Prajitura cu nectarine

Dragilor, nectarinul meu iubit da mari semne de oboseala, saracutul, de ceva timp incoace. A fost tare sensibil inca de cand l-am plantat, dar pentru ca a fost vanturat, fulgerat si supraincarcat an de an, i s-au tot rupt din crengi si acum n-arata tocmai bine. Sper sa supravietuiasca pana la urma si aceasta prajitura cu nectarine sa nu fie ultima pe care o fac cu zemoasele si delicioasele lui fructe!

Prajitura e foarte “bogata”, datorita ciocolatei si a nucii din compozitie iar vestea buna este ca o puteti face si cu alte fructe, cum ar fi piersicile sau merele.

Puteti s-o savurati cu o portie de frisca indulcita cu miere sau doar pudrata cu zahar praf si scortisoara. Mmm, s-aveti pofta!!! 🙂

 

Ingrediente:

  • 750 g nectarine (cantarite fara samburi)
  • 300 g unt
  • 200 g zahar
  • 150 g ciocolata alba
  • 5 oua mari
  • 50 g nuci (optional)
  • 350 g faina
  • 1 lingurita praf de scortisoara
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 5, 6 linguri dulceata de nectarine sau caise

 

Mod de preparare:

In poze arata bine nectarinul…iar fructele si mai si, asa ca sunt totusi bucuroasa 🙂

 

Pentru blat, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×24 cm.

Se prajesc nucile in tigaie cateva secunde, cat sa prinda aroma; se amesteca intruna, ca sa nu se arda (vor da un gust amar prajiturii). Nu se pune unt sau ulei in tigaie! Cand s-au mai racorit, se toaca marunt cu cutitul.

Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste; se lasa apoi sa se racoreasca.

Nectarinele se injumatatesc, iar fiecare jumatate se taie in feliute potrivite. Se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa deoparte.

Se amesteca untul (moale, la temperatura camerei) cu zaharul, cu mixerul, pana se spumeaza usor. Se adauga ciocolata topita in compozitie si se amesteca usor. Se pun ouale, pe rand, si se amesteca bine dupa fiecare. Nu va stresati daca vedeti ca intreaga compozitie pare ca taiata. Nu va afecta deloc rezultatul final. Adaugati nucile tocate si faina amestecata cu praful de copt (cernute in prealabil) si amestecati totul foarte bine. Adaugati praful de scortisoara, daca va place scortisoara 🙂

Turnati compozitia pentru blat in tava pregatita si nivelati. Luati feliile de nectarine in maini si lasati-le sa pice in voie deasupra blatului. Aveti grija sa le “rasfirati” cat mai uniform.

Dati prajitura la copt, timp de 30 de minute. Scoateti-o apoi din cuptor si ungeti-o, cat este inca fierbinte, cu dulceata de nectarine sau caise, trecuta prin sita (daca e prea groasa, se incalzeste mai intai). Eu am uns fructele cu o pensula de bucatarie (de silicon) si am folosit si miere.

A fost delicioasa!!!

Daca vreti, puteti sa faceti o glazura de ciocolata alba (200 g. ciocolata alba topita), pe care sa o turnati in fasii deasupra fiecarei bucati.

Pentru voi 🙂




Tort Amaretto cu crema de nectarine

 

[shashin type=”photo” id=”15399″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Dragi mamici, pitici, tatici, bunici 😛 , maine incepe scoala!!! Sau gradinita, dupa caz, asa ca va invit la un moment de relaxare in compania celui mai gustos tort de fructe pe care l-am mancat vreodata: Tort Amaretto cu crema de nectarine!!!! Impartasiti cu mine, Cipi si Bogdi meu scump care maine incepe clasa a treia, acest moment dulce si special. Blatul aromat si crema savuroasa va vor inveseli cu siguranta ziua!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 100 g pricomigdale (amarettini)

– 4 oua

– 3 linguri apa

– 100 g zahar

– 120 g faina sau 60 g faina+60 g amidon alimentar

– 2 lingurite praf de copt

 

Pentru crema:

– 3 nectarine potrivite, bine coapte, facute piure

– 2 nectarine mari, bine coapte, taiate cubulete

–  50 g zahar

– 250 ml smantana dulce pentru frisca

– sucul de la jumatate de lamaie

– 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule

 

Pentru jeleul de nectarine:

– 2 nectarine

– 1 lingurita suc de lamaie

– 1 plic zahar vanilat (10 g)

 

Pentru insiropat:

– 10 linguri lichior Amaretto, pentru adulti sau sucul proaspat stors de la 3 mere dulci, pentru copii

 

Pentru ornat:

– 250 ml smantana dulce pentru frisca

– 50 g pricomigdale (amarettini) intregi

– 50 g pricomigdale (amarettini) zdrobite

 

Inainte de toate, va prezint nectarinele noastre delicioase 🙂

Nu le laud degeaba, chiar sint cele mai dulci, zemoase si gustoase nectarine din lume!!!

