Muffins cu ness si glazura de cafea

Dragilor, am facut ieri seara aceste muffins cu ness si glazura de cafea fiindca aveam mare nevoie de un boost de energie (energie pura, fara vitamine 😀 )…dar si pentru ca nu v-am mai dat niciun semn de viata de doua saptamani…

Nu vreau sa va povestesc prea multe despre ce fac eu atunci cand nu postez sau nu gatesc si nu ma simt prea bine, pentru ca imi place ca blogul meu sa ramana senin si aducator de bucurie, dar nu pot sa nu  va marturisesc ca de la inceputul anului nu ma gandesc decat la momentul ala in care o sa pot din nou fugi…sau pedala…sau cobori scari mici si mari, fara sa ma tin de balustrada… Problema mea cu spatele a devenit „apasatoare”, haha, fapt pentru care inspiratia si pofta mea de gatit, altadata de nestavilit, au atins acum cote minime. Ei, nu-i bai, trecem noi si peste asta (chiar, e careva dintre voi reumatolog sau vreun doctor ce repara coloana?! 😛 )

Plimbati-va si pentru mine, prieteni dragi, si bucurati-va de fiecare pas pe care-l faceti, de fiecare leganare (eu nu ma mai pot da pe balansoar) si de fiecare clipa petrecuta afara!!!

V-am intristat, asa e?! :))) Las’ ca in cateva zile vine ziua mea si-atunci vom sarbatori cum se cuvine!!!!! Va imbratisez cu drag pe toti si va las clipul asta, care pe mine ma umple de bucurie!!!

Pentru voi, prieteni!!! <3

 

Ingrediente:

Pentru muffins:

– 3 lingurite cafea solubila, instant (ness)

– 2 lingurite apa fierbinte

– 180 g unt

– 180 g zahar brun

– 3 oua

– 170 g faina

– un praf de sare

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 1 lingurita bicarbonat

 

Pentru glazura de cafea:

– 70 g unt (80% grasime)

– 50 g zahar pudra

– 3 lingurite cafea solubila, instant (ness)

– 2 lingurite apa fierbinte

 

!!! Sfat: daca nu vreti sa folositi ness, puteti folosi aceeasi cantitate de cafea, foarte, foarte tare (valabil si pentru muffins, si pentru glazura).

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu forme de hartie o forma de muffins cu 12 „cupe”. Eu am folosit de data asta niste forme din aluminiu, de unica folosinta, pe care le-am pastrat pentru o portie de lava cake 😀 (le fac si pe alea cat de curand, sper…). Nu mi-au iesit decat 8 bucati, dat fiind faptul ca sunt mai mari. Sunt ideale daca nu aveti forma de muffins, fiindca nu se deformeaza la copt si le puteti aseza fara probleme pe tava mare de aragaz (intra si mai multe in felul asta).

Pentru muffins, se dizolva ness-ul in apa fierbinte; se lasa deoparte.

Se bate untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul brun (puteti folosi si alb) cateva secunde bune, dupa care se adauga ness-ul dizolvat si ouale (plus praful de sare). Intr-un bol separat, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul. Se cern deasupra compozitiei cu cafea si se amesteca scurt, pana la omogenizare. Aluatul rezultat se toarna in formele pregatite; se niveleaza usor suprafata cu dosul unei linguri. Muffins-urile se coc cca. 18 minute sau pana cand trec de testul scobitorii. Nu le lasati mai mult de-atat pentru ca se vor usca! Se lasa apoi la racit in forme.

Pentru glazura de cafea, se dizolva ness-ul in apa fierbinte si se lasa putin sa se racoreasca. Se bate bine untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul pudra si se adauga „crema” de ness. Se amesteca foarte bine, dupa care se glazureaza muffins-urile racite.

Asa arata gata coapte:

Noi le-am savurat langa o ceasca de cafea! 😀

 

Pentru Bogdi, insa, si pentru mami a mea, care nu iubeste cafeaua (nu stiu cum e posibil asa ceva 😀 ), am pus deoparte cateva neglazurate:

Si-am prins si-o mica sectiune! :))

Mi-au placut tare mult!!!

Iar aici aveti o alta varianta de briose cu cafea, la fel de savuroasa. Spor si pofta!!!




Cheesecake cu cafea

Acest cheesecake cu cafea este uimitor!!!! Nu stiu sa va spun ce-mi place mai mult la el: crema spumoasa de cafea…sau poate baza de fursecuri?! 🙂 E ceva de vis, e una din retetele alea care-ti raman pe veci in suflet. Sau in stomac!!! 😀

Ideea cu fursecurile, ca baza, in loc de-un blat obisnuit de biscuiti sau unul copt, vine de la Ina Garten, pe care o admir nespus!!! Sper sa il incercati, pentru ca e si usor de facut, e fara coacere si e absolut delicios!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru „blat”:
Pentru crema:
  • 500 g branza mascarpone
  • 500 g smantana pentru frisca
  • 200 g zahar
  • 2 lingurite nes (cu varf)
  • 2 linguri zahar nerafinat (brun)
  • 100 ml lapte fierbinte
Pentru decor:
  • fulgi de ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Se unge o forma de tort (cu diam. de 26 cm) cu ulei.

Se prepara crema de cafea: se bate frisca lichida, rece, impreuna cu zaharul, intr-un bol tinut cu 10 minute inainte la frigider (puneti si paletele mixerului la frigider, odata cu bolul). Bateti cca. 2-3 minute incontinuu, pana cand prinde consistenta:

Se bate branza mascarpone cateva secunde (puteti sa folositi 250 g crema de branza si 250 g mascarpone); se adauga un praf de sare (cat luati cu doua degete) si se amesteca bine. Nesul se amesteca cu zaharul brun si cu laptele fierbinte. Se lasa sa se racoreasca putin si se adauga apoi in branza mascarpone. Veti obtine o crema spumata:

Cele doua compozitii se amesteca foarte bine (cu o spatula). Se imparte in trei parti si se lasa deoparte.

