Ardei si rosii umplute, de post

 

Dragilor, am pentru voi o reteta minunata astazi, ardei si rosii umplute, de post, foarte usor de preparat si foarte gustoasa!!! O mancare de post nu trebuie sa fie una fada, ci una pe care sa o savuram si sa ne umple de energie. Nu e prea important in post, si nu numai, ce bagam in gura, ci ce scoatem pe gura 🙂 Eu am pus si cartofi pe langa rosii si ardei si s-au completat de minune!!! Am urmat cu sfintenie sfaturile din cartile pe care mi le-am cumparat in Grecia! :))

Ingrediente:
  • 3 ardei grasi mari
  • 3 rosii potrivite
  • 1 ceapa mare, uscata, tocata marunt
  • 100 ml ulei + 50 ml ulei (de masline)
  • 100-120 g orez cu bobul rotund
  • 200 ml apa + 100 ml apa
  • 400 g rosii la conserva (daca sunt intregi, le tocati)
  • 3 lingurite zahar
  • 2 cartofi mari, taiati in felii lungi (optional)
  • sare si piper dupa gust
Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se spala ardeii si rosiile. Ardeilor li se taie un capac si se scot cotoarele; se curata bine de samburi. Capacul se pastreaza, pentru ca si el va merge la copt.  Si rosiilor li se taie un capac iar cu ajutorul unei linguri se scoate continutul rosiei, avand grija sa nu se gaureasca. Miezul rosiilor se taie marunt (eu le-am maruntit la robot). De asemenea, capacul rosiilor va ramane intact 😀

In continuare, se toarna uleiul (100 ml) intr-o tigaie si se incinge. Se pune ceapa tocata si se prajeste cca. 1-2 minute, amestecand des. Se adauga orezul, spalat dinainte, si se lasa la prajit inca putin. Se toarna miezul rosiilor si se prajeste in continuare. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se toarna apa si se lasa sa fiarba 2 minute (sub capac). Se ia de pe foc si se lasa deoparte cca. 3-4 minute.

In fiecare ardei si rosie se pune cate o lingurita de zahar, dupa care se umplu cu orez, dar numai pe trei sferturi, pentru ca orezul sa aiba loc sa se umfle la fiert. Se pune apoi cate o lingura de apa in fiecare rosie, respectiv ardei, si se acopera cu capacele puse deoparte.

Legumele umplute (zic „legumele”, chiar daca, din punct de vedere botanic, rosia e un fruct 😀 ) imrepuna cu cartofii, daca alegeti sa ii folositi, se aseaza in tigaie, se toarna rosiile din conserva, uleiul (50 ml), apa (100 ml) si sare+piper dupa gust si se lasa la copt pentru cca. o ora.

O mancare de post simpla si hranitoare!!!

 

Daca va plac verdeturile, puteti adauga marar sau patrunjel tocat in compozitia de orez. Sau chiar ciuperci, nu multe, proaspete sau din conserva. Mie mi-au placut foarte tare asa cum au fost 🙂




Placinta de post cu ceapa verde si orez

 

Stie toata lumea ca atunci cand tii post, nu trebuie sa spui ca tii post, ca sa-l poti trai pe deplin, in smerenie, in adunare de ganduri si in bucurie (trebuie sa mai stii si ca ispitele se dubleaza), dar eu constransa fiind de frumoasa-mi meserie, iata, va pricinuiesc un pic de sminteala cu retetele mele de post, care, dupa parerea unora, sunt prea apetisante. Cu toate astea, indraznesc si-acum, ca altadata, sa va invit sa savuram impreuna o portie de placinta de post cu ceapa verde si orez.  Buna tare si-asa simpla, dar si mai incredibila cu-n sos gros de marar!!!! Sos de marar, tot de post, fiindca aici il am pe cel cu lapte, pe care il adoram cu totii 🙂

 

Ingrediente:

Pentru placinta:

– 200 g foi de placinta (jumatate de pachet)

– 3 legaturi de ceapa verde (mari)

