. Mai ales in varianta asta, cu doua blaturi, care intruchipeaza un iepuras atat de chipes 😀 , si care se face extraordinar de usor!!!!!!!

Ei bine, nici acum n-a fost prea tarziu, fiindca s-a bucurat enorm. Si el, si toti copiii care s-au regasit in curtea noastra atunci cand il pozam :))

M-am gandit ca v-ar fi de mare folos si voua un astfel de tort, spre bucuria celor mici, in primul rand, si-apoi pentru ca nu e un tort scump sau complicat, si e extrem de gustos!!! Daca il incercati, va uram mult spor, inspiratie la ornat si pofta pe masura!!!!!

 

Ingrediente pentru un blat de cacao (avem nevoie de doua blaturi de cacao):
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri ulei
  • 2 lingurite praf de copt
Crema din lapte condensat, ciocolata si mascarpone:
  • 1 cutie lapte condensat indulcit (397 g)
  • 200 g ciocolata amaruie (50 % cacao)
  • 250 g mascarpone
Decor:
  • bombonele colorate, ovale, rotunde, lungi, subtiri…o gramada 😀
  • 200 g fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se separa ouale; se bat albusurile cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile, unul cate unul, si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!!! Se adauga faina, praful de copt si cacaua, cernute impreuna, si uleiul. Se toarna aluatul intr-o forma de tort (diam. 26 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se niveleaza. Se coace cca. 25-30 de minute. Se lasa blatul la racit. Se procedeaza la fel pentru cel de-al doilea blat. Daca insa aveti doua forme de tort cu diam. de 26 cm. si un cuptor care incalzeste si sus si jos, cu ventilatie, veti putea pregati simultan cele doua blaturi.

Se prepara crema, punand laptele condensat impreuna cu ciocolata intr-o cratita, la foc mic, pana se topeste ciocolata. Se amesteca in tot acest timp si-apoi se lasa la racit. Intr-un bol, se bate branza mascarpone cu mixerul cateva secunde, pana se spumeaza; se adauga apoi cate o lingura din crema de ciocolata racita, amestecand cu mixerul la viteza potrivita, doar pana cand se incorporeaza. Daca aveti timp, lasati crema la frigider 10-15 minute. Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, sa stiti ca il puteti face acasa, dupa reteta asta: Dulceata de lapte sau asta: Lapte condensat.

Si-acum sa va arat cum se croieste iepurasul:

Se rastoarna cele doua blaturi de cacao pe suprafata de lucru. In felul acesta, ne vom bucura de suprafata lor neteda :))

Un blat se lasa deoparte, fiind folosit pentru a orna capul iepurasului, iar celalalt se va taia dupa modelul de mai jos, obtinand astfel urechiusele nazdravanului si papionul 😛

Crema e absolut incantatoare, spumoasa si catifelata!!!!!

Se ung „piesele” cu crema din belsug si se lasa cateva minute, pentru ca crema sa se aseze:

Se orneaza apoi iepurasul, pe care il asamblam foarte usor: in mijloc punem capul, cele doua parti concave, din lateral, se aseaza pe post de urechi iar blatul ingust din mijloc se pune la baza. Se presara peste tot, si cu generozitate, nuca de cocos. Ochisorii, gurita, mustacioarele (observati ca toate-s diminutivate 😀 , nu degeaba se numeste „Tort Iepuras”!!!) raman sa va testeze creativitatea :))

Mie mi-a iesit asa:

Mai de aproape 🙂

Bogdi si copiii au fost fascinati :))

Sfat: Puteti inlocui crema din reteta cu orice alta crema va este la indemana. Puteti folosi si budinca. De vanilie sau ciocolata. Cumparata sau facuta in casa. Iar daca va plac blaturile insiropate, insiropati-le cu siropul preferat!




Stufat de miel

Am zis-o, si-o repet: nu exista bucurie mai mare decat sa stiu ca va plac retetele mele si ca, oricat de lung si lat ar fi netu’, voi tot de la mine asteptati unele retete :P. Cum ar fi acest stufat de miel, pe care mi l-ati cerut de curand si pe care, iata, vi l-am adus aburind!!! E nemaipomenit de gustos, asa ca va recomand sa faceti portie dubla daca aveti multi musafiri de Pasti!!!!!!!!!!!

Aici mai aveti o idee grozava, un fel de stufat cu spanac 😀

Ingrediente:

  • 1 kg carne de miel (coaste+carne)
  • 4 legaturi mari ceapa verde
  • 4 legaturi mari usturoi verde
  • 100 ml ulei
  • 250 ml bulion (suc de rosii)
  • sare, piper

 

Mod de preparare:

Se curata ceapa si usturoiul, se spala si se taie in bucati de cca. 4-5 cm (si partea alba si cea verde); se pune o oala cu apa la foc, se adauga o lingura rasa de sare groasa, iar in momentul in care clocoteste se adauga ceapa si usturoiul. Se oparesc 1-2 minute, dupa care se scot cu o spumiera si se lasa deoparte.

Se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare; se portioneaza carnea (taiati-o in bucati potrivite) si se pune la prajit, intorcandu-se pe toate partile. Focul sa nu fie mare!

