Prajitura cu blat de nuci si crema de mascarpone cu nutella

Prajitura cu blat de nuci si crema de mascarpone cu nutella. Ce frumos suna!!! 😀 O prajitura “plina”…plina cu bunatati, rapida, foarte usor de facut si absolut delicioasa, pe care i-am dedicat-o mamei mele dragi la implinirea unei frumoase varste! La muuulti ani, iubita mea!!!!

Nu are gelatina, nici creme de oua la bain-marie, nici straturi de blat ce trebuie feliat cu precizie de cofetar 😛 , nici macar un decor, ci e foarte simpla, putand fi facuta de oricine! Nu va lasati insa inselati de simplitatea ei, pentru ca e perfecta asa cum e!!! Mie mi-a placut si rece, imediat scoasa din frigider, dar si dupa ce a stat vreo jumatate de ora la temperatura camerei. Incercati-o si hotarati singuri ce varianta va place mai mult! :))

 

Ingrediente:

Blat de nuci:
  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 50 g faina
  • 250 g amestec de nuci: alune+migdale+seminte dovleac+nuci
  • 1 lingurita praf de copt
Crema de mascarpone cu nutella:
  • 400 g Nutella
  • 300 g Mascarpone
Glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol spre potrivit). Se unge cu putin ulei baza unei forme de aproximativ 20 x 30cm. si se presara, cat mai uniform, cu un strat subtire de nuca macinata sau nuca de cocos. Se scoate branza Mascarpone din frigider si tot acum se scot si ouale 🙂  Se macina fin, la robot, toate tipurile de nuci (va puteti face propriul amestec de nuci; puteti folosi si nuci caju).

Pentru blat, se bat albusurile cu un praf de sare pana se spumeaza. Se adauga apoi zaharul in transe, amestecand energic (folositi mixerul). Cand spuma se intareste, ca pentru bezea, se adauga nucile macinate si se amesteca usor pana la inglobare, cu o spatula. La final, se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca din nou, cu grija. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Blatul se lasa la racit, dupa care se scoate din forma.

Pentru crema, se “dezmorteste” putin branza Mascarpone cu mixerul la viteza mica si se amesteca cu Nutella. Simplu?! Super simplu, dar si extraordinar de bun!!! 😀 Crema de mascarpone cu nutella se intinde cat mai uniform deasupra blatului de nuci. Eu am pus acum blatul de nuci pe un fund de lemn, ca sa il pot pune la frigider pentru cca. o ora. Pentru ca glazura de ciocolata sa “adere” imediat la crema.

La final, prajitura se glazureaza cu ciocolata topita la microunde sau la bain-marie. Retineti faptul ca ea trebuie sa se toarne rapid peste prajitura, in fasii…lasati sa pice cate o dara de ciocolata, una langa alta…si abia dupa aceea o intindeti usor cu o spatula subtire sau cu cutitul, fara sa apasati.

A iesit nemaipomenit de buna!!!

Pentru voi toti, din partea noastra 🙂




Prajitura de post cu dovleac si nuci

Va spuneam acum cateva zile ca am ramas fara dovleac, si era absolut adevarat! Am facut aceasta Prajitura de post cu dovleac si nuci in aceeasi zi cu checul de dovleac 😀 …si, pe langa asta, am mai facut si o placinta frageda cu dovleac, tot de post. Am dat gata un dovleac mare si frumos, din care altii s-ar fi “hranit” probabil o saptamana :)))

O combinatie extraordinar de reusita: dovleac+nuca 🙂

 

Ingrediente:

  • 600 g dovleac copt
  • 100 g zahar alb
  • 80 g zahar brun
  • 20 g zahar vanilat (2 pliculete)
  • 150 ml ulei
  • 350 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 100 g nuci macinate
  • 100 g migdale macinate
  • 100 ml lapte vegetal (cocos, orez, migadele, soia, etc)

 

…si, daca va era dor de gradina noastra, unde ne refugiem imediat ce-apare soarele 😀 , v-am pregatit niste poze insorite si colorate cu flori, albine, iarba verde si carnoasa…si cu salcia mea iubita… Ce a mai ramas din ea, de fapt, un ciot pe care l-am transformat in recuzita pentru sedintele mele foto :))

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 20×30 cm.

Intr-un bol inalt, se bate uleiul cu zaharul, cu mixerul la viteza mica, pentru aproximativ 1 minut (daca nu aveti zahar brun, puneti doar alb). Dovleacul copt, si racit, se face piure cu ajutorul mixerului vertical, si se adauga in bol. Separat, se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul si pudra de scortisoara si se cern deasupra compozitiei cu dovleac. Se adauga apoi nucile si migdalele macinate (puteti folosi numai nuci sau numai migdale) si se amesteca totul, scurt, cu o spatula sau lingura de lemn. La final, se incorporeaza laptele vegetal. Aluatul se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru 40-45 de minute.

Prajitura, feliata in bucati potrivite, pe podium 😛

Pentru voi, cu mare drag!!!!

 

 




Mucenici (Sfintisori)

 

In cinstea Sfintilor 40 de Mucenici, praznuiti in fiecare 9 martie de catre toti crestinii ortodocsi, am preparat si eu cativa Mucenici (Sfintisori), frumos rumeniti si aromati…si foarte apreciati de Bogdi 🙂 Anul acesta insa i-am facut din aluat de cozonac, dat fiind faptul ca suntem inca in saptamana alba, cand avem dezlegare la oua, unt si lapte, si i-am facut nu numai sub forma de sfintisori, “impletiti” in 8, ci si sub forma de cozonac floare, umplut cu ciocolata (poze mai jos). Mucenicii nu se umplu niciodata, ci doar se insiropeaza (desi, culmea, lui Bogdi i-au placut mai mult neinsiropati), se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, dar eu am avut un avant extrem de creativ zilele astea :)) Reteta de post o gasiti aici: Mucenici moldovenesti.

Sper sa incercati ambele retete!!!! 😛

 

Ingrediente pentru 12 mucenici:

Pentru aluatul de mucenici:
  • 600 g faina de grau pentru cozonac
  • 250 ml lapte
  • 160 g zahar
  • 1 lingurita rasa sare
  • 3 galbenusuri
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
Pentru maia:
  • 40 g drojdie proaspata sau 1 plic 1/2 drojdie uscata (cca. 11 g)
  • 1 lingurita zahar
  • 20 ml lapte
  • un pumn de faina
Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 20 ml lapte (2 linguri pline)
Pentru sirop:
  • 300 ml apa
  • 120 g zahar
  • un baton de scortisoara
In plus:
  • 150 g nuca macinata
  • 100 g miere

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data maiaua (maiaua se face doar in cazul in care se foloseste drojdie proaspata): se pune drojdia intr-un bol mic impreuna cu zaharul si se amesteca bine; se adauga laptele cald (nu fierbinte!) si se presara faina deasupra. Se lasa sa creasca, la caldura, ferita de curenti de aer, cca. 10 minute.

Pentru aluat, se cerne faina de doua ori (faina sa fie tinuta la cald cu o zi inainte) intr-un castron incapator. Se face apoi o adancitura in mijloc si se toarna maiaua dospita. Daca folositi drojdie uscata, ea se amesteca de la inceput cu faina. Se amesteca usor si se adauga laptele cald (daca puteti tine degetul in el, e perfect! Nici mai cald, nici mai rece!) in care ati pus zaharul. Se framanta putin si se adauga galbenusurile amestecate cu sare. La sfarsit, se adauga untul topit (la fel, sa nu fie fierbinte) si uleiul caldut (eu l-am incalzit putin la microunde), dar nu deodata ci in doua transe, framantand bine aluatul.

Acum, daca va plac aluaturile cu drojdie care implica framantat din greu (si mie-mi plac…doar partea cu framantatul nu o prea agreez 😀 ), framantati aluatul pentru minim 20 de minute. Eu am fost foarte incantata de cum mi-au iesit, pentru ca nu am framantat aluatul mai mult de 5 minute :)) Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul, cca. 45 de minute.

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare (tava de la aragaz). In timpul acesta, se prepara siropul, pentru ca avem nevoie de el rece: se fierbe din apa, zahar si scortisoara un sirop, nu foarte gros (in cca. 8 minute e gata); se lasa la racit.