[shashin type=”photo” id=”15409,15410″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Pentru blat, incalziti cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Faramitati pricomigdalele cu sucitorul sau la robotul de bucatarie. Bateti ouale spuma cu apa. Adaugati putin cate putin zaharul. Mai bateti spuma inca 2 minute, dupa care adaugati pricomigdalele faramitate, faina, amidonul si praful de copt, cernute.

Tapetati o forma de tort (diam. 26 cm.) cu hartie de copt sau ungeti-o cu unt si presarati-o cu faina. Turnati aluatul si nivelati. Puneti forma in cuptor pentru 25-30 de minute. Lasati apoi blatul sa se raceasca in forma. Scoateti-l din forma si taiati-l pe jumatate (veti obtine doua blaturi egale). Insiropati-le cu lichior sau suc de mere, dupa cum se cere 😛

Pentru crema, amestecati cele doua nectarine taiate in cubulete cu zahar si suc de lamaie. Lasati deoparte. Inmuiati gelatina in apa rece. Ori e foite, ori e granule, puneti apa destula. Doua, trei cani, pentru ca gelatina sa se hidrateze bine. Oricum, inainte de a o topi, apa se scurge. Se topeste apoi la bain-marie sau la microunde. Nu se lasa sa clocoteasca fiindca isi pierde calitatile de inchegare, ci doar pana cand se lichefiaza. Lasati-o cca. 1 minut sa se racoreasca si apoi amestecati-o cu piureul de nectarine (cele 3 nectarine pe care le-am mentionat mai sus, la ingrediente). Puneti la rece pentru cca. 5 minute. Bateti frisca si adaugati-o peste piureul de nectarine cu gelatina. Adaugati si cubuletele de nectarine cu zahar si suc de lamaie si amestecati totul foarte bine.

Asamblare: asezati unul dintre blaturi pe un platou si asezati in jurul lui inelul de tort detasabil al formei. Daca nu aveti asa ceva, asezati doar blatul inapoi in forma. Adaugati crema si nivelati. Acoperiti cu celalalt blat si apasati usor, sa intre putin in crema. Puneti tortul la frigider pentru cca. 4 ore. Va arata cam asa 🙂

[shashin type=”photo” id=”15400″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Procedeu jeleu de nectarine: decojiti cele 2 nectarine si treceti-le prin sita; adaugati zaharul vanilat si sucul de lamaie si amestecati bine. Puneti piureul la congelator timp de aprox. 20 minute.

Ornare: bateti bine frisca si puneti deoparte 4-5 linguri frisca batuta. Ungeti tortul cu frisca si neteziti bine cu un cutit suprafata tortului. Scoateti jeleul de nectarine din congelator si puneti-l intr-o punguta careia ii taiati foarte putin din varf. Desenati un gratar pe tort, cumva in felul asta 😛

[shashin type=”photo” id=”15401,15402″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Detaliu 😛

[shashin type=”photo” id=”15403″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Puneti frisca pusa deoparte intr-un aparat de spritat (sau tot o punguta) si faceti mici floricele. Asezati deasupra acestora cate o pricomigdala:

[shashin type=”photo” id=”15404″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15405″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ornati marginile tortului cu pricomigdalele zdrobite:

[shashin type=”photo” id=”15406″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si feliati rapid tortul, nu mai stati pe ganduri :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”15407″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E cel mai savuros tort cu fructe pe care l-am mancat!!!!!!!!!

 

Aici e langa deliciosul tort de ciocolata cu alune:

[shashin type=”photo” id=”15386″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Nectarine cupcakes

Muffins cu nectarine sau Nectarine Cupcakes, asa cum scrie in minunata mea carte “125 Best Cupcake Recipes by Julie Hasson”, pe care o am de vreo doi ani, dar din care, iata, nu am ajuns sa pregatesc nicio minunatie dulce pana acum :P. Noroc cu explozia de nectarine din anul asta!!!!! 😀
Au iesit foooarte bune, asa ca sper ca le veti incerca numaidecat.

