Prajitura cu pere si sos caramel

prajitura-cu-pere-si-sos-caramel

 

Acum o luna sau poate chiar doua, din cauza ca m-am trezit cu o gramada de pere in gradina, unele prea tari si unele prea moi, cu care nu stiam prea bine ce sa fac (in afara de perele fierte in vin, daaa, de care nu te poti, parca, nicicand satura!!!! 😛 ), am preparat in joaca aceasta prajitura cu pere si sos caramel, de care ne-am indragostit cu totii!!!  Problema este ca, atunci cand am facut-o, nu am cantarit nimic, ci am pus totul la ochi si am sperat sa iasa bine. Ceea ce s-a si intamplat, numai ca nu aveam „datele necesare” postarii ei. Am refacut-o astazi, din vagi amintiri, si am realizat ca a iesit chiar mult mai buna decat prima, asa ca plutesc pe-un nor de fericire :))

Am venit pregatita cu notite si sfaturi intelepte 😀 , deci nu ezitati s-o incercati!!! Blatul pufos si rumen, impreuna cu bucatelele de pere caramelizate, transforma aceasta prajitura intr-un adevarat rasfat!!!

 

Ingrediente:

Pentru sosul caramel si perele caramelizate:

– 1 kg pere (tari)

– zeama de la o jumatate de lamaie

– 13o g zahar (brun)

– 50 g unt

– 50 ml smantana pentru frisca

 

Pentru blat:

– 5 oua

– 180 g zahar

– 120 ml ulei

– 200 g pulpa de pere (bine coapte)

– 250 g faina

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 1 lingurita bicarbonat

 

In plus:

– 1 lingura unt

– 1 lingura faina

– 50-80 g fistic crud, tocat

 

Mod de preparare:

Ne ocupam de pere prima data 🙂 Se spala, se curata de coaja perele si se taie in felii mari pe langa casuta de samburi (ar trebui sa ramaneti cu cca. 650-700 g pulpa de fructe). Pulpa se taie apoi in cubulete si se amesteca imediat cu zeama de lamaie. Se lasa deoparte.

Pentru sosul caramel, se amesteca intr-o craticioara zaharul cu untul si smantana (lichida, nebatuta). Compozitia se lasa, la foc mic, pana cand untul se topeste iar zaharul se dizolva; se adauga cubuletele de pere si se mai lasa pe foc cca. 10 minute. Se mareste flacara, dar nu la maxim! Se amesteca din cand in cand. Cand sunt gata, se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin. Se pun intr-o sita si se lasa la scurs. Eu am obtinut 120 ml sirop de pere…caramelizat. Exista asa ceva?! Da’ cui ii pasa, e super bun!!! 😀

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt si se presara cu faina o forma de aprox. 20×30 cm.

Pentru blat, se bat ouale cu zaharul pana se spumeaza usor. Se adauga apoi siropul de pere „caramel” si uleiul si se amesteca totul foarte bine. Pulpa de pere se face piure cu mixerul vertical sau se trece printr-o sita (aici aveti nevoie de pere moi, bine coapte). Se adauga in compozitie. Separat, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul si se cern deasupra compozitiei cu pere. Se amesteca pana cand se incorporeaza, nu se exagereaza cu amestecatul.

Aluatul obtinut se toarna in forma pregatita. Deasupra se presara cubuletele de pere, bine scurse. Prajitura se coace cca. 35 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.

Se lasa la racit si se presara cu fistic maruntit:

prajitura-cu-pere-si-sos-caramel_01

prajitura-cu-pere-si-sos-caramel_02

prajitura-cu-pere-si-sos-caramel_03

 

E foarte pufoasa si buna!!!

prajitura-cu-pere-si-sos-caramel_04




Prajitura la tava cu pere

[shashin type=”photo” id=”18305″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cine-ar fi crezut ca o mana de pere culese in toamna anului trecut vor opri scurgerea timpului?! Le-am pus deoparte pentru o negresa cu pere, dar am uitat de ele. Cand mi le-a adus tati de-afara, nu mi-a venit sa cred, parea c-au fost culese chiar atunci din pom! Am gustat dintr-una si era atat de dulce si zemoasa, incat am stiut imediat ce voi face cu ele: o prajitura la tava cu pere 🙂

Rapida si usoara, ca o zi de primavara!!! 😀

 

Ingrediente:

– 5 pere potrivite (bine coapte)

– 1 lingurita scortisoara

– 150 g unt

– 150 g zahar

– 3 oua

– 180 g faina

– 20 g cacao

– 1/2 lingurita bicarbonat

– 2 lingurite praf de copt

– 125 ml lapte (gras)

– zahar pudra

 

Mod de preparare:

Iata perele mele frumoase:

[shashin type=”photo” id=”18306″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Si iata ce trebuie sa faceti, daca vreti sa va bucurati de aceasta prajitura delicioasa: inclaziti cuptorul la 170 grade C (foc domol). Tapetati cu hartie de copt o forma de aproximativ 20 x 30cm.

