1

Retete de vara: inghetata, parfait, sorbet, granita

Vara e anotimpul meu preferat si as vrea sa tina vesnic, vesnic!!! Sau macar o eternitate! 😀

Sunt absolut hipnotizata de soare si de apa si de-abia astept sa plecam la mare!!!!

Am ales pentru voi cateva retete de inghetata, parfait, sorbet si granita, adica cam toate retetele mele „reci”, de vara, de pe blog, pana cand ma intorc din rai 😀

In poza de prezentare nu se regasesc decat trei din cele aproape 50 de retete de inghetata si bauturi cu gheata, pe care le gasiti aici:  Inghetata

Rasfoiti-le cu pofta!!!! :))

Va pup dulce!!!




Parfait cu coacaze negre

 

Anul asta, si daca vreau 😀 , nu mai am nicio sansa sa va ademenesc cu vreo prajitura cu coacaze sau vreun tort, fiindca le-am folosit pe ultimele la acest parfait cu coacaze, absolut minunat!!!! M-as bucura tare mult daca l-ati incerca. Daca nu cu coacaze, macar cu visine 🙂

 

Ingrediente:

  • 1 limeta (lamaie verde)
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 300 g mascarpone sau branza dulce
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 ml iaurt gras (grecesc)
  • 150 g coacaze negre sau rosii
  • cativa ciorchini de coacaze pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se spala lamaia cu apa fierbinte si se sterge. Se rade coaja si se stoarce sucul. Zaharul, galbenusurile, coaja si sucul de lamaie se bat cu mixerul 5 minute pana se obtine o crema groasa. Se pune crema la bain-marie pentru inca 5 minute, amestecand continuu. Se inglobeaza in aceasta compozitie branza mascarpone, sau branza dulce trecuta prin sita, si iaurtul si se amesteca pana se raceste. Se bate frisca usor si se adauga compozitiei. Se spala coacazele si se scot de pe ciorchini cu furculita. Se inglobeaza in crema.

Se imbraca in folie transparenta o forma de chec rotunda sau simpla (capacitate 1, 5 l). Se toarna inauntru compozitia de parfait si se da la congelator pentru cel putin 3 ore. Ideal ar fi sa lasati parfaitul peste noapte in congelator.

Se lasa sa se decongeleze usor, in frigider. Se rastoarna apoi, cu grija, forma:

Se indeparteaza folia transparenta:

Parfaitul se taie felii si se orneaza cu ciorchini mici de coacaze:

Pentru voi, cu drag 🙂

Sfat: Daca nu il serviti copiilor, puteti adauga un strop de rom sau coniac. Gustul va fi si mai rafinat!




Parfait Tiramisu

Imi era dor de-un Tiramisu, dar parca muuult mai rece 😛 , asa ca am pregatit un parfait tiramisu, absolut perfect pentru gustul meu!!! :))

…si al vostru, veti vedea 🙂

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri zahar pudra
  • 100 g smantana pentru frisca
  • 150 g branza mascarpone
  • 150 g zmeura
  • 1 pachet de biscuiti cu unt (aprox.  100 g)
  • 4 linguri de cafea concentrata
  • 40 g zahar pudra
  • 2 linguri Amaretto (lichior de migdale) sau whisky cream
  • 1 praf de scortisoara
  • 1 lingurita cacao sau fasii de ciocolata

Mod de preparare:

Se bat galbenusurile cu zaharul la bain-marie pana cand se dizolva zaharul si se formeaza o crema groasa (puteti folosi ori un tel ori mixerul). Se ia vasul de pe foc si se da la rece aproximativ 30 de minute. In acest timp, se bate cu mixerul smantana lichida cu crema de mascarpone; se da si ea putin la rece.

Zmeura se spala si se lasa la scurs.
Se macina biscuitii la robotul de bucatatrie sau se pun intr-o punga de plastic si se sfarama cu sucitorul.