Se adauga ceapa si usturoiul oparite si se acopera cu putina apa calda (100 ml.) si suc de rosii. Se lasa la fiert 10-15  minute, cu capac, dupa care se pune in cuptorul incalzit in prealabil, la foc mic, pentru cca. 1 ora (neacoperit). Se amesteca din cand in cand, si cand ajunge la consistenta pe care v-o doriti, opriti focul :P. Eu l-am lasat un pic mai mult, fiindca nu l-am vrut foarte apos, desi am regretat pe urma :)). Sosul e ataaaat de bun, si se leaga foarte bine de la rosii si verdeturi, incat nu te poti opri din mancat 😀

Va urez pofta mare, dragilor!!!!!!!!

 

Sfat: Puteti inlocui sucul de rosii cu pasta de rosii, dar folositi doar 100 g si mai adaugati 100 ml apa.




Tort cu crema de lamaie

Dragii mei, tortul nostru de Pasti de anul acesta este un tort cu crema de lamaie, un mini tort, de fapt, extrem de racoritor si delicios, cu umplutura de lemon curd si glazura fina de ciocolata. Un tortulet dulce-acrisor, pe care sper ca il veti savura si voi. Daca nu acum, poate la anu’ …sau oricand, fiind ametitor de bun!!!! Eu l-am copt in formele mele mici, cu diam. de 18 cm. dar voi, daca aveti forme atat de mici, folositi forma clasica de 26 cm. Veti obtine un singur blat, pe care, cred (zic asta, fiindca nu l-am testat inca in felul asta 😀 ) ca l-ati putea felia in 3 blaturi subtirele.

Sa fiti sanatosi si fericiti, pana ne revedem din nou. Puneti deoparte amintirile urate si lacrimile, iesiti in curte, pe strada, si zambiti oamenilor, soarelui. Dumnezeu s-a lasat rastignit pe cruce pentru noi. Cat de bogati suntem. Si cat de fericiti ar trebui sa fim…

Hristos a Inviat, prieteni buni!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 175 g unt
  • 160 g zahar
  • 3 oua, batute
  • 140 g faina
  • 5 g praf de copt (jumatate de plic)
  • 40 g migdale macinate (sau nuci)
  • coaja rasa de la 1 lamaie mare
Pentru crema de lamaie:
  • sucul si coaja rasa de la 1 lamaie
  • 80 g zahar
  • 35 g unt
  • 2 oua, batute usor
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata alba
  • migdale intregi trase in ciocolata sau zahar, in forma de oua

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 170 grade (foc mediu). Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt doua forme rotunde (diam. 18 cm).

Intr-un vas incapator, frecati untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul pana cand amestecul se deschide la culoare. Adaugati, treptat ouale batute, cate o lingura o data, amestecand incet, pana cand se incorporeaza complet. Adaugati faina amestecata cu praful de copt (se cern impreuna), migdalele macinate si coaja de lamaie:

Impartiti cat mai egal compozitia in cele doua tavi (eu le- am cantarit 😛 )

Dati la cuptor timp de cca. 30-35 de minute:

Scoateti blaturile din cuptor si lasati sa se raceasca in forme, dupa care desfaceti-le din inele.

Pentru crema, amestecati untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul, zeama de lamaie, ouale batute si coaja rasa de lamaie si puneti amestecul sa fiarba incet, la bain-marie, timp de aproximativ 15 minute; sau pana cand se ingroasa. Timpul nu trebuie depasit, pentru ca ouale sa nu se coaguleze, ca la omleta!

La final, veti obtine o crema matasoasa si fooarte ademenitoare 🙂

Asezati un blat (cu partea bombata in jos) pe platoul de servit:

Turnati crema de lamaie, rece, deasupra blatului (blaturile sint moi, afanate, nu au nevoie de insiropare):

Intindeti crema cu un cutit spatula:

Asezati celalalt  blat deasupra si apasati usor, pentru ca blaturile sa se aseze frumos:

Topiti ciocolata alba la bain-marie sau la microunde, cu grija, fara graba, fiind stiut faptul ca ciocolata alba este foarte sensibila la topit. Daca o topiti la microunde, trebuie sa reglati temperatura pe o treapta joasa. O lasati timp de cateva secunde, o scoateti, amestecati, o puneti din nou, si tot asa, pana se topeste. La bain-marie e mai usor, dar veti avea mai multe vase de spalat 😀

Se toarna glazura de ciocolata deasupra tortului, lasand din loc in loc sa curga mai multa ciocolata, pentru a realiza un model cat mai nonconformist 🙂

Se orneaza cu migdalele colorate si in forma de oua:

Sectiune…cu care i-am intampinat pe finutii nostri dragi, Gabi si Alina 🙂

Deci da, tortul nostru de Pasti s-a dus deja, dar nui-i bai, ca fac altul!!!!!

…si nu pot sa plec pana nu va servesc si pe voi cu o felie de tort:

…si pana nu va arat oul (asta-i cel mai reusit 😀 ) pe care l-a vopsit Bogdi meu iubit adoptand tehnica vopsirii frunzelor in ciorap.

Va pup duuuulce, sa ne revedem cu bine!!! Paste Fericit tuturor!

 

Sfat: Puteti prepara crema de lamaie si la microunde: topiti untul, adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie, suc de lamaie si ouale batute. Dati la maximum timp de aprox. 2 minute, sau pana cand zaharul se dizolva. Dupa aceea, fierbeti la putere maxima timp de 2-3 minute, pana cand se ingroasa.