Curatati perele de coaja si taiati-le in cubulete. Pudrati-le cu scortisoara:

[shashin type=”photo” id=”18307″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Separati ouale; bateti albusurile spuma cu un praf de sare (cat luati cu 3 degete). Lasati deoparte.

Bateti untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul. Adaugati galbenusurile si amestecati scurt.

Amestecati faina cu cacaua, bicarbonatul si praful de copt, apoi omogenizati acest amestec in compozitia cu unt si galbenusuri. Turnati laptele (rece):

[shashin type=”photo” id=”18308″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati albusurile batute spuma si amestecati usor. Turnati aluatul rezultat in forma pregatita si nivelati. Presarati deasupra, cat mai uniform, bucatelele de para:

[shashin type=”photo” id=”18309″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Lasati prajitura la copt cca. 32-35 de minute. Lasati-o in tava pana se raceste complet, dupa care o puteti scoate (desi o puteti foarte bine felia si in tava):

[shashin type=”photo” id=”18310″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Fantastica!!!

[shashin type=”photo” id=”18311,18312″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pudrati-o cu zahar praf vanilat, pentru un plus de aroma 😛

[shashin type=”photo” id=”18313,18314″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag 🙂

[shashin type=”photo” id=”18315″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura rasturnata cu pere si blat de turta dulce

Cand am vazut prajitura asta, pe care eu am numit-o prajitura rasturnata cu pere si blat de turta dulce (lung titlul, dar nu degeaba 😀 ), am stiut imediat ca va intra in topul retetelor mele preferate!!!

Multumesc Mavis pentru ca ne-ai impartasit aceasta reteta minunata, din delicioasa carte „Simply in season”, pe care mi-as dori din tot sufletul s-o am 🙂

Trebuie s-o incercati, prieteni dragi!!!

 

Ingrediente:

  • 2 pere mari
Sirop de zahar brun:
  • 50 g zahar brun
  • 2 linguri zahar alb
  • 1 lingura mare cu unt (80 % grasime)
  • 1 lingura apa
Aluat de turta dulce:
  • 180 g faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita rasa ghimbir proaspat, ras
  • un sfert de lingurita nucsoara rasa
  • 80 g unt (80 % grasime)
  • 50 g zahar brun
  • 1 ou mare
  • 140 g melasa sau zahar brut nerafinat
  • 135 ml lapte batut

 

Perele din toamna au fost mai putine decat in alti ani, dar ataaat de bune!!!! Ferme, cu coaja tare, dar zemoase si aromate!!!

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se prepara siropul, punand toate ingredientele (mentionate mai sus, la sirop) la microunde sau la foc mic si se amesteca energic, pana se topeste untul. Se toarna apoi intr-o tava de aproximativ 20 x 30cm. Se taie perele in felii subtiri si se aseaza, unele langa altele, peste siropul din tava. Asezati-le asa cum puteti, nu va stresati prea mult 🙂 …eu le-am asezat si drept dar si ca tiglele, usor suprapuse…

Intr-un bol mic, se amesteca faina, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si condimentele: scortisoara, nucsoara si ghimbirul ras, pe care il puteti inlocui cu praf de ghimbir. Va recomand sa nu-l ocoliti, deoarece imprumuta un gust incredibil blatului de turta dulce!

Separat, intr-un alt bol, se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul brun. Se mixeaza cateva secunde, dupa care se adauga oul intreg. Se adauga incet amestecul uscat (din bolul mic) impreuna cu melasa, care este un sirop din trestie de zahar sau sfecla (dar se gaseste si sub forma de zahar nerafinat, umed, vascos, de culoare neagra, cum am folosit eu,) si laptele batut si se amesteca totul foarte bine. Nu insistati cu amestecatul! Aluatul rezultat se toarna, cat mai uniform, peste feliile de pere:

Se niveleaza apoi compozitia cu grija:

Prajitura se coace cca. 28 de minute, maxim 30 de minute. Se lasa sa se racoreasca in tava 5 minute:

Se rastoarna apoi pe un platou, dar nu inainte de a trece cu lama unui cutit pe langa marginile blatului. Blatul iese frumos, intreg, fara probleme 😛

Mirosul de turta dulce, de melasa, de pere coapte…ne-a coplesit pe toti!!!! Nu am mai asteptat deloc sa se raceasca 😀

E o minune de prajitura, frageda, putin sfaramicioasa, duuuulce!!!!!! :))

Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!