In continuare, se aseaza un strat de fursecuri cu cafea la baza formei; se rup bucati din alte fursecuri (mai putin reusite) si se pun in spatiile goale:

Se toarna o parte de crema peste stratul de fursecuri:

Se mai pune un strat de fursecuri:

Se acopera cu inca o parte de crema si se acopera cu un ultim strat de fursecuri:

Tortul se termina cu ultima portie de crema, nivelata frumos. La final, veti avea 3 straturi de fursecuri si 3 straturi de crema.

Cheesecake-ul se lasa neaparat la frigider peste noapte!!!

Se aseaza apoi pe un platou si se acopera cu un strat de ciocolata neagra, tocata (eu aveam o cutiuta cumparata):

Cand il serviti, il taiati felii cu un cutit foarte bine ascutit (nu zimtat!), cu grija, fara graba, apasand constant daca intalniti vreun blocaj…adica vreo bucatica de ciocolata neagra, rebela, ascunsa in vreun fursec 😀

E savuros, nu foarte dulce, cu gust puternic de cafea!!!!!!!!

Il ador! :))




Fursecuri cu cafea si ciocolata neagra

[shashin type=”photo” id=”18553″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu prea vreau sa recunosc, dar sunt dependenta de cafea!!! 😀 Uneori, cand simt ca parca pica ceru’ pe mine, numai un Tiramisu rece si insiropat ma mai poate salva!!! Tocmai de-aia, de Pasti, dupa atata munca si timp petrecut in bucatarie, m-am gandit si la mine, la cum as putea sa ma rasfat maxim, haha!!! Pai, in primul rand cu niste fursecuri cu cafea si ciocolata neagra, si-apoi cu un tort fara coacere cu cafea. Unic, uimitor!!!!!! …pe care o sa vi-l arat maine…

Veti avea nevoie si de fursecurile astea, asa ca incepeti sa framantati!!! 😀

 

Ingrediente pentru cca. 26 de bucati:

– 280 g faina

– 1 lingurita bicarbonat de sodiu

– un praf de sare

– 150 g zahar nerafinat (brun)

– 1 ou mare

– 150 g unt

– 2 lingurite nes

– 1 lingura cafea fierbinte (sau apa)

– 60 g ciocolata neagra (minim 50 % cacao)

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare, de fursecuri (tava de la aragaz e perfecta!).

Se bate oul cu zaharul pana se spumeaza usor; se adauga untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, si se amesteca totul foarte bine (cu mixerul). Se amesteca nesul cu cafeaua sau apa fierbinte; pasta obtinuta se adauga in amestec. Faina se cerne impreuna cu bicarbonatul si se adauga in compozitie. Se amesteca bine. La sfarsit, se adauga ciocolata neagra tocata cu cutitul (in cubulete mici).

Se iau gramajoare din aluat, cu o lingurita (se umple bine lingurita), si se pun pe hartia de copt, la distanta unele de altele. Se aplatizeaza fiecare gramajoara cu degetele sau cu o spatula, pentru ca altfel cresc prea mult la copt. Se coc 10 minute:

[shashin type=”photo” id=”18554,18555,18556,18557″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se lasa sa se raceasca si se servesc langa…pot sa zic, o cafea?! 😀

[shashin type=”photo” id=”18558,18560″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca vreti, le puteti trasa cateva fasii de ciocolata alba sau cu lapte, dar eu ma grabeam sa termin sedinta foto :)))

Sunt grozave, trebuie sa le incercati!!!

[shashin type=”photo” id=”18559,18561,18562″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Fursecuri cu ness

Dragilor, v-am promis o gramada de retete de Craciun. Fursecuri, mai ales. Nu stiu insa daca aceste fursecuri cu ness, in forma de stelute, vor fi pe placul vostru, dar nu pot decat sa sper ca da! 🙂

Au iesit atat de bune, incat nu am mai avut nevoie de cafea astazi!!! 😀

 

Ingrediente pentru cca. 50 de bucati:
  • 250 g faina
  • un praf de sare
  • 20 g cacao
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingura ness
  • 150 g unt
  • 1 ou mare
  • 80 g zahar pudra (vanilat)
  • 50 g ciocolata alba

 

Pentru voi, cu drag!!! <3

 

Mod de preparare:

Se cern intr-un bol incapator faina, praful de sare (cat luati cu trei degete), cacaua si praful de copt ; se adauga nessul si se amesteca totul foarte bine.

Intr-un alt bol, se pune untul moale (lasat din timp la temperatura camerei) si se mixeaza cateva secunde, la viteza mare, pana se spumeaza usor. Se adauga zaharul praf, se amesteca bine si se adauga oul intreg. Se adauga amestecul uscat si se bate compozitia putin cu mixerul, dupa care se framanta cu mana. Veti obtine un aluat minunat, pe care il veti modela sub forma de bila. Se lasa la frigider minim o ora, sau daca va grabiti, il turtiti bine (in forma de dreptunghi) si il puneti la congelator, intr-o punga, pentru cca. 20 de minute.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma mare (de la aragaz) cu hartie de copt.

Se presara pudra de cacao pe masa de lucru; se intinde aluatul, nu foarte subtire, si se decupeaza fursecuri cu o forma steluta sau bradut, sau cu orice alta forma „de Craciun” 🙂

Fursecurile se aseaza in tava, destul de aproape unele de altele, pentru ca nu cresc mult la copt. Lasati fursecurile la copt 8 minute, maxim 10, ca sa nu se usuce! Daca aveti cuptor cu ventilatie, puteti pune doua tavi in cuptor, la copt, cum am facut si eu!

Cand sunt gata, se scot pe un platou si se orneaza cu ciocolata alba, topita. Asta e tot!!!

De bucurie ca au iesit atat de bune, le-am facut o gramada de poze 😀

Le impartim cu voi, cu mare drag, fiindca sunt cu adevarat delicioase!!! Nu va recomand insa sa le mancati seara, din cauza lingurii pline cu ness :))

Inca o tura de poze, pazea!!!!! 😛




Prajitura cu crema de branza si nes

[shashin type=”photo” id=”15867″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prajituri cu branza am deja destule pe blog, si cu nes cam tot pe-atat :P, dar o prajitura cu crema de branza si nes, atat de buna si atat de usor de facut ca asta pe care v-o arat acum, n-aveam. Ii veti adora blatul crocant de nuca, crema fina si glazura ferma de ciocolata!!!!!!