Ingrediente pentu 12 bucati:

– 250 g. faina
– 180 g. zahar
– 3 oua
– 1 lingurita praf de copt
– un praf de sare
– 120 g. unt
– cateva picaturi esenta de vanilie
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
– 175 ml. lapte
– 2 nectarine bine coapte, fara samburi si taiate in felii subtiri
– miere si fulgi de nuca de cocos pentru ornat

Mod de preparare:

Amestecati intr-un vas faina, praful de copt si sarea, toate cernute. Lasati deoparte.

Intr-un castron incapator amestecati impreuna untul (la temperatura camerei) cu zaharul, folosind mixerul. Adaugati ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adaugati vanilia si coaja de lamaie, amestecand. Incorporati, alternand, mixtura de faina si laptele. Adaugati in compozitie feliutele de nectarine (le puteti taia si cubulete) si amestecati usor cu o spatula.
Umpleti formele de muffins cu compozitia de nectarine si dati la cuptor, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 25 de minute. Lasati-le sa se raceasca pe un gratar de bucatarie timp de 10 minute.
Scoateti-le cu grija din forme si asezati-le pe platoul de servit. Turnati deasupra fiecareia o lingurita de miere si presarati deasupra nuca de cocos.
…sau daca vreti sa fie 100 % “de” nectarine, ungeti-le cu gem de nectarine 😛

Delicioase!!!!!!!

Cartea din care promit sa va mai aduc bunatati 🙂

P.S. Puteti inlocui laptele cu lapte batut, iar nectarinele cu piersici.




Gem de nectarine sau piersici

Este pentru prima oara cand il prepar, dar cu siguranta nu va fi si ultima, fiindca ne-a cucerit pentru totdeauna cu gustul lui unic si desavarsit 🙂
O alta aroma a verii, asadar, surprinsa in borcane :P, gem de nectarine din nectarinul meu adorat, un gem extrem de aromat si delicios!!!!!!!
Voi, daca nu aveti nectarine, il puteti prepara in acelasi mod, cu piersici 😉

Ingrediente:

– 1 kg. nectarine/piersici
– 800 g. zahar
– zeama de la 1 lamaie mica

Mod de preparare:
Se aleg nectarine/piersici coapte, dar tari, care se desprind usor de pe sambure. Se injumatatesc, se scot samburii si se taie in cubulete sau se dau prin masina, daca aveti o cantitate mai mare de pregatit si va doriti ca gemul sa aiba o consistenta fina. Se fierb intr-o cratita incapatoare, la foc mic, impreuna cu zeama de lamaie pentru cca. 10-15 minute, amestecandu-se in tot acest timp (pentru ca gemul sa nu se prinda de fundul cratitei)
Cand compozitia incepe sa scada se adauga zaharul si se mai lasa la fiert aprox. 30 de minute sau pana cand gemul devine lucios. Se pune in borcane uscate si incalzite si se leaga cu celofan sau se capseaza.

P.S. O alta varianta ar fi, mai ales daca aveti timp sa lasati fructele cu zahar de pe o zi pe alta, sa urmati aceleasi etape descrise la gemul de caise 😉
In ambele moduri, va asigur, vor fi foooarte savurate!!! 😛




Tort de nectarine cu frisca si zmeura

Dragii mei, dupa cum se pare, vara se pregateste (spre disperarea mea 😀 ) sa-si ia la revedere, asa ca astazi am preparat pentru voi un tort sublim, de vara: cremos, fructat, delicat. Un tort de nectarine cu frisca si zmeura!!!!!

Am folosit, evident, nectarine si zmeura, culese din propria gradina 🙂
Degustatorii mei au fost foarte impresionati de gustul lui minunat, ceea ce ma face sa vi-l recomand din toata inima!!!

Ingrediente:

Blat:
  • 200 g zahar pudra
  • 100 g faina
  • 100 g amidon
  • 3 lingurite praf de copt
  • 200 ml lichior de oua
  • 200 ml ulei
  • 4 oua mari
Crema:
  • 8 foi gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 500 g nectarine decojite, bine coapte
  • sucul de la o lamaie
  • 180 g zahar
  • 250 g smantana acra, pentru gatit
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 250 g nectarine decojite
  • 250 g zmeura
Ornat:
  • 2 nectarine
  • 100-150 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic intaritor de frisca (10 g)
Sfat: puteti inlocui nectarinele proaspete cu piersici proaspete sau din compot, iar smantana cu iaurt.

