Briose cu mascarpone



Aceste briose cu mascarpone sunt suuuuper faine si pufoase!!!!!! Bogdi a papat cu o pofta de nedescris 😀  Se pot servi si-asa simple dar se pot unge cu dulceata de visine sau cu restul de mascarpone din pachet amestecat cu capsuni maruntite la blender si indulcite corespunzator, cum am facut eu,
…miroseau atat de bineeee!!! :))
 Pupici multi Danutza pentru minunata reteta! 🙂
Ingrediente pentru 12-14 bucati:
– 200 g faina
– 100 g amidon
– 180 g zahar
– 75 g unt
– 80 ml lapte
– 160 g branza mascarpone
– 1 iaurt de caise (100 g)
– 2 oua mari (sau 3 mici 😛 )
– 1 pliculet praf de copt (10 g)
– 1 praf de sare 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la la 170 grade C.(foc domol).

Ouale se bat spuma cu zaharul pret de 2-3 minute. Se adauga apoi untul topit (si cald inca), laptele si branza mascarpone. Faina, amidonul, praful de copt si sarea se cern si se adauga compozitiei cu mascarpone. Se adauga iaurtul de caise (puteti folosi si simplu) si se amesteca usor (cu o lingura de lemn, nu cu mixerul) doar cat sa se lege compozitia. Nu insistati cu amestecatul, pentru ca briosele sa iasa fragede!

Formele de muffins se umplu (doar pe trei sferturi) cu umplutura si se dau la cuptor pentru cca. 22-25 de minute. Faceti testul scobitorii, ca sa fiti siguri!

Cele cateva poze pe care vi le arat la fiecare reteta, cu speranta de-a va starni interesul (pofta 😀 )






 

 

Reteta preluata de la Daniela




Bulgari de zapada

Muffins Bulgari de zapada, adica niste mici bijuterii dulci acoperite cu o mantie de nuca de cocos si ciocolata alba.
…pentru ca iarna de-afara nu da niciun semn de oboseala 😀

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru muffins:
  • 250 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 varf de cutit bicarbonat
  • 1 praf de sare
  • 75 g fulgi de nuca de cocos
  • 150 g unt
  • 2 oua
  • 150 g zahar (brun)
  • 150 ml lapte batut
  • 150 ml lapte de cocos
  • lichior de cocos (optional)
Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata alba
  • 25 g fulgi de nuca de cocos
  • 1 nuca de cocos
  • perle de zahar

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Se amesteca intr-un bol faina cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare (cat luati cu trei degete) si fulgii de nuca de cocos. Separat, se bat ouale cu zaharul; se inglobeaza in faina untul topit si compozitia de oua, laptele batut, laptele de cocos si lichiorul de cocos (2 linguri).
Se aseaza aluatul in formele speciale de muffins si se coace cca. 25-30 de minute.
Cand sunt gata, briosele se ung cu ciocolata topita si se orneaza cu nuca de cocos proaspat rasa, fulgi (uscati) de cocos si perle de zahar.

Rapide, moi si aromate (cre’ ca si lichiorul de cocos a avut ceva de spus in legatura cu asta 😛 ) …si numa’ bune de savurat langa o cafea, nu foarte matinala 😀

 




Briose cu dovleac

Va era dor de ceva retete cu dovleac?! 😀 Va spun, briosele astea cu dovleac sunt chiar fantastice…moi, zemoase, aromate! Si pe langa asta le-am mai si ornat cu crema minunata de la rulada cu dovleac asa ca nu cred ca va veti plictisi prea curand de ele!!!!!

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru aluatul de briose:
  • 200 g pulpa de dovleac
  • 100 g alune/migdale sau nuci
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • cate 1/2 lingurita scortisoara, nucsoara, ghimbir si cuisoare macinate
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • un sfert de lingurita bicarbonat
  • un praf de sare
  • 1 ou mare
  • 50 ml ulei
  • 300 g lapte batut
Pentru glazura:
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri suc de lamaie

!!! O alta idee de glazura, mai cremoasa: 100 g mascarpone+ 125 g branza Philadelphia+50 g zahar pudra+1 lingurita scortisoara

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Pulpa de dovleac se taie cuburi si se fierbe cca. 10 minute (apa trebuie sa dea in clocot atunci cand puneti bucatile de dovleac). Nu se fierbe mai mult, pentru ca absoarbe prea multa apa si ingreneaza aluatul. Se lasa apoi la scurs intr-o sita si se paseaza (eu am pus bucatile de dovleac la steamer si intr-adevar ies altfel, isi pastreaza fermitatea si aroma, dar daca nu aveti steamer e foarte ok si varianta “fiarta”).

Alunele se prajesc fara grasime si se macina (le puteti lasa si crude, nu e neaparat nevoie sa le prajiti). Intr-un castron se amesteca zaharul cu condimentele (eu am pus doar scortisoara 😛 ), praful de copt, bicarbonatul, faina, alunele macinate si piureul de dovleac.