Dulceata de pere fierte

Si iata-ma, intr-un sfarsit, si cu dulceata de pere promisa 😉
…prima tura, din pere rapid fierte :P, urmand ca maine sau cel mult poimaine (daa, blogul meu si-a revenit in simtiri :P, si deci pot posta) sa va arat si varianta cu fructe proaspete, scaldate in sirop :))
Foooarte buna!!!!!!

Ingrediente:

– 1 kg. pere
– 1 kg. zahar
– 2 pahare de zeama ramasa de la fiertul fructelor

Mod de preparare:
Se aleg pere sanatoase care se spala bine, se curata de coaja si se indeparteaza casuta cu seminte.
Fructele mici se taie in jumatati sau sferturi iar cele mari in felii. Fructele astfel pregatite se pun la fiert in apa clocotita (cat sa treaca peste fructe) timp de cca. 10 minute. Se scot apoi cu paleta cu gauri si se pun intr-un vas cu apa rece; se lasa pana se racesc (fructul care s-a sfaramat la fiert nu se pune in dulceata).
Se scot 2 pahare pline de zeama din zeama ramasa de la fiertul fructelor si se pun la fiert impreuna cu zaharul. Se lasa pe foc cca. 20 de minute, la foc potrivit, dupa care se amesteca cu fructele fierte si racite…si bine scurse de apa 😛
Se aseaza din nou dulceata la fiert si se lasa aprox. 35-40 de minute. Se pune in borcane si se lasa sub paturi pana a doua zi.

…in ton cu frunzele ruginii ale teiului, care de cateva zile incoace isi scutura domol crengile…

P.S. La aceasta dulceata se folosesc perele de toamna, foarte tari 😉




Dulceata de pere si gutui

Revin cu o alta dulceata (acus-acus nu mai am loc in camara :P), in care vedetele borcanelor sint chiar perele si gutuile din propria noastra gradina 🙂
Nu pot sa va spun altceva decat ca combinatia dintre cele doua fructe este perfecta, plina de arome!!!

Ingrediente:

– 2 kg. pere (bermagote), de toamna, mai necoapte
– 2 kg. gutui
– 2 lamai
– 2 kg. zahar
– 1 litru apa


Mod de preparare:
Se prepara prima data siropul din apa si zahar, avand in vedere faptul ca acesta trebuie lasat sa fiarba cca. 20 de minute, timp in care ne vom ocupa de curatarea fructelor. Astfel, perele si gutuile se vor curata de coaja si se vor taia in patrate mici, cat mai uniforme, sau sub forma de bastonase. Pe masura ce se taie, se stropesc cu zeama de la 1 lamaie (pentru a preveni innegrirea lor).
Dupa ce siropul a inceput sa se lege (timp de aprox. 20 de minute), se adauga fructele si se mai lasa pe foc inca 30-35 de minute, la foc moale. Se taie lamaia ramasa in bucatele mici (eu am decojit-o, fiindca nu era bio :P) si se adauga dulcetii. Se mai lasa sa dea cateva clocote, dupa care se pune in borcane (calde).

Si acum o mica povestioara in imagini despre fructele care, an de an, ne imbogatesc gradina 😉
Acestea sint perele mele fantastice!!!!!!!!!!!!! 😛

Dulci, zemoase, minunate, pe care Bogdi le culegea, razand, direct din pom ori de cate ori avea pofta (bine ca mi-a lasat si mie cateva pentru dulceata :D)

…si gutuile, pe care n-am prea avut ocazia sa le surprind pana acum, fiind bolnava, dar ultimele tot nu mi-au scapat!!! 😛

Ma mir si acum cat de rezistente au fost crengile care le-au purtat atata timp, fiindca erau extrem de grele :)))
E adevarat, insa, ca se sprijineau pe acoperisul de la cabanuta noastra de lemn :P, la nivelul careia am ajuns cocotandu-ma pe-o scara :)))
Doar poza asta am ajuns s-o fac, fiindca in momentul urmator s-au pravalit la vale, aproape lovindu-l pe tati meu drag in cap (el s-a ocupat de deblocarea peisajului, dupa cum vedeti in poza…tragand usor de crengi cu o grebla :D)