Cozonac Baba nedospit

Dragilor, visez sa fac un cozonac Baba ca la carte de ani de zile, dar cum mereu ma eschivez cand vine vorba despre cozonaci si aluaturi cu drojdie 😀 , am ales varianta cea mai simpla, Cozonac Baba nedospit. Eu l-am copt in forme individuale si l-am aranjat in graba, dar a iesit absolut minunat si am avut un succes nebun cu el, asa ca vi-l recomand din suflet!!!  E un dulce foarte potrivit pentru masa de Paste, unul pe care il poate realiza chiar si o incepatoare intr-ale bucatariei 😉

 

Ingrediente pentru 6 portii (mari):

Pentru aluat:
  • 230 g faina
  • 150 g unt
  • 120 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou
  • 4 linguri lapte
  • coaja de lamaie (optional)
  • 100 g stafide inmuiate in rom
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Pentru sirop:
  • 50 ml rom
  • 50 ml suc de portocale
  • 1 lingura zahar
Pentru glazura si ornat:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 50-80 ml lapte gras sau smantana dulce pentru frisca
  • 1 lingura ulei (optional)
  • oua rosii/roz din zahar
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se bate untul moale, lasat cu cateva ore inainte la temperatura camerei, cu zaharul timp de cca. 5 minute sau pana cand se deschide la culoare. Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare; se adauga oul intreg, coaja de lamaie si stafidele tinute cu o zi inainte in rom sau intr-un pahar cu apa calda amestecata cu doua lingurite esenta de rom:

La final, se adauga faina, neaparat cernuta si amestecata cu praful de copt, si laptele. Se omogenizeaza foarte bine compozitia si se obtine un aluat moale care se pune cu lingura intr-o forma de Baba mai mare, unsa cu unt si tapetata cu faina:

Daca nu aveti o forma speciala pentru acest cozonacel Baba, nu va ingrijorati, puteti sa folositi o forma de guguluf (sau bundt). Vedeti aici cum arata: Rulada din ou 🙂

…sau alte forme mai mici, ideal tot de baba 😀 , sau chiar forme de muffins. Va veti delecta cu si mai multe portii, poate chiar 12!!!

Babele se pun in cuptorul preincalzit la 180 grade C (foc potrivit) pentru aproximativ 40 de minute:

Se lasa sa se raceasca in forme, dupa care se scot cu grija:

Partea bombata de la baza se taie si se mananca pe loc 😀

Se prepara un sirop din rom, suc de portocale si zahar (la rece) si se insiropeaza fiecare cozonacel. Se lasa la frigider timp de 2-3 ore, dupa care se aseaza cu grija pe un platou si se acopera cu glazura de ciocolata; glazura rezultata din topirea ciocolatei impreuna cu laptele sau frisca nebatuta la microunde sau la bain-marie. La final, pentru o mai buna fluidizare, se poate adauga ulei. Se amesteca energic si se toarna imediat peste Babe, ajutandu-va de o lingura sau o pensula de bucatarie. Desigur, se pot la fel de bine doar pudra cu zahar praf, dar cu ciocolata si cu gulerasul ala chic de cocos 😛 , in care am strecurat ouale colorate de zahar, par mult, mult mai ademenitoare:

Sectiune, sper, pe placul vostru 🙂

Delicioase si aromate!!!




Pasca cu smantana

Fetelor, multe dintre voi stiti deja ca la noi de sarbatori se mananca Saviecute, cu mac mai ales 😛 , nu cozonac, iar pasca doar de Pasti, pasca cu ciocolata in special (Pasca fara aluat e din start pe lista!!!). Anul asta, insa, in urma cerintelor voastre, mi-am  imbogatit retetarul cu inca una, si anume: Pasca cu smantana, o pasca absolut delicioasa, cu umplutura fina si aromata!!!

Recomandarea mea ar fi, daca nu aveti o forma mare, de cel putin 32 cm si inalta de cca. 10 cm, sa injumatatiti cantitatile pentru aluat si umplutura, facand doua pasti mai mici. Dintr-un kilogram de faina ies, in mod obisnuit, 2 cozonaci 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 200 g unt
  • 50 g drojdie proaspata
  • esenta de vanilie/rom
Pentru umplutura:
  • 900 g smantana grasa (minim 20 % grasime)
  • 6 oua, separate
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 100 g stafide

 

Mod de preparare:

Pentru umplutura de smantana, se pune smantana intr-un tifon dublu (sau panza alba deasa) si se leaga la capete; se pune „legaturica” cu smantana intr-un vas cu malai, acoperind-o bine ca sa traga zerul. Se tine peste noapte sau cel putin 6 ore, dupa care se scoate si se desface legatura cu grija sa nu intre malai. Se scoate smantana scursa care trebuie sa fie de consistenta branzei de vaci. Una foarte fina 🙂

Se pregateste aluatul: se face o maia dintr-o ceasca de lapte cald (200 ml), 2 linguri zahar, drojdie si 2 linguri pline cu faina. Se bat toate aceste ingrediente pana se obtine o compozitie ca o smantana. Se pune la crescut, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.

