1

Briose de post cu nuca de cocos si ciocolata

 

Cat de usor se fac aceste briose de post cu nuca de cocos si ciocolata, si cat de bune sunt, nu va puteti imagina!!!

Eu fac destul de des briose, mai ales de post, pentru ca de obicei nu imi trebuie decat faina, ulei, apa si zahar 🙂

Acum insa le-am mai „cosmetizat” un pic, fiindca am cumparat o nuca de cocos frumoasa pentru Bogdi, din care mi-a ramas putina pulpa. El a si gaurit-o si dupa ce a baut apa de cocos, foarte aromata, mi-a propus sa fac ceva bun cu restul…ceea ce am si facut!

O portie de briose „ninse”, potrivit de dulci, si extraordinar de atragatoare pentru voi toti!!!

O alta varianta, tot cu nuca de cocos proaspata in compozitie, aveti aici: Muffins Bulgari de zapada

 

Ingrediente pentru 12 briose:

Pentru aluatul de briose:
  • 80 ml ulei
  • 200 g zahar (brun)
  • 160 ml apa minerala
  • 1 lingura otet
  • 200 g faina
  • 120 g nuca de cocos proaspat rasa
  • 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 100 g ciocolata cu minim 60% cacao, rupta in bucatele
In plus:
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 150 g ciocolata amaruie, de post, pentru ornat (optional)

 

Sfat: daca nu aveti nuca de cocos proaspata, folositi fulgi de nuca de cocos, dar numai 80 de grame, maxim 100 de grame (nu am incercat inca varianta asta dar trebuie sa iasa bine 😀 ). Dati-mi de stire daca incercati briosele asa!!

 

Mod de preparare:

Incepem prin a incalzi cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); asezam apoi hartiutele speciale pentru briose in forma.

In continuare, se amesteca intr-un bol faina cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete).

Separat, se amesteca uleiul cu zaharul si apa minerala plus lingura de otet.

Cele doua compozitii se amesteca cu telul sau cu mixerul, la viteza mica.

La sfarsit, se adauga nuca de cocos rasa pe razatoarea mare sau maruntita la robot.

Aluatul rezultat se toarna in formele pregatite iar deasupra se pun bucatele de ciocolata.

Briosele se lasa la copt cca. 30 de minute.

Cand sunt gata, se orneaza cu fulgi (uscati) de cocos sau tot cu nuca de cocos proaspat rasa.

O alta idee ar fi sa le ungeti cu ciocolata topita si abia dupa aceea sa presarati nuca de cocos.

Vor fi delicioase, orice-ati alege!!

 

Eu am savurat una langa cafeaua mea de dimineata 🙂

 

Pentru voi, cu mare drag!!




4 Retete de maioneza de post

 

4 Retete de maioneza de post, iata noua mea postare, dragilor, postare ce sper, in primul rand, sa va gaseasca sanatosi si voiosi 🙂 …si apoi, sa va inspire si sa va fie utile mereu, nu numai in timpul postului! Noua ne place maioneza tare mult, asa ca o folosesc destul de des, mai ales la salata de vinete, care este salata noastra preferata si pe care o savuram la maximum doar cu maioneza :)))

Si pentru ca tema de azi e „maioneza”, acea maioneza de casa ce nu se poate compara cu absolut nimic din comert, m-am gandit sa va las si doua retete de maioneza non-vegane 😀 , una cu oua si una cu lapte. Vi le afisez la sfarsitul postarii, asa cum fac de obicei. Iar daca, intre timp, reusesc sa pregatesc si alte retete de maioneza, cu alte ingrediente, voi reveni cu o mica mentiune si le voi atasa aici. Sa le aveti pe toate la indemana!

Sper din tot sufletul sa va placa si sa le incercati. Si pe cele de post, si pe cele „de dulce”!

 

Sa incepem, asadar, cu primele doua retete de maioneza care apar in partea de sus a colajului foto:

1. Maioneza vegana, din lapte vegetal: https://www.laurasava.ro/maioneza-vegana-din-lapte-vegetal/

2. Maioneza de post din cartofi: https://www.laurasava.ro/maioneza-de-post-din-cartofi/

 

Si continuam cu celelalte doua, de jos:

3. Maioneza de post (sos de maioneza): https://www.laurasava.ro/maioneza-de-post/

4. Maioneza din telina: https://www.laurasava.ro/salata-de-ton-cu-maioneza-din-telina/

 

Iar la finalul postarii, asa cum va promiteam mai sus, va aduc doua retete de maioneza: reteta clasica, de baza, si una mai speciala :))

Maioneza din oua (galbenusuri crude+mustar): https://www.laurasava.ro/maioneza/

Maioneza light fara oua, foarte usoara si delicioasa (cu lapte), pe care eu am preparat-o intr-un „vas” de la Tupperware: https://www.laurasava.ro/maioneza-light-fara-oua/

Va imbratisez cu mare drag! Sa va fie de folos!!! 🙂




Fursecuri cu halva de post

Nu am prea avut inspiratie zilele astea. Si nici putere. Dar odata cu primele raze de soare, care mi-au incalzit inima si mi-au dezmortit simturile, am intrat din nou in bucatarie si am copt doua tavi mari de fursecuri cu halva de post 🙂

Le-am facut si cu halva de cacao, tot din seminte de floarea soarelui, si imi doresc sa le testez si cu halva de fistic, pentru ca stiu sigur ca vor fi extreeem de bune!!!! :))

 

Ingrediente pentru cca. 40 de fursecuri:

  • 120 g margarina
  • 100 g zahar
  • 35 g ulei de cocos (topit)
  • 50 ml suc proaspat de portocale
  • 170 g faina
  • 25 g fulgi de nuca de cocos
  • 100 g halva simpla sau cu cacao

Sfat: Daca gasiti margarina vegana, folositi-o! Iar daca nu gasiti ulei de cocos, puneti 2 linguri de ulei de floarea soarelui in loc. Si sucul de portocale poate fi inlocuit. Cu apa minerala!

 

Mod de preparare:

Se prepara mai intai aluatul de fursecuri, care va trebui sa stea la frigider minim 30 de minute. Astfel, se bate margarina cu zaharul pret de cateva secunde bune, cu mixerul; se adauga apoi uleiul de cocos topit si sucul de portocale. Se rastoarna faina amestecata cu fulgii de nuca de cocos si se amesteca scurt. La final, se adauga halvaua maruntita cu cutitul si se amesteca totul foarte bine. Aluatul de fursecuri se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider pentru cca. 30 de minute.

In acest timp, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de fursecuri (cea de la aragaz).

