Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos

Cake Pops cu ciocolata alba si nuca de cocos, aceasta este prima reteta din anul 2019!!! Si este una delicioasaaaa! šŸ˜€ …si desi as fi vrut sa v-o aduc in prima zi a noului an, ca sa incepem asa cum se cuvine anul, hahaah, nu am putut s-o fac pentru ca eram pe picior de plecare. Unde?! La munte!!!! Dar poze de acolo, un pic mai tarziu :))

Va imbratisez pe toti cu mare drag si va urez din nou, cu inima plina, sa aveti un an extraordinar si frumos, un an exact asa cum va doriti!!!

 

Ingrediente pentru cca. 25 cake pops:

Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g faina de cocos
  • 60 g Chips Cocos (nucaĀ  de cocos deshidratata)
Crema de ciocolata alba:
  • 150g ciocolata alba
  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 120 g branza dulce de vaci sau mascarpone
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata alba

 

 

Mod de preparare:

Pentru blatul de bezea cu cocos, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol) si se tapeteaza cu hartie de copt o formaĀ de aproximativĀ 28Ɨ20 cm.

Albusurile se bat, intr-un bol curat si uscat, cu mixerul pe viteza mica, cca. 1 minut. Se toarna zaharul si se bat in continuare, dar la viteza mare de data asta, pana cand se obtine o compozitie tare, ca de bezea. Se adauga faina de cocos si chipsurile de cocos, maruntite dinainte la robot (puteti folosi fulgi de nuca de cocos in locul chipsurilor). Se amesteca totul foarte bine cu o spatula (care ajunge foarte bine pe marginile bolului). Compozitia pentru blat se rastoarna in forma pregatita, se niveleaza, si se da la cuptor pentru cca. 18 minute. Blatul se lasa apoi la racit.

Pentru crema de ciocolata alba, se rupe ciocolata alba in bucatele si se topeste impreuna cu smantana pentru frisca, la foc mic sau la microunde. Cand e bine racorita, se amesteca cu branza proaspata de vaci sau cu branza mascarpone.

Pentru cake pops, se faramiteaza blatul si se amesteca cu crema de ciocolata. Se modeleaza bile de aceeasi marime, cu palmele, sau puteti folosi o forma speciala, cum am eu aici: Cake Pops cu fistic si merisoare.Ā Bomboanele se aseaza pe o tava si se lasa la frigider pentru cca. 20 de minute (daca va grabiti, lasati-le 10 minute la congelator).

Pentru glazura de ciocolata, se topeste ciocolata alba, rupta in bucatele. Se ia cate un betisor de plastic sau lemn, i se cufunda capatul in ciocolata topita si apoi seĀ infige in cake pops, cu grija insa, sa nu iasa pe partea cealalta šŸ˜€Ā  Se trec, rand pe rand, prin glazura de ciocolata, se lasa sa se scurga de ciocolata in exces (nu scuturati bomboana, pentru ca se poate rupe), se presara repede cateva chipsuri de cocos deasupra sau fulgi de nuca de cocos, ca sa para ninse, si se lasa la intarit in pahare:

Aici e „portia” simpla, cu bomboanele de cocos pudrate cu cafea macinata, cu care am ornat deliciosul Tort Tiramisu cu ciocolata!!!

 

Iar acestea sunt pentru voi, prieteni dragi: cele mai bune bomboane „Raffaello”…pe bat sau fara bat! šŸ˜›




Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani

Tort Adidas pentru Bogdi-14 ani! Am citit si recitit de-atatea ori titlul asta si tot nu imi vine sa cred ca Bogdi meu drag a implinit 14 ani!!!!!! Probabil ca atunci cand va implini 18 ani voi fi si mai aeriana šŸ˜€ Nu credeam ca voi putea depasi pragul emotional din anii trecuti dar iata ca s-a intamplat si asta! Anul asta, ziua lui a picat vinerea…si cum nu putea sa treaca neobservata, l-am lasat sa-si faca de cap! A venit cu autobuzul, impreuna cu trupa lui nebuna, direct de la scoala, la party :)) Va pun cateva poze mai jos cu ei, cei mai faini copii din lume!!!Ā Seara, am iesit cu ei in oras, la Megazone, unde a fost super fain, ca de obicei, iar a doua zi l-am dus in Serbia, la Varset…o surpriza mai mare decat el! Voi reveni cu poze de acolo zilele astea… Urmatoarea oprire: Rusia!!! šŸ˜€

Cat despre postarea de astazi, va avertizez ca veti avea multe etape de parcurs, muuulte poze si foarte multe de citit, dar stiu ca nu va lasati intimidati asa usor šŸ˜€ Sunteti invitatii nostri speciali! Veti intelege imediat de ce am ales sa-i fac lui Bogdi un tort cu tema asta…

Tortul e nemaipomenit si l-am facut de doua ori intr-o saptamana :)) Prima data, desi nu a iesit asa cum imi doream (o sa va pun doua poze, totusi, ca sa ne distram impreuna de cat de stangace pot deveni atunci cand vine vorba despre Bogdi), a fost savurat de prietenii lui Bogdi iar a doua oara, a fost degustat de ai nostri dragi, din familie: bunici, unchi, matuse…si de noi, din nou šŸ˜›

 

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 200 g ciocolata cu 50% cacao
  • 120 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 150 g smantana (acra, pentru ciorbe)
Pentru un blat de cocos (veti avea nevoie de 2 blaturi, coapte separat):
  • 3 albusuri
  • 80 g zahar
  • 80 g nuca de cocos
  • 20 g faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Pentru crema cu Nutella:
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
  • 100 g unt
  • 300 g Nutella
Pentru crema cu Mascarpone:
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar pudra vanilat
  • 50 ml lapte
  • 6 foite de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 500 g Mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca (lichida)
Pentru glazura:
  • 125 g branza Philadelphia
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
In plus:

 

Si, ca de obicei, va las, inainte de a „intra” in reteta, speech-ul lui Bogdi :)))

„Salutare! Bogi aici, vreau sa va spun un pic despre cultura slava si despre ce nu a putut Mamych sa va explice =D. Cultura slava este compusa, in mare, din 3 factori. 1. Tracksuit-urile Adidas si tot ce este Adidas. 2. Muzica Hardbass, care are un impact foarte mare asupra slavilor, si 3. Semintele. Cum puteti vedea mai sus, tortul meu are cele 3 linii Adidas si logoul lor. Rusii, Gopniks, sau Gopnicii, acest gen de rusi sau slavi sunt ceea ce v-am explicat mai sus. Eu sunt un Gopnik mai… incepator sa zic asa šŸ™‚ Multi slavi spun ca, pentru a fi un slav adevarat, trebuie neaparat sa te fi nascut intr-o tara slavica, cum ar fi Rusia, Polonia, CehoSlovacia, fosta Yugoslavia (Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croatia, Slovacia, Bosnia & Herzegovina), Bulgaria, Belarus, Ukraina, Letonia, Lituania si Estonia. Dar noi Romanii, cum am fost influentati de slavi, avem si noi un pic de „Slavness” in tara noastra. Asa ca, Bogi este si el un mic slav šŸ˜€ ”

Mi-am recuperat postarea, hahaa, si zic si eu: All the slav culture lays in these 3 stripes!!! That’s what I was told! šŸ˜€

Si avem nevoie de-un pic de Boris aici, pentru ca de la el a inceput Bogdi sa se simta super-slav :))

Despre Boris, care ne-a inspirat de atatea ori, mai puteti citi aici, la Chebureki facuti de Bogdi!

 

Mod de preparare:

Se prepara crema cu Nutella prima data, pentru ca trebuie sa se intareasca bine. Se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul si smantana lichida. Se lasa cateva minute sa se racoreasca dupa care se adauga Nutella. Se amesteca totul foarte bine si se lasa la frigider, acoperita cu folie alimentara.

Urmatorul pas e blatul de ciocolata, care e suuuper bun si-asa simplu šŸ™‚ Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt. Intr-un bol incapator, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra bolului). Intr-un alt bol, se topeste ciocolata (rupta in bucatele) la microunde sau la bain-marie; se lasa apoi deoparte, sa se racoreasca. Untul moale, scos din timp de la frigider, se bate cu zaharul cca. 2-3 minute, cu mixerul, pana se spumeaza usor.Ā  Separat, se bat ouale, cu un praf de sare, apoi se rastoarna peste unt, amestecand energic. In punctul asta, compozitia va arata ca taiata, dar nu va ingrijorati, turnati ciocolata topita si amestecati totul cu mixerul, la viteza mica. Veti obtine o crema matasoasa, asemanatoare unui „mousse au chocolat” šŸ˜› La final, se adauga smantana si amestecul uscat, de faina, si se amesteca scurt, doar pana cand vedeti ca s-au incorporat ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza usor cu dosul unei linguri, si se da la copt pentru cca. 35-38 de minute. Nu se tine mai mult, pentru ca se intareste! Se lasa la racit in forma, dupa care se taie pe jumatate.

Urmeaza blaturile de cocos, pe care va recomand sa le coaceti in ziua in care asamblati tortul, pentru ca sunt mai sensibile. Eu asa am facut…a mers cuptorul meu de dimineata pana seara intruna! šŸ˜€ Astfel, pentru un blat, se bat 3 albusuri (galbenusurile le pastrati intr-un bol, pentru crema) intr-un bol perfect uscat si curat (preferabil, de sticla), cu un praf de sare. Cand prinde consistenta, se adauga zaharul si se mixeaza pana cand obtineti o spuma tare, ca la bezele. Se adauga nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca totul cu mixerul la viteza cea mai mica. Se rastoarna compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt, si se lasa la copt (temperatura cuptorului ramane la 175 grade C) cca. 15 minute. Din nou, va sfatuiesc sa fiti cu ochii pe blat si sa nu-l lasati la copt mai mult de-atat, chiar daca pare necopt, pentru ca se intareste prea tare cand se raceste. In acelasi mod, mai coaceti inca un blat de cocos.

Ce ne-a ramas?! Ah, da, delicioasa crema Mascarpone šŸ™‚ Acum e momentul sa folositi galbenusurile puse deoparte mai devreme dar prima si prima data va trebui sa puneti gelatina la hidratat: foitele de gelatina se inmoaie in multa apa rece (daca folositi granule de gelatina, puneti doar 150 ml apa peste continutul plicului) timp de aproximativ 10 minute, adica pana cand e gata crema.