Pentru mucenici, se imparte aluatul in 12 bucati egale; acestea se ruleaza apoi in suluri lungi din care se formeaza mucenicii (rasuciti aluatl in forma de 8). Se aseaza cate 6 bucati in fiecare tava si se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 de minute. Inainte de a fi dati la cuptor, mucenicii se ung cu galbenus amestecat cu lapte (cald). Se coc cca. 20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.

Aici e portia lui Bogdi 🙂 …mucenicii neinsiropati:

Iar aici  e portia cu sirop. Poze pas cu pas…aproape 😀

Siropul se pune intr-un castron larg iar nuca macinata pe o farfurie, langa. Mucenicii, fierbinti, se inmoaie in sirop, pe ambele parti, se scot pe un platou si se insiropeaza din nou: se toarna peste ei siropul (puteti sa amestecati si mierea in sirop, daca vreti) si se presara cu nuca macinata.

Eu, dupa ce i-am insiropat, i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca:

Cei de aici sunt pentru voi, dragilor!!!!!

Detaliu:

Sub forma de cozonac floare, umplut cu ciocolata:

Deliciosi, in orice forma!!!!!




Fursecuri Steluta

Cu aceste fursecuri steluta voi decora tortul nostru de Craciun…tort pe care vi-l voi arata abia maine, pentru ca sunt atat de lenesa zilele astea!!!! 😀 Nu-mi doresc decat sa citesc si sa ascult muzica, hahaa!!! Poate si sa motai un pic, ca un pisoi :))  In fine, am cam divagat de la subiect, asa ca revin si va spun ca le puteti folosi ori la ornat, la torturi sau briose, ori asa cum sunt, pudrate cu zahar. Le puteti agata si-n brad, cum am facut eu acum…vor fi la fel de delicioase!!!

Urati-mi spor la copt, dragilor, ca nu prea am!!!!! 😀

 

Ingrediente:

Pentru aluatul de fursecuri:
  • 150 g unt
  • 180 g mascarpone
  • 1 ou intreg
  • un praf de sare
  • 240 g faina
  • 100 g nuca macinata
  • 60 g zahar pudra (vanilat)
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:
  • zahar pudra

 

Pentru voi, prieteni dragi!!!! <3

Mod de preparare:

Aluatul se pregateste cu o seara inainte, pentru ca trebuie sa stea la congelator peste noapte. Astfel, se amesteca untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul pudra. Se adauga apoi branza mascarpone, scoasa din timp din frigider, oul si praful de sare (cat luati cu trei degete). Se amesteca totul foarte bine (eu am folosit mixerul). La sfarsit, se pune faina cernuta impreuna cu praful de copt si nuca macinata si se amesteca din nou, viguros. Aluatul se strange sub forma de bila, se infoliaza si se pune in congelator peste noapte. A doua zi, se scoate aluatul de la rece si se lasa sa se dezghete lent, la temperatura camerei.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare, de fursecuri (tava de la aragaz).

Se presara cu faina masa si se intinde aluatul intr-un strat nu foarte subtire (se presara faina si pe sucitor). Se decupeaza din aluat forme de steluta, mai mari si mai mici, pline sau decupate cu o alta forma de steluta mai mica. Cam asa ceva 🙂

Fursecurile se coc cca. 10 minute. Maxim 12 minute, ca sa ramana moi!

Poza sub hota, ca pe vremuri 😀

Se aseaza cu grija pe un platou si se lasa sa se raceasca complet:

Cand sunt reci, se dau prin zahar pudra…si sunt gata de rontait! 😛

Eu, insa, le-am agatat in brad, pentru ca imi doream sa fac asta de mult timp dar si pentru ca nu le pot inca gusta 😀 …si-atunci sunt mai in siguranta agatate acolo!!! :))

Nu va pot spune cu exactitate cate bucati ies la o portie, din cauza ca am folosit forme de diferite marimi…dar vreo 50 de bucati tot am obtinut! 😛

Detaliu:

Sper sa le incercati si voi!!!!




Tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca

 

Acest tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca este ultima reteta de post din anul acesta si este una extrem de reusita!!! Nu e un tort spectaculos, un tort pe care sa il mananci din priviri 😀 , ci e exact asa cum ii sade bine unui tort de post: simplu si nemaipomenit de bun!!! Nici cu decorul nu mi-am batut prea tare capul, desi imi doream sa il ornez cu niste castane coapte, inmuiate in sirop de zahar cu rom… Gandul imi fuge insa la retetele de Craciun care ma asteapta, frumos aliniate, pe hartie…si, pe care, sunt sigura, le asteptati si voi :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu piure de castane:
  • 300 g piure de castane indulcit, la borcan
  • 100 g zahar (brun)
  • 150 g maioneza din lapte vegetal
  • 280 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 180 ml lapte de cocos sau orez ori migdale
Pentru crema de gris cu nuca:
  • 700 ml lapte vegetal (cocos, migdale, orez sau soia)
  • 120 g gris
  • 200 g zahar (brun)
  • 2 pliculete zahar cu rom (20 g)
  • 100 g ulei de cocos, solid
  • 250 g nuca macinata
  • 25 g cacao
Decor:
  • 50 g migdale maruntite

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm. Se amesteca intr-un bol incapator piureul de castane cu zaharul si maioneza din lapte vegetal preparata cu lapte vegetal (dulce sau natur)si fara mustar (desi puteti folosi si maioneza din lapte vegetal “clasica”, pentru ca, dupa copt, mustarul nu se simte). Nu va stresati daca vedeti ca maioneza e mai moale! Asa e ea 😀 …nu e ca si maioneza pentru salate. Iar daca nu gasiti piure de castane indulcit, la borcan, puteti folosi piure de castane ambalat si congelat dar va trebui sa mai adaugati 80-100 g zahar in compozitia pentru blat.

In continuare, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cerneti-le deasupra bolului) si laptele vegetal. Se amesteca totul foarte bine dar nu se insista cu amestecatul! Compozitia rezultata se toarna in forma de tort pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 25 de minute.

In acest timp, se prepara crema: se pune la fiert laptele vegetal; cand clocoteste, se adauga zaharul si grisul in ploaie, putin cate putin, in mijlocul cratitei, si se amesteca viguros cu telul. Se lasa la fiert cca. 2 minute, dupa care se adauga uleiul de cocos, solid, nuca macinata si cacaua si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga zaharul cu rom (eu l-am gasit in Serbia). Daca nu gasiti, adaugati o lingurita de esenta de rom. Crema se da deoparte si se lasa la racit.

Asamblare tort: blatul, racit in forma, se taie pe jumatate, cu grija (fiind un blat de post, e mai delicat) si se umple cu jumatate din cantitatea de crema, rece. Se acopera suprafata tortului cu restul de crema si se presara migdalele maruntite (puteti folosi nuca maruntita). Tortul se lasa la frigider peste noapte, dupa care se poate savura 🙂

Bogdi, care este criticul meu culinar, nu foarte dur, de altfel, iubirea mea draga!!! 😀 , a fost incantat de “creatia” mea dulce, astfel incat v-o recomand cu toata dragostea!!!!

 

Sfat: Daca nu vreti sa ramaneti cu jumatate din cantitatea totala de maioneza vegana, dat fiind faptul ca la aceasta reteta aveti nevoie doar de jumatate de portie de maioneza,  ati putea sa folositi o forma de prajituri, de aprox. 35×24 cm, si sa folositi toata portia de maioneza, urmand, bineinteles, sa dublati si cantitatile pentru restul ingredientelor.




Bombe din bezea cu nuca si visine

 

Stiti chestia aia cu “daca viata iti da lamai, fa o limonada”, nu?! Ma rog, nu prea rezolvi mare lucru, da’ macar te racoresti 😀  De data asta, insa, tortul meu aniversar mi-a oferit o foaie de bezea cu nuca esuat, asa ca am facut niste bombe din bezea cu nuca si visine spectaculoase!!! Mult mai atractiva varianta asta…si muuult mai dulce decat o limonada, nu credeti?! :))

Bogdi a fost fascinat de ele, dar nu l-am putut lasa sa le devoreze pe toate, ca sa nu i se faca rau…desi, acum ca e in vacanta, isi poate face de cap, haha!!!