Se iau mici gramajoare din aluatul rece cu o lingurita (1 lingurita= 1 fursec) si se aseaza la distanta unele de altele, pentru ca, dupa copt, se latesc. Eu, dintr-o bucata de aluat, am facut bile mici, cat o nuca, pe care le-am modelat in palme…fapt pentru care nu stiu sa va spun sigur cate bucati veti obtine in final 🙂 In jur de 40, depinde de cat de mici le faceti!

Fursecurile se coc cca. 15 minute. Vor fi moi cand le scoateti, dar se vor mai intari cand se racesc.

De bucurie ca s-a inseninat si a disparut ploaia si frigul, am iesit in gradina, langa florile de papadie si delicatele mele flori mov…la o sedinta foto 😀

Le-am savurat cu mare placere! …si, dupa cum probabil ati intuit, nu au rezistat prea mult! :))

Si tot asa, candva, pe viitor, le voi incerca si cu bucati de halva (tocate mai mare), ca si aici: Fursecuri cu stafide de post




Fursecuri de post

 

Dragilor, m-am „supus” cu mare drag dorintei voastre de a crea o postare speciala cu Fursecuri de post 🙂 Si le-am adunat, asa cum am facut si anii trecuti, intr-un colaj de poze cu toate fursecurile vegane pe care le-am facut de-a lungul timpului. In poza de prezentare aveti de fapt doar 4 dintre ele, dar mai jos vi le voi afisa si pe celelalte. Cu link cu tot 😀

Cele mai bune fursecuri vegane, fara oua, unt sau lapte, pentru voi toti, prieteni dragi!!!

Sa va bucurati de ele in orice zi a anului, nu doar acum de sarbatori! :))

 

Iar aici, Fursecuri de Craciun: https://www.laurasava.ro/fursecuri-de-craciun/ , le aveti pe cele…”de dulce” 😛

 

Dar sa incepem cu retetele de post afisate in colajul foto (si celelalte, sub ele), retetele-vedeta de astazi 🙂

Sarutari de portocale: https://www.laurasava.ro/sarutari-de-portocale/

Fursecuri cu ciocolata de post: https://www.laurasava.ro/fursecuri-cu-ciocolata-de-post/

Fursecuri cu lamaie: https://www.laurasava.ro/fursecuri-cu-lamaie/

Fursecuri cu stafide de post: https://www.laurasava.ro/fursecuri-cu-stafide-de-post/

Fursecuri simple cu nuci: https://www.laurasava.ro/fursecuri-simple-cu-nuci/

Fursecuri cu susan: https://www.laurasava.ro/fursecuri-cu-susan/

Fursecuri cu unt de arahide: https://www.laurasava.ro/fursecuri-cu-unt-de-arahide/

Fursecuri banuti: https://www.laurasava.ro/fursecuri-banuti/

Cookies cu tahini si miere: https://www.laurasava.ro/cookies-cu-tahini-si-miere/

Fursecuri vegane fara gluten: https://www.laurasava.ro/fursecuri-vegane-fara-gluten/

Whoopie Pies de post cu dovleac si crema de caju: https://www.laurasava.ro/whoopie-pies-de-post-cu-dovleac-si-crema-de-caju/

Banuti cu gem: https://www.laurasava.ro/banuti-cu-gem/

Nasturei cu migdale si gem: https://www.laurasava.ro/nasturei-cu-migdale-si-gem/

Fursecuri de post cu rahat: https://www.laurasava.ro/fursecuri-de-post-cu-rahat/

Fursecuri cu susan Malatit: https://www.laurasava.ro/fursecuri-cu-susan-malatit/

Batoane cu susan: https://www.laurasava.ro/batoane-cu-susan/




Placinta frageda cu dovleac

 

Placinta frageda cu dovleac pe care v-o arat astazi este acea prajitura despre care va povesteam aici, la Prajitura de post cu dovleac si nuci , si care seamana foarte mult cu prajitura cu mere la tava, tot de post, pe care ati incercat-o si voi de nenumarate ori 🙂

Toate aceste prajituri de post (vegane, ca sa fim in trend 😀 ) sunt simple, ieftine si rapide, si, cel mai important, delicioase!!!!

Le voi reface cu mare drag oricand…mai ales toamna, cand le putem savura la masuta din curte, sub teiul meu cu frunze galbene!

 

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 250 g margarina
  • 60 g zahar
  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 80 ml apa rece
Pentru umplutura:
  • 800-900 g dovleac (curatat)
  • 180 g zahar tos, alb, sau brun
  • 1 lingurita scortisoara pudra
In plus:
  • 50 g gris
  • 50 g zahar pudra

 

Salutari tuturor!!!

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 30×20 cm.

Pentru blat, se amesteca intr-un bol inalt, margarina cu zaharul, dar nu mai mult de 1-2 minute (nu trebuie sa se spumeze). Puteti folosi mixerul sau lingura de lemn pentru asta. Separat, se amesteca faina cu praful de copt; amestecul uscat se cerne apoi deasupra compozitiei din bol si se mai framanta putin. Se toarna apa rece si se framanta bine, dupa care se aduna ca o minge si se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Pentru umplutura, se rade dovleacul pe razatoarea mare, decojit si taiat in bucati mai mici, in prealabil. Dovleacul ras se pune apoi, impreuna cu zaharul, pe foc (foc mediu) si se lasa pana cand se inmmoaie putin (5 minute). Se amesteca din cand in cand, dupa care se da deoparte si se lasa sa se racoreasca bine. Se adauga scortisoara pudra.

In continuare, se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua: o parte care va sta la baza placintei si o baza care va acoperi placinta. Se intinde cu sucitorul, pe masa pudrata cu faina, o foaie de marimea tavii. Nu va stresati daca aluatul se rupe pe margini cand il intindeti, e fraged si e normal sa se intample asta 😛 Aranjati-l cu degetele, pana cand prinde forma dorita si apoi asezati-l in tava (si in tava mai putetu face unele ajustari). Se presara apoi grisul, cat mai uniform, deasupra aluatului, iar peste gris se aseaza umplutura de dovleac. Se aseaza cea de-a doua foaie de aluat, intinsa la fel ca si mai sus, se inteapa aluatul cu furculita si se coace cca. 45-50 de minute.

Dupa ce s-a racit, placinta se taie in bucati potrivite si se presara cu zahar pudra:

E delicioasa!!!




Painici fara drojdie, de post

Painici fara drojdie, de post! Pentru voi, dragilor, cu cel mai mare drag!!!

Dupa vreo 4 incercari, cu mai mult sau mai putin ulei, cu mai multa sau mai putina apa…in doar o saptamana 😀 …am ajuns, in sfarsit, la cea mai buna reteta de paine fara drojdie, o paine cu praf de copt, pe care-am impartit-o in portii mai mici, pentru a se coace cat mai bine si pentru a putea fi savurata de toata familia!

