14 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

 

Ori de cate ori e post, si e dezlegare la peste, nu ma gandesc decat la retetele mele cu peste pe care le-am facut de-a lungul timpului si care abia asteapta sa fie descoperite!!!Β Dar cum ele s-au tooot adunat, de la un post la altul, si s-au strans cateva pagini bune de rasfoit, mi-am dat seama ca va va fi, poate, destul de greu sa le parcurgeti…in timp util πŸ˜€ Le-am adunat, asadar, pe toate intr-o singura postare, pe care am numit-oΒ 14 retete pentru zilele de dezlegare la peste. Am pentru voiΒ bors de peste, chiftelute, peste prajit (cu mujdei sau fara), salate, paste, gustarele…si-o placinta πŸ˜›

Sper din tot sufletul sa va placa!!!

 

Le luam, din nou, pe rand…de sus in jos acum :))

Bors de peste cu bulion:Β http://www.laurasava.ro/2011/11/27/bors-de-peste-cu-bulion/

Stiuca la cuptor:Β http://www.laurasava.ro/2009/01/21/stiuca-la-cuptor/

Salata de ton cu maioneza din telina:Β http://www.laurasava.ro/2007/03/03/salata-de-ton-cu-maioneza-din-telina/

Pizza din lipie cu ton:Β http://www.laurasava.ro/2010/12/13/pizza-din-lipie-cu-ton/

Farfalle cu ton si sos de rosii:Β http://www.laurasava.ro/2013/03/25/farfalle-cu-ton-si-sos-de-rosii/

Rulouri de somon cu orez:Β http://www.laurasava.ro/2012/02/15/rulouri-de-somon-cu-orez/

File de peste umplut:Β http://www.laurasava.ro/2012/03/25/file-de-peste-umplut/

Pasta de ton in corabioare de castravete:Β http://www.laurasava.ro/2012/02/16/pasta-de-ton-in-corabioare-de-castravete/

Marinata de crap:Β http://www.laurasava.ro/2012/12/09/marinata-de-crap/

Crap cu ghiveci de legume la cuptor :Β http://www.laurasava.ro/2010/12/12/crap-cu-ghiveci-de-legume-la-cuptor/

Placinta cu ton:Β http://www.laurasava.ro/2013/04/28/placinta-cu-ton/

Peste la cuptor cu vin alb:Β http://www.laurasava.ro/2013/08/12/peste-la-cuptor-cu-vin-alb/

Crap prajit:Β http://www.laurasava.ro/2010/12/07/crap-prajit/

Chiftelute de peste:Β http://www.laurasava.ro/2010/12/11/chiftelute-de-peste/




Peste la cuptor, cu vin alb

 

[shashin type=”photo” id=”15298″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Peste la cuptor, stiuca mai ales, am mai facut eu pana acum, dar niciodata nu pare a fi destul, dat fiind faptul ca e atat de bun!!!!!!!!!!!!!!! Acum am avut somn, asa ca am facut un somn la cuptor cu vin alb. Sec sau demisec, cum aveti πŸ˜‰

Simplu si bun!!!!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 1 somn mare sau salau (ori crap)

– 100 ml. ulei

– 150 ml. vin alb

– sare, piper, boia

– praf de usturoi sau 3, 4 catei usturoi

 

Mod de preparare:

Se curata pestele de solzi, cap, maruntaie, coada si aripioarele inotatoare. Se spala foarte bine, atat la exterior cat si in interior. Se usuca cu un servet curat si se portioneaza.

Se condimenteaza fiecare bucata cu amestecul de condimente. Eu le-am condimentat biiine de tot πŸ˜‰

Se ung cu ulei si se aseaza intr-o tava in care se toarna restul de ulei. Se toarna o canita de apa peste feliile de peste si se da la cuptor, la foc potrivit (180 grade C), pentru cca. 20 de minute.

Se scoate apoi tava din cuptor si se stropeste pestele cu vin alb, dupa Β care se pune din nou la cuptor. Pentru inca vreo 15 de minute.

[shashin type=”photo” id=”15299″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Placinta cu ton

Dragii mei, daca purtati nume de floare, va urez in primul rand „La multi ani!” si apoi va invit la o placinta cu ton, fiindca e ultima dezlegare la peste din acest post. Reteta cu care va ispitesc acum este una de post dar este delicioasa tare si va este dedicata voua, tuturor prietenilor mei, nu doar celor care astazi sunt foarte rasfatati πŸ˜€

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 260-280 ml apa sau lapte
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 6-7 linguri ulei
  • sare
Pentru umplutura:
  • 600 g ton in ulei
  • 1 ardei gras rosu/gogosar
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • sare, piper dupa gust
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 5-6 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Se face maiaua: se freaca drojdia (proaspata) cu zahar pana se lichefiaza; se adauga o lingura lapte caldut, sau apa, daca tineti post, si putina faina deasupra. Se lasa intr-un loc cald, ferit de curenti, pana creste.

Se cerne faina intr-un vas incapator. Se adauga maiaua in mijlocul fainii, impreuna cu restul de lapte caldut sau apa, sare (o lingurita) si ulei. Se framanta un aluat elastic, care se lasa la crescut cca. 1 ora intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Eu, de obicei, il pun intr-o punga mai mare, ca sa aiba loc sa creasca. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul.

Se pregateste umplutura: se curata morcovul; ceapa, ardeiul si morcovul se taie cubulete nu foarte mici. Se pun intr-o tigaie, cu capac, in cele 5-6 linguri ulei, si se lasa sa se inabuse cca. 10 minute:

Se desfac conservele de ton si se scurg bine (uleiul se pastreaza). Se zdrobeste tonul cu o furculita, se adauga sucul de lamaie, sare, piper dupa gust si legumele calite si racite:

Din aluatul care a crescut, se intind 3 foi, nu foarte subtiri, care se umplu cu ton si apoi se ruleaza:

Inainte de a rula pana la final, se pot adauga mici cubulete de unt, dar asta doar daca nu tineti post!

