1

Prajitura Ferrero Rocher

Prajitura Ferrero Rocher! Aceasta a fost prajitura noastra de sarbatori. Si a fost nemaipomenit de buna!!!! Am pus in ea cam tot ce ne place: Nutella, ciocolata, nuci, bezea…si, cel mai important, bomboane Ferrero Rocher. O adevarata explozie de gusturi! Si de calorii…dar cine-a mai stat sa le numere?! ๐Ÿ˜€

Cea mai mare bucurie, insa, a fost ca am petrecut aceste zile sfinte in pace, impreuna. Asa cum sper ca le-ati petrecut si voi. Va imbratisez cu mare drag pe toti! Un an nou mai bun decat toti cei de dinainte va doresc!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de bezea cu nuca:
  • 9 albusuri
  • 280 g zahar
  • 450 g nuca macinata
  • 50 g faina
  • 30 g cacao
  • 150 g unt
Pentru crema de ciocolata cu bomboane Ferrero Rocher:
  • 9 galbenusuri
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 4 foi gelatina (sau 5 g gelatina granule)
  • 200 g bomboane Ferrero Rocher
  • 200 ml frisca batuta
  • 50 g zahar pudra
Pentru glazura de Nutella:
  • 400 g Nutella
  • 250 g Mascarpone
Pentru ornat:
  • 300-400 g bomboane Ferrero Rocher

 

…un mic, dar folositor, sfat pentru voi ๐Ÿ˜€ Daca nu vreti sa coaceti blatul de bezea, puteti folosi un blat fara coacere, de biscuiti, cum folosesc mai mereu la cheesecake-urile mele. In felul asta scapati si de crema „pe aburi”, scotand din reteta galbenusurile batute cu zaharul vanilat. Tot ce trebuie sa faceti e sa topiti ciocolata in 200 ml frisca lichida, sa adaugati gelatina, frisca batuta cu zaharul pudra…bomboanele Ferrero Rocher, neaparat :P…si gata!

 

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 165 grade C (foc mic spre mediu); se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 42 cm lungime si 29 cm latime. Se scot ouale din frigider.

Pentru blatul de bezea cu nuca, se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare (cat luati cu trei degete). Se adauga zaharul in trei transe si se bate bine, ca la bezea, cu mixerul la viteza mare. Se adauga apoi nuca macinata, faina, cacaua si untul topit. Se amesteca usor, cu spatula, fara a exagera cu amestecatul (pana se inglobeaza toate ingredientele). Compozitia rezultata se rastoarna in tava pregatita, se niveleaza suprafata cu dosul lingurii, si se pune la copt pentru cca. 30 de minute. Blatul se lasa la racit in forma. Se rastoarna apoi cu mare grija pe un platou mare (sau o tava de aceeasi dimensiuni ca cea in care a fost copt) si se inlatura hartia de copt. E nevoie de un pic de atentie, pentru ca blatul e sensibil si sfaramicios dar va sfatuiesc sa nu lasati hartia de copt, pentru ca va absorbi din umezeala blatului, facand si mai dificila felierea lui (eu m-am grabit si am lasat hartia, dupa cum puteti vedea si-n poze ๐Ÿ˜€ ).

Pentru crema, se pun mai intai foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece; daca folositi granule de gelatina (din plic), turnati doar 100 ml apa rece deasupra. Gelatina se lasa la inmuiat 10 minute. In acest timp, se bat galbenusurile cu zaharul vanilat intr-un bol adanc timp de 1-2 minute. Cu mixerul pornit, se toarna treptat frisca lichida. Se transfera crema intr-un vas aflat deasupra aburilor (bain-marie) si se lasa cca. 5 minute. Se amesteca des. Se rupe in bucatele mici ciocolata cu lapte si se adauga si ea in crema; se amesteca totul foarte bine. Crema se lasa inca 5 minute pe baia de aburi si se amesteca intruna. La sfarsit, se scot foitele de gelatina din apa si se adauga in crema fierbinte; se amesteca energic. Daca folositi gelatina granule (praf), o adaugati asa cum e, cu tot cu apa in care s-a hidratat. Crema se lasa la racit, iar cand e gata, se amesteca cu frisca batuta cu zahar pudra. Bomboanele Ferrero Rocher se toaca, nu foarte marunt, si se adauga in crema. Crema se intinde, cat mai uniform deasupra blatului si se niveleaza cu lama unui cutit (sau cu paleta speciala). Prajitura se pune la frigider pentru 2-3 ore.

Glazura de Nutella se prepara foarte usor: se amesteca branza Mascarpone (sa nu fie rece, de la frigider) cu Nutella, cu ajutorul mixerului. Se acopera prajitura cu glazura de Nutella si se orneaza cu bomboane Ferrero Rocher (eu am folosit doar 300 g, pentru ca restul s-au topit intr-un mod total inexplicabil ๐Ÿ˜€ ).

Foarte, foarte gustoasa!!! Mai ales daca adorati prajiturile cu nuca! :))

La multi ani, prieteni dragi!!!!!!




Prajitura cu nuca si lapte condensat

Aceasta prajitura cu nuca si lapte condensat intruchipeaza incununarea muncii mele, a celor 12 ani pe care i-a implinit blogul meu de curand…si va este dedicata cu toata dragostea voua, oameni dragi!!!! <3

Am inceput cu un tort tren pentru Bogdi meu mic, in 2007, si am ajuns astazi la 1406 postari, culinare si non-culinare. Iar in tot acest timp, v-am avut pe voi alaturi, asa ca nu pot fi mai recunoscatoare si mai fericita decat sunt acum! ๐Ÿ™‚ Va iubesc mult, mult, dragilor!!!!

…sa nu cumva sa nu incercati prajitura, ca ma supar! :)))

 

Ingrediente:

Blat de bezea cu nuca:
  • 6 albusuri
  • 220 g zahar
  • 300 g nuci macinate
Crema de lapte condensat:
  • 6 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra (vanilat)
  • 100 ml lapte
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (400 g)
  • 6 foite gelatina (sau 1 plic gelatina granule: 10 g)
  • 250 g Mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
Strat intermediar:
  • 300 g Nutella
Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • zmeura proaspata sau congelata

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cutptorul la 170 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35ร—24 cm; se scoate branza Mascarpone din frigider.

Pentru blatul de nuca si bezea, se bat albusurile intr-un bol perfect curat si uscat (de preferat, de sticla, pentru ca asa se bat cel mai bine!) impreuna cu zaharul turnat in transe, pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa. Ouale sa nu fie reci! Se inglobeaza nucile macinate cu ajutorul unei spatule (sau tot cu mixerul, dar la viteza mica) iar compozitia rezultata se rastoarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Blatul se coace 30-32 de minute, se lasa sa se racoreasca 2-3 minute, iar apoi se unge cu Nutella (pe blatul fierbinte, Nutella se va intinde usor).

Urmeaza crema de lapte condensat: se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (gelatina granule se pune intr-un bol cu 150 ml apa rece) si se lasa la inmuiat 5 minute.ย  In timpul acesta, se bat galbenusurile cu zaharul pudra si cu laptele fierbinte, cca. 1 minut, cu telul. Se transfera apoi pe baie de aburi sau daca vi se pare prea complicata chestia asta numita bain-marie ๐Ÿ˜€ , puneti crema la foc mic, pe aragaz, intr-o cratita cu fund dublu si amestecati intruna. „Intruna”, adica vreo 3 minute ๐Ÿ˜› …dupa care se toarna laptele condensat indulcit. Se mai lasa la fiert cca. 3-4 minute si apoi se ia de pe foc.

Daca ati folosit foite de gelatina, va trebui sa le scurgeti de apa si sa le adaugati in crema, amestecand energic. Daca ati folosit gelatina praf, adaugati granulele de gelatina cu tot cu apa ramasa in bol si amestecati energic. Crema se lasa la racorit cca. 15 minute.