Separat, se pune faina cernuta de doua ori, si de preferinta adusa in bucatarie cu o seara inainte (ca sa nu fie rece), intr-un bol incapator. Se toarna laptele caldut (nu fierbinte) si se amesteca usor. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare (cat prindeti cu doua degete) si se lasa sa stea pana bateti albusurile spuma. Se incorporeaza apoi galbenusurile frecate si albusurile spuma in aluat. Se adauga maiaua crescuta si se toarna, putin cate putin, din untul topit, caldut (din nou aceeasi atentionare: nu fierbinte!). Se lasa aluatul la crescut intr-un loc calduros, acoperit cu un prosop.

Se unge cu unt o tava de copt cu diametrul de cel putin 32 cm. si inalta de cca. 10 cm. si se tapeteaza cu faina. Se ia din aluat, cu mainile unse cu ulei, aproximativ jumatate din aluat (se lasa un pumn de aluat pentru cruce) si se intinde cu mana o foaie pe fundul tavii. Din cealalta jumatate de aluat  se intinde o banda cu care se acopera peretii (preferabil sa curga putin peste tava). Daca nu va intimideaza impletiturile de aluat, puteti sa faceti un sul impletit in 3 sau doar rasucit, din doua benzi, pe care sa il fixati pe margine.

Se prepara umplutura: se amesteca cu mixerul galbenusurile cu zaharul timp de minim 5 minute. Se adauga faina cernuta, smantana si stafidele (inmuiate  cu cateva ore inainte in apa calduta si esenta de rom) bine scurse, si se amesteca usor. La final, se incorporeaza albusurile batute spuma cu un praf de sare. Lasati mixerul deoparte si folositi spatula 😛

Se toarna umplutura in mijlocul pastii, iar marginile se inclina usor spre umplutura. Se face o cruce din aluatul ramas, simpla sau dintr-un sul impletit, si se aseaza in mijloc. Se unge aluatul cu un galbenus si se lasa la loc cald, ferit de curenti, sa mai creasca 10-15 minute. In acest timp, se incinge cuptorul la foc potrivit (180 grade C).

Pasca se introduce in cuptor pentru 20 de minute si apoi se lasa la foc mai mic inca 30 de minute (170 grade C). Nu deschideti usa cuptorului in tot timpul asta!!! Daca vedeti, catre final, ca suprafata pastii incepe sa se arda, acoperiti-o cu hartie de copt. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa in tava pana se raceste complet. Nu o scoateti din forma fierbinte sau calda!!!

 

Rece, se feliaza dupa plac, si pofta 😀 , si se imparte cu cei dragi!!!!!

La noi a avut un maaaare succes!!!!




Tort cu crema de ciocolata

Dragii mei, sper ca Sfintele Sarbatori Pascale sa va fi gasit sanatosi si cu sufletul impacat. Noi am avut niste zile pline, si cu bune si cu rele, dar acum, iata, lucrurile au reintrat pe fagasul lor normal, iar eu m-am trezit din nou in bucatarie :). Acest tort cu crema de ciocolata, si glazura in acelasi ton :P, ne-a readus tuturor zambetul pe buze!!!
Sper sa il incercati si voi, caci este rafinat si delicios peste masura!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 6 oua
– 180 g. zahar
– 80 g. cacao
– 80 g. faina
– 1 lingurita praf de copt

Pentru insiropat:
– 100 ml. apa
– 50 g. zahar
– 1 lingurita granule de nes sau un pliculet cappuccino
– 1 lingura lichior de cafea sau cateva picaturi esenta de rom

Pentru crema de ciocolata:
– 300 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
– 100 g. smantana (acra, de gatit)
– 100 g. unt
– 200 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

Pentru glazura de ciocolata:
-100 g. ciocolata neagra (minim 45% cacao)
– 75 ml. lapte
– 1 lingura frisca nebatuta (frisca lichida sau smantana pentru frisca)
– 20 g. zahar
– 20 g. unt, taiat in cuburi

Pentru ornat:
– fulgi de migdale (se gasesc acum si la noi :P)
– o aluna :))

Mod de preparare:
Blatul: se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii (eu am pus putin cate putin din compozitia cu albusuri in cea de galbenusuri si am amestecat usor, cu o spatula, de jos in sus). Se adauga, treptat, cacaua cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor. Aluatul se toarna intr-o forma cu diam. de 26 cm. tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sau, daca nu aveti forma cu pereti detasabili, se rastoarna. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.
Siropul: se pune apa cu zaharul, intr-o craticioara, la fiert. Cand zaharul s-a topit, se adauga nesul sau pliculetul de cappuccino (aveti grija ca se umfla :P, mai dati deoparte cratita, mai amestecati, si apoi repuneti pe foc). Se lasa sa dea in cateva clocote ( cca.1 minut), dupa care se ia de pe foc. Se adauga lichior de cafea sau esenta de rom.
Crema de ciocolata: ciocolata pentru crema se rupe in bucatele si se pune sa se topeasca in bain-marie. Se da deoparte si se inglobeaza smantana, apoi se lasa sa se raceasca. Untul, lasat din timp la temperatura camerei, se bate spuma si se adauga cremei de ciocolata. Frisca se bate bine si se amesteca si ea cu crema de ciocolata.
Asamblare tort: blatul se taie pe orizontal in trei parti egale. Se insiropeaza fiecare blat, pe masura ce se „cladeste” tortul. Se imparte crema in trei parti; cu una se „unge” blatul de jos, cu cealalta cel intermediar si cu ultima se acopera tortul. Se lasa la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte (intr-o forma cu capac).
Glazura: se topeste ciocolata la bain-marie (intr-un castron, deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe la foc mocnit). Se pune intr-o craticioara separata laptele, frisca nebatuta si zaharul si se aduce la punctul de fierbere, amestecand usor. Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca continuu.
Se toarna apoi in ciocolata topita, amestecand pana cand amestecaul capata luciu.
Ornarea: se face foooarte simplu: se formeaza din fulgi de migdale  flori de primavara pe marginea si in mijlocul tortului 🙂