In continuare, se pun galbenusurile cu zaharul pudra si laptele rece la bain-marie pentru cca. 8 minute (cronometrati timpul din momentul in care apa de sub bol incepe sa clocoteasca). Se amesteca din cand in cand in primele 4 minute, urmand ca la final sa amestecati intruna!Ā  Foitele de gelatina se scurg de apa si se adauga la crema, amestecand totul foarte bine (gelatina granule nu se scurge, ci se adauga asa cum e). Crema se lasa la racit, dupa care se amesteca cu branza Mascarpone si cu frisca batuta (bateti frisca separat). Pentru finalizarea cremei, se scot samburii visinelor iar visinele se amesteca cu crema.

La final, trebuie sa va spun cum am asamblat eu tortul: in forma in care am copt blaturile, am pus un blat de ciocolata, am turnat crema cu Mascarpone si am acoperit cu celalalt blat de ciocolata. Am lasat tortul peste noapte la frigider (daca vreti, acest tort se poate face oricand ca tort de sine statator šŸ˜€ Il glazurati cu ciocolata si gata! ). In continuare, am asezat un blat de cocos pe un platou, amĀ intins un strat de crema cu Nutella (impartiti dinainte crema Nutella in doua), apoi am asezat tortul cu mascarpone si visine si deasupra am pus cel de-al doilea blat de cocos, „uns” cu restul de crema Nutella (acest ultim blat va fi asezat cu crema in jos, pentru ca blatul neted de cocos sa fie sus).

Tortul se glazureaza cu crema Philadelphia indulcita, intr-un strat subtire, doar cat sa se lipeasca de el pasta de lapte praf. Se decupeaza din pasta „insemnele” Adidas…colorate in albastru, negru, cum vreti…si gata tortul! Iata cum mi-a iesit:

Bogdi a fost fascinat! šŸ˜€

Eu am fost fascinata mai mult de sectiune :))

A iesit delicios!!!!!!!

 

Iar aici vin pozele promise, cu sarbatoritul meu scump…cu tricou Adidas, bineinteles :)))Ā Catre casa, in fuga:

In curte…la fotbal:

…si pe trambulina:

Iar la final, va arat tortul „incarcat” de prea mari emotii…unde am inversat un pic blaturile:

La multi ani, iubirea mea!!!!!!!!!




Prajitura Raffaello fara coacere

 

Prajitura Raffaello fara coacere pe care v-o prezint acum va este dedicata voua, prieteni dragi!!! E o prajitura fina si eleganta cu care vreau sa va rasfat la inceput de nou an! Alte promisiuni nu pot, inca, sa va fac šŸ˜› , dar sper ca vom „colabora” foarte bine impreuna si anul acesta. Adica,Ā  sper ca eu sa va aduc retetele la care ati visat dintotdeauna…iar voi sa ma inspirati in continuare si sa-mi transmiteti energie si bucurie, singurele „lucruri” de care am nevoie pentru a lucra mai cu spor la blogul asta pe care il iubiti šŸ˜€

Buun, si-acum inapoi la reteta…daca o sa va spun ca aveti nevoie de un chec din albusuri, o sa ziceti ca nu mai e vorba despre o prajitura fara coacere šŸ˜€ , dar eu, cand am creat reteta,Ā  am folosit unul deja copt. Pentru ca asa il aveam, copt de mami a mea draga, care a folosit albusurile puse in congelator (cele ramase de la prajiturile de Craciun). Checul asta alb e incredibil de bun si se face foarte usor!!! Daaar, dupa cum veti descoperi ceva mai jos, puteti folosi piscoturi in locul blatului de bezea (desi ar fi pacat!) sau fursecuri ori chiar panettone!Ā La multi ani, dragilor!

 

Ingrediente:

  • 1 chec alb (cu mici modificari) sau piscoturi
Pentru crema:
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 1 conserva lapte de cocos (400 ml)
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 200 ml smantana pentru gatit, lichida, cu 32% grasime
Pentru glazura si ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 35 g zahar pudra vanilat
  • 20 bomboane Raffaello, din comert sau facute in casa
  • 15-20 g fulgi de nuca de cocos, pentru decor

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

…impreuna cu melodia mea preferata „Balalaika”, de la DJ-ul meu preferat: DJ Blyatman šŸ™‚

 

Mod de preparare:

Pentru checul alb, urmati indicatiile de la reteta de mai sus (aveti link catre reteta la ingrediente), cu mentiunea ca in loc de 1 pahar de faina sa folositi doar 3/4 de pahar cu faina iar restul sa-l completati cu fulgi de nuca de cocos (uscati). Si, daca vreti, si va plac visinele :P, puneti si o mana de visine bine scurse (si fara samburi) din compot sau de la congelator. Le dati prin faina si le amestecati in blat inainte de a-l coace. Daca, insa, vreti sa simplificati toata treaba, folositi piscoturi sau fursecuri (poate v-au ramas de la Craciun…).

In continuare, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi granule, doar le acoperiti cu apa rece (cca. 200 ml). Gelatina se lasa sa se hidrateze 10 minute, timp in care se prepara crema.

Pentru crema, se amesteca laptele de cocos din conserva (sa fie cat mai gras) cu laptele condensat indulcit (v-am aratat aici conserva: Banoffee Pie la pahar) si se pun pe foc. Se lasa la foc mic cca. 2 minute, apoi se adauga untul rece, taiat in cuburi. Se pun si fulgii de nuca de cocos si se amesteca bine cateva secunde. Se ia crema de pe foc si se adauga ori foitele de gelatina, bine scurse, ori gelatina granule, care a „inghitit” toata apa. Se amesteca energic si se lasa sa se racoreasca. La final, se toarna smantana lichida, ori pentru gatit (eu am ramas fara smantana pentru frisca si de-aia am folosit-o pe cea pentru gatit šŸ˜€ ) si se lasa sa stea cca. o jumatate de ora la frigider.

Asamblare: se acopera cu un strat de crema baza uneiĀ  forme de aprox. 25cmx16cm. Checul alb se taie in felii potrivite si se aseaza (jumatate din felii) peste stratul de crema. Se toarna restul de crema (se lasa 4, 5 linguri deoparte) peste feliile de chec si se niveleaza. Prajitura se pune la frigider cca. 20 de minute. Se aseaza apoi restul feliilor de chec si se acopera cu crema pusa deoparte.

Intr-un bol inalt, se bateĀ smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand prinde consistenta; se toarna „glazura” pe prajitura si se niveleaza. Se orneaza cu bomboane Raffaello si nuca de cocos (bomboanele se apasa usor in stratul de frisca). Prajitura se poate servi imediat dar eu va sfatuiesc sa o lasati peste noapte la frigider. Va fi extraordinaraaa!!!! :))

 

De-abia astept sa o refac! šŸ˜€




Whoopie Pies de post cu dovleac si crema de caju

 

Whoopie Pies sunt niste fursecuri mai mari, niste prajiturele rotunde cu umplutura, pe care eu le-am inchipuit aici ca niste globuri de Craciun, ninse, si le-am numit Whoopie Pies de post cu dovleac si crema de caju…pentru ca exact asta contin! šŸ˜€Ā  Sunt minunate si simple, fara crema, iar aluatul nici nu are nevoie de mixer, se poate face foarte usor cu mana, asa ca va invit sa le incercati cat de curand!!! Poate le faceti chiar astazi, dat fiind faptul ca maineĀ e Sfantul Nicolae!

Va urez multa sanatate si bucurii o mie alaturi de cei dragi si, de ce nu, va urez sa savurati cu placere aceste fursecuri pufoase in interior si putin crocante la exterior care noua ne-au „imbatat” bucataria cu mirosul lor nemaipomenit!!!

 

Ingrediente pentru 25 de bucati:

Pentru aluatul de whoopies:
  • 180 g dovleac crud (de placinta)
  • 100 g ulei de cocos, presat la rece
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul acestor fursecuri, care se pregateste cu o seara inainte, daca e posibil (veti obtine cele mai pufoase prajiturele daca faceti asta!), se taie pulpa dovleacului, curatat de coaja si de seminte in prealabil, in bucatele; acestea se pun apoi la fiert in apa fierbinte si se lasa pana cand intra furculita usor in ele. In cca. 10-12 minute sunt gata! Se scurge dovleacul si se paseaza cu mixerul vertical sau se trec printr-o sita mai rara (le puteti si sfarama cu dintii unei furculite). Se lasa la racit.

In continuare, intr-un bol inalt, se amesteca uleiul de cocos, moale, cu zaharul pudra; se adauga apoi piureul de dovleac si se amesteca bine. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern impreuna peste compozitia de dovleac. Se omogenizeaza aluatul (nu se amesteca excesiv) si se lasa la rece, acoperit, peste noapte. Daca nu reusiti sa faceti asta, lasati-l macar 30 de minute la frigider!

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma mare (tava de la aragaz) cu hartie de copt.

Se iau din aluat, cu o lingura, gramajoare putin mai mari decat o nuca (un fursec ar fi aprox. o lingura mare) si se modeleaza sub forma de bila in maini. Se aseaza la distanta unele de altele pentru ca vor creste la copt. Whoopies se coc intre 12-15 minute, nu mai mult, ca sa ramana pufoase!

Cand sunt caldute inca, se umplu cate doua cu crema de caju (aveti link mai sus), cate o lingurita plina la fiecare whoopie, iar marginile se trec prin nuca de cocos.

Eu le-am si presarat cu nuca de cocos, ca sa para ninse šŸ™‚

Au fost atat de bune!!!!




Tort de post cu visine si nuca de cocos

Am avut pofta de ceva (nu foarte) dulce si racoritor zilele astea, iar visinul cel mic din gradina mi-a indeplinit pe loc dorinta! E atat de pricajit si e tocmai in capatul gradinii, unde nu ajung prea des, dar are cele mai gustoase visine si e atat de plin de fructe in fiecare vara si-atat de incapatanat sa le pastreze pe toate, incat il iubesc enorm!!!! Inspirata fiind de visinul meu drag, mi-am facut o surpriza šŸ˜€ , un tort de post cu visine si nuca de cocos, un tort special, ce m-a facut sa zambesc.

E si „un pic” de mac prin reteta, dar nu l-am mai indesat in titlu, ca sa nu sune asa: Tort de post cu blat de mac, nuca de cocos si visine, de post. Ciudat, nu?! :)))

 

Ingrediente:

  • 500 g visine, bine coapte
  • 100 g zahar
  • 100 g ulei de cocos (solid)
  • 160 g zahar
  • 200 ml lapte de cocos (conserva de 400 ml)
  • 2 linguri seminte de mac
  • 270 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2,3 linguri fulgi de nuca de cocos (pentru decor)

 

Priviti cat de incarcat e micutul meu visin:

 

Mod de preparare:

Cu o zi inainte de prepararea tortului, se scot samburii din visine iar visinele se amesteca cu 100 g zahar. Se lasa la „macerat” pana a doua zi (se mai amesteca de vreo doua, trei ori).