Cafeaua se amesteca cu lichiorul si cu biscuitii sfaramati si se lasa la rece.
Se da zmeura prin zahar pudra si se amesteca cu crema mascarpone.

Se ia de la rece crema de galbenusuri, facuta pe baie de abur, si se toarna cate putin in patru forme rotunde, tapetate cu folie transparenta (se uda paharele pentru ca folia sa se aseze frumos). Peste compozitia respectiva se presara un strat din amestecul de cafea si biscuiti. Se toarna un rand de amestec de zmeura cu crema mascarpone si se reia sirul straturilor pana se termina.

Formele se lasa la frigider pana a doua zi, pentru ca gusturile sa se patrunda bine, iar inainte de a fi servite se pot pune 10 minute la congelator. Fiecare parfait se rastoarna apoi pe cate o farfurioara, se scoate cu grija folia transparenta si se pudreaza cu cacao si scortisoara sau cu fasii de ciocolata (sau ciocolata rasa).

Deliciossssss!!!! 🙂

 

Sfat: Puteti inlocui zmeura cu visine sau coacaze rosii, sau orice altceva va face placere, cum ar fi bucatele de ciocolata 😛




Parfait de ciocolata alba cu sos de visine

Dragii mei, va aminteam de acest parfait de ciocolata alba si sos de visine (pe care vreau sa vi-l arat de prin 2007 😀 ) de cand cu parfaitul de ciocolata si cafea pe care il savurati cu pofta, din pacate doar virtual, de cateva zile incoace.
Este un deliciu cremos si racoros (ambele retete sunt! 😛 ), asa ca va invit sa va racoriti si voi cu cate-o portie :)))

Ingrediente:

Parfait:
– 100 g ciocolata alba
– 300 ml smantana dulce pentru frisca
– 3 galbenusuri
– 30 g zahar pudra (3 linguri)
– 1/2 lingurita scortisoara (pudra)
– 40 ml lichior de cocos sau rom alb

Sos de visine:
– 500 g visine proaspete sau congelate
– 100 g zahar
– 100 ml vin rosu
– 1 baton mic de scortisoara
– 2 lingurite cu varf de amidon sau 1 lingura mare faina
– 2, 3 linguri apa rece

Ornare:
– 50-80 g ciocolata alba

Mod de preparare:
Ciocolata alba se taie bucati si se topeste in bain-marie sau la microunde. Aveti grija sa setati cuptorul cu microunde la temperatura potrivita, daca il folositi, adica mica sau medie, dar  in niciun caz maxima, deoarece ciocolata alba este foarte sensibila!!! Opriti de cateva ori cuptorul si amestecati, pentru ca ciocolata sa se topeasca frumos si uniform.
Se bate frisca. Galbenusurile, zaharul pudra, scortisoara si lichiorul (ori romul) se bat cu telul, in bain-marie, pana ce se obtine o crema cu multa spuma (1-2 minute). Daca aveti copii prin preajma, inlocuiti portia de alcool cu lapte de cocos sau suc de ananas.
Castronul cu crema se ia apoi din bain-marie si se inglobeaza inauntru ciocolata alba topita. Se lasa sa se racoreasca putin si se inglobeaza frisca batuta.
Compozitia obtinuta se introduce in patru forme mici (clatite dinainte cu apa) si se introduce in congelator pentru cel putin 8 ore.
Se da in fiert vinul cu zahar si scortisoara. Se adauga visinele. Amidonul se amesteca cu apa. Se inglobeaza in compozitia de visine clocotinda, se lasa sa dea intr-un fiert si se ia de pe foc. Se introduce intr-un vas cu gheata (sau apa foarte rece) si se amesteca sosul pana se raceste.
Cu un cutit ascutit, se taie spirale din ciocolata alba sau mai rapid: se rade 😛
Formele de parfait se plonjeaza in apa fierbinte. Se rastoarna fiecare parfait in cate o farfurie. Daca se incapataneaza sa iasa, treceti cu un cutit fierbinte pe marginile formei pentru a le desteleni :))
Se aseaza de jur imprejur, decorativ, sosul de visine.
Pe parfait se presara ciocolata alba, rasa sau in spirale.