Momentul degustarii a fost muuuult asteptat 😛

…de-abia am ajuns sa il surprind in poza, langa o ramurica din parul nostru-n floare 🙂

Pentru voi, cu drag 🙂


P.S. Daca folositi ciocolata amaruie in loc de ciocolata cu lapte, veti obtine o crema mai inchisa si poate pentru unii dintre voi, mai ademenitoare 😛




Tort cu ciocolata alba si nuca de cocos

Dragii mei, anul acesta am vrut un tort de Pasti nu doar gustos ci si festiv, asa ca am ales sa fac un tort cu ciocolata alba si nuca de cocos pe care sper sa il strecurati pe lista voastra cu bunatati de Pasti!!!! Nu e prea tarziu, si eu mi-am modificat meniul de Paste (ce surpriza, hahaaa…) 
Lui Bogdi i-a placut la nebunie ideea „oualor” din dulceata, asa ca ne-am conformat (eu cu Cipi, bineinteles 😀 ). Sper sa va placa si voua la fel de mult!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 120 g faina
  • 80 g amidon
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru insiropat:
  • lichior de cocos sau suc de ananas (din conserva)
Pentru crema:
  • 300 g ciocolata alba
  • 50 ml lichior de cocos sau lapte de cocos
  • 250 g crema de branza dulce (Philadelphia)
  • 100 g zahar pudra
  • 500 ml smantana pentru frisca
Pentru ornat:
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 g dulceata/gem de caise
  • 100 g dulceata/gem de capsuni
  • oua de zahar sau ciocolata
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la foc moderat (175 grade C). Se tapeteaza o forma rotunda de tort, cu diam. de 26 cm, cu hartie de copt.

Blatul: se separa ouale; galbenusurile se bat cu zaharul. Separat, se bat albusurile spuma. Se inglobeaza, usor, cu o spatula sau lingura de lemn in compozitia cu zahar si galbenusuri.
Faina se amesteca cu amidonul si cu praful de copt si se trec prin sita in compozitie, amestecand de jos in sus, usor, pentru ca amestecul sa ramana aerat.
Aluatul se toarna in forma si se netezeste. Se pune la copt pentru cca. 25 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca si se scoate din forma.

Crema: se toaca marunt ciocolata; se pune intr-un vas impreuna cu lichiorul in bain-marie (adica intr-un altul, umplut doar pe jumatate cu apa). Cand ciocolata s-a topit, se ia vasul de pe foc, se
se amesteca energic cateva secunde, dupa care se lasa la racit.
Crema de branza se bate cu zaharul pudra, cu mixerul, pana se spumeaza; se adauga apoi cate o lingura de ciocolata alba topita si racorita, amestecand bine dupa fiecare.
Se bate frisca si se incorporeaza, tot cu mixerul, cremei de ciocolata si branza. Crema se imparte in 3 parti egale.

Asamblare tort: se taie blatul pe 3 nivele; blatul se jos se aseaza pe un platou si se insiropeaza usor cu lichior de cocos sau cu zeama dintr-un compot de ananas. Se inchide inelul detasabil al tortului in jurul lui (nu va necajiti daca nu aveti asa ceva, crema are o consistenta minunata si veti putea cladi fara probleme tortul si fara inel).
Blatul de jos se acopera cu o parte de crema; se aseaza blatul intermediar, se acopera si acesta cu o alta parte din crema si se aseaza capacul. Tortul se acopera cu restul de crema, niveland frumos suprafara si marginile. Se lasa la frigider pentru cca. 1 ora.

Finisare tort: se bate bine frisca; se acopera tot tortul cu un strat de frisca. Restul de frisca (un sfert din intreaga cantitate) se pune intr-un sprit de ornat cu varf simplu, de rulou.
Se orneaza tortul in felul urmator: se modeleaza  12 „oua de Pasti” imprejurul tortului…mie mi-au iesit 13, ca tot e 13 azi 😛  Daca nu sunt destul de inalte, adaugati inca un strat de frisca peste cele deja existente.
In mijlocul tortului se traseaza un cerc din buline de frisca. Se incalzeste putin dulceata de capsuni si cea de caise; se umplu „ouale” cu dulceata. Bomboanele glazurate se aseaza in mijlocul cuibului de frisca 🙂

Se presara fulgi de nuca de cocos langa cuibul cu oua de Pasti 🙂 …si se taie prima felie, pentru voi dragi prieteni!!!!!

Va imbratisez cu drag si va urez din toata inima Paste Fericit alaturi de cei dragi!!!
…despre cat de gustos a fost tortul vorbim peste cateva zile :)))

Hristos a inviat!!!!