A doua zi, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm. Se rastoarna visinele intr-o sita si se lasa la scurs pana cand e nevoie de ele in reteta šŸ™‚ Siropul rezultat se pastreaza!

Pentru blat, se bate uleiul de cocos, la temperatura camerei, intr-un bol inalt, cu zaharul (160 g) timp de 1-2 minute. Se adauga apoi laptele de cocos (scuturati bine conserva inainte de a o deschide). Se presara semintele de mac si se amesteca usor. La final, se adauga faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (se cern deasupra compozitiei din bol). Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza visinele scurse, unele langa altele, incepand de la margine pana in centru, si se apasa usor in aluat. Blatul se coace cca. 35 de minute. Cand e gata (puteti verifica si cu o scobitoare), se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma.

Tortul se poate insiropa cu sirop de visine (cel pe care v-am rugat sa il pastrati, mai sus šŸ˜› ) sau se poate face un sirop mai gros pe care sa-l turnati deasupra fiecarei felii de tort, in momentul servirii. Sau chiar de la inceput, numai ca va intra in blat si nu se va mai vedea atat de frumos…

Eu asa am facut: am fiert siropul 5 minute, la foc mic, amestecand din cand in cand, l-am lasat la racit si l-am turnat, dupa cum puteti vedea si-n pozele de mai jos, peste feliile de tort. Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu presar cativa fulgi de nuca de cocos peste toata treaba asta!!! šŸ˜€

A iesit incredibil de bun!!!

 

Sper din tot sufletul sa-l incercati, pentru ca e foarte bun!!! Puteti folosi si visine din compot sau din congelator, daca nu aveti la indemana visine proaspete!

 

Si, din nou, vedeta retetei de astazi!!!! :))




Prajitura Diplomat de post

Fete dragi, nu am reusit sa va aduc chiar ieri cadoul meu dulce dar sper ca n-am intarziat prea mult šŸ˜€ V-am adus o prajitura Diplomat de post, extraordinara!!! Proaspata, nu foarte dulce, o minune de reteta la care nici macar n-aveti nevoie de mixer :)) Eu, pentru ca i-am dedicat-o mamei mele dragi, am folosit portocale si kiwi, fiindca ii plac mult, mult, dar voi puteti folosi o conserva de cocktail de fructe tropicale si felii subtiri de banana sau orice alte fructe vreti. Iar blatul e atat de bun, incat il puteti prepara separat, cand vreti ceva dulce de post, fara pretentii. Eu, data trecuta, l-am insiropat cu sucul din conserva dar acum l-am lasat neinsiropat. E atat de bun si fraged!!!

Nu mai lungesc vorba, va doresc din toata inima o primavara frumoasa si multa iubire! šŸ™‚

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 350 g mere (3 mere potrivite) sau 280 g piure de mere, deja preparat
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita cu varf scortisoara pudra
  • 100 ml ulei
  • 180 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 2 plicuri de budinca de vanilie
  • 800 ml lapte de soia de vanilie sau de migdale
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 2 linguri pline ulei de cocos, solid (sau margarina de post)
In plus:
  • 2, 3 kiwi
  • 1 portocala mare
  • alte fructe, la alegere (banane, ananas din conserva, etc)
  • 50 g fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se spala merele si se decojesc; se fac piure cu ajutorul mixerului vertical (sau se zdrobesc foarte bine cu o furculita si se trec printr-o sita mare). Se amesteca apoi, intr-un bol incapator, cu zaharul si scortisoara si se lasa sa stea 5 minute.

In timpul acesta, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se unge cu ulei o tava de aprox. 28×19 cm. Se presara apoi doua linguri de fulgi de nuca de cocos,Ā cat mai uniform, si se scutura usor tava, pentru ca fulgii sa acopere intreaga baza.

In continuare, se toarna uleiul peste piureul de mere din bol si se amesteca foarte bine cu o spatula sau lingura de lemn.

Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si praful de copt (plus un pic de sare); se cerne amestecul obtinut deasupra piureului de mere si se amesteca pana se incorporeaza. Se toarna aluatul rezultat in tava pregatita si se niveleaza. Se coace cca. 30 de minute sau pana cand trece de testul scobitorii. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma:

Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu catevaĀ linguri de lapte de soia pana se omogenizeaza; se adauga restul de lapte (rece)Ā siĀ zaharul si se amestecaĀ foarte bine. Se lasa pe foc pana se ingroasa. Amestecati intruna in ultima parte a fierberii, pentru ca crema sa nu se prinda de oala! La sfarsit, se adauga uleiul solid de cocos sau margarinaĀ si se amesteca energic. Cat crema e inca fierbinte, se toarna peste blatul din forma si se niveleaza:

Se decojesc fructele; portocalele se desfac in felii, iar kiwi se taie in felii subtiri. Se aranjeaza deasupra cremei…dupa pofta! šŸ˜€

Eu, pe randurile alea inguste as fi pus niste boabe de struguri, dar n-am gasit :))

Am presarat putina nuca de cocos si a iesit tare bine si asa:

Prajitura se lasa la frigider cateva ore, apoi se desface inelul detasabil al formei (puteti sa treceti cu lama cutitului pe margini, inainte de asta):

Si….am reusit sa fac si niste sectiuni!!!! :))




Prajitura cu dovleac si crema de branza

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza

 

Mda, cred ca in locul acestei retete de prajitura cu dovleac si crema de branza ati fi vrut sa vedeti altceva šŸ˜€ O reteta de fursecuri poate, sau un desert bun, fara coacere…dar nu va impacientati, vi le aduc zilele astea :)) Acum, pentru ca am avut un dovleac atat de frumos, pe care mi l-a taiat Cipi (degeaba, taiatul dovlecilor e treaba barbateasca šŸ˜€ ) si l-a si pus la copt, am facut repede o minunatie de prajitura la tava, cu grad zero de dificultate. V-am captat atentia,Ā sper :))

Vreau tare mult s-o incercati, fiindca e foooarteĀ buna!!!!!

E delicioasa si asa, simpla, dar stratul ala de branza o duce la un alt nivel. Unul mega delicios!!! Dimineata, la cafea, e unĀ vis!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 480 g piure de dovleac, copt sau fiert la aburi

– 180 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal

– 4 oua mari

– 260 g zahar

– 350 g faina

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 1 lingurita bicarbonat

– 2 lingurite scortisoara pudra

– 1 lingurita amestec condimente: anason macinat+nucsoara (optional)

– un praf de sare

 

Pentru crema de branza:

– 150 g mascarpone sau crema de branza Philadelphia

– 125 g iaurt natur

– 80-100 g zahar pudra (vanilat)

– 2 lingurite pudra de scortisoara

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de aprox. 20Ɨ30 cmĀ cu unt (o lingura). Se presara cu fulgi de nuca de cocos (tot o lingura). Se lasa deoparte pana cand e gata compozitia pentru blat. Dovleacul (unul potrivit de mare), se taie in bucati si se pune la copt la foc potrivit, pana cand intra furculita usor in el. Se lasa la racit si-apoi se face piure. Il puteti face si la aburi, cum am facut eu aici: Placinta de dovleac, de post

Pentru blat, se amesteca intr-un bol faina, nuca de cocos, praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt, bicarbonatul, mirodeniile (scortisoara pudra, anasonul macinat, nucsoara rasa).

Intr-un alt bol, mai mare, se bate cateva secunde uleiul de cocos, inmuiat putin la microunde sau lasat cu cateva ore inainte la temperatura camerei, cu zaharul. Se adauga apoi ouale, unul cate unul, amestecand foarte bine dupa fiecare. La sfarsit, se adauga piureul de dovleac copt si se amesteca din nou, energic.

Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita, se niveleaza si se coace cca. 28 de minute, maxim 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea, ca sa fiti siguri!

Prajitura se lasa la racit in forma (eu am lasat-o peste noapte…am ascuns-o bine šŸ˜€ ), dupa care se rastoarna pe un platou, si din nou pe un alt platou, pentru a fi glazurata. Daca vreti, o puteti lasa in tava si s-o glazurati acolo, numai ca o veti taia mai greu in bucati.

Dar sa va spun si cum sa faceti crema de branza, nu?! šŸ˜€ Se face foarte usor: amestecati branza mascarpone sau Philadelphia cu zaharul pudra cateva secune; adaugati apoi iaurtul si mai amestecati de cateva ori. Turnati crema peste blatul copt si nivelati. Pentru un efect vizual mai puternic, treceti cu dintii unei furculite, usor, deasupra cremei, si-apoi pudrati cu scortisoara. Iata cum va arata:

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_01

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_02

Delicioasa!!!!! Iar daca sunteti mari amatori de creme šŸ˜€ , dublalti ingredientele de la crema!!!

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_03

 




Prajitura cu nuca de cocos si crema de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”18108″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Cat de usor prind forma prajiturile, cand stii clar ceĀ iti doresti! šŸ˜€ Am vrut o prajitura cu nuca de cocos si crema de ciocolata fantastica, aromata, imbietoare…si exact asta mi-am facut!!! :))

Totul a pornit de la doua nuci de cocos, pe care le-am cumparat impreuna cu Cipi, zilele trecute. Mari, frumoase, pline de lichid. Nu voiam decat sa le trec prin storcatorul meu minune šŸ˜› si sa le savurez impreuna cu alte fructe, intr-un delicios smoothie. Numai ca, de data asta, le-am stors separat si am descoperit cu stupoare ca am obtinut unt de cocos!!!! Untul de cocos proaspat are o aromaĀ incredibila!Ā  Si unĀ gustĀ pe masura. Fulgi stiam ca voi obtine, dar chiar si asa, am fost impresionata.Ā Sunt atat de aromati si moi…mmm, numa’ cu nasu-n ei am stat šŸ˜€

Reteta este bazata pe cele doua nuci de cocos, proaspete, si pe untul de cocos+laptele+fulgii obtinute de la ele, dar voi, daca nu aveti cum sa faceti asta, fugiti repede la magazin, ca sa cumparati ce trebuie, sau cumparati-va storcatorul! :)))

 

Ingrediente:

Pentru blatul de nuca de cocos:

– 2 nuci de cocos

– 4 oua

– 150 g zahar

– 150 g unt de cocos

– 150 g fulgi de nuca de cocos

– 200 g faina

– 2 lingurite praf de copt

– 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu

– 100 ml apa de cocos (din nucile de cocos)

 

Pentru crema de ciocolata:

– 300 g ciocolata cu lapte

– 200 ml smantana dulce pentru frisca

– 250 g branza Mascarpone (sau Philadelphia)

 

In plus:

– 150 ml lichior de nuca de cocos

– 50-80 g fulgi de nuca de cocos

– 100 g ciocolata neagra (50 % cacao)

 

Mod de preparare:

Prima data se face crema de ciocolata, pentru a avea timp sa se raceasca ganache-ul, care se prepara astfel:Ā se punĀ smantana dulce si ciocolata rupta in bucatele intr-o cratita, la foc mic, si se amesteca intruna, pana cand se topeste ciocolata. Se da deoparte, la racit. Cand e rece, se mixeaza cateva secundeĀ cu branza mascarpone. Daca credeti ca mai are nevoie de zahar, mixati mascarpone-le cu 1-2 linguri zahar pudra si de-abia dupa aceea incorporati crema de ciocolata. Veti obtine o crema spumoasa si catifelata!!! Crema se tine la frigider, pana cand e gata blatul.