Branza Mascarpone se bate separat, si smantana pentru frisca, la fel (nu folositi frisca indulcita, pentru ca veti obtine o crema mult prea dulce).

Crema se finalizeaza amestecand crema de lapte condensat cu branza Mascarpone si frisca batuta. Eu am folosit mixerul vertical, care a „domolit” orice tentativa de razvratire a cremei :)) …dar se poate folosi si mixerul, la viteza mare. Nu se amesteca excesiv, ci doar pana cand se obtine o crema matasoasa. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute, cu scopul de a prinde un pic de consisteta, dupa care se toarna peste blatul de nuca uns cu Nutella. Retineti faptul ca crema este inca moale, va curge atunci cand o veti aseza peste blat, dar se va intari dupa ce sta la frigider.

Prajitura se lasa la frigider peste noapte iar a doua zi se decoreaza cu putina ciocolata topita si zmeura. O prajitura festiva, pe placul intregii familii!!!

Delicioasa mea creatie ๐Ÿ˜€

Va imbratisez, prieteni dragi si va multumesc pentru toti anii in care mi-ati fost alaturi!!! <3




Tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca

 

Acest tort de post cu piure de castane si crema de gris cu nuca este ultima reteta de post din anul acesta si este una extrem de reusita!!! Nu e un tort spectaculos, un tort pe care sa il mananci din priviri ๐Ÿ˜€ , ci e exact asa cum ii sade bine unui tort de post: simplu si nemaipomenit de bun!!! Nici cu decorul nu mi-am batut prea tare capul, desi imi doream sa il ornez cu niste castane coapte, inmuiate in sirop de zahar cu rom… Gandul imi fuge insa la retetele de Craciun care ma asteapta, frumos aliniate, pe hartie…si, pe care, sunt sigura, le asteptati si voi :))

 

Ingrediente:

Pentru blatul cu piure de castane:
  • 300 g piure de castane indulcit, la borcan
  • 100 g zahar (brun)
  • 150 g maioneza din lapte vegetal
  • 280 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 180 ml lapte de cocos sau orez ori migdale
Pentru crema de gris cu nuca:
  • 700 ml lapte vegetal (cocos, migdale, orez sau soia)
  • 120 g gris
  • 200 g zahar (brun)
  • 2 pliculete zahar cu rom (20 g)
  • 100 g ulei de cocos, solid
  • 250 g nuca macinata
  • 25 g cacao
Decor:
  • 50 g migdale maruntite

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 cm. Se amesteca intr-un bol incapator piureul de castane cu zaharul si maioneza din lapte vegetal preparata cu lapte vegetal (dulce sau natur)si fara mustar (desi puteti folosi si maioneza din lapte vegetal „clasica”, pentru ca, dupa copt, mustarul nu se simte). Nu va stresati daca vedeti ca maioneza e mai moale! Asa e ea ๐Ÿ˜€ …nu e ca si maioneza pentru salate. Iar daca nu gasiti piure de castane indulcit, la borcan, puteti folosi piure de castane ambalat si congelat dar va trebui sa mai adaugati 80-100 g zahar in compozitia pentru blat.

In continuare, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cerneti-le deasupra bolului) si laptele vegetal. Se amesteca totul foarte bine dar nu se insista cu amestecatul! Compozitia rezultata se toarna in forma de tort pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 25 de minute.

In acest timp, se prepara crema: se pune la fiert laptele vegetal; cand clocoteste, se adauga zaharul si grisul in ploaie, putin cate putin, in mijlocul cratitei, si se amesteca viguros cu telul. Se lasa la fiert cca. 2 minute, dupa care se adauga uleiul de cocos, solid, nuca macinata si cacaua si se amesteca totul foarte bine. La sfarsit, se adauga zaharul cu rom (eu l-am gasit in Serbia). Daca nu gasiti, adaugati o lingurita de esenta de rom. Crema se da deoparte si se lasa la racit.

Asamblare tort: blatul, racit in forma, se taie pe jumatate, cu grija (fiind un blat de post, e mai delicat) si se umple cu jumatate din cantitatea de crema, rece. Se acopera suprafata tortului cu restul de crema si se presara migdalele maruntite (puteti folosi nuca maruntita). Tortul se lasa la frigider peste noapte, dupa care se poate savura ๐Ÿ™‚

Bogdi, care este criticul meu culinar, nu foarte dur, de altfel, iubirea mea draga!!! ๐Ÿ˜€ , a fost incantat de „creatia” mea dulce, astfel incat v-o recomand cu toata dragostea!!!!

 

Sfat: Daca nu vreti sa ramaneti cu jumatate din cantitatea totala de maioneza vegana, dat fiind faptul ca la aceasta reteta aveti nevoie doar de jumatate de portie de maioneza,ย  ati putea sa folositi o forma de prajituri, de aprox. 35ร—24 cm, si sa folositi toata portia de maioneza, urmand, bineinteles, sa dublati si cantitatile pentru restul ingredientelor.




Macaroane cu nuca de post

Aceste macaroane cu nuca de post ma duc cu gandul la alte vremuri. Foarte frumoase, de cand eram de-o schioapa! ๐Ÿ™‚ Iar cele cu mac, parca si mai mult…

Acum, insa, am ales sa va arat varianta cu nuca, pentru ca mami a mea draga tine post si iubeste nuca.

Un desert de post mai gustos si mai rapid nu cred ca exista!!! Poate doar merele coapte de post, sau „de dulce”, cu sos anglaise. Buuune tare!!!ย ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

  • 1 pachet de macaroane (500 g)
  • 250-300 g nuca macinata
  • 3-4 linguri zahar (+un pliculet zahar vanilat)
  • 4-5 linguri ulei sau 2 linguri mari margarina
  • 1 lingurita scortisoara
  • zahar pudra (optional)

 

Mod de preparare:

Se fierb macaroanele in apa clocotita si usor sarata timp de 8-10 minute. Cand pastele sunt fierte, se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa putin la scurs; se pun apoi intr-o oala incapatoare si se amesteca cu nuca macinata, zaharul si scortisoara. Daca nu va place scortisoara, inlocuiti-o cu un varf de cutit coaja rasa de lamaie sau portocala ori nu mai puneti nimic. Se toarna uleiul sau margarina (topita) si se amesteca totul foarte bine. Se presara zahar pudra si se servesc imediat, desi sunt foarte bune si reci!

Sfat: In loc de zahar, puteti pune miere, iar daca vreti saย completati un pic cantitatea de nuca, folositi pesmet (pe care il veti amesteca cu zaharul). Desigur, daca optati pentru varianta cu mac, nucile se vorย inlocui cu mac proaspat macinat.

 




Prajitura cu crema de branza si nes

Prajituri cu branza am deja destule pe blog, si cu nes cam tot pe-atat ๐Ÿ˜› , dar o prajitura cu crema de branza si nes, atat de buna si atat de usor de facut ca asta pe care v-o arat acum, n-aveam. Ii veti adora blatul crocant de nuca, crema fina si glazura ferma de ciocolata!!!!!!

Nu sunt sigura ca pana la sfarsitul anului voi reusi sa va mai aduc vreo prajitura, dar vreo doua torturi tot v-aduc! ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

Blat cu nuca si ciocolata:
  • 100 g faina
  • 120 g zahar
  • 120 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt
  • 1 lingurita nes
  • 100 g nuca
  • 2 oua mari
  • doua lingurite praf de copt
Crema de branza:
  • 350 g branza mascarpone sau philadelphia
  • 80 g unt
  • 120 g zahar pudra
  • doua plicuri zahar vanilat (20g)
  • 1 lingurita rasa scortisoara
Glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie (50 % cacao) sau cu lapte
  • 2 linguri unt
  • 5 linguri smantana pentru frisca
  • 2 lingurite nes

 

 

Mod de preparare:

Incalziti mai intai cuptorulย  la foc potrivit (180 grade C) si tapetati cu hartie de copt o tava de aprox. 20 x 30cm.

