Briose Panettone

Dragilor, daca va place celebrul cozonac italian Panettone, dar v-a fost teama pana acum sa-l incercati (si mie-mi este inca 😛 ), preparati aceasta delicioasa varianta a lui, la scara mai mica 😀
Sunt delicioase aceste briose panettone si la indemana oricui!

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

– 280 g faina

– 10 g drojdie proaspata sau 3 g drojdie uscata

– 80 g zahar

– 125 ml lapte (cald)

– un praf de sare

– 125 g unt moale

– 1 ou mare

– 1 plic zahar vanilat

– 40 g migdale macinate

– 40 g stafide

– 60 g rahat

– 1 galbenus

– 1 lingura zahar pudra

 

Mod de preparare:

Cerneti faina intr-un castron si puneti in mijlocul ei drojdia faramitata, impreuna cu 1 lingurita de zahar si 5 linguri de lapte caldut (din cantitatea totala de lapte). Amestecati si lasati 15 minute sa dospeasca (daca folositi drojdie uscata, amestecati-o direct cu faina si apoi adaugati celelalte ingrediente):

Framantati o coca, adaugand restul de zahar, sarea, laptele ramas, untul, oul si zaharul vanilat:

Lasati din nou 30 de minute la dospit:

Pregatiti “umplutura” 😛 …puneti stafidele in rom (cat sa le acopere) sau in apa fierbinte cu putina esenta de rom; lasati-le sa se inmoaie cca. 10 minute, timp in care taiati in cubulete rahatul (ca sa il taiati mai usor, dati-l prin zahar pudra). Amestecati apoi bucatelele de rahat cu stafidele scurse si migdalele macinate:

Adaugati in coca amestecul aromat 🙂

Amestecati totul foarte bine:

Ungeti formele de briose cu unt sau ulei si puneti coca in formele pentru briose, astfel incat sa le umpleti pe jumatate:

Lasati 15 minute sa dospeasca, timp in care incalziti cuptorul la 180 de grade (foc potrivit).
Ungeti briosele cu galbenus, presarati-le cu zahar pudra si coaceti 20-25 de minute:

Sectiune:

Nu pot sa va spun cat de bune au fost, va las pe voi sa descoperiti ! :))




Muffins cu afine si portocale

Imi plac tare mult fructele de padure, si in special afinele, pentru ca imi amintesc de putinele drumetii pe care le faceam impreuna cu familia, cand eram mai mititica. Nimic nu se compara cu afinele culese cu propriile maini si savurate pe loc, din palma. E adevarat ca odata cu amintirile astea candide vin si cele mai putin placute, cum ar fi patatul hainelor 😀 , dar asta chiar nu mai conteaza!!! Sunt sanatoase si aromate si se potrivesc de minune in deserturi usoare si rapide, cum sunt aceste muffins cu afine si portocale. Sper sa le incercati si voi!!!

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • 200 g afine (proaspete sau congelate)
  • 280 g faina
  • 125 g unt moale
  • 125 g zahar
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 100 ml suc de portocale
  • 200 g smantana (acra, fermentata)
  • 1 priza de sare
  • 3 lingurite rase praf de copt

 

Poze noi!!!!! 🙂

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 de grade (foc potrivit). Ungeti o forma speciala pentru briose si tapetati-le cu hartie de copt:


Curatati si spalati afinele, lasati-le sa se scurga (daca folositi afine congelate, nu le decongelati). Dati-le prin 2 linguri de faina.
Frecati untul cu zaharul. Adaugati oul:


…apoi smantana:


…si coaja si sucul de portocale…eu n-am avut si am pus in loc Fanta 🙂


Incorporati restul de faina, sarea si praful de copt, neaparat cernute printr-o sita:


Amestecati cu grija, apoi adaugati afinele:


Turnati coca in formele pentru briose astfel incat sa le umpleti 2/3:


…si coaceti-le cca. 25 de minute:


Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca.
Asa mi-au iesit:


Lui Bogdi si lui Cipi le-am facut o surpriza 🙂


Sectiune:




Muffins cu sunca

Daaa, exista si muffins sarate, muffins cu sunca si cascaval, foarte gustoase si foarte pe placul copiilor!!! Daca le vreti mai savuroase, taiati-le pe jumatate si ungeti-le cu o pasta de sunca sau cu pateu din ficatei de pui.

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • 200 g sunca presata
  • 50 g cascaval
  • o legatura de ceapa verde sau o ceapa mica uscata
  • 300 g faina
  • sare, piper
  • 4 lingurite praf de copt
  • 100 g unt
  • 2 oua mari
  • 125 ml lapte foarte gras ori lapte obisnuit
  • 125 ml lapte batut sau iaurt
  • ulei pentru uns formele de muffins sau hartiute speciale pentru muffins

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se taie sunca si cascavalul in cubulete foarte fine (daca aveti robot de bucatarie, dati-le prin blender). Se taie marunt legatura de ceapa verde. Se amesteca totul cu sare si cu cele 4 lingurite de praf de copt. Se topeste untul la foc redus sau microunde (nu are voie sa devina maroniu). Se amesteca cu faina cernuta.

Se amesteca ouale cu cele doua tipuri de lapte si se adauga la faina care a fost amestecata cu untul. Se adauga la aluat sunca, ceapa verde si cubuletele de cascaval si se amesteca scurt. Se unge cu putin ulei forma de muffins sau se folosesc hartiute speciale pentru muffins, caz in care nu mai e nevoie de ulei. Se umplu formele cu compozitia rezultata si se coc cca. 25-30 de minute, pe sina din mijloc a cuptorului.

Delicioase!!!

 

Poza veche 🙂

 

Sfat: Daca va plac muffinsurile picante, adaugati 1 lingurita boabe piper zdrobite in compozitie. Dar asigurati-va ca nu mananca si copiii 😛




Muffins de Craciun

Si acum armata de Mosi Craciuni, braduti si oameni de zapada, toti sub forma de muffins. Muffins de Craciun, pentru cei mici si cei mari deopotriva 🙂

Ingrediente:

  • 3 oua mari
  • 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
  • 75 g zahar tos
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 75 g faina
  • 25 g amidon
  • 1 lingurita praf de copt

 

Pentru inceput, tava care-mi place la nebunie 🙂

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se amesteca galbenusurile cu faina, amidonul si praful de copt; se bat albusurile spuma cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se adauga, treptat, in amestecul de galbenusuri si se amesteca usor, cu o spatula. Se unge tava cu unt si se toarna aluatul in forme.

Se coc prajiturelele cca. 15 minute. Se lasa la racit, dupa care se orneaza cu martipan si bombonele M&M 🙂

Aici, tabloul complet de sarbatoare, cu Steluta de Craciun langa si fascinantele lumanari din portocale, pe care le-am facut impreuna cu Cipi…si care arata minunat pe masa de Craciun:

 

P.S. Daca vreti, le puteti umple, nu mult, cu aceasta delicioasa crema de vanilie, pe care am folosit-o si la Tortul-pestisor al lui Bogdi 🙂