Spargeti nucile de cocos si scurgeti lichidul din ele intr-un pahar. Eu am obtinut mai mult de 100 ml, pe care i-am folosit la blat, dar nu stiu sa va spun sigur cat…fiindca l-am baut šŸ˜€ Aveti nevoie, asadar, de 100 ml apa de cocos proaspata sau tot atata, lapte de cocos, cumparat (din conserva).

Decojiti nucile; treceti pulpa prin storcator. Topiti untul de cocos obtinut la microunde sau intr-o craticioara, la foc mic. Nu-l lasati sa dea in clocot! Untul de cocos se pastreaza foarte bine la frigider, acoperit, pentru 3-4 zile. Cantariti fulgii de cocos obtinuti; puneti deoparte 150 grame fulgi pentru blat (restul vor ramane pentru decorarea prajiturii).

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se unge cu unt (1 lingura mare) baza uneiĀ tavi de aprox.Ā 20 x 30cm. Se presara doua-trei linguri de fulgi de cocos, cat mai uniform (ii sustrageti din cantitatea de fulgi de cocos, ramasi pentru decorat).

Se bat ouale cu zaharul, si-un praf de sare (cat luati cu trei degete), cu mixerul, la viteza mare, cca. 5 minute. Nu stiu daca o sa aveti rabdare sa faceti asta, uneori nici eu nu am šŸ˜€ , dar va rog mult sa le mixati macar 2 minute, pana se spumeaza. Se adauga apoi untul de cocos topit, si racorit, si se amesteca bine. Se pun fulgii de cocos si compozitia uscata, formata din faina+praf de copt+bicarbonat (se cern in prealabil). La final, se toarna apa de cocos sau laptele de cocos.Ā Se amesteca totul foarte bine si se toarna in tava pregatita. Prajitura se coace 16-18 minute, nu mai mult! Se scoate apoi din cuptor si se lasa la racit in forma. Se inteapa apoi, din loc in loc, cu o scobitoare, si se insiropeaza cu lichior de cocos.

Blatul de cocos e minunat, sfaramicios, afanat. Se poate face si simplu, sub forma de chec, e foarte bun si-asa! Iar crema de ciocolata e o minune: delicioasa maxim si super rapida!!!! Folositi-o si la alte deserturi: torturi, prajituri, sau ca sa glazurati cupcakes, muffins…un cheesecake, poate?!Ā šŸ˜›

La final, asadar, se unge prajitura cu crema de ciocolataĀ si se presara cu fulgii de cocos pusi deoparte, fulgi pe care eu i-am prajit timp de 1 minut intr-o tigaie neunsa (fara unt sau ulei).Ā Se topeste ciocolata neagra si se orneaza, dupa plac.

Asa mi-a iesit mie:

[shashin type=”photo” id=”18109,18110,18111″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

De-li-cioa-sa!!! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”18112,18113″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…iar a doua zi a fost si mai buna!!!!




Bomboane de ciocolata alba cu cocos

[shashin type=”photo” id=”18043″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

In ziua in care am facut trufele de ciocolata cu avocado, am facut si-o portie de bomboane de ciocolata alba cu cocos…ca sa am cu ce sa le asortez šŸ˜€Ā SiĀ desi au iesit multe, multe, s-au „topit” imediat!!!

 

Ingrediente pentru cca. 40 de bomboane:

– 200 g unt de cocos (dintr-o conserva de lapte de cocos, de 400 ml)

– 180 ml smantana dulce pentru frisca

– 400 g ciocolata alba

– 100 g fulgi de nuca de cocos

– 120 g napolitane cu nuca de cocos

– 200 g fulgi de nuca de cocos, pentru bomboane

 

Mod de preparare:

Se deschide conserva de lapte de cocos si se scoate,Ā cu o lingura, partea solida,Ā ā€œuntulā€ de cocos, care la mine a cantarit fix 200 de grame šŸ˜› Apa de cocos care ramane in conserva poate fi folosita la smoothie-uri, la insiropat blaturi sau in mancare.

Se topesteĀ untul de cocos impreuna cu smantana dulce, la foc mic; se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele si se amesteca intruna, pana se topeste. Se pun fulgii de cocos (100 g) si se mai lasa pe foc 1-2 minute, amestecand energic. Se ia oala de pe foc si se lasa la racit. La final, se sfarama napolitanele cu nuca de cocos si se incorporeaza in compozitia racita. Se pune la frigider pentru minim 2-3 ore sau peste noapte (cel mai bine!!!)

Se formeaza,Ā cu mainile, bomboane potrivite ca marime, care se dau prin fulgi de nuca de cocos (200 g).Ā Daca vreti, puteti sa puneti cate o aluna in mijlocul lor. Se pun in cosulete de hartie si se pastreaza la frigider.

[shashin type=”photo” id=”18046″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bune, bune!!! šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”18044,18045″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura cu crema de iaurt si gutui caramelizate

 

Uneori, ni se inmoaie inimile precum se-nmoaie gutuile-n cuptor…de mareĀ bucurie sau de adanca durere… Eu astaziĀ aleg bucuria,Ā bucuria aia simpla care ne-atarna in eternitate. Vom fi vesnic, si impreuna. Si ne vom aminti de tot ce-a fost frumos odata: de oameni, de soare, de zambete, de locuri. In momentul asta in care va scriu, din scaunul meu din fata calculatorului, pot sa vadĀ crengile de tei care mi se-oglindesc in geamĀ si par ca-mi spun: „E o noua zi, va fi bine!”

Prajitura de astazi are o incarcatura speciala, e mai mult simpla, nuĀ sclipitoare, dar e tare buna. O prajitura cu crema de iaurt si gutui cu miere la cuptor, care sa ne inveseleasca.

Va multumescĀ ca-mi tinetiĀ companie šŸ™‚

 

Ingrediente pentru 20 de bucati:

Blat de nuca de cocos:
  • 200 g unt
  • 170 g zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • 5 oua
  • 120 g faina
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingura lichior de gutui sau lichior de oua(optional)
Crema de iaurt:
  • 400 g iaurt cremos (gras, grecesc)
  • 180 g zahar pudra vanilat
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca)
  • 6 foi gelatina
Gutui cu miere la cuptor:
  • 5Ā gutui mari
  • 4 linguri suc de lamaie (sucul de la oĀ lamaie mica)
  • 2 linguri pline cu unt (80% grasime)
  • 8Ā linguri miere
  • 1 lingurita pudra de scortisoara
  • 2 linguri zahar brun (sau alb)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul si coaja de lamaie. Se inglobeaza, unul dupa altul, ouale. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei; se amesteca bine. La final, se adauga nuca de cocos si lichiorul. Compozitia se toarna intr-o formaĀ de prajitura (31Ɨ23 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se coace cca. 20 de minute. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma; cand e rece, se scoate cu grija din forma si se dezlipeste hartia de copt de pe fund. Se pune inapoi in forma.

Pentru gutuile caramelizate, se aprinde din nou cuptorul si se seteaza la 180 grade C (foc potrivit). Se curata de puf si se spala gutuile, bine coapte. Se taie apoi fiecare gutuie (nu decojiti gutuile), pe langa cotor, obtinand in total 20 de felii rotunde (sau mai putin rotunde) de pulpa de fruct; daca prindeti cumva casuta de samburi, scoateti-o cu cutitul. Feliile de gutui se stropesc imediat cu sucul de lamaie, ca sa nu se innegreasca. In continuare, se unge un vas termorezistent incapator cu untul moale (scos din timp din frigider). Se pun fructele, cu coaja jos, in unt, preferabil intr-un singur strat, dar le puteti intercala, ca sa se-asezeĀ bine-n forma. Se acopera cu miere si se pudreaza cu scortisoara. Forma se acopera cu folie de Al. si se pune la cuptor,Ā cca. 20 de minute. Se scoate folia apoiĀ siĀ se intorc fructele (acum vor fi cu coaja in sus). Se da focul mai tare: 200 grade C.Ā Se presara zaharul brunĀ peste bucatile de gutuiĀ si se mai tin inca 20 de minute la cuptor, neacoperite. Se lasa sa se raceasca, timp in care se pregateste crema de iaurt.

Asa arata gutuile mele caramelizate:

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, timp de 10 minute. Se incalzeste apoi smantana lichida, dar aveti grija sa nu dea in clocot! Se scot din apa foitele de gelatina si se adauga, pe rand, in smantana bine incalzita. Se amesteca energicĀ dupa fiecare, ca sa nu faca cocoloase.Ā Iaurtul se amesteca cu zaharul vanilat si cu compozitia de frisca si gelatina. Se lasa sa stea la temperatura camerei cca. 20 de minute, dupa care se toarna peste blatul din forma. Se pune crema inĀ frigider 10 minute, ca sa prinda consistenta; se aseazaĀ apoi bucatile de gutui, una langa alta, si se apasa usor in crema de iaurt.Ā Se acopera prajitura cu folie alimentara transparenta si se lasa la frigider pana la servire.

Taiati prajitura in bucati, in asa fel incat fiecare bucata sa aibaĀ cate o gutuie caramelizataĀ in mijoc. In momentul servirii, turnati putina miere deasupra fiecarei bucati si presarati un praf deĀ scortisoara, pentru a le „revitaliza” putin šŸ™‚

Iata cum mi-a iesit mie:

Foarte gustoasa!!!