La final, va las in compania delicioasei dulceti, din care ne-am tooot servit cu totii :)))

P.S. Puteti aromatiza dulceata cu vanilie (1 pastaie de vanilie e de ajuns :P)




Briose cu pere si nuci

[shashin type=”photo” id=”15599″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dupa cum va spuneam si zilele trecute, la inghetata din fructe, gradina noastra a inceput sa isi etaleze, in zeci de culori, roadele. Am profitat, asadar, de situatie, si am pregatit aceste mici minunatii dulci cu pere si cu parfum de toamna, aceste briose cu pere si nuci, absolut minunate!!!
Lichiorul-instant de oua s-a dovedit foarte util, preparandu-l pe loc 😉

Ingrediente pentru 12 bucati:

Aluat:
– 50 g miez de nuca
– 2 pere mici, coapte
– 1 lamaie
– 125 g zahar pudra
– 120 g faina
– 2 lingurite rase praf de copt
– 3 oua
– 125 ml lichior de oua 
– 125 ml ulei

Ornat:
– 2,3 linguri zahar pudra
– 1 para
– 12 jumatati de miez de nuca

Mod de preparare:
Se toaca miezul de nuca. Se decojesc perele, se taie sferturi, se curata de seminte si se taie cubulete, care se stropesc cu sucul de la 1/2 de lamaie.
Cuptorul se incinge la 175 grade C. (foc potrivit)
Intr-un castron se amesteca zahar pudra cu faina si praf de copt; se adauga nucile tocate.
Se bat cu mixerul intr-un vas ouale, lichiorul de oua si uleiul, apoi se adauga la compozitia de faina. Se amesteca cca. 1 minut, nu mai mult.
Acest aluat fluid se repartizeaza in tava speciala pentru muffins/briose, tapetata cu hartiute speciale. Se presara deasupra cuburile de pere si se dau la cuptor timp de cca. 25 de minute.
Se lasa briosele sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Se pudreaza cu zahar pudra si se orneaza cu felii de para, stropite cu restul de suc de lamaie si cu nuci.

Incredibil de savuroase!!!! 🙂




Compot de pere

Si iata si ultimele „dunturi” (in traducere din grai banatean: compot :P) din anul asta. Compot de pere, prima data, si apoi cel de mere, pe care am sa vi-l dezvalui foooarte curand :))
Oh, Doamne, cat imi iubesc gradina, cu pomisorii ei plini cu fructe dulci si zemoase!!!!!!!!!!!

Compotul e facut exact ca cel de gutui sau prune 🙂

 

Aici, perele pe la inceput…in spate se vad rosiile nostre delicioase, din care ne-am infruptat toata vara:

O poza mai recenta:

Protagonistele compotului nostru 🙂

Rapid, proaspat, revigorant…

Cu mare drag, si pentru voi 🙂

 




Chec cu mac si pere

[shashin type=”photo” id=”16922″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragilor, va prezint, cu maaare intarziere, ultima reteta „made with Fuji”, chec cu mac si pere!!!!!!!!
Zic cu intarziere, pentru ca de doua zile ma tot pregatesc sa o lansez 😛 , si nu reusesc din cauza ca albumul meu de pe Picasa s-a facut neincapator (de atunci sterg in nestire la poze). Am foarte multe retete in plan, plus meniul ce se va asterne, imbietor, pe blog, de sarbatori, asa ca voi vedea ce si cum voi face :))
Checul e absolut minunat si se poate face ori cu seminte de mac intregi ori macinate.
Ingrediente:
– 2 pere mari
– 25 g unt
– 5-8 linguri sirop de zahar
– 175 g unt
– 175 g zahar tos
– 4 oua
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 175 g faina
– 1 pliculet praf de copt (10 g)
– 4 linguri mac, pline (macinat sau nemacinat)
Iata cum arata checul cu mac macinat (lui Cipi nu-i place sa simta boabele alea de mac printre dinti 😀 ):
[shashin type=”photo” id=”16923,16924″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Ungeti cu unt o forma de chec. Asezati perele, curatate de coaja si taiate felii sau cubulete, in forma. Puneti din loc in loc bucatele de unt (cele 25 g)

[shashin type=”photo” id=”16910″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stropiti cu siropul de zahar, pe care de altfel il puteti face si voi dintr-un pahar de apa (150 ml) si 2 linguri zahar, puse la fiert timp de aprox. 10 minute (foc domol):

[shashin type=”photo” id=”16911″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Amestecati untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul pana ce compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare; incorporati macul, intreg sau macinat:

[shashin type=”photo” id=”16912″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati faina amestecata cu praful de copt, cernute in prealabil:

[shashin type=”photo” id=”16913″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bateti ouale si adaugati esenta de vanilie; incorporati-le apoi in compozitia cu mac:

[shashin type=”photo” id=”16914,16915″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Turnati compozitia in forma si dati la cuptor timp de 25 de minute.