Se lasa apoi „tuburile” sa mai stea in tava cca. 20 de minute:

Se incalzeste cuptorul, in acest timp, la foc potrivit (180 grade C).

Se dau placintelele la cuptor timp de 35-40 de minute:

In ultimele 10-15 minute, ungeti rulourile cu uleiul scurs din conservele de ton. Se vor rumeni foarte frumos πŸ™‚

Placinta se poate servi fierbinte sau rece, e la fel de gustoasa!!!

Pentru voi, dragii mei πŸ™‚




Farfalle cu ton si sos de rosii

Dragii mei, astazi praznuim Buna Vestire, marea sarbatoare inchinata Maicii Domnului, in care avem dezlegare la peste. Pe Facebook v-am pus deja la dispozitie colectia mea de retete cu peste, de post si nu numai, dar pe blog nu am ajuns inca sa va prezint ceva in sensul asta. Cu un pic de intarziere, asadar, va prezint o reteta rapida si gustoasa cu paste si ton: Farfalle cu ton si sos de rosii!!!

 

Ingrediente:

  • 400 g paste Farfalle (fundite)
  • 1 ceapa mare
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 conserva rosii tocate (425 ml.)
  • 1 conserva ton maruntit, in suc propriu
  • 1 conserva ton bucati, in ulei
  • 1 conserva fasole alba sau rosie (kidney) de 425 ml.
  • sare, piper dupa gust
  • frunze de patrunjel tocate (optional)

 

Mod de preparare:

Se fierb pastele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg apoi si se trec printr-un jet de apa rece. Se lasa la scurs.

Se curata ceapa, se spala si se taie marunt. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se adauga ceapa tocata. SeΒ caleste cateva minute, amestecand des, dupa care se adauga conserva de rosii. Se lasa totul la fiert timp de cca. 5 minute, cu capac.

Se scurge fasolea si se adauga impreuna cu tonul maruntit (in apa) in sosul de rosii din tigaie. Se lasa putin sa se inabuse la foc mare (fara capac); se pune sare si piper dupa gust. La sfarsit se adauga tonul bucati, cu tot cu ulei, si se amesteca totul foarte bine.

Se amesteca pastele cu sosul din tigaie si se servesc dupa ce „stau” vreo 10 minute, cu capac, pentru ca pastele sa ajunga sa absoarba putin din sos. Sunt minunate si reincalzite (ba chiar mai bune).

…asta daca nu dispar imediat din farfurie πŸ˜€




Marinata de crap

 

[shashin type=”photo” id=”14687″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragilor, am vrut inca de ieri sa va arat marinata asta delicioasa de peste dar Bogdi meu iubit a racit si n-am mai avut putere sa fac nimic. Totusi, printre crizele lui de tuse, la vazul carora mi se rupea sufletul, si fulgii mari de zapada pe care ii priveam impreuna de pe geam, am reusit pana la urma sa incropesc o marinata de crap, si astazi fiind zi de dezlegare la peste. Sper sa nu fi intarziat prea tare cu reteta, si sper, daca o incercati, sa o savurati cu aceeasi placere cu care am savurat-o si noi!!!

Pupici mari prietenei mele din copilarie Angi pentru ponturi πŸ˜‰

 

Ingrediente:

– 1 kg. crap sau macrou

 

Pentru prajit:

– ulei

– 200 g. faina

– 200 g. malai

– 1 lingura boia dulce de ardei

 

Marinata:

– 500 ml. apa

– 2, 3 linguri otet

– sare, piper macinat

– 2 linguri legume tocate (ceapa, morcovi, telina, pastarnac)

– 1 lingura pasta de ardei cu rosii

– 3-4 bucati gogosari in otet

– 2 linguri ulei

– 2 foi dafin

– cimbru (optional)

– mujdei dintr-o lingura de usturoi (frecat cu sare si ulei)

 

Mod de preparare:

Se curata pestele de solzi, de aripioare si de intestine si se spala in mai multe ape. Se taie in bucati potrivite (cu tot cu sira spinarii). Se sareaza fiecare bucata si se lasa la frigider cca. 30 de minute sa se patrunda. Se scot apoi din frigider si se lasa cateva minute intr-o strecuratoare sa se scurga.

Se amesteca faina, malaiul si boiaua. Se tavaleste pestele prin amestecul uscat (apasati daca e nevoie, ca sa se prinda bine de peste). Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare. Se prajeste pestele, rumenindu-se pe ambele parti.

Se pregateste marinata: se pune apa la fiert si cand da primul clocot se adauga tocatura de legume, pasta de ardei si rosii (daca nu aveti, adaugati 50 g. bulion gros de rosii) si gogosarii taiati feliute. Se sareaza si pipereaza dupa gust (sa fie bine condimentat), se adauga otetul, foile de dafin, cimbrul si se lasa la fiert cca. 10 minute. Se toarna uleiul si mujdeiul, la care puteti adauga o lingurita mustar, si se lasa pe foc mic, cu capac, inca 10 minute.