In alt castron se bate usor oul; se adauga uleiul si laptele batut, se amesteca si se adauga la compozitia de dovleac. Se mai amesteca o data.

Se ung formele de briose, se pudreaza cu putin faina (sau se aseaza hartiute speciale de muffins) si se introduce inauntru aluatul cu dovleac. Briosele se coc cca. 28 de minute (faceti proba scobitorii, ca sa fiti siguri). Se lasa sa se raceasca apoi in forme.

Pentru glazura simpla, de zahar pudra, se amesteca zaharul pudra cu suc de lamaie si se glaseaza prajiturelele. Pentru cea cremoasa, se amesteca toate ingredientele enumerate mai sus.

Eu le-am ornat, dupa cum v-am spus mai sus, cu delicioasa crema de dovleac de la rulada:


V-am pastrat si voua cateva!!!! 😀




Muffins cu corcoduse

[shashin type=”photo” id=”17246″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceste muffins cu corcoduse sunt foarte gustoase si savuroase, asa ca daca aveti ocazia sa le incercati, nu ezitati! Noua ne-au placut la nebunie, desi nu sunt foarte dulci (cum suntem noi mai mereu obisnuiti :D). Prima data cand le-am facut, am pus nuca macinata, dar acum, recent, cand le-am refacut, le-am lasat simple. Delicioase, in ambele moduri 🙂
Nu sunt deloc uscate, din contra, mai ales daca le serviti cu sos de corcoduse sau gem de corcoduse cu mere.

Ingrediente pentru 12 bucati

Pentru aluat:
– 175 g. unt
– 120 g. zahar
– 1 praf sare
– 1 plic zahar vanilat (10 g.)
– esenta vanilie
– 3 oua mari
– 50 g. nuci macinate (optional)
– 220 g. faina
– 1 lingurita praf de copt
– 75 ml. lapte

Umplutura:
– 280 g. corcoduse, rosii sau galbene

Mod de preparare:

Se bat cu mixerul untul cu zaharul, sarea, zaharul vanilat si esenta. Se inglobeaza ouale pe rand si se mai bate bine dupa fiecare. Se amesteca nucile (daca folositi) cu faina si praf de copt si se inglobeaza in aluat. Se adauga treptat laptele.
Se incinge cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit). In fiecare adancitura a formei se aseaza cate un suport de hartie. Se toarna aluatul pana la 1 cm fata de margine. Se spala corcodusele, se sterg, se taie jumatati, se golesc de samburi si se ingroapa cu grija in aluat.
Se coc 20-25 minute, pana se rumenesc.

Prea usor de facut…asa ca va arat doar cateva poze “finale”:

[shashin type=”photo” id=”17247,17248,17249,17250″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cipi le pudra de zor cu zahar praf 😀

[shashin type=”photo” id=”17251,17252,17253″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Pozele vechi 🙂





…si de data asta am reusit sa imortalizez si-o sectiune 😛

Faine de tot!!!




Briose cu visine si ciocolata

[shashin type=”photo” id=”16489″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceste briose cu visine si ciocolata sunt grozav de bune!!! Le-am facut deja de 3 ori pana acum si le-as mai face (a papat Bogdi meu de numa’ 😀 ) dar nu mai am visine proaspete iar cele pe care le-am congelat, le-am “pastrat” pentru alte bunataturi dulci! 🙂

Ingrediente pentru 12 bucati

– 100 g ciocolata cu lapte
– 80 g unt moale
– 100 g zahar
– 4 oua
– 30 g faina
– 2 lingurite praf de copt
– 3 linguri lapte
– 200 g nuci sau alune macinate
– 200 g visine proaspete sau congelate
– sare
– 1/2 lingurita scortisoara (optional)

Mod de preparare:
Se bate untul cu 100 g zahar. Se separa ouale. Galbenusurile se inglobeaza pe rand in unt, urmate de faina amestecata cu praf de copt:

Se adauga laptele, nucile/alunele (puteti pune 100 g nuci+100 g alune, cum am facut eu)

…si ciocolata rasa sau tocata in bucatele mici, cu cutitul:

Se omogenizeaza totul.
Se pregatesc visinele:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Albusul se bate cu un praf de sare; se inglobeaza in aluat:

Se tapeteaza formele de briose cu 12 suporturi mici de hartie sau, daca nu aveti, se ung cu unt si se presara cu faina. Se introduce aluatul si se repartizeaza deasupra visinele:


Se coc cca. 22 minute. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se pot pudra cu zahar praf si scortisoara.
…eu n- am mai apucat :))

Delicioase!!!!!