Acoperiti cu folie sau dati focul mai mic (170 grade C) si mai tineti la cuptor inca 20 de minute (checul trebuie sa creasca si sa se patrunda, asa ca va sfatuiesc sa faceti testul scobitorii)

[shashin type=”photo” id=”16916″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Lasati sa se raceasca in forma si apoi rasturnati-l pe un platou alungit:

[shashin type=”photo” id=”16918″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Serviti checul taiat felii, stropit cu crema de ou, inghetata de vanilie sau frisca batuta…
…ori direct asa cum e 😀

[shashin type=”photo” id=”16909″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pufos si apetisant!!!!!!!!!!! …perfect pentru zilele astea mohorate de semi-iarna :))

[shashin type=”photo” id=”16920,16921″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Pere in rom sau tuica

[shashin type=”photo” id=”17437″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Am aceasta reteta de pere in rom sau tuica de multa vreme, dar cum nu aveam lichior de pere, l-am tot amanat. Asa am vrut eu, sa le „scald” in ceva mai putin alcoolizat, si muuult mai rafinat (e foarte clar ca nu suport de nicio culoare tuica, nu?! :D), adica in lichiorul meu de pere, din care am folosit o parte la savurosul tort de pere !!!

Voi, insa, daca nu aveti nimic impotriva tuicii, o puteti folosi cu succes sau o puteti inlocuiti cu rom alb sau chiar vodca.

E un „borcan” incredibil de usor de realizat, de al carui continut ne vom bucura din plin la iarna, cand am de gand sa folosesc aromatele pere pe post de „tarie” intr-o, de exemplu, salata de fructe exotica sau chiar servite imediat, cu sos de ciocolata (varianta asta-mi place muuuult, hihi!!!!)

Ingrediente pentru un borcan de aprox. 2 litri

– 4-5 pere mari, coapte
– 500 g zahar tos
– 1 baton vanilie
– aprox. 1 litru rom sau tuica, respectiv lichior de pere

Mod de preparare:

Spalati si stergeti perele, apoi intepati-le in cateva locuri cu ajutorul unei tepuse de lemn/scobitoare:

[shashin type=”photo” id=”17438″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aranjati perele in borcanul sterilizat:

[shashin type=”photo” id=”17439″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pregatiti „taria” 🙂
Eu cu ocazia asta mi-am luat ramas-bun de la lichiorul meu de pere, luat din Omis…caci n-a mai ramas nici o picatura din el…

[shashin type=”photo” id=”17445″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Turnati, deci, lichiorul de pere sau tuica deasupra fructelor:

[shashin type=”photo” id=”17440″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati zaharul si batonul de vanilie si sigilati:

[shashin type=”photo” id=”17442,17443″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pastrati intr-un loc racoros, intunecos, timp de 3-4 luni.

 

In primele saptamani agitati borcanul o data la cateva zile pentru a dizolva zaharul:

[shashin type=”photo” id=”17441″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Borcanul meu nu are nici o luna…dar deja ma mananca degetele sa-l deschid :))

[shashin type=”photo” id=”17444″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stiu ca va fi bun tare…fiindca am tot gustat din el pana sa-l inchid 😀

 

Sfat: Daca nu consumati alcool, dar vreti sa va bucurati de gustul aromat al perelor in sirop, va sfatuiesc sa inlocuiti cantitatea de alcool cu sirop de soc (multumesc Tudor Mihai pentru pont!!!).




Tort de pere cu caramel de alune

[shashin type=”photo” id=”15108″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de pere cu caramel de alune este un tort excelent, de toamna, pe care l-am facut numai de dragul lichiorului de pere pe care mi l-am cumparat in Croatia.
Sau poate si a perelor frumoase ce ne-au impodobit gradina…
Desi, daca stau sa ma gandesc la alunul nostru drag, care ne-a incantat cu atatea mici si aurii alune, as putea spune ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta minunatie dulce si cremoasa era predestinata sa fie impartasita cu voi 🙂
Ingrediente pentru 16 felii
Compozitie de pere:
– 700 g pere
– 250 ml suc de pere
– 1 lingura suc de lamaie
– 100 g zahar
– 20 ml lichior de pere
– 2 cuisoare
– 1 baton scortisoara
– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
– scortisoara macinata
Blat:
– 1 pandispan
– 4 linguri caramel de mere, facut dupa reteta asta: Caramel de portocale
Crema si decor:
– 500 g branza de vaci sau mascarpone
– 1 lingurita coaja de portocala rasa
– 100 g zahar
– 350 ml smantana dulce pentru frisca
– 75 g zahar pudra
– 60 g alune tocate
Mod de preparare:
Perii nostri, care si-au aplecat crengile sub greutatea fructelor ca toti ceilalti pomisori pe care i-am surprins in postarile mele…