Nu sint sigura ca pana la sfarsitul anului voi reusi sa va mai aduc vreo prajitura, dar vreo doua torturi tot v-aduc 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 100 g. faina

– 100 g. zahar

– 120 g. ciocolata amaruie

– 100 g. unt

– 1 lingurita nes

– 100 g. nuca

– 2 oua mari

– 1 praf de copt (10 g.)

 

Pentru crema:

– 350 g. branza mascarpone sau philadelphia

– 80 g. unt

– 120 g. zahar pudra

– 2 plicuri zahar vanilat

– 1 lingurita rasa scortisoara

 

Pentru glazura:

– 200 g. ciocolata amaruie sau cu lapte

– 2 linguri unt

– 5 linguri smantana dulce pentru frisca

– 2 lingurite nes

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se topeste pe foc mic ciocolata, rupta in bucatele,  impreuna cu untul si nesul pana cand compozitia devine omogena. Se da deoparte, si cand e calduta se incorporeaza zaharul si ouale, pe rand. Se bate compozitia cu telul sau mixerul foarte bine, pana devine lucioasa. Se pune apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si miezul de nuca taiat bucatele. Se toarna aluatul intr-o tava de aprox. 20 x 30cm. tapetata cu hartie de copt si se coace timp de  15 minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se scade temperatura (la 170 grade C) si se mai coace cca. 5 minute sau pana cand trece de testul scobitorii.

Pentru crema, se amesteca crema de branza cu untul moale, lasat cu 1-2 ore inainte la temperatura camerei, zaharul pudra si scortisoara. Se intinde peste blatul copt si racit si se pune la frigider pana se prepara glazura.

Pentru glazura, se topeste pe baie de aburi ciocolata taiata bucatele cu nesul, frisca lichida (nebatuta) si untul si se intinde imediat peste prajitura. Se tine la frigider pentru cel putin 30 de minute, apoi se serveste taiata in bucati, cu un cutit tinut in apa fierbinte (stes de fiecare data cand feliati).

[shashin type=”photo” id=”15864,15865″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi, cu drag 🙂

[shashin type=”photo” id=”15866″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Puteti inlocui crema de branza cu branza dulce de vaci, trecuta prin sita.




Prajitura cu blat de bezea si crema de nes

Prajitura cu bezea si crema de nes a fost, fara niciun dubiu, inventata pentru mine!!! 😀

Ador cafeaua, nesul, chiar si Inka, atunci cand ii musai 😛 , si bezelele aproape la fel de tare, asa ca aceasta prajitura era predestinata sa apara. Intr-o frumoasa zi de vara, cum e astazi!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de bezea:
  • 6 albusuri
  • 280 g zahar
  • 8 linguri pline cu nuca
Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3, 4 lingurite nes
  • 200 g unt gras (80% grasime)
Pentru ornat:
  • nuci maruntite

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 150 grade C (foc mic spre mediu). Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de aprox. 25 x 35c.

Pentru blatul de bezea cu nuca, se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mai bat cca. 3 minute pana cand spuma e tare, ca la bezele. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca usor, cu o spatula, nu cu mixerul!!! Se toarna compozitia in tava pregatita (tava se poate unge cu unt si presara cu nuca macinata, daca nu aveti hartie de copt) si se niveleaza. Blatul se coace timp de 35 de minute. Se lasa apoi la racit:

Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul la bain-marie cca. 5-8 minute, din momentul in care apa de dedesubt incepe sa clocoteasca. Tineti minte ca apa din vasul de jos nu are voie sa atinga fundul vasului in care este crema. Doar aburii au voie 😀  Se adauga apoi untul rece, taiat in bucatele si nesul, si se mai lasa inca vreo 8 minute sau pana cand compozitia se ingroasa. Se amesteca des. Crema se lasa apoi la racit timp de minim 3, 4 ore. Eu am facut-o seara si dimineata de-abia am asamblat prajitura. Va sfatuiesc sa faceti la fel!!!

La final ar trebui sa arate cam asa:

In continuare, se taie blatul pe jumatate, cu un cutit zimtat:

Jumatatea de blat, care este putin mai groasa, ramane ca baza pe platou. Cu tot cu hartia de copt.

Se pune apoi jumatate de crema pe foaia de bezea, se niveleaza si se acopera cu blatul ramas, in asa fel incat marginile (mai groase) sa fie opuse. In felul asta, prajitura are tinuta (blaturile se intercaleaza perfect 😛 )

Acum se indeparteaza hartia de copt de pe blaturi, daca ati folosit asa ceva, desigur, prin procedeul numit: pensulare cu apa 😀 , cum am aratat si aici: Rulada trenulet. Prima data o indepartati pe cea de sus, dand de cateva ori cu pensula de bucatarie uda pe intreaga suprafata (in felul asta, hartia se dezlipeste foarte usor) iar apoi printr-o miscare ferma rasturnati prajitura, si o indepartati si pe cea care era jos, si acum a ajuns sus. Ati inteles ceva?! 😀 Sper ca da!!!

Se intinde crema ramasa deasupra si se niveleaza:

Se presara nucile maruntite:

Tocate cu cutitul sau date prin blender cateva secunde…la fel de impresionant 😀

Prajitura se tine la rece cateva ore. Cu cat mai multe, cu-atat mai bine, dar nu cred ca e omeneste posibil sa rezisti atat de mult in fata unei asemenea ispite 😀  Eu am tinut-o doar 2 ore, dupa care am feliat-o. Cu un cutit zimtat!!!

Muuult prea buna!!!!!!!!!

…dar totusi, v-am pastrat si voua si o bucatica 😛

Pupici dulci tuturor!!!!