Aperitiv Cuib de pasare

Daca vreti sa va impresionati musafirii cu o reteta de Pasti extraordinara, preparati acest aperitiv Cuib de pasare, ce se face-n joaca…si se mananca apoi cu pofta!!!!  😀

 

Ingrediente:

  • 6 oua mari
  • 100-150 g cascaval ras
  • 1 lingura mare de smantana acra (grasa)
  • sare si piper, dupa gust
  • nucsoara (optional)
  • salata verde
  • maioneza

 

Si aspectuoase, si gustoase!!!

Mod de preparare:

Se fierb ouale tari, se curata si se taie in lung. Se scot galbenusurile care se amesteca cu aceeasi cantitate de casacaval ras (am facut eu niste masuratori pentru voi 😀 ).

In continuare, adaugati smantana, condimentati puternic cu sare si piper, si putina nucsoara, daca aveti.

Din aceasta pasta faceti mici cocoloase de forma si marimea unui ou de porumbel.

Taiati apoi salata verde, bine spalata, in fasii si aranjati-o in forma de cuib.

Taiati albusul de ou in felii subtiri si asezati-le in interiorul „cuibului”. In mijloc se pun „ouale” 🙂

Serviti cu maioneza si rosii cherry, precum si cu felii de drob sau sunca. In combinatia asta, ar merge si un pic de ceapa verde :))

Copiii, mai ales, vor fi foooarte incantati 😛

P.S. Desigur, cantitatea de oua se mareste in cazul in care aveti mai multi invitati la masa.




Chiftelute de miel

 

Dragii mei, suntem atat de aproape de sarbatoarea Sfintelor Pasti, si ma simt ataaat de presata de timp :)))
Adica, mi-am propus sa va arat atatea, si iata, de-abia ajung sa imi deschid blogul 😛
Afara e din nou soare, si tentatia soarelui, a florilor ce s-au deschis, frumos mirositoare-n pomi, al balansoarului meu care imi leagana lin gandurile in zumzetul de albine care ne-a invadat gradina, este preeeaaa mare!!!!! 😀
Sper sa mai ajung sa va invit la o felie de tort, prajitura, figurina de Pasti, ceva, orice, pana la sfarsitul saptamanii :))
Pana atunci, va rog serviti-va cu cateva chiftelute de miel, sub forma de frigarui 😛

 

Ingrediente:

  • 500 g carne de miel (spata)
  • 2 felii de paine
  • 1 ou mare
  • 1 ceapa uscata sau 2 cepe verzi
  • 2 linguri frunze de patrunjel
  • 2 catei de usturoi
  • sare, piper
  • 1 lingura unt
  • 7,8 linguri ulei, pentru prajit (100 ml.)
  • 1 sfert de lingurita chimen (optional)
  • 1 varf cutit cardamom (optional)
  • 1 vanata mare
  • salata verde
  • 150 g branza Feta sau branza de oaie
  • masline negre

 

Mod de preparare:

Se toaca carnea de miel. Se inmoaie miezul de paine intr-un bol cu apa rece.
Se curata si se taie marunt ceapa si usturoiul, iar frunzele de patrunjel se toaca.

Intr-un castron, se amesteca bine carnea, miezul de paine stors si oul si se condimenteaza cu sare, piper, chimen si cardamom. Cand amestecul devine omogen, se acopera castronul cu o folie de plastic, se baga la frigider si se lasa 30 de minute sa se impregneze carnea cu toate aromele.

Se pudreaza mainile cu faina si se formeaza chiftelute de marimea unei nuci (ei, se pot face si un pic mai mari 😛 ). Pe masura ce sunt gata, se aseaza pe o farfurie (platou), lasand putina distanta intre ele ca sa nu se lipeasca.

Se incinge untul si uleiul intr-o cratita, se introduc chiftelutele si se prajesc circa 8 minute, intorcandu-le mereu, pana ce se rumenesc pe toate partile.

Vanata se taie in felii longitudinale (aprox. 10); se sareaza si se lasa sa stea 10 minute. Se spala apoi cu apa rece si se sterg. Se prajesc in ulei si se lasa sa se scurga pe prosoape de hartie.

Se acopera un platou cu frunze de salata. Se taie branza in 10 bucati (sau mai multe, depinde de nr. chiftelutelor obtinute). Se infasoara fiecare chiftea intr-o felie de vanata; se aseaza deasupra cate o bucata de branza si o maslina si se fixeaza cu o tepusa de lemn (scobitoare).
Se aseaza chiftelutele de miel pe patul de salata si se servesc, calde, cu o salata usoara de rosii sau cu tzatziki 🙂

Fooooarte gustoase!!!!!