 

Ingrediente pentru cca. 28-30 de “bombe”:

Pentru “bombe”:
  • 1 foaie bezea cu nuca
  • 150 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
  • 80-100 ml lapte
  • 100 g iaurt grecesc
  • 200 g biscuiti digestivi
In plus:
  • visine proaspete sau din compot
  • 100 g migdale tocate marunt

De cand nu v-am mai aratat poze cu visinii nostri prafumati?! De anul trecut, cred, de la postarea cu tortul de post. Era timpul pentru un update 🙂

 

Mod de preparare:

Daca nu aveti prin casa un blat de bezea cu nuca sfaramat…inseamna ca nu aveti ghinion 😀 Nu, nu asta inseamna neaparat, ci ca trebuie sa coaceti unul. Si o puteti face urmand pasii din linkul de mai sus, de la ingrediente (aveti nevoie doar de 4 albusuri, un praf de sare, 180 g zahar si vreo 60 g nuca macinata). Va redau pe scurt cam ce trebuie sa faceti: albusurile se bat tare cu sare si zahar, se adauga nuca, se amesteca usor; compozitia se coace la foc mic cca. o ora si jumatate. Si asta-i blatul, care va fi mai apoi faramitat in maini, dar pana atunci sa ne ocupam de “crema” de ciocolata.

Astfel, ciocolata cu lapte sau amaruie, cum vreti, se rupe in bucatele mici si se topeste impreuna cu laptele. La microunde sau pe foc (foc mic, mic…si se amesteca des). Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu iaurtul. Biscuitii se macina la robot (sau ii bateti bine cu sucitorul 😛 ) si se adauga in crema de ciocolata. La final, se adauga foaia de bezea sfaramata si se amesteca totul foarte bine. Compozitia se lasa la frigider peste noapte, acoperita cu foloe transparenta.

A doua zi, se ia o lingura mare de compozitie, se aplatizeaza usor in causul palmei, se face o mica adancitura in mijloc si se pune cate o visina, fara samburi, bineinteles! Se formeaza “bombe”, care se tavalesc prin migdalele macinate mai devreme.

Nu va pot spune cat de gustoase sunt, trebuie sa le incercati!!!!

 

Sfat: Bombele sunt mai moi, dar sunt mai savuroase asa (cel putin, asa mi-a spus Bogdi 😀 ). Daca vreti sa fie mai ferme, mai puteti adauga nuci macinate sau biscuiti pisati. De asemenea, daca nu papa si copiii, puteti sa le umpleti cu visine din visinata!




Tort de prune cu mascarpone si nuci caramelizate

 

M-am tot gandit zilele astea cu ce-as putea sa va mai ispitesc, haha, si cum prunele noastre s-au copt atat de frumos, am stiut imediat ce-o sa fac: un tort de prune cu mascarpone si nuci caramelizate, absolut divin!!!! 🙂

Sper din tot sufletul sa-l incercati!!! Acum, sau mai la toamna :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri apa fierbinte
  • 200 g zahar
  • 225 g faina
  • 2 lingurite rase praf de copt
Pentru crema de prune:
  • 1 kg prune foarte coapte
  • 150 g zahar
  • 100 ml visinata sau rom
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
Pentru crema de mascarpone si nuci caramelizate:
  • 500 g branza mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 100 g miez de nuca
  • 150 g zahar
In plus:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 3-4 prune bine coapte si frumoase
  • 1-2 lingurite pudra de scortisoara

 

Unul dintre prunii (nu foarte multi) din gradina. Pe masa, mai jos, prunele mele minunate apar alaturi de caisele culese de tati 🙂

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit).

Se despart ouale; galbenusurile se bat, intr-un bol inalt, cu apa fierbinte si un praf de sare, dupa care se adauga 150 g zahar si se bat in continuare pana se spumeaza usor. Albusurile se bat inr-un bol incapator (sa “inghita” mult aer) cu restul de zahar (50 g zahar) pana se formeaza o spuma tare (nu trebuie sa exagerati cu batutul, nu facem bezea acum! 😀 ) si apoi se adauga, cu miscari usoare, in galbenusurile batute. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei rezultate. Se amesteca usor, cu mixerul, la viteza cea mai mica, pana cand se incorporeaza. Aluatul se toarna intr-o forma cu diam. de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Blatul se coace cca. 20 de minute, dupa care se lasa la racit.

Pentru crema de prune, se curata prunele de coaja (daca sunt bine coapte, coaja se inlatura usor), li se scot samburii si apoi se taie in bucatele. Se acopera cu zahar si se lasa sa stea cca. 30 de minute, sa isi lase zeama. Se strecoara apoi fructele si se pastreaza sucul. Eu, pentru ca prunele noastre au fost foarte zemoase si dulci, am obtinut 400 ml suc de prune, dar voi, daca obtineti mai putin, nu va stresati! Se completeaza pana la 500 ml de lichid cu visinata sau rom. Eu am adaugat 100 ml visinata, facuta anul asta, buna tare si aromata 🙂 Se pune apoi gelatina la inmuiat. Daca folositi foite de gelatina, inmuiati-le in multa apa rece cca. 10 minute, iar daca folositi gelatina granule, puneti-le in cca. 150 ml apa rece. Le lasati la inmuiat tot atata. Cand e gata, gelatina se topeste la microunde sau la bain-marie (in 4-5 secunde e gata), dar aveti mare grija sa n-o lasati sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se scot doua, trei linguri din nectarul de prune si se amesteca cu gelatina topita, dupa care se rastoarna in restul de nectar de prune. Se amesteca energic; la final, se adauga fructele taiate in bucati. Se pune in frigider pana cand e gata crema de mascarpone si nuci.

Pentru crema de mascarpone si nuci caramelizate, se pune zaharul la topit intr-o cratita, la foc mic. Nu se amesteca decat daca zaharul incepe sa se arda pe margine. Se misca cratita pentru ca zaharul sa se topeasca uniform. Daca nu reusiti asa, amestecati cu incredere in el! 😀 Va trebui sa obtineti un caramel fluid si nu foarte inchis (aveti grija sa nu se arda, pentru ca devine amar). Se da cratita deoparte si se adauga imediat nucile intregi (miezurile de nuca). Se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn, pentru ca (scuzati cacofonia) caramelul sa acopere nucile. Nucile caramelizate se rastoarna pe o foaie de hartie de copt sau pe o farfurie plata, bine unsa cu ulei. Se lasa la racit, dupa care se zdrobesc, intr-o punga de hartie, cu tocatorul de carne. Veti avea si bucati mai mari, si mai mici. E ok 😉 Branza mascarpone se bate cu mixerul cateva secunde; se adauga apoi zaharul pudra si se mai bate cateva secunde. Se adauga nucile caramelizate maruntite si se amesteca bine cu o spatula.

In continuare, se taie blatul pe jumatate, iar partea de jos se aseaza inapoi in forma. Se aseaza pe blat compozitia de prune si se acopera cu celalalt blat. Se apasa usor. Deasupra lui se intinde crema de mascarpone si nuci caramelizate. Tortul se da la frigider peste noapte!!!

Pentru a finaliza tortul, se desface inelul detasabil al tortului, iar tortul se aseaza pe un platou. Se bate frisca tare si se acopera suprafata tortului, cat mai uniform. Se decoreaza cu scortisoara pe margini, cu felii de prune si nuci macinate:

Nu e foarte greu de facut, nu va speriati, e doar mult de scris 😀

Pentru voi, dragilor, cu mare drag!!!




Prajitura vegana cu nuci

Aceasta prajitura vegana cu nuci, alune, fistic, migdale siiii stafide 😀 , ii este dedicata Claudiei, fata care a raspuns mereu cu bucurie la provocarile lui Bogdi. Provocari care implicau intotdeauna niste plusuri. Muuulte plusuri 😀 (va pun poze un pic mai jos). Pentru ea, asadar, si pentru toti cei de langa ea, din birou (pupici Alinei si fetelor!!!) am preparat aceasta minunatie.