Puteti sa o faceti si sub forma de tort (diam. 26 cm.) iar daca nu aveti gutui proaspete la indemana, puteti folosi gem de gutui sau bucatele de gutui din dulceata, cum bine a sugerat o fata pe Facebook šŸ™‚




Tort cu blat de cocos si crema de vanilie-Call of Duty

[shashin type=”photo” id=”17682″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A sosit din nou toamna si, odata cu ea, cel mai asteptat moment al anului, ziua lui Bogdi.Ā PlanuitaĀ cu mari emotii inca din vara si sarbatorita (galagios šŸ™‚ ) chiar in ziua in care-a picat:Ā vineri, zi de scoala. Nu am avut un soare arzator care sa ne impinga afara, cum am avut in anii trecuti, dar am avut niste copii veseli si-un coridor luuung, pe care auĀ fugitĀ fara oprire :))

Tema petrecerii de anul acesta a fost „Call of Duty”Ā (veti vedea multe pistoale Nerf si tactici de lupta in postarea asta šŸ˜€Ā ), iar tortul a trebuit neaparat sa contina crema de la crempita si-un blat cu nuca de cocos. S-a nascut astfel minunatul tort cu blat de cocos si crema de vanilie, o combinatie neamaipomenit de gustoasa, extrem savurata si apreciata de totii copiii.Ā La partea cu decoratul tortului, am fost din nou un epic fail, dar, ca de obicei, n-a prea contat asta. Bogdi a fost fericit, si noi la fel!!!

In rest, nu am facut nimic, am comandat pizza si mi-am baut in tihna cafeaua :)))

La multi ani, frumosule, ai 11 ani, sa te bucuri de fiecare secunda din viata ta de scolar de clasa a V-a!!!

 

Ingrediente:

Blat de cocos:

– 8 oua mari

– 200 g zahar

– 100 g fulgi de nuca de cocos

– 100 g faina

– 100 g amidon

– 1 lingura praf de copt

– 100 g unt topit

 

Sirop:

– 150 ml lapte

– 1 lingura zahar vanilat (pudra)

 

Crema de vanilie:

– 900 ml lapte

– 1 pastaie de vanilie

– 5 oua

– 150 g zahar

– 50 g amidon

– 100 g unt

 

GanacheĀ de ciocolata alba:

– 400 g ciocolata alba

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

– 6 foite gelatina sau 1 plic gelatina granule (10 g)

 

Glazura tort:

– 400 g branza mascarpone

– 100 g zahar pudra (vanilat)

 

Mod de preparare:

Incepem cuĀ crema de vanilie,Ā deoarece trebuie sa stea minim o ora (la racit). Astfel,Ā se pune laptele la fiert impreuna cu vanilia:Ā se taie pastaia de vanilie cu un cutit ascutit, pe lungime, si se razuieste miezul (semintele negre). Se adauga si semintele si pastaia in lapte. Cand laptele clocoteste, se stinge focul si se da deoparte. Se lasa sa se infuzeze minim o ora, cu capac (ideal ar fi sa stea cateva ore).

In acest timp, se pregateste blatul: se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm.Ā Se separa ouale; albusurile se bat intr-un castron curat si uscatĀ (de preferinta, de sticla) cu 100 g zahar, pana se spumeaza. Galbenusurile se bat cu restul de zahar (100g)Ā siĀ un praf de sare cca. 2-3 minute. Se amestecaĀ faina cu praful de copt si amidonul (se poate inlocui tot cu faina) si se cern impreuna. Se rastoarna apoi peste galbenusurile batute si se amesteca usor. Se adauga si nuca de cocos si se amesteca pana la incorporare. Se adauga spuma de albus in 3 reprize, cu miscari usoare, de sus in jos. La sfarsit, se toarna untul topit (il topiti din timp, ca sa aiba timp sa se raceasca) si se amesteca usor cu o spatula. Compozitia pentru blat se toarna in forma pregatita si se pune in cuptorul incins. Se lasa cca. 30 de minute la copt (faceti testul cu scobitoarea), dupa care se scoate si se lasa la racit.

Se continua prepararea cremei de vanilie: se separa ouale;Ā albusurile se bat cu zaharul, cu mixerul, pana se obtine o spuma tare, ca la bezea. Se adauga galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula sau lingura de lemn, cu miscari de jos in sus, iar la final se adauga amidonul. Se incorporeaza cu grija. Se pune din nou laptele la fiert. Se scoate pastaia de vanilie, se spala si se pune intr-un borcanelĀ cu cateva linguri bune de zahar. In felul asta, veti avea zahar vanilat pentru o viitoare crema de vanilie. Cand laptele incepe sa clocoteasca, se da focul la minim si se adauga crema de oua, in fir subtire, amestecand intruna. Crema se va ingrosa in scurt timp, asa ca aveti grija sa amestecati bine, ca sa nu se prinda. Se ia apoi de pe foc si se pune untul, taiat in cuburi. Se amesteca energic pana se absoarbe. Crema se lasa la racorit.

Se pregateste ganache-ul de ciocolata alba: se inmoaie gelatina in apa rece; cea foite se pune in multa apa, iar cea granule, din plic, se pune in 150-200 ml apa. Se lasa sa se „umfle” aproximativ 10 minute, timp in care se pune pe foc smantana dulce impreuna cu ciocolata alba, rupta in bucatele. Se amesteca pana se topeste si se da deoparte. Daca avetiĀ foite de gelatina, scurgeti-le de apa si puneti-le in crema fierbinte de ciocolata. Amestecati energic. Daca aveti granule, nu le mai scurgeti ci le topiti (cateva secunde) la foc mic sau la microunde. Turnati in crema si amestecati bine.Ā CremaĀ se finalizeazaĀ amestecand crema de vanilie cu crema de ciocolata. AceastaĀ se pune la frigider cca. 20 de minute, timp in care se pregateste blatul si siropul rece.

Siropul rece se prepara amestecand laptele cu zaharul vanilat. Nu am vrut sa insiropez prea tare blaturile, ca sa se simta textura data de nuca de cocos, dar voi, daca vreti, puteti pune mai mult lapte.

Blatul se taie transversal, inĀ trei. Puneti deoparte cel mai neted blat, el va ajunge sus, la decorare šŸ™‚ Asezati un blat in forma de tort, insiropati-l usor si inchideti inelul detasabil. Scoateti crema din frigider si turnati o parteĀ deasupra blatului din forma.Ā Asezati cel de-al doilea blat, insiropati usor si acoperiti cu inca o parteĀ de crema. Puneti deasupra blatul pus deoparte si apasati usor. Insiropati-l si pe acesta cu restul de sirop si acoperiti-l cu restul de crema (ultimul strat sa aibaĀ mai putina crema). LasatiĀ tortul la frigider minim 3-4 ore, desi recomandarea mea este sa il lasati peste noapte.

Inainte de a fi servit, se acopera in intregime cu glazura de mascarpone (se amesteca branza cu zaharul cu mixerul cateva secunde). Eu am colorat-o putin, ca sa semene cu un echipament militar, de camuflaj.Ā Pe sniper l-am cam ciuntit šŸ˜€ , dar n-a observat nimeni…

Tortul a fost grozav!!! Si intreaga zi la fel. Iata cum ne-am distrat:

[shashin type=”photo” id=”17683,17686,17687″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17685,17684″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17688″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”17690,17691,17692,17689″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sper sa il incercati si voi!!! Blatul e atat de bun, incat il puteti folosi ca blat de tort, cu o alta cremaĀ (de ciocolata, etc.) sau sub forma de prajitura.

Dar si crema de vanilie e minunata!!!

Va pupam!!!!!




Prajitura Bounty de post

Dintre toate obsesiile mele culinare, cea mai mare, dupa scortisoara, este nuca de cocos. Ciocolata, culmea, vine imediat dupa, alaturi de cafeaĀ šŸ™‚ Din cauza asta, am recreat pentru voi celebra prajitura Bounty BarsĀ sub forma de prajitura de post. OĀ prajitura Bounty de post,Ā cu blat afanat, pufos, ciocolatos si crema din lapte de cocos, usoara si aromata. Cam multeĀ cuvinte pentru o prajitura atat de simpla si buna, nu?! E delicioasa si gata! :))

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 180 g faina
  • 150 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 150 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 1 lingura cu varf fulgi de nuca de cocos
  • 50-60 g ciocolata neagra
Pentru crema:
  • 400 g lapte de cocos
  • 100 g zahar
  • 3 linguri rase gris
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 1 lingura ulei de cocos (optional)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Intr-un bol, se amesteca faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna.

Intr-un alt bol, mai mare, se amesteca zaharul cu uleiul (cu mixerul). Se bat cca. 1-2 minute, dupa care se adauga jumatate din cantitatea de suc (de portocale) si se mai amesteca putin. Se pune jumatate din amestecul de ingrediente uscate, se amesteca usor, se adauga restul de suc si la final ingredientele uscate. Se adauga ciocolata neagra, rasa pe razatoarea mare sau tocata marunt cu cutitulĀ siĀ fulgiiĀ de cocos si se amesteca totul foarte bine. CompozitiaĀ se toarna intr-o tava micuta, de aproximativ 25cmĀ xĀ 18cm.

Blatul se coace 10 minute la foc potrivit, dupa care se scade temperatura cuptorului la 170 (foc mic). Se mai lasa cca. 12-15 minute si-apoi se scoate la racit.

Pentru crema, se pune laptele de cocos impreuna cu zaharul intr-o oala; cand clocoteste, se adauga grisul in ploaie si se amesteca intruna pana se umfla (1-2 minute). Se amesteca cu fulgii de cocos si se toarna fierbinte peste blat; se niveleaza si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru glazura, se topeste ciocolata (la microunde sau la bain-marie) cu sau fara ulei de cocos si se toarna deasupra prajiturii. Se niveleaza repede, cu dosul unei linguri, incepand din mijlocul prajiturii pana la margini. Se lasa sa se intareasca putin, apoi se marcheaza cu cutitul feliile. Nu taiati de tot bucatile ci doar „taiati” stratul de ciocolata care, atunci cand se va raci complet, se va intari iar prajituraĀ va fi greu de feliat. Se lasa cateva ore la rece, apoi se feliaza.