 

In prim-plan, vedetele tortului 😛

Zmeura:

…si nectarinele, cu vedeta mea preferata, Bogdi, costumat in Spider-Man :))) …in plan indepartat, desenand de zor la foisor 😛

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 26 cm.

Pentru blat, se amesteca zaharul pudra cu faina, amidonul si praful de copt (cernute). Separat, se  bate lichiorul de oua cu uleiul si ouale, adaugate treptat; se inglobeaza apoi in faina. Nu se amesteca excesiv! Aluatul rezultat se toarna in forma de copt pregatita si se coace 40-45 minute. Se lasa apoi sa se raceasca:

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece timp de cca. 10 minute. Daca folositi gelatina din plic, sub forma de granule, o puneti intr-un bol cu doar 100 ml apa rece. La fel, o lasati sa stea 10 minute, pana se “umfla”.

Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la baie de aburi sau la microunde, cum fac eu 🙂 Gelatina granule nu se mai scurge, ci se pune la topit asa cum e (apa ar trebui sa fie absorbita aproape in intregime). Aveti mare grija ca gelatina sa nu dea in clocot, fiindca isi pierde calitatile de inchegare! In cateva secunde ar trebui sa se dizolve.

In continuare, se paseaza 500 g nectarine, iar restul, cele 250 de grame, se taie bucatele. Se amesteca piureul cu suc de lamaie, zahar si smantana acra.

Gelatina topita se inglobeaza in crema de nectarine, amestecand-o mai intai cu o lingura, doua de crema (daca turnati gelatina fierbinte direct in crema, va face cocoloase). Crema se da la rece 30 de minute, iar, cand se intareste putin, se adauga frisca batuta.

Blatul se taie pe 3 nivele; pe blatul de jos se aseaza o parte din crema (impartiti dinainte crema in 3 boluri egale). Se presara bucatele de nectarine si zmeura, cate una din fiecare, pentru a crea efectul unui tort-sah 😛
Se aseaza cel de-al doilea blat si din nou crema+fructe, urmand acelasi sablon :))
Se incheie cu ultimul blat (cel mai mic, cel de sus, mai bombat), peste care se niveleaza restul de crema.

Se bate frisca cu un pliculet de intaritor de frisca, urmand instructiunile de pe plic. Se acopera tortul cu frisca si se orneaza cu mici aveline de frisca. In centrul tortului asezati, in raze, felii subtiri de nectarina, iar la baza asezati sferturi de fruct:

Se savureaza pe deplin!!!!! 🙂




Nectarine cu inghetata

V-am ademenit pana acum cu nectarine umplute cu pricomigdale (o nebunie!!! :P) si in aluat, asa ca acum a venit vremea sa vi le arat umplute si cu inghetata :))
Se prepara incredibil de usor si rapid, in cazul de fata fiind pregatite la cuptorul cu microunde, dar le puteti face in acelasi fel si la cuptor 😉
Un dulce pe care nu trebuie sa il ratati!!!

Ingrediente:

– 4 nectarine/piersici mari
– 1 lingura unt
– 4 lingurite zahar (brun)
inghetata de vanilie

Mod de preparare:
Spalati bine fructele; lasati-le apoi la scurs.
Taiati in jumatate nectarinele si asezati-le intr-un vas termorezistent.
Umpleti jumatatile cu unt; presarati deasupra lor zaharul si coaceti, fara capac, la putere mare timp de 3 minute sau pana cand se infierbanta.
Serviti-le calde cu un glob de inghetata in centrul fiecarei nectarine.