Se pun feliile de crap prajite intr-o tava si se toarna peste ele marinata (nu folositi un vas prea mare, pentru ca feliile sa fie bine „scaldate” in sos). Se lasa pestele in marinata aproximativ 30 de minute, dupa care se poate servi. Cu mamaliga, desigur πŸ™‚

Sfat fooarte util: daca il lasati cateva ore sau chiar peste noapte, e si mai bun πŸ˜›




File de peste umplut

Dragilor, astazi este o mare sarbatoare, si zi cu dezlegare la peste, asa ca am faurit rapid niste fileuri de peste umplute cu legume, absolut delicioase!!!!!!!!!!!
Noi le-am savurat cu multa lamaie, si nu asa mult vin πŸ˜€

Ingrediente pentru 4 portii:

– 8 fileuri de peste (peste congelat sau proaspat)
– 4-5 linguri ulei de masline
– 1 fir de praz sau o ceapa potrivita
– 1 ardei gras (rosu)
– 1 morcov
– 2 rosii
– 1 lingura mare cu pesmet
– 1 legatura marar sau patrunjel
– 1 lamaie
– sare, piper

Mod de preparare:
Toaca marunt partea alba a prazului sau ceapa, iar ardeiul si rosiile (decojite) taie-le cubulete. Da morcovul pe razatoare. Eu le-am varat pe toate in blender πŸ˜›
Incinge uleiul si caleste legumele timp de aproximativ 5 minute; adauga sare, piper si verdeata tocata, dupa care stinge focul. Presara pesmetul ca sa se ingroase putin compozitia.
Dupa ce s-a racit, pune pe 4 fieluri umplutura de legume, apoi celelalte bucati de peste deasupra si prinde-le cu scobitori in capat si pe lateral.
Aseaza „portofelele” de peste in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt si stropeste-le cu ulei si zeama de lamaie. Pune sare si piper si da la cuptor pentru cca. 25 de minute, la foc potrivit.

P.S. Puteti adauga in umplutura si ciuperci proaspete, taiate lamele πŸ˜‰




Pasta de ton in corabioare de castravete

 

Reteta asta de pasta de ton in corabioare de castravete mi-am facut-o mie si numai mie, fiindca iubeeeeesc tonul!!!! Cipi nu e deloc fan, si nu-nteleg de ce πŸ˜€
Mi se pare ireal sa nu-ti placa tonul si numai faptul ca il savurez cu atata placere a facut sa nu am foarte multe retete cu ton expuse pe blog (pentru ca nu mai ajungeau sa fie surprinse in poze, hahaaa!!!)
Ma bucur ca am reusit sa o prepar, si mai ales in forma asta mai deosebita, ca umplutura pentru „corabioarele” din castravete pe care am vrut de mult sa vi le arat.
E o idee minunata pentru o masa festiva dar, asa cum mereu va spun, la fel de minunata si pentru o zi obisnuita in care pofta de ton atinge cote maxime πŸ˜€

Le puteti servi si in post, cand este dezlegare la peste, daca inlocuiti untul cu margarina (mai nou, se gaseste de cumparat si „branza tartinabila” din migdale, vegana).

Siiii, le mai puteti servi si-un pic altfel: pasta de ton servitΔƒ pe feliute subΘ›iri de castravete. FΔƒrΔƒ „corabioare” de data asta:

 

Ingrediente:

  • 2 castraveti lungi (cca. 800 g)
  • 2 cutii ton in ulei (300 g)
  • 100 g unt moale, tinut la temperatura camerei
  • sucul de la o lamaie (mica)
  • 1 ceapa mica (optional)
  • sare, piper
  • frunze de patrunjel pentru ornat

Sfat: Puteti adauga in pasta o lingura de smantana (acra), groasa, sau una de crema de branza.

Mod de preparare:

Prima data se desfac conservele de ton si se pun la scurs (asezati pestele intr-o strecuratoare). Daca vreti sa fie de post, nu scurgeti tot uleiul, ci mixati tonul cu ulei (3-4 linguri sau atata cat sa obtineti o pasta).
Se freaca untul cu mixerul; se adauga tonul bine scurs, si maruntit cu furculita, impreuna cu sucul de lamaie, sare si piper dupa gust si se mixeaza pana se obtine o crema. Se adauga ceapa, daca nu aveti probleme cu stomacul sau daca pur si simplu iubiti ceapa. Mie-mi place fara!
Pasta de ton se tine la frigider, acoperita cu folie, pana cand pregatim „corabioarele”.

Castravetii se spala, se sterg si se taie in bucati de cca. 6 cm (da, i-am masurat πŸ˜€ ):

La mijlocul fiecaruia se lasa o portiune de aprox. 5 mm, apoi cele doua parti se taie in unghi de 90 de grade pana la „ureche”:

Vor rezulta niste „corabioare” dragute si apetisante:

…ce vor fi mai apoi umplute cu pasta de ton, pusa direct cu lingurita sau mai festiv,Β  lasata gratios sa curga dintr-un cornet de bucatarie πŸ˜€

Se scobeste pulpa castravetilor inainte de a face asta, evident :))

„Corabioarele” se decoreaza cu frunzulite de patrunjel si se servesc cu orice va pica bine, dar mai ales cu paine prajita!!!!

Delicioase!!!!!

Si nu uitati nici de varianta simplificata :))




Rulouri de somon cu orez

Aceasta reteta de rulouri de somon cu orez este mai mult una in imagini πŸ˜› , deoarece se prepara incredibil de usor.Β E un aperitiv foooarte gustos!!!!! Sau ma rog, asa mi s-o fi parut mie, lesinata fiind dupa somon afumat…si dupa ton :)))

 

Ingrediente:

  • 50 g orez
  • 200 ml apa
  • 1 lingura otet balsamic (sau de vin)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 300-350 g somon afumat (8-10 felii)
  • 1 praz
  • 2, 3 lingurite crema de hrean
  • 1 conserva ton in ulei (180 g)
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingura smantana acra sau frisca lichida
  • sos de soia (optional)

Sfat:Β daca tineti post, nu mai adaugati smantana. O puteti inlocui cu branza tofu sau 1 lingurita de iaurt de soia.

 

Mod de preparare:

Orezul se fierbe in cca. 200 ml apa (daca mai e nevoie, mai adaugati pe parcurs), la foc moale, cca. 10 minute. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa stea (sa se umfle πŸ˜› ) timp de 5 minute.
Se incalzeste otetul; se adauga sare si zahar. Se aseaza orezul intr-un castron si se inglobeaza amestecul de otet. Se adauga tonul, maruntit in prealabil cu o furculita, si bine scurs de ulei si se amesteca totul foarte bine. Se adauga sucul de lamaie si smantana acra sau frisca lichida, nebatuta (daca amestecul este prea gros, mai adaugati putina smantana).
Se curata 4-5 fire de praz, se taie fasii si se oparesc (le puteti lasa aprox. 1 minut in apa care clocoteste usor). Se scot si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.