 

Aici, refacute 🙂

[shashin type=”photo” id=”16490″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Muffins cu afine sau zmeura

 

Ingrediente:
– 55 gr unt topit
– 200 gr faina
– 2 lingurite praf de copt
– 1 lingurita bicarbonat
– 100 gr zahar/zahar brun
– 1/4 lingurita sare-sucul si coaja unei lamai
– aproximativ 120 ml lapte
– 1 ou mare
– 140 gr afine/zmeura

Se incalzeste cuptorul jumatate de ora la foc mic.
Intr-un vas se amesteca toate ingredientele uscate: faina cernuta, praful de copt, bicarbonatul, zaharul, sarea si coaja de lamaie.
Laptele, sucul de lamaie, untul si ouale se amesteca bine impreuna dupa care se adauga la ingredientele uscate si se amesteca cu o spatula doar cat sa se lege compozitia. La urma adaugam fructele. (le puteti pune chiar si inghetate…si astfel nu riscati sa le zdrobiti cand le amestecati in compozitie).
Se pun cate 2 linguri din compozitie in forme de muffins si se coc aproximativ 25 de minute la foc mediu.
Dupa ce s-au copt se lasa la racit 5 minute in tava si 10-15 minute pe un gratar.

Sunt foarte gustoase si aromate, mai ales daca folositi zahar brun.

Ari, le-am facut pentru a nu stiu cata oara!!! 😛
Sint fantastice!!!
De obicei dispar pana sa le scot din forma! :))
Mii de multumiri si pupici pentru minunata reteta!




Reteta preluata de la Ari




Muffins cu nuca, rahat, stafide si albusuri

Muffins cu nuca, rahat, stafide si albusuri, dupa aceeasi delicioasa reteta de aici: Prajitura cu albusuri

Ingredientele sint “la pahar” 🙂

– 1 pahar albusuri ( 5 sau 6)
– 1 pahar zahar
– 1 pahar faina
– 1 pahar amestec de nuci taiate, stafide , rahat, smochine
– 50 gr ulei sau unt topit
– sucul si coaja de la o lamaie
– coaja de portocala

Mod de preparare:

Se bat albusurile spuma apoi se adauga putin cate putin zaharul si se bat pana se obtine o spuma lucioasa. Se adauga faina apoi restul ingrendientelor. Se poate adauga o lingurita rasa de praf de copt daca doriti.

Se toarna aluatul in forme de muffins unse si tapetate cu faina sau “imbracate” in hartiute speciale de muffins, pentru 30-40 de min la foc mic. Faceti testul cu scobitoarea!






Muffins cu portocale si bomboane de ciocolata


Aceste muffins cu portocale si bomboane de ciocolata sunt nemaipomenit de bune!!!
Ingrediente :

– 125 g unt
– 1 portocala
– 3 oua
– 180 g zahar
– 250 g faina
– 1 pliculet praf de copt (10 g)
– 100 ml lapte
– 12-15 bomboane de ciocolata sau patratele de ciocolata de care vreti (cate muffins ies)

Mod de preparare:
Untul se topeste, apoi se lasa la racit.
Portocala se spala bine cu apa calda apoi se rade coaja si se stoarce sucul.
Ouale se separa, albusurile se bat spuma cu zaharul; se adauga galbenusurile, se amesteca si se adauga si untul topit, coaja si sucul de portocala, laptele si praful de copt iar dupa ce se omogenizeaza bine se adauga si faina.
Se umple pe jumatate fiecare forma de muffin, se pune deasupra cate o bomboana de ciocolata si apoi se completeaza cu compozitie pana la umplerea formei.

Draga Ralu, muffinsurile tale, care sint foarte, foarte asemanatoare cu muffinsurile Biancai… au fost tare pe placul lui Bogdi. Mai ales cand i-am zis ca au inauntru o “surpriza” (bine, in final s-a prins el si cauta doar “surpriza” 😀 )

Bucatelele astea de Kinder nu s-au prea topit fiindca sint umplute cu crema… dar cum din astea aveam plin dulapu’ :))
Voi puteti sa puneti cioco simpla, bombonele de cioco,etc.






Muffins cu portocale

Aceste muffins cu portocale sunt delicate…si geniale!!! 😀
…iar ciocolata de deasupra e ca cireasa de pe tort :))
N-o sa munciti nici mult si nici din greu la ele, ba din contra, si sunt minunate atat pe timp de iarna, cat si vara! Iar daca nu va place ciocolata (ceea ce eu refuz sa cred ca e posibil 😀 ), puteti sa le ornati cu cateva “moturi” de lemon curd (stiti ca puteti face si orange curd, urmand aceeasi reteta, nu?!)
Ingrediente pentru 12 bucati:- 125 g unt
– 1 portocala
– 3 oua
– 150 g zahar
– 180 g faina
– 2 lingurite praf de copt
– 100 ml lapte
– ciocolata pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. (foc potrivit).