Chestia asta ar fi trebuit sa fie o surpriza, dar pentru ca a iesit atat de buna, m-am responsabilizat (adica am feliat-o si-ambalat-o, de frica sa n-o mananc pe toata 😀 ) si am decis sa o postez cat de curand. Sper sa fie muza voastra pe maine, de Sfantul Ilie, si oricand va e pofta de o prajitura buna!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 g ulei de cocos
  • 100 g zahar tos
  • 150 ml apa
Pentru umplutura:
  • 300 g amestec de alune, migdale, fistic si nuci caju
  • 100 g nuci
  • 100 g stafide
  • 1 conserva mica (165 ml) crema de cocos (90% extract de cocos)
  • 100 g zahar brun
In plus:
  • 150 g gem de caise

 

Mod de preparare:

Se pregateste mai intai umplutura: se macina (mai grob) alunele, nucile, fisticul si nucile caju. Se pun apoi toate ingredientele intr-o oala si se lasa la foc mic cca. 2-3 minute. Se amesteca des in tot acest timp. Se lasa apoi deoparte, sa se raceasca. Crema de cocos poate fi inlocuita cu lapte de cocos (scuturati bine conserva, pentru ca partea solida sa se amestece cu lichidul din conserva).

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 20 x 30cm. Se cantareste uleiul de cocos (presat la rece), care e ca un unt, solid, chiar si la temperatura camerei.

Pentru blat, se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna intr-un bol incapator. Separat, intr-un bol adanc, se pune uleiul de cocos (incalzit putin inainte, ca sa se “dezmorteasca”) si zaharul brun si se amesteca bine cateva secunde (eu am folosit mixerul). Se adauga apoi jumatate din cantitatea de faina, se amesteca usor, se toarna jumatate din cantitatea de apa, si din nou faina+restul de apa. Veti obtine un aluat bine legat, care nu se lipeste de bol.

Aluatul obtinut se intinde cu dosul unei linguri in tava pregatita. Incercati sa-l nivelati cat mai bine, sa fie cat mai uniform. Deasupra se intinde gemul de caise si la final umplutura de nuci. Prajitura se coace cca. 30 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava. Va sfatuiesc sa o tineti la frigider cateva ore inainte de a o felia, pentru ca e mai “sensibila” decat o prajitura clasica, cu oua si lapte.

Delicioasa!!!

Pentru voi, dragilor 🙂

 

Plusurile lui Bogdi, de cand era mai mititel…si pana acum 😛

Gumball si Darwin:

Night Fury (How to train your dragon)

Minions!!!!!! 😀

Papyrus si Sans (Undertale):




Cheesecake la tava cu ciocolata si unt de arahide

Untul de arahide nu e chiar pe placul oricui, astfel ca nu te poti comporta decat intr-un singur fel atunci cand vine vorba despre el: admiti ca il adori sau ca-l detesti!!! 😀 Bogdi meu drag il iubeste!!! De ziua lui, acum doi ani, cand era inca in “febra” Minecraft, i-am facut un tort pliiin cu unt de arahide. Astazi va arat un cheesecake la tava cu ciocolata si unt de arahide, pe care i l-am facut tot lui. Pentru ca asa am simtit eu ca ii pot ridica moralul, acum, in pragul tezelor si al stresului de final de an scolar. Si am avut dreptate: i-a placut la nebunie!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 380 g biscuiti (cu unt)
  • 200 g unt
Umplutura:
  • 125 g unt de arahide
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 100 g ciocolata neagra (minim 50 % cacao)
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 200 g zahar pudra
  • 2 oua
  • 500 g branza Quark
  • 60 g amidon (sau 50 g faina)
  • 100 ml lapte
In plus:
  • 150 g nuci caju

 

!!! Daca va place cum arata si va face rau cu ochiul 😀 , dar nu va place untul de arahide, inlocuiti-l cu aceeasi cantitate de nutella. N-am incercat, dar ma gandesc ca ar fi idee buna!!! Dati-mi de stire, va rog, daca il incercati in felul asta!!! De asemenea, daca nu gasiti Quark, folositi 250 g crema de branza (Philadelphia)+250 g iaurt gras (cremos).

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se unge o forma de aprox. 20 x 30cm cu ulei.

Se piseaza biscuitii la robot sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul de lemn. Se topeste untul si se amesteca cu biscuitii. Compozitia se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se da la cuptor pentru cca. 7 minute, dupa care se scoate si se lasa deoparte. Nu stingeti cuptorul!

Pentru umplutura, se rupe ciocolata (si cea cu lapte si cea neagra) in bucatele si se amesteca cu smantana dulce, lichida. Se pun intr-o craticioara si se tin pe foc mic, pana cand se topeste ciocolata. Se adauga untul de arahide in ciocolata fierbinte si se amesteca totul foarte bine.

Separat, intr-un bol, se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga zaharul pudra si se amesteca cateva secunde bune, pana se spumeaza usor. Se toarna quark-ul si-apoi laptele amestecat cu amidonul, putin cate putin, ca si la budinca. La sfarsit, se adauga compozitia de ciocolata si unt de arahide. Se toarna amestecul rezultat in forma, peste stratul de biscuiti copti si se scutura usor tava, pentru a obtine o suprafata neteda. Nucile caju (puteti folosi alune sau nuci) se toaca cu cutitul si se presara, cat mai uniform, deasupra cheesecake-ului.

Se coace cca. 35 de minute, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se pune apoi in frigider si se lasa peste noapte.

A doua zi, se feliaza in bucati potrivite, care se pot orna cu ciocolata topita, si se savureaza!!!! 😀

Trandafirii nostri mi-au inspirat si-nveselit postarea:

Pentru Bogdi meu drag…si pentru voi 🙂




Cheesecake cu ciocolata si lichior de oua, fara gluten

E ceva magic in lichiorul de oua, ceva ce te atata si te determina sa il refaci de fiecare data cand vine Pastele sau Craciunul, nu credeti?! Eu il savurez rece, din frigider, in paharute mici (de tuica 😀 ), dar il ador si-atunci cand intra in compozitia vreunei retete dulci. De data asta, l-am folosit pentru a crea un tort mai special, un cheesecake cu ciocolata si lichior de oua, fara gluten, cu blat crocant de nuci si niciun strop de faina. Sper sa va bucurati de gustul lui minunat, acum de Pasti sau oricand aveti pofta de un desert fin si aromat!!! Lasati-l la frigider peste noapte, pentru ca gusturile sa se imprieteneasca!!!

Multumirile pentru aceasta minunatie merg catre Andrea și Karin, doua fete super dragute, care m-au ispitit cu cheesecake-ul lor, atat de frumos colorat…si fara faina!!!!!!!  :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata, fara faina:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 150 g unt
  • 4 oua
  • 2 linguri zahar brun
  • 130 g alune sau nuci macinate
Pentru crema de lichior de oua:

 

Fooarte bun!!!!

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregatesc toate ingredientele. Se unge cu unt o forma cu diam. de 26 cm si se presara cu nuca macinata:

Pentru blat, se topeste ciocolata impreuna cu untul, taiat cuburi, la bain-marie sau la microunde. Se amesteca des, pana cand ciocolata se topeste complet, apoi se lasa bolul deoparte. Se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete); se adauga zaharul brun si se bat in continuare pana se spumeaza (cca. 2 minute). Se toarna compozitia de ciocolata si alunele sau nucile macinate si se amesteca totul foarte bine. Se toarna amestecul rezultat in forma pregatita si se niveleaza:

Pentru crema, se amesteca crema de branza cu zaharul tos si cu ouale intregi. Se toarna lichiorul de oua si se amesteca scurt, fara sa se amestece complet cu compozitia:

Crema se toarna peste blat, intr-un strat cat uniform:

Cu un betisor de lemn se fac modele in crema, pentru un efect marmorat (eu n-am prea insistat, dupa cum vedeti 😀 ):

Cheesecake-ul se da la cuptor si se lasa cca. 32-35 de minute. Tineti minte ca mijlocul cheesecake-ului trebuie sa fie inca moale, umed. El se va intari treptat, pe masura ce se raceste. Asa arata gata copt:

Se lasa sa se raceasca in forma si apoi se desface inelul detasabil al formei:

Se aseaza pe platoul de servit si se orneaza cu putin lichior de oua, turnat in spirala, sau daca credeti ca e deja prea mult lichior de oua implicat 😀 , presarati cu zahar pudra vaniliat si cativa fulgi de nuca de cocos ori chiar cu nes (eu am testat pe o bucatica cu nes si mi-a placut mult, mult!!!):

Si cu oua mici de ciocolata, ca doar de Pasti il savuram!!! 🙂

A iesit fantastic!!!