Feliile de somon se ung cu hrean si se aseaza deasupra umplutura de orez cu ton:

Se stropesc apoi cu sos de soia si se ruleaza:

Se leaga cu fasii de praz…si se servesc cu poftaaaa!!! πŸ™‚

Daca vreti, le puteti aseza pe un pat de salata verde (desi mie mi-au placut mai mult „in alb” πŸ˜€ , ca-n poza de mai sus)

Oricum ati alege sa le faceti, veti fi uimti de gustul lor nemaipomenit de savuros!!!

P.S. Rulourile se pot face si numai cu orez si praz.




Bors de peste cu bulion

[shashin type=”photo” id=”15688″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragilor, v-am mai spus, cred, cu cata bucurie astept eu postul Craciunului, fiindca este cel mai inaltator si cel mai usor post de peste an. Sint multe dezlegari la peste, practic in fiecare weekend, ceea ce ma bucura nespus, caci in felul asta a mancat, si sper ca va manca si in continuare, si Bogdi meu scump.Β A gustat din fiecare reteta cu peste pe care am pus-o in practica, una din ele fiind aceasta ciorbita delicioasa, acest bors de peste cu bulion de casa.

N-a mancat foarte mult, dar macar nu m-a refuzat (adica nu s-a strambat :D) ca alta data…
In topul preferintelor lui a ramas, insa, crapul prajit πŸ˜›

 

Ingrediente:

– 1 kg. peste (pastrav, crap)
– 2 litri apa
– 2 cepe (rosii) mici
– 1 morcov
– 1 pastarnac/patrunjel mic (optional)
– 1 gogosar
– 1 ardei iute
– 300 ml. bulion (sau 5-6 rosii decojite si taiate cubulete)
– 500 ml. bors
– 4 linguri pline cu orez
– 3, 4Β  linguri ulei
– 1 legatura leustean
– sare, piper

Mod de preparare:
Se curata zarzavatul si se spala. Se taie ceapa si ardeiul marunt; radacinoasele se dau pe razatoare. Se curata ardeiul iute de seminte si nervuri si se taie felii.
Se pune uleiul la incins si se calesc toate legumele timp de cca. 2-3 minute, amestecand sa nu se prinda.
Se adauga apa, sare, piper macinat dupa gust, si se lasa sa dea intr-un clocot.
Dupa ce legumele s-au inmuiat, se toarna bulionul sau rosiile cubulete, orezul, bine spalat, si se lasa sa fiarba la foc mic, cu capac, timp de 15-20 de minute. Se pune apoi borsul care a fost pregatit dinainte: se da borsul intr-un clocot, intr-o oala separata si de-abia dupa aceea se adauga ciorbei (borsul nu se pune „crud” in ciorbe)
Se adauga pestele, taiat in bucati potrivite (spalate foarte bine inainte de a le pune in ciorba) si se mai lasa la fiert inca vreo 10 minute sau pana cand intra furculita bine in carne.
Se potriveste gustul de sare si se aromeaza cu leustean taiat marunt.
Foarte gustos!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15689″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Daca nu aveti bors, folositi zeama acra de varza sau zeama de lamaie…desigur, nu in cantitatile date mai sus :D, ci dupa gust.




Budinca de conopida cu ton

Dragilor, daca va place tonul la cutie, dar v-ati saturat de eterna (dar totusi delicioasa :P) varianta „ton scos din conserva, inundat cu zeama de lamaie si mancat cu, eventual, paine prajita si rosii” :)))) …incercati varianta asta mai consistenta, cu conopida (ei, asta nu stiu cat de mult va place :D), dar va spun eu ca impreuna fac o combinatie foarte reusita πŸ™‚

Ingrediente:
– 1 conopida mica (cca.320 g.)
– 2 cartofi (180 g.)
– 1 cutie ton in ulei/apa
– 2 oua
– 50 g. unt
– 60 g. faina
– 200 ml. lapte
– 150 g. cascaval ras
– sare, piper
Mod de preparare:
Se desface conopida in buchetele; se taie cartofii, curatati de coaja, in sferturi. Se fierb legumele cca. 20 de minute in apa clocotita. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga faina, se lasa putin sa se rumeneasca si apoi se stinge cu lapte. Se lasa pe foc mic, amestecand intruna, pana se ingroasa usor.
Se lasa sosul alb sa se raceasca; se adauga ouale, tonul faramitat, cascavalul ras, sare si piper dupa gust.
Se faramiteaza putin si legumele si se adauga in sos. Se toarna totul intr-o forma unsa cu unt si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru cca. 35-40 de minute. Se feliaza dupa dorinta si se serveste cu rosii, ceapa verde, etc.

La fel de gustoasa calda sau rece πŸ˜‰




Chiftelute crocante de cod

Β 

Am revenit, asa cum va promiteam acum cateva zile, cu varianta prajita a delicioaselor chiftelute de peste πŸ™‚

…de data asta, parca, si mai gustoase!!!!!!!! πŸ˜›
Ca sa manance si Bogdi, l-am ametit cum ca sint chiftelute de caracatita, ca-n Grecia :))) …si culmea a fost, ca intr-adevar aduceau la gust cu caracatita pe gratar pe care am savurat-o cu totii in Asprovalta (unde vom merge, din nou, in vara asta…)

Sa le incercati neaparat, caci sint cu adevarat delicioase!!!

Ingrediente:

– 200-220 g. file de cod
– 50 g. smantana groasa
– 1 lingurita suc de lamaie
– sare, piper
– 200 g. foi de placinta
– ulei pentru prajit

Mod de preparare:
Scoateti cu 20 de minute inainte de a va apuca de treaba foile de placinta din congelator.