– 80 ml ulei

– 150 g orez (bob rotund)

– sare, piper

– 250 ml apa fierbinte

 

Pentru sosul de marar:

– 2 legaturi marar

– 50 ml ulei

– 2 linguri faina (rase)

– 1 lingurita zahar

– sare dupa gust

– 250-300 ml apa (rece)

– 1 lingura otet (sau zeama de lamaie)

 

Mod de preparare:

Se decongeleaza foile de placinta, daca folositi foi congelate. Orezul se spala in cateva ape si se lasa deoparte. Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se toaca marunt ceapa verde, cu tot cu codite, si se caleste cca. 3 minute in uleiul incins. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se adauga orezul si se mai lasa pe foc cateva secunde, apoi se adauga sare si piper dupa gust si 200 de ml din cantitatea totala de apa fierbinte. Se lasa sa fiarba sub capac 2-3 minute, dupa care se adauga restul de apa fierbinte: 50 ml. Se amesteca bine si se lasa deoparte, pana se umfla orezul (10-15 minute). Nu se mai amesteca!

In continuare, se unge cu ulei o forma termorezistenta de aprox. 25 cm. x 16 cm. Se desfac foile de placinta. Nu le desfaceti mai repede, pentru ca se usuca si se rup…da’ nici atunci nu pica ceru’ 😀 Si eu am folosit acum foi care s-au zdrentuit, dar pe care le-am asezat frumos, ca pe un puzzle. Ceea ce va recomand si voua sa faceti!!! Asadar, se aseaza la baza formei, rand pe rand, jumatate din cantitatea de foi, ce vor fi unse cu putin ulei (cu pensula de bucatarie) si stropite cu putina apa rece (luati apa cu mana dintr-un pahar). Cand sunt gata, turnati umplutura de orez si ceapa verde si nivelati. Asezati deasupra restul de foi, in acelasi mod ca cele de la baza. Nu uitati sa le „picurati” cu un pic de ulei si apa! La final, portionati placinta cu un cutit bine ascutit, pentru a va fi mai usor sa o taiati cand e gata. Stropiti cu putin ulei suprafata placintei si dati la cuptor pentru cca. 20 de minute. Intoarceti placinta si micsorati temperatura la 160 grade C (foc domol). Mai lasati cca. 15 minute la copt. Dupa ce e gata, se poate acoperi cu un prosop cateva minute.

Momentan, cateva poze (o multime de poze 😀 ) cu placinta:

E delicioasa atat calda cat si rece, iar daca va hotarati sa preparati sosul de marar, iata ce trebuie sa faceti: puneti uleiul la incins intr-o cratita; tocati marunt mararul in acest timp. Adaugati-l in ulei si amestecati de cateva ori, sa isi dezvolte aroma. Presarati deasupra faina si amestecati energic. Turnati apa rece si lasati la fiert cca. 2-3 minute. La sfarsit, adaugati sarea, zaharul si otetul si apoi luati de pe foc.  Eu am lasat vreo doua fara sos, pentru Bogdi, dar pe restul am turnat din belsug!!!! :))

 

P.S. Daca vreti sa simplificati toata treaba asta cu mararul, adaugati-l, tocat fin, in umplutura.




Budinca de orez cu mere

Se pare ca budinca de orez cu mere nu este doar pe placul celor mici 😀 Am testat-o ieri si am ajuns la concluzia ca e reteta noastra preferata!!! Ma rog, una dintre multele noastre retete preferate :))

Se face foarte usor si are un aspect foooarte atragator, asa ca ma astept sa frangeti niste inimi cu ea cat de curand!!! 😀

 

Ingrediente:
  • 4 mere mici (cca. 500 g)
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • 150 g orez (cu bobul rotund)
  • 500 ml apa
  • 500 ml lapte
  • un praf de sare
  • un baton de scortisoara
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 4 oua
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 50 g stafide, inmuiate in rom (optional)
  • 6 lingurite dulceata de zmeura, capsuni sau mure
  • 1 lingura unt, pentru forma

 

Mod de preparare:

Se spala orezul, se fierbe 5 minute in apa clocotita apoi se strecoara.

