Chec in trei culori

[shashin type=”photo” id=”16448″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

 Tort cu trei feluri de ciocolata am deja, asa ca de ce n-as avea si-un chec in trei culori?! :D. Nu e in intregime de ciocolata, dar are un strat generos de nutella (daca gasiti cumva nougat, si mai bine!!!) si inca doua, cu migdale si fistic. Absolut delicios!!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 100 g. unt

– 100 g. zahar

– un praf de sare

– 2 oua mari

– 180 g. faina

– 2 lingurite praf de copt

– 2 linguri iaurt sau 4 linguri lapte

– 50 g. fistic crud, nesarat, macinat

– 50 g. migdale sau nuci macinate

– 50 g. nutella sau nougat

– 100 g. ciocolata cu lapte pentru ornat sau zahar pudra

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit).

Se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul pana cand amestecul se spumeaza. Folositi cu incredere mixerul! :D. Se adauga un praf de sare (cat luati cu trei degete) si ouale intregi. Se amesteca bine. Se adauga faina amestecata cu praf de copt si iaurtul sau laptele (rece). Se imparte compozitia in trei. In prima portie se adauga fisticul macinat, in a doua, migdalele sau nucile macinate. Compozitia de nougat sau nutella (ori alta crema de alune mai ieftina) se topeste la bain-marie sau la microunde (aveti grija sa nu se infierbante prea tare), se lasa 2-3 minute sa se racoreasca si se adauga la a treia portie.

Compozitiile diferit „colorate” se toarna, pe rand, in tava de chec unsa si presarata cu faina szau tapetata cu hartie de copt (doar baza). Daca vreti sa obtineti un aspect marmorat, treceti cu o furculita prin aluat. Checul se coace cca. 35 de minute sau pana trece de testul scobitorii. Dupa ce s-a racit, se scoate din forma si se glazureaza cu ciocolata topita sau, mai simplu, se pudreaza cu zahar praf 🙂

[shashin type=”photo” id=”16446,16445,16447″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Prajitura Nougat

[shashin type=”photo” id=”16056″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragilor, aceasta prajitura Nougat, incredibil de gustoasa si cremoasa, pe care am descoperit-o acum multi ani la Vi, o prietena minunata care m-a fermecat cu maiestria preparatelor ei, a mai stat pe masa noastra, dar din motive evidente :P, nu s-a lasat fotografiata…acum insa am preparat-o cu mai multa grija, dandu-i, dupa cum vedeti, atentia cuvenita.
De data asta am avut si nougat (pentru care ii multumesc din tot sufletul prietenei mamei mele, Anca) dar cu toate astea am refacut si varianta cu crema marshmallow, pentru cei care nu gasesc nougat (o gasiti la sfarsitul postarii)…desi sa stiti ca nugatul se mai poate inlocui si cu nutella.

Ambele variante sint absolut delicioase!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ingrediente  pentru o tava clasica de aragaz, de cca. 38 cm/36 cm. masurata in interior, stiti voi 🙂

Pentru blat:
– 6 galbenusuri
– 4 albusuri
– 100 g. zahar
– 80 g. faina
– 1 lingurita praf de copt
– 40 g. cacao
– 50 ml. lapte
– 5 picaturi esenta de rom

Pentru crema:
– 2 galbenusuri
– 20 g. amidon alimentar
– 80 g. zahar
– 300 ml. lapte
– 285 g. unt
– 100 g. nougat sau marshmallow cream
– 50 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

Marshmallow Cream:
5 foite gelatina sau 10 g. granule gelatina (la plic)
– 140 g. glucoza lichida (energizant) sau miere
– 175 g. zahar
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 185 ml.
lapte sau apa

Pentru decor:
– 150 g. ciocolata cu lapte sau amaruie

Intro 😛
In primul si primul rand vreau sa va reamintesc cum arata „batonul” cu nuga, in caz ca gasiti pe undeva asa ceva…vi l-am mai aratat, fericita tare, si aici: Tort „Corabie de pirati”
…iar in spatele lui, se regasesc batoanele de martipan, cu care am muuulte alte planuri :P…va rog nu ma urati pentru asta, caci si eu le-am primit, de la aceeasi doamna scumpa 🙂

[shashin type=”photo” id=”16060″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cam asta e consistenta nugatului, nici tare, nici moale, cu „note” apetisante de aluna arsa, si caramel…si cu un gust pregnant de ciocolata de casa!!!!!!!!! Vaaai, e o nebunie, am mancat jumate’ de baton pe loc 😛