Taiati fileul bucatele mici cu un cutit foarte ascutit (daca folositi peste congelat, lasati-l la decongelat si apoi taiati-l; puneti-l la scurs intr-o strecuratoare pana cand se dezgheata foile de aluat)

Taiati foile de aluat, suprapuse, in fasii cat mai subtiri:

Amestecati bucatelele de peste cu sucul de lamaie si smantana; sarati si piperati dupa gust; din aceasta compozitie formati chiftelute.

Asezati fasiile de aluat pe o farfurie intinsa sau un platou. Luati cate o chifteluta si tavaliti-o usor prin farfurie pana se acopera in totalitate cu fasiute de aluat (daca folositi peste congelat, chiftelutele vor avea tendinta de a se destrama, asa ca inarmati-va cu rabdare :P, si formati chiar voi chiftelutele in palme, presarand la nevoie fasii de aluat deasupra si apasand bine sa adere)

Lasati-le sa se „odihneasca” pana cand se incinge uleiul πŸ˜›

Prajiti chiftelutele in ulei incins timp de 3-4 minute pentru a le face crocante:

Se servesc cu mare pofta ori calde ori reci, ornate cu felii de lamaie si frunze de patrunjel πŸ™‚
Noi, fiindca ne-am reamintit cu drag de Grecia, le-am savurat langa o portie mare de tzatziki πŸ˜‰

…dar se pot servi si alaturi de un sos dulce si iute, cum ar fi acesta:
Amestecati 100 ml. ulei de masline cu 5 linguri otet de vin; adaugati un catel de usturoi taiat, ardei chilli si miere dupa gust.
Foarte gustoase!!! πŸ™‚




Chiftelute de peste la cuptor

Aceste chiftelute delicate reprezinta o gustarica foarte atractiva pentru copiii „rezistenti” la peste :)))
Daca nu ati reusit pana acum sa ii determinati sa manance macar o data pe saptamana peste, e timpul pentru un test :P…delicios as zice, vazandu-l pe Bogdi cum le dadea tarcoale πŸ˜€

…si e bine ca pot fi savurate si intr-o simpla zi din saptamana, dar si cu ocazia aniversarii unei, de exemplu, zile de nastere πŸ™‚

Ingrediente:

– 200 g. aluat de foitaj Linco/Morarita, etc.
– 220-250 g. file de cod sau pastrav (proaspat sau congelat)
– 1 lingurita suc de lamaie
– 50 g. smantana groasa
– sare si piper dupa gust
– 1 galbenus
– o lingura lapte caldut

Mod de preparare:
Incepeti prin a decongela, la temperatura camerei, aluatul de foitaj (nu-l lasati sa se decongeleze de tot, pentru ca se va inmuia si nu-l veti mai putea taia cum trebuie)

Taiati fileul in bucatele mici cu un cutit foarte ascutit (la fel, decongelati-l inainte daca e cazul, si tot asa, nu complet πŸ˜› …pentru a-l putea taia cat mai bine). Daca e proaspat, sariti peste etapa asta :))
Amestecati apoi bucatelele de peste cu suc de lamaie, smantana, sare si piper dupa gust. Lasati amestecul la frigider pentru cca. 10-15 minute, dupa care formati chiftelute (cu mainile ude va va fi mai usor, caci au tendinta de a se destrama rapid :D)

Taiati fasii subtiri din aluat (si nu foarte lungi):

Luati cate o chifteluta si acoperiti-o cu benzi de aluat, formand un grilaj:

…la mine s-au intersectat cate trei benzi (pe orizontala chiftelei) cu alte trei, pe verticala ei :)))

In final nu prea conteaza cum „lipiti” benzile de aluat, doar daca le pregatiti pentru o ocazie mai festiva πŸ˜‰
…atunci va trebui sa va inarmati cu ceva rabdare (cand credeam ca reuseam sa le asez, mi se lipeau de degete si incepeam din nou sa le cladesc :D)
Se aseaza, pe masura ce le formati, pe o tava tapetata cu hartie de copt:

Se ung cu galbenus amestecat cu lapte si se dau la cuptor (preincalzit in prealabil), la 200 de grade, timp de cca. 18 minute sau pana cand se rumenesc frumos.

Se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se transfera din tava:

…direct pe platoul de servit πŸ™‚

Chiftelutele se servesc cu o salata proaspata de rosii si castraveti sau cu un sos de rosii delicios πŸ˜‰

Au fost foooarte apreciate de intreaga familie, si cum va spuneam, inclusiv de Bogdi, ceea ce m-a facut extrem de increzatoare in reusita voastra in fata copiilor vostri πŸ˜›

P.S. Reteta originala prevedea file de batog, asa ca daca aveti sansa de a-l procura, folositi-l cu incredere :))
…daca folositi peste congelat, stoarceti-l usor in palme, dupa ce l-ati taiat bucatele πŸ˜‰




Sandwichuri cu pasta de peste afumat

Sandwichurile astea nu arata ele prea grozav (poze facute noaptea, la lumina becului :P) dar la gust sint fenomenale!!! πŸ˜‰
Am folosit cea de-a doua jumatate de macrou afumat (pe prima am folosit-o aici) si am lasat deoparte, cu ocazia asta, prepararea micilor gustari sub a caror influenta (benefica, as zice :P) am cazut :))

Ingrediente:

– 1/2 file peste afumat (macrou/hering)
– 15o g. branza proaspata (de vaci)
– 1 lingurita hrean ras
– 2 lingurite capere (optional)
– 1 portocala
– 1 lingura frisca lichida sau smantana
– sare, piper
– zeama de lamaie
– 4 felii toast
– fire de marar proaspat


Mod de preparare:
Se cojeste portocala, iar pulpa fructului, ca si fileul de peste, se marunteste (mixerul de mana se pricepe de minune la asta :P). Se adauga branza, hrean, caperele bine scurse, sare si piper, frisca lichida si se amesteca totul foarte bine, pana se obtine o crema.
Se prajesc feliile de paine (in prajitorul de paine sau la cuptor) si se ung cu pasta de peste afumat.
Fiecare sandwich se taie apoi in sferturi si se aranjeaza pe o farfurie mare. Se orneaza cu felii subtiri de castravete si fire de marar si se servesc imediat.

