Tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca

 

Acest tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca este ultima reteta de post din anul acesta si este una extrem de reusita!!! Nu e un tort spectaculos, un tort pe care sa il mananci din priviri 😀 , ci e exact asa cum ii sade bine unui tort de post: simplu si nemaipomenit de bun!!! Nici cu decorul nu mi-am batut prea tare capul, desi imi doream sa il ornez cu niste castane coapte, inmuiate in sirop de zahar cu rom… Gandul imi fuge insa la retetele de Craciun care ma asteapta, frumos aliniate, pe hartie…si, pe care, sunt sigura, le asteptati si voi :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu piure de castane:
  • 300 g piure de castane indulcit, la borcan
  • 100 g zahar (brun)
  • 150 g maioneza din lapte vegetal
  • 280 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 180 ml lapte de cocos sau orez ori migdale
Pentru crema de gris cu nuca:
  • 700 ml lapte vegetal (cocos, migdale, orez sau soia)
  • 120 g gris
  • 200 g zahar (brun)
  • 2 pliculete zahar cu rom (20 g)
  • 100 g ulei de cocos, solid
  • 250 g nuca macinata
  • 25 g cacao
Decor:
  • 50 g migdale maruntite

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm. Se amesteca intr-un bol incapator piureul de castane cu zaharul si maioneza din lapte vegetal preparata cu lapte vegetal (dulce sau natur)si fara mustar (desi puteti folosi si maioneza din lapte vegetal „clasica”, pentru ca, dupa copt, mustarul nu se simte). Nu va stresati daca vedeti ca maioneza e mai moale! Asa e ea 😀 …nu e ca si maioneza pentru salate. Iar daca nu gasiti piure de castane indulcit, la borcan, puteti folosi piure de castane ambalat si congelat dar va trebui sa mai adaugati 80-100 g zahar in compozitia pentru blat.

In continuare, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cerneti-le deasupra bolului) si laptele vegetal. Se amesteca totul foarte bine dar nu se insista cu amestecatul! Compozitia rezultata se toarna in forma de tort pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 25 de minute.

In acest timp, se prepara crema: se pune la fiert laptele vegetal; cand clocoteste, se adauga zaharul si grisul in ploaie, putin cate putin, in mijlocul cratitei, si se amesteca viguros cu telul. Se lasa la fiert cca. 2 minute, dupa care se adauga uleiul de cocos, solid, nuca macinata si cacaua si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga zaharul cu rom (eu l-am gasit in Serbia). Daca nu gasiti, adaugati o lingurita de esenta de rom. Crema se da deoparte si se lasa la racit.

Asamblare tort: blatul, racit in forma, se taie pe jumatate, cu grija (fiind un blat de post, e mai delicat) si se umple cu jumatate din cantitatea de crema, rece. Se acopera suprafata tortului cu restul de crema si se presara migdalele maruntite (puteti folosi nuca maruntita). Tortul se lasa la frigider peste noapte, dupa care se poate savura 🙂

Bogdi, care este criticul meu culinar, nu foarte dur, de altfel, iubirea mea draga!!! 😀 , a fost incantat de „creatia” mea dulce, astfel incat v-o recomand cu toata dragostea!!!!

 

Sfat: Daca nu vreti sa ramaneti cu jumatate din cantitatea totala de maioneza vegana, dat fiind faptul ca la aceasta reteta aveti nevoie doar de jumatate de portie de maioneza,  ati putea sa folositi o forma de prajituri, de aprox. 35×24 cm, si sa folositi toata portia de maioneza, urmand, bineinteles, sa dublati si cantitatile pentru restul ingredientelor.




Turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata

 

Reteta asta de turta dulce la tava, cu glazura de ciocolata, e reteta aia de care ai nevoie cand se apropie Craciunul si nu ai chef de absolut nimic 😀 Doar de o cafea buna si de niste fulgi maaari care sa-ti bata-n geam!!!!

Se face mai usor decat un chec si satura multe persoane, asa ca v-o recomand cu mare drag!!! Noi, cum avem o familie maaare (si minunata 😛 ), am fost incantati de aceasta prajitura de turta dulce, pufoasa si aromata!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de turta dulce:

– 250 g miere

– 100 g zahar brun

– 3 oua mari

– 1, 2 cubulete ghimbir cristalizat sau o lingurita ghimbir proaspat, ras

– 1 lingurita rasa cardamom pudra

– 1 lingurita cu varf pudra de scortisoara

– 125 ml smantana pentru frisca

– 50 g iaurt natur

– 350 g faina

– 1 lingurita bicarbonat

– 1 lingurita praf de copt

 

Pentru umplutura:

– un borcan de piure de castane (350 g) sau aceeasi cantitate de magiun de prune

 

Glazura si decor:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata neagra

– 50 ml smantana pentru frisca

– stelute de ciocolata alba (optional)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 35×40 cm.