P.S. Le puteti servi si cu iaurt natur, indulcit cu miere ori frisca 😉




Nectarine in aluat cu sos de vanilie

Dragilor, astazi am pentru voi o reteta cu totul speciala din seria “bunatati cu nectarine”…si vor mai urma si altele, dat fiind faptul ca am avut un nectarin foooarte bogat anul acesta 😀
…jumatati de fructe coapte, cu hainuta dulce si crocanta, inundate de-un sos spumos si perfect aromat cu vanilie. Absolut incantator!!! 🙂

Ingrediente:

Umplutura:
– 8 nectarine
– 250 ml. lapte
– 50 g. gris
– 1 ou
– 1 lingura zahar
– 1 praf de sare
– 1 lingura rom sau 1 lingurita esenta de rom
– 50 g. migdale/nuci macinate
– ulei pentru prajit

Sos de vanilie:
– 300 ml. lapte
– 1/2 baton de vanilie (2 pliculete zahar vanilat)
– 2 galbenusuri
– 1 ou intreg
– 100 g. zahar
– 100 ml. frisca lichida

Mod de preparare:
Nectarinele se taie in doua si se scot samburii.
Pentru aluat se fierbe laptele si grisul, la foc mic, amestecand intruna (aveti grija sa nu se prinda). Dupa primele clocote, opriti focul si lasati grisul sa se umfle (acoperiti vasul pentru a impiedica grisul sa faca crusta). Oul se amesteca cu zaharul, sarea, romul, migdalele macinate si grisul cu lapte, racit. Se lasa la frigider pentru minim 5-10 minute.
Nectarinele se dau apoi prin aluat si se prajesc 3-4 minute in ulei incins. Le puteti si intoarce, dar se vor cam destrama 😛 (am incercat eu la prima tura). Folositi la prajit cea mai mare tigaie pe care o aveti, si adaugati daca se poate, toate nectarinele odata, sau cel mult prajiti-le in doua transe (nu mai mult deoarece umplutura, care inevitabil se va scurge in uleiul incins, se va arde si le va compromite pe celelalte)

Pentru sosul de vanilie se fierbe laptele cu batonul de vanilie sau zaharul vanilat (in acest caz, reduceti cantitatea de zahar de la ingrediente, de la 100 g. la 80 g). Se amesteca galbenusurile cu oul intreg si cu zaharul; se pune la fiert pe baie de aburi, amestecand continuu. Se adauga treptat laptele fiert si se lasa pe foc pana se ingroasa. Se strecoara apoi si se lasa la racit.
Se bate frisca lichida si se amesteca cu crema de vanilie.
Nectarinele in aluat se servesc cu sos de vanilie 🙂




Nectarine umplute cu pricomigdale

[shashin type=”photo” id=”15321″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nectarine umplute cu pricomigdale si servite cu sos de caise?! Hmmm, ce sa zic…cer portie dubla 😀

Ingrediente pentru 4 portii:

Umplutura:
– 6 nectarine mari, foarte coapte
– 150 g. biscuiti Amaretti sau pricomigdale, faramitate
– 1 galbenus
– 2 linguri zahar tos
– 2 linguri lichior de lamaie sau portocale
– unt pentru uns tava

Sos de caise:
– 1 cutie compot de caise (400 g.)
– zahar pudra

Mod de preparare:
…am scris eu asta, dar pana va povestesc ce si cum, trebuie neaparat sa va arat (din nou) nectarinul meu, pe care il absolut iubesc 🙂
Priviti cat de frumos s-a-mpodobit el cu mari si zemoase fructe!!!!!!!!!!!!!!!!

Am exagerat cu pozele, stiu :D, dar este pomisorul meu preferat!!!!!!!!!

Si daca as putea sa va redau gustul incredibil de dulce si aromat pe care il au nectarinele surprinse in poze, as fi extrem de fericita!!!!!!!!

…dar de vreme ce acest lucru este imposibil, sa continuam cu reteta 😛
Spalati fructele si se lasati-le la scurs:

Taiati-le apoi in jumatati si curatati-le de samburi:

Preincalziti cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit)
Scobiti usor partea interioara a nectarinelor, pastrand pulpa. Taiati o felie subtire la baza fiecareia, pentru a o face sa stea drept. Tocati pulpa si amestecati-o cu biscuitii faramitati, galbenusul, zaharul si lichiorul. Turnati cu lingura in interiorul nectarinelor.

Asezati jumatatile de nectarine pe o tava unsa cu unt si coaceti cca. 20 de minute:

Preparati intre timp piureul de caise, astfel: faceti un piure din caisele, scurse; turnati, amestecand, suficient suc pentru a-i da o consistenta lichida si indulciti cu zahar pudra. Impartiti-l pe 4 farfurii. Faceti un model cu ajutorul unei linguri sau furculite.
Puneti cate 3 jumatati de nectarine pe fiecare farfurie si serviti. Eu le-am asezat la nimereala, fiindca se prea cereau degustate 😀

…dar v-am pastrat, ca de obicei, si voua cateva:

Un desert ideal pentru ultimele zile de vara!!!