Tort de revelion cu ciocolata si nes

 

Iubitii mei, acest tort delicios cu crema de ciocolata si nes va este dedicat cu toata dragostea!!!! Ati fost alaturi de mine, unii dintre voi inca de la inceput, din 2007, altii m-ati descoperit pe parcurs…dar indiferent de momentul in care ati intrat in viata mea, si eu in a voastra 😛 , tin mult sa va multumesc pentru cuvintele minunate cu care mi-ati incalzit inima si pentru admiratia pe care mi-o purtati!!! Ma bucur enorm sa stiu ca m-ati luat, cu incredere, cu voi in bucatarie si ca „familia” noastra de gurmanzi se largeste pe zi ce trece 🙂

Sper ca si de acum incolo sa va incant cu retete deosebite (probabil mai mult dulciuri 😀 ) si sa ma bucur impreuna cu voi de reusitele voastre culinare in fata familiei sau a prietenilor. Va urez din toata inima „La multi ani”, sa fiti mai sanatosi, mai impliniti, intr-un cuvant: mai fericiti!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua

– 6 linguri zahar pudra

– 1 plic zahar vanilat (Bourbon)

– 3 linguri jumatate faina

– 25 g unt topit

 

Pentru crema:

– 4 galbenusuri

– 4 linguri zahar

– 4 lingurite lapte

– 3 linguri faina

– 3 lingurite nes

– 2 lingurite cacao

– 200 g unt

– 2 linguri lichior crema de whisky

– 200 g ciocolata cu lapte

 

Pentru sirop:

– o canita apa (200 ml)

– 2 linguri zahar

– 1 lingurita esenta de rom

 

Pentru ornat:

– 100 g ciocolata cu lapte sau amaruie

– 100 g ciocolata alba sau martipan

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu zahar si zahar vanilat. Se adauga galbenusurile, untul topit si racit si faina cernuta. Se amesteca cu grija cu o spatula pana la omogenizare (sau cu mixerul, la treapta cea mai mica de viteza). Se toarna compozitia intr-o forma cu diam. de 18 cm. tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor timp de aproximativ 20 de minute.

Pentru crema, se freaca galbenusurile cu zaharul tos, laptele, nesul, cacaua si faina, dupa care se pun la bain-marie. Din momentul in care apa de dedesubt incepe sa clocoteasca, se da focul la minim si se tine crema pe foc, amestecand des, timp de cca. 10 minute. La final, se adauga untul rece, taiat in bucatele. Se amesteca pana se topeste, se adauga lichiorul crema de whisky si se da la rece. Dupa ce a stat o ora, doua la frigider se scoate si se bate cu mixerul. Separat, se topeste ciocolata cu lapte si se adauga in crema cu nes, amestecand bine. Daca vedeti ca crema este inca prea lichida, topiti 3 foi de gelatina (6 g gelatina granule) si incorporati-le cremei. Crema se pune la frigider pana in momentul asamblarii tortului.

Se prepara siropul din apa si zahar tinute pe foc 3-5 minute. Se lasa sa se racoreasca si se adauga esenta de rom.

Se taie blatul in trei si se insiropeaza fiecare blat pe masura ce il asezam in forma. Se scot 5-6 linguri din crema pentru ornat, iar restul cremei se imparte in jumatate. Cu o jumatate de crema se unge primul blat, asezat inapoi in forma cu inel, iar cu cealalta jumatate se unge celalalt blat. Blatul mai subtire, de deasupra, va fi „capacul” tortului. Se insiropeaza si el, usor. Se tine tortul la frigider pentru cca. 30 de minute, dupa care se scoate si se imbraca cu crema pusa dinainte deoparte (pentru ca tortul sa iasa bine din forma treceti cu un cutit pe marginea tortului).

Se topeste ciocolata cu lapte si se toarna deasupra capacului formei de tort tapetata cu hartie de copt. Se da la frigider 10 minute, dupa care se desprinde cu grija si se aseaza deasupra tortului. Se orneaza tortul cu ore, ca la ceas,  din martipan sau ciocolata alba si cu clopotei si bombonele argintii.

 

Un adevarat tort de revelion!!! 🙂

[shashin type=”photo” id=”14763″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

La multi ani!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”14764″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

P.S. Cu sectiunea ma intorc dupa ce revin la realitate 😀

 

Sfat: Daca vreti sa folositi o forma de tort cu diam. de 26 cm. dublati cantitatile (la crema puteti folosi doar 300 g unt).




Tort Latte Macchiato

Dragii mei, de ce oare inceputurile sunt atat de importante?! De ce atunci cand se implinesc nu-stiu-cati ani de la „ceva”, momentul nu poate trece neobservat?! Poate pentru ca fiecare inceput e o speranta, si e intotdeauna cel mai frumos?! Scriu pe blogul asta, iata, de deja 5 ani de zile, ani care-au zburat ca clipele. Pe multi dintre voi va am inca de la prima reteta aproape, pe altii v-am castigat pe drum, dar si acum, ca si atunci, ma anima aceleasi arzatoare sentimente si dorinte, una dintre ele fiind aceea de a va imprieteni cu bucataria 🙂
Va multumesc, asadar, pentru ca ma urmariti, si indragiti (am intuit asta dupa numarul mesajelor voastre, unul mai frumos si mai emotionant ca altul).