Pentru blat, topiti pe foc mic ciocolata, rupta in bucatele, impreuna cu untul si nesul pana cand compozitia devine omogena. Dati deoparte si cand e calduta incorporati zaharul si ouale, pe rand. Bateti compozitia cu telul sau mixerul foarte bine, pana devine lucioasa. Puneti apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si miezul de nuca taiat bucatele.

Turnati aluatul in tava si lasati la copt timp de cca. 15 minute, dupa care scadeti temperatura la 170 grade C (foc domol) si mai lasati 5 minute sau pana cand trece de testul scobitorii.

Crema se face foarte usor: amestecati crema de branza cu untul moale, lasat cu 1-2 ore inainte la temperatura camerei, zaharul pudra si scortisoara. Intindeti-o peste blatul copt si racit si puneti la frigider pana se prepara glazura.

La final, pregatiti glazura: topiti pe baie de aburi ciocolata taiata bucatele cu nesul, frisca lichida (nebatuta) si untul si intindeti imediat peste prajitura. Tineti la frigider pentru cel putin 30 de minute, apoi o puteti taia in bucati, cu un cutit tinut in apa fierbinte (sters de fiecare data cand feliati).

Pentru voi, cu drag ๐Ÿ™‚

Sfat: Puteti inlocui crema de branza cu branza dulce de vaci, trecuta prin sita. Iar aici: Prajitura Brath, aveti o alta idee delicioasa cu cafea!!!




Prajitura Rumba

Prajitura Rumba este o minune de prajitura „culeasa” din caietul bunicii, cu foi de napolitane, crema de unt si blat de bezea cu nuca, visine, rahat. O explozie de gusturi!!!!! ๐Ÿ˜€ Trebuie s-o incercati!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 7 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 100 g rahat asortat, taiat cubulete
  • 100 gย nuci, tocate cu cutitul
  • 100 g visine, fara samburi
Pentru crema:
  • 7 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 200 g unt (80% grasime)
In plus:
  • 2 foi napolitane

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

In acest timp, se toaca nucile cu cutitul (nu prea marunt).ย Daca aveti timp, puteti coace nucile, intregi, 5-8 minute la cuptor, la temperatura potrivita, inainte de a le toca. Prajitura va fi si mai aromata!!!

In continuare, se taie rahatul in cubulete, avand grija sa treceti lama cutitului prin zahar pudra sau prin faina, pentru a-l putea taia mai bine.ย Daca nu gasiti rahat, sau nu va place,ย inlocuiti-l cu stafideย tinute in rom pentru minim 30 de minuteย (sau in apa calduta, cat sa treaca peste ele, in care adaugatiย putina esenta de rom).

Taiatiย visineleย in jumatate, daca sunt prea mari, si amestecati-le cu faina si cu restul ingredientelor. Puteti folosi atat visine din compot, cat siย proaspete sauย visine congelate, dar atunci nu le lasati la decongelat, ci doar sa se dezmorteasca un pic ๐Ÿ™‚ย . Eu am facut prajitura asta de cele mai multe ori cu visine congelate, de la noi din gradina! Daca nu avetiย visineย la indemana,ย inlocuiti-le cuย alte fructe proaspete sau din compot, dar acrisoare.

Pentru blat: se bat albusurile spuma cu un praf de sare; se adauga treptat zaharul si se bat in continuare, pana stau bat ๐Ÿ˜› , ca la bezea. Se cerne faina si se amesteca cu visinele, cubuletele de rahat si nuca tocata (nu macinata). Se adauga totul in bezea, amestecand usor cu o spatula sau o lingura de lemn.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 30×28 cm. Se toarna aluatul si se niveleaza. Prajitura se coace cca. 25 de minute. Se lasa sa se raceasca in tava.

Pentru crema: se pun galbenusurile impreuna cu zaharul intr-o cratita la bain-marie; din momentul in care apa din vasul de dedesubt incepe sa fiarba, se lasa aprox. 15 minute la fiert. Se amesteca des, mai ales in ultimele minute, cand compozitia se ingroasa. Se lasa ย crema sa se raceasca (pana atinge temperatura degetului). Untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, se spumeaza intr-un bol incapator. Se pune cate o lingura de unt ย in crema, amestecand bine, pana se termina crema. Va rezulta o crema minunata, spumoasa si delicioasa!!!

Daca insa va este teama de toata treaba asta cu crema „la temperatura camerei” si cu untul care trebuie incorporat cu grija,ย pentru ca, in final, crema oricum sa se taie ๐Ÿ˜€ (folositi un unt gras, orice marca numai romanesc nu, fiindca e plin de apa) atunci mergeti pe varianta asta: puneti si untul la bain-marie, odata cu galbenusurile si zaharul. Lasati poate 2-3 minute in plus pe foc, dupa care puneti crema la frigider (lasati-o sa se racoreasca mai intai). Dupa cca. 2-3 ore, o puteti scoate si bate bine cu mixerul, pana prinde consistenta.

O alta varianta, daca nu stapaniti prea bine procedeul intitulat „bain-marie” ๐Ÿ˜› , si va e frica sa nu dati gres cu crema, ar fi sa adaugati o lingura rasa de amidon la fiert (sau faina) la fiert, odata cu restul ingredientelor de la crema si sa fierbeti crema direct pe focul aragazului, la foc mic. Nu uitati sa amestecati intruna, pentru ca crema sa nu se prinda!

 

Asamblare: se pune o foaie de napolitana in forma (se taie dupa marimea formei, daca e nevoie). Se pune jumatate din cantitatea de crema, se acopera cu blatul copt, se adauga cealalta jumatate de crema si se acopera cu cea de-a doua foaie de napolitana. Se lasa la rece peste noapte, cu ceva greu deasupra (un fund de lemn mai mare ar fi perfect!). Inainte de servire, se rade ciocolata deasupra.

Se feliaza cu grija, cu un cutit bine ascutit, in bucati potrivite. Se tine la frigider pana la o noua degustare ๐Ÿ˜€

Foarte, foarte gustoasa!!!!

 

Alte retete cu foi de napolitana gasiti aici: Prajituri cu foi de napolitana




Tort Malaga

[shashin type=”photo” id=”15744″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cine spune ca inceputul unei noi saptamani trebuie sa fie mereu teribil de angoasant?! :D. Cu un tort incredibil ca acesta, un Tort Malaga, cu blat de nuca si crema cu stafide, „usor” imbatate-n rom, orice zi anosta de luni se poate transforma intr-o sarbatoare!!!!!!!!!

E delicios si usor de facut, si va sigur ca veti avea un succes nebun cu el de sarbatori, si nu numai!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 6 oua

– 6 linguri zahar

– 3 linguri apa rece

– 5 linguri cu nuca macinate (pline cu varf)

– 1 lingura mare cacao

– 4 linguri faina

– jumatate plic praf de copt (5 g.)

 

Pentru crema:

– 100 g. stafide

– ย 3, 4 linguri rom sau 2 lingurite esenta de rom

–ย 150-200 ml. apa calda

– 4 galbenusuri

– 4 linguri zahar pudra

– 2 linguri amidon (sau 2 linguri rase faina)

– 200 ml. lapte

– 200 g. unt (cu 80% grasime)

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se freaca galbenusurile cu 3 linguri zahar, pana cand acesta se topeste. Se adauga apa.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si cu restul de zahar (3 linguri).

Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua si se cern. Se adauga apoi in compozitia de oua impreuna cu nuca macinata.