Se curata perele si se taie cubulete:

Se pune robotul de bucatarie in functiune si se obtin 250 ml suc dulce si parfumat 🙂

Si iata si faimosul meu lichior de pere, ce-mi aminteste si acum de Omis 🙂
Se da, deci, in fiert sucul de pere cu sucul de lamaie si mirodeniile. Un baton de scortisoara si vreo 2 cuisoare sint de ajuns 🙂
Se adauga zaharul si se amesteca bine:
La final, se toarna lichiorul de pere:
Daca nu aveti lichior de pere, inlocuiti-l cu suc de pere sau cu zeama din acest borcan aromat de pere in sirop, pe care, de altfel, il puteti prepara fara alcool. Urmariti reteta si veti afla ca siropul de soc poate fi inlocuitorul alcoolului.
Se adauga perele si se fierb cca. 2 minute:
Se dizolva inauntru gelatina inmuiata cca. 10 minute in apa rece si-apoi bine scursa…gelatina, cumparata tot din Omis, culmea!!!
La noi nu am mai vazut, din pacate, decat gelatina granule…
Se lasa compozitia la racit:
Se coace blatul de pandispan urmand pasii din reteta. Folositi o forma cu diam. de 26 cm. Cand s-a racit, se taie pe jumatate obtinand doua blaturi subtirele.
Pentru crema, se amesteca branza de vaci cu coaja de portocala si zahar:
Se inglobeaza 200 ml frisca batuta:

…dupa care se da la rece:
Pregatim caramelul de mere (pe care eu il aveam deja facut). Daca e prea gros, se incalzeste putin la microunde, putand fi cu usurinta intins peste blat.
Am urmat aceeasi reteta cu cea a caramelului de portocale, numai ca la prepararea lui am pus in loc de suc de portocale, suc de mere…evident 😛Daca nu aveti caramel, folositi un jeleu sau gem de fructe.Blatul de jos se unge cu caramelul de mere:Se aseaza jumatate din crema; se acopera cu al doilea blat uns cu caramel, apoi cu restul de crema.
Se da la rece 30 de minute.


Se aseaza deasupra compozitia de pere:

…si se mai lasa la rece 2-3 ore:

Se scoate inelul cu grija…si se hraneste pisica, care a venit ca-ntotdeauna, la usa, sa ceara atentie (un copan, adica 😀 )


Ingrediente decor 😛


Se caramelizeaza zaharul pudra; se inglobeaza alunele tocate:

Compozitia rezultata se aseaza pe o folie de aluminiu unsa si se lasa sa se intareasca, apoi se sparge. Eu am facut intreaga operatiune cu ajutorul unei pungi (a fost super, nu mi-au zburat nicaieri bucatile de crant 😛 )

Asta e privelistea mea zilnica, atunci cand bucataresc, cu fata catre gradina 😛

Marginea tortului se unge cu frisca batuta:

Asa scapam de surplusul de frisca care, inevitabil, ne murdareste platoul:

Se presara caramel, tinand tortul putin inclinat:

Si inca o imagine „casnica”, cu matura pe care a lasat-o puiul meu sprijinita de scari, dupa ce bineinteles, a fost foaaarte harnic si-a maturat 3 frunze 😀

Prima taietura :))

…si sectiunile de rigoare:



Poza asta imi place tare mult, fiindca in ea se oglindesc ramurile, aici neclare, ale teiului meu, care imi aduce liniste mereu…

Incredibil de bun si aromat!!!
Cand am sa-l mai fac, caci cu siguranta se va intampla asta la cate pere avem in gradina :)…am sa-mi inving lenea si am sa coc 2 blaturi subtirele, desprinse, poate, din reteta asta: Tort de ciocolata si nuga
Cred ca va fi nebunie!!!