 




Paine cu nuci

[shashin type=”photo” id=”15837″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ultima paine pe care am facut-o a fost una fara drojdie, si cu iaurt, buna tare, dar a trecut atat de mult de-atunci!!! :P. Astazi va aduc o paine cu nuci minunata, pe care o puteti savura asa cum e, sau o puteti transforma in tartine (va arat maine cum :D). Va vor inveseli Craciunul!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru maia:

– 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

– 1 lingurita zahar

– 2 linguri lapte cald

 

Pentru aluat:

– 200 g faina de secara

– 200 g faina de grau

– 20 g tarate de grau

– 1 lingura rasa de sare

– 80 g nuci tocate

– 220 ml lapte cald

– 120 ml apa calda

– 2 linguri ulei de masline

 

Mod de preparare:

Se face maiaua: se marunteste drojdia intr-un bol; se amesteca cu zahar si lapte cald. Se presara cu putina faina si se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, timp de cca. 10 minute.

Se cerne faina de grau si cea de secara si se amesteca impreuna cu sarea, taratele si nucile tocate cu cutitul (nu foarte mare). Se toarna laptele amestecat cu maiaua, apa si uleiul si se framanta un aluat elastic, ce nu se lipeste de mana. Eu am lasat robotul sa asude 😀

Se face o bila din aluat si se aseaza intr-un bol incapator. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul, cca. 40 de minute.

Se framanta din nou si se face sul; se pune intr-o forma de chec sau cozonac si se mai lasa 20 de minute la crescut (tava sa nu fie rece). Foarte important: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!!!

Se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare). Se pune painea la copt pentru cca. 10 minute.

Se coboara temperatura la 180 grade (foc potrivit) si se coace 20 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine in forma pana se feliaza. E foarte buna si calda si rece!!!

[shashin type=”photo” id=”15838,15839″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Baclava

[shashin type=”photo” id=”15676″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

De doua lucruri am abuzat in Grecia, in minunatele noastre vacante de vara, la capitolul “dulciuri”. De cataif si baclava (si de inghetata cu smochine chiar si mai mult, dar fara inghetata chiar nu puteai trai 😀 ). Rasfatul a fost mare, dar a echilibrat cu greu restul de 300 si ceva de zile terne si anoste, traite numai cu gandul la aceste explozii de (calorii 🙂 ) si fericire. Ca sa reinviu un pic momentele alea, mi-am cautat cartea de bucate cumparata la poalele Muntelui Athos, o carte ce contine numai retete cu ulei de masline sau masline. Si cum sintem in post, am ales sa fac o baclava cu ulei de masline, care s-a dovedit a fi neasteptat de gustoasa!!!!!!! Si zic asta, fiindca  aveam impresia ca uleiul se va simti intr-un mod nu tocmai placut, cand de fapt el a fost cel care a innobilat-o. Voi reveni si cu varianta cu unt, si sper, cu un pic de apa de trandafiri!!!

 

Ingrediente:

– 400 g. foi de placinta

– 150 ml. ulei de masline

 

Pentru umplutura:

– 400 g. nuca macinata

– 2 lingurite scortisoara

– 100 g. zahar

 

Pentru sirop:

– 500 ml. apa

– 150 g. miere

– 2 linguri zeama de lamaie

 

Mod de preparare:

Se scot foile de placinta din congelator cu cca. 30 de minute inainte de a incepe distractia :D. Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol).

Se pregateste siropul prima data, pentru a avea timp sa se raceasca. Sau ma rog, asta e una dintre cele doua variante, fiindca se poate si invers, adica sa turnati siropul fierbinte peste baclavaua rece. Eu l-am turnat rece peste baclavaua fierbinte (totul e ca cele doua sa nu aiba aceeasi temperatura). Asadar, se pune apa impreuna cu mierea si zeama de lamaie pe foc, timp de aprox. 15 minute, dupa care se da deoparte.

Se amesteca nucile macinate cu zaharul si scortisoara intr-un vas incapator.

Se unge cu ulei o tava de copt. Eu am folosit una de aprox.25 x 35cm, un pic cam micuta, si am fost nevoita sa pliez foile (aproape s-au suprapus), dar voi daca aveti o tava ceva mai mare, folositi-o cu incredere (daca e nevoie, doar indoiti capetele). Se aseaza 5 foi la baza, unse fiecare cu ulei, pe masura ce sint asezate. Se presara o parte din umplutura de nuci si se acopera cu alte 3-4 foi. Se continua in modul asta, pana se termina foile si umplutura. Ideea e ca la baza sa existe mai multe foi, pentru ca baclavaua sa aiba o tinuta fantastica 😀

Cu un cutit bine ascutit, se taie baclavaua in romburi sau patrate. Se stropeste cu restul de ulei si se pune la cuptor timp de cca. 40 de minute. Cand e gata, se toarna siropul rece deasupra si se mai tine 2-3 minute acoperita, pana il absoarbe.

Simplu si gustos!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15677,15678,15679″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15680″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort Egiptean

Anul asta, de ziua mamei mele, am ales sa fac un tort cu totul si cu totul deosebit, celebrul Tort Egiptean, pe care am pus ochii acum muuulti ani, inca de cand l-a postat Palachinka pe blogul ei cu minunatii. Nu stiu de ce, insa mi se parea destul de complicat si migalos (de gust nu ma indoiam nicio clipa) si nu ma imbia prea tare sa-l incerc. Acum, ca am aflat ca nu este deloc asa, regret anii in care puteam sa ne bucuram de gustul lui sublim si n-am facut-o 😀

 

Ingrediente:

Pentru un blat (avem nevoie de 3 blaturi subtirele, coapte separat):
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • 1/2 lingura faina
  • 50 g alune macinate (sau nuci)
Pentru crema de galbenusuri:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri rase faina sau amidon
  • 340 ml lapte
  • 170 g unt gras (moale, tinut la temperatura camerei)
  • esenta de vanilie
Pentru crema de frisca si caramel:
  • 200 g zahar
  • 120 g alune macinate (sau nuci)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregatesc ingredientele pentru cele 3 blaturi, ce vor fi coapte, rand pe rand, separat, nu ca un blat intreg, cu toata compozitia odata (desi e tentant 😀 ). E putin migalos, dar merita!!! Foile coapte in felul asta vor fi usor crocante la exterior si moi pe dinauntru, si, ce e mai important, vor absorbi foarte bine crema delicioasa.

Pentru un blat, asadar, se bat albusurile spuma; se adauga zahar, putin cate putin, si se bate in continuare, pana cand nu se mai simte zaharul. Se cerne faina si se incorporeaza impreuna cu alunele macinate in compozitie (cu telul sau o spatula, nu cu mixerul, pentru ca foaia sa ramana pufoasa). Se unge baza unei forme de 24 cm. cu unt (cu ulei se prinde) sau cu hartie de copt, taiata in asa fel incat sa acopere perfect baza, cum am facut aici: Tort de post, si se intinde compozitia cat mai uniform:

Foaia de bezea se coace 20-25 de minute, sau pana cand se rumeneste:

Se procedeaza la fel si pentru celelalte 2 foi, in final obtinandu-se 3 blaturi subtirele (foile se coc imediat ce se prepara, nu va apucati de alte treburi, fiindca nu se vor coace bine):

Blaturile se scot cu grija din forma, dezlipind cu un cutit marginile prinse. Se lasa deoparte, cu hartie de copt intre ele, pentru a nu se lipi unele de altele.