Se pune mierea impreuna cu zaharul brun (zahar brut, din trestie de zahar) intr-o cratita si se lasa pe foc pana se topeste zaharul. Nu va ia mai mult de 1-2 minute, nu va speriati! 🙂 Amestecati in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca bine (sa fie calduta). Se sparg ouale si se bat ca pentru omleta, dupa care se adauga in compozitia cu miere. Se amesteca totul foarte bine. In continuare, se adauga ghimbirul ras pe razatoarea mica (ori e proaspat, ori e zaharisit) si condimentele (puneti numai scortisoara, daca nu aveti ghimbir sau cardamom). Urmeaza smantana pentru frisca (lichida, nebatuta) si iaurtul.

Separat, intr-un alt bol, se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu alimentar, cu praful de copt si praful de sare; se cern deasupra compozitiei de mai sus si se amesteca bine. Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Turta dulce se coace cca. 30 de minute (faceti proba scobitorii). Se lasa la racit in tava. Cand e gata, se scoate din forma (ar fi de preferat o forma cu inel detasabil) si se rastoarna pe un platou (tineti cont de faptul ca blatul e fraged si pufos, asa ca manevrati-l cu grija), punand platoul deasupra si-apoi rasturnandu-l brusc. Blatul se taie pe jumatate:

Se umple cu piure de castane sau cu gem de prune (marmelada, magiun, ce aveti pe-acasa 😀 ), se acopera cu celalalt blat si se lasa la rece pana cand e gata glazura.

Pentru glazura, se topeste ciocolata, rupta in bucatele mici impreuna cu smantana pentru frisca, lichida, pe foc foarte mic sau la microunde. Nu lasati pe foc decat pana in momentul in care vedeti ca ciocolata e aproape topita (se mai vad cateva bucatele de ciocolata in crema), pentru ca se vor topi datorita caldurii reziduale a vasului si pe masura ce veti amesteca in ea. Se toarna apoi glazura de ciocolata deasupra prajiturii si se niveleaza. Se lasa sa se intareasca cca. o ora, dupa care se taie in cuburi mai mari.

De altfel, din momentul asta se si poate manca 😛 , numai ca eu am vrut sa-i dau un aer mai festiv si am creat cateva stelute de ciocolata alba. Stelutele se fac usor, topiti ciocolata alba (nu o supraincalziti, pentru ca se poate taia) si amestecati des pana cand se topeste (ori la bain-marie, ori la microunde, cu pauze de cateva secunde). O turnati pe o hartie de copt in strat egal si o puneti la frigider sa se intareasca. Se stanteaza apoi stelute cu o forma mica de fursecuri.

Bucatile de turta dulce se orneaza cu stelute si se pot pudra cu putina scortisoara. Sunt incredibil de bune!!!! 😀

Cea mai gustoasa turta dulce sub forma de prajitura din lume!!! :))




Rulada cu ciocolata si piure de castane

Recomandarea de astazi este una dulce :P, o rulada cu ciocolata si piure de castane, cu un gust absolut sublim!!!!!!!!!!! …asta daca iubiti ciocolata, sau piureul de castane 😛

Ingrediente:

Pentru blatul de rulada:
– 4 oua mijlocii, separate
– 150 g. zahar tos
– 2 linguri cacao
– 40 g. migdale macinate

Pentru crema:
– 180 g. ciocolata cu lapte
– 6 linguri piure de castane, indulcit
– 3 linguri lapte condensat (sau simplu)
– 200 ml. frisca lichida sau smantana pentru frisca

Mod de preparare:
Blatul: Preincalziti cuptorul la semnul 4 sau 180 grade (foc potrivit).
Ungeti usor si tapetati cu hartie o tava cu laturile de 20×30.
Dizolvati cacaua in  2 linguri apa clocotita, apoi lasati sa se raceasca. Puneti galbenusurile intr-un castron impreuna cu zaharul tos si cacaua, racita. Bateti cu mixerul pana ce amestecul se deschide la culoare si devine foarte gros. Incorporati cu grija migdalele macinate.
Bateti albusurile pana devin tari si incorporati-le cu grija in amestec, folosind o spatula sau lingura mare. Turnati in tava pregatita si loviti o data, de doua ori, usor, pentru ca amestecul sa se aseze uniform.
Coaceti timp de 18-20 de minute pana creste si isi recapata forma dupa apasare. Acoperiti cu un servet de bucatarie, umed, si lasati sa se racoreasca; rasturnati-l apoi pe un prosop de bucatarie presarat cu zahar.