P.S. Daca nu e destul de cremoasa compozitia, adaugati o lingura de smantana.




Luntrite cu somon

Aceste luntrite cu somon sunt niste aperitive delicioase si rafinate ce se prepara foarte repede si sunt de nelipsit atat la petrecerile celor mari cat si a celor mici!

Astazi vom patrunde pentru cateva clipe in tainele foitajului datorita acestei minunate retete, dar maine am sa va ispitesc cu o alta la fel de apetisanta , asa ca, daca nu aveti prin congelator aluat de foitaj, ar fi bine sa va aprovizionati cat mai curand πŸ™‚

 

Ingrediente pentru 24 bucati:

  • 1 pachet aluat foitaj (Morarita, Linco sau Bella)
  • 200 g branza de vaci
  • sare, piper
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura marar tocat
  • 1 castravete
  • 150 g somon afumat
  • marar pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza foitajul (nu complet) si se aseaza pe o suprafata presarata cu faina (se lasa aluatul asa cum e, nu se intinde cu sucitorul).Β Se decupeaza forme ovale din aluat (la fel de bine se pot face si rotunde). Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz).

Eu prima data am decupat aluatul cu o cana…dar rezultatul nu a fost unul impresionant πŸ™‚

Asa ca, intr-un final, am croit cu cutitul „luntritele” dorite:

Treaba a mers mult mai repede (nu va faceti griji daca nu le „croiti” perfect ovale, pentru ca oricum se mai deformeaza cand se coc).

„Luntritele” se coc, asadar, timp de cca. 10-12 minute:

…sau pana cand se umfla frumos…in straturi πŸ™‚

 

Pentru umplutura, se amesteca branza cu sare, piper suc de lamaie si marar tocat:

Se taie pe jumatate luntritele coapte πŸ™‚

Se aseaza pe fiecare „barcuta” cate o lingura de amestec:

Se taie 12 felii de castravete si acestea se taie apoi jumatati. Se aseaza decorativ deasupra cremei de branza:

Se ruleaza feliile de somon si se aseaza pe feliile de castravete.
Se servesc ornate cu fire de marar:

Mi-au placut la nebunie!!!!!!!!!

 

P.S. Resturile de aluat le puteti, de asemenea, folosi. OriΒ simple, ori cu cascaval (daca sunt destul de mari pentru a putea fi umplute)Β sau poate aveti crenvursti si nu stiti ce sa faceti cu ei: crenvursti „in pijama” πŸ™‚
S-aveti pofta, orice ati alege!!!




Corabioare cu crema de peste afumat

Aveati cumva nevoie de un aperitiv mai deosebit, care sa nu arate doar bine ci sa fie si gustos?! Iata-l: corabioare cu crema de peste afumat!!! πŸ˜›
Promit ca dupa revolutia asta sarata va ademenesc cu niste retete fabuloase de praji :)))

Ingrediente:

– 2 lamai
– 1/2 file macrou afumat
– 200 g. branza de vaci
– 2 linguri ulei de masline
– 50 g. nuca (optional)
– sare, piper
– 1 lingura smantana
– zeama de lamaie


Mod de preparare:
Branza dulce se lasa la scurs daca e prea zemoasa. Se mixeaza apoi cu ulei de masline pana se obtine o compozitie cremoasa.
Se curata pestele afumat de pielita si oase. Se marunteste cu o furculita (asta ca sa nu va mai plictisesc cu mixerul meu vertical :P)
Se incorporeaza fileul de peste in crema de branza, se adauga nuca macinata, sare, piper, un pic de zeama de lamaie si smantana (crema rezultata se amesteca foarte bine)
Se taie lamaile pe jumatate si se golesc, facand cu ocazia asta si-o delicioasa limonada :))) …exact cum am facut aici: Oua umpluteΒ 
Se umplu „corabioarele” cu crema de peste afumat si se servesc imediat, alaturi de un pahar cu vin alb.

O lingura cu mustar de buna calitate si una de maioneza adaugate in compozitia finala vor face aceste apetisante gustari si mai apetisante.

Au fost grozave!!!

 




Pizza din lipie cu ton

Astazi am sa va imbii cu o gustarica gustoasa si rapida, cu o „pizza” din lipie si ton, pe care il ador πŸ˜›

…in 5 minute e gata, asa ca nu mai stati pe ganduri!!! :))

Ingrediente:
– 1 lipie
– 200 g. rosii din conserva
– 1 conserva de ton in ulei
– 50-75 g. masline negre
– busuioc proaspat sau oregano (optional)

Mod de preparare:
Cuptorul se incinge la 200 grade C.
Se desface conserva de ton; lipia se unge cu uleiul din conserva.
Se repartizeaza uniform bucati de rosie (rosiile mele erau lunguiete, asa ca le-am taiat in sferturi si le-am asezat dupa cum puteti vedea in poza :P)
Se aseaza bucatele de ton deasupra (eu le-am intercalat cu fasiile de rosii) si se presara masline.

Daca tonul nu este foarte sarat, sarati dupa gust.

Pizza cu lipie se coace timp de cca. 5 minute.
Se spala busuiocul. Se scoate pizza din cuptor si se repartizeaza deasupra busuiocul, sau oregano.
Se serveste fierbinte, ca atare, sau cu o salata de legume proaspete.
P.S. Daca nu tineti post, puteti unge lipia cu 200 g. crema de branza de vaci cu smantana sau cu verdeata.