Se fierbe laptele cu sarea (cat luati cu trei degete) si cu batonul de scortisoara; cand clocoteste, se adauga orezul prefiert si se lasa la foc mic pana se inmoaie (10 minute), cu capacul intredeschis (pentru ca aburii sa poata iesi). Chiar si asa, nu va speriati daca vedeti ca laptele se umfla, ridicati capacul si amestecati energic. In ultimele 3, 4 minute, nu mai puneti deloc capacul si amestecati intruna, sa nu se prinda! Se ia apoi cratita de pe foc, chiar daca nu a scazut tot laptele. Se acopera si se lasa deoparte cca. 15-20 de minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu unt o forma de aprox. 24 cm. lungime si 18 cm. latime. Merele se spala si se taie pe jumatate; se scoate casuta de samburi cu o lingurita iar jumatatile se stropesc cu zeama de lamaie, pentru a preveni oxidarea.

Untul, moale, scos din timp din frigider, se bate cu zaharul (cu mixerul) cateva secunde. Se adauga coaja rasa de lamaie. Se separa ouale; galbenusurile se inglobeaza in compozitia de unt si oua. Se adauga orezul rece (nu uitati sa inlaturati batonul de scortisoara) si stafidele, daca le folositi, si se amesteca totul foarte bine. Albusurile se bat spuma tare si se adauga in compozitie, cu miscari usoare, cu ajutorul unei spatule.

Forma se umple cu compozitia rezultata si se niveleaza. Deasupra se aseaza jumatatile de mere, la mica distanta unele de altele. Budinca se aseaza pe sina din mijloc a cuptorului si se coace cca. 35-40 de minute.

Cand e gata, se umplu golurile din mere cu dulceata, o lingurita in fiecare jumatate (eu, ca de obicei, am cam exagerat 😀 )

budinca-de-orez-cu-mere_01

budinca-de-orez-cu-mere_02

Se poate presara putin praf de scortisoara.

Se poate servi si calda, dar rece e sublima!!!!! 😛

budinca-de-orez-cu-mere

…si am si sectiune 😀

budinca-de-orez-cu-mere_06




Jambalaya cu pui si carnati

 

[shashin type=”photo” id=”14685″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Va promiteam, la inceputul postului, si retete cu carne pe langa cele de post si pot sa zic ca m-am tinut oarecum de cuvant. Zic asta fiindca nu ma gandeam ca o sa va arat doar una dupa atata timp 🙂 …dar macar e una speciala: Pui Jambalaya, un fel de paella americana, un „pilaf” bogat in arome si gusturi.

Sint mai multe feluri de Jambalaya, dar eu acum va aduc varianta cea mai satioasa, Jambalaya cu carne de pui si carnati!!!

 

Ingrediente:

– 250 g. orez

– 3 pulpe de pui dezosate sau 1 piept de pui mare

– 1 lingurita boia dulce de ardei

– 1 varf de cutit boia iute

– 1 lingurita rasa piper macinat

– 3, 4 linguri ulei de masline

– 1 ceapa uscata (rosie)

– 3, 4 catei de usturoi

– 1 ardei gras rosu

– 1 tulpina telina (apio)

– 1/2 lingurita chimen pisat

– 1/2 lingurita oregano

– 2 carnati afumati

– 3 rosii decojite sau 3 linguri pasta de tomate

– 2 cani supa de pui (500 ml.)

– sare dupa gust

 

Mod de preparare:

Se taie carnea de pui in bucatele, se presara cu boia, dulce si iute, si piper macinat. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare (un wok ar fi perfect). Se caleste carnea timp de cca. 3 minute, dupa care se scoate pe un platou si se acopera cu un capac.

In acelasi ulei se adauga ceapa, telina si ardeiul tocate marunt, dar si usturoiul pisat. Se lasa pe foc aproximativ 3  minute, amestecand des. Se pune orezul spalat si se mai lasa pe foc 1-2 minute. Se toarna supa de pui si se amesteca bine.