Asa arata prajitura mea, inainte ca glazura sa se intareasca:

Si desi nu voiam s-o punĀ in frigider, de frica sa nu-i distrug luciul, totusi am facut-o, fiindca era prea cald afara. A iesit foarte bine, spre bucuria mea:

Prajitura se feliaza cu un cutit bine ascutit si cald (tineti lama cutitului in apa fierbinte si apoi taiati)

Delicioasa!!!

Inainte de a va ura pofta buna, vreau sa va dau cateva ponturi šŸ™‚

Puteti inlocui sucul de portocale cu suc de mere, proaspat stors sau chiar cu apa. Daca folositi apa, va sfatuiesc sa adaugati o lingurita de otet in compozitia pentru blat, ca sa faca reactie cu bicarbonatul de sodiu. Sucul de portocale si cel de mere sunt deja acide si reactioneaza bine in compania bicarbonatului, nu maiĀ eĀ nevoie de otet. De asemenea, daca vreti ca prajitura sa fie cu adevarat de post, verificati ce ingrediente intra in componenta ciocolatei si incercati sa folositi una cu unĀ procent cat mai mare de cacao.

Pofta buna!!!




Dulce de leche de cocos

[shashin type=”photo” id=”17399″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Am avut de mult timp ideea asta in cap, sa fac dulce de leche de cocos, adica dulceata din lapte de cocos, fiindcaĀ am stiut ca va fi incredibil de buna si caĀ oĀ voi putea folosi la multe dintre retetele mele.Ā Ceea ceĀ s-a dovedit a fi corect šŸ˜€ , deoarece am „testat-o” pana acum in mai multe variante: simpla, cu ciocolata, (data viitoare pun si-un pic de nes), turnataĀ in cafea, in loc de lapte condensat, in zileleĀ de post, si a fost mereu delicioasa :))

In poza de prezentare, de la inceputul postarii,Ā aveti varianta simpla, la care am folosit zahar alb dar voi, daca vreti, puteti folosi zahar brun. Mai jos, aveti varianta cu ciocolata, pe care am folosit-o laĀ o prajitura delicioasa de post, caĀ glazura. Se poate folosiĀ si la inghetatele vegane sau in salatele de fructe, ori ca crema pentru napolitane, cum am facut aici: Napolitane cuĀ dulceata de lapte

 

Ingrediente:

– 2 conserve lapte de cocos (800 gĀ in total)

– 200 g zahar tos

 

Mod de preparare:

Metoda de preparare e foarte simpla: se pun intr-o oala, de preferinta inalta si termorezistenta, laptele de cocos siĀ zaharul. Agitati bine conserva inainte, pentru ca partea intarita de lapte sa se amestece cu „apa” din conserva. Se lasa apoi sa fiarba, la foc mic, cca. o ora, timp in care nu va trebui saĀ amestecati foarte des. Eu am amestecat o data la 15 minute si doar catre sfarsit, am amestecat din 5 in 5 minute. La ultimele clocote, am supravegheat cu o mai mare atentie toata treaba si am amestecat non-stop.Ā Se lasa la racit si se foloseste dupa bunul plac šŸ™‚

Daca nu o folositi imediat, puneti-oĀ intr-un borcanel si pastrati-oĀ la frigider. Se va intari, dar daca puneti borcanul in apa fierbinte, o veti putea din nou folosi.Ā Puteti adauga si o lingura mare de unt, daca vreti sa obtineti o crema spumoasa. Untul se pune, cum am pus si ciocolata, la ultimele clocote ale dulcetii.

Asa arata „portia” cu ciocolata:

[shashin type=”photo” id=”17400″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Puteti micsora cantitatea de zahar, de la 200 g la 150 g




Tort cu iaurt si spuma de coacaze negre

[shashin type=”photo” id=”17268″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, acest tort cu iaurt si spuma de coacaze negre s-a nascut din dorinta de a valorifica (cum stiu eu mai bine :D) coacazele negreĀ pe care minuscula noastra tufa de coacaz se incapataneaza sa ni le dea, an de an. Dar si pentru ca voiam sa va arat ceva incredibil, un truc pe care l-am aflat si eu de curand, si anume: cum puteti obtine un blat fara „cocoasa”. Mi s-a intamplat de multe ori sa „patesc” asta (la cate torturi am facut pana acum!!!) dar nu ma stresam prea tare, taiam „burtica” de blat si o mancam pur si simplu sau o lasam sa se usuce si-apoi o marunteam si-o foloseam, impreuna cu alte mostre din astea delicioase, la bombe. In fine, acum am aflat ca daca infasori un prosop de bucatarie, ud, in jurul formei de copt, obtii un blat perfect. Asta, pentru ca marginile se incing cel mai repede si implicit si blatul de pe margine se coace mai repede, cel din mijloc fiind fortatĀ sa se ridice,Ā fiindca nu mai are unde sa creasca. „Banda” din jurul formei nu lasa ca marginile sa se incinga atat de rapid si face ca tortul sa se coaca asa cum ne dorimĀ (desi, mie-mi placea uneori cand era denivelat, fiindca aveam ce ciuguli pana era gata tortul :D)

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 200 g. unt

– 180 g. zahar

– 4 oua mari

– 50 g. fulgi de nuca de cocos

– 50 ml. apa

– 120 g. faina

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru gemul de coacaze:

– 300 g. coacaze negre

– 100 g. zahar tos

 

Pentru crema de iaurt:

– 600 g. iaurt natural

– 6Ā foi gelatina sau 10Ā g. gelatina granule

– 50 g. zahar pudra

 

Pentru spuma de coacaze negre:

– 400 g. coacaze negre

– 400 ml. smantana dulce pentru frisca

– 1-2 linguri zahar pudra

 

Pentru ornat:

– 3-4 linguriĀ iaurt natural (grecesc)

– cateva boabe de coacaze negre

– fulgi de nuca de cocos

 

Ca de obicei, inainte de a va arata reteta, trebuie sa va arat cat de mari si frumoase s-au facut anul asta coacazele noastre negre (si agrisele!!!):

[shashin type=”photo” id=”17271,17274″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Gemul de coacaze negre va fi preparat primul deoarece trebuie sa stea cu zahar peste noapte, sau cel putin pentru 2-3 ore, pentru ca fructele sa-si lase zeama. Astfel, se pun fructele intregi impreuna cu zaharul, se amesteca bine si se lasa deoparte (cu capac).Ā Asa arata la final:

[shashin type=”photo” id=”17272,17273″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se pun apoi cu tot cu sucul pe care l-au lasat, la fiert (foc mic), timp de 5 minute. Se amesteca din cand in cand. Se lasa la racit si se zdrobesc in blender sau cu mixerul vertical. Se lasa deoparte.

Pentru blat, se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza o forma de 26 cm. cu hartie de copt si se infasoara marginile, pe exterior, cum am spus si mai sus, cu unĀ prosop de bucatarie ud si bine stors. Capetele prosopului se prind cu ace de siguranta:

[shashin type=”photo” id=”17264″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se amesteca fulgii de nuca de cocos cu apa si se lasa deoparte (cat sa se inmoaie putin, sa se afaneze). Se bate untul (moale, lasat din timp la temperatura camerei) cu zaharul. Se adauga, rand pe rand, ouale, batand bine cu mixerul dupa fiecare. Nu va stresati daca in momentul asta compozitia arata ca taiata, dupa coacere acest lucru nu va fi vizibil si nici nu va afecta in vreun fel blatul. Se adauga in continuare faina amestecata cu praful de copt, printr-o sita, si nuca de cocos. Se amesteca totul foarte bine. Compozitia se toarna in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 25-28 de minute.

Asa arata gata copt: apetisant si deloc denivelat šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”17265,17266,17267″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru crema de iaurt, se pune gelatina foi intr-un bol cu multa apa rece.Ā Puteti pune cata apa vreti, pentru ca foitele de gelatina nu se dizolvaĀ (doar se inmoaie si apoi se scurg). Se lasa 10 minute la inmuiat, se scurgĀ apoi de apaĀ si se topesc la microunde sau la foc mic, cateva secunde, doar pana se lichefiaza. Nu lasati sa dea in clocot, pentru ca nu se mai incheaga! Se procedeaza la fel si cu gelatina granule, din plic, numai ca o veti pune la umflat in doar 150 ml. apa rece. Nu se mai scurge (va absorbi, oricum, toata apa) si se topeste cu grija, ca mai sus.Ā Pana cand gelatina se racoreste usor, se amesteca iaurtul cu zaharul pudra. Se iau 2, 3 linguri din crema de iaurt si se amesteca cu gelatina topita. Se toarna apoi in restul de crema si se amesteca energic. Se lasa sa steaĀ cca. 10 minute.

In acest timp, se scoate blatul racit din forma, se desprinde hartia de copt si se reaseazaĀ in forma. Se inchide inelul detasabil al tortului iar blatulĀ se unge cuĀ gemul de coacaze. Se amesteca din nou crema de iaurt si seĀ toarna peste stratul de gem. Se niveleaza bine si se pune la frigider 15-20 de minute.

Pentru spuma de coacaze negre, se zdrobesc coacazele cu mixerul vertical (nu le faceti pasta) si se amesteca cu zahar. Se bate frisca, nu foarte tare, si se amesteca cu piureul de fructe. Amestecati usor cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de jos in sus, ca la pandispan (nu folositi mixerul!). Spuma de coacaze se pune cu o lingura peste crema de iaurt, se nivezeaza si se lasa la frigider 3-4 ore sau peste noapte, cum am facut eu. LaĀ final, puneti cateva gramajoare de iaurt sau smantana (acra, fermentata) pe suprafata tortului si cu dosul unei linguri face mici vartejuri. Veti crea un efect marmorat delicios :P. Presarati cateva boabe de coacaze siĀ delectati-va cu aceastaĀ minunatie de tort, racoritor si nu foarte dulce:

[shashin type=”photo” id=”17269,17270″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A iesit incredibil de bun!!!

 

P.S. Mari multumiri pentruĀ minunata descoperire a blatului fara burtica šŸ˜€

Be it ever so humbleĀ via Holly




Prajitura de ciocolata cu crema de nuca de cocos

Sunt atat de fericita ca am scapat de anul asta!!!!!! De obicei, cu putin timp inainte de a intra intr-un alt an ma cuprindea nostalgia si amintirile curgeau nestavilit. Acum nu simt decat bucurie!!! Bucurie si speranta. E primul sfarsit de an in care chiar am facut numai ce-am vrut. M-am uitat la filme cu Cipi meu scump si Bogdi meu si mai scump, am lenevit, am baut foaaarte multa cafea (desi nu-mi face bine), m-am indopat cu ciocolata si am facutĀ doar o prajitura, o prajituraĀ de ciocolata cu crema de nuca de cocos, alba si pura ca un fulg de nea. Si asta numai pentru ca ador nuca de cocos si am vrut sa ma rasfat si mai mult :)))

Dragilor, faceti din cand in cand numai ce va place, numai ce va umple sufletul, numai ce vreti!!!!!! IarĀ anul asta care vine sa va aduca ce nu v-au adus toti ceilalti!!!