Tort de kefir cu nuga si pere

[shashin type=”photo” id=”15489″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de kefir cu nuga si pere este nu numai delicios ci si surprinzator, blatul fiind un crocant dulce din fulgi de porumb 😛
Are lichior de pere, nuga si kefir, adica exact ce-i trebuie pentru a-l face extrem de apetisant!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
– o cutie de pere in sirop ( 1 kg)
– 200 g fulgi de porumb
– 80 g unt
– 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule
Pentru crema:
– 12 foi gelatina sau 20 g gelatina granule (2 pliculete)
– 1,5 kg kefir/iaurt
– 250 ml smantana dulce pentru frisca
– 4 cl lichior de pere (sau whisky cream)
– 800 g crema nuga cu nuci (sau Nutella/Finetti)
Pentru decor:
– 25 g fulgi de porumb
– 20 g alune de padure
In afara de acestea:
– o forma de tort cu inel detasabil, de 26 diam.
Mod de preparare:
Blat: se unge forma cu unt si se imbraca in folie alimentara transparenta:

Perele se scurg de sirop:

Pastrati siropul intr-un vas. Fulgii de porumb se maruntesc:
Untul se topeste pe foc slab:
Gelatina se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de 5 minute. Se rupe in bucatele si se amesteca bine cu siropul de pere incalzit, amestecand continuu. Se amesteca apoi cu untul topit si cu fulgii de porumb:
Liliiiiiiiiiiiiiii…si pentru tine am o inimioara!!! …jur ca nu le fac eu 🙂
Compozitia de mai sus se toarna in forma:
Se lasa 10 minute la rece:
Perele se taie felii si se aseaza peste blat:

Crema: Se acopera gelatina cu apa rece si se lasa la inmuiat timp de 5 minute:

Frisca se bate bine, se iau din ea 5 linguri, se pun intr-un cornet, care se pastreaza la rece pentru a fi folosit ulterior la ornare:
Kefirul se amesteca cu nugaua:
Gelatina inmuiata se pune la foc mic, amestecand continuu. Apoi se adauga la crema:
Se amesteca bine frisca si lichiorul de pere sau lichiorul-crema de whisky:
Rezulta o crema foooarte apetisanta!!!
Crema astfel obtinuta se pune peste blat si pere si se niveleaza cu un cutit:
Forma de tort se pune apoi in frigider pana a doua zi, cand arata asa:
Am scos cu grija folia si l-am asezat, cu si mai mare grija ;), pe un platou:
Decorarea:
Fulgii de porumb se maruntesc si se decoreaza cu ei tortul pe margini, tinandu-l usor inclinat. Alunele de padure se taie in jumatate si se rumenesc usor la cuptor, intr-o tigaie. Tortul se decoreaza cu frisca din cornet si cu jumatatile de alune. Eu l-am decorat in graba, cu fulgi intregi de porumb (fiindca batea un vant pe-afara de-mi zburau mie fulgii 😛 )
Sectiune speciala 🙂

Absolut delicios!!!!!!!!!!!!!!!!


P.S. Dedicatie speciala pentru Lili a mea draga, de peste mari si tari, care la ora asta doarme bustean 😀




Desert rapid din chec si pere

[shashin type=”photo” id=”16931″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Acest desert rapid din chec si pere va poate salva reputatia de bucatar amator daca va treziti, pe neasteptate, cu niste musafiri infometati :D. Si pe langa asta reprezinta si un mod ideal de a transforma un chec nu prea reusit sau facut de ceva timp, si deci cam uscat si neatragator, intr-un desert minunat. Puteti folosi si briose, taiate pe jumatate, sau felii de cozonac.
Eu acum am folosit reteta asta: Chec simplu, dar nu l-am mai marmorat ci l-am facut in intregime cu cacao.
Ingrediente:
Chec si umplutura:
– 1 chec cu cacao (cca. 300 g)
– 4 pere
– 200 g. branza de vaci
– 2 linguri zahar pudra
– 2 linguri rom
Sirop:
– 200 ml. apa
– 180 g. zahar
– 1 baton de vanilie
– 3-4 cuisoare
Mod de preparare:
Eu am folosit pere din gradina, dar voi daca va grabiti puteti folosi pere din compot.
[shashin type=”photo” id=”16939″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Siropul:
Puneti apa si zaharul intr-un vas impreuna cu batonul de vanilie, taiat in doua (il puteti inlocui cu zahar vanilinat Bourbon, un pliculet) si cuisoarele (care mie-mi plac foarte mult in prajituri dar Cipi le uraste :D…asa ca portia mea e fara cuisoare). Lasati vasul pe foc mic, fara sa amestecati, pana cand zaharul se dizolva. Adaugati 4 pere curatate de coaja (eu n-am mai avut chef, prea muream de cald 😀 ) si taiate sferturi.
[shashin type=”photo” id=”16932″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Mariti flacara si fierbeti timp de 10-12 minute, pana cand siropul se leaga si perele se inmoaie. Daca este nevoie mai adaugati o cantitate mica de apa. Perele mele, fiind din gradina si cam necoapte, au necesitat mai mult timp de fierbere. Aici se perpelesc de zor :))
[shashin type=”photo” id=”16933″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Priviti cat de frumoase s-au facut 🙂
[shashin type=”photo” id=”16934″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Umplutura:
Amestecati bine branza de vaci cu zaharul pudra si romul:
[shashin type=”photo” id=”16935″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Taiati checul in patru si asezati feliile pe farfurii. Pe fiecare felie de chec asezati o cantitate de branza de vaci, deasupra puneti felii de pere si apoi stropiti cu sirop. Presarati un praf de cardamom sau scortisoara si serviti:
[shashin type=”photo” id=”16936″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Rapid si gustos!!!!!!!!!
[shashin type=”photo” id=”16937″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
S-aveti pofta 😛
[shashin type=”photo” id=”16938″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]