[shashin type=”photo” id=”16061″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:
Blat: se incalzeste cuptorul la 200 grade C (foc puternic).
Se bat albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar; se tin la frigider pana cand se folosesc.
Se amesteca galbenusurile cu restul de zahar pana cand se deschid la culoare si devin spumoase 😛
Se adauga faina si praful de copt, ambele cernute; cacaua se dizolva in lapte si se adauga, impreuna cu esenta de rom, in aluat. Se amesteca bine cu mixerul.
Se adauga o parte din cantitatea de albusuri batute, amestecand usor cu o spatula, pana cand se incorporeaza bine; se continua asa pana se termina albusurile, amestecand de sus in jos, ca si la pandispan, pentru ca aerul sa nu evadeze 😛

Se pregateste tava (aveti nevoie de tava mare de la aragaz) care se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt; se unge si hartia cu unt, dupa care se toarna aluatul. Se niveleaza cat mai bine, eu cu o lingura, ca sa „cuprinda” in totalitate tava. Se loveste apoi tava dedesubt cu palma pana ce coca se uniformizeaza pe toata suprafata tavii. O sa bolboroseasca putin, da’ o sa-i treaca :)) …o sa faca mici bule de aer la suprafata, adica 🙂
Se coace blatul cca. 8 minute; daca blatul se umfla tare intr-o parte, nu va ingrijorati, isi va reveni cand il scoateti. Pe un prosop de bucatarie se aseaza o bucata de hartie de copt, peste care se presara zahar pudra. Se scoate blatul din cuptor si se rastoarna peste prosopul astfel pregatit. Se inlatura imediat hartia de pe blat, cu grija insa sa nu rupeti blatul; daca o lasati mai mult, va fi mai greu s-o scoateti.
Blatul se pudreaza si pe partea de sus, dupa care se „infasoara” exact ca mai sus, in hartie si prosop. Se lasa sa se raceasca complet:

[shashin type=”photo” id=”16050″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Crema: se amesteca amidonul cu zahar si 2, 3 linguri de lapte din cantitatea totala de 300 ml. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca bine.
Restul de lapte se infierbanta; se toarna crema cu amidon in lapte si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa bine. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand.
Se bate untul spuma intr-un bol incapator; se adauga treptat crema cu amidon, mixand bine in tot timpul asta.
Se topeste nugatul impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, la bain-marie; se toarna apoi, impreuna cu esenta de rom, in crema de lapte. Se mixeaza pana cand crema devine catifelata si foarte fina:

[shashin type=”photo” id=”16052″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asamblarea prajiturii:
Se aseaza blatul pe o planseta; se masoara 3 parti egale pe lung si se feliaza:

[shashin type=”photo” id=”16051″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Crema se imparte in 3 parti egale. Se unge cu o parte de crema primul blat:

[shashin type=”photo” id=”16053″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza deasupra cel de-al doilea blat, si o alta portie de crema; se acopera prajitura cu cel de-al treilea blat si se imbraca cu crema ramasa, din care puneti deoparte cateva linguri pentru ornat 😉

[shashin type=”photo” id=”16054″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se topeste ciocolata la bain-marie si se toarna deasupra prajiturii; se niveleaza repede cu un cutit, pentru ca altfel ciocolata se intareste si nu se mai poate intinde frumos. Se pune la frigider pentru minim 3, 4 ore (cel mai bine e sa o lasati peste noapte), dupa care se feliaza:

[shashin type=”photo” id=”16055″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se orneaza fiecare bucata de prajitura cu crema pusa deoparte si se serveste cu poooofta!!!!!
…cu mare pofta, veti vedea 😛

[shashin type=”photo” id=”16057″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aici, intr-o ipostaza mai festiva 😉

[shashin type=”photo” id=”16058″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Iar aici aveti varianta prajiturii cu crema marshmallow, care se prepara asa:
Se dizolva gelatina in lapte sau apa circa 5 minute, se adauga zaharul si se pune la bain-marie sau pe foc foarte mic, amestecand pana se dizolva totul si incepe sa fiarba usor. Se retrage apoi de pe foc si se lasa la racit circa 5-10 minute.
Se pune glucoza sau mierea intr-un castron impreuna cu esenta de vanilie. Cind gelatina s-a mai racit se adauga peste miere, mixind la viteza mare pentru cca. 10 minute. Va arata ca frisca batuta, dar totusi  vartoasa ca o crema. Se poate adauga culoare pt diversificare. 