Sfat: Puteti inlocui nectarinele cu prune mari, foarte coapte, iar pricomigdalele cu biscuiti simpli. Lichiorul il puteti inlocui cu suc proaspat de portocale sau zeama din compot.




Tarte cu vanilie si nectarine

Tarte cu vanilie si nectarine: rapide, savuroase, proaspete…trebuie sa le incercati!!!

Merg de minune si cu alte fructe, bineinteles 🙂

Ingrediente pentru 6 forme de tarta mai mari sau 9 mai mici
Blat:
– 100 g unt
– 100 g zahar
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 2 oua
– 100 g faina
– 20 g amidon
– 1 lingurita praf de copt
– 3 linguri lapte
Crema:
– 3 foi gelatina
– 1 plic praf de budinca de vanilie
– 300 ml lapte
– 80 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 200 ml frisca
– 2, 3 nectarine
Mod de preparare:
Se amesteca untul, moale, scos din timp din frigider, cu zahar si esenta de vanilie; se adauga ouale pe rand, amestecand dupa fiecare 2 minute. Se inglobeaza faina amestecata cu amidon si praf de copt si apoi lapte.
Formele de tarta se ung cu unt si se presara cu faina:

Se pune aluatul in forme:

Se coc 20 de minute la 175 grade C.

Se lasa sa se racoreasca in forma 5 minute, dupa care se rastoarna (marginile se deztelenesc usor cu varful unui cutit)

Se lasa tartele sa se raceasca:

Intre timp se pregatesc nectarinele…eu le-am cules direct din pom :)))
Sint atat de incantata de nectarinul nostru, care an dupa an se face tot mai bogat si frumos, incat i-am surprins evolutia inca de la inceput:

…pana cand zemoasele fructe au prins contur 😛

…unul copt si-apetisant 🙂

Si cu inca ceva ma laud :)) ..cu un pachet maaaare plin cu foite de gelatina, pe care mi l-a luat mami din Danemarca 🙂

De-acum imi voi petrece, din nou, ceva timp rasfoind retetele care au in compozitie gelatina foi 😛

…si inapoi la reteta :))
Praful de budinca se amesteca cu 4 linguri lapte; restul de lapte se da in fiert cu zahar si zahar vanilat. Se adauga, amestecand, compozitia de budinca si se da in fiert.
Gelatina se topeste la microunde, pret de cateva secunde (daca se tine mai mult, isi pierde proprietatile de inchegare) sau la bain-marie. Se amesteca cu o lingura, doua de crema si de-abia apoi cu restul de crema, in felul asta crema omogenizandu-se perfect (daca se amesteca toata gelatina cu crema dintr-o data, pot aparea nesuferitele cocoloase :P)

Se pune intreaga compozitie la racit intr-o baie de apa rece si se amesteca; cand se intareste, se inglobeaza frisca batuta:

Crema se spriteaza pe tarte:


Nectarinele se taie felii:

…si se aseaza deasupra tartelor:

Se servesc imediat 🙂

Sint delicioase!!!!!!!




Tort de nectarine

Un tort rafinat si cremos, de vara, un tort cu nectarine…sau piersici 🙂
Cel mai bun, as spune, la categoria asta 😛
Ingrediente pentru 16 felii
Blat si umplutura:
– 1 blat de pandispan, cumparat sau facut in casa
– 350 g. nectarine (piersici din compot)
– 250 ml. vin rosu
– 1/2 lingurita scortisoara
– 40 g. zahar
– 5 g. gelatina

Crema:
– 500 g. mascarpone
– 100 g. zahar
– 1 lingura coaja rasa de lamaie
– 2 cl. rom
– 15 g. gelatina
– 250 ml. smantana dulce pentru frisca

In plus:
– 3 nectarine taiate felii
– 1 plic Tort Gelee transparent
– 100 ml. smantana dulce pentru frisca
– 80 g. fistic tocat

Mod de preparare:

Se aseaza in jurul blatului un inel si se aseaza deasupra nectarinele/piersicile taiate cuburi. Daca folositi un blat de pandispan facut in casa, insiropati-l usor cu zeama din compot, dar daca folositi unul cumparat n-o faceti 😛 Se va rupe!!!