Crema: Rupeti ciocolata in bucatele, puneti-o intr-un castron imnpreuna cu 1 lingura apa si topiti deasupra unei cratite care fierbe mocnit (la bain-marie). Luati apoi de pe foc si puneti, batand cu mixerul, piureul de castane. Adaugati laptele condensat sau simplu si 50 de ml. de frisca batuta bine (o sustrageti din cantitatea totala de frisca :P) si amestecati. Raciti la frigider pana se intareste.

Finalizare: Intindeti umplutura de ciocolata peste blat. Bateti bine restul de frisca; lasati deoparte 5-6 linguri de frisca batuta pentru a orna feliile de rulada. Intindeti frisca peste crema de ciocolata si rulati cu grija blatul (nu va necajiti daca se crapa usor). Mutati cu grija, prin rostogolire, pe un platou; presarati cu zahar pudra si raciti la frigider. Serviti feliile cu frisca 🙂

Pofta buna, dragilor!!!!!!!!!! 🙂

P.S. Migdalele se pot inlocui cu nuci 😉




Cosulete cu piure de castane

Aceste „cosulete” aromate cu piure de castane si frisca (Doamne, ce dor imi era de-un piure de castane bun!!!!! :P) ne-au dezmortit, ieri seara, privirile insetate de fulgi mici si desi, pe care ii asteptam inca de dinainte de Craciun sa cada…
Am stat cu totii la masuta si ne-am bucurat de gustul acestor delicioase prajiturele, si de iarna care, iata, s-a hotarat intr-un sfarsit s-apara 🙂

Ingrediente:

Pentru aluatul de biscuiti:
– 150 g. unt
– 250 g. faina
– 1/2 pliculet praf de copt (5 g.)
– 100 g. zahar
– 2 oua
– 2 lingurite lapte rece

Pentru umplutura:
– 150 ml. smantana dulce pentru frisca
– 300 g. piure de castane

Mod de preparare:
Se bate untul spuma cu zaharul; se adauga pe rand, ouale intregi, amestecand bine dupa fiecare.
Se cerne faina impreuna cu praful de copt; se adauga la compozitia de unt. Se adauga laptele si se framanta totul foarte bine. Daca aluatul este prea lipicios, se mai adauga putina faina. Se face din aluatul rezultat o bila, care se infoliaza si se pune la frigider pentru cca. 30 de minute. Se scoate apoi si se aseaza pe o suprafata infainata:

Se intinde o foaie (pudrati si sucitorul cu faina) si se taie rondele, astfel: 1/3 se lasa intregi si 2/3 se taie in mijloc cu o forma (un paharel) mai mic:

Se tapeteaza o tava (de aragaz) cu hartie de copt; se aseaza rondelele pline si gaurite 😛

Se coc la temperatura potrivita (180 grade C) pentru cca. 8 minute:

Se lasa la racit:

Se lipesc apoi catre trei: un biscuit intreg si doi decupati, iar in globul din mijloc se pune piure de castane amestecat cu frisca batuta:

„Cosuletele” se servesc imediat sau se pun intr-o cutie, peste noapte, la rece. Biscuitii se vor fragezi si mai tare 😉

Foarte dragute si delicioase!!!!!!!!!! 😛

P.S. Reteta preluata din cartea „Gospodina si oaspetii” de Draga Neagu




Trufe cu crema de castane

Attached Image

Fiindca imi place la nebunie piureul de castane, am preparat aceste trufe cu crema de castane, biscuiti si rom…si-apoi le-am tavalit in nuci si cocos 😛
Delicioase!!!!!!!

Ingrediente:

– 450 g. piure de castane
– 100 g. biscuiti (cu unt)
– 4 linguri rom sau 2 linguri esenta de rom
– 1 lingura lapte (condensat) sau frisca indulcita
– 50 g. unt moale (tinut din timp la temp. camerei)
– 50 g. miez de nuca
– 2 linguri zahar pudra
– 2 linguri fulgi de cocos

Mod de preparare:

Biscuitii se sfarama cu sucitorul obtinand o pudra fina (eu i-am maruntit la blender)

Miezul de nuca se prajeste putin:

Attached Image

… si se taie cu cutitul in granule fine:

Attached Image

Attached Image

Piureul de castane se amesteca cu pudra de biscuiti, romul sau esenta de rom, untul moale si laptele sau frisca:

Attached Image

Apoi se ia cu lingura si se modeleaza bucati rotunde (eu le-am facut cu manile inmuiate in apa). Se tin in frigider pana se intaresc, cca. 30 de minute, apoi se tavalesc prin nuca tocata si fulgi de cocos (amestecate):

Attached Image

Se aseaza pe platou sau farfurie si se tin in frigider pana in momentul servirii:

Attached Image

Foarte bune!!! Va mai arat o poza 😀

Attached Image

In concluzie: sint fine si bune, se fac usor si repede, deci am sa le mai fac :))
…si am sa adaug in compozitie si-o lingura cu cacao 😉