…parfaitul, sub salcia mea iubita 🙂

Nemaipomenit de bun, cremos si racoros!!!




Parfait de ciocolata si cafea

Dragilor, la noi a venit varaaaa si de doua zile incoace ne balacim intruna (eu cu Bogdi, cum cine?! 😀 ) si ne racorim cu tot felul de minuni reci, inghetate, cum e acest parfait de ciocolata, cu care incerc sa va ademenesc acum :))
Bogdi s-a delectat cu un altul, cu ciocolata alba si sos de visine, pe care o sa vi-l arat cat de curand.

 

Ingrediente:

  • 1 ceasca de cafea espresso
  • 1 lingurita nes
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 3 galbenusuri
  • 30 g zahar pudra
  • 2 linguri lapte
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • alune

 

Mod de preparare:

Se dizolva nesul in cafeaua fierbinte (pregatita dinainte). Ciocolata se taie marunt.
Se infierbanta 200 ml. smantana (frisca lichida) si se adauga amestecul de cafea. Se varsa peste ciocolata si se amesteca bine (pana se topeste). Se lasa la racit.
Se pun galbenusurile impreuna cu zaharul si laptele la bain marie. Se lasa la fiert cca. 2 minute, amestecand mereu, dupa care se amesteca cu compozitia de cafea si ciocolata.
Din restul de smantana (frisca lichida), foarte rece, se bate frisca tare. Se incorporeaza in crema de ciocolata, cu miscari usoare de jos in sus.
Se varsa totul intr-un vas si se lasa la congelator pentru cca. 2 ore. Dupa aceea, se scoate si se amesteca foarte bine cu mixerul (pentru a sparge cristalele de gheata). Se repune la congelator, intr-o forma de chec, de aprox. 25 cm. lungime, uda si tapetata cu folie alimentara transparenta, pentru minim 3-4 ore.
Parfaitul se rastoarna pe un platou rece (tineti platoul la frigider cu cateva minute inainte), se inlatura folia si se orneaza cu alune si bucatele de ciocolata cu cafea.

 

Sfat: Alunele (tocate) pot intra si in compozitia parfaitului.




Parfait de pepene galben

Pepenele galben este fructul meu preferat!!! De fapt, e cam pe-aceeasi pofticioasa unda cu lubenita, din care m-as infrupta non-stop 😀 (o idee ar fi aici). Acest parfait de pepene, va spun, a iesit atat de bun incat s-a dus intr-o jumatate de zi…si inc-o dimineata, hihi…

Ingrediente:

  • 500 g pepene galben
  • 180 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 1 ou mare
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)

 

Mod de preparare:

Se amesteca zaharul, zaharul vanilat cu laptele si oul batut usor; se pune compozitia rezultata la fiert, amestecand mereu pana incepe sa se ingroase compozitia (cca. 5 minute)
Se da apoi vasul la o parte si se lasa la racit.

Se adauga pepenele, facut piure sau taiat bucatele foarte mici si se amesteca. Se toarna apoi frisca batuta amestecand usor cu o lingura de lemn sau spatula.
Parfait-ul se toarna intr-o forma de chec si se pune la congelator. Dupa vreo 3, 4 ore, il scoateti si il amestecati energic, pentru a nu face ace de gheata.