Crap cu ghiveci de legume la cuptor

[shashin type=”photo” id=”14826″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragii mei, daca puneti cumva mana pe-un crap, incercati sa-l faceti in felul asta, adica cu ghiveci de legume la cuptor. Si nu va necajiti daca nu aveti oala de lut fiindca il puteti prepara in orice alta tava. Straturile de peste si legume se vor transforma la cuptor in cea mai delicioasa mancarica de peste ever πŸ˜€

 

Ingrediente:

– 1, 2 kg. crap
– 500 g. ceapa
– 1 morcov mare
– 1 telina potrivita πŸ˜›
– 1 patrunjel mic πŸ˜€
– 1/4 varza dulce
– 3-4 cartofi
– 4-5 rosii
– 1 vanata
– 1 dovlecel
– 1/2 conopida medie (3-4 buchetele)
– 100 g. bame (optional)
– 8 ardei (capia)
– 250-300 ml. ulei
– sare

Mod de preparare:
Se pregatesc legumele pentru ghiveci si o oala/tava emailata…sau de lut…
…una de lut ar fi perfecta, mai ales daca e in forma de peste πŸ˜›

Se pregateste ghiveciul de legume: se curata, se spala legumele, se taie bucatele si se calesc in ulei; se sareaza si se lasa sa fiarba, cu capac, pana cand se inmoaie.
Se unge tava cu ulei si se aseaza un strat de ghiveci de legume:

Deasupra se pune pestele intreg (curatat si spalat in prealabil)

Se umple si pestele cu cateva linguri de ghiveci :

…si se acopera cu restul de ghiveci ramas:

Se adauga ulei si se baga tava la cuptor, la foc potrivit (180 grade C), pentru cca. 2, 3 ore

Cand zarzavatul este bine inmuiat si pestele patruns, mancarea este gata (ghiveciul cu crap este nemaipomenit de gustos daca se adauga ulei suficient)

Se portioneaza:

…si se serveste fie rece, fie cald:

…nu stiu in alta tava ce se intampla cu oasele mici ale pestelui, dar in vasul de lut direct s-au topit πŸ˜›

Foooooarte gustos!!!!!!!

P.S. Oala de lut trebuie tinuta in apa, cu tot cu capac :P, pentru minim 15 minute, inainte de a o introduce la cuptor.




Chiftelute de peste

Dragii mei, chiftelutele astea delicioase au calatorit sute de km. pana au ajuns pe masa noastra πŸ™‚
Le-a adus mami de la Sfanta Manastire Bistrita (acum mai mult de doua saptamani, dar n-am ajuns eu sa vi le arat :P) unde, impreuna cu maicuta noastra draga si cu alte femei credincioase, le-a preparat pentru hramul bisericii, pentru marea sarbatoare a Sfantului Grigorie Decapolitul.
Mancarea a fost preparata „la scala mare” :)) …si daca ar fi sa ne referim numai la chiftelutele de peste pe care am sa vi le arat acum, v-as spune ca a fost vorba de tone de peste (de fapt, de „doar” o tona si un pic :P), asta fara sa ne mai gandim la celelalte ingrediente care-au intrat in componenta lor…
…asadar, desi cantitati exacte nu va voi putea da, am sa incerc totusi sa va redau reteta „la scala mai mica”…si cu ponturile de rigoare :)))

…veti vedea ca se fac foarte usor, si ca trucul pentru a avea niste chiftelute reusite este sa balansati corect cantitatile (daca compozitia iese prea sfaramicioasa, adaugati in plus carne de peste crud, faina sau pesmet)

M-am gandit ca o astfel de reteta ar fi mai mult decat binevenita acum , chiar daca nu a fost preparata de mine :P, asta pentru ca avem 3 zile de dezlegare la peste, si ar fi pacat sa nu le incercati pana cand am sa va impresionez si eu cu varianta mea :))

Ingrediente, cu aproximatie πŸ˜›

– 1 kg. peste fiert (intreg sau doar capul)
– 300 g.peste crud
– 500 g. ceapa
– 300 g. morcovi
– 200 g. cartofi
– faina sau pesmet
– usturoi, dupa gust
– patrunjel verde si marar
– sare, piper, dupa gust
– apa minerala (o ceasca)
– bicarbonat de sodiu (o lingura)
– ulei

Mod de preparare:
Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se dezoseaza (e de preferat sa se foloseasca pesti fara oase -salau, macrou, sau fileuri de peste cu oase fine -crap, stiuca, caras)

Se fierbe pestele (capul sau intreg) in apa cu sare, se scurge bine si se da prin masina de carne sau se macina cu robotul de bucatarie.
Se curata ceapa si se toaca marunt; se dinstuie in putin ulei si se sareaza. Se lasa la racit si se scurge bine intr-o sita.
Se dau morcovii pe razatoare si se calesc intr-o tigaie cu putin ulei; se sareaza.
Se curata cartofii, se dau pe razatoare si se pun la scurs intr-o sita cu tifon. Dupa ce se scurg bine, se stoarce si tifonul (cu compozitia de cartofi), foarte bine, in maini.
Se amesteca toate ingredientele de mai sus intr-un vas incapator (se framanta cu mainile). Se adauga pesmet sau faina, pentru a obtine o compozitie cat mai omogena. Se adauga patrunjel si marar tocat, dupa gust. Se condimenteaza bine, se adauga o lingura (rasa) de bicarbonat de sodiu, nestins.

Pestele crud se toaca marunt si se adauga compozitiei (peste crud are rolul de a lega compozitia)
Se framanta totul foarte bine cu putin ulei (o lingura, doua) si apa minerala pana cand se leaga bine compozitia; se lasa la odihnit cateva minute (10-15 minute)
Se pune ulei la incins. Se formeaza cu mainile unse chiftelute de marime potrivita (se aseaza pe o tava unsa cu ulei, pana cand se-ncinge uleiul din tigaie). Nu se dau prin faina!!!

Se prajesc in uleiul incins pana cand se rumenesc bine. Nu se intorc cu furculita, ci doar se misca tigaia pentru a se coace uniform.
Se scot cu o paleta si se pun la scurs pe hartie absorbanta.
Se schimba hartia de mai multe ori, daca e cazul, pentru ca chiftelutele sa nu fie uleioase.