Untul se topeste, apoi se lasa la racit. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern impreuna. Portocala se spala bine cu apa calda apoi se rade coaja si se stoarce sucul.

Ouale se separa; albusurile se bat spuma cu zaharul. Se adauga apoi galbenusurile, amestecand usor. Se incorporeaza untul topit, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt, cat si laptele si sucul proaspat de portocala (in doua transe). La final, se adauga coaja rasa de portocala si se amesteca totul bine.

Aluatul rezultat se toarna in forma de muffins tapetata cu hartiute speciale de briose si se da la copt pentru cca. 20 minute.

Dupa ce s-au racit se orneaza cu ciocolata topita. Delicioase!!!!!

De-abia astept sa le refac! 😛

 

Reteta preluata de la Bianca




Muffins cu ton si zucchini

Am cateva aperitive cu ton pe blog, dar muffins cu ton si zucchini chiar n-aveam! 😀
Sunt satioase si tare gustoase, iar daca le asezati langa alte gustarele, pe un platou mai deosebit, va veti impresiona cu siguranta prietenii!!!

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • 185 g ton in ulei (din conserva)
  • 300 g zucchini
  • 1/2 ardei gras galben sau rosu (cca. 40-50 g)
  • 130 g cascaval
  • 250 g faina
  • 2 1/2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita rosmarin uscat (optional)
  • 2 oua mici
  • 60-80 ml ulei de masline
  • 125 g iaurt gras, cremos

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade (foc potrivit). Se aseaza hartiutele speciale in formele de muffins si se ung pe interior cu ulei (cu pensula de silicon). Daca nu aveti hartiute, ungeti formele cu unt.
Se desface conserva de ton si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
Se bat ouale si se adauga uleiul (daca aveti ton in suc propriu, puneti 80-100 ml ulei, dar daca aveti ton in ulei, puneti doar 60 ml ulei). Se toarna iaurtul si se amesteca totul foarte bine. Se adauga tonul scurs (de ulei sau apa) si bine maruntit cu furculita.
Se taie capetele zucchinilor, li se rade coaja si  se spala; se dau apoi pe razatoarea mare si se sareaza usor. Se rade cascavalul; ardeiul galben se taie in bucatele mici. Se amesteca toate foarte bine si se inglobeaza in amestecul cu ton.
Faina se amesteca cu praful de copt, bicarbonatul, sarea si rosmarinul si se adauga in compozitia rezultata. Se amesteca pana la omogenizare.
Se umplu formele si se dau la cuptor cca. 25 de minute. Se scot apoi tavile din cuptor si se lasa sa se odihneasca 5 minute; muffins-urile se scot din forme si se orneaza cu ramurele de rosmarin proaspat.
Eu nu am avut rosmarin proaspat asa ca nu am ornat cu nimic 😀
Aici sunt langa rotitele de foitaj, pe care, de asemenea, sper sa le incercati:
Pozele vechi 🙂


“Sectiune” 😛
Reteta de la Raluq



Muffins cu banane si ciocolata

Muffins cu banane si ciocolata!!!!! Usor de facut…si delicioase 🙂

Ingrediente pentru 12 bucati:

  • 280 g faina
  • un praf de sare
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu alimentar (optional)
  • 2 banane coapte, zdrobite (cca. 300 g)
  • 125 g unt moale
  • 150 g zahar
  • 6 linguri lapte batut sau iaurt simplu
  • 2 oua mari
  • 1 pachet zahar vanilat (10 g)
  • 80 g + 20 g ciocolata taiata bucatele

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Ciocolata se toaca cu cutitul (cele 80 de grame). Restul se pastreaza pentru decor.

Se bate untul, lasat dinainte la temperatura camerei, cu zaharul pana se spumeaza usor. Se adauga ouale, pe rand, si bananele zdrobite (facute pasta cu furculita). Se toarna laptele batut sau iaurtul.

Separat, se amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul (se cern). Se incorporeaza apoi in compozitia cu oua si lapte impreuna cu ciocolata taiata bucatele. Se amesteca de cateva ori, nu excesiv, doar pana cand se incorporeaza. Se umplu formele de muffins pe trei sferturi si se pun la copt circa 25 de minute. Se decoreaza, fierbinti inca, cu restul de ciocolata tocata sau rasa (20 de grame).

Poza veche 🙂

 

 

Reteta preluata de la Bianca




Muffins cu zmeura si crumble

Muffins cu zmeura si crumble, un desert rapid si aromat!!!!!!
Aluat:
– 105 g unt la temp.camerei
– 180 g zahar
– 2 oua mari
– 360 g faina
– 4 lingurite praf de copt
– 1/2 lingurita sare
– 250 ml lapte
– 1 lingurita extract vanilie
– 185 g zmeura/afine proaspete sau congelate
Crumble:
– 45 g faina
– 2 linguri zahar
– 2 linguri zahar brun
– 1/4 lingurita scortisoara
– 2 linguri unt rece taiat cubulete. 