Asa arata o bucatica de crema Marshmallow, dupa ce a stat la frigider, spumoasa dar inchegata bine, drept pentru care atunci cand am folosit-o, am mixat-o bine (am folosit mixerul de mana, ala bat care imi catifeleaza si cele mai nazuroase creme :D)
Asadar, daca nu gasiti nugat, faceti aceasta crema, si folositi 150 g., restul putand fi folosit la inca o portie de prajitura 😛

[shashin type=”photo” id=”16062″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prajitura Nougat cu crema Marshmallow, facuta la repezeala :D, dar extrem de gustoasa!!!

[shashin type=”photo” id=”16059″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu va pot spune, de fapt, care dintre ele a fost mai buna 😛
Trebuie sa incercati una din ele, sau chiar pe amandoua!!!! Va spun eu ca nu vor rezista mult :)))

Reteta preluata de la Cuisinette




Cuburi pralinate

Nu stiu daca va puteti inchipui cat de bune sunt aceste cuburi pralinate, atat de apetisant cladite in trei straturi 😛 , dar va spun eu ca sunt delicioase!!!!!!
Am folosit ultimele pachetele de nougat si martipan, si pot spune ca am facut alegerea perfecta in ceea ce priveste folosirea lor!
Aici, la piratii lui Bogdi puteti vedea cum arata nougatul si martipanul de cumparat. Daca insa nu aveti de unde sa cumparati asa ceva (si, din pacate, nu prea aveti, mie mi le-a adus mami din Danemarca) puteti folosi echivalentele delicioase pe care vi le expun aici: in loc de nougat, puteti folosi aceeasi cantitate de nutella, iar martipanul il puteti inlocui, cu mare incredere,cu acesta facut in casa: Martipan, care chiar daca nu pare prea apetisant, datorita culorii inchise imprumutate de la cojile de migdale, este absolut delicios si cat se poate de natural (cojile se pot inlatura usor, daca lasati migdalele la inmuiat in apa peste noapte sau le puneti in apa clocotita cateva secunde).

Desigur, daca nu aveti martipan, si nici nu vreti sa va pierdeti timpul facandu-l in casa 😀 , puteti cladi aceste delicioase cuburi numai din doua straturi: un strat de ciocolata si unul de nuga (sau nutella). Iar desaupra puteti presara bucatele de alune sau fistic. S-aveti poftaaaaaa!!!

 

Ingrediente:
  • 300 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 50 g unt
  • 300 g martipan
  • 1 lingura zahar pudra
  • 300 g nougat
  • 5-6 linguri smantana pentru frisca
  • 1, 2 linguri cacao

 

Mod de preparare:

Ciocolata se marunteste si se topeste impreuna cu untul la bain-marie (daca aveti nesansa ca compozitia sa vi se taie, adaugati un cub sau chiar doua de gheata, sau apa foarte rece, si ciocolata isi revine ca prin minune 😛 )
Se toarna intr-o forma de dimensiune mica (a mea a avut aprox. 26 cm lumgime si 16 cm latime), tapetata cu folie de bucatarie transparenta (in modul asta, veti putea scoate mai usor minunatia din cutie, desi o puteti felia chiar in forma).
Martipanul se amesteca cu zaharul pudra; se intinde pe planseta presarata cu zahar pudra o foaie de marimea formei.
Imediat ce stratul de ciocolata s-a intarit putin se aseaza foaia de martipan deasupra si se preseaza usor.
Cu ajutorul mixerului se amesteca nougatul cu frisca si se repartizeaza egal peste stratul de martipan.
Compozitia de praline se tine pentru cel putin 4 ore la frigider, desi ideal ar fi toata noaptea, cum am lasat-o eu.
Cand se servesc, se taie in patrate, mai mici, mai maricele, cum vreti, si se pudreaza cu cacao.
Daca le serviti intr-un cadru mai festiv, asezati-le frumos in hartiute speciale pentru bomboane sau chiar de muffins (dar sa nu fie din alea gigantice 😀 )

Spumoase, savuroase, cu gust intens de ciocolata si alune, absolut delicioase!!!

Pentru voi, cu mare drag:

Sfat: Acest „dulce” este minunat de sarbatori, cand il puteti transforma, spre deliciul si bucuria copiilor, in iepurasi pralinati, daca e Paste, sau in omuleti de zapada pralinati, daca e Craciun…folosind, bineinteles, formele speciale 🙂