Tortul aniversar de anul acesta este, la prima vedere, un tort delicat dar puternic si deosebit dupa ce ii descoperi aroma: Tort Latte Macchiato!!!!! Si pentru ca nu toata lumea adora cafeaua asa cum o ador eu, voi reveni cu inca o dedicatie dulce, cu ciocolata probabil, care, precum se stie, e pe placul tuturor. Surprizele dulci din anii trecuti vor fi afisate la sfarsitul postarii, dat fiind faptul ca si-au savurat deja momentul de glorie 🙂

Tortul Latte Macchiato este unul fin si usor, si atat de placut aromat. La noi s-a bucurat de un succes nebun!!!
La multi ani mie, alaturi de voi!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru blat:
  • 125 g unt moale (lasat din timp la temp.camerei)
  • un varf cutit de sare
  • 125 g zahar
  • 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
  • 2 oua mari
  • 75 g faina
  • 50 g amidon
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 3 linguri mari lapte
Pentru crema de iaurt – alba 🙂
  • 750 g iaurt gras, cremos (grecesc)
  • 200 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 5 foi gelatina sau 10 g granule de gelatina
Pentru crema de nes- cafenie 😛
  • 450 g iaurt gras, cremos (grecesc)
  • 150 g zahar brun sau alb
  • 3 linguri nes (cafea solubila)
  • 3 foite gelatina sau 5 g granule de gelatina
  • 100 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
  • 2 linguri cacao
  • forma/sablon in forma de inimioara

 

Mod de preparare:

Blat:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade (foc potrivit).
Intr-un castron incapator se freaca untul cu zaharul, cu mixerul, pana ce amestecul se spumeaza iar zaharul nu se mai simte. Se adauga apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Faina, amidonul si praful de copt se cern si se adauga impreuna cu laptele in compozitia cu unt, astfel: 2 linguri amestec uscat, mixeru’ in functiune 😛 , o lingura lapte, mixer din nou…si tot asa, pana cand se inglobeaza toate ingredientele.
Se unge cu o lingurita de unt o forma de tort cu inel, cu diam. de 26 cm (doar baza); se tapeteaza cu hartie de copt, in asa fel incat numai baza sa fie acoperita…cum am facut aici: Tort de post
Se pune aluatul in forma si se netezeste. Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate inelul si se lasa sa se raceasca complet.

Crema alba:

Se amesteca iaurtul cu zaharul, simplu si vanilat, pana cand se topeste.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece; daca folositi foite de gelatina, apa trebuie sa treaca cu trei patru degete peste gelatina. Daca, insa, folositi granule de gelatina, puneti doar 150 ml apa. Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece cca. 10 minute, iar dupa ce s-a hidratat, se scurge de apa (doar foitele se scurg, pentru ca granulele vor absorbi toata apa) si se topeste la microunde sau la bain-marie. Nu mult, timp de 3-5 secunde sau pana cand vedeti ca s-a topit. Nu are voie sa fiarba, caci isi pierde calitatile de inchegare!!!
Se ia apoi o lingura de crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se toarna in compozitia mare, de iaurt. Se amesteca totul foarte bine. Se bate frisca si se adauga cremei de iaurt, amestecand energic.
Se aseaza blatul in forma in care a fost copt si se inchide inelul. Se toarna 2/3 din crema de iaurt peste blat si se niveleaza. Se da la frigider pentru cca. 30 de minute.
Restul de crema se pastreaza la temperatura camerei.

Crema de cafea:

Se amesteca iaurtul cu zaharul brun sau alb, pana se topeste. Se adauga nesul (praf sau granule) si se amesteca bine. Se inmoaie si topeste gelatina dupa cum am precizat mai sus 😉
Se bate frisca si se amesteca impreuna cu gelatina topita in crema.
Crema de cafea se intinde peste crema alba si se netezeste. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute.

Finalizare: crema de iaurt, alba, ramasa, incheie glorios acest tort cu aroma puternica de cafea.
Tortul se pune la frigider pentru minim 5-6 ore. Ideal ar fi peste noapte, cum am facut eu…
Inainte de servire, se trece cu un cutit bine incalzit intre crema si marginea tortului, pentru a se desprinde usor. Se inlatura inelul si se transfera pe platoul de servit.

Decor:

Cu ajutorul unei forme-inimioara, de fursecuri (desi atunci veti obtine inimi negre), sau al unui sablon, cum mi-a facut mie Cipi meu drag 🙂

Decorati tortul, pudrand cacao in interiorul formelor si serviti cu drag si pofta, asa cum trebuie servit un asemenea tort!!!

Deliciul surprins in imagini:
…cu 5 inimioare, cate una pentru fiecare an de blog 🙂

Te puuuup, Cipi!!!!!!

Pentru voi, prieteni dragi!!!!!!

…cu tot cu sectiune 😛

Va pup dulce pe toti si va multumesc pentru ca ma luati cu voi in bucatarie!!!

 

P.S. Linkurile torturilor din anii trecuti:

Primul an de blog: Tort de banane si ciocolata
Al doilea an de blog: Tort de piersici cu mure
Al treilea an de blog: Prajitura Tiramisu la cupa
Al patrulea an de blog: Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie

Multa, multa pofta!!!!!!!!

P.P.S. Daca vreti sa pape si copilasii, inlocuiti nesul cu nesquik si ciocolata cu lapte, rasa fin (tineti ciocolata vreo 10 minute la congelator inainte de a o „prelucra”).




Fursecuri oua de Pasti

[shashin type=”photo” id=”14855″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Astazi va aduc o alta portie de fursecuri de Pasti, fursecuri espresso, in forma de ou 😛 La fel de incantatoare si delicioase ca cele cu unt!!! Daca e Craciun, dati-le forma de globuri, decupand aluatul cu gura unui pahar, si apoi ornati-le cat mai fantezist 🙂

 

Ingrediente:

Pentru figurine:
– 100 g alune/migdale/nuci
– 220 g faina
– 200 g unt (rece)
– 1 galbenus (ou mare)
– 1 praf de sare
– 100 g zahar pudra
– 2 lingurite nes
– 1 lingura (rasa) cacao

Pentru ornat:
– 100 g ciocolata cu lapte
– 100 g ciocolata alba

Mod de preparare:
Se prajesc alunele la cuptor, la foc potrivit (180 grade C.) timp de 5-8 minute (aveti grija sa nu se arda). Se lasa la racit si apoi se macina.
Se framanta un aluat din faina, sare, unt, galbenus, zahar pudra, nes, cacao si alune macinate.
Se lasa la rece pentru minim 30 de minute.