Se adauga apoi bucatile de pui, carnatii taiati rondele si condimentele ramase. Se pune sare dupa gust si rosiile tocate marunt si se lasa la foc mic cca. 20-25 de minute sau pana cand se inmoaie orezul si carnea de pui.

Aromat si bun!!! 🙂




Rulouri de somon cu orez

Aceasta reteta de rulouri de somon cu orez este mai mult una in imagini 😛 , deoarece se prepara incredibil de usor. E un aperitiv foooarte gustos!!!!! Sau ma rog, asa mi s-o fi parut mie, lesinata fiind dupa somon afumat…si dupa ton :)))

 

Ingrediente:

  • 50 g orez
  • 200 ml apa
  • 1 lingura otet balsamic (sau de vin)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 300-350 g somon afumat (8-10 felii)
  • 1 praz
  • 2, 3 lingurite crema de hrean
  • 1 conserva ton in ulei (180 g)
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingura smantana acra sau frisca lichida
  • sos de soia (optional)

Sfat: daca tineti post, nu mai adaugati smantana. O puteti inlocui cu branza tofu sau 1 lingurita de iaurt de soia.

 

Mod de preparare:

Orezul se fierbe in cca. 200 ml apa (daca mai e nevoie, mai adaugati pe parcurs), la foc moale, cca. 10 minute. Se ia apoi de pe foc si se lasa sa stea (sa se umfle 😛 ) timp de 5 minute.
Se incalzeste otetul; se adauga sare si zahar. Se aseaza orezul intr-un castron si se inglobeaza amestecul de otet. Se adauga tonul, maruntit in prealabil cu o furculita, si bine scurs de ulei si se amesteca totul foarte bine. Se adauga sucul de lamaie si smantana acra sau frisca lichida, nebatuta (daca amestecul este prea gros, mai adaugati putina smantana).
Se curata 4-5 fire de praz, se taie fasii si se oparesc (le puteti lasa aprox. 1 minut in apa care clocoteste usor). Se scot si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.

Feliile de somon se ung cu hrean si se aseaza deasupra umplutura de orez cu ton:

Se stropesc apoi cu sos de soia si se ruleaza:

Se leaga cu fasii de praz…si se servesc cu poftaaaa!!! 🙂

Daca vreti, le puteti aseza pe un pat de salata verde (desi mie mi-au placut mai mult „in alb” 😀 , ca-n poza de mai sus)

Oricum ati alege sa le faceti, veti fi uimti de gustul lor nemaipomenit de savuros!!!

P.S. Rulourile se pot face si numai cu orez si praz.




File de pangasius pe pat de spanac si ciuperci

 

Dragii mei, iata, va prezint acum prima reteta facuta la steamerul meu drag: File de pangasius pe pat de spanac si ciuperci…si nu pot sa va spun decat ca sunt extrem de placut impresionata de rezultat!
Reteta pe care am ales s-o pregatesc este una preparata in mod clasic dar pe care eu am adaptat-o noului aparat, deci o pot incerca fara probleme si cei care nu au inca un steamer in bucatarie! 😀

Va reamintesc cum s-a intamplat ca eu sa ma bucur de steamer…aici: Premiul de Excelenta in Domeniul Culinar!

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 g spanac
  • 400 g ciuperci Champignons
  • 3 cepe mici
  • 300 g orez
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de masline
  • 180 ml supa de legume
  • 600 g fileuri de pangasius sau alt peste alb
  • 3 linguri suc de lamaie

 

Mod de preparare:

Am incercat sa surprind toate etapele „functionarii” aparatului…
Se umple vasul cu apa pana la semnul indicat:


Difuzorul de aroma…in interiorul caruia am „aruncat” tot felul de mirodenii uscate:

 

Am pornit apoi aparatul si am pus orezul…care s-a facut in doar cateva minute! A iesit pufos si afanat, ca un adevarat risotto, asa ca am fost foarte incantata 🙂