Pentru crema de galbenusuri, se amesteca galbenusurile, toate 6, stranse dinainte intr-un vas, cu faina sau amidonul. Se adauga zaharul si laptele, putin cate putin, ca la budinca. Se amesteca totul foarte bine si se pune sa fiarba la foc mic timp de aprox.6 minute. Se amesteca des, pentru a nu se prinde, iar in ultimele 2 minute, se amesteca continuu. Se da crema deoparte, se adauga cateva picaturi de vanilie, si se lasa sa se raceasca (crema se acopera cu folie sau cu un capac, sa nu faca pojghita). Se bate untul spuma (mai ales daca folositi unt romanesc, care e plin de apa; scurgeti apa inainte de a-l folosi) si se adauga, lingura cu lingura, in crema racita de galbenusuri, folosind telul sau mixerul. Va rezulta o crema frumoasa si spumoasa:

Pentru crema de frisca si caramel, se pune zaharul intr-o cratita, perfect uscata, si se caramelizeaza la foc mic. Nu amestecati in el pana nu incepe sa se topeasca si aveti mare grija sa nu se maroneasca, fiindca va da un gust amar caramelului. Cand caramelul e gata, se toarna fierbinte, in strat subtire, pe o foaie de copt unsa cu ulei. Se lasa la racit si apoi se dezlipeste:

Se zdrobeste cu ce-aveti la-ndemana 😀

Se macina la robot (cat de fin doriti) sau se marunteste, intr-o punga, cu batatorul de carne sau sucitorul, cum am facut aici: Tort caramel cu pere. Eu l-am maruntit bine de tot aici, dar altadata l-am lasat mai granulat. Nu pot sa zic care dintre cele doua variante a fost mai buna :))

Se bate frisca tare si se amesteca cu “praful” de caramel si cu alunele macinate:

 

Asamblare tort:

Se pune o foaie de tort pe un platou si se acopera cu o parte din crema de vanilie (se lasa deoparte 5, 6 linguri):

Se intinde o parte din crema de frisca si caramel:

…si se repeta operatiunea, pana cand se termina foile si cremele. Ultimul strat va fi de frisca si caramel:

Tortul se unge pe margini cu crema de vanilie pusa deoparte mai devreme si se da la frigider pentru minim 4 ore. Eu, ca de obicei, l-am lasat peste noapte, ceea ce va recomand si voua:

A doua zi, dimineata, arata asa…ornat, naiv :D, cu pudra de cacao:

A fost pe loc degustat!!!!!

Foooooarte gustos!!!!!

Mami a fost incantata peste masura, iar eu extrem de fericita ca i-a placut. La multi ani, mami draga si frumoasa!!!

V-am pastrat cu greu o bucatica 😀

 

Sper din tot sufletul sa-l incercati, fiindca e nemaipomenit de bun!!! Mult mai bun a doua zi 😉

 

P.S. Multumiri Palachinka si Dragana pentru ca ne-ati facut cunoscuta aceasta minunata reteta si Milei mari multumiri pentru ca ne-a impartasit-o. Multumiri si Amaliei, pentru ca ne-a adus-o mai aproape, blogosfera romaneasca fiind in momentul asta suprasaturata de acest minunat tort 😀




Cataif cu crema de vanilie

Dragilor, nu stiu cati dintre voi ati ajuns sa gustati din celebrul cataif, in cazul nostru, turcesc la origini dar grecesc dupa degustare 😀 , insa va spun eu ca e un desert divin!!!!!!! Se prepara incredibil de usor si, insiropat si aromat cum e, te tenteaza mereu sa il degusti 😀

Aici il aveti sub forma de rulouri: Kataifi Rolls, dar acum v-am adus un Ekmek Kadaifi, adica un cataif cu crema de vanilie si frisca. Atat de bun!!!!!!!!!

 

Ingrediente (cana de 200 ml):

Pentru  blatul de cataif:
  • 1 pachet taitei speciali pentru cataif (450 g)
  • 1 pachet unt (250 g)
  • 1 cana cu varf nuci, migdale sau alune macinate (180 g)
  • scortisoara (optional)
Pentru sirop:
  • 2 cani pline cu apa (500 ml)
  • 2 cani zahar, umplute pe trei sferturi (300-350 g)
  • sucul de la 1 lamaie
Pentru crema de vanilie si frisca:
  • 1 cana faina (100 g)
  • 1/2 cana zahar (100 g)
  • 4 galbenusuri de oua (marime mare)
  • 3 cani lapte (600 ml)
  • miezul de la o pastaie de vanilie (optional)
  • 1 cana 1/2 smantana pentru frisca (300 ml)
Pentru decor:
  • nuci maruntite sau fistic
  • cirese glasate

Mod de preparare:

Se scot pastele pentru cataif din congelator si se lasa la decongelat cca. 20 de minute. Se desfac apoi si se rasfira pe o planseta pentru a se usca (15 minute sau pana cand se incinge cuptorul).

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o o tava de aprox. 25 x 35cm.

Se sfarama taiteii cu degetele si se intind, cat mai uniform, in tava unsa. Se amesteca nucile macinate cu scortisoara si se presara peste blatul de cataif. Se topeste untul si se toarna peste stratul de taitei si nuci (untul se poate pune si taiat in bucatele, din loc in loc). Se coace timp de aprox. 45 de minute sau pana se rumenesc taiteii. Se lasa apoi sa se raceasca.

Se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si sucul de lamaie timp de 10 minute, la foc mic. Se lasa sa se racoreasca bine, si se toarna peste blatul de cataif copt. Daca asamblati prajitura intr-o forma cu inel detasabil, aveti grija la sirop, care poate sa dea pe afara. Nu va impacientati 😛 , scurgeti-l intr-o cana si turnati-l din nou peste taitei, pana se absoarbe in intregime.

Pentru crema, se pun intr-o vas galbenusurile si zaharul si se bat bine cateva minute. Se adauga faina si o cana de lapte rece si se amesteca in continuare. Se fierbe restul de lapte (cele 2 cani ramase) impreuna cu batonul si miezul de vanilie, iar cand clocoteste se toarna peste amestecul de galbenusuri. Se pune crema la bain-marie sau la foc mic, si se tine pana se ingroasa. Se amesteca des. Acum, in mod normal, crema ar fi fost intinsa peste blatul de cataif, urmand ca stratul final sa fie cel de frisca batuta, numai ca eu am lasat crema sa se raceasca si am amestecat-o cu frisca batuta, dupa care am intins-o peste cataif. Asta pentru ca Bogdi nu e deloc prieten cu frisca 😛

Observati, va rog, ce decor exquisite i-am facut! 😀

La final, cataiful se orneaza cu nuci taiate cu cutitul (tocate, nu macinate):

Am vrut sa pun si cirese glasate, pentru ca fiecare bucata de cataif sa aiba o cireasa cu mot de frisca 😀 , dar n-am avut, asa ca nu am mai pus. A iesit foarte bine si fara:

Cataiful se lasa la rece 1-2 ore si se serveste:

Pentru voi, cu drag!!!!!

Sfat: nu inlocuiti taiteii pentru cataif cu taitei subtiri, din comert, pentru ca nu veti obtine un cataif adevarat 😀 …magazinele cu specific arabesc, insa, v-ar putea scoate din impasul acesta. Merita sa cautati, asadar…




Prajitura cu blat de bezea si crema de nes

Prajitura cu bezea si crema de nes a fost, fara niciun dubiu, inventata pentru mine!!! 😀

Ador cafeaua, nesul, chiar si Inka, atunci cand ii musai 😛 , si bezelele aproape la fel de tare, asa ca aceasta prajitura era predestinata sa apara. Intr-o frumoasa zi de vara, cum e astazi!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de bezea:
  • 6 albusuri
  • 280 g zahar
  • 8 linguri pline cu nuca
Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3, 4 lingurite nes
  • 200 g unt gras (80% grasime)
Pentru ornat:
  • nuci maruntite

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 150 grade C (foc mic spre mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25 x 35c.

Pentru blatul de bezea cu nuca, se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mai bat cca. 3 minute pana cand spuma e tare, ca la bezele. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca usor, cu o spatula, nu cu mixerul!!! Se toarna compozitia in tava pregatita (tava se poate unge cu unt si presara cu nuca macinata, daca nu aveti hartie de copt) si se niveleaza. Blatul se coace timp de 35 de minute. Se lasa apoi la racit:

Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul la bain-marie cca. 5-8 minute, din momentul in care apa de dedesubt incepe sa clocoteasca. Tineti minte ca apa din vasul de jos nu are voie sa atinga fundul vasului in care este crema. Doar aburii au voie 😀  Se adauga apoi untul rece, taiat in bucatele si nesul, si se mai lasa inca vreo 8 minute sau pana cand compozitia se ingroasa. Se amesteca des. Crema se lasa apoi la racit timp de minim 3, 4 ore. Eu am facut-o seara si dimineata de-abia am asamblat prajitura. Va sfatuiesc sa faceti la fel!!!