 

P.S. O alta idee racoritoare cu pepene gasiti aici: Bautura cu pepene 🙂




Parfait cu lapte batut si fructe

Un parfait cu lapte batut si fructe, nectarine mai exact 😀 , racoritor si aromat, nu poate fi decat mult-savurat, mai ales intr-o zi caniculara cum este cea de azi!  Nu trebuie decat sa amestecati laptele batut, sau iaurtul cu smantana si zaharul, si-apoi sa adaugati fructele. Usor si rapid!!! Sosul de zmeura e optional, puteti la fel de bine sa folositi un sos din fructe proaspete!
Si daca vreti sa incercati si alte arome, cum ar fi cea de struguri, intrati aici: Parfait de fructe si delectati-va 🙂

Ingrediente:

Pentru parfait:
  • 225 g smantana (acra, fermentata)
  • 250 ml lapte batut sau iaurt
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 110 g zahar
  • 2 nectarine, bine coapte (200-220 g)
Sos de zmeura:
  • 200 g zmeura
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1/2 lingurita amidon
  • 1 lingura zmeurata

Poze noi cu parfaitul, „cladit” acum in forma de chec 🙂

 

Mod de preparare:

Se amesteca smantana cu laptele batut, sucul de lamaie si zaharul:

Se spala nectarinele si li se scot samburii (se pot curata de coaja, daca va deranjeaza). Se taie doua felii (cele mai frumoase) pentru ornat, iar restul se taie cubulete:
Se inglobeaza in compozitia de inghetata si se amesteca bine:
Se imbraca in folie patru forme mici de sufleu sau paharute de unica folosinta, din plastic (eu le-am pu cate doua). Se toarna inauntru compozitia de inghetata si se da la congelator cca. 5 ore:

Asa arata scoase de la congelator:

Pentru sos, se amesteca 150 g. zmeura…n-am mai gasit proaspata 🙁 …cu zahar pudra si se paseaza. Se toarna piureul intr-o oala si se incalzeste, amestecand.
Se amesteca amidonul cu 1 lingura de apa rece; se adauga la sos, amestecand si se da in fiert.
Se adauga zmeurata…eu am pus visinata, productie proprie :))
Sosul:

Formele se plonjeaza putin in apa fierbinte.
Parfaitul se rastoarna pe farfurie:

Se aseaza alaturi sos, zmeura, felii de nectarine:
…aici nu se prea vad feliile de nectarine :))

…asa ca… 🙂

Si intr-o alta prezentare:

…feliute de parfait, super-delicios!



Parfait cu visine

Un parfait de visine era tot ce imi doream: foooarte racoritor si aromat 🙂

Ingrediente:

– 175 g. visine din compot
– 200 g. iaurt
– 200 g. mascarpone
– 2 linguri zahar
– 1 lingurita zahar vanilinat
– 1 lingura suc de portocale
– 2 linguri suc de lamaie
– 5 g. gelatina


Mod de preparare:
Se pun deoparte 12 visine pentru ornat…eu am prins in poza mai multe 😛

Restul se maruntesc:

Se amesteca iaurtul cu mascarpone, zahar tos, zahar vanilinat, visine tocate, suc de portocala si suc de lamaie:

Gelatina se inmoaie in apa rece 10 minute, se dizolva si se inglobeaza in compozitia de iaurt si mascarpone:

Se tapeteaza 4 cesti de cafea cu suporturi de pergament…eu peste faza asta am sarit, dar v-o scriu fiindca merita incercata, mai ales la o masa mai speciala…astfel incat sa ramana in exterior cca. 3 cm.
Eu formele le-am lasat libere, nici macar folie transparenta n-am mai pus, de lene 🙂 …dar rau am facut, fiindca m-am cam chinuit cu scosul parfaitului din forme…

Deci, dupa toate astea, se toarna crema si se da la congelator 60 de minute:

Se scot apoi, si cu o furculita se sparg acele de gheata.
Se pun din nou la congelator si se lasa aprox. 3 ore:

…ati vazut ca mi-au ramas doar 3 …Cipi a fost vinovatul 😀 … nu m-am asteptat sa-i placa atat de mult, a zis ca are un gust buuun de tot, mai ales in combinatie cu cioco 😛