„Echipa”, din nou in actiune :))
…tot atunci se pregateau si fursecurile iepurasi si oite, cum va ziceam mai devreme:

Se intinde aluatul pe o plansa presarata cu faina si se decupeaza formele dorite…la noi oua…
Bogdi la carma :))

…si Amalia:

Au fost atat de fascinati de ceea ce faceau, incat in doar cateva secunde au terminat de stantat intreaga suprafata 😀

Se aseaza fursecurile pe o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor, la 170 grade C (foc domol), timp de cca. 12 minute:

Se lasa apoi la racit:

In vase separate, se topeste ciocolata alba si cea cu lapte, la bain-marie ori la microunde.
Se glazureaza jumatate din fursecurile obtinute, cu ajutorul unei pensule de bucatarie, cu ciocolata cu lapte:

…iar cealalta jumatate cu ciocolata alba:

Se pastreaza putin din fiecare sortiment de ciocolata topita si se toarna in cate o punga careia i se face o gaura foarte mica; se orneaza, dupa plac, fursecurile (eu in contrast, pe alea albe le-am ornat cu negru, iar pe cele negre cu alb 😛 )

Desigur, le puteti lasa si simple, doar ornate cu ciocolata:

Se servesc, bineinteles din cosulete „fabricate” de copii:

Au placut tuturor la nebunie!!!
…iar copiii mei dragi au primit mii de felicitari si pupicuri 😀

Forma noastra „ou” a fost atat de micuta, si nerabdarea atat de mare, incat ornarea a lasat de dorit 😀 …dar nu as da pentru nimic in lume tura noastra de fursecuri, plina de veselie, pe una cu fursecuri impecabil ornate!!!!

P.S. Daca stiti ca mananca si copiii, inlocuiti nesul cu nesquik.
Le puteti orna cu bombonele mici si colorate.




Prajitura Brath

[shashin type=”photo” id=”15066″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Prajitura Brath, cea mai buna prajitura cu nuca si nes, cu muuulta nuca si nes, poate fi acum savurata de toti iubitorii de cafea si nuca!!!!!!!!!!!!!!
…eu am facut-o ca sa ma razbun pe mohoreala de afara 😀

 

Ingrediente:

Blat:
– 6 oua
– 140 g. zahar
– 140 g. nuci macinate
– 1 lingura si jumatate de faina
– 1 pliculet praf de copt (10 g.)

Crema:
– 250 g. unt
– 2 galbenusuri
– 200 g. zahar pudra
– 1 pachetel zahar vanilat
– 7 linguri de nes (rase, nu cu varf :P)
– 150 g. nuci

Glazura:
– 200 g. zahar pudra
– 3 linguri cacao
– 3 linguri unt
– 4 linguri apa

 

Mod de preparare:

Blatul:
Se separa ouale; se bat galbenusurile impreuna cu zaharul pana se albesc.
Albusurile se bat spuma, cu un varf de sare, intr-un bol de sticla, de preferat, si neaparat curat si uscat, dupa care se adauga, usor, cu o paleta, galbenusurilor.
Se adauga nucile macinate si faina in care s-a pus praful de copt (ambele cernute).

Se toarna aluatul intr-o tava, de aprox. 25/35cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace cca. 35-40 de minute la foc mediu (pe-acolo pe undeva, pe la 180 grade :P). Faceti, pentru orice eventualitate, testul scobitorii. Il stiti, nu?! …daca scobitoarea iese curata, dupa ce ati intepat blatul cu ea, e de bine :D, daca nu, o mai lasati un pic la cuptor…

Daca va ganditi sa coaceti blatul seara, asa cum am facut eu, dezlipiti-i neaparat hartia, caci altfel se usuca prea tare.
…pentru a se dezlipi mai bine de blat, udati usor hartia…am explicat si-aici procedeul.

Crema:
Se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zaharul si cele doua galbenusuri (daca nu va incanta galbenusurile crude-n crema, nu le adaugati; crema iese minunat si fara ele :P). Se adauga vanilia si nesul, pe care il veti dizolva, in prealabil, intr-o cana cu doua, trei linguri de apa fierbinte.
Se amesteca totul foarte bine (nesul trebuie sa fie rece cand il omogenizati cu untul!!!)

Nucile, intregi, se rumenesc la cuptor (2, 3 minute). Se maruntesc apoi cu un cutit, nu cu robotul de bucatarie 😛

Se amesteca cu crema de nes:


Blatul meu, care parca arata altfel la lumina zilei 🙂

Se intinde crema peste blatul racit:

Se da la frigider pentru cca. 30 de minute (daca crema e indeajuns de rece, glazura, pe care am sa v-o prezint mai jos, se va intinde frumos deasupra ei)

Glazura:
Intr-o cratita se pun 4,5 linguri apa si 3 linguri rase de unt. Se lasa sa dea un clocot, dupa care se ia de pe foc, se adauga zaharul cu cacao si se amesteca bine. Cand se racoreste putin se intinde peste crema:

Eu am pus doar 3 linguri de apa, ca na, asa era reteta (by the way, am luat-o dintr-un nr. stravechi de „Mami” :P) si a fost cam greu de intins…mai sus, la ingrediente, insa, am modificat intreaga „operatiune” 🙂

…dar pe cand ma pregateam sa intind si ultimele doua linguri de glazura, mi-a venit stralucita idee de a mai adauga un pic de apa, pentru a o fluidiza..astfel ca am repus-o pe foc, doar pana cand s-a omogenizat compozitia, si apoi am turnat-o, glorioasa, deasupra prajiturii: fasii inguste, in lung si-n lat 😀

A iesit tare bine 🙂

Cu mare drag impart cu voi cele mai dichisite bucati 😛


Negrait de buna 🙂

Taaare-as vrea s-o incercati…

 

Sfat: Puteti sa micsorati cantitatea de nes, de la 7 linguri la 5 sau 6 (eu sint obsedata de cafea, asa ca… :D)




Spuma de ciocolata in straturi

Dragii mei, pentru ca, dupa cum deja ati aflat, ziua mea de nastere de anul asta a fost cam „ploioasa” si la propriu si la figurat, si n-am avut deloc stare sa pregatesc vreun tort, vreo nebunie (aveam idei o mie, da’ degeaba 😀 ), am ales, totusi, un desert simplu, o spuma de ciocolata in straturi, pe care am „asamblat-o” cat de festiv am putut…ca sa ne sarbatorim frumosii ani petrecuti impreuna…eu si sotul meu iubit 😛
…si bine-am facut, caci a fost o surpriza delicioasa, hihi…
Singurul inconvenient, daca pot sa-i spun asa, ar fi faptul ca aceasta reteta nu va fi pe placul multora dintre voi, deoarece contine oua crude…insaaaa, m-am gandit eu si la voi: puteti sa folositi, in locul spumei de ciocolata, delicioasa crema de ciocolata de la cupola de ciocolata
Va multumesc, din nou, pentru minunatele urari (si nu numai eu) si astept impresiile voastre in legatura cu acest „dulce” ce noua ne-a placut nespus!