Va imbratisez pe toti cu drag si va port in ganduri. La multi ani, prieteni!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 300 g ciocolata amaruie (minim 50 % cacao)
  • 250 g unt (80 % grasime)
  • 6 ouaĀ mari
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g fulgi de nuca de cocos
  • 2 lingurite rase praf de copt
Pentru crema de cocos:
  • 1 conserva lapte de cocos (400 g)
  • 300 g ciocolata alba
  • 250 g branza mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 300 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol).Ā Se tapeteaza cu hartie de copt o forma deĀ aprox. 42 cm lungime si 29 cm (eu acum am uns-o cu unt si am pudrat-o cu faina).

Pentru blat, se rupe ciocolata amaruie in bucatele si se amesteca cu untulĀ intr-o craticioara. Se topeste totul pe foc foarte mic sau in bain-marie, amestecand intruna. Veti obtine o crema lichida si onctuoasa, pe care o veti pune deoparte, sa se racoreasca.

In acest timp, se amesteca ouale (intregi) cu zaharul si se bat bine timp de 2 minute, pana se spumeaza. Se toarna apoi amestecul de ciocolataĀ peste spumaĀ de oua si se amesteca pana ce compozitia este perfect omogena. Se cern faina si praful de copt si se incorporeaza; tot acum se adauga si nuca de cocos. Aluatul se toarna in tava pregatita si se lasaĀ la copt cca. 20-22 de minute. Se lasa blatul la racit in forma.

Pentru crema, se pregateste gelatina prima data: daca folositi foite, puneti-le la hidratat in multa apa rece (oricum le veti scurge mai apoi) dar daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa le acopere cu doua degete. Gelatina granule va absorbi toata apa. Se lasa sa se umfle 10 minute, timp in careĀ se pun laptele de cocos si ciocolata alba, rupta in bucatele, la foc mic, intr-o craticioara; se lasaĀ panaĀ se topesteĀ ciocolata. Se da apoi deoparte si se lasa cca. 2 minute sa se racoreasca. Se adauga apoi gelatina hidratata, amestecand energic. Gelatina foite se scurge bine de apa, iar cea granule, se adauga asa cum e.

Branza mascarpone se bate bine cu zaharul pudra. Se amesteca apoi cu crema de ciocolata si cocos. La sfarsit, se bate frisca si se amesteca usor in compozitie. Se toarna crema peste blatul din forma si se niveleaza.

Pentru decor, se taie bomboanele Raffaello pe jumatate si se infig usor in crema. Se pudreaza prajitura cu fulgi de nuca de cocos si se tine la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Eu, ca de obicei, am lasat-o peste noapte. A iesit o minunatie!!!!! šŸ˜›

 

Am pastrat cea mai buna felie pentru voi šŸ™‚

 

Va trimit cei mai dulci pupici din lume!!!!! DeĀ langa bradutul nostru frumos de Craciun:




Napolitane cu nuca de cocos si ciocolata

[shashin type=”photo” id=”16438″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va povesteam aici, la Painea umpluta, ce sfarsit de saptamana minunat am avut si cu cate retete bune ne-am delectat. Ei bine, printre ele s-a aflat si aceasta prajitura cu foi de napolitana, blat de cocos si crema de ciocolata, absolut delicioasa!!! Cele mai reusite napolitane cu nuca de cocos si ciocolata din lume :))

 

Ingrediente:

– 2 foi mari de napolitana

 

Blat de cocos:

– 6 albusuri

– 150 g. zahar tos

– 150 g. nuca de cocos (fulgi uscati)

– 1 lingura cu varf faina

– 1 lingurita rasa praf de copt

 

Crema de ciocolata:

– 6 galbenusuri

– 100 g. zahar pudra

– 2 linguri cacao

– 2 linguri faina

– 250 ml. lapte

– 225 g. unt

– 1 ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se bat albusurile spuma cu zaharul. Se adauga nuca de cocos si faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca usor, cu o spatula sau cu telul. Se tapeteaza o forma de aprox. 32×24 cm. cu hartie de copt. Se toarna compozitia in tava si se niveleaza. Blatul se coace cca. 25 de minute. Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine. Se scoate cu grija hartia de copt.

Pentru crema, amestecati galbenusurile cu zaharul, cacaua si faina, cernute in prealabil,Ā intr-o oala pe care o veti pune la bain-marie sau pe foc foarte mic. AdaugatiĀ laptele rece, la temperatura camerei sau de la frigider, turnat putin cate putin, si amestecati bine sa nu se faca cocoloase. Lasati la fiert 3-5 minute, din momentul in care incepe sa fiarba, apoi adaugati ciocolata rupta in bucatele. Dati vasul deoparte si amestecati energic, pana se topeste ciocolata. Puneti untul, cubulete, in crema fierbinte si amestecati din nou pana se omogenizeaza. Lasati crema sa se raceasca complet.

Asamblare: Tapetati cu folie alimentara transparenta tava in care ati copt blatul;Ā asezati o foaie de napolitana de marimea tavii (taiati putin din margini daca e nevoie). Ungeti foaia de napolitana cu jumatate din crema de ciocolata racita, apoi puneti deasupra blatul de cocos. Turnati cealalta jumatate de crema si nivelati. Acoperiti cu cea de-a doua foaie de napolitana si apasati usor. Lasati la frigider pentru minim 3 ore. Foile se vor inmuia putin din cauza cremeiĀ dar nu va speriati, puteti sa feliati prajitura foarte frumos cu un cutit zimtat. Neaparat zimtat!!!

PrajituraĀ se tine la frigider si numai in momentul in care vreti sa o serviti, o scoateti si o feliati.Ā A doua zi e muuuult mai buna!!!!!!! šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”16439,16440″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu mare drag, direct de pe platoul cu minuni šŸ˜€

[shashin type=”photo” id=”16441,16442,16443″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E o prajitura nemaipomenit de gustoasa!!!!!!!!!!




Panna Cotta de cocos cu amaretti

 

[shashin type=”photo” id=”14804″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Doamne, a trecut o vesnicie de cand n-am mai scris pe blog si imi era atat de dor de voi!!! Voiam sa va pregatesc ceva special pentru a sarbatori cei 6 ani pe care i-a implinit blogul meu la inceputul lunii februarie, dar dupa cum probabil stiti, am fost bolnava. Racita. Cobza. De doua ori, una dupa alta. Bonus šŸ˜€ Asa ca, pana ma mai adun si va ispitesc cu ceva mai decadent, va daruiesc o inimioara dulce, cu lapte de cocos si biscuiti amaretti, o panna cotta delicioasa si reconfortanta. Pentru toate doamnele care imi calca pragul zilnic, sau oricand šŸ™‚

La multi ani, fete dragi, de ziua noastra!!!

 

Ingrediente:

– 200 ml lapte de cocos

– 400 ml smantana dulce pentru frisca

– 120 g zahar

– 100 g ciocolata alba

– 1 varf de cutit scortisoara (optional)

– 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule

– 50-60 g amaretti sau fursecuri Alcazale (fara umplutura)

– ornamente de zahar…inimioare mai ales šŸ˜›

 

Mod de preparare:

Se inmoaie gelatina in apa rece (in atata apa cat sa treaca cu doua degete peste). Daca folositi foite, rupeti-le in jumatate si cufundati-le intr-un bol incapator plin cu apa rece. Se vor hidrata mai bine. Lasati-le aprox. 15 minute, sa se umfle.

Se amesteca pe foc laptele de cocos cu smantana pentru frisca si zaharul. Se rupe ciocolata in bucatele si se adauga compozitiei; se amesteca pana se topeste. Se ia oala de pe foc si se adauga gelatina, bine scursa de apa. Se amesteca energic si se lasa la racit (gelatina se topeste in compozitia fierbinte). Se adauga scortisoara, daca va place.

Se pregatesc 4-5 forme inimioara (puteti folosi si cupe sau pahare). Se uda si se tapeteaza cu folie alimentara transparenta. Cand compozitia de panna cotta e bine racorita, se amesteca din nou foarte bine, se strecoara si se toarna in formele pregatite. Se aseaza in fiecare forma 8-10 amaretti sau fursecuri. Se cufunda la interval de cateva minute in compozitie, ca sa se inmoaie si sa-si pastreze forma. La final, amaretti se intorc cu partea neteda in sus si se aranjeaza uniform (cand formele se vor rasturna, vor arata minunat!!!).

Panna Cotta se pune la frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte, dupa care se rastoarna pe un platou sau pe farfurii individuale. Se orneaza cu bombonele de zahar sau nuca de cocos colorata:

[shashin type=”photo” id=”14805″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se savureaza cu maaare pofta!!!! Uitati-va doar cat de bine arata in sectiune šŸ˜›

[shashin type=”photo” id=”14806″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Bile de ciocolata cu nuca de cocos

 

[shashin type=”photo” id=”13994″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Scumpii mei prieteni, sint atat de fericita!!! Tati meu drag a trecut cu bine peste operatia pe inima de acum cateva zile, operatie care a durat aproape 8 ore. Mi s-a dus nodul din gat si disperarea din privire. Zambesc din nou, cu lacrimi mari de fericire…
Daca as fi avut credinta macar cat un graunte de mustar nu ar fi trebuit sa ma uimeasca aceasta reusita (desi e o minune, avand in vedere cu cate probleme grave s-au confruntat doctorii), in ziua operatiei fiind Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Si cu o zi inainte Sfantul Grigorie Decapolitul. Iar Sfantul Luca si Sfantul Nectarie, mari doctori fara de arginti, au ascultat rugaciunile mele si ale lui mami si i-au fost alaturi clipa de clipa lui tati…
Totusi, desi operatia a decurs bine, sint inca sub efectul celor intamplate. Acum e la reanimare si asteptam sa treaca cu bine peste acest sfarsit de saptamana. Sint sigura insa ca zilele urmatoare imi vor readuce voiosia, sper eu, molipsitoare si bucuria de a sta din nou in bucatarie…

Dumnezeu sa il binecuvanteze pe domnul doctor Marian Gaspar impreuna cu echipa sa si pe voi toti impreuna cu cei dragi voua, pentru toate rugaciunile si gandurile bune pe care ni le-ati trimis. N-o sa va pot multumi niciodata. Dar pot sa imi arat recunostinta asa cum stiu eu mai bine, oferindu-va o bomboana de ciocolata cu nuca de cocos. Buna tare, desi simpla, de post…

Acum viata e din nou frumoasa šŸ™‚

 

Ingrediente:

– 300 g biscuiti

– 200 ml lapte de cocos

– 100-120 g nuca de cocos proaspat rasa

– 80 g margarina

– 100 g zahar

– 100 g ciocolata neagra (75 % cacao)

– fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Intai de toate va voi dezvalui cateva ponturi despre alegerea si spargerea unei nuci de cocos. Astfel, trebuie sa stiti ca o nuca de cocos buna e una mai grea, asta insemnand ca are mai mult lapte si e proaspata. Ca sa fiti siguri de asta, scuturati nuca ca sa auziti cat „lapte” are in interior.