La final ar trebui sa arate cam asa:

In continuare, se taie blatul pe jumatate, cu un cutit zimtat:

Jumatatea de blat, care este putin mai groasa, ramane ca baza pe platou. Cu tot cu hartia de copt.

Se pune apoi jumatate de crema pe foaia de bezea, se niveleaza si se acopera cu blatul ramas, in asa fel incat marginile (mai groase) sa fie opuse. In felul asta, prajitura are tinuta (blaturile se intercaleaza perfect 😛 )

Acum se indeparteaza hartia de copt de pe blaturi, daca ati folosit asa ceva, desigur, prin procedeul numit: pensulare cu apa 😀 , cum am aratat si aici: Rulada trenulet. Prima data o indepartati pe cea de sus, dand de cateva ori cu pensula de bucatarie uda pe intreaga suprafata (in felul asta, hartia se dezlipeste foarte usor) iar apoi printr-o miscare ferma rasturnati prajitura, si o indepartati si pe cea care era jos, si acum a ajuns sus. Ati inteles ceva?! 😀 Sper ca da!!!

Se intinde crema ramasa deasupra si se niveleaza:

Se presara nucile maruntite:

Tocate cu cutitul sau date prin blender cateva secunde…la fel de impresionant 😀

Prajitura se tine la rece cateva ore. Cu cat mai multe, cu-atat mai bine, dar nu cred ca e omeneste posibil sa rezisti atat de mult in fata unei asemenea ispite 😀  Eu am tinut-o doar 2 ore, dupa care am feliat-o. Cu un cutit zimtat!!!

Muuult prea buna!!!!!!!!!

…dar totusi, v-am pastrat si voua si o bucatica 😛

Pupici dulci tuturor!!!!




Inghetata de nuci

[shashin type=”photo” id=”17210″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragilor, inghetata asta de nuci este ataaaat de gustoasaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

E cremoasa, dulce si crocanta, cu bucatele de nuca trasa-n caramel, cu gust fin de miere si lichior de nuci…ce mai, ne-a placut la nebunie!!! 😀
Sa o incercati neaparat, mai ales daca lichiorul de nuci e gata ambalat :))
Al meu e de anul trecut, si nu va pot descrie in cuvinte ce gust minunat are!!!!!!!!!

Ingrediente:

Nuci caramelizate:
– 50-80 g. miez de nuca
– 20 g. zahar (1 lingura mare si plina cu zahar)

Inghetata:
– 3 galbenusuri (oua mari)
– 20 g. zahar (la fel ca mai sus :D)
– 100 g. miere
– 40 ml. lichior de nuci
– 300 ml. smantana dulce pentru frisca

Decor:
– jumatati de nuci sau nuci maruntite

!!! Daca nu vreti ca inghetata sa fie foarte dulce, micsorati cantitatea de miere

 

Mod de preparare:

Se prajesc nucile intr-o tigaie, la foc mic, pana se rumenesc usor si bucataria incepe sa miroase ca-n poveste (cand pielitele vor zbura nestingherite prin tigaie, sint gata :D). Se presara deasupra zahar si se lasa sa se caramelizeze (zaharul trebuie sa se topeasca complet). Amestecati intruna. Se scot apoi din tigaie, se lasa sa se raceasca si se toaca, folosind un cutit, sau blenderul, daca vreti ca barotul sa fie mai fin.

Galbenusurile se bat in bain-marie cu zaharul. Se inglobeaza mierea, cu telul. Se bate compozitia pana se spumeaza usor (cca. 2-3 minute). Se scoate apoi castronul din bain-marie si se amesteca deasupra unui bol plin cu apa rece pana se raceste compozitia. Aveti grija sa nu va intre apa in compozitie!!!

Se inglobeaza nucile caramelizate si lichiorul de nuci. Daca nu aveti lichior de nuci, inlocuiti-l cu sirop de artar sau cu un alt sirop amestecat cu cateva picaturi de esenta de migdale. Se bate frisca si se adauga la compozitie; se omogenizeaza. Se introduce compozitia de inghetata intr-un vas de metal/plastic si se introduce la congelator. Se amesteca des in timpul primei ore de congelare, pentru a nu se forma ace de gheata (scoateti inghetata dupa o ora, amestecati energic si puneti la loc in congelator). Se lasa apoi la congelator pentru cel putin 3 ore. 

Se repartizeaza inghetata de nuci in boluri, tinute cu cateva minute inainte de servire la congelator, si se orneaza cu jumatati de nuci sau nuci maruntite.

La noi nu s-a mai pus problema asta, fiindca de-abia am apucat sa fac poza :)))

[shashin type=”photo” id=”17211,17212″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Kataifi Rolls

Wow, uneori te asteapta niste surprize de proportii atunci cand cotrobai prin congelator :D. Ei, nu chiar atat de surprinzatoare fiindca stiam chiar foooarte bine de aluatul de cataif pe care l-am strecurat printre bagaje anul trecut :P, dar cum n-am dat de el, fiind ingropat in mormanul de cutii cu vinete, ardei copti, spanac si altele, a fost o bucurie sa-l revad. Pachetul a ramas un mister inca din momentul din care l-am cumparat (nu am vazut niciun produs grecesc tradus in vreo alta limba), dar m-am descurcat pana la urma. Am gasit o reteta asemanatoare intr-un nr. antic de Pofta Mare, din anul 1999, unde se numea “Rulada cu alune”. Eu l-am lasat Kataifi Rolls, fiindca imi place cum suna 😉

Iar aici aveti o alta varianta, cataif cu crema de vanilie si frisca!!!!!!!!!

Ingrediente:

– 500 g. aluat special pentru kataifi
– 250 g. alune/migdale prajite
– 100 g. zahar
– 1 lingurita scortisoara
– 1 albus
– 2 pachete unt (400 g.)

Sirop:
– 600 ml. apa
– 400 g. zahar
– 2 linguri miere
– sucul de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Aluatul se lasa la dezghetat (cca. o ora, nu mai mult, fiindca nu trebuie sa se usuce prea tare)

Asa arata “aluatul” 😛

Dupa ce s-a dezghetat, se intinde pe suprafata de lucru:

Se taie in dreptunghiuri de marime mijlocie (mie mi-au iesit 12 bucati):

Se macina alunele (nu foarte marunt) si se amesteca cu zaharul si scortisoara. Se bate albusul si se adauga compozitiei uscate.
Se pune o lingura de umplutura la capatul fiecarui dreptunghi si se ruleaza cu grija (nu-i nimic daca nu ies perfect :P)

Micile rulade se aseaza intr-un vas incapator bine uns cu unt:

Restul de unt se topeste; ruladele se stropesc cu unt topit:

Se coc in cuptorul incins in prealabil timp de 35-40 de minute, la foc potrivit (180 grade C):

Intre timp se prepara siropul, astfel: zaharul , apa si zeama de lamaie se amesteca si se fierb pe foc mic timp de cca.15 minute. Se lasa apoi sa se raceasca.

Cand kataifi sint gata, se stropesc (cat mai uniform) cu sirop si se lasa la rece minim 2, 3 ore, pentru ca siropul sa se absoarba bine. Se orneaza cu alune/migdale tocate…sau fistic 😉

…asta daca rezistati sa asteptati atata 😀

A fost incredibil de bun, si acum nu ma pot gandi la altceva decat sa ajungem cat mai repede in Grecia ca sa imi fac din nou stocul 😛

P.S. Sper sa gasiti aluat special de kataifi, fiindca altfel, cu alte paste (oricat de subtiri ar fi taiteii) nu cred ca veti obtine un desert atat de incantator precum e acesta pe care tocmai l-am savurat!!!