 

Ingrediente pentru 4 portii:

– 1 blat de pandispan de cacao
– 200 g ciocolata de lapte
– 4 oua
– 2 linguri zahar vanilinat
– 400 ml frisca lichida
– 50 g zahar
– 1 plic praf intaritor pentru frisca
– 4 linguri ciocolata rasa sau nes

Se prepara un pandispan de cacao urmand pasii de la pandispanul simplu (cu link in rosu, mai sus) inlocuind, dupa cum veti citi, 2 linguri din cele 5 de faina cu cacao.
Se coace intr-o forma de copt dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt:

Se taie blatul in 8 patrate mici (in cazul meu, fiindca asa sint bolurile mele de desert 😀 )…sau in cerculete, daca alegeti sa „montati” spuma intr-un pahar sau bol rotund. Cerculetele le taiati cu buza unui pahar, desigur…


Capetele pandispanului se mananca pe loc, cu maaare pofta :)))


Se topeste ciocolata in bain-marie.
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar vanilinat.
Crema de galbenus se inglobeaza in ciocolata:


Se bat 125 ml frisca. Se bate albusul bezea, cu zahar.
Se omogenizeaza inauntru frisca si bezeaua:


Rezulta o compozitie spumoasa, aerata:


Se da la frigider pentru cca. o ora, timp in care restul de frisca se bate cu praf intaritor.
La mine, spuma a stat mai mult, fapt care ma bucura nespus, caci astfel va pot arata ce consistenta cremoasa si atragatoare are:


E atat de buna, incat va atrag foarte serios atentia sa nu gustati prea mult din ea…n-o sa va mai puteti opri :))

Se insiropeaza fiecare bucatica de blat, eu cu cafea putin indulcita, sau cu sirop de zahar ars, etc.
Se aseaza apoi straturi alternative de blat, crema si frisca (ordinea lor e chiar la alegerea voastra)


Se orneaza cu ciocolata rasa sau nes (da, da, eu am ales nesul 😀 ) …si se pastreaza la rece pana in momentul servirii:


Cu mare drag, si pentru voi…


…o bucatica :)))




Prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si nes

[shashin type=”photo” id=”16366″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Cine ar putea refuza o felie din aceasta minunata prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si nes, care pe langa faptul ca e rapida mai e si extrem de delicioasa??!!! Eu, una, niciodata :)))

Ingrediente:

Pentru blat:
– 4 albusuri
– 220 g zahar
– 250 g nuca de cocos

Pentru stratul de ciocolata:
– 2 linguri cacao
– 2 linguri zahar
– 1 lingura nes
– 100 g ciocolata cu lapte/amaruie
– 2-3 linguri lapte

Pentru crema:
– 500 ml smantana pentru frisca
– 1 plic praf de budinca instant de vanilie, Creme-Ole (ce nu necesita fierbere)
– 2, 3 linguri zahar

Pentru decor:
– ciocolata rasa

 

Mod de preparare:

Batem albusurile spuma impreuna cu zaharul pana rezulta o spuma tare si lucioasa.
Se pune nuca de cocos si se amesteca cu o paleta.
Punem compozitia la copt intr-o forma tapetata cu hartie de copt (aprox. 20 x 30cm.) la 160 grade (foc domol), pana se aureste deasupra, nu mai mult!!!
Lasam la racit, fara sa scoatem hartia de copt, fiindca blatul e foarte casant. Dupa ce se raceste, il rasturnam pe platoul de servit si scoatem cu mare grija hartia; incepem asamblarea prajiturii apoi.

Pentru stratul de ciocolata, punem toate ingredientele intr-un vas pe bain-marie pana se omogenizeaza dupa care se pune imediat peste blatul racit.

Pentru crema de vanilie punem impreuna smantana cu praful si zaharul si mixam.
Crema rezultata se pune peste stratul de cioco.
Se rade deasupra ciocolata si gata 🙂
Se pune la frigider cateva ore apoi se taie dupa preferinta.

E cea mai reusita combinatie de gusturi: nuca de cocos, ciocolata si nessssssssss 😛

Sfat: Puteti folosi crema de vanilie facuta in casa in locul plicului cu budinca instant:

Crema de vanilie

Budinca de vanilie

 

Reteta de la Alis




Bombite de ciocolata

Aceste bombite de ciocolata cu baza crocanta din pufarine (varianta mea 😛 ) sunt atat de gustoase, incat va va fi foooarte greu sa va opriti din a le „gusta” :)))
Le puteti servi si asa simple, dar daca adaugati cateva bombonele colorate, sau stelute mici albe, vor putea inchipui niste braduti de Craciun, devenind si mai speciale!