Mod de preparare:

Pentru aluat, se spumeaza untul cu zaharul, apoi se adauga ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare.

Faina se amesteca cu praful de copt si sarea, si se adauga in doua transe la aluat alternand cu laptele amestecat cu esenta de vanilie. Aluatul nu se omogenizeaza foarte tare, ramanand cu cocoloase. Se adauga fructele si se amesteca doar de cateva ori, ca sa se incorporeze.

Se prepara crumble-ul: se amesteca faina, cu zaharul, zaharul brun si scortisoara. Apoi se adauga untul rece, cubulete, si se amesteca cu o lingura sau cu mana, pana ce arata ca un pesmet mai mare.

Se pun hartiute in tavile de muffins (am folosit doua tavi mari de cate 6 buc.) si se imparte aluatul in mod egal (o sa ajunga aproape pana la marginea hartiutelor). Apoi se presara crumble peste fiecare.

Se pun tavile in cuptorul incins, in prealabil, la 190 grade C. (foc mare). Se coc cca. 20 min. Se mai lasa 5 minute in tavi apoi se scot pe gratar sa se raceasca.

Sectiune… delicioasa 🙂

Reteta preluata de la Daneza 13



Twix Muffins

Twix muffins: savuroase si extrem de imbietoare!!! Le-am facut si refacut de atatea ori si tot nu ne-am plictisit de ele 😀

Ingrediente pentru cca. 12 bucati:

  • 4 batoane twix-minis sau 2 batoane simple
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 ou mare
  • 125 g zahar
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 300 ml iaurt simplu

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade (foc potrivit).

Se amesteca, intr-un castron, cu mixerul, zaharul, uleiul, oul si iaurtul.
Se adauga faina si praful de copt, trecute printr-o sita.
La final, se adauga ciocolata taiata bucatele si se omogenizeaza cu o lingura.
Se pune aluatul in formele de muffins pregatite cu hartiute si se da la cuptor cca. 20 min.

Delicioase!!!!!

 

Cateva poze mai vechi 😛


Sectiuni:


Reteta preluata de la Mihaela (S_tana)



Sarutari de ciocolata

[shashin type=”photo” id=”15911″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceste muffins, numite atat de frumos Sarutari de ciocolata, sint savuroase si surprinzatoare!!! Gemul acrisor de caise in combinatie cu dulcele martipan dau nastere unor prajiturele de vis 😉
Asta fara sa mai amintim de spirala delicioasa de ciocolata care le incununeaza!!!!!!

Ingrediente (pentru 10-12 bucati):
Pentru aluat:
– 2 oua mari
– 125 g. unt
– 120 g. zahar
– 2 plicuri zahar vanilat
– 150 g. faina
– 25 g. amidon
– 20 g. cacao
– 2 lingurite praf de copt
– 2-3 linguri lichior de migdale sau 4-5 picaturi de esenta de migdale
– 50 g. buline de ciocolata sau ciocolata tocata mare
– 2 linguri gem de caise
In plus:

– 100 g. martipan sau pasta de lapte praf

– 80 g. ciocolata cu lapte

 

Mod de preparare:

Se bate untul cu zaharul tos, zaharul vanilat, lichiorul de migdale si ouale, adaugate unul cate unul.

Se amesteca faina cu amidon, cacao si praf de copt, se cern si se inglobeaza in compozitia de ou:

[shashin type=”photo” id=”15912″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se adauga bulinele de ciocolata sau ciocolata maruntita cu cutitul:
[shashin type=”photo” id=”15913″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aluatul se introduce in forma unsa:
[shashin type=”photo” id=”15914″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se coace 20 de minute la 175 grade C (foc potrivit):
[shashin type=”photo” id=”15915″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se scot briosele din cuptor, se rastoarna si se lasa sa se raceasca:
[shashin type=”photo” id=”15916″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Sectiune rapida…de pofta! 😛
[shashin type=”photo” id=”15917″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se taie briosele:
[shashin type=”photo” id=”15918″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Suprafetele de taiere se ung cu gem/dulceata de caise:
[shashin type=”photo” id=”15919″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se intinde martipanul sau pasta de lapte praf:
[shashin type=”photo” id=”15920″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se taie banuti cu buza unui pahar. Banutii se pun in briose:
[shashin type=”photo” id=”15921″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Inca o poza cu ele, ca taaare mi-a placut cum se reflecta soarele cald de toamna peste teiul nostru din curte…
[shashin type=”photo” id=”15922″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se aseaza briosele in suporturile de hartie si se decoreaza cu ciocolata topita, in spirale:

[shashin type=”photo” id=”15923″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Negrait de bune!!!!! 🙂




Acadele pentru fete

Nu stiu cat de ciudat o sa vi se para faptul ca aceste acadele (sunt muffins, de fapt 😛 ) au prins radacini in mici ghivece de flori, dar va asigur ca pe cat de deosebite par, pe-atat sunt de fermecatoare. Ca o mult asteptata declaratie de dragoste 🙂

Sunt cele mai delicate si gustoase prajiturele din lume!!!!!!