Bogdi  a fost atat de incantat, incat a mancat o painica pe nerasuflate…iar eu i-am urmat imediat exemplul! 😀

Mi-a spus mai apoi ca painicile mele i-au amintit de painicile pe care le-am mancat la maicuta noastra draga, la Manastirea Bistrita. Asa ca am fost foarte fericita!

 

Ingrediente pentru 6 painici:

  • 500 g faina (000)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2 lingurite cu sare
  • 250 ml apa
  • 50 ml ulei

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de copt (cea de la aragaz).

Se pun faina, praful de copt si sarea intr-un castron incapator. Se toarna apa calda si uleiul si se amesteca cu o lingura pana la omogenizare; se continua „framantarea” cu mana, pana cand aluatul se aduna intr-o bila mare. Se fac apoi 6 bile de aluat care se cresteaza, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, in cruce:

Painicile se pun in tava pregatita, la distanta unele de altele, se ung cu putina apa si se lasa la copt cca. 30 de minute.

Aici, mai jos, aveti varianta cu mai mult ulei (cca. 80 ml), care au iesit mai netede, dar mai ferme:

Iar aici sunt painicile noastre de astazi, fragede si pufoase (atat cat poate fi de pufos un aluat de post 😛 ):

…pe care le-am mancat calde, fara nimic altceva :))) Atat de bune au iesit!




Chec de post cu dovleac

Chec de post cu dovleac, un chec atat de simplu…dar ataaat de bun!!!! L-am facut deja de doua ori pana acum…si, daca as mai fi avut dovleac, l-as mai fi facut o data 😀

Eu iubesc dovleacul, cum poate unii dintre voi stiti deja, si il mananc si crud 😛 , dar cel mai mult imi place copt. Cum l-am si folosit la reteta asta: decojit, taiat in bucati potrivite, pus la cuptor intr-o tava unsa cu ulei, si lasat pana cand furculita intra usor in pulpa lui carnoasa :)) Daca aveti steamer, puneti-l la aburi, dar daca il aveti in congelator ori vreti sa il fierbeti, tineti minte ca va trebui sa il scurgeti foarte bine, pentru ca altfel va influenta rezultatul final al retetei!

Evident, acum cand va scriu toate astea, sunt cu o felie de chec in fata…si cu nelipsita mea ceasca cu cafea 🙂

Incercati sa va bucurati de primavara care si-a deschis bratele sa ne cuprinda. In curand, ii vom putea intoarce imbratisarea…

 

Ingrediente:

  • 200 g dovleac copt (sau la aburi)
  • 100 g zahar alb
  • 50 g zahar brun
  • 80 ml ulei (de floarea soarelui)
  • 180 g faina
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat

 

V-am adus o particica din gradina noastra, care ne-a incalzit inimile zilele astea:

Si cele mai frumoase felii de chec cu dovleac! <3

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza baza unei tavi de chec cu hartie de copt.

Pentru aluatul de chec, se amesteca dovleacul copt si pasirat (eu l-am facut pasta cu mixerul vertical) cu zaharul alb si brun (daca nu aveti zahar brun, folositi tot alb). Se toarna uleiul si se mai amesteca putin. La sfarsit, se adauga faina amestecata cu paful de copt, bicarbonatul si pudra de scortisoara. Se amesteca scurt, doar pana cand se omogenizeaza ingredientele; compozitia se rastoarna in tava de chec pregatita, se niveleaza usor cu dosul unei linguri, si se pune la copt pentru cca. 38-40 de minute.

Portie dubla, noi 😀

Checul e atat de aromat, de fraged…si-ametitor de portocaliu 😀 …incat nu mai are nevoie de nimic in plus!

…poate doar de-un „praf” de zahar:

Incredibil de gustos!!!

 

Pentru voi toti, cu mare drag!!!!




Briose Oreo de post

Dragilor, astazi este ziua lui Bogdi, implineste 15 ani!!!!! 😀 , si i-am facut cele mai grozave Briose Oreo de post din lume, surpriza pentru el si pentru noii lui colegi de la Liceul Teologic Ortodox „Sfantul Antim Ivireanul”, unde si-a dorit sa ajunga. Prima generatie de liceeni, prima generatie de tineri seminaristi 🙂 Le-am facut Oreo de post pentru ca azi e miercuri, iar ei tin post miercurea si vinerea. Iar in fiecare joi, dis de dimineata, au slujba. Acolo, la scoala!!! Nu va pot descrie in cuvinte cat de fericita sunt!!! E pentru prima oara cand il vad, zi de zi, incantat ca merge la scoala 😀

…si v-as scrie eu mai multe, dar in curand se intoarce de la scoala si vreau sa il intampin si cu alte bunatati :))  Va imbratisez pe toti cu mare drag si va rog mult de tot: incercati briosele Oreo, pentru ca sunt nemaipomenit de bune!!!! Aici le aveti pe cele cu lapte si crema de branza: Oreo Cupcakes

Bogi, te iubim din tot sufletul, frumusete, La multi ani!!!!!!! <3

 

Ingrediente pentru 12 briose:

Pentru aluatul de briose:
  • 160 g zahar
  • 40 g zahar vanilat
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apa
  • 1 lingurita otet
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 100 g picaturi de ciocolata amaruie
Pentru glazura Oreo:
  • 150 g crema vegana tartinabila din migdale si nuca de cocos
  • 40 g zahar pudra vanilat
  • 1 pachet biscuiti Oreo Original (154 g)
Pentru decor:
  • 1 pachet biscuiti Oreo Original (154 g)

 

Sfat: daca nu gasiti crema vegana de migdale, nu va necajiti! Puteti folosi 50-80 g „unt” de cocos, adica partea solida dintr-o conserva de lapte de cocos. Si putin lapte de cocos, dupa preferinte 🙂 …pentru a obtine o glazura ferma, dar care totusi sa se intinda usor!

 

Surpriza mea dulce!!!

 

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se aseaza hartiute speciale de hartie in forma de briose.

Pentru briose, se amesteca uleiul cu zaharul, cu mixerul, timp de cca. 1 minut; se toarna apoi apa si otetul. Se incorporeaza faina amestecata cu sarea, praful de copt si bicarbonatul (se cern impreuna, deasupra compozitiei lichide). Se pune cate o lingura plina cu aluat in formele de hartie, se aseaza picaturile de ciocolata peste aluat, cat mai uniform, si se toarna deasupra restul de compozitie, adica tot cate o lingura la fiecare briosa. Briosele se coc aproximativ 22 de minute, maxim 25 de minute, dupa care se lasa la racit.