La final, se inglobeaza in compozitie spuma de abus, cu miscari usoare de sus in jos, ca la pandispan. Folositi orice in afara de mixer!!! ๐Ÿ˜€

Se toarna compozitia intr-o forma cu diam. de 30 cm. care se da la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.

Pentru crema, se pun stafidele sa se inmoaie in apa calda cu rom sau esenta de rom. In mod ideal, ele ar trebui lasate la inmuiat peste noapte, dar e bine si daca le lasati 1-2 ore (pana cand preparati blatul si se raceste bine).

Se pun intr-o craticioara galbenusurile cu zaharul si amidonul (sau faina cernuta). Se amesteca bine, si la sfarsit se adauga laptele, fierbinte. Crema se fierbe la baie de aburi timp de 5 minute, amestecand des, sau pana cand se ingroasa si arata ca o ciulama. Se lasa apoi sa se raceasca.

Intr-un bol, se freaca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei. Se adauga cate o lingura de unt in crema racita, amestecand bine, pana cand se inglobeaza tot untul. Crema obtinuta va fi de-un galben pal fermecator, iar consistenta ei una matasoasa!!!! Se scurg stafidele si se amesteca, cu grija, in crema.

Se insiropeaza blatul cu siropul ramas de la stafide, se intinde crema cat mai uniform si se pune la frigider pentru minim 3 ore. Cel mai bine ar fi sa lasati tortul peste noapte, pentru ca aromele sa ajunga sa se imprieteneasca ๐Ÿ™‚

Tortul se decoreaza cu cateva stafide (puneti din timp cateva deoparte) sau cu ciocolata rasa (eu l-am pudrat cu nes).

Se savureaza cu maaare pofta!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15745,15746,15747″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E o minune de tort Malaga asta!!!!!! ๐Ÿ˜€

Sper sa il incercati cat de curand. Daca nu sub forma de tort, macar sub forma de prajitura ๐Ÿ˜›

Aveti mevoie de o forma de aprox.ย 25 x 35cm.




Semiluni cu nuca

Dragilor, la noi a venit iarna!!!! Si daca ieri urmaream, fericiti, de pe fereastra, cum pica, pufosi, fulgii de nea, astazi am avut parte de prima ninsoare adevarata. Ninsoare ce s-a lasat cu o bataie cu bulgari, si cu un Bogdi cu gura pana la urechi (nu-l vad prea des, in drum spre scoala, in starea asta ๐Ÿ˜€ ), ceea ce mi-a umplut inima de bucurie. Asa ca, am fugit rapid sa va pozez gradina ninsa si sa va aduc cele mai bune semiluni cu nuca din lume!!!!!

 

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 200 g unt
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa sau esenta de rom (optional)
  • 100 g faina
  • 100 g nuci macinate
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • zahar pudra

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Ungeti cu ulei si presarati cu faina o tava de aprox. 25 x 35cm (sau tapetati-o cu hartie de copt).

Bateti untul cu zaharul, cu ajutorul mixerului, apoi adaugati unul cate unul ouale, amestecand bine.

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si adaugati-le in compozitie.

Puneti acum si nuca macinata si coaja de lamaie sau esenta de rom si turnati totul in tava pregatita.

Lasati prajitura la copt cca. 25-30 de minute.

Cand e gata, se lasa sa se raceasca si apoi se taie cu o forma de fursecuri (sau cu paharul) in semiluni.

Se pudreaza cu zahar praf si se servesc.

 

Iar daca vreti sa va indulciti si mai mult ๐Ÿ˜› , pregatiti si o tava cu cornulete cu nuca, de post!

 

Bucurati-va impreuna cu noi de primii fulgi de nea!!!!!




Tort cu blat de nuca si fructe de padure

 

Prieteni dragi, cu aceasta postare imi iau la revedere de la voi, dar nu pentru mult timp, ci doar pentru cateva zile. Cateva zile pliiiiiiine cu soare (sper ๐Ÿ˜› ) si valuri inspumate!!! Plecam la mare, in Grecia, dar n-o sa va uit! O sa va trimit toata caldura, veselia si aromele Greciei!!! O sa va port in ganduri, si inot, pana dupa geamandura ๐Ÿ˜€ย  Pana ma intorc, va las in compania acestui tort cu blat de nuca si fructe de padure, aromat si cremos. Va imbratisez cu drag si va urez o vara, nu excesiv de calda, cu muuulta inghetata si povestiri tarzii in noapte. Ramaneti sanatosi si plini de bucurie!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 100 g zahar
  • 150 g nuci macinate sau alune
  • 50 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Pentru crema:
  • 800 g branza dulce de vaci
  • 150 g zahar pudra
  • 80 ml lapte
  • sucul de la o lamaie
  • 3 foite gelatina sau 5 g gelatina granule
  • 200 ml smantana pentru frisca
In plus:
  • 500 g fructe de padure asortate

 

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 24 cm.

Pentru blatul de nuca, se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar si apoi cu apa fierbinte. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca faina cu alunele sau nucile macinate si praful de copt. Se inglobeaza in compozitia de galbenusuri, impreuna cu albusul batut (ar fi indicat sa folositi o spatula/lingura de lemn). Aluatul se toarna in tava si se coace 20-25 de minute. Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat, in multa apa rece, timp de 5 minute (daca folositi gelatina granule, puneti doar 100 ml apa rece peste ele si le lasati tot 5 minute sa se hidrateze). Foitele de gelatina se scot din apa, se scurg si se se topesc la microunde sau la bain-marie. Gelatina granule nu se mai scurge ci se topeste cu tot cu apa care ramane in bol. Foarte important: nu lasati gelatina la topit decat cateva secunde, pana se lichefiaza, pentru ca altfel isi pierde calitatile de inchegare. In niciun caz nu o lasati sa fiarba, sa dea in clocot! Se lasa apoi cateva secunde sa se racoreasca.ย  Se amesteca branza dulce cu zaharul pudra cu ajutorul mixerului de mana (vertical). Daca nu aveti, treceti branza prin sita. Se adauga laptele, sucul de lamaie si gelatina topita si se amesteca totul foarte bine. ย Se bate frisca, nu foarte tare, si se inglobeaza in crema.

Blatul se taie pe doua nivele. Blatul inferior se inconjoara cu inelul detasabil; se aseaza jumatate de crema si deasupra al doilea blat. Se aseaza apoi restul de crema. Se da tortul la rece cel putin 3 ore. Daca aveti timp, lasati-l mai mult pentru ca aromele sa se imprieteneasca mai bine ๐Ÿ˜›

Se curata fructele de padure si se repartizeaza peste stratul de crema, dupa fantezie ๐Ÿ™‚

Racoritor si delicios!!!!

Va pup dulce pe toti!!!!!! Ne revedem peste vreo doua saptamani ๐Ÿ™‚

 

Sfat: Gelatina nu e obligatorie. Mai ales daca aveti o branza grasa si deloc zemoasa.




Prajitura cu morcovi si nuci

 

Dragilor, de cand am gustat din deliciosul tort cu morcoviย , de acum doi ani, de Pasti, am stiut ca voi repeta, ori de cate ori mi s-ar ivi ocazia, experimentul ๐Ÿ™‚ย  Urmatorul pe lista a fost minunatul chec cu morcovi si mereย  iar acum va prezint o prajitura cu morcovi si nuci, imbracata-n crema de branza dulce.

E o prajitura absolut delicioasa chiar si fara stratul de crema de deasupra (mai ales daca va plac prajiturile mai uscate) insa cu „glazura” cremoasa de branza e de-a dreptul irezistibila! ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 350 g unt
  • 300 g zahar brun
  • 6 oua
  • 320 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1, 2 cuisoare maruntite fin
  • 1 lingurita rasa de praf de scortisoara
  • 125 g nuci, taiate marunt
  • 350 g morcovi, curatati si rasi
Crema de branza dulce:
  • 500 g branza dulce de vaci
  • 75 g zahar pudra vanilat
  • 6, 7 linguri lapte
Decor:
  • jumatati de nuca

 

 

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati cu hartie de copt o tava cu dimensiunile 40 cm x 30 cm.