 

Ingrediente pentru 2 ghivece:

Pentru aluat:
  • 250 g unt
  • 250 g zahar
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa si sucul de la 2 lamai (mici)
  • 6 linguri lichior de portocale sau lichior de oua(ori apa)
  • 4 oua
  • 400 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Pentru bezea:
  • 1 albus
  • 80 g zahar
  • cateva picaturi de colorant alimentar rosu
  • 1 lingurita amidon
Pentru siropul de portocala:
  • sucul de la 1 portocala si 1 lamaie (ambele mici)
  • 200 g zahar pudra
In plus:
  • 2 ghivece noi (diam. 14 cm)
  • pesmet

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit). Se pregatesc ghivecele:

Se ung ghivecele cu grasime (unt sau margarina):

Fundul se tapeteaza cu hartie de copt si se presara pesmet.

Pentru briose, untul se bate cu zahar, sare, coaja si suc de lamaie:
Se adauga ouale, faina amestecata cu praf de copt:
…si apoi cu 6 linguri de lichior de portocale sau lichior de oua, ori chiar apa 😛
Asa arata aluatul, la final:
Aluatul se aseaza in ghivece:
Briosele se coc cca. 50 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curata (asta ar fi testul scobitorii 😀 ):
Prajiturelele se lasa mai mult de 5 minute la racit si apoi cu un cutit cu varful mai rotund se desprind cu grija de margini.
Mie mi-a mai ramas un pic de aluat, pentru ca n-am vrut sa umplu prea tare ghivecele, sa nu dea pe-afara, si a iesit ceva minunat, o inimioara pentru voi 🙂
Aici am o sectiune pufoasa de la inimioara, ca alta nu am mai prins 😀
Pentru inimioarele de bezea, se reduce temperatura din cuptor la 100 grade C. (foc mic).
Albusul se bate cu zahar. Se inglobeaza amidonul:
Se adauga si colorantul:
Si apoi se fac cu spritul inimioare pe tava cu hartie de copt:
Se coc aprox. 60 de minute. Asa arata gata:
Pentru glazura, se amesteca 100 g zahar pudra cu suc de portocala si se insiropeaza prajiturile din ghivece (pentru ca siropul sa intre mai bine in aluat, intepati-l cu  o scobitoare):
In momentul asta erau deja atat de aromate si aratau atat de apetisant,  incat de-abia am asteptat sa le glazurez si sa le halim 😀
Mirosea a portocala in toata curtea!!!!!
Ca punct final, se glazureaza cu restul de zahar amestecat cu suc de lamaie, si dupa cum se vede, am facut operatia in mare graba (am pus prea mult suc de lamaie) si nu mi-a iesit tocmai frumos dar sper sa nu ma judecati prea aspru :)))
Va pup si va ofer o inimioara-n dar 🙂

 

P.S. Aceasta reteta va este dedicata, cu toata dragostea, si, in special, fetelor de pe culinar, care l-au felicitat atat de frumos pe puiutul meu iubit, Bogdan, la implinirea celor mai dulci 3 anisori!!!




Tarte cu rosii si mozzarella

I-am facut lui Bogdi aceste tarte cu rosii si mozzarella la implinirea celor mai dulci 3 anisori…si am fost extrem de incantata cand am vazut ca au fost savurate cu maaare pofta!!! 😀

Le puteti face si in forma de muffins, cum le-am facut eu prima data, dar si in forme individuale, din aluminiu, mai largi, ori in vase ramekin. Sunt cele mai gustoase aperitive cu branza!!! :))

 

Ingrediente pentru 12 portii:

Aluat sarat:
  • 150 g branza de vaci
  • 2 lingurite praf de condimente
  • 1-2 catei de usturoi
  • 6 linguri de ulei
  • 6 linguri de lapte (gras, cu caimac)
  • sare si piper, dupa gust
  • 200 g faina
  • 10 g praf de copt (un pliculet)
Umplutura:
  • 180 g rosii cherry sau 3 rosii potrivite
  • 220 g branza mozzarella
  • 1 legatura de busuioc sau 1 lingurita busuioc uscat
  • 2, 3 linguri ulei de masline
Foarte gustoase si reci, si calde!!!!

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru aluat, se curata usturoiul si se toaca marunt. Se amesteca cu branza de vaci, ulei si lapte. Se condimenteaza cu sare, piper si praful de condimente, care poate contine, dupa preferinte, praf de usturoi, oregano, boia dulce sau iute, etc.