Pentru glazura Oreo, se amesteca crema vegana, pe care o puteti inlocui cu Crema de caju, cu zaharul pudra. Biscuitii Oreo se macina la robotul de bucatarie, intregi, si apoi se inglobeaza in crema. Sau, si mai usor, se rup in jumatate biscuitii Oreo si se fac pasta, impreuna cu celelalte ingrediente de la glazura Oreo, cu ajutorul mixerului vertical!

Se glazureaza briosele si se orneaza cu cate o jumatate de biscuit Oreo:




Chec de post cu visine

 

Suntem, oficial, in vacantaaa!!!! 😀 Gata cu examenele, cu evaluarile, cu testele si temele pentru acasa, cu stresul, cu trezitul devreme! Ma simt deja cu un picior in mare, haha!!! In Grecia, bineinteles!!!! Si desi nu am crezut ca voi fi in stare sa fac ceva zilele astea, marea sarbatoare a Sanzienelor mi-a reamintit ca nu ai nevoie de prea multe pentru a te simti plin de bucurie si recunostinta. Asa ca am preparat un chec de post cu visine absolut delicioooos, mai delicios decat orice alt desert sofisticat!!! Rapid si „bine primit”! 😀 Pentru Bogdi meu iubit, pentru Cipi, rasfatatii mei parinti si, bineinteles, pentru voi! Va imbratisez strans pe toti iar celor care poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul le urez din toata inima: „La multi ani!”

Sa incercati checul!!!!!!!! :)))

 

Ingrediente:

  • 100 ml ulei (floarea soarelui)
  • 150 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 100 ml lapte vegetal (soia, cocos, migdale)
  • 100 ml apa minerala
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 250 g visine proaspete
  • 2, 3 linguri fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de chec. Pentru ca foaia de copt sa acopere perfect forma, tineti-o un pic sub robinet…apoi stoarceti-o bine in maini (fara frica, virgula, ca nu pateste nimic 😀 ). Se scot samburii din visine iar visinele se lasa deoparte.

Pentru aluatul de chec, se bat cu mixerul, intr-un bol inalt, uleiul si zaharul+zaharul vanilat, timp de aproximativ 1 minut. Se toarna apoi laptele vegetal si apa minerala plus faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca totul bine dar nu se insista cu amestecatul! Aluatul se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza. Visinele, fara samburi si scurse de zeama, se amesteca cu nuca de cocos, dupa care se „presara”, cat mai uniform, deasupra aluatului de chec. Checul se lasa la copt cca. 38 minute, maxim 40 de minute!

Fulgii de cocos rumeniti si aromati vor imprumuta checului un plus de gust 😛

E super bun checul asta! Si dupa ce se raceste, ramane fraged si apetisant:

….si foooarte gustos!!!! :))

Pentru voi, prieteni dragi!!!!

 




Prajitura cu blat de smochine si crema de banane cu unt de arahide

Ultima reteta de post din Postul Pastelui, pe care, cu voia lui Dumnezeu, am reusit si noi sa-l tinem, este aceasta prajitura cu blat de smochine si crema de banane cu unt de arahide (cam lung titlul, dar asta contine 😀 ), absolut delicioasa!!!! Sa va spun cat de mult i-a placut lui Bogdi?? Haha, nu cred ca mai are rost :))

Blatul e moale, umed, ca un blat de negresa, iar crema atat de matasoasa!!! Eu ador crema asta, din doar doua ingrediente, si am savurat-o de multe ori si in afara postului, ori simpla ori cu putina cacao ori nes. O puteti face oricand vreti, sub forma de „cheesecake” vegan, in pahare inalte sau boluri. Amestecati bananele cu untul de arahide, cu furculita, daca vreti sa fie mai rustica, sau cu mixerul vertical, daca o vreti spumoasa. Va fi un desert extrem de apreciat! Aici: Inghetata vegana cu unt de arahide si banane o regasiti, desigur, sub forma de inghetata 😛 In mod normal, nu are nevoie deloc de zahar, dar daca bananele nu sunt foarte coapte sau daca o serviti copiilor, puteti adauga putina miere.

Sper s-o incercati cat de curand!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de smochine:
  • 200 g smochine uscate
  • 200 ml apa fierbinte
  • 1 banana medie, bine coapta (100-110 g, cantarita fara coaja)
  • 80 g zahar (brun)
  • 50 ml ulei vegetal (de floarea soarelui)
  • 10 g pudra de cacao
  • 150 ml lapte vegetal (soia, migdale sau orez)
  • 150 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
Pentru crema de banane cu unt de arahide:
  • 3 banane mari, bine coapte (aprox. 250 g, cantarite fara coaja)
  • 200 g unt de arahide cremos
  • 1 lingurita miere sau sirop de artar (optional)
Pentru decor:
  • 1 banana mare, bine coapta
  • 1 lingura miere (lichida)

 

Pentru voi, prieteni dragi!!!

 

Mod de preparare:

Prajitura asta incepe cu o noapte inainte 😀 , cand va trebui sa puneti smochinele uscate la inmuiat in apa (200 de ml), dar nu inainte de a le taia in sferturi si de a inlatura partea lemnoasa (coditele).

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se unge cu ulei o forma de aprox. 27 cm lungime si 26 cm latime si se presara cu fulgi de nuca de cocos.

Pentru blat, se pun smochinele, cu tot cu apa, intr-un bol inalt si se fac piure cu ajutorul mixerului vertical. Se adauga banana, zaharul si se mai mixeaza putin, sa se omogenizeze totul foarte bine. Se toarna uleiul si laptele vegetal iar la sfarsit se rastoarna amestecul uscat format din faina, praf de copt, bicarbonat si cacao; se amesteca scurt. Compozitia rezultata se toarna in tava pregatita, se niveleaza cu dosul unei linguri si se lasa la copt 15 minute. Dupa cele 15 minute, se micsoreaza temperatura cuptorului la 170 grade C (foc domol) si se mai lasa inca 15 minute la copt. Blatul se lasa la racit in forma.

Pentru crema, asa cum deja v-am relatat mai sus 😀 , va trebui sa faceti piure bananele si sa le amestecati apoi cu untul de arahide cremos (puteti folosi si unt de arahide crocant, mai ales daca folositi mixerul vertical…sau puteti lasa crema asa cum e, cu bucatele de arahide). E incredibil de gustoasa si dulce si fara miere sau sirop de artar dar voi, daca vreti, o mai puteti indulci un pic. Crema se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se orneaza cu felii subtiri de banana.

Foarte gustoasa!!!!




Ciuperci la tigaie cu orecchiette

 

Astazi l-am asteptat pe Bogdi cu o portie maaare de ciuperci la tigaie cu orecchiette, o mancarica de post atat de gustoasa incat mai fac si maine o portie 😀 Am incercat-o pentru prima oara acum cateva zile, cand eram in criza de timp, si trebuia sa fac ceva super rapid si super bun de mancare, si nu aveam la indemana decat doua pungi cu ciuperci congelate si o punga cu orecchiette congelate (pe care ma felicit si acum ca le-am cumparat 😛 ).  In jumatate de ora masa a fost gata!