S-aveti pofta!!! πŸ™‚




Crap prajit

[shashin type=”photo” id=”17131″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Tabloul pescaresc complet :P, adica crap prajit cu mujdei de usturoi!!!!!!!!!!

Ingrediente, tot ca si in cazul mujdeiului de usturoi…”la ochi” :))

– crap (sau un oricare alt peste)
– ulei
– faina
– sare
– piper, boia (optional)
– lamai

 

Mod de preparare:
Se curata pestele de solzi, de aripioare si intestine; se spala, se portioneaza si se sareaza bine (puteti sa il infasurati bine de tot in sare, caci pestele isi va „trage” exact atat cat are nevoie)
Se lasa la rece pana a doua zi, sau cel putin 2-3 ore, pentru ca sarea sa intre bine in carne.
Se trec, apoi, bucatile de peste prin faina (daca vreti, puteti amesteca faina cu piper si boia…e mai spicy asa :D) si se prajesc in ulei incins.
Se aduc la masa mujdeiul de usturoi, lamaile si mamaliga (in Banat nu se prea mananca mamaliga, asa ca noi i-am zis, din nou, pas :P)…si se mananca cu pofta mare!!!
La final, ii dam voie pestelui sa inoate-n vin, hihi…

…ce-am mai prins si eu la pozat :)))

[shashin type=”photo” id=”17132,17133″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

M-am bucurat foarte mult ca am nimerit un crap nu foarte gras, ceea ce a facut sa fie foooarte bine si repede savurat!!!




Mujdei de usturoi

De cateva zile incoace, de vreme ce am avut atatea dezlegari la peste, am mancat la micul dejun, la pranz si cina numai peste!!!Β Dar a fost biiiine!!!!!! :D.Β A papat si Bogdi, si chiar cu mare pofta, asa ca sint foarte fericita.Β Bineinteles, la noi peste fara mujdei de usturoi nu exista, mai ales cand vorbim despre crap, asa ca m-am gandit sa va prezint varianta noastra de mujdei, ca postare separata de cea cu crapul prajit, cel care se bucura de cel mai mare succes in casa noastra.

Ingredientele sint pur relative :P, cantitatile fluctuand dupa numarul de pofticiosi πŸ˜€

Avem nevoie de:

– usturoi
– sare
– ulei
– apa
– zeama de lamaie

Sa va spun, asadar, cum il prepar eu…toata treaba decurge incredibil de rapid πŸ˜‰

Trec usturoiul prin presa de usturoi. Adaug sare (dupa gust) si amestec totul foarte bine cu o lingura de lemn (merge cel mai bine asa!)

Adaug putina zeama de lamaie si torn, putin cate putin, ulei, exact ca la maioneza.
Amestec bine dupa fiecare „tura” de ulei, pentru ca totul sa se incorporeze perfect (asa nu exista nici o teama ca s-ar putea „taia”)
Cand se umfla bine-n pene :)…si e spumos, adaug apa rece, tot asa, putin cate putin, amestecand.

Il las la consistenta si „taria” care se cere pe moment, adica mai soft, atunci cand incerc sa-l fac si pe Bogdi sa guste din ea, hihi, cand o fac destul de lichida, punand mai multa apa si zeama de lamaie, sau o fac pe gustul nostru, adica atat de tare incat nu pica de pe lingura…dupa cum puteti vedea si-n poze:

Β 

…cu crap proaspat prajit e o adevarata nebunie!!!
…si cu mamaliga, desigur, desi noi nu prea sintem fani mamaliga πŸ˜›




Salata de icre

Dragii mei, mi-am propus ca de acum si pana la sfarsitul postului sa va arat cate o reteta care sa contina peste, pentru multele dezlegari cu care am fost binecuvantati la fiecare sfarsit de saptamana. In sensul asta, v-am adus astazi o salata de icre cu gris, un pic mai altfel decat acestea cu paine πŸ˜›

 

Ingrediente:

– 3 linguri gris
– 1 lingura plina cu icre sarate, din congelator sau borcan
– ulei
– zeama de lamaie
– apa minerala
– ceapa taiata marunt (optional)

!!! Daca aveti icre proaspete la indemana, trebuie sa stiti ca nu le puteti prepara asa crude, ci va trebui sa le puneti pe aburi, amestecand intruna, pana isi schimba culoarea in rosu (caramiziu). Bineinteles, in cazul asta se si sareaza, la cele congelate sau conservate nemaifiind nevoie de asa ceva πŸ˜›

Mod de preparare:

Grisul se adauga in ploaie cand apa clocoteste si se amesteca bine, bine, pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Se amesteca grisul fiert si racit cu icrele pregatite (curatate de pielite si sarate, in prealabil), avand mare grija sa nu faca cocoloase. Se toarna cate putin ulei, ca la maioneza, amestecand mereu. Se adauga zeama de lamaie (dupa gust si in functie de cantitatea de icre) si apa minerala…dupa aceleasi criterii πŸ™‚
Apa minerala are rolul de a umfla si albi icrele, dandu-le un aspect apetisant (puteti adauga chiar si o jumatate de cescuta de cafea, daca compozitia este prea vascoasa)

Salata e gata atunci cand observati ca icrele incep parca sa sclipeasca πŸ˜€ (nota autorului, adica a dragei noastre Alma, care mi-a dat cu mare drag cateva ponturi, la telefon πŸ˜› )

Daca nu aveti probleme cu stomacul, adaugati ceapa tocata foarte marunt, pe care o amestecati cu putin ulei inainte de a o incorpora salatei (in modul asta nu va avea un gust amar) sau pregatiti un bol cu ceapa taiata marunt si sarata, separat, pentru ca cei care adora ceapa intr-o astfel de salata.

Pofta mare!!!

Foarte, foarte gustoasa!!!