P.S. Daca le doriti si mai picante, cu miros de India 😀 , adaugati in compozitie 8-10 frunze de menta proaspata, taiate fasii subtiri, cu o foarfeca.
Desigur, chiftelutele se pot servi cu o garnitura de orez arabesc, presarat cu alune prajite si pisate (si chiar cu stafide)




Pasca cu ciocolata

Dragii mei, pentru ca se apropie Duminica Floriilor, si pentru ca nu stiu daca reusesc sa pregatesc tortul pe care il doream de Florii (un tort delicios cu ciocolata alba 😛 ), va invit la o felie de pasca cu ciocolata, zic eu, la fel de ademenitoare 🙂

E prima oara cand fac pasca cu ciocolata din aluat de cozonac, dar mi-a iesit atat de bine incat presimt ca o voi reface si de Pasti, alaturi de pasca cu branza fara aluat :))
Sper din tot sufletul sa o incercati, fiindca este absolut de-li-cioa-sa!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 1 portie aluat de cozonac
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 g alune macinate
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura lapte praf sau amidon
  • 3 linguri smantana
  • unt pentru uns forma
  • 1 galbenus pentru uns
  • 1 lingurita lapte caldut

 

Mod de preparare:

Se pregateste aluatul de cozonac prima data, dupa reteta indicata mai sus, la ingrediente 😛 Pana cand dospeste, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Cand aluatul e gata, se imparte in doua parti; cu o parte se acopera fundul unei forme (cu diam. de minim 30 cm) tapetata cu hartie de copt si bine unsa cu unt. Nu va stresati cu intinsul aluatului, ci asezati-l direct cu mana in forma, prin presare (aici ma adresez celor carora le este teama de aluaturi 😀 )

Pentru umplutura de ciocolata, se topeste ciocolata, rupta din timp in bucatele, intr-un vas la bain-marie. Se adauga alunele macinate (daca inainte de a fi macinate, se tin la cuptor pentru cca. 8 minute, ar fi si mai grozav…mai ales ca aveti deja cuptorul pornit). Se pune untul si laptele praf si se amesteca totul foarte bine. Se ia vasul de pe aburi. La final, se adauga smantana si se omogenizeaza.

In continuare, se toarna umplutura de ciocolata peste foaia de aluat si se niveleaza.
Din aluatul ramas se modeleaza un rulou subtire, simplu sau impletit in doua, cum am facut la cozonacul cu capsuni, sau in trei, cum am facut eu acum, desi nu se prea vede :)))
Se aseaza impletitura de aluat in jurul umpluturii si se unge cu galbenusul amestecat cu laptele caldut.

Pasca se da la cuptor pana cand incepe sa se rumeneasca (sa nu cumva sa deschideti usa cuptorului pentru asta 😀 ), dupa care se scade temperatura la 170 grade C (foc domol). In cca. 30-35 de minute pasca noastra cu ciocolata e gata!
Se lasa sa se racoreasca bine si se scoate din forma. Se taie doar cand e rece, pentru ca altfel se incruzeste!!!
Se orneaza cu oua de ciocolata. Eu am avut migdale trase in ciocolata, albe si negre.

Daca visati la o pasca mult mai ciocolatoasa, va sfatuiesc sa o acoperiti cu un strat generos, inca vreo 200 g de ciocolata. Iar daca nu aveti alune la indemana, inlocuiti-le cu nuci, migdale sau stafide, dupa preferinta.

Va poftesc cu mare drag la o felie de pasca cu umplutura de ciocolata!!!!

Cu margini rumene si apetisante 😛

Pe balansoar, sub salcia mea plangatoare:

Pofta mare, maaaare sa aveti!!!!!!!

Zambilutele mele in trei culori, sunt pentru toate prietenele care imi viziteaza blogul (si pentru fetele de pe facebook 😀 ) care poarta nume de flori…si, nu in ultimul rand, pentru mami a mea iubita, Viorica! 🙂




Cozonac cu gem de capsuni

Cozonac cu umplutura de capsuni si crusta crocanta de unt, un pic mai altfel decat cozonacul clasic, un cozonac pe care il poate face oricine!!!
Eu l-am „cladit” direct in tava, dar daca vreti sa va usurati si mai mult munca, asezati-l intr-o forma de tort (cu diam. de 26 cm.) cu pereti detasabili 🙂
Nu va spun cum a mirosit cand l-am scos din cuptor, va las pe voi sa aflati :)))

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:
  • 100 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata
  • 300 g faina
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de rom sau vanilie
  • 2 galbenusuri
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 1 albus batut
Pentru umplutura de capsuni:
  • 300 g gem de capsuni
Pentru aluatul sfaramicios de unt (crumble):
  • 30 g unt
  • 30 g zahar pudra
  • 30 g faina
In plus:
  • 1 galbenus pentru uns
  • 1 lingurita lapte cald

 

Foarte aratos si foarte potrivit pentru sarbatorile pascale!!!

Mod de preparare:

Se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o lingura zahar pana se inmoaie; se adauga 1 lingura de lapte (din totalul de lapte), se presara cu faina si se lasa la crescut, la cald, 15 minute.
Se cerne faina intr-un castron, se adauga restul de zahar, esenta, galbenusurile, untul topit, restul de lapte si maiaua. Se amesteca energic cu lingura de lemn sau cu mainile pana se obtine un aluat neted si potrivit de moale. se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru cca. 30 de minute.
Se imparte apoi aluatul in doua; prima parte se intinde rotunda, pe tava tapetata cu hartie de copt (sau direct in forma de tort, cum va spuneam la inceput). Din restul de aluat se modeleaza doua suluri de cca. 1 cm. grosime:

Sulurile se impletesc…cam asa 😛

Se unge cu albus batut marginea aluatului si se aseaza impletitura, apasand usor (daca e nevoie, trageti de ea, ca sa acopere perfect marginea)

Se mai lasa inca vreo 20 de minute la crescut, etapa peste care eu am sarit, fiindca norii care se adunau amenintatori peste gradina mi-au zorit lucrurile :)))

Se toarna gemul de capsuni si se intinde cat mai uniform in interiorul cozonacului:

Se unge blatul si marginea impletita cu galbenus subtiat cu lapte.