Uneori, un mic shortcut in bucatarie imi prinde atat de bine!!!!! Si cred ca si voua! Nu trebuie sa ne spetim chiar zi de zi in bucatarie, mai ales cand primavara de afara e atat de minunata (va pun cateva poze mai jos), nu credeti, dragilor?! 😀

 

Ingrediente:

  • 300 g hribi, proaspeti sau congelati
  • 300 g mix de ciuperci: champignon, pleurotus, ghebe, shiitake, etc
  • 50 ml ulei (6-7 linguri ulei)
  • sare si piper dupa gust
  • 200 ml apa fierbinte
  • 250 g orecchiette (paste fainoase mici)
  • o legatura mica de patrunjel

 

Mod de preparare:

Incingeti uleiul intr-o tigaie incapatoare si adaugati ciupercile (cele congelate sunt deja taiate in cuburi, asa ca doar le rasturnati in tigaie). Adaugati sare si piper dupa gust si le lasati la prajit cca. 15 minute, la foc mic, cu capac; nu uitati sa amestecati din cand in cand!

Turnati apoi apa fierbinte peste compozitia cu ciuperci si mai lasati inca 10 minute pe foc.

In acest timp, fierbeti pastele in apa clocotita cu sare cca. 10 minute (puteti folosi si alte paste scurte in locul orecchiettelor).  Cand sunt gata, le rasturnati intr-o strecuratoare, le scurgeti putin si le puneti in tigaia cu ciuperci.

La final, se adauga frunzele de patrunjel, tocate marunt, se amesteca totul bine si se lasa aproximativ 5 minute sub capac, pentru ca pastele sa absoarba sosul:

Simplu, rapid…si delicios!!! 🙂

Daca nu tineti post, puteti adauga o lingura sau doua de smantana! Yummy!!! 😀

S-aveti pofta! Si sa va bucurati cat mai mult de soare, de zumzaitul albinelor, de cerul albastru si de norii pufosi…siiii de tot ce vreti voi, ca altfel nu ma mai opresc :)))

Asa arata primavara la noi:




Tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca

 

Acest tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca este ultima reteta de post din anul acesta si este una extrem de reusita!!! Nu e un tort spectaculos, un tort pe care sa il mananci din priviri 😀 , ci e exact asa cum ii sade bine unui tort de post: simplu si nemaipomenit de bun!!! Nici cu decorul nu mi-am batut prea tare capul, desi imi doream sa il ornez cu niste castane coapte, inmuiate in sirop de zahar cu rom… Gandul imi fuge insa la retetele de Craciun care ma asteapta, frumos aliniate, pe hartie…si, pe care, sunt sigura, le asteptati si voi :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu piure de castane:
  • 300 g piure de castane indulcit, la borcan
  • 100 g zahar (brun)
  • 150 g maioneza din lapte vegetal
  • 280 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 180 ml lapte de cocos sau orez ori migdale
Pentru crema de gris cu nuca:
  • 700 ml lapte vegetal (cocos, migdale, orez sau soia)
  • 120 g gris
  • 200 g zahar (brun)
  • 2 pliculete zahar cu rom (20 g)
  • 100 g ulei de cocos, solid
  • 250 g nuca macinata
  • 25 g cacao
Decor:
  • 50 g migdale maruntite

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm. Se amesteca intr-un bol incapator piureul de castane cu zaharul si maioneza din lapte vegetal preparata cu lapte vegetal (dulce sau natur)si fara mustar (desi puteti folosi si maioneza din lapte vegetal „clasica”, pentru ca, dupa copt, mustarul nu se simte). Nu va stresati daca vedeti ca maioneza e mai moale! Asa e ea 😀 …nu e ca si maioneza pentru salate. Iar daca nu gasiti piure de castane indulcit, la borcan, puteti folosi piure de castane ambalat si congelat dar va trebui sa mai adaugati 80-100 g zahar in compozitia pentru blat.

In continuare, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cerneti-le deasupra bolului) si laptele vegetal. Se amesteca totul foarte bine dar nu se insista cu amestecatul! Compozitia rezultata se toarna in forma de tort pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 25 de minute.

In acest timp, se prepara crema: se pune la fiert laptele vegetal; cand clocoteste, se adauga zaharul si grisul in ploaie, putin cate putin, in mijlocul cratitei, si se amesteca viguros cu telul. Se lasa la fiert cca. 2 minute, dupa care se adauga uleiul de cocos, solid, nuca macinata si cacaua si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga zaharul cu rom (eu l-am gasit in Serbia). Daca nu gasiti, adaugati o lingurita de esenta de rom. Crema se da deoparte si se lasa la racit.

Asamblare tort: blatul, racit in forma, se taie pe jumatate, cu grija (fiind un blat de post, e mai delicat) si se umple cu jumatate din cantitatea de crema, rece. Se acopera suprafata tortului cu restul de crema si se presara migdalele maruntite (puteti folosi nuca maruntita). Tortul se lasa la frigider peste noapte, dupa care se poate savura 🙂

Bogdi, care este criticul meu culinar, nu foarte dur, de altfel, iubirea mea draga!!! 😀 , a fost incantat de „creatia” mea dulce, astfel incat v-o recomand cu toata dragostea!!!!

 

Sfat: Daca nu vreti sa ramaneti cu jumatate din cantitatea totala de maioneza vegana, dat fiind faptul ca la aceasta reteta aveti nevoie doar de jumatate de portie de maioneza,  ati putea sa folositi o forma de prajituri, de aprox. 35×24 cm, si sa folositi toata portia de maioneza, urmand, bineinteles, sa dublati si cantitatile pentru restul ingredientelor.




Prajitura de post cu ciocolata si Oreo

 

Prajitura de post cu ciocolata si Oreo de astazi va este dedicata voua, prietenilor mei dragi…de-aici si de departe 🙂 O pot savura si cei care tin post dar si cei care isi doresc o prajitura mai deosebita, o prajitura festiva, de sarbatori, fara oua, lapte sau unt in compozitie. Si cum il sarbatorim pe Sfantul Nicolae acum, vreau sa le urez atat celor mici cat si celor mari, mai ales daca poarta numele Sfantului Nicoale, un calduros: „La multi ani!!!” <3

Nu e o prajitura foarte dulce, dar tocmai asta o face atat de atragatoare 😛 Bogdi detesta ciocolata neagra, amaruie, dar mi-a marturisit ca prajitura asta ii place muuult de tot, pentru ca nu e gretoasa :))  Sper sa va placa si voua la fel de mult!!!!!