Se scot apoi suporturile de hartie cu tot cu continut. Parfaiturile se pot rasturna pe farfurii de desert sau se servesc direct din forma.
Se orneaza fiecare cu cate 3 visine si neaparat cu ciocolata rasa :))


Pofta buna!!! 🙂




Parfait de fructe

Eu am facut portie dubla de parfait de fructe, si bine am facut :)) E nemaipomenit de gustos si de racoritor!!!
Portia de struguri bate toate recordurile 😀
Ingrediente pentru 4 portii:- 250 ml. lapte
– 2 plicuri zahar vanilinat
– 6 galbenusuri
– 200 g. zahar
– 350 ml. smantana dulce pentru frisca
– 4 cl. rom
– 200 g. piersici din conserva
– 200 g. struguri albi

Mod de preparare:

Se da in fiert laptele cu zaharul vanilinat. Se bat galbenusurile cu zahar.
Se inglobeaza aici laptele fierbinte, dar nu clocotit. Se reduce focul la minim si se amesteca pana ce se ingroasa. Se amesteca in continuare pana se raceste:

Se inglobeaza frisca batuta si romul… eu n-am mai avut rom si am pus doar esenta:

Se taie cuburi 50 g. de piersici:

Restul se paseaza:

Strugurii se paseaza… si se da startul cautarii de samburi, printr-o strecuratoare cu gauri mici 😀

Se imparte crema; in jumatate se amesteca piersicile pasate si bucatile:

…iar in cealalta, strugurii:

Intr-o forma de chec se introduce crema de piersici si se congeleaza 30 de minute. Se adauga apoi cealalta crema si se congeleaza 8 ore.
Eu am pozat doar prima faza, cea cu piersicile…aici – inainte sa le zvarl la congelator :))

…iar aici rezultatul final:

Sectiune:

S-o savurati cu placere!!! :))




Parfait de cocos cu visine

 
Iubesc inghetata si parfait-urile. De orice fel, dar parfaitul asta de cocos cu visine e cel mai bun!!! 😀
E fin si cremos…si e grozav in combinatie cu orice!

Ingrediente:

Pentru parfait:
  • 4 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • 100 ml lapte de cocos
  • 40 ml lichior de cocos
  • 300 ml smantana pentru frisca
Pentru sosul de visine:
  • 500 g visine
  • 40 ml visinata
  • 150 ml vin alb
  • 20 ml vin de Porto alb (sau tot vin alb)
  • 80 g zahar
  • 1 baton de scortisoara sau 1 lingurita rasa scortisoara pudra

 

Mod de preparare:

Galbenusurile se bat in bain-marie cu zaharul pana se spumeaza; se inglobeaza treptat laptele de cocos si se bate cu telul pana se formeaza o crema groasa. Timp de cca. 8 minute. Se lasa apoi sa se raceasca, amestecand des. Se inglobeaza lichiorul de cocos si frisca batuta. Compozitia se aseaza intr-o forma de chec tapetata cu folie transparenta. Se niveleaza si se lasa la congelator minim 3 ore sau peste noapte.

Se spala visinele, se golesc de samburi si se lasa sa se marineze in visinata cca. 30 de minute.
Se fierbe un sirop din vinul alb, vinul dulce, zaharul si scortisoara timp de aproximativ 10 minute. Se adauga visinele cu tot cu zeama si se lasa sa fiarba la foc iute cca. 5 minute.

Parfaitul se scoate din congelator. Se lasa sa se decongeleze 15 minute. Se rastoarna pe un platou si se desprinde folia:

Se taie felii si se serveste cu siropul de visine:

 

E fooarte bun! Sper sa il incercati cat de curand 😀

 

Pozele vechi 🙂

 

 

P.S. In loc de visine proaspete puteti folosi compot de visine, caz in care nu mai e nevoie sa le lasati la marinat in visinata atat de mult…doar 5 minute 😛