Se presara deasupra umpluturii de capsuni aluatul din zahar, faina si untul dat pe razatoare:

Se introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30-35 de minute, la foc mediu (175 grade C):

Se lasa sa se raceasca si se taie, in bucati maaari, ademenitoare! 😀

Foarte aromat si gustos!!!!!!! Sper sa-l incercati si voi 🙂

 




Drob de pui cu pipote si inimi

Dragii mei, ieri va ispiteam cu un drob de pui savuros, cu ficatei, iar astazi, iata, tot cu un drob de pasare, dar din maruntaie, adica un drob de pui cu pipote si inimi.
Sper sa le incercati pe amandoua, fiindca sunt cu adevarat minunate!!!!!
…mai ales daca nu sunteti prieteni cu carnea de miel 😛

Ingrediente:

  • 500 g pipote si inimi de pui
  • 1 piept de pui mai mare
  • 2 cepe uscate sau 3 legaturi ceapa verde
  • 3 oua proaspete
  • 1 lingura pesmet sau o felie de paine inmuiata in lapte
  • 4 oua fierte tari
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • sare, piper

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de chec cu ulei; se tapeteaza baza cu hartie de copt (taiata cu foarfeca pe dimensiunea tavii).

Se pun la fiert maruntaiele de pui in apa cu putina sare. Daca este nevoie, se strange spuma de deasupra.
Intr-un vas separat se fierbe pieptul de pui.
Se marunteste ceapa verde si se caleste in putin ulei; daca folositi ceapa uscata, dati-o prin masina de tocat sau tocati-o foarte marunt si apoi caliti-o in ulei. Nu se lasa mult pe foc, ci doar pana se inmoaie.
Cand sunt gata, se dau prin masina de tocat…atat maruntaiele cat si pieptul de pui.
Se adauga painea inmuiata (sau pesmetul) pe care o treceti tot prin masina impreuna cu verdeata.

Se amesteca apoi compozitia cu ouale proaspete si bine batute. Se adauga sare si piper dupa gust.
In functie de consistenta, se adauga sau nu o ceasca din zeama in care a fiert carnea de pui (asta daca doriti sa aveti un drob mai pufos 😛 ).
Se toarna jumatate de compozitie in tava si se niveleaza. Se aseaza ouale fierte si se acopera cu restul de compozitie.
Se baga la cuptor si se lasa cca. 30 de minute la foc potrivit.
Se serveste pe pat de salata verde, cu legume de sezon si lamaie.
Eu l-am ornat cu inele de ardei rosu .
A fost fooooarte gustos!!!!!! …da, tot baietii mei mi-au marturisit asta 🙂




Drob de pui cu ficatei

 

Dragii mei, pe langa ouale rosii, drobul de miel si friptura de miel, pasca si cozonacul care se regasesc pe masa noastra de Pasti in fiecare an, se va regasi si acest drob de pui cu ficatei, usor si savuros si, sper eu, foooarte pe placul celor care nu prefera carnea de miel.
Mi s-a spus ca este delicios!!!!!

 

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui
  • 1 morcov
  • 2 cepe potrivite
  • 500 g ficatei de pui
  • 50 ml vin alb
  • 1 legatura mare ceapa verde
  • usturoi verde (optional)
  • 1 felie de paine (mai veche) sau 2 linguri pesmet
  • 3 oua crude
  • sare, piper
  • 4 oua fierte tari
  • frunze de patrunjel  sau marar, tocate

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de chec cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt (doar baza).

Se fierbe pieptul de pui in apa cu sare, se spumuieste; se adauga o ceapa (din cele doua, de la ingrediente) si morcovul taiat in bucati mari. Se lasa sa fiarba bine (ca la supa).
Separat, se pun ficateii intr-o tigaie cu 3, 4 linguri ulei, la foc foarte mic, acoperiti; se adauga vinul si se lasa pe foc cca. 10 minute (se amesteca in tot timpul asta). Nu aruncati sosul rezultat, va da savoare drobului.
Cand carnea si ficatul sunt gata, se lasa sa se racoreasca si se dau prin masina de tocat, impreuna cu ceapa uscata ramasa si ceapa verde, usturoiul si morcovul fiert din supa.
Se amesteca bine sa se omogenizeze, se adauga ouale crude, batute bine dinainte, pesmetul sau painea inmuiata in lapte (sau apa). Daca folositi paine, dati-o prin masina odata cu carnea si legumele. Se adauga sare si piper dupa gust si verdeata tocata fin.
Se adauga jumatate din umplutura in tava, se aseaza ouale fierte, intregi (si decojite) in mijlocul umpluturii si se acopera cu restul de compozitie. Se pune drobul in cuptorul incalzit, la foc potrivit, pentru cca. 35 de minute. Se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate cu grija din forma si se taie felii.
Este delicios, fie cald, fie rece!!!