Retineti, va rog, faptul ca fiind o prajitura de post (si mai contine si maioneza, care o „fragezeste”), va iesi destul de sfaramicioasa, asa ca manevrati-o cu atentie…nu doar cand o feliati, ci si cand o savurati! S-aveti pofta!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • o portie maioneza vegana, din lapte (300 g)
  • 160 g ciocolata neagra (75% cacao)
  • 200 ml cafea (sau apa)
  • 200 g zahar brun
  • 380 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
  • 220 g ciocolata neagra (65% cacao)
  • 30 g ulei de cocos, solid
  • 80 g zahar pudra
  • 1 plic praf de budinca de vanilie (80 g)
  • 450 ml lapte vegetal (migdale, cocos, orez sau soia)
In plus:
  • 3 pachete biscuiti Oreo, a cate 154 grame fiecare (462 g in total)

 

!!! Sfat: verificati daca plicul de budinca contine lapte! Am observat, recent, ca unele plicuri cu budinca contin „urme” de oua sau lapte, ceea ce m-a uimit, pentru ca inainte nu contineau decat amidon si arome. Puteti folosi ori praf de budinca care se prepara cu lapte fierbinte si se fierbe cca. 1 minut, ori praf de budinca instant, ce nu se fierbe, in care doar amestecati praful cu laptele rece.

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×24 cm.

Pentru blatul de ciocolata cu maioneza din lapte vegetal, se pregateste prima data maioneza vegana, urmarind pasii expusi in reteta de mai sus, de la ingrediente, cu mentiunea ca nu se va mai pune mustar.  In continuare, se rupe ciocolata in bucatele si se pune intr-un bol adanc. Cafeaua fierbinte, indulcita cu zaharul brun (puteti folosi si zahar alb) se toarna peste ciocolata si se amesteca energic pana cand aceasta se topeste. Faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea (cat luati cu trei degete) se cern impreuna deasupra unui bol incapator.  Se adauga ciocolata topita si maioneza vegana si se amesteca totul foarte bine. Nu aveti nevoie neaparat de-un mixer aici, puteti folosi o spatula sau lingura de lemn 😛  Nu exagerati cu amestecatul! Cand ingredientele s-au omogenizat, compozitia pentru blat e gata! Se toarna apoi in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Se lasa la racit in forma.

Pentru crema de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele mici si se topeste impreuna cu uleiul de cocos, solid, la microunde sau la bain-marie. Separat, intr-o cratita mica, se face o budinca mai groasa din praful de budinca si laptele vegetal+zahar. Cand budinca e bine racorita, se amesteca cu ciocolata topita. De data asta, cu un mixer! 😀  Crema de ciocolata rezultata se intinde cat mai uniform peste blat iar deasupra ei se aseaza biscuitii Oreo.

Pregatita sa alunge orice urma de tristete! 😀

O puteti felia cum vreti, dar eu m-am gandit ca cel mai frumos ar fi ca fiecare sa primeasca cate-un Oreo. Intreg :))

V-am pastrat si voua, dragilor, cateva bucati, asa cum fac intotdeauna!!!! <3

Pupici o mie!!!!!




Prajitura de post cu afine congelate sau proaspete

 

Prajitura de post cu afine congelate sau proaspete pe care v-o prezint acum este prajitura cu care ne vom indulci maine, de ziua Sfantului Apostol Andrei, cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. Si e ataaat de buna, incat am facut-o de doua ori in decurs de doua zile: o data cu fructe in blat si o data…fara fructe in blat 😛

Varianta pe care v-o propun astazi este cu afine congelate, pentru ca am avut o punga mare cu afine in congelator care imi cam bloca accesul, dar voi o puteti incerca si cu afine proaspete, bineinteles, sau cu alte fructe din congelator (fructe de padure, etc.).

Varianta fara fructe-n blat mi s-a parut extrem de atragatoare si prin prisma faptului ca ati putea folosi un produs „instant” in locul „glazurii” de afine la care m-am gandit (poze si detalii la sfarsitul postarii), dulceata de afine simplificand si mai tare reteta!

La finalul polologhiei 😀 , vreau doar sa va spun ca m-am bucurat tare mult ca am reusit sa va aduc o prajitura cu fructe de post, pentru ca, in ultimul timp, v-am invadat numai cu dulciuri, vegane sau nu, bazate pe unt de arahide si ciocolata :))

La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Andrei!!!!!

 

Ingrediente:

  • 150 g afine congelate sau proaspete
  • 150 g zahar
  • 80 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale proaspat stors
  • 50 ml suc de lamaie proaspat stors
  • 250 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare

 

Mod de preparare:

Prima varianta: se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 28×20 cm. Intr-un bol inalt, se amesteca cca. 1 minut, cu mixerul sau cu lingura de lemn, zaharul cu uleiul; se toarna apoi sucul de portocale si sucul de lamaie iar la sfarsit se pune faina cernuta in prealabil impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si praful de sare, adica cat luati cu trei degete. Compozitia obtinuta se toarna in forma si se niveleaza. Afinele, inghetate, se presara cat mai uniform deasupra aluatului (nu se infig in aluat); prajitura se coace cca. 35 de minute. Cand e gata, se lasa sa se raceasca complet in forma, dupa care se poate felia.

In realitate a iesit si mai frumoasa decat in pozele surprinse de mine pe marginea ferestrei, cand fulguia usor 🙂

 

Varianta a doua, cea care nu are fructe in blat, a iesit la fel de delicioasa…si, daca o veti alege, va trebui sa faceti „glazura” din fructe, congelate sau proaspete (blatul se coace exact cum am descris mai sus). Astfel, se pun la foc mic 250 g afine si 50 g zahar si se tin cca. 7-8 minute, amestecand mai des in ultima parte a fierberii. Se da oala deoparte si se toarna o lingura zeama de lamaie. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la racit apoi se intinde pe suprafata prajiturii, cat mai uniform:

Daca nu vreti sa faceti toata chestia asta, puneti 4, 5 linguri de dulceata de afine sau din dulceata preferata! La fel de bun, dar mai rapid! 🙂




Bomboane Raffaello vegane

Astazi am facut cele mai bune Bomboane Raffaello vegane din lume!!! Din lumea mea, cel putin 😀 , o lume in care nuca de cocos, si oricare alt derivat al ei, ocupa locu-ntai pe lista! Cu dulce de leche de cocos facut in casa, la care nu trebuie sa munciti prea mult, si cu inca 2, 3 ingrediente veti obtine niste bomboane Raffaello de post absolut delicioase!