Ingrediente:

Baza:
  • 200 g ciocolata de lapte sau amaruie
  • 150 g nutella
  • 200 g de fulgi de orez sau pufarine
Crema:
Prima varianta: Ciocolata amaruie
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 400 g ciocolata amaruie
  • putin nes (optional)
A doua varianta: Ciocolata alba si mocca
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 300 g ciocolata alba
  • 1 lingura de nes
Glazura:
  • 350 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 3 linguri unt topit sau ulei

 

Mod de preparare:

Prima data se pregateste crema care trebuie sa stea in frigider minim 4 ore.
Punem la fiert smantana impreuna cu ciocolata rupta bucatele, amestecam pana se topeste, adaugam nesul si mai lasam pe foc 1-2 minute, avand grija sa nu dea in clocot.
O punem in frigider pentru minimum 4 ore, apoi o batem la mixer-daca vreti o crema mai aerata se mai poate adauga inca 250 ml de smantana pt frisca:

 

Facem baza: amestecam ciocolata topita cu nutella si cu fulgii de orez…eu am folosit pufarine fiindca n-am gasit fulgi de orez 😛

Compozitia ce rezulta se pune intre 2 foi de hartie de copt si se intinde cu sucitorul pana cand ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm grosime:

O punem apoi la congelator cca, 20 min pana se intareste, apoi decupam diferite forme sau cercuri, daca vom „construi” deasupra lor braduti 🙂
Se poate intampla ca foaia sa se sfarame, mai puteti pune niste ciocolata topita si repetati procesul.

Punem cu spritul crema deasupra fiecarei forme, apoi punem bombitele in congelator minim 2 ore pana se intareste crema:

 
Dupa ce crema s-a intarit incepem sa pregatim glazura: topim ciocolata pe baie de aburi si abia dupa ce s-a topit adaugam uleiul. Lasam sa ajunga la temperatura camerei si apoi cufundam (sau turnam deasupra) bombitele inghetate in glazura:

Lasam sa se intaresca glazura.

Se pastreaza la congelator pana la servire.Inainte de a le servi le lasam la temperatura camerei cateva minute.

Sectiune:

Delicioaseeeee!!!!!!!!!! 🙂



Tort parfait in trei culori

Attached Image

Un tort parfait in 3 culori :P, pe care il faceam si in liceu, si pe care il degustam cu aceeasi placere 🙂

Ingrediente:

– 6 oua
– 300 g zahar
– 500 ml lapte
– 500 ml frisca lichida
– 2 linguri de faina
– 2 linguri de cacao
– 2 lingurite de nes
– 4 pliculete de zahar vanilat


Mod de preparare:
Mai intai se pune laptele la fiert.
Cele 6 oua se separa. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si faina pana devine o crema.
Se pune laptele putin cate putin peste crema de oua si se amesteca bine. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa.
Aceasta compozitie se imparte in trei vase si se lasa sa se raceasca.
Intre timp se bate frisca pana sta tzeapana . La fel si cu albusurile.
Dupa ce s-a racit crema de oua, se pune in fiecare vanilie.
Nes-ul se dizolva in putina apa si cacaua tot la fel dizolvata in putina apa apoi se pune frisca si albusurile batute spuma in cele trei compozitii.
Se amesteca toate foarte bine.
Se imbraca o oala in celofan sau folie alimentara si se pune primul strat de cacao.
Dupa ce s-a inghetat acesta foarte bine, se pune al doilea de vanilie si dupa ce s-a inghetat si asta se pune ultimul de nes. Se lasa la inghetat, in congelator.

Portia lui Bogdi 🙂

Attached Image


Attached Image

Portia noastra:

Attached Image

Attached Image
Attached Image

Attached Image

Attached Image

Reteta preluata de la Aliza




Prajitura Rigo Jancsi

Prajitura Rigo Jancsi, pentru noi toti, iubitorii de ciocolata!!!! 😀

Este o prajitura incredibil de fina si gustoasa, pe care o puteti foarte usor transforma in tort, daca doriti sa va bucurati de gustul ei minunat…intr-o forma mai festiva!

 

Ingrediente:

Pentru un blat cacao (avem nevoie de 2 blaturi):
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri apa rece
  • 2 linguri cacao, cu varf
  • 4 linguri pline cu faina
  • 2 lingurite praf de copt
Pentru crema:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 400 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 2 lingurite ness cafe (optional)
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata cu lapte, topita
  • 2 linguri smantana pentru frisca
  • 1 lingura unt

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data crema, deoarece va trebui sa o lasam la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!
Se pune, asadar, intr-un vas la bain-marie, smantana pentru frisca si, in momentul in care incepe sa fiarba, se pune ciocolata rupta bucatele. Se lasa pana cand ciocolata este perfect topita (amestecati in tot timpul asta) dupa care se adauga nesul. O luam de pe foc si o lasam la racit, iar cand s-a racit, o punem in frigider (cu capac).

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt baza unei tavi de aprox. 20/30 cm.

Pentru un blat: se bat ouale spuma impreuna cu zaharul cca. 2 minute; se adauga apa, cate o lingura, pe rand. In final adaugam cacaua si faina, neaparat cernute. Dupa ce punem faina si cacaua, se amesteca cu mixerul, la cea mai joasa treapta. Se toarna compozitia intr- tava, niveland usor suprafata. Prajitura se coace aproximativ 15 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Se lasa apoi la racit. Se coace inca un blat, in acelasi mod. La sfarsit, veti avea doua blaturi subtirele care se stropesc (nu se insiropeaza prea tare) cu brandy, rom sau sirop (eu am facut un sirop la rece, din aprox. 150 ml apa + 1 lingura zahar pudra si esenta de rom).

Un sfat foarte util, inainte de a bate crema: puneti bratele mixerului la congelator cu 10 minute inainte de a bate crema si de-abia dupa aceea bateti crema. Se bate la putere moderata 2-3 minute, si cand e spumoasa, se bate la puterea cea mai mare inca 2-3 minute, sau pana cand se intareste. Nu deznadajduiti, in final va avea o consistenta matasoasa 🙂

Se finalizeaza prajitura, punand crema intre foi, iar deasupra glazura rezultata din topirea ciocolatei impreuna cu laptele si untul, la foc foarte mic sau la bain-marie. Desigur, puteti turna doar ciocolata simpla, topita. O alta varianta ar fi sa ungem partea de sus cu gem si sa presaram cacao.

Prajitura se taie bucati de dimensiunea dorita cu un cutit trecut prin apa fierbinte!

Eu am ornat-o cu bucatele de nuca (prajita, era si mai bine 😛 )

Sfat: In crema puteti adauga nuca putin prajita si taiata bucatele.

 

Pozele vechi 🙂

 

 

 

 

Reteta preluata de la Alis (adaptata)