Puneti intr-un castron untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, impreuna cu zaharul brun si amestecati bine timp de 2-3 minute, cu mixerul. Adaugati ouale, unul cate unul, si bateti pana la omogenizarea compozitiei. Cerneti faina si praful de copt si adaugati-le, impreuna cu mirodeniile, in compozitia rezultata.

Adaugati, amestecand, morcovii rasi si nucile taiate marunt cu cutitul (sau cu robotul de bucatarie, dar aveti grija sa nu le macinati prea fin).

Turnati aluatul in tava pregatita. Nivelati suprafata si coaceti 20 de minute, dupa care micsorati temperatura la 165 grade C (foc mic). Lasati prajitura la copt inca vreo 25 de minute sau pana ce scobitoarea infipta in mijlocul prajiturii iese curata. Asta e „testul scobitorii”, daca nu stiati ๐Ÿ˜›

Lasati prajitura sa se racoreasca bine, apoi scoateti-o pe un gratar pentru a se raci complet.

Bateti, in timpul acesta, branza dulce cu zaharul pudra si laptele si intindeti glazura deasupra prajiturii. Tineti prajitura in frigider pana in momentul servirii, cand o taiati in patrate, pe care le ornati cu cate o jumatate de nuca.

Am pastrat si pentru voi cateva bucati!!! (cu greu ๐Ÿ˜€ )




Melcisori cu nuca, de post

Prieteni dragi,ย a inceput Postul Pastelui, asa ca va urez din toata inima: Post cu folos!!!!! Retete de post aveti, zic eu, destule pe blog, si dulci si sarate, dar am simtit nevoia sa vin in intampinarea voastra tot cu o reteta de post, si da, tot o reteta dulce: Melcisori cu nuca ๐Ÿ˜›

Varianta „de dulce” o gasiti aici: Cuib de viespi. Sa aveti pofta, orice varianta alegeti ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 120 g margarina sau 80 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 220-250 ml apa calduta
  • 1 lingurita coaja de portocala rasa
Pentru maia:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 2, 3 linguri apa calda
  • 2 linguri faina
Pentru umplutura:
  • 250 g nuca macinata
  • 80 g zahar
  • scortisoara dupa gust
Pentru sirop (optional):
  • 250 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1 lingura miere
  • scortisoara

 

Pentru voi, cu drag!!!!!!!!!

Mod de preparare:

Se pregateste maiaua: se sfarama drojdia proaspata (tinuta cu cateva ore inainte la temperatura camerei) si se amesteca cu lingurita de zahar si apa calda. Se presara faina si se lasa la dospit, la loc cald, ferit de curenti de aer, pentru cca. 15-20 de minute. Aveti grija ca drojdia sa fie foarte proaspata, pentru a nu avea surprize!!!

In continuare, se freaca margarina sau uleiul cu zaharul si cu un praf de sare (cat luati cu trei degete). Se adauga maiaua dupa care se incorporeaza faina (cernuta); daca nu aveti drojdie proaspata, folositi drojdie uscata, 1 pliculet de 7 grame, pe care o amestecati cu faina. Se toarna apoi apa calduta, treptat. Coaja rasa de portocala se adauga la final si se framanta totul foarte bine (daca aveti robot de bucatarie, lasati-l pe el sa asude ๐Ÿ˜€ ). Se lasa aluatul la crescut cca. 30 de minute (acoperit cu un prosop sau cu o punga).

Se incinge cuptorul la foc mediu (170 grade C) si se tapeteaza o forma mare ( folositi tava de la aragaz) cu hartie de copt.

Se imparte apoi in doua, si se intind doua foi potrivit de groase. Pe fiecare se presara nuca amestecata cu zahar si scortisoara (impartiti dinainte amestecul in doua parti egale):

Se ruleaza fiecare foaie cu grija:

Se taie bucati potrivite din fiecare „rulada” si se aseaza, la mica distanta, pe tava:

Melcisorii se coc timp de aproximativ 25 de minute:

Daca vreti niste melcisori si mai apetisanti, insiropati, fierbeti un sirop din apa, zahar, miere si scortisoara timp de 5 minute, la foc mic. Insiropati fiecare „melc” cu o lingura, doua de sirop si presarati-i cu nuca macinata amestecata cu zahar (ii puteti lasa si simpli).

Aici sunt a doua zi, sub razele blandului soare de dimineata, care imi inunda de cateva zile, timid, bucataria ๐Ÿ™‚

Se servesc pe un platou ornat cu jumatati de nuca (cel putin, asa am facut eu ๐Ÿ˜› )

Si-o sectiune ๐Ÿ˜€

M-as bucura mult sa-i incercati si daca nu tineti post!




Tort Krant

Tortul nostru de Craciun din anul acesta va fi celebrul tort Krant…in forma de stea acum. Are un miros innebunitor si de-abia astept sa-l gust!!! ๐Ÿ˜€

Nu va retin mult, sunt sigura ca aveti o gramada de lucruri de facut inca ( si eu sunt intr-un vartej de emotii si de „du-te vino” ๐Ÿ˜› ) asa ca va urez rapid, dar din tot sufletul: Craciun Fericit, dragii mei!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri de apa fierbinte
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 100 g nuci macinate
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
Pentru crant:
  • 200 g nuci macinate
  • 180 g zahar
  • 1 lingura mare deย  apa
  • 6 jumatati de nuca
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 10-12 linguri lichior de nuci

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se bat cu apa fierbinte si zaharul timp de 2-3 minute sau pana cand obtineti o compozitie spumoasa. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern deasupra vasului cu galbenusuri. Se inglobeaza si nucile macinate si spuma de albus, amestecand totul usor, cu o spatula.

Se unge bine o forma de stea cu unt (o lingura mare). Se toarna compozitia in forma si se coace cca. 20 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma.

Pentru crant, se lasa sa se caramelizeze zaharul impreuna cu lingura de apa, la foc mic. Se amesteca din cand in cand si se lasa pe foc pana cand se topeste zaharul si se formeaza caramelul. Se adauga jumatatile de nuca in caramel; se tavalesc pe toate partile. Se scot apoi pe o hartie de copt si se lasa la racit.

In acelasi caramel, se adauga nucile macinate (tocate cu cutitul ar fi ideal) si se amesteca totul foarte bine. Se toarna compozitia pe o hartie de copt si se lasa la racit. Cand crantul e rece, se sfarama cu sucitorul (puneti crantul intr-o punga, pentru ca altfel va zbura peste tot ๐Ÿ˜› ) sau la robotul de bucatarie. Se pun deoparte 2, 3 linguri de crant pentru decor.

Se scoate blatul din forma si se taie pe jumatate. Se insiropeaza cele doua blaturi cu lichior de nuci si se lasa deoparte.

Frisca se bate spuma; se scot 3-4 linguri si se aseaza intr-un sprit. Se pastreaza la frigider pana la ornarea tortului. Restul de frisca se inglobeaza in zaharul ars cu nuci, adica in crantul nostru facut „scrum” ๐Ÿ˜€

Se aseaza blatul inferior pe un platou, se aseaza deasupra o treime din cantitatea de crema de frisca, apoi al doilea blat, pe care se aseaza restul de crema. Se presara restul de crant in mijlocul tortului si se decoreaza cu moturi de frisca si jumatati de nuca trase in caramel.

Sectiune ๐Ÿ™‚

Sfat: Daca nu aveti forma de stea, coaceti blatul intr-o forma de prajitura si decupati apoi, cu ajutorul unui sablon, o stea din blat.