Si, pe langa toate astea, a si nins!!! Ador sa vad cum se asterne zapada pe case, pe masuta mea de cafea din curte…si pe ushanka lui Bogdi, in bataliile lui crunte de pe strada 😀

Va imbratisez pe toti, sa avem parte de zile de iarna exact ca in povesti!

 

Ingrediente pentru 25 de bomboane Raffaello:
  • 400 ml lapte de cocos (o conserva)
  • 100 g zahar
  • 30 g ulei de cocos, presat la rece
  • 120 g fulgi de nuca de cocos
  • 25 migdale (optional)
In plus:
  • 50 g fulgi de nuca de cocos (pentru „imbracat” bomboanele)

Veganii le pot include pe lista lor cu bunatati dulci de Craciun!!!

Detaliu 🙂

Mod de preparare:

Se prepara „dulceata” din lapte de cocos punand continutul conservei, lapte+unt de cocos, intr-o oala impreuna cu zaharul. Se lasa sa fiarba, la foc mic, cca. 20 de minute, timp in care se amesteca o data la cateva minute; in ultimele 8 minute se amesteca mai des, iar catre sfarsit se amesteca intruna. Se adauga apoi ulei de cocos, in stare solida, si se lasa pe foc pana cand se topeste. Se rastoarna fulgii de nuca de cocos in oala si se amesteca energic timp de cateva secunde (sa dea de cateva ori in clocot). Compozitia rezultata se lasa la racit, se acopera cu folie transparenta si se pune la frigider minim o ora. Se fac apoi bomboane, putin mai mari decat o nuca (1 lingurita cu varf=o bomboana), in mijlocul carora se pune o migdala (sunt foarte bune si fara). Se dau apoi prin nuca de cocos…si cam atat! 😀

Sfat: ar fi bine sa folositi migdale crude, decojite (le puteti si voi decoji daca le puneti in apa clocotita cca. 1 minut; se vor decoji foarte usor)

Varianta cu unt o gasiti aici: Bomboane Raffaello




Prajitura Diplomat de post

Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce dar sper ca n-am intarziat prea mult 😀 V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macar n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindca ii plac mult, mult, dar voi puteti folosi o conserva de cocktail de fructe tropicale si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!

Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! 🙂

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • 100 ml ulei
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)
In plus:
  • 2, 3 kiwi
  • 1 portocala mare
  • alte fructe, la alegere (banane, ananas din conserva, etc)
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

 

Pentru voi, cu maaare drag!!!!

Mod de preparare:

Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos, cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.

In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.

Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu cateva linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece) si zaharul si se amesteca foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarina si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:

Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! 😀

Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))

Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:

Prajitura se lasa la frigider cateva ore, apoi se desface inelul detasabil al formei (puteti sa treceti cu lama cutitului pe margini, inainte de asta):

Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))




6 Salate de post

Am strans deja cateva pagini bune cu retete de post, si mancaruri de post si dulciuri de post, dar cum stiu cat de greu e sa te-aduni si sa te-ntrebi zi de zi „ce mancam astazi” 😀 , m-am gandit sa le aranjez un pic, sa le adun pe categorii, pentru a le gasi mai usor. Asa a luat nastere aceasta postare de astazi, pe care am numit-o 6 salate de post, si care sper din tot sufletul sa va fie de folos!!!

Stim cu totii ca, in momentul in care foamea te incolteste fara mila, mananci orice apuci 😀 Acum, insa, daca veti avea la indemana aceste recomandari (nu ma opresc aici!!!), va va fi cu siguranta mai usor.

Macar in ceea ce priveste masa de dimineata sau de seara, cand aveti nevoie de ceva mai usor (si mai rapid de preparat). Recomandarile pentru masa de pranz vor urma in curand!

Va urez post cu folos si plin de bucurie!!!

 

Pe randul de sus gasiti:

Salata de paste cu maioneza de post: http://www.laurasava.ro/2010/12/08/salata-de-paste-cu-maioneza/

Salata de conopida: http://www.laurasava.ro/2010/03/23/salata-de-conopida/

 

Pe cel din mijloc:

Salata taraneasca de vinete: http://www.laurasava.ro/2012/03/19/salata-taraneasca-de-vinete/

Salata de ciuperci: http://www.laurasava.ro/2010/12/08/salata-de-ciuperci/

 

Pe ultimul rand:

Salata de porumb: http://www.laurasava.ro/2010/11/24/salata-de-porumb/

Salata orientala: http://www.laurasava.ro/2010/03/07/salata-orientala/




Frisca din lapte de cocos

Se prea poate ca multi dintre voi sa fi aflat deja despre frisca din lapte de cocos, o frisca vegana, delicioasa, ce nu necesita decat un ingredient. Poate doua, daca o vreti un pic mai dulce. Sau chiar trei, daca o vreti mai aromata. Eu am descoperit-o acum vreo luna, si de atunci testez cu indarjire toate conservele cu lapte de cocos ce-mi pica-n mana 😀

La noi, din pacate, nu sunt prea multe marci de incercat si, pe langa neajunsul asta, am avut si neplacuta surpriza sa descopar ca unele conserve cu lapte de cocos bio nu erau bio mai deloc! Incercati, asadar, sa gasiti o conserva care sa nu contina conservanti sau stabilizatori (guma guar, etc.) si care, atunci cand este scuturata, sa „sune” a plin (n-ar trebui sa se auda lichidul).  Lasati-o sa stea la frigider macar o zi, pentru ca lichidul din conserva sa se separe de masa groasa (untul de cocos) si-apoi distrati-va!!! Eu am turnat-o peste cafeaua de dimineata, odata cu un praf generos de scortisoara :))

Desigur, pornind de la reteta de baza puteti crea mai apoi si alte variante delicioase: de ciocolata, lamaie, unt de arahide, adaugand in compozitie ingredientul respectiv: cacao, ciocolata rasa sau topita, extract de vanilie, zeama de lamaie, unt de arahide…orice!!! 😀

 

Ingrediente:

  • o conserva lapte de cocos (400 ml)
  • 1 lingura sirop de artar sau de agave (miere, pentru non-vegani 😀 ) sau zahar pudra vanilat, dupa gust
  • un praf de scortisoara (optional)

 

Mod de preparare:

Se pune un bol, nu foarte mare, impreuna cu batatoarele de la mixer la congelator pentru cca. 10 minute. Se ia conserva de cocos din frigider, se deschide cu grija (nu o manevrati prea mult) si se scoate, cu o lingura, partea solida. Apa de cocos care ramane in conserva poate fi folosita la smoothie-uri sau in mancare. Puneti „untul” de cocos in bol si mixati cateva secunde. Adaugati apoi siropul sau zaharul si mixati in continuare 2-3 minute.