Se da in fiert vinul cu scortisoara si zahar; se lasa sa se racoreasca.
Se dizolva inauntru gelatina. Se toarna peste fructe:

Branza Mascarpone sau branza de vaci, cum am folosit eu 🙂 …se amesteca impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si romul:

Se dizolva gelatina si se inglobeaza. Cand crema incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta:

Se toarna peste jeleu, se niveleaza si se da la rece 2-3 ore:

Feliile de nectarine se aseaza pe tort in forma de evantai:

Se prepara gelatina din Tort Gelee si se toarna peste fructe; se lasa sa se intareasca.

Eu ti-am facut si o floare, in mijloc 🙂

Se scoate inelul, dupa o noapte de stat la frigider…

Detaliu 😛

Se spriteaza rozete de frisca pe tort si se presara fistic…

Prima taietura, pentru noi pofticiosii 😛
Si o sectiune mult mai frumoasa, pentru voi! 🙂

 




Parfait cu lapte batut si fructe

[shashin type=”photo” id=”17348″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Un parfait de fructe, cu lapte batut si nectarine, racoritor si aromat, nu poate fi decat mult-savurat, mai ales intr-o zi caniculara cum este cea de azi 🙂  Nu trebuie decat sa amestecati laptele batut sau iaurtul cu smantana si zaharul, si-apoi sa adaugati fructele. Usor si rapid!!! Sosul de zmeura e optional 😛
Ingrediente:
Pentru parfait:
– 225 g. smantana (acra, fermentata)
– 250 ml. lapte batut sau iaurt
– 3 linguri suc de lamaie
– 110 g. zahar
– 2 nectarine (200-220 g.)

Sos de zmeura:

– 200 g. zmeura

– 1 lingura zahar pudra

– 1/2 lingurita amidon

– 1 lingura zmeurata

Poze noi cu parfaitul, “cladit” acum in forma de chec 🙂

[shashin type=”photo” id=”17349,17350,17351″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Se amesteca smantana cu laptele batut, sucul de lamaie si zaharul:

Se spala nectarinele si li se scot samburii (se pot curata de coaja, daca va deranjeaza). Se taie doua felii (cele mai frumoase) pentru ornat, iar restul se taie cubulete:
Se inglobeaza in compozitia de inghetata si se amesteca bine:
Se imbraca in folie patru forme mici de sufleu sau paharute de unica folosinta, din plastic (eu le-am pu cate doua). Se toarna inauntru compozitia de inghetata si se da la congelator cca. 5 ore:

Asa arata scoase de la congelator:

Pentru sos, se amesteca 150 g. zmeura…n-am mai gasit proaspata 🙁 …cu zahar pudra si se paseaza. Se toarna piureul intr-o oala si se incalzeste, amestecand.
Se amesteca amidonul cu 1 lingura de apa rece; se adauga la sos, amestecand si se da in fiert.
Se adauga zmeurata…eu am pus visinata, productie proprie :))
Sosul:

Formele se plonjeaza putin in apa fierbinte.
Parfaitul se rastoarna pe farfurie:

Se aseaza alaturi sos, zmeura, felii de nectarine:
…aici nu se prea vad feliile de nectarine :))

…asa ca… 🙂

Si intr-o alta prezentare:

…feliute de parfait, super-delicios!



Granite de nectarine

Cea mai buna idee, intr-o calduroasa zi de vara, e un granite, clar!!!! 😛
Mai ales acest granite de nectarine, delicios si racoros!!!!


Ingrediente:

– 1 lamaie
– 600 g. nectarine sau piersici
– 200 g. zahar
– 150 ml. vin spumos

Ingrediente:

Se spala lamaia cu apa fierbinte; se sterge si se rade coaja. Se stoarce sucul de lamaie:

Se spala nectarinele:

Se taie jumatati, se golesc de samburi si pulpa se taie cuburi; se amesteca cu zahar, sucul , coaja de lamaie si 200 ml. apa:

Se da in fiert intreaga compozitie:

Se lasa sa fiarba 5 minute:

…apoi se paseaza:

Se strecoara si se lasa sa se raceasca:

Se inglobeaza vinul spumos… eu n-am avut spumos si am pus 100 ml. “Grasa de Cotnari”:

Compozitia se da la congelator minim 6 ore, amstecandu-se din 30 in 30 de minute.
…asa arata dupa nici 5 minute de cand am scos-o din congelator 😛


Compozitia se repartizeaza in boluri si se orneaza cu felii de nectarine

Grozav de bun si racoritor!!! 🙂