Bile de cozonac

[shashin type=”photo” id=”15904″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Daca ieri va aratam cat de usor puteti transforma ouale ramase de la Pasti intr-o salata gustoasa de oua, astazi a venit randul cozonacului.ย Dintr-un cozonac uscat puteti obtine niste bile de cozonac absolut delicioase, stiati asta??? ๐Ÿ˜€ Iar maine va mai aduc o reteta cu marca: „ce putem face cu resturile de cozonac de sarbatori?!”
Resturile de la prajituri le puteti „ambala” mai frumos, sub forma de bombe!!!!
Ingrediente:

– 1 cozonac de aprox. 500 g
– 200 ml apa (o ceasca de ceai)
– 4 linguri zahar
– 1 lingura esenta de rom
– 3 linguri cacao
– 150 g unt
– 150 g nuca macinata
– nuca de cocos sau cacao si nuci maruntite, pentu ornat

Mod de preparare:

Se taie marunt cozonacul; se pune in bolul robotului de bucatarie si se face pesmet (mare) sau seย faramiteaza intre degete cat mai fin.
Se face siropul, punand la fiert apa si zaharul, care se lasaย  cca. 5 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca. Se lasa apoi la racit. Se toarna peste pesmetul de cozonac si se omogenizeaza bine.
Se freaca spuma untul si se amesteca cu cacaua, nuca macinata si romul. Se adauga apoi la pesmetul insiropat de cozonac. Se amesteca totul foarte bine si se pune la frigider pentru cca. 2 ore, pana cand aromele se intrepatrund iar amestecul se intareste.
Se modeleaza bilute din compozitia rece si se dau prin nuca de cocos sau cacao. Eu le-am facut in ambele variante ๐Ÿ™‚
Delicioase cu adevarat!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15905″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Puteti folosi si resturi de la prajiturile de Pasti, cum am facut aici: Bombe din resturi de blat ๐Ÿ˜‰




Prajitura cu nuci si migdale

Dragilor, voi stiti prea bine cat de gustoase sint prajiturile de post pe care le am pe blog :P, si nu o spun cu infumurare ci pentru ca le-ati incercat de-atatea ori deja, asa ca sper ca si aceasta prajitura cu nuci si migdale, si placut aromata cu portocale si lamai, sa fie pe placul vostru!!!
La noi s-a bucurat de-un maaaare succes :))

Ingrediente:

– 100 g. nuci
– 100 g. migdale
– 200 g. coaja confiata de portocale si lamaie (sau din dulceata, cum am avut eu din frumoasa Grecie)
– 100 ml. apa
– 2 linguri miere
– 150 g. zahar
– 100 g. faina
– 30 g. cacao
– 1 esenta de rom (10 ml.)
– 1 plic zahar vanilat
– 50 g. margarina
– coaja de lamaie pentru ornat (sau zahar pudra)

Mod de preparare:
Se prajesc nucile si migdalele (puteti folosi numai nuci sau numai migdale) timp de cca. 10 minute la foc potrivit, in cuptor, dupa care se lasa sa se raceasca. Se maruntesc la robotul de bucatarie si se rastoarna intr-un vas incapator. Se adauga cacaua, esenta de rom, portocalele si lamaile din dulceata sau confiate si se amesteca totul foarte bine.
Se fierbe apa cu mierea si zaharul pana se obtine un sirop; se toarna peste compozitia de migdale, nuci si arome. Se amesteca si se incorporeaza faina.
Se unge o tava (diam. de 24-26 cm.) cu margarina, se tapeteaza baza cu hartie de copt si se unge la randul ei cu margarina (impartiti cantitatea de margarina in doua, inca de la inceput). Se toarna compozitia si se coace la foc potrivit (180 grade C) timp de 20-25 de minute.
Cand se raceste, se orneaza cu coaja rasa de lamaie sau se pudreaza cu zahar ๐Ÿ™‚

Dulceata de lamai, absolut delicioasa!!!!!!!!!!!

Dulceata de portocale…langa cea de smochine, care m-a bantuit toata vara trecuta ๐Ÿ˜€

…si in sfarsit, prajitura ๐Ÿ˜›

Aromata si teribil de gustoasa!!!!!! :))

ย 

Sa o incercati si daca nu tineti post, caz in care puteti inlocui margarina cu unt ๐Ÿ™‚
Sa aveti poooofta!!!!!!!!!!!!!




Sarmale de post cu nuci si ciuperci

Dragilor, a inceput Postul Pastelui, asa ca prima reteta, din cele multe pe care am de gand sa vi le arat pe tot parcursul lui, este aceasta reteta de sarmale de post cu nuci si ciuperci, foarte usor de preparat si cu rezultat cel putin delicios ๐Ÿ™‚

Iar daca „invartitul” sarmalelor va da fiori ๐Ÿ˜€ , asezati, alternativ, straturi de varza si umplutura, ca un fel de varza a la Cluj!!!

 

Ingrediente:
  • 1 capatana de varza acra (mare)
  • 200 g orez
  • 5, 6 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri pasta de ardei cu rosii (optional)
  • 1 morcov
  • 1 jumatate de telina, mica (optional)
  • 300-400 g ciuperci
  • sare, piper
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 legatura marar
  • 1 lingurita cimbru
  • 4 linguri nuci macinate
  • 500 ml bulion sau 8 linguri pasta de rosii

 

Mod de preparare:

Se spala varza de mai multe ori in apa calduta; se rupe apoi foaie cu foaie. Se scot cotoarele, care se toaca fideluta.
Ceapa se taie marunt. Se pune la calit, in uleiul bine infierbantat, impreuna cu morcovul si telina date pe razatoare…si pasta de ardei, daca aveti ๐Ÿ˜›
Se lasa pe foc (potrivit) timp de cca. 5 minute, dupa care se adauga ciupercile taiate lamele. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se pune sare, piper si boia si se da deoparte.
Se adauga orezul (spalat in prealabil), verdeata tocata, nucile si se amesteca totul foarte bine.
In foile pregatite pentru sarmale, una cate una, se pune o lingura de compozitie; se ruleaza foaia si se indeasa la capete.
Intr-un vas, se pune putin ulei pe fund apoi se presara din varza tocata. Pe „patul” creat se aseaza, una cate una, sarmalele. Dupa ce s-au asezat toate, se asterne un alt strat de varza tocata. Se toarna apa in vas, cat sa acopere varza, si se lasa la fiert cca. 15-20 de minute, la foc mic.
Se prepara sosul din pasta de rosii sau bulion, adaugand cimbru si sare si piper dupa gust. Se toarna peste sarmale; se fierb la foc mic pentru inca 20-30 de minute.
Daca aveti timp, puneti-le pentru inca 15 minute la cuptor, ca sa devina si mai apetisante ๐Ÿ˜›

P.S. Daca vreti ca sarmalele sa fie mai picante, adaugati 2 frunze de dafin si boabe de piper la fiert.
In umplutura se mai pot adauga stafide sau felii de mar uscate ori crude, date pe razatoare, iar orezul se poate pune impreuna cu ceapa si legumele la fiert.




Tort de nuca

Dragilor, pana va aduc tortul de ciocolata promis (ceea ce, mai mult ca sigur, se va intampla dupa post ๐Ÿ˜› ), va invit la o felie mare, mare, de tort de nuca!!!!! De ce atat de maaaare?! Fiindca este cel mai gustos tort cu nuca din lume!!!!!!!! ๐Ÿ˜€

De-asta l-am si denumit tort de nuca :))
Sa-l incercati neaparat, caci e un tort deosebit!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 4 oua
  • 220 g zahar
  • 10 linguri apa
  • 200 g faina
  • 100 g nuci macinate
  • jumatate plic praf de copt (5 g)
Pentru crema:
  • 6 oua
  • 300 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • esenta de rom sau vanilie
  • 200 g unt
Pentru decor:
  • jumatati intregi de miez de nuca
  • nuca macinata

 

Mod de preparare:

Se tapeteaza o forma, cu diam. de 26 cm, cu hartie de copt. Se incalzeste cuptorul la foc potrivit (180 grade C).