Se amesteca faina cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei cu branza de vaci. Se amesteca foarte bine si apoi se framanta cu mainile. Se imparte aluatul in 12 parti egale:

Se spala rosiile cherry si se taie in patru (rosiile mari se taie in felii subtiri). Se taie branza in felii.

Se aseaza formele de copt pe o tava (daca folositi forme individuale) sau cate o hartiuta speciala pentru briose, una peste alta (cate doua forme din hartie) si se umplu cu cate o “bila” de aluat, indesandu-le usor.

Deasupra se aseaza feliile de rosie:

…si cateva felii de mozzarella:

Se stropesc tartele cu putin ulei de masline; se introduc la cuptor si se coc circa 15 minute:

Se scot apoi si se adauga restul de mozzarella si frunzulitele de busuioc (eu am folosit acum busuioc uscat):

Tartele se lasa la copt inca 15 minute:
Absolut delicioase!!! 🙂

 

Pozele vechi, de la prima “incercare” 🙂

Aici am taiat branza mozzarella cu o forma-floare:

O floare pentru voi 🙂

 

Tarte cu rosii si mozzarella




Banana-nut muffins

[shashin type=”photo” id=”18214″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Daca am savurat deja muffins cu banane si ciocolata, de ce n-am savura si-o portie de banana-nut muffins, adica niste muffins delicioase si rapide cu banane si nuca?! Sunt putin “umede ” in interior si au nevoie sa se raceasca complet inainte de a le scoate din forme, iar daca va raman cateva pe a doua zi se pot sfarama si praji (la cuptor sau in tigaie de teflon) si se pot manca cu iaurt simplu ori cu fructe. Ce ziceti, le incercati?! 😛

Ingrediente:

– 250 g faina
– 100 g zahar
– 1 lingura praf de copt
– un varf de cutit sare
– 230 ml lapte gras (de casa, cu caimac gros)
– 1 ou mare, batut
– 75 ml ulei vegetal
– 2 banane mijlocii
– 50 g nuci
– optional, esenta vanilie

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare) si se ung formele de muffins cu unt sau ulei. Se aseaza hartiutele speciale pentru muffins.

Faina, zaharul, sarea si praful de copt se pun intr-un castron.

Laptele, oul, uleiul, bananele terciuite cu furculita (sa cantareasca cca. 160 g fara coaja), nucile sfaramate cu sucitorul sau tocate cu cutitul, si esenta se amesteca intr-un alt castron.

Amestecul de lapte se toarna apoi peste cel de faina. Se pune compozitia in formele unse si se da la cuptor cca. 18 min. Se lasa sa se raceasca in hartiute!!!

Se pot servi si simple, dar mie mi-au placut mai mult cu topping de ciocolata si nuci macinate.

[shashin type=”photo” id=”18215,18216″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nesperat de gustoase!!!!

[shashin type=”photo” id=”18217,18218″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Aici sunt pozele vechi 🙂


Sectiune pufoasa:

 

Reteta de la Marci




Butterfly cupcakes

Ideea acestor butterfly cupcakes, acestor briose “ornate” cu fluturasi mi-a venit dupa ce am vizualizat, plina de incantare, acest simpatic butterfly de la Wilton 🙂


Aveti nevoie de o portie de briose, portia voastra preferata.
V-o recomand pe asta, delicioasaaaaa: Twix Muffins

…iar aici am sa va arat forma cu care am decupat fluturasii din pasta de lapte praf:

…reteta preluata de la Cali, careia i-am dedicat un tort delicios, de ziua ei 🙂 …si care este urmatoarea:

– 125 g zahar tos
– 100 ml apa
– 250 g lapte praf
– 1 lingurita ulei pentru modelat

Zaharul se fierbe cu apa cateva minute, cca. 6-8 minute, la foc mic. Se raceste, se adauga laptele praf si uleiul si se framanta bine. Se adauga colorant alimentar dupa plac 😛 …eu am pus galben (se mai gaseste si rosu sau albastru prin magazine)
…dupa care am intins pasta colorata intre 2 folii cu sucitorul si am decupat cu forma fluturasii. Usor de tot, asa-i? 🙂

!!! Foarte important de stiut: eu am fost nevoita, de fiecare data cand preparam pasta, sa adaug mai mult lapte praf pana cand obtineam o pasta usor de modelat…

Aici, muffinsurile ornate cu fluturasii:

M-am gandit ca ar fi interesant sa va arat cum am facut fluturasii sa para ca zboara 😉
Au fost pusi la uscat intr-un carton indoit la 45 grade! 😛