 

Am scos apoi orezul si am „cladit” restul ingredientelor:

Ciupercile:


Spanacul:


Si fileul de pangasius:

 

Vedeti cat de frumos danseaza aburii buclucasi in fata ferestrei?! 🙂

Ati observat, cred, si tava tapetata cu hartie care ma astepta putin stinghera, pe scaun, langa prosop…sa ii acord si ei, intr-un sfarsit, un pic de atentie… :))
Si asta am si facut, pentru ca in acelasi timp pregateam si-o mica gustarica, gustoasa-foc:
Chifle cu afumatura, de la scumpa de Gabi Cara 🙂

 

Dupa cateva minute, ciupercile aveau un look taaaare apetisant!

…iar pestele parea si mai si…parea a fi inscriptionat cu un mesaj stravechi, extraterestru :)))
(ce de prostii imi trec prin cap, hi, hi…)

Cand furculita intra usor in ele, sunt gata!  Rapid si elegant 😀

Nu a trebuit decat sa opresc butonul care m-a anuntat ca pranzul este gata! Eu am mancat si-asa dar am tinut cont si de ai mei dragi, carora aceasta trecere spre natural li s-a parut prea brusca 😀 …asa ca am mai gatit putin „preparatul”.

Astfel, am incins uleiul intr-o cratita si am calit putin ceapa taiata marunt:


Am taiat ciupercile in felii:


Le-am adaugat in tigaie impreuna cu spanacul si le-am calit putin impreuna:


Am turnat supa de legume si am lasat la fiert cca. 15 minute.
Fileul de peste se serveste langa legume si orez:


Deosebit de fin si gustos, ne-a placut tuturor foarte mult!!!
Compozitia de ciuperci si spanac a fost nemaipomenit de gustoasa si a mers de minune cu pestele stropit din abundenta cu suc proaspat de lamaie si ulei de masline…
Se pot zdrobi si cativa catei de usturoi…lucru de care eu am uitat complet! :))

Pofta buna!!!




File de somon cu sos si orez aromat

Attached Image

 

Somonul este un peste delicios, ce poate fi preparat in multe delicioase feluri 😛

Acum l-am gatit rapid, cu un sos de smantana si orez aromat (am folosit de fapt paste :))

 

Ingrediente:

– 6 bucati file de somon

– 1 ceapa

– 3 catei de usturoi

– 1 ramurica de oregano

– 200 ml.smantana pentru frisca

– 100 ml. vin alb

– 2 linguri ulei

– sare, piper, verdeata

– cascaval ras (gouda)

– orez

 

Mod de preparare:

Se sareaza si pipereaza fileurile de somon.
Se incinge uleiul intr-o cratita, se aseaza fileurile de somon si se prajesc scurt pe ambele parti,la foc puternic. Printre fileuri puneti o ceapa crestata in patru, 2-3 catei de usturoi si ramurica de oregano.
Se stinge cu vin alb si se adauga verdeata.
Apoi se adauga smantana si se lasa sa dea un clocot. Se da deoparte .
Se adauga cascavalul ras si se da la cuptorul încins la foc mare (250°C) timp de 5-10 minute.

Pentru orez avem nevoie de un varf de cutit scortisoara, unul de nucsoara, stea de anason stelat macianta, chimen macinat si un pai de sofran. Se adauga toate in apa in care fierbe orezul.
Somonul se poate servi si cu paste.

 

Reteta preluata de la Maya




Chiftea greceasca

[shashin type=”photo” id=”16534″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca va plac ruladele de carne facute la cuptor, veti aprecia cu siguranta si aceasta chiftea greceasca cu straturi delicioase de carne si branza Feta!!!!!!! Se face foarte usor si, dupa cum veti observa, se si mananca la fel 😀
Cu Tzatziki langa e prea bun!!!!!! :))

 

Ingrediente (pentru 4 persoane):

– 250 g. carne tocata de porc

– 250 g. carne tocata de miel (daca nu aveti, inlocuiti cu carne de vita)