Frisca de cocos se serveste imediat, dar se poate pastra si in frigider cateva ore (ba chiar prinde consistenta):

Cu scortisoara e si mai buuuuna!!! 😀

Turnati-o peste blatul preferat, peste inghetata sau peste fructe si veti obtine un desert spectaculos, cu care sa va laudati in fata prietenilor 😀

 

Nu folositi conserve pe care scrie „Light” sau „Low fat”. Laptele de cocos cel mai bun e bogat in grasimi. Si face frisca super buna!!!

Cateva idei de blaturi de post, vegane:

Brownies cu ciocolata

Prajitura de post




Fursecuri cu stafide de post

Pentru niste fursecuri de post, aceste fursecuri cu stafide sunt extraordinare!!! Cu ingrediente pe care le are toata lumea la indemana si, foarte important: simplu de facut si rapide, pentru ca nu trebuie sa lasam aluatul la rece inainte de a le coace, sunt fursecurile ideale! 🙂

Desigur, daca nu tineti post, puteti inlocui cantitatea de margarina cu o cantitate egala de unt, si-atunci va veti bucura de-un gust si mai deosebit. Ieftin si bun!!!

 

Ingrediente pentru cca. 25 de bucati:

  • 125 g faina
  • 125 g margarina sau unt
  • 100 g zahar
  • 120 g stafide
  • 2 linguri suc de portocale

 

Mod de preparare:

Se spala stafidele si se lasa circa 2 ore intr-o ceasca cu apa amestecata cu esenta de rom. Cel mai bine ar fi sa le puneti la macerat cu o seara inainte!

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o tava mare (de la aragaz) cu hartie de copt.

Margarina sau untul se freaca cu zaharul pana ce amestecul devine cremos (cca. 1 minut); se cerne faina si se adauga compozitiei impreuna cu sucul de portocale. Se amesteca bine. Se scurg stafidele si se amesteca usor, cu o lingura de lemn sau o spatula.

Se pun in tava gramajoare de aluat, cu o lingurita, la departare de 2-3 cm intre ele deoarece cresc la copt. Se coc cca. 15 minute si se scot imediat pe un platou.

Sunt delicioase!!!!




Marinata de crap

Dragilor, am vrut inca de ieri sa va arat marinata asta delicioasa de peste dar Bogdi meu iubit a racit si n-am mai avut putere sa fac nimic. Totusi, printre crizele lui de tuse, la vazul carora mi se rupea sufletul, si fulgii mari de zapada pe care ii priveam impreuna de pe geam, am reusit pana la urma sa incropesc o marinata de crap, si astazi fiind zi de dezlegare la peste. Sper sa nu fi intarziat prea tare cu reteta, si sper, daca o incercati, sa o savurati cu aceeasi placere cu care am savurat-o si noi!!!

Pupici mari prietenei mele din copilarie Angi pentru ponturi 😉

 

Ingrediente:

  • 1 kg crap sau macrou
Pentru prajit:
  • ulei
  • 200 g faina
  • 200 g malai
  • 1 lingura boia dulce de ardei
Marinata:
  • 500 ml apa
  • 2, 3 linguri otet
  • sare, piper macinat
  • 2 linguri legume tocate (ceapa, morcovi, telina, pastarnac)
  • 1 lingura pasta de ardei cu rosii
  • 3-4 bucati gogosari in otet
  • 2 linguri ulei
  • 2 foi dafin
  • cimbru (optional)
  • mujdei dintr-o lingura de usturoi (frecat cu sare si ulei)

 

Mod de preparare:

Se curata pestele de solzi, de aripioare si de intestine si se spala in mai multe ape. Se taie in bucati potrivite (cu tot cu sira spinarii). Se sareaza fiecare bucata si se lasa la frigider cca. 30 de minute sa se patrunda. Se scot apoi din frigider si se lasa cateva minute intr-o strecuratoare sa se scurga.

Se amesteca faina, malaiul si boiaua. Se tavaleste pestele prin amestecul uscat (apasati daca e nevoie, ca sa se prinda bine de peste). Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare. Se prajeste pestele, rumenindu-se pe ambele parti.

Se pregateste marinata: se pune apa la fiert si cand da primul clocot se adauga tocatura de legume, pasta de ardei si rosii (daca nu aveti, adaugati 50 g bulion gros de rosii) si gogosarii taiati feliute. Se sareaza si pipereaza dupa gust (sa fie bine condimentat), se adauga otetul, foile de dafin, cimbrul si se lasa la fiert cca. 10 minute. Se toarna uleiul si mujdeiul, la care puteti adauga o lingurita mustar, si se lasa pe foc mic, cu capac, inca 10 minute.

Se pun feliile de crap prajite intr-o tava si se toarna peste ele marinata (nu folositi un vas prea mare, pentru ca feliile sa fie bine „scaldate” in sos). Se lasa pestele in marinata aproximativ 30 de minute, dupa care se poate servi. Cu mamaliga, desigur 🙂

Sfat fooarte util: daca il lasati cateva ore sau chiar peste noapte, e si mai bun 😛




Iahnie de cartofi

Dragii mei, v-am promis multe retete de post in acest post al Sfintelor Pasti, si iata, ma tin de cuvant. Aceasta reteta de iahnie de cartofi este usor de pregatit, hranitoare, ieftina si gustoasa in acelasi timp 🙂
Initial voiam sa va servesc cu o iahnie de fasole (nu-i bai, ramane pe alta data), dar simplitatea acestei iahnii de cartofi m-a determinat sa o aleg in locul celeilalte…
O  puteti savura atat calda cat si rece, cu muraturi, cu castraveti murati mai ales, sau cu salata verde. Sa aveti pofta!!!

Ingrediente:

  • 5 cartofi mari
  • 2 cepe
  • 1 lingura boia dulce sau iute
  • o canita (de cafea) cu suc de rosii
  • frunze de patrunjel sau telina

Mod de preparare:

Se curata cartofii, se taie in 8 si se pun la fiert, cu o lingura de sare, in apa rece (cat sa-i cuprinda bine)
Dupa ce au fiert (trebuie sa fie moi dar inca fermi) se scurg bine intr-o strecuratoare. Pastrati un pahar de apa din apa in care au fiert.
Se curata si se taie ceapa pestisori; se pune la calit in cratita in care vom fierbe iahnia, impreuna cu 5, 6 linguri de ulei. Nu prajiti ceapa foarte mult!
Se adauga apoi cartofii fierti si boiaua si se amesteca. Se toarna paharul de apa pus deoparte, se lasa sa fiarba 2, 3 minute, dupa care se toarna bulionul.
Se potriveste de sare, si piper, daca va place 😉
Se lasa cca. 10 minute sa fiarba impreuna, la foc mic, cu capac. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda.
Cand e gata, se adauga frunze de patrunjel sau telina, tocate.
E o mancarica taaare gustoasa, sa o incercati!!!!