Briose cu cafea si nuci

Iubesc cafeaua, si, deci, in consecinta, si aceste briose cu cafea si nuci 🙂
Sunt foarte bune si simple, dar se pot acoperi cu ciocolata cu cafea, topita, si apoi presarate cu alune maruntite…cred ca ar arata si mai spectaculos!
Ingrediente pentru 12 briose:
– 350 g faina obisnuita
– 1 lingura praf de copt
– 1 lingura cafea ness
– 125 g zahar
– 50 ml miere limpede
– 150 ml lapte
– 1 ou mare, batut
– 1 lingura ulei
– 125 g nuci, taiate marunt
– 1 lingura miere pentru uns briosele
– 50 g alune, taiate marunt
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 200 grade C. (foc mare). Tapetati cu hartiute speciale o forma de briose.
Cerneti intr-un castron faina, praful de copt si o priza de sare:

Dizolvati nessul in 2 linguri de apa clocotita:

Adaugati apoi zaharul, mierea, laptele, oul si uleiul:

Amestecati-le, apoi incorporati compozitia in amestecul cu faina:

Framantati pana obtineti un aluat moale, apoi incorporati nucile:

Puneti aluatul in cele 12 forme si neteziti suprafata…eu am lasat-o asa cum a binevoit sa pice din lingura :))

Coaceti cca. 12 minute, dupa care ungeti deasupra cu miere si presarati cu alune.
Eu le-am lasat simple fiindca mi-au placut mult asa 🙂

Se servesc calde, cu unt si miere…si cu o ceasca mare de cafea!!! 😀

Sectiune:


Foooarte bune!!!




Briose sufleu de ciocolata

Le-am numit briose sufleu de ciocolata pentru ca s-au comportat ca niste mini-sufleuri (neavand deloc faina), crocante la exterior si moi in interior… si pentru ca contin ciocolata 😀
Sunt ideale pentru evenimente speciale, atat datorita faptului ca sint foarte gustoase dar si pentru ca prezinta marele avantaj de a putea fi facute cu aproape o saptamana inainte, deci -adio dureri de cap :))

 

Ingrediente:
Pentru briose:
– 4 oua
– 200 g. zahar
– 250 g. ciocolata amaruie rasa
– 4 linguri migdale macinate
– 1 praf sare
– scortisoara
Pentru glazura:
– 100 g. ciocolata cu lapte
– 125 g. zahar pudra
– 1 lingura apa
– migdale tocate
Mod de preparare:
Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar.

Se rade ciocolata:

Se amesteca ciocolata rasa cu restul de zahar, sare, scortisoara:

Se amesteca apoi impreuna cu migdalele macinate si crema de galbenusuri:

Se bate albusul, dar nu foarte tare; se adauga la aluat:


…si se inglobeaza cu atentie:

Cuptorul se incinge la 160 grade C. Se unge o forma de briose sau se tapeteaza fiecare orificiu cu cate un suport de hartie. Se aseaza compozitia in adancituri:


…si se coace 30 de minute. Se lasa sa se raceasca:

Se topeste ciocolata. Briosele se ung cu ciocolata topita.
Se face o glazura groasa din zahar pudra cernut si 1 lingura de apa.
Jumatate din ele se ung cu glazura alba, pe care eu am nenorocit-o 🙂 …am pus prea multa apa, din greseala… si din cauza mesterilor omniprezenti, care ma cam stinghereau cu privirile… 🙂

Iar cealalta jumatate se decoreaza cu migdale macinate… varianta asta mi-a placut cel mai mult 🙂

Briosele se pastreaza cca. o saptamana.
…mie de-abia mi-a mai ramas de-un colt de sectiune! 😀




Muffins cu unt de arahide

Am incercat multe retete de muffins, stiti voi prea bine, dar aceste muffins cu unt de arahide au fost o revelatie!!!!!! 😀

 

Ingrediente pentru 12 bucati:
– 200 g faina
– 2 1/2 lingurite praf de copt
– 100 g ciocolata taiata marunt
– 100 g arahide tocate
– 1 ou mare
– 120 g zahar
– 120 g unt de arahide
– 60 ml ulei
– 250 ml lapte batut

 

Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 180 de grade (foc potrivit). Ungeti formele de briose cu unt si puneti in ele hartia pentru copt:


Se pregateste ciocolata, adica se taie in cubulete:


Se amesteca intr-un castron faina, praful de copt (ar fi minunat daca le-ati cerne mai intai), ciocolata si 60 g arahide:


Bateti oul si amestecati-l cu zaharul, untul de arahide, uleiul si laptele batut:


Rezulta o compozitie spumoasa si apetisanta 🙂


Incorporati faina in masa cu ou si amestecati bine, dar nu exagerati!


Asa arata coca la final:


Turnati coca in formele pentru briose, astfel incat sa le umpleti 2/3:


Presarati deasupra restul de alune tocate (eu nu le-am mai pus) si puneti muffins-urile la copt pentru cca. 20 de minute.
Scoateti tava din cuptor, lasati briosele 10 minute sa se raceasca si abia dupa aceea le scoateti din forma:


Le puteti servi calde sau reci:


Sectiune: