Prajitura de post cu afine congelate sau proaspete

 

Prajitura de post cu afine congelate sau proaspete pe care v-o prezint acum este prajitura cu care ne vom indulci maine, de ziua Sfantului Apostol Andrei, cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. Si e ataaat de buna, incat am facut-o de doua ori in decurs de doua zile: o data cu fructe in blat si o data…fara fructe in blat 😛

Varianta pe care v-o propun astazi este cu afine congelate, pentru ca am avut o punga mare cu afine in congelator care imi cam bloca accesul, dar voi o puteti incerca si cu afine proaspete, bineinteles, sau cu alte fructe din congelator (fructe de padure, etc.).

Varianta fara fructe-n blat mi s-a parut extrem de atragatoare si prin prisma faptului ca ati putea folosi un produs „instant” in locul „glazurii” de afine la care m-am gandit (poze si detalii la sfarsitul postarii), dulceata de afine simplificand si mai tare reteta!

La finalul polologhiei 😀 , vreau doar sa va spun ca m-am bucurat tare mult ca am reusit sa va aduc o prajitura cu fructe de post, pentru ca, in ultimul timp, v-am invadat numai cu dulciuri, vegane sau nu, bazate pe unt de arahide si ciocolata :))

La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Andrei!!!!!

 

Ingrediente:

  • 150 g afine congelate sau proaspete
  • 150 g zahar
  • 80 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale proaspat stors
  • 50 ml suc de lamaie proaspat stors
  • 250 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • un praf de sare

 

Mod de preparare:

Prima varianta: se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 28×20 cm. Intr-un bol inalt, se amesteca cca. 1 minut, cu mixerul sau cu lingura de lemn, zaharul cu uleiul; se toarna apoi sucul de portocale si sucul de lamaie iar la sfarsit se pune faina cernuta in prealabil impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si praful de sare, adica cat luati cu trei degete. Compozitia obtinuta se toarna in forma si se niveleaza. Afinele, inghetate, se presara cat mai uniform deasupra aluatului (nu se infig in aluat); prajitura se coace cca. 35 de minute. Cand e gata, se lasa sa se raceasca complet in forma, dupa care se poate felia.

In realitate a iesit si mai frumoasa decat in pozele surprinse de mine pe marginea ferestrei, cand fulguia usor 🙂

 

Varianta a doua, cea care nu are fructe in blat, a iesit la fel de delicioasa…si, daca o veti alege, va trebui sa faceti „glazura” din fructe, congelate sau proaspete (blatul se coace exact cum am descris mai sus). Astfel, se pun la foc mic 250 g afine si 50 g zahar si se tin cca. 7-8 minute, amestecand mai des in ultima parte a fierberii. Se da oala deoparte si se toarna o lingura zeama de lamaie. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la racit apoi se intinde pe suprafata prajiturii, cat mai uniform:

Daca nu vreti sa faceti toata chestia asta, puneti 4, 5 linguri de dulceata de afine sau din dulceata preferata! La fel de bun, dar mai rapid! 🙂




Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie

Fanouropita, prajitura Sfantului Fanurie, este o prajitura-ofranda, o prajitura preparata in scop religios, in amintirea mamei Sfantului Fanurie, asa cum va spuneam si aici: Fanuropita.

Anul asta am reusit s-o coc in 26 august, asa cum trebuia, iar in 27 august, de ziua sfantului, am dus-o la biserica pentru a fi sfintita. De atunci insa, am lipsit si de acasa si de langa voi, pentru ca m-am operat (din nou) de endometrioza. Momentan, nu pot vorbi deloc despre asta…si, de fapt, nici nu e prea mult de povestit.

Ce e absolut minunat e faptul ca sfantul meu drag, Fanurie, mi-a ascultat rugaciunea si mi-a fost alaturi in cele cateva zile care au parut ca veacuri… Si nu doar el, ci si Sfantul Mina si Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Sfantul Ioan Rusul, Sfantul Efrem cel Nou, Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, Sfantul Luca, Sfantul Nectarie, Sfantul Nicolae…si toti sfintii dragi inimii mele!!!! Sunt bine acum, desi am trecut printr-o operatie foarte dificila, iar asta e tot ce conteaza!

Va imbratisez virtual pe toti si va doresc multa sanatate. Atat, doar sanatate. Nu aveti nevoie de mai mult.

Daca aveti vreo problema, daca aveti necazuri sau sunteti bolnavi, cereti ajutor Sfantului Fanurie, tuturor sfintilor, si nu va indoiti nicicum, caci sunt grabnic ajutatori. In Grecia, „Turta” Sfantului Fanurie se face de 9 ori si are 9 ingrediente si se poate coace, in afara de Duminica, in orice zi. Se imparte saracilor, iar dupa ajutorul primit, se face pentru sfantul inca o turta, sub forma de placinta, mai mare, ca multumire. Eu am impartit-o in biserica si am pastrat cateva bucati sfintite si pentru noi, in familie. De fiecare data cand cineva lua o prajiturica, spuneam: „Dumnezeu s-o ierte pe mama Sfantului Fanurie!”

Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ajungem cat mai repede in Grecia, in insula Rodos, la bisericuta sfantului, pentru a ne putea inchina sfintelor sale moaste!!!

 

Ingrediente:
  • 650 g faina (500 g faina+150 g amidon)
  • 100 g coji de portocale confiate+100 g coji de chitra confiate
  • 200 g stafide sau curmale deshidratate cu samburi
  • 500 ml lapte vegetal (migdale, cocos, etc.)
  • 280 ml ulei de masline extra-virgin
  • 300 g zahar brun
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (rase)
  • 2 lingurite scortisoara

 

Sfat: puteti adauga 100 g nuci sau migdale tocate marunt in compozitie iar in locul chitrei puteti folosi coaja de lamaie confiata (sau coaja rasa de lamaie).

 

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 170 grade C (foc domol). Tapetati cu hartie de copt o forma de aprox. 35×40 cm.

Inainte de a va descrie pasii retetei, vreau sa va spun ca de data asta am preparat-o asa cum se cuvine: am amestecat ingredientele cu mana si in tot timpul prepararii prajiturii m-am rugat Sfantului Fanurie. Am copt-o cu mare dragoste si recunostinta si mi-am promis sa nu mai treaca niciun an fara prajitura sfantului pe masa noastra.

In continuare, amestecati bine uleiul cu zaharul apoi turnati laptele vegetal. Lasati sa stea asa, pana cand se pregatesc fructele.

Puneti fructele confiate si stafidele sau curmalele, la care ati scos samburii si le-ati tocat, intr-un bol impreuna cu zeama de la o lamaie (pe asta nu am mai trecut-o la ingrediente, pentru ca se poate inlocui cu apa calduta); lasati sa stea cca. 5 minute.

Separat, intr-un bol incapator, amestecati faina cu praful de copt si bicarbonatul; rasturnati fructele semi hidratate in bolul cu faina si amestecati totul foarte bine.

Adaugati praful de scortisoara si, la final, compozitia indulcita, cu lapte si ulei.

Amestecati bine cu mainile, dar nu exagerati cu amestecatul! Compozitia rezultata va arata minunat, va fi destul de moale, dar dupa coacere va fi pufoasa si aromata! …si destul de sfaramicioasa, asa ca aveti grija cum o manevrati dupa copt!

Prajitura se lasa la copt cca. 45 de minute, dar puteti sa faceti si testul scobitorii, pentru a fi siguri.

Aici e prajitura mea, feliata si pregatita de biserica, pudrata cu zahar praf:

 

Icoana Sfantului meu iubit, Fanurie, pe care am dat-o jos de pe perete special pentru aceasta poza:

Am aprins o lumanare pentru sufletul mamei sfantului si am mancat cu totii cu bucurie si speranta:

Aici, Cipi a insistat sa taie el bucata de prajitura adusa de la biserica, si apoi am vazut de ce a facut-o…a facut o cruce mica si frumoasa:

Sfinte Mare Mucenice Fanurie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!




Prajitura Diplomat de post

Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce dar sper ca n-am intarziat prea mult 😀 V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macar n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindca ii plac mult, mult, dar voi puteti folosi o conserva de cocktail de fructe tropicale si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!

Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! 🙂

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • 100 ml ulei
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)
In plus:
  • 2, 3 kiwi
  • 1 portocala mare
  • alte fructe, la alegere (banane, ananas din conserva, etc)
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

 

Pentru voi, cu maaare drag!!!!

Mod de preparare:

Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos, cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.

In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.

Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu cateva linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece) si zaharul si se amesteca foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarina si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:

Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! 😀

Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))

Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:

Prajitura se lasa la frigider cateva ore, apoi se desface inelul detasabil al formei (puteti sa treceti cu lama cutitului pe margini, inainte de asta):

Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))




Tort de ciocolata neagra cu portocale

Mi-am dorit un tort de ciocolata neagra cu portocale inca din vara 😀 …si din cauza ca era prea cald si visam sa ma arunc intr-o „gramada” de zapada, dar si pentru ca e o combinatie extrem de reusita, pe care, din pacate, nu ajung sa o savurez decat odata cu sarbatorile de iarna. De parca doar atunci ar avea succes (adevarul e ca exact atunci are cel mai mare succes! 😛 )

Va prezint, asadar, tortul nostru de Craciun de anul asta, pe care il impartim cu voi, cu toata dragostea!!!

Craciun fericit, prieteni dragi, sanatate multa va urez! Si inca o data sanatate, pentru ca stim cu totii ca daca esti sanatos, le poti face pe toate!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 200 g unt (80 % grasime)
  • 150 g zahar cu granulatie fina
  • 200 g ciocolata neagra cu portocale
  • 2 oua mari, intregi
  • 4 oua, despartite
  • 150 g faina
  • 15 g cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 portocale mari, filetate
Pentru decor:
  • 3 mandarine
  • 1 pastaie de vanilie
  • rahat galben

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de copt cu diam. 26 cm cu hartie de copt. Se decojesc portocalele, se inlatura pielitele si se taie in bucatele mici. Se lasa deoparte.

Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste intr-un vas la microunde sau la bain-marie.

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu 75 g zahar, cu ajutorul mixerului, 1-2 minute, pana se spumeaza usor. Se adauga ciocolata topita (si deja racorita). Se adauga ouale intregi si galbenusurile (pe rand) si se amesteca bine.

Se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt deasupra compozitiei; se adauga bucatelele de portocala si se amesteca usor, cu o spatula.

Separat, se bat albusurile cu restul de zahar (75 g) pana se formeaza o spuma tare, care se adauga la compozitia rezultata. Se amesteca din nou cu o spatula sau lingura de lemn, nu cu mixerul!

Aluatul se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se pune la copt cca. 30-32 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma.

Cand e gata, se pudreaza cu zahar praf si se orneaza cu „lumanerele” din mandarina, cu fitil de vanilie 🙂

Acesta a fost tortul nostru de Craciun, cu blat pufos si umed, ce speram mult sa va placa!!!




Prajitura cu mac si portocale

 

Prieteni, voi cat de mult iubiti macul??? Eu il adooor!!! Stau marturie toate retetele cu mac pe care le-am adunat de-a lungul timpului pe blog. Dar cum sunt absolut obsedata de cafea si ciocolata 😀 , nu i-am prea dat sanse sa se materializeze sub forma unui „ceva” bun si dulce, cum ar fi prajitura  cu mac si portocale pe care v-o prezint acum. 

O prajitura pe care o puteti servi asa cum e sau cu o „boneta” proaspata de fructe. Eu am ales capsunele, dar voi puteti folosi zmeura sau chiar fructe de padure.

Eu am incercat-o cu fructe de padure, si sub forma de tort. Incredibil de bun!!!!!!  

Aici aveti o alta varianta a acestei prajituri nemaipomenite: Chec cu mac si pere. Pofta mare, oricum, oricand!!! :))

 

 

Ingrediente:

Blat:
  • 180 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua mari
  • 250 g faina
  • 4 linguri cu varf mac, nemacinat
  • 1 praf de copt (10 g)
  • sucul de la o portocala (100 ml)
Crema:
  • 300-400 g capsune proaspete sau congelate
  • 1 lingura zahar tos
  • 200 ml smantana pentru frisca
Insiropat si ornat:
  • sucul proaspat stors de la o portocala mare
  • 50 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

 

Sfat: daca vreti ca prajitura sa fie mai zemoasa, preparati un sirop de zahar, dintr-o cana cu apa (250 ml) si 2 linguri zahar. Se fierbe siropul cca. 5 minute, se lasa la racit, si se insiropeaza blatul cu el (impreuna cu sucul de portocala).

 

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma de prajituri de aprox. 20 x 30cm. cu hartie de copt. Amestecati capsunele cu o lingura de zahar, ca sa isi lase zeama (daca folositi capsune congelate, lasati-le la decongelat inainte).

Amestecati untul cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare. Bateti ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si adaugati-le, amestecand, in untul spuma. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati-le in compozitie. Adaugati macul si sucul de portocala si amestecati bine. Turnati compozitia in forma pregatita si dati la cuptor timp de 25 de minute. Lasati prajitura sa se raceasca in forma, apoi insiropati blatul cu sucul de portocala proaspat stors (intepati blatul din loc in loc cu o scobitoare, pentru ca sucul sa intre cat mai bine).

Zdrobiti capsunele cu mixerul vertical sau treceti-le prin sita. Bateti frisca si amestecati-o cu piureul de capsune. Daca folositi smantana pentru frisca, mai adaugati 2 linguri zahar. Turnati crema peste prajitura si nivelati. Lasati la frigider 30 de minute. Ornati cu ciocolata rasa.

Foarte aromata si gustoasa!!!




Tort de portocale cu gris pentru diabetici

Prieteni dragi, v-am promis niste retete dietetice, retete pentru diabetici in special, si iata ca ma tin de cuvant. Prima ar fi acest tort de portocale cu gris, foarte usor de facut si incredibil de gustos. Pe urmatoarea v-o prezint maine: Prajitura cu visine pentru diabetici 🙂

M-am gandit ca multora dintre voi v-ar prinde bine astfel de retete, mai ales acum in prag de sarbatori, cand toata familia se aduna la masa, iar unii din ai nostri dragi nu se pot bucura de torturi sau prajituri prea sofisticate.

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 75 ml suc proaspat stors de portocale (dintr-o portocala)
  • 4 oua
  • 100 g gem de caise pentru diabetici
  • 120 ml ulei
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • 75 g faina
  • 225 g gris
  • 2 lingurite praf de copt
Sirop de portocale:
  • 200 ml suc proaspat stors de portocale (din 2 portocale)
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • 50 g fructoza
  • 1/2 lingurita zaharina lichida

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blatul de portocale si gris, amestecati prima data faina cu praful de copt si cerneti-le impreuna; adaugati apoi grisul.

Separati ouale. Bateti galbenusurile cu dulceata de caise, uleiul, coaja si sucul de portocale. Adaugati amestecul de faina si gris. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si inglobati-le in compozitie.

Turnati aluatul in forma, nivelati-l si lasati prajitura la copt cca. 30-35 de minute. Scoateti prajitura de la cuptor si lasati-o sa se racoreasca.

Pentru siropul de portocale, amestecati fructoza cu zaharina, coaja si sucul de portocale. Lasati sa fiarba cca. 2 minute si apoi turnati siropul peste prajitura calda. Aveti rabdare, turnati putin cate putin, pana cand se absoarbe in totalitate.

Ornati cu bucatele de portocala si serviti (o puteti servi cu un pic de frisca batuta).

E minunata!!!!!!!

 

Sfat: Puteti transforma tortul in prajitura. Forma sa fie de aprox. 25 x 35cm.




Sarutari de portocale

Fara miros de portocala parca nu mai e atat de magic Craciunul, nu?! 😀 Tocmai de-aia am si „modelat” rapid niste fursecuri cu portocale, aceste sarutari de portocale pe care vi le daruiesc din toata inima!!!!!

Le pot savura si cei care tin post, daca inlocuiesc untul cu margarina.

 

Ingrediente pentru cca. 20 de bucati:

Pentru aluatul de fursecuri:
  • 125 g unt sau margarina
  • 50 g zahar pudra
  • 100 g faina
  • 40 g amidon
  • 30 g coaja de portocala glasata
  • un varf de cutit cardamom (optional)
  • un varf de cutit nucsoara macinata (optional)
Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 20 g coaja de portocala glasata

 

Mod de preparare:

Se bate untul sau margarina cu zaharul pudra. Se adauga faina si amidonul cernute si se amesteca bine cu mixerul sau direct cu mainile. Merge cel mai bine asa 😛

Se inglobeaza coaja de portocala si mirodeniile; se framanta aluatul obtinut si se formeaza o bila care se infoliaza si se tine la frigider pentru minim 1 ora. Cu cat tineti mai mult aluatul la rece, cu-atat mai fragede vor fi fursecurile.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se formeaza bilute, cat o nuca, din aluat si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se coc fursecurile aproximativ 10 minute, dupa care se scot din cuptor si se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.

Se topeste ciocolata, se toarna intr-o punga de plastic si se taie un coltisor. Se decoreaza fursecurile; deasupra fiecarui fursec se aseaza cate o bucatica de portocala glasata.

 

Sfat: Amidonul se poate inlocui cu faina, dar nu in aceeasi cantitate, ci doar 20 g.




Prajitura Diplomat cu portocale si ciocolata

Dragii mei, am inceput de cateva zile incoace sa-mi rasfoiesc cu frenezie teancul de retete de Pasti (macar de-ar fi aranjate 😀 ) si desi am ochit muuulte minunatii (si nu doar dulci, deci nu intrati in panica! 😛 ) am hotarat sa va arat prima si prima data aceasta prajitura diplomat cu portocale si ciocolata. Si nu cred ca am ales deloc rau, avand in vedere viteza cu care a disparut de pe platou!!!!!

O puteti face si cu mandarine sau piersici din compot …asta fiind, desigur, varianta rapida si comoda :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 90 g ciocolata amaruie
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 5 linguri lichior de oua sau rom
  • 100 g faina
  • 100 g alune sau nuci macinate
  • 2 lingurite praf de copt
Pentru crema diplomat:
  • 7 foi gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 3 portocale
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lamaie
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 40 ml lichior de portocale sau lichior de oua
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 200 g ciocolata amaruie sau cu lapte, rasa
Pentru ornat:
  • 4 portocale

 

Prajitura cu crema diplomat, pentru voi 🙂

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapetetaza o forma cu dimens. 25 x 35cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde; se lasa apoi sa se racoreasca bine. Se bat ouale cu zaharul si romul sau lichiorul de oua timp de 2-3 minute. Se inglobeaza ciocolata topita si se amesteca bine. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern; se adauga impreuna cu alunele sau nucile macinate in compozitia de oua si se amesteca totul foarte bine.

Eu am copt blatul intr-o forma mai mica, asa ca blatul a iesit un pic cam inalt, iar crema a avut nevoie de „sustinere”, dar in final a iesit tare bine si asa.

In continuare, se toarna aluatul in forma pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 18-20 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine. Se rastoarna apoi pe un gratar de bucatarie si se desprinde hartia de pe fund.

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece pentru cca. 10 minute (daca aveti foite, puneti-le intr-un bol incapator cu multa apa rece, dar daca aveti gelatina granule, puneti apa doar cat sa treaca peste granule cu doua degete).

Se spala foarte bine, cu apa fierbinte, o portocala (cea mai frumoasa) si se rade coaja. Se storc toate cele 3 portocale si lamaia.

Pentru crema, se freaca galbenusurile in bain-marie cu zahar, lichior si coaja de portocale. Se lasa pe foc timp de aprox. 5 minute, amestecand des. Se toarna apoi sucul de citrice si se dizolva inauntru gelatina scursa de apa. Se amesteca totul foarte bine (gelatina se topeste instant in contact cu crema fierbinte), dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Se da compozitia pentru 10 minute la frigider. Intre timp, se bate frisca si se inglobeaza in crema.

Blatul se pune inapoi in forma (cu inel detasabil), se acopera cu jumatate din cantitatea de crema si se presara deasupra ciocolata rasa (tineti-o 3-5 minute la frigider pentru a o putea rade mai usor). Eu am maruntit-o la robot.

Se repartizeaza peste stratul de ciocolata restul de crema si se niveleaza usor. Se incrusteaza in crema feliile de la cele 4 portocale, curatate pe cat puteti de pielita alba si taiate in bucati potrivite. Prajitura se da la rece pentru minim 4 ore (ideal este sa o lasati in frigider peste noapte). Cand o serviti, o taiati in cuburi.

…cam asa 🙂

O adevarata prajitura de iarna…sau primavara, cum e acum 🙂 …usoara, colorata, savuroasa!




Prajitura Fiadone

V-am promis noi prajituri, dragilor, asa ca iata-ma cu o prajitura cu branza dulce, absolut minunata, numita Prajitura Fiadone, o minunatie aromata, insiropata, rapida si mai gustoasa ca o placinta!!! …chiar daca e o placinta cu branza dulce! 😀

…si pe langa asta e si foooarte usor de preparat, deci aviz gospodinelor incepatoare! 🙂
Este o prajitura pe care italienii o au pe masa lor de Pasti, si pe care de-acum o vom putea cu totii savura, oricand dorim.

 

Ingrediente:

Pentru compozitia de branza:
  • 6 oua mari
  • 200 g zahar
  • 500 g branza dulce/urda sau ricotta
  • 4 linguri amidon sau 3 linguri faina
  • coaja de la o lamaie
  • 25 ml lichior de fructe (limoncello) sau zeama de lamaie
  • 30 g unt, pentru forma
Pentru portocala zaharisita (optional):
  • 1 portocala mare
  • 150 g zahar

Sfat: in acelasi mod puteti prepara lamaie zaharisita!

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc mediu).

Pentru prajitura, albusurile se separa de galbenusuri. Se bat spuma albusurile cu putina sare; galbenusurile se freaca cu zaharul pana cand se albesc. In crema de galbenusuri se adauga, treptat, branza dulce, amidonul, coaja rasa de lamaie, lichiorul (sau zeama de lamaie) si, la sfarsit, amestecand usor de sus in jos, se incorporeaza spuma de albusuri.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunile de aproximativ 25×35 cm. si se unge cu unt. Se toarna compozitia, se niveleaza si se da la cuptor timp de cca. 30-35 de minute.

Pentru portocala zaharisita: Se spala foarte bine portocala sub jet de apa si se sterge. Se taie in jumatate iar coaja se taie fasii; se curata, pe cat posibil, de partea alba (care e amaruie). Sucul se stoarce si se bea cu pofta 😀  Se fierb apoi intr-un ibric, la foc mic, fasiile de portocala impreuna cu zahar si atata apa cat sa le acopere. Se lasa cca. 20 de minute, dupa care se lasa la racit.

Finalizare: Se scoate prajitura, se lasa sa se raceasca putin si se taie in patrate; se presara deasupra fiecarei bucati coaja de portocala zaharisita…si se savureaza!!!

Prajitura nu are nevoie de insiropare, pentru ca e zemoasa deja de la branza 😛




Tort de ciocolata si portocale

[shashin type=”photo” id=”16009″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragi prieteni, acest tort de ciocolata si portocale este incredibil de aromat!!! Crema fina de matase (de fapt, de ciocolata :P) si blatul apetisant cu gust de migdale il transforma in cel mai bun tort de ciocolata cu portocale pe care l-am gustat vreodata!!!! Coaja, sucul si lichiorul de portocale au fost ingredientele cheie, spumoase, care au completat de minune aceasta aparitie, moderat de dulce 🙂

Este un tort usor de realizat (chiar foarte usor, deci foarte pe placul incepatorilor ;)), pe care l-am facut cu gandul la voi, cei care ma vizitati cu drag, ori aici pe blog, ori pe facebook, unde am ajuns, intr-un timp extraordinar de scurt (pagina mea are doar 2 luni) la peste 2000 de „like”-uri!!!!!
Va multumesc!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 6 oua
– 170 g. zahar pudra
– 150 g. unt
– 200 g. ciocolata cu lapte/amaruie
– 50 g. faina
– 150 g. migdale macinate
– 1/2 plic praf de copt (5 g.)
– 1 lingurita coaja rasa de portocala
– 50 ml. suc proaspat de portocale

Pentru crema:
– 200 g. ciocolata cu lapte/amaruie
– 300 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida
– 3 linguri lichior de portocale (Grand Marnier)

Pentru decor:
– coaja de portocala confiata sau din dulceata

Mod de preparare:
Preparati intai crema, deoarece trebuie sa stea la frigider minim 3, 4 ore. Ideal este sa o lasati peste noapte, cum fac eu mereu cu cremele care au in componenta frisca si ciocolata.
Topiti, asadar, ciocolata cu lapte sau amaruie, punand-o impreuna cu frisca lichida la bain-marie. Compozitia nu are voie sa fiarba, astfel ca atunci cand vedeti ca ciocolata s-a topit, luati vasul de pe foc, adaugati lichiorul si lasati crema la racit. Puneti-o in frigider, si dupa ce trece timpul mentionat, bateti crema cu mixerul timp de 2, 3 minute sau pana cand se ingroasa.

Incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).
Separati ouale; bateti spuma galbenusurile cu 50 g. zahar pudra. Adaugati untul, inmuiat cateva secunde la microunde sau lasat din timp la temperatura camerei si amestecati bine cu un mixer.
Topiti ciocolata la bain-marie sau la microunde, pentru cca. 1 minut (nu la putere maxima!). Adaugati-o in compozitia de oua.
Bateti spuma albusurile cu 120 g. zahar pudra; adaugati 1/2 din albusurile batute in crema de ciocolata si amestecati usor, cu o spatula. Cerneti faina si praful de copt, si adaugati-le, impreuna cu migdalele macinate in compozitia spumoasa. Adaugati coaja de portocala, sucul si restul de spuma de albus si amestecati pana la omogenizare. Turnati coca intr-o forma tapetata cu hartie de copt (diam. de 26 cm) si coaceti 45-50 de minute sau pana cand trece testul scobitorii (daca infigeti o scobitoare in mijlocul blatului si iese curata, e gata)

Taiati blatul pe trei niveluri, avand grija ca cel de sus, „capacul”, sa fie cel mai subtire. Acesta va fi faramitat si folosit la final ca element de decor 😀
Eu am facut asta cu feliatorul special de torturi (il puteti vedea aici, la Cupola de ciocolata) dar il puteti felia la fel de bine cu un cutit bine ascutit, si zimtat, blatul fiind umed si aerat.
Astea au fost cele doua blaturi ale ale mele:

[shashin type=”photo” id=”16010″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asezati un blat din cele doua (cel de jos, care este cel mai drept) pe platoul de servit.
Ungeti-l apoi cu jumatate din crema de ciocolata, batuta bine:

[shashin type=”photo” id=”16011″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Puneti al doilea blat si ungeti-l cu restul de crema. Presarati deasupra blatul subtire ramas si faramitat.
Va arata ca un tort-musuroi 😛

[shashin type=”photo” id=”16012″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ornati tortul cu coaja de portocala confiata sau bucati de portocala din dulceata; eu am avut portocale mici, intregi, aduse din Grecia 🙂

[shashin type=”photo” id=”16013″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Serviti cu pofta, in compania celor dragi, cum am facut si eu, cu toti ai mei aproape…si cu voi in gand 🙂
[shashin type=”photo” id=”16014″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sectiunile astea delicioase sint pentru voi, cu dedicatie!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16015,16016″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup dragilor si va multumesc mult pentru ca-mi sinteti aproape, si la bine si la rau 🙂
S-aveti pofta, daca-l incercati!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Migdalele pot fi inlocuite cu nuci, iar lichiorul de portocale cu un altul…mai ieftin 😀
Deci, observati ca nu va ingadui sa il inlocuiti cu altceva, fiindca are un maaaare aport in reusita acestui tort!!!




Tort de punci

Acest tort de punci a fost o revelatie 🙂 Un blat ferm, un gust intens de ciocolata (desi are doar cateva grame in compozitie) si o crema fina si ademenitoare, cu aroma de vin fiert si portocala…un tort foarte reusit!!!!

Aveam de gand sa pregatesc si-un tort cu ciocolata, decadeeent, dar va fi mai mult decat binevenit de revelion!!!

 

Ingrediente:

Pentru punci:
– 1 portocala feliata
– 150 ml vin rosu
– 1-2 seminte de anason
– 1 baton mic de scortisoara sau 1 lingurita scortisoara pudra
– 1 cuisor

Pentru blat:
– 75 g ciocolata dulce sau amaruie
– 125 g unt
– 125 g zahar
– un varf cutit sare
– 3 oua mari
– 220 g faina
– 20 g cacao
– 2 lingurite praf de copt

Pentru crema:
– 5 foi gelatina sau 10 g gelatina la plic, granule
– 4 portocale
– sucul de la 1 lamaie
– 3 galbenusuri
– 100 g zahar pudra
– 50 ml rom
– 350 ml smantana pentru frisca
– suc de portocale pentru insiropat (200 ml)

Pentru ornat:
– 100 ml smantana pentru frisca
– 200 ml apa
– 100 g zahar
– 1 portocala mare
– 1 lingura fistic maruntit
– fructe de anason stelat (optional)

 

Mod de preparare:
Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit).
Se dau in fiert feliile de portocala cu vin si mirodenii; se lasa la foc mic cca. 2-3 minute. Se lasa sa se racoreasca; se scurge punciul.
Untul se bate cu zahar si sare; se adauga pe rand ouale.
Se amesteca faina cu cacao si praf de copt si se cern; ciocolata se rade fin.
Se inglobeaza toate in unt, alternand cu punciul.
Se coace blatul cca. 30 de minute intr-o forma cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt.
Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se curata de coaja si se taie cubulete 2 portocale. Celelalte doua se storc, dupa ce de la una s-a ras coaja.
Se bat in bain-marie galbenusurile, zaharul pudra, romul si coaja de portocala (eu n-am mai pus-o), pentru cca. 6-7 minute. Se inglobeaza sucul de lamaie si cel de portocale (cca. 200 ml.). Se dizolva gelatina, dupa cum am scris mai pe larg aici. Se amesteca una, doua linguri de crema in gelatina si de-abia dupa aceea se inglobeaza intreaga cantitate de gelatina in crema.
Se da crema la rece 20-25 de minute, amestecand din cand in cand. Se bate frisca si se inglobeaza in crema impreuna cu bucatelele de portocala.
Blatul se insiropeaza si se umple cu crema de portocale. Se lasa la frigider peste noapte.

Inainte de servire se inveleste cu un strat subtire de frisca.
Se taie rondele portocala ramasa. Apa se da in fiert cu zaharul; se glaseaza 5 minute rondelele de portocala. Se scurg si se decoreaza cu ele tortul, impreuna cu fisticul maruntit si fructele de anason stelat:

Fara prea multe cuvinte: tortul nostru de Craciun!!! 🙂
…servit, dupa cum vedeti, in compania punciului din lichior de oua:

Divin! 😛 Un adevarat tort de Craciun:




Lumanari din portocale – decoratiuni de Craciun

Dragii mei, am inceput de cateva zile sa imi revitalizez vechile postari, in special retetele de Craciun, si am observat cu stupoare ca aceste suporturi parfumate pentru lumanari, aceste lumanari din portocale au cam ramas pe dinafara…ceea ce e de neconceput 😀 , fiindca sunt de foooarte mare efect si nu ar trebui sa ne lipseasca de pe masa festiva de Craciun!!! Sunt niste decoratiuni de Craciun nu doar frumoase, ci si placut mirositoare. Am adaugat in postare, asadar, poze noi, ce sper sa va inspire 🙂

Ingrediente pentru 3 „lumanari”:

  • 3 portocale sau grapefruit
  • 20 g cuisoare (sau alte mirodenii)
  • 3 lumanarele rotunde
Ingredientele vedeta 🙂

Pe partea de sus a unei portocale cu coaja groasa desenati un cerc de dimensiunea unei lumanari in suport de metal. Taiati „capacul” trasat cu un cutit ascutit, inclinand lama spre inauntru (scurgeti sucul din deschizatura). Trasati apoi „meridiane” pe coaja portocalei pentru a obtine patru parti egale:

Asezati lumanarile in portocale si infigeti cuisoare pe conturul cercului, in jurul lumanarii, precum si pe liniile ce impart portocalele:

Aprindeti lumanarile si bucurati-va de caldura si mirosul lor 🙂

Frumoase si inedite, asa-i?!

Sfat: Taiati putin baza portocalei, daca e cazul, pentru o mai mare stabilitate!!!

 

Pozele vechi 🙂

Aici, langa armata de mosi Craciuni, braduti si oameni de zapada si „Steluta de Craciun„:




Prajiturele cu portocale

Prajiturele aromate cu portocala, pentru toti doritorii de „ceva dulce”, rapid si delicios!!!! 🙂

Ingrediente pentru 6 persoane:

Aluat:
– 125 g. unt
– 125 g. faina
– 125 g. zahar
–  2 oua
– un varf de cutit praf de copt
– coaja de la o portocala
– o lingura mare suc de portocale

Glazura:
– 125g g. zahar pudra
– 1, 2 linguri suc de portocale
– dulceata de portocale


Mod de preparare:
Se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul; se adauga ouale intregi, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se adauga faina impreuna cu praful de copt (cernute), coaja si sucul de portocale.
Se toarna aluatul in forme de tarta/savarine, cum aveti :P, chiar muffins, unse cu unt si presarate cu faina.
Se pun formele la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 grade C (foc potrivit).
Se lasa prajiturelele la racit si se pregateste glazura de zahar: se pune zaharul intr-un castron si se amesteca cu sucul de portocale (nu puneti tot sucul de la inceput, ci treptat, pentru a obtine consistenta potrivita).
Se toarna apoi glazura obtinuta pe fiecare prajiturica, lasand sa se prelinga pe margini.
Se orneaza cu bucatele de portocala din dulceata de portocale (eu cu bucatele din minunatia asta :P)
Puteti folosi, desigur, orice alta dulceata preferata de voi 😉

Dragute-foc si delicioase!!!!!!!!!!
…asa mi-au spus baietii 😛

P.S. Delicioase si fara glazura, doar putin pudrate cu zahar pudra 😉




Tort rulada cu crema de iaurt si portocale

Prieteni buni, va doresc din tot sufletul ca Sfintele Pasti sa va gaseasca in liniste si bucurie, alaturi de ai vostri dragi!!! Va servesc repede, repede (cuptorul meu e-n flacari 😛 ) cu o feliuta proaspata din tortul acesta minunat cu rulada si crema de iaurt si portocale, tort care va sta pe masa noastra festiva de anul asta (din care cauza nu am nici sectiune 😀 )

Va puuuup!!!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru rulada:
– 4 oua
– 3 linguri apa rece
– 80 g zahar (+ 50 g pentru presarat)
– 70 g faina
– 50 g migdale macinate (prajite la cuptor in prealabil)
– cateva picaturi esenta portocale
– 50 g coaja de portocala glasata (optional)
– 150 g gem zmeura

Pentru blat:
pandispan din 3 oua (pentru un blat subtirel)
– suc proaspat de portocale pentru insiropat

Pentru crema:
– 5 portocale
– 1 lamaie
– 100 g zahar
– 8 foi gelatina sau 15 g gelatina granule
– 300 g iaurt cremos
– 400 ml frisca

Pentru ornat:
– 1 portocala mare, taiata felii
– 100 ml frisca
– flori de mar 🙂

Mod de preparare:
Rulada: cuptorul se incinge la 200 grade C. (foc mare).
Se separa ouale; albusul se bate cu apa rece si zaharul. Se inglobeaza galbenusurile si esenta.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu migdalele macinate si se inglobeaza in compozitie, alaturi de coaja de portocala glasata si tocata. Aluatul se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt (folositi tava de la aragaz) si se coace 12 minute. Se rastoarna apoi pe un prosop presarat cu restul de zahar (50 g.).
Se unge cu gem si se ruleaza in prosop. Se lasa la racit.

Pandispan: urmati pasii din reteta, folosind doar 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faina.
…sau folositi blatul preferat, de preferinta mai subtirel.
Forma recomandata de reteta este una cu diam. de 28 cm. dar daca nu aveti una (nici eu n-am avut, a mea a fost de 26 cm.) folositi una de 26 cm, reducand cantitatile cu inca un ou, o lingura, etc. :))
…veti folosi, asadar, 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri ulei si 3 linguri faina la prepararea pandispanului.

Rulada si pandispanul gata:

Se taie rulada in felii groase de cca. 1 cm.
La forma de 26 cm. veti obtine 12 ruladute, iar la cea de 28 cm, probabil 16 bucati.
…nu puneti la socoteala capetele ruladei, care se evapora primele :)))

Se aseaza blatul de pandispan, care se insiropeaza cu suc proaspat de portocale, direct pe platoul de servit. Eu n-am facut asa, si era sa raman fara el :)))
Tortul este foarte „firav” din cauza cremei, asa ca nu se recomanda sa-l manevrati excesiv.
Se pune, asadar, in jurul tortului inelul detasabil. Se aseaza ruladele imprejurul tortului:

Se prepara crema: se storc 4 portocale si lamaia. In suc se amesteca esenta, zaharul si iaurtul (sa nu fie apos).
Gelatina se inmoaie in apa rece cat sa treaca bine peste, se scurge cand se umfla si se dizolva la bain-marie sau la microunde. Nu o lasati sa fiarba, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare (o lasati doar atat cat sa se topeasca). Se adauga 2, 3 linguri din compozitia cu iaurt in bolul cu gelatina si amestecati. De-abia apoi adaugati toata gelatina in crema (in felul asta gelatina nu face cocoloase).
Se da la rece cca. 20 de minute, timp in care se bate frisca (nu foarte tare).
Se scoate crema de la frigider si se omogenizeaza frisca batuta.
Crema rezultata se aseaza in mijlocul tortului si se niveleaza, daca e cazul:

Se acopera tortul cu folie de bucatarie transparenta si se lasa la frigider pentru minim 2, 3 ore (de preferat sa fie lasat peste noapte)
Se scoate apoi inelul:

Se bate frisca si se orneaza fiecare rulada cu spritul de ornat. Se aseaza flori de mar intre rulade si cate un boboc in floare pe fiecare avelina de frisca 🙂

Se spala portocala bine, se sterge si se taie felii subtiri. Se aseaza, cat mai decorativ, in centrul tortului:

Pentru voi toti, un strop de culoare 🙂

Marul nostru din gradina, extrem de generos 🙂

Va uram, cu mare drag, Paste Fericit si ciocnim impreuna cu voi un ou rosu, din ouale vopsite de Bogdi.
…si iarba tot el a strans-o 😛
Hristos a inviat!!!

Sarbatori Fericite, dragilor!!!!




Prajitura greceasca

Dragilor, trebuie neaparat sa incercati aceasta prajitura greceasca, bine insiropata si absolut delicioasa!!!

E o placinta mai mult (am aflat si eu ulterior  ca s-ar numi Portocalopita), o baclava rapida pe care o puteti savura in varianta originala, cu sirop de portocale, sau in varianta „cu lamaie”…ori cu un sirop de zahar ars, cum am facut eu.

Se face incredibil de usor, nu are straturi de foi si crema, ca si placintele clasice, si e mai mut decat perfecta pentru sfarsitul asta ploios de saptamana!

Puteti incerca si aceasta reteta greceasca, cu crema de lapte: Galaktoboureko

 

Ingrediente:

Pentru placinta:
  • 1 pachet foi de placinta (400 grame)
  • 200-250 ml de iaurt gras, grecesc (1 pahar)
  • un pahar de ulei (umplut pe trei sferturi)
  • un pahar de zahar (la fel 😛 )
  • 10 g praf de copt
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 4 oua mari
  • cateva picaturi esenta de rom (optional)
  • zeama de la o lamaie mica
Sirop de portocale sau lamai:
  • 3 cani mari cu apa
  • zeama de la 2 portocale mari sau lamai (lamaile sa fie mici)+ coaja rasa
  • 2 pahare zahar (nu pline)
Pentru siropul de zahar ars (varianta aleasa de mine):
  • 3 cani mari cu apa
  • 6, 7 linguri zahar

 

!!! Pentru masurarea ingredientelor folositi acelasi pahar (al meu era, parca, de 200 ml)

 

 

Mod de preparare:

Incepeti prin a dezgheta foile de placinta. Zdrentuiti-le fara mila! 😀

Acum e momentul pentru a va rezolva vechile rafuieli, ramase nerezolvate…la nivel mental, bineinteles :))

Rasfirati foile rupte pe masa, pentru a se putea usca mai usor. Desprindeti-le unele de altele, daca se lipesc (pe cat puteti).

 

In continuare, incingeti cuptorul la foc potrivit (180 grade).

Bateti ouale cu zaharul; adaugati uleiul, iaurtul, zaharul vanilat si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Adaugati esenta de rom si amestecati totul bine:

Puneti zdrentele foilor de placinta si omogenizati:

Turnati apoi compozitia intr-un vas termorezistent (nu e nevoie sa ungeti cu nimic forma):

Dati prajitura la cuptor pentru cca. 35-40 de minute pana se rumeneste:

 

Intre timp, se prepara siropul. Siropul original este din portocale, dar puteti folosi si lamai.

Se fierb toate ingredientele pana scade putin, dupa care se toarna peste prajitura. 

Eu am facut varianta cu lamaie, dar ai mei n-au fost prea incantati. Gustul acru la noi in familie e foarte slab tolerat 😀 E adevarat, insa, ca asa e foarte racoritoare…si mai putin dulce.

Daca vreti sa faceti siropul de zahar ars, trebuie sa ardeti pe foc foarte mic 6, 7 linguri de zahar (eu am pus zahar brun). Cand incepe sa se caramelizeze (nu are voie sa fumege sau sa se arda/sa se innegreasca, fiindca va fi amar) adaugati trei pahare mari de apa. Lasati sa se topeasca caramelul si fierbeti pana scade putin (1 minut).

Va invit sa alegeti voi varianta care va place mai mult!!!

Siropul se pune peste prajitura cat inca e calda:

Nu va grabiti, siropul se va absorbi incet, incet, pe masura ce-l turnati:

Asa arata la final:

Se taie cand e rece:

Zemoasa si dulce ca o baclava, adica delicioasa!!!! 🙂

 

 

 

 

Reteta adaptata dupa o reteta de la Floridecamp




Caramel de portocale concentrat

Acest caramel de portocale concentrat are multe, si delicioase 😀 , intrebuintari. Se poate folosi pentru uns si lipit fursecuri sau biscuiti, caz in care va sfatuiesc sa-l incalziti putin inainte, pentru a-l putea „manevra” mai usor.

Puteti aroma si indulci creme (de branza, budinca, creme de lapte si amidon, creme de unt, etc).

Puteti unge blaturile unei prajituri sau a unui tort, cum am facut aici: Tort de pere cu caramel de alune.

Il puteti manca intins pe paine (cu unt) alaturi de-o cana cu lapte. Voi decideti 🙂

 

Ingrediente pentru un borcan:

  • 4 portocale mari si 1 lamaie, din care trebuie sa rezulte 700 ml suc
  • 650 g zahar
  • coaja rasa de la o portocala

 

Mod de  preparare:

Prima data, stoarcem sucul citricelor, apoi adaugam zaharul si amestecam bine.

Lasam la fiert, la foc mic, timp de aproape 2 ore, timp in care vom amesteca din cand in cand, luand totodata si spuma ce se formeaza deasupra.

Dupa aproximatv o ora si jumatate de fiert, cine doreste poate sa strecoare siropul care deja are o tenta caramelizata. E inca subtire dar are o consistenta lipicioasa si fina.

In continuare, adaugam coaja rasa si mai lasam la fiert inca vreun sfert de ora.

La final, turnam caramelul de portocale in borcane (borcanele trebuie neaparat sa fie uscate, curate/dezinfectate).

Borcanele se inchid bine, iar cand sunt aproape reci, se intorc cu gura in jos si se acopera cu o patura.

Caramelul are o aroma excelenta de portocale, este foarte dulce, are densitatea unei mieri de albine destul de groase dar care totusi curge. Mi-a iesit un borcan din asta mare, aproape plin:

Si ce v-as putea oare spune despre culoarea lui?! E greu de redat in cuvinte 😀 Va trebui sa il incercati ca sa vedeti!

 

 

Reteta preluata de la Maya




Muffins cu portocale si bomboane de ciocolata


Aceste muffins cu portocale si bomboane de ciocolata sunt nemaipomenit de bune!!!
Ingrediente :

– 125 g unt
– 1 portocala
– 3 oua
– 180 g zahar
– 250 g faina
– 1 pliculet praf de copt (10 g)
– 100 ml lapte
– 12-15 bomboane de ciocolata sau patratele de ciocolata de care vreti (cate muffins ies)

Mod de preparare:
Untul se topeste, apoi se lasa la racit.
Portocala se spala bine cu apa calda apoi se rade coaja si se stoarce sucul.
Ouale se separa, albusurile se bat spuma cu zaharul; se adauga galbenusurile, se amesteca si se adauga si untul topit, coaja si sucul de portocala, laptele si praful de copt iar dupa ce se omogenizeaza bine se adauga si faina.
Se umple pe jumatate fiecare forma de muffin, se pune deasupra cate o bomboana de ciocolata si apoi se completeaza cu compozitie pana la umplerea formei.

Draga Ralu, muffinsurile tale, care sint foarte, foarte asemanatoare cu muffinsurile Biancai… au fost tare pe placul lui Bogdi. Mai ales cand i-am zis ca au inauntru o „surpriza” (bine, in final s-a prins el si cauta doar „surpriza” 😀 )

Bucatelele astea de Kinder nu s-au prea topit fiindca sint umplute cu crema… dar cum din astea aveam plin dulapu’ :))
Voi puteti sa puneti cioco simpla, bombonele de cioco,etc.






Muffins cu portocale

Aceste muffins cu portocale sunt delicate dar ataaat de aromate si gustoase! Sunt geniale!!! 😀
…iar ciocolata de deasupra e ca cireasa de pe tort :))
N-o sa munciti nici mult, si nici din greu la ele, ba din contra, si sunt minunate atat pe timp de iarna, cat si vara!
Iar daca nu va place ciocolata (ceea ce eu refuz sa cred ca e posibil 😀 ), puteti sa le ornati cu cateva „moturi” de lemon curd (stiti ca puteti face si orange curd, urmand aceeasi reteta, nu?!)

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • 125 g unt
  • 1 portocala
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 180 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 100 ml lapte
  • ciocolata pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. (foc potrivit).

Untul se topeste, apoi se lasa la racit. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern impreuna. Portocala se spala bine cu apa calda apoi se rade coaja si se stoarce sucul.

Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu zaharul. Se adauga apoi galbenusurile, amestecand usor. Se incorporeaza untul topit, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt, cat si laptele si sucul proaspat de portocala (in doua transe). La final, se adauga coaja rasa de portocala si se amesteca totul bine.

Aluatul rezultat se toarna in forma de muffins tapetata cu hartiute speciale de briose si se da la copt pentru cca. 20 minute.

Dupa ce s-au racit se orneaza cu ciocolata topita. Delicioase!!!!!

De-abia astept sa le refac! 😛

Detaliu:

 

 

 

Reteta preluata de la Bianca




Inghetata de portocale

Inghetata de portocale pe care v-o arat acum e incredibila!!!! Nu e doar de mare efect, ci si super delicioasa!
„Cupele” sunt foarte originale, din portocale proaspete golite de miez, iar asta parca le face si mai apetisante! 🙂
Aici: Inghetata de mere, aveti o varianta asemanatoare, cu „boluri” din jumatati de mere!

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 6 portocale
  • 3 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca (minim 30 % grasime)
  • menta pentru ornat sau ciocolata rasa

 

Sfat: daca nimeriti niste portocale mai acre, adaugati mai mult zahar (dupa gust).

 

Mod de preparare:

Spalati portocalele. De la 4 dintre ele, taiati capacelul:

Scoateti pulpa:

Pastrati sucul:

Puneti cojile in congelator.
Din restul de portocale, radeti coaja si stoarceti sucul.
In continuare, bateti galbenusurile in bain-marie cu zahar si suc de portocala, pana ce se transforma intr-o crema usoara. Luati castronul din baia de apa fierbinte si asezati-l pe gheata, pentru a se raci rapid; bateti apoi in crema pana ce se raceste:

Amestecati inauntru si coaja rasa:

Separat, bateti frisca si amestecati-o impreuna cu crema:

Umpleti cu aceasta compozitie cojile de portocala:

Dati apoi la congelator pentru minim 4 ore.

Inghetata se aranjeaza cu capacelele de portocala langa si se serveste:

Asa arata sectiunea 🙂

 

Pozele vechi 🙂




Prajitura cu migdale si portocale

Pentru ca am primit, acum cateva zile, o lada maaaare cu portocale de la niste prieteni, si pentru ca ne-am saturat de atata suc si boost de vitamine 😀 , am pus in aplicare cateva retete ce contin portocale, printre care si aceasta prajitura cu migdale si portocale.
A iesit atat de buna, cum ne place noua: insiropata si aromata! 🙂
E o prajitura fara faina, ce sper sa le fie de folos si celor cu intoleranta la gluten! Iar aici mai am ceva in sensul asta, un Cheesecake cu ciocolata fara faina si fara zahar, pe care il puteti incerca oricand!

Ingrediente:

Pentru prajitura:
  • 6 oua
  • 180 g zahar tos
  • 250 g migdale macinate
  • coaja rasa de la 2 portocale
  • sucul de la 1 portocala
Pentru sirop:
  • coaja rasa de la 3 portocale (mici)
  • 200 ml suc proaspat de portocale
  • 1 lingura miere
  • 100 g zahar tos
  • 50 g migdale, rumenite si zdrobite

 

Mod de preparare:

Pregatiti ingredientele pentru blat:

Preincalziti cuptorul la semnul 4/180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o forma rotunda (diametru de 23-24 cm), cu marginile detasabile.

Frecati galbenusurile cu zaharul timp de 3 minute, cu mixerul, pana cand amestecul se deschide la culoare. Eu le-am facut spuma la robot:

 Incorporati migdalele macinate (nu foarte fin):
Apoi sucul si coaja de portocala:

 

Bateti albusurile spuma. Cu ajutorul unei linguri mari si a miscarilor de jos in sus, ca si la pandispan, amestecati mai intai o treime din spuma de albusuri in compozitia de galbenusuri.

Dupa aceea, procedati asemanator cu albusul ramas:

Turnati compozitia in forma:

Dati la cuptor, pe nivelul din mijloc, timp de 50-55 de minute, pana cand se intareste.

Desfaceti forma si lasati prajitura sa se raceasca pe un gratar metalic:

 

Pregatiti ingredientele pentru sirop: rumeniti migdalele, stoarceti portocalele si radeti-le coaja:

…aici toate, langa restul ingredientelor pentru sirop:

Pentru sirop, se pun ingredientele intr-un vas si se fierb 5 minute, pana cand siropul se leaga.
Adaugati migdalele:

Intepati prajitura din loc in loc cu o furculita si apoi turnati siropul:

Serviti imediat sau lasati putin la frigider, daca o vreti mai rece si mai bine insiropata!
Sectiune:

Cea mai faina prajitura cu portocale!!! 🙂

 

Bine de stiut: prajitura poate fi si congelata. Dupa ce s-a racit complet, impachetati-o in folie alimentara si dati-o la congelator. Poate fi pastrata maxim 2 luni.
Decongelati in frigider cu 24 de ore inainte de servire iar apoi adaugati siropul.




Budinca de gris cu portocale si zmeura

Aceasta budinca de gris cu portocale si zmeura, bine-nsiropata cu suc proaspat de portocale este fantastica!!! Fina si delicioasa 🙂  Si foarte potrivita pentru cei care adora prajiturile cu fructe!!!
Aici: Revani, prajitura cu gris insiropata, aveti o alta varianta a acestei „budinci”…una la fel de apetisanta! 😀

Ingrediente pentru cca. 15 bucati:

Pentru forma:
  • 2 linguri pesmet
  • o lingura de unt
Compozitie budinca:
  • 500 g iaurt natur (degresat)
  • 70 g unt
  • 4 oua mari
  • 180 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 450 g gris
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 300 g zmeura proaspata
Pentru insiropat:
  • 500 ml suc de portocale

 

Sfat: puteti folosi si zmeura congelata sau alte fructe acrisoare, cum ar fi fructele de padure, numai ca poate va mai trebui sa adaugati un pic de zahar in compozitie sau sa pudrati prajitura, cand e rece, cu zahar pudra vanilat. Desi, daca va plac deserturile acrisoare, o puteti lasa asa cum e 🙂  De asemenea, va sfatuiesc sa asezati forma de chec pe tava mare a aragazului si abia dupa aceea sa dati prajitura la copt, pentru ca exista riscul ca compozitia sa dea pe-afara.

P.S. Cat despre insiropat, m-am gandit ca si dupa ce sunt taiate feliile de prajitura, le putem insiropa..ori cu putin suc de portocale, ori cu Limoncello!!!! Mie, varianta nr. 2 imi face mai tare cu ochiul, haaha!!!

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Ungeti cu unt o forma de chec de 30 cm. lungime si, de preferinta, cat mai adanca; presarati pesmetul cat mai uniform:

Topiti untul si lasati-l sa se racoreasca. Bateti cu mixerul timp de cca. 5 minute ouale cu zaharul tos si zaharul vanilat; adaugati apoi iaurtul si untul topit si mai amestecati inca 2 minute:
Amestecati grisul impreuna cu praful de copt si omogenizati-le inauntru:
Asa arata aluatul gata:
Curatati zmeura si repartizati-o pe fundul formei:
Asezati deasupra aluatul si nivelati:
Lasati la copt cca. 60 de minute…
Cand e gata, se scoate din cuptor, se inteapa cu o tepusa de lemn si se insiropeaza imediat cu suc de portocale. Aici, va trebui sa va inarmati cu rabdare, pentru ca sucul va intra incet, incet in budinca.
Eu, fiindca trebuia sa-l scot pe Bogdi in curte, n-am reusit sa o insiropez imediat si mi-a fost destul de greu pe urma, asa ca voi s-o insiropati imediat ce o scoateti din cuptor, exact ca pe o savarina…

Acum, recent, cand am refacut budinca, am asezat forma pe un platou mare, si tot ce a curs pe langa, am luat din nou cu lingura si am insiropat. Nu se arunca nimc la mine in bucatarie! 😀

Budinca se lasa sa se raceasca in forma si apoi se rastoarna pe platou (puneti un platou mai mare deasupra formei si rasturnati cu o miscare ferma).

Inainte de a o rasturna, insa, va indemn sa treceti cu lama cutitului pe marginile formei pana jos, ca sa se desprinda usor (daca e cazul, desprindeti aluatul copt de pe margini):

Eu am pus extra-portie de zmeura 🙂 …de-aia s-a format „digul” asta de zmeura, super-delicios, de altfel…
Sectiune:
Detaliu:
P.S. Dedicata fetelor care m-au „pus” pe podium, la concurs, unde am castigat Reteta anului 2007.
…si Bebelei-Cami + Happyalex, care m-au onorat cu o diploma cum numai ele stiu sa faca si de care sint mai mult decat mandra 🙂