– 1 ou

– 100 ml. lapte

– sare si piper proaspat macinat

– 75 g. orez

– 300 ml. apa

 

Umplutura:

– 100 g. branza Feta

– 25 g. unt

– 2 catei de usturoi tocati

– 1 ceapa tocata (sa aiba cca. 50 g, nu mai mult)

– 2 linguri patrunjel tocat

 

Mod de preparare:

Orezul se pune in apa fierbinte cu sare, se amesteca pana da un clocot, apoi se da focul la mic si se lasa sa fiarba sub capac cca. 12 min. Se ia de pe foc si se lasa acoperit pana se raceste. Orezul trebuie sa fie fiert, sau semifiert, si sa nu aiba apa deloc. Se amesteca apoi cu carnea, oul, laptele si condimentele.

Umplutura se prepara astfel: se sfarama Feta, se amesteca cu untul moale (lasat din timp la temperatura camerei), ceapa si usturoiul si apoi patrunjelul.
Intr-o tava de chec, unsa cu unt sau ulei, se cladesc straturi de carne si umplutura. Astfel, se aseaza prima data un rand de carne, se pune peste o parte din umplutura, se pune inca un rand de carne si inca un rand de branza, ultimul strat fiind de carne. Daca impartiti umplutura in doua, veti obtine 3 randuri de carne si 2 de umplutura.
La final, se mai pune putin unt din loc in loc si se da la cuptorul incins, la 180 grade C (foc potrivit), pentru aprox. 45 de minute. Va iesi o minunatie!!!! 😀

[shashin type=”photo” id=”16535,16536,16537″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pofta mare!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16538″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Pozele vechi:

Attached Image

Mai pe larg 🙂

Attached Image

Attached Image

Attached Image

 

Reteta preluata de la Alka




Budinca de orez cu cascaval si ficatei de pui

[shashin type=”photo” id=”15930″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceasta budinca de orez cu cascaval si ficatei de pui e o idee geniala pentru o masa rapida si gustoasa!!!
Budinca de orez cu cascaval e atat de buna, incat o puteti servi separat, si poate c-ar fi bine de stiut ca iese extraordinar de buna si fara oua: doar orez si cascaval 🙂

 

Ingrediente:

Pentru budinca de orez cu cascaval:

– 400 g orez (cu bobul rotund)

– 1, 5 litri apa

– 3 oua

– 300 g cascaval

– sare, dupa gust

 

Pentru sosul de ficatei:

– 500 g ficatei de pui

– 2 cepe

– 1 ardei capia/gogosar

– 100 g rosii in bulion

– sare, piper, boia dulce

– 100 g ciuperci (optional)

 

Mod de preparare:

Se fierbe orezul in apa sarata, dupa gust. Dupa ce a fiert, se strecoara (daca e cazul) si se lasa sa se racoreasca bine. Se amesteca apoi cu ouale batute si cascavalul ras.
Se tapeteaza o forma termorezistenta, in cazul meu o yena, cu unt; se toarna compozitia de orez si se niveleaza:

[shashin type=”photo” id=”15931″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se da la cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade C (foc potrivit), pentru cca. 30 de minute sau pana cand se rumeneste frumos:
[shashin type=”photo” id=”15932″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se taie in bucatele mici ficatul. Ciupercile se maruntesc.
Cepele se toaca marunt si se pun la calit, in tigaie, cu ulei (5, 6 linguri). Se taie ardeii si rosiile cat mai marunt si se adauga cepei. Eu am scapat de corvoada asta punand 3, 4 linguri din deliciosul meu ketchup de casa 😛
Se adauga bucatelele de ficat si ciupercile si se lasa pe foc aproximativ 5 minute.
Se toarna sosul cu ficatei peste compozitia (coapta) de orez si se mai da la cuptor, vreo 10-15 minute:

[shashin type=”photo” id=”15933″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Budinca se serveste calda sau rece, feliata in bucati:

[shashin type=”photo” id=”15934″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte satioasa si gustoasa!!!