Pere cu cascaval

[shashin type=”photo” id=”14099″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Perele cu cascaval sint o delicatesa!!! Trebuie sa le incercati 😉

 

Ingrediente:

– 150 g. cascaval asortat
– 1 galbenus
– 4 pere mari (eu am facut din 6, mai mici :P)
– 1 varf de cutit de piper macinat, sare, mirodenii

 

Mod de preparare:

Se spala si se sterg perele. Se taie de-a lungul. Se scot samburii cu grija, astfel incat sa ramana un perete de cca. 1 cm. grosime. Jumatate din pulpa fructului scos se amesteca cu cascavalul cu ou. Perele se umplu cu compozitie si se aseaza intr-un vas ignifug sau intr-o tava de copt tapetata cu hartie; se lasa la copt, in cuptor preincalzit, la flacara mica sau medie, timp de  cca. 20 minute. Se pot servi deopotriva reci sau calde. Sint la fel de gustoase 😉

[shashin type=”photo” id=”14100″ size=”medium” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Daca perele sint foarte tari, puneti-le la copt, taiate in jumatate (scoateti miezul, iar in locul lui puneti o lingurita unt) pentru cca. 10-15 minute, dupa care continuati cu pasii expusi in reteta.

 

Pozele vechi 🙂

Attached Image

Attached Image

Attached Image

Attached Image
Attached Image



Clafoutis cu pere

[shashin type=”photo” id=”14261″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Clafoutis, acest desert frantuzesc rafinat dar extrem de usor de preparat, este, fara indoiala, pe gustul tuturor 🙂
Varianta cea mai des intalnita este cu cirese sau  clafoutis cu visine dar si aceasta varianta cu pere e nemaipomenita!!!
Ingrediente:
– 700 g. pere
– 1 lingura unt
– sucul de la 1 lamaie
– 2 linguri pesmet
– 120 g. faina
– 100 g. zahar
– 1 praf sare
– 2 plicuri zahar vanilinat
– 1/2 lingurita scortisoara
– 225 ml. lapte
– 4 oua
– 50 g. fulgi de migdale (optional)
– 40 g. zahar pudra
Mod de preparare:
Se curata perele, se taie sferturi, se golesc de samburi si casutele lor, apoi perele se taie felii si se stropesc cu suc de lamaie. Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma de tarta (diam. 26 cm). Se presara uniform pesmet. Se repartizeaza inauntru perele:
[shashin type=”photo” id=”14262″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Pentru prepararea aluatului, se amesteca intr-un castron faina cu zahar, sare, zahar vanilinat si pudra de scortisoara. Separat, laptele se amesteca impreuna cu ouale, apoi se inglobeaza in compozitia de faina. Se toarna apoi aluatul fluid deasupra feliilor de pere:
[shashin type=”photo” id=”14263″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara fulgi de migdale (eu n-am pus) si se coace tarta cca. 35 de minute, in cuptorul incins:

[shashin type=”photo” id=”14264″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin. Asa arata intoarsa 🙂

[shashin type=”photo” id=”14265″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara zahar pudra:

[shashin type=”photo” id=”14266″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sectiune calda:

[shashin type=”photo” id=”14267″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tarta se serveste calduta!!!

[shashin type=”photo” id=”14268″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…cu o palarie de frisca batuta cu vanilie sau cu inghetata de vanilie:

[shashin type=”photo” id=”14269″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Pozele vechi 🙂