Pentru blat, se separa ouale; galbenusurile se bat spuma cu zaharul si cu cele 10 linguri de apa (calda spre fierbinte). Faina se amesteca cu praful de copt; se cern. Se adauga apoi la compozitia de galbenusuri, impreuna cu nucile macinate. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si se incorporeaza, cu o spatula sau cu mixerul, dat pe minim, in aluat. Se toarna aluatul in forma pregatita si se coace timp de cca. 30-35 de minute.
Blatul se lasa sa se racoreasca bine, dupa care se scoate din forma. Cand s-a racit complet, se feliaza pe doua niveluri. Cu un feliator special de torturi veti reusi sa faceti asta fara probleme, dar daca nu aveti asa ceva, taiati blatul pe jumatate doar. E foarte bine si asa!

Pentru crema, se pun ouale intregi, impreuna cu zaharul, la bain-marie. Se lasa pe aburi, amestecand din cand in cand in primele 5 minute, dupa care se amesteca intruna timp de cca. 10 minute sau pana cand se ingroasa ca o smantana (asa scrie pe foaia mea ๐Ÿ˜€ ). Cand e bine racorita, se adauga nucile macinate (daca le si prajiti un pic inainte de a le macina, crema va fi un vis!!! ) si esenta de rom sau vanilie.
Untul se freaca spuma cu mixerul (se scurge de apa, daca e cazul). Se pune cate o lingura din compozitia cu nuca in unt si se mixeaza/amesteca bine. La final, crema va arata foooarte apetisant ๐Ÿ˜›

Crema se imparte in 3, cate o parte pentru fiecare blat; se asambleaza tortul, ungand fiecare blat cu crema si suprapunandu-le:

Se niveleaza ultimul strat:

Tortul se orneaza cu jumatati intregi de nuca, in forma de floare ๐Ÿ™‚

Incredibil de gustos!!!!!!

Cele mai bune felii le-am pastrat, evident, pentru voi ๐Ÿ™‚

 

Va pup dulce!!!

P.S. Daca vreti, puteti insiropa blaturile, usor, cu un sirop de zahar ars. Eu, culmea, n-am facut-o :)))
…dar nu regret, a iesit minunat!!!!!




Prajitura Regina de ciocolata

Dragilor, cred ca ati observat si voi ca in ultimul timp mi-am concentrat (aproape) toate fortele creatoare asupra prepararii unor retete de prajituri in care nucile si ciocolata au fost ingredientele-vedeta ๐Ÿ˜› (vezi prajitura Snickers cu ciocolata alba, etc)
Revin si astazi cu o minune de prajitura, cu blat (extreeeeem de gustos :P) din nuci, si crema fina de ciocolata, perfecta pentru a va mai dezmorti simturile „inghetate” (la noi acum, curtea si gradina, sint parca desprinse dintr-un basm…va pun o poza mai jos…)
Prajitura este cu adevarat delicioasa, nu degeaba se numeste „Regina de ciocolata” :))

Ingrediente:

Pentru blat:
– 6 albusuri
– 250 g. zahar
– 250 g. nuci tocate
– 2 linguri rase de cacao

Pentru crema:
– 6 galbenusuri
– 200 g. zahar tos, cu granulatie fina
– 2 linguri apa fierbinte
– 2 linguri cacao
– 50 g. ciocolata cu lapte/amaruie
– 150 g. unt
– esenta de rom

Pentru ornat:
– 100 g. ciocolata neagra

Mod de preparare:
Blatul: se bat albusurile spuma cu un praf de sare; se adauga zaharul, in transe, si se mixeaza in continuare la viteza mare. Se adauga nucile tocate (le maruntiti cu cutitul sau cu robotul, dar nu foarte fin) si cacaua si se amesteca usor, cu o spatula. Se toarna compozitia rezultata intr-o forma dreptunghiulara pentru prajituri (20×30 cm) tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se da la cuptor, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 25 de minute.
Crema: se pun la bain-marie galbenusurile impreuna cu zaharul, amestecat in prealabil cu apa fierbinte, si cacaua. Se lasa sa fiarba timp de aprox. 15 minute, dupa care se adauga ciocolata rasa sau taiata in bucatele. Se mai lasa pe foc inca 2-3 minute, dupa care se lasa la racit.
Se bate untul cu mixerul intr-un castron incapator; se adauga cate putin din crema racita, mixand intruna, si esenta de rom dupa gust ๐Ÿ˜‰

Se aseaza blatul pe un platou, se unge cu crema de ciocolata si se orneaza cu fasii de ciocolata neagra.
E un deliciu!!!!!!!!!!! ๐Ÿ˜›

P.S. Ciocolata din crema nu e obligatorie. Si nici cea din glazura ๐Ÿ˜›

…noi asa am savurat-o :))




Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Dragii mei, am facut aceasta prajitura Snickers cu ciocolata alba, cu nuca si caramel, ce seamana foarte tare la gust cu mult poftitul baton Snickers ๐Ÿ˜€ , pentru a doua oara deja, intr-o saptamana!!!!!!!!

Este cu adevarat o prajitura deosebita, si gustoasa si aspectuoasa, si foarte important: mult mai usor de preparat decat prajitura Snickers, varianta „clasica”, in fata careia au abdicat multe fete, cauza fiind foile coapte „pe fundul tavii”.
Asadar, va poftesc la o bucata duuulce de Snickers alb. Asta fiindca are ciocolata alba si in crema si in glazura.

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 200 g zahar
  • 100 g nuca macinata
  • 2 linguri pline cu faina
  • 5 g praf de copt (o jumatate de pliculet)
Strat intermediar…si delicios ๐Ÿ˜€
  • 200 g ciocolata alba
Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 10 linguri zahar (rase)
  • 250 g unt
  • 2 linguri apa
  • 200 g nuca (prajita)
Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata alba
  • nuca taiata bucatele

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la foc moderat (175 grade C) si se tapeteaza cuย hartie de copt o tava de prajituri de aprox. 30 cm lungime si 20 cm. latime (masurata in interior).

Se bat spuma albusurile cu zaharul; se adauga treptat nuca macinata, faina si praful de copt, ambele cernute:

Se amesteca usor cu o spatula, nu cu mixerul!!! Compozitia se toarna in forma pregatita si se niveleaza usor:

Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute:

In acest timp, se rade ciocolata alba pe razatoarea mare sau se marunteste (nu foarte fin) la robotul de bucatarie. Asa am facut eu ๐Ÿ˜›

Dupa ce s-a copt blatul, se scoate din forma (se rastoarna cu grija si se scoate hartia de copt). Se aseaza apoi pe un platou si se presara imediat cu ciocolata alba rasa:

Cat se raceste, se prajeste nuca ๐Ÿ™‚
…dar chiar faceti-o, va rog eu mult!!!!! Nuca asta prajita e ca cireasa de pe tort ๐Ÿ˜›
Puneti nuca pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-o la cuptor 3, 4 minute la foc moderat. In bucataria voastra va mirosi divin!!!

Se pregateste crema: se freaca galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana devin ca o spuma.
Se caramelizeaza zaharul ramas (alte 5 linguri), se „stinge” caramelul cu apa si se adauga untul:

Se fierbe crema la foc mic timp de 1, 2 minute, dupa care se adauga galbenusurile spuma. Se amesteca intruna (se arde usor, asa ca aveti grija!!!)