Chec cu nuci

Dragii mei, desi m-am saturat pana si eu sa folosesc atatea superlative, mai ales cand va prezint niste retete simple, ba chiar de post :P, sint nevoita s-o fac din nou. Checul asta cu nuci e demential de bun, ce sa fac?! :))

Ingrediente:

– 5 cesti de faina
– 2 cesti de zahar
– 1 ceasca ulei
– 3/4 ceasca nuca macinata
– 2 cesti suc (proaspat stors) de portocale
– 1 lingurita scortisoara
– 1 lingura coaja de portocala (optional)
– 1 lingurita praf de copt
– 1 lingurita bicarbonat
– zahar pudra si scortisoara pentru ornat

Mod de preparare:
Se bate zaharul cu uleiul si se adauga celelalte ingrediente, pe rand. La sfarsit, se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt si bicarbonatul (cernute). Se coace la foc potrivit cca. 45-50 de minute.

…pudrat asa cu zahar praf si-un pic de scortisoara, aducea asa de bine cu turta dulce 🙂
…pe care am sa v-o arat cat de curand (nu am uitat de voi, fetelor :P)…si in varianta de post si-n cea “de dulce” 😉

.
Reteta preluata din cartea doamnei Garoafa Coman “Mancaruri si dulciuri de post”




Romburi cu nuci si cafea

Astazi am pentru voi o alta reteta minunata, pe care am numit-o romburi cu nuci si cafea. “Romburi”, din cauza ca asa am taiat eu prajitura, in forma de romburi, dar voi o puteti taia cum vreti, e delicioasa oricum!!! E de fapt o altfel de negresa, o negresa cu cafea, nuci si ciocolata. Si decor de martipan, daca o serviti in preajma sarbatorilor de iarna. Neaparat sub forma de stelute 😛
Savuroase, langa o cafea cu totul speciala!!!

Ingrediente pentru cca. 16 bucati:

Pentru aluat:
  • 300 g faina
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
  • 250 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 1 lingurita scortisoara
  • 4 oua mari
  • 200 g unt
  • 200 ml cafea tare
  • 200 g nuci macinate
  • 100 g ciocolata de lapte/amaruie
Pentru ornat:
  • 1 portie martipan
  • 100 g ciocolata alba

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrvit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de copt. Eu, dupa cum vedeti, am folosit tava mea dreptunghiulara care s-a dovedit a fi un pic prea mica pentru rezultatul final al prajiturii, pe care o doream mai subtirica 😛
Asadar, va propun sa folositi tava mare de aragaz, sau una de aprox. 42 cm. lungime si 30 cm. latime. Asta daca nu va deranjeaza lucrurile astea marunte care ma macina pe mine 😀

Pentru blat, se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna intr-un castron.
Untul moale, la temperatura camerei, se bate spuma cu zaharul tos si cel vanilat, cu praful de scortisoara, ouale si cafeaua rece:

Se adauga apoi nucile macinate si ciocolata rasa si se amesteca totul cu mixerul cateva secunde, la viteza mare:

Compozitia pentru blat se toarna in tava, se niveleaza, si se coace timp de cca. 25 minute:

Blatul se lasa la racit:

Arata fain si asa :)) …adica acum, cand ma uit la el, nu mai imi pare atat de inalt 😀

Prajitura se taie in forma de romburi:

Se topeste ciocolata alba, se toarna intr-o punga si se taie un colt. Se orneaza romburile cu dungi subtiri de ciocolata:

…si cu stelute de martipan:

Taaaaare gustoase romburile astea de cafea!!!
A doua zi le-am savurat langa o cafea speciala. A fost de neuitat 🙂




Fursecuri simple cu nuci

Aceste fursecuri cu nuci sunt simple dar delicioase si le puteti face sub diferite forme. Eu le-am “stantat” cu formele mele de braduti si clopotei (clopotei mai ales) fiindca de cateva zile ne uitam, eu cu Bogdi, aproape non-stop, la “Clopotica” 😀

Cu mare drag, deci, va prezentam (le-am facut impreuna cu puiul meu) varianta de post a acestor fursecuri de sarbatoare, ce sper sa va umple casa cu mireasma lor seducatoare de iarna!!!

Desigur, daca nu tineti post, puteti inlocui margarina cu unt.

 

Ingrediente:

  • 160 g margarina sau unt
  • 200 g faina
  • 100 g nuci macinate
  • 80 g zahar
  • 1 lingura rom/coniac
  • coaja de lamaie (optional)
  • 50 g nuci macinate, pentru stratul crocant

 

Mod de preparare:

Se bate untul sau margarina cu zaharul pana se spumeaza; se adauga romul, un varf de cutit sare, putina coaja de lamaie rasa apoi nucile macinate (100 g) si faina, cernuta. Se face un bulgare din compozitia rezultata (visez rau de tot la un pic de zapada, hihi…) care se infoliaza si se pune la rece pentru cca. 25-30 de minute.

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se presara masa cu nucile macinate (cele 50 de grame); se intinde apoi o foaie de aproximativ 1 cm. grosime si se taie in diferite forme. Fursecurile se coc pana incep sa se rumeneasca (cca. 10 minute).

Coapte, se pudreaza cu zahar praf sau se acopera cu un strat fin de glazura de zahar (zeama de lamaie sau portocala amestecata cu zahar pudra, pana se obtine o pasta ce se poate intinde cu usurinta cu pensula de bucatarie). Din loc in loc, puneti colorant alimentar verde cu o pensula subtire sau o scobitoare. Lasati sa se intareasca 5 minute, si-apoi pudrati cu zahar pudra:

Daca va grabiti, pudrati-le doar cu zahar praf. Vor fi la fel de frumoase si gustoase!!!

 

Pozele vechi 🙂





Negresa de post

Aceasta negresa de post cu nuci e foarte simpla dar si foarte gustoasa, si se poate transforma oricand in tort, daca, evident, coaceti aluatul intr-o forma rotunda. Il puteti unge cu gem si-apoi cu glazura de ciocolata (70- 85% cacao). Un deliciu!!!!
Nucile le puteti incorpora in compozitia sau rasfira deasupra, pont valabil pentru ambele variante.

Acum va voi arata cum mi-a iesit mie negresa sub forma de prajitura 🙂

 

Ingrediente:

  • o cana de zahar
  • 1 cana jumatate de apa (minerala)
  • 1 cana ulei (si inca un sfert)
  • 3 cani faina (nu pline)
  • 3 linguri mari cacao
  • 1 plic praf copt (10 g)
  • un varf de cutit bicarbonat de sodiu alimentar (optional)
  • 100-150 g nuci zdrobite cu sucitorul sau tocate cu cutitul, nu macinate
  • esenta de rom sau vanilie
  • coaja de portocala confiata, taiata bucatele mici ca bobul de porumb, sau alte fructe uscate ori stafide, tinute in alcool (optional)

 

!!! Se foloseste aceeasi cana pentru masurarea ingredientelor (250 ml)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se pun zaharul, apa si uleiul in castronul mixerului si se bat bine; se adauga cacaua, praful de copt si bicarbonatul.
Se adauga jumatate din cantitatea de faina (cernuta) si se bate in continuare. Apoi se adauga restul de faina, mirodeniile si nucile si se amesteca bine cu lingura (va reamintesc ca nucile se pot presara peste blat, in loc sa fie incorporate in aluat). Compozitia rezultata se toarna intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina sau tapeteta cu hartie de copt, de aprox. 25×32 sau in tava de aragaz, daca nu vrem sa iasa prea inalta. Dupa ce s-a copt, se lasa la racit in tava si-apoi se taie (in patrate, dreptunghiuri, cum vreti).

Eu am lasat-o asa cum era, fiindca n-am pus nucile in compozitie, ci deasupra, si mi s-a parut ca arata bine asa 🙂

Foooarte buna!!!!!!

Sfat: Se poate face o glazura de zahar dintr-o cana de zahar pudra si 2-3 linguri de apa (daca trebuie apa, se mai adauga 1-2 linguri dar crema rezultata trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase nu mai subtire de-atat)
Dupa ce s-a uns prajitura se mai da in cuptorul fierbinte cca. 1 min, ca sa prinda luciu.

 

Poza veche 🙂

 

 

Reteta preluata de la Higeia