Spargeti apoi nuca de cocos strapungand cu un tirbuson sau cu varful unui cutit una din gaurile de la baza (sint trei „puncte”, mai inchise la culoare, din care doar unul e mai usor de strapuns). Se scurge laptele intr-un pahar (Bogdi meu drag ii bea imediat) si se sparge cu un ciocan sau satar, batand usor in „fisurile” deja facute. Se despica nuca de cocos in jumatate sau in mai multe bucati iar coaja se inlatura cu un cutit de curatat legume. Veti obtine un miez aromat si zemos pe care il puteti savura ca atare sau il puteti rade fin si-apoi folosi la aceasta reteta šŸ™‚

…aveti nevoie, asadar, de aproximativ 120 gĀ nuca de cocos rasa pe razatoarea mica.

In continuare se pune laptele de cocos la fiert impreuna cu nuca de cocos proaspata, rasa, si zaharul. Se lasa pe foc mic 2-3 minute, amestecand des. Se adauga margarina si se amesteca pana se topeste. Se pune ciocolata rupta in bucatele si dupa ce s-a topit se mai lasa sa dea cateva clocote. Se toarna compozitia peste biscuitii macinati si se amesteca energic.

Se lasa compozitia la racit cateva ore. Se poate aromatiza cu cateva picaturi de esenta de rom sau vanilie. Se formeaza apoi bile ce se dau prin fulgi de nuca de cocos.

Foarte bune!!!!

[shashin type=”photo” id=”13995,13996″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va pup si va doresc din toata inima multa sanatate!!! Daca inca ii aveti pe parintii vostri langa voi, lasati totul si mergeti si imbratisati-i. Spuneti-le ca ii iubiti nespus. Eu asa am facut mereu si slava Domnului, voi mai face šŸ™‚




Inghetata Bounty

 

Dragii mei, astazi am pentru voi o alta reteta de inghetata ce are ca punct de plecare delicioasa inghetata de vanilie, reteta de baza, si anume inghetata Bounty!!!!!!!!! šŸ˜›

Stiti foarte bine ca acum cateva zile am preparat o inghetata de ciocolata, absolut seducatoare :D, dar dupa ce am gustat din inghetata Bounty, pe care o vedeti mai sus in poza, n-am mai fost atat de sigura care e preferata mea šŸ˜‰
Ador nuca de cocos, si ciocolata, iar aceasta inghetata le are pe amandoua!!!

 

Ingrediente:

  • o portie inghetata de vanilie
  • Bounty trio (85 g)
  • 3 linguri lapte de cocos sau lapte condensat
  • baton Bounty (57 g)

 

Mod de preparare:

Preparati inghetata de baza, de vanilie, cu link mai sus la ingrediente.
Pastrati-o la congelator pana cand preparati crema de cocos.

Astfel, puneti laptele de cocos la fiert, la bain-marie sau microunde, impreuna cu batoanele Bounty trio (asa am folosit eu, dar voi puteti folosi si batoane Bounty ambalate altfel, care sa insumeze 85 de grame) taiate in bucatele. Lasati-le sa se topeasca usor, amestecand des. Luati vasul de pe foc si lasati compozitia la racit.
Amestecati apoi cu inghetata de vanilie si repuneti la congelator pentru cca. 1 ora.
Scoateti inghetata si bateti-o bine cu mixerul de mana sau cu o furculita. Adaugati batonul Bounty (57 g), taiat in bucatele mici si amestecati bine. Puneti inghetata la congelator pentru cca. 2 ore, dupa care o puteti servi.

Eu am ornat inghetata cu inca cu un Bounty „mini”, sa fie!!! šŸ˜€
E delicioasa, sa o incercati!!!!!!

Sfat: Daca nu aveti lapte de cocos sau lapte condensat, nu va ingrijorati, il puteti inlocui cu lapte simplu, de vaca.




Prajitura cu mac si nuca de cocos

Dragilor, daca inca nu v-ati hotarat cu ce „dulce” sa va inviorati sfarsitul de saptamana, am eu o propunere:Ā prajitura cu mac si nuca de cocos, rapida, usor de facut si delicioasa, asa cum v-am obisnuit de ceva timp incoace.
Cei care adora nuca de cocos si macul…eu da!!! :D…vor fi foarte placut surprinsi!!!!!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
– 8 albusuri
– 200 g. zahar
– 5 linguri faina
– 100 g. mac macinat
– 100 g. nuca de cocos

Pentru crema:
– 8 galbenusuri
– 200 ml. lapte
– 100 g. zahar
– 3 linguri faina
– 200 g. unt

Pentru decor:
– fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma; se adauga treptat zaharul, batand in continuare. In bezeaua obtinuta se incorporeaza faina cernuta, apoi macul si nuca de cocos, amestecand usor, cu miscari verticale.
Se unge cu unt o tava cu dimensiunile de aprox. 25×35 cm. sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia si se niveleaza; se coace la foc mijlociu (175 grade C) timp de 20-25 de minute.
Se freaca galbenusurile cu zaharul (cu mixerul) timp de cca. 2 minute sau pana cand se albeste compozitia. Se amesteca cu faina cernuta si laptele cald si se fierbe la bain-marie pana se ingroasa. Se amesteca mereu, ca sa nu se lipeasca crema de vas, iar cand s-a ingrosat, se stinge focul. Se lasa apoi crema la racit.
Se freaca untul spuma; se incorporeaza, lingura cu lingura, crema fiarta.
Se intinde crema peste blatul racit din tava si se pune la frigider pentru cel putin o ora.
Se taie in bucati si se serveste rece.




Tort cu capsuni si nuca de cocos

Acest delicios tort cu capsuni si nuca de cocos ne-a inviorat mini-vacanta de 1 mai!!!
Daaa, am urmat traditia si ne-am facut de lucru si cu niste gratare (poze mai jos…pupici dulci, Angi!!!) dar tot la tortul asta ne-a ramas gandulĀ  šŸ˜€
Se face foarte usor si e perfect pentru zilele insorite care deja ne-au coplesit :))

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 250 g unt moale (lasat din timp la temperatura camerei)
  • 200 g zahar
  • 6 oua de marime mijlocie
  • 400 g faina
  • 100 g nuca de cocos (fulgi)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 4-5 linguri lapte de cocos sau lapte de vaca
Pentru crema:
  • 350 g ciocolata alba
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 300 g capsuni
  • dulceata de capsuni
Pentru insiropat:
  • 300 ml apa
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura lichior de cocos (optional)
Pentru decor:

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Tapetati o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, bateti untul inmuiat cu zaharul timp de 2-3 minute; adaugati, pe rand, ouale intregi, amestecand foarte bine dupa fiecare (cu un mixer ar fi ideal). Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati-le in compozitia de oua. Adaugati nuca de cocos si laptele de coco, amestecand usor cu o spatula.
Rasturnati amestecul in tava pregatita si nivelati suprafata. Coaceti timp de 35 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul tortului iese curata. Lasati sa se raceasca in forma si apoi scoateti tortul pe un gratar. Taiati blatul racit pe doua niveluri, pe orizontala (veti obtine 3 blaturi aprox. egale).

Pentru crema, puneti ciocolata alba intr-un castron, deasupra unei cratite cu apa care fierbe la foc mic. Atentie: castronul cu ciocolata nu are voie sa atinga apa, asa ca umpleti cratita de jos doar pe jumatate. Ciocolata trebuie sa se topeasca la aburi (nu degeaba procedeul se numeste bain-marie, adica „in baie de aburi”)
Desigur, puteti topi ciocolata si la microunde, dar neaparat la putere mica si cu opriri dese de amestecat.
Lasati apoi ciocolata sa se racoreasca.
Taiati in bucatele mici ciocolata cu lapte (sau neagra). Bateti frisca pana se intareste usor, apoi turnati-o, amestecand, in ciocolata alba racorita. Incorporati apoi bucatelele de ciocolata cu lapte.
Preparati siropul, punand apa si zaharul la fiert intr-un ibric, pe foc mic, timp de cca. 5 minute. Adaugati lichiorul de cocos cand siropul s-a mai racit. Lasati sa se raceasca complet.
Asezati primul blat pe un platou. Insiropati-l bine si ungeti-l cu o lingura mare de dulceata de capsuni. Intindeti o treime din crema si nivelati. Asezati deasupra celalalt blat, insiropati-l si ungeti-l, la fel ca cel de la baza, cu o lingura mare de dulceata de capsuni. Intindeti cealalta treime de crema; asezati deasupra ei, cat mai uniform, un strat subtire de capsuni (taiati capsunile in felii subtiri). Acoperiti cu ultimul blat, pe care de asemenea il insiropati (cam siropos tortul asta šŸ˜› ) si ungeti cu dulceata. Intindeti ultima treime de crema si nivelati suprafata.

Puteti adopta tehnica blatului mijlociu, adica blat insiropat, uns cu dulceata si „tapetat” cu feliute subtiri de capsuni la toate blaturile. Va fi si mai savuros!!!
Pentru decor, taiati in felii, pe lungime, capsunile si asezati-le deasupra in doua cercuri care se suprapunĀ  partial, cat si in centrul tortului. Incalziti usor dulceata de capsuni; treceti-o printr-o sita, pentru a separa semintele. Ungeti capsunile cu gem, folosind o pensula. Raciti la frigider timp de o ora (minim)
Serviti apoi cu poooofta!!!!Ā :))

E incredibil de bun!!!!

 

Si gratar, si balaceala…cum va spuneam :))

Mai vreau!!! šŸ˜€