Cand arata asa, e gata ๐Ÿ™‚

Se adauga apoi nuca prajita si tocata (cu cutitul) si se omogenizeaza:

Se lasa pe foc pana cand crema se ingroasa (cca.2 minute):

Se ia apoi de pe foc si se lasa putin sa se racoreasca. Se intinde repede peste blatul imbibat cu ciocolata ๐Ÿ˜€

Se da prajitura la rece pentru minim 2 ore, „la rece” nu insemnand neaparat la frigider.

Se feliaza apoi cu un cutit bine ascutit si incalzit (tineti cateva secunde lama cutitului in apa fierbinte inainte de a felia prajitura. Desigur, lama se sterge apoi cu un prosop de bucatarie ๐Ÿ˜› )

In felul asta, stratul de ciocolata se va taia perfect si veti obtine niste bucati delicioase de Snickers:

pentru glazura, se topeste ciocolata alba la bain-marie sau la microunde. Aveti grija, caci ciocolata alba este foarte „sensibila”. Topiti-o asadar, cu grija, la foc mic, amestecand des.
Se toarna cate o lingurita desupra fiecarei bucati de prajitura:

Se decoreaza prajitura cu bucati de nuca tocata si se savureaza pe deplin!!!

A fost nemaipomenita!!!!!
…dar si foarte dulce ๐Ÿ˜€ , asa ca cine doreste poate micsora cantitatea de zahar din crema.

P.S. Glazura de ciocolata nu este obligatorie. Am inventat-o eu, mai mult pentru a da un aspect „nins” prajiturii.




Nasturei cu migdale si gem

Dragii mei, in curand vom intra in febra pregatirilor pentru Craciun (eu una, am de gand sa pregatesc tot felul de bunatati ๐Ÿ˜› ) asa ca, pe ultima suta de metri, va prezint niste fursecuri crocante si delicioase: Nasturei cu migdale si gem!

Va sfatuiesc sa nu faceti numai o portie daca va apucati de ele ๐Ÿ˜€

 

Ingrediente:

  • 100 g margarina sau unt
  • 100 g migdale sau nuci macinate
  • 150 g faina
  • 50 g zahar tos
  • 2 pliculete cu zahar vanilat (20 grame)
  • gemul preferat ๐Ÿ™‚

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la foc potrivit (180 grade C); se tapeteaza o tava mare, de fursecuri, cu hartie de copt.

Pentru aluatul de fursecuri, se amesteca untul (sau margarina, daca tineti post) cu zaharul timp de cca. 2 minute sau pana se face spuma. Se adauga migdalele/nucile macinate si zaharul vanilat, un praf de sare (un varf de cutit) si faina cernuta, in ploaie. Se framanta cateva secunde, cu mainile reci; aluatul obtinut se face bila si se pune la frigider pentru minim 10 minute. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza cu o forma rotunda sau cu gura unui pahar de tuica, „nasturei” ๐Ÿ™‚
Se aseaza pe tava, la distanta mica unii de altii, si se lasa la cuptor 10 minute.
Se lasa sa se racoreasca si se pune pe fiecare nasturel cate un „banut” de gem ๐Ÿ™‚
…sau se servesc simple, pudrate cu zahar pudra.




Fursecuri banuti

Aceste fursecuri minunate,ย  cu nuca si cacao, vor calatori maine, impreuna cu mami a mea, pana la Sfantul Grigorie Decapolitul …primul sfant care a venit in intampinarea noastra acum ceva ani…drept pentru care le-am facut de post ๐Ÿ™‚ …dar nu-mi pare absolut deloc rau, caci au iesit mi-nu-na-te!!!!
Nici nu vreau sa imi imaginez cum ar iesi cu unt!!! Poate faceti voi o proba ๐Ÿ˜€
Fursecuri cu nuci si „guler” de cacao pentru toti pofticiosii, asadar :))

 

Ingrediente:

  • 125 g nuca macinata
  • 250 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 g amidon
  • 150 g zahar pudra
  • 2 pachetele zahar vanilat (20 g)
  • un varf cutit sare
  • 250 g margarina/unt moale
  • 50 g cacao

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de fursecuri, se amesteca margarina (sau untul, lasat din timp la temperatura camerei), cu zaharul pudra, zaharul vanilat si sarea.
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si amidonul; se adauga cremei de unt si se amesteca energic. Aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini. Daca e nevoie, mai adaugati putina faina, sau cateva linguri de nuca macinata, mai ales daca folositi margarina, care e mai grasa.

Se pudreaza cu faina suprafata de lucru; se formeaza 4 bile de aluat, de aceeasi marime (la mine-n poza apar 8 fiindca am facut portie dubla ๐Ÿ˜› )

Se fac suluri cu diam. de cca. 3-4 cm (eu, una, n-am stat sa masor ๐Ÿ˜€ )
Apasati usor bila de aluat pana cand se formeaza pergamentul ๐Ÿ™‚ …v-am redat pasii in timp real, hehe…

Se lasa sulurile la frigider timp de cca. 10 minute:

Se pregateste o folie alimentara transparenta in mijlocul careia se pune cacaua (4, 5 linguri).
Se pune cate un rulou de aluat peste praful de cacao:

…si se acopera bine cu cacao:

Se pun la frigider pentru minim 3 ore sau cel mai bine peste noapte, cum am facut eu (sunt mult mai fragede!!!)

 

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare, de fursecuri.
Se taie „banuti” de cca. 1-1,5 cm din aluatul-rola:

Se aseaza „banutii” la mica distanta unii de altii si se coc cca. 10-12 minute (nu-i lasati mai mult fiindca se ard usor si se usuca):

Se lasa sa se „odihneasca” 1 minut, dupa care se scot cu o paleta:

Se aranjeaza pe un platou, si se pudreaza cu zahar. Sau se lasa simple, sunt la fel de bune :))
Eu am ornat cateva, in maaare graba, cu stelute de zahar:

Foarte gustoase si fragede!!!
…si daca le lasati intr-o cutie de metal pentru 1 sau 2 zile se fragezesc si mai tare!

 

Reteta preluata de la Bianca




Briose cu pere si nuci

[shashin type=”photo” id=”15599″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dupa cum va spuneam si zilele trecute, la inghetata din fructe, gradina noastra a inceput sa isi etaleze, in zeci de culori, roadele.ย Am profitat, asadar, de situatie, si am pregatit aceste mici minunatii dulci cu pere si cu parfum de toamna, aceste briose cu pere si nuci, absolut minunate!!!
Lichiorul-instant de oua s-a dovedit foarte util, preparandu-l pe loc ๐Ÿ˜‰

Ingrediente pentru 12 bucati:

Aluat:
– 50 g miez de nuca
– 2 pere mici, coapte
– 1 lamaie
– 125 g zahar pudra
– 120 g faina
– 2 lingurite rase praf de copt
– 3 oua
– 125 mlย lichior de ouaย 
– 125 ml ulei

Ornat:
– 2,3 linguri zahar pudra
– 1 para
– 12 jumatati de miez de nuca

Mod de preparare:
Se toaca miezul de nuca. Se decojesc perele, se taie sferturi, se curata de seminte si se taie cubulete, care se stropesc cu sucul de la 1/2 de lamaie.
Cuptorul se incinge la 175 grade C. (foc potrivit)
Intr-un castron se amesteca zahar pudra cu faina si praf de copt; se adauga nucile tocate.
Se bat cu mixerul intr-un vas ouale, lichiorul de oua si uleiul, apoi se adauga la compozitia de faina. Se amesteca cca. 1 minut, nu mai mult.
Acest aluat fluid se repartizeaza in tava speciala pentru muffins/briose, tapetata cu hartiute speciale. Se presara deasupra cuburile de pere si se dau la cuptor timp de cca. 25 de minute.
Se lasa briosele sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Se pudreaza cu zahar pudra si se orneaza cu felii de para, stropite cu restul de suc de lamaie si cu nuci.

Incredibil de savuroase!